Jaunākais izdevums

MarketWatch ceturtdien publicējis komentāru ar nosaukumu: «Rokas ārā vai rokas dziļāk?», kurā apraksta Latvijas situāciju, sākot no neatkarības atgūšanas līdz šodienai, atgādina ekonomistu sacīto par Latvijas cīņu ar krīzi, kā arī salīdzina Latvijas situāciju ar to, kas ir Grieķijā.

Stāstu medijs sāk ar to, ka Latvijā 1993.gadā rubli aizstāja lats, kā arī piemin tolaik 31 gadu veco centrālo baņķieri Einaru Repši, kurš sacījis, ka jaunieviestais lats ietver brīvu cilvēku centienus uzbūvēt brīvu ekonomiku.

Medijs arī atgādina, ka kopā ar saviem kaimiņiem Latvija deviņdesmito gadu beigās un jaunās tūkstošgades sākumā uzplauka, tajā ienāca zviedru bankas, piedāvājot lētus kredītus, kas veicināja nekustamā īpašuma bumu. 2006.gadā Latvijas ekonomika pieauga par 10%, kas bija straujākā izaugsme Eiropas Savienībā.

Taču, kamēr latvieši «ballējušies», izšķērdīgā valdība ignorējusi brīdinājuma zīmes par pieaugošo inflāciju un tirdzniecības deficītu.

MarketWatch raksta, ka 2009.gada martā «svaiga koalīcija apsolīja visu sakārtot un buldogam līdzīgais Repše atgriezās, lai kļūtu par finanšu ministru». Krīzē Repše vainojis iepriekšējo valdību nespēju sabalansēt budžetu un veidot rezerves, kad laiki bija labāki.

Latviju un Grieķiju tagad saistot finanšu krīze, kas piespieda abas valstis meklēt palīdzību no ārpuses. Medijs atgādina, ka Latvija pie Starptautiskā Valūtas fonda vērsās 2008.gada decembrī, un sākotnēji fonds ierosināja valūtas vērtības samazināšanu, lai atjaunotu konkurētspēju, bet latvieši esot tam pretojušies, norādot, ka valstij ir būtiski pievienoties eirozonai. Šo mērķi atbalstot lielākā daļa Latvijas politiķu. SVF un Eiropas Savienība piekrita palīdzēt, vienlaikus brīdinot, ka fiskālā līdzsvara atjaunošana šādā veidā nozīmēs vēl lielāku izdevumu samazināšanu un lielākus nodokļus.

Repše entuziastiski esot pastāvējis par taupību, pasludinot: «Mēs izvēlamies deflāciju.» Kā arī sacījis, ka «stingrus pasākumus jāīsteno stingriem cilvēkiem.» Tie patiešām esot bijuši stingri pasākumi. Repše paziņojis par pensiju samazināšanu par 30%, ko tomēr tiesa atcēla. Slēgtas slimnīcas, samazināti izdevumi veselības aprūpei, apcirptas jau tā zemās skolotāju un medmāsu algas.

«Izcilus ekonomistus pārņēma šausmas, un viņi sacīja, ka nabadzīga nācija nevarēs absorbēt šādus samazinājumus,» raksta medijs. Piemēram, Pauls Krugmans sacījis, ka devalvācija šķita nenovēršama. Lars Kristensens no Danske Bank izteicies, ka piesaistes saglabāšana ir neiespējamā misija. Latvieši, pēc viņa vārdiem, centās darīt to, ko neviens nekad nav darījis, samazinot algas un cenas lejupslīdes laikā, lai atjaunotu konkurētspēju.

«Tad kādi tam visam ir rezultāti?», vaicā medijs, atgādinot, ka 2009.gadā Latvijas ekonomika saruka par 18%, kas bija lielākais kritums Eiropas Savienībā. Bezdarbs ir pieaudzis līdz vairāk nekā 22%, kas arī ir augstākais rādītājs Eiropas Savienībā. Valsts sektorā strādājošo algas samazinātas par 23%. Taču esot arī pozitīvas ziņas - pazudis tirdzniecības deficīts un sarucis fiskālais deficīts. Valūtas piesaiste ir saglabāta, un Repše un premjers Valdis Dombrovskis joprojām ir pie varas.

«Vai Latvijas brutālā taupības programma ir izdevusies?» vaicā MarketWatch. Desmonds Lačmans no American Enterprise Institute uzskatot, ka nē. Viņa viedoklis ir, ka vietējās ekonomikas iznīcināšana, lai saglabātu valūtas piesaisti nav nekāds panākums. Norādot uz prognozēm, ka Latvijas ekonomika šogad saruks vēl par 4%, viņš sacījis, ka «Latvijas spēle vēl ir tālu no beigām».

Atbildot uz jautājumu, vai Grieķijai vajadzētu īstenot tādus pašus taupības pasākumus kā Latvijai, medijs citē ASV eksperta Andersa Aslunda sacīto, ka situācijas abās valstīs ir diezgan atšķirīgas un Grieķija saskaras ar lielākām problēmām. Latvijai, pēc viņa sacītā, ir elastīgs darba tirgus un sociālais miers, bet Grieķijā situācija ir pretēja. Grieķijai esot grūtāk pagriezt laiku atpakaļ.

Latvija joprojām uzskata, ka dalība eirozonā ir risinājums tās problēmām. Pagājušajā nedēļā, kad SVF izteica labvēlīgus komentārus par Latvijas panākumiem, amatpersonas Rīgā atkārtoja savu nodomu drīzumā izpildīt prasības dalībai eirozonā un pievienoties tai 2014.gadā, raksta medijs, piebilstot: «Taču, ņemot vērā problēmas Grieķijā, Spānijā un citās Vidusjūras dalībvalstīs, skeptiķi varētu jautāt, vai tad joprojām vēl būs eirozona, kur Latvijai pievienoties.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Lielbritānijā janvārī mazumtirdzniecībā kritums par 1,8%

Lelde Petrāne, 19.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mazumtirdzniecībā Lielbritānijā šā gada janvārī reģistrēts kritums par 1,8%, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, atsaucoties uz valsts statistikas biroja datiem, ziņo MarketWatch.

Savukārt, salīdzinot ar to pašu mēnesi iepriekšējā gadā, reģistrēts kāpums par 0,9%.

Mēneša griezumā reģistrētais kritums bijis krietni lielāks nekā ekonomistu prognozētais samazinājums par 0,5%. Gada griezumā ekonomisti bija prognozējuši pieaugumu par 1,1%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

British Airways un Iberia paraksta apvienošanās līgumu

Lelde Petrāne, 08.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas aviokompānija British Airways ceturtdien paziņojusi, ka ir parakstījusi apvienošanās līgumu ar Spānijas aviokompāniju Iberia, ziņo MarketWatch.Apvienošanās līguma noteikumi ir saskaņā ar saistošo saprašanās memorandu, kuru abas aviokompānijas parakstīja pagājušā gada novembrī.Apvienošanos paredzēts pabeigt 2010.gada beigās. Jaunās kompānijas nosaukums būs International Airlines Group.Lielbritānijas aviokompānija British Airways ceturtdien paziņojusi, ka ir parakstījusi apvienošanās līgumu ar Spānijas aviokompāniju Iberia, ziņo MarketWatch.Apvienošanās līguma noteikumi ir saskaņā ar saistošo saprašanās memorandu, kuru abas aviokompānijas parakstīja pagājušā gada novembrī.Apvienošanos paredzēts pabeigt 2010.gada beigās. Jaunās kompānijas nosaukums būs International Airlines Group.Lielbritānijas aviokompānija British Airways ceturtdien paziņojusi, ka ir parakstījusi apvienošanās līgumu ar Spānijas aviokompāniju Iberia, ziņo MarketWatch.

Apvienošanās līguma noteikumi ir saskaņā ar saistošo saprašanās memorandu, kuru abas aviokompānijas parakstīja pagājušā gada novembrī.

Apvienošanos paredzēts pabeigt 2010.gada beigās. Jaunās kompānijas nosaukums būs International Airlines Group.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārkarsušie akciju tirgi draud nolaist tvaiku

Neraugoties uz to, ka ziņas par stāvokli Rietumvalstu ekonomikās ir nosacīti labas, kas investīciju mikroklimatu saglabā vairāk pozitīvu nekā negatīvu ,par spīti dažādiem ģeopolitiskajiem satricinājumiem, līdzšinējais akciju cenu pieaugums rada bažas par tirgus burbuļa veidošanos. Tādējādi, lai arī, piemēram, ekonomiskā pretstāve ar Krieviju Rietumvalstu tautsaimniecībām nekādu būtisku kaitējumu nodarīt nevar, Krievijas faktors var kļūt par ieganstu tam, lai šobrīd pārkarsušajos finanšu tirgos sāktos korekcija, un gadījumā, ja laika gaitā akciju pircēju aktivitāte nepalielināsies, šis faktors var kļūt par ieganstu jau pamatīgākam kritumam pasaules akciju biržās. Jau patlaban ir jūtams, ka iepriekš dinamiskā Volstrīta šobrīd uzrāda saguruma pazīmes. Kopš gada sākuma ASV 500 lielāko kompāniju indeksa Standard & Poor’s 500 vērtība ir pieaugusi par 4,7%. Salīdzinājumam – pagājušogad šajā pašā laika posmā šī biržas indikatora vērtība bija pakāpusies – par 18,5%, savukārt vēl gadu iepriekš par 11,8%. Vājāka tirgus dinamika var būt indikators tam, ka akciju tirgum vairs īsti nepietiek spēka turpināt strauju kāpumu, pat neraugoties uz to, ka jaunu pozīciju veidošanai tiek ieķīlāti esošie akciju portfeļi, tādējādi iegūstot naudu jauniem akciju pirkumiem. Patiesībā šim faktam jau tuvākajā nākotnē var būt daudz lielāka nozīme nekā dažādām ar ekonomiku vai ģeopolitiku saistītajām ziņām, jo pat tad, ja ekonomiskais fons saglabāsies labs, var izveidoties situācija, ka, neredzot tālāku izaugsmi tirgus dalībnieku vidū pieaugs nervozitāte, kas bailēs par saviem ieguldījumiem var likt slēgt esošās pozīcijas, un šai parādībai uzņemot stihisku raksturu, tirgū var sākties vispārēja panika.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ASV patēriņa cenas nedaudz palielinājušās

Žanete Hāka, 18.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patēriņa cenas ASV februārī nedaudz pieaugušas, ko veicināja pārtikas un mājokļa izdevumu palielināšanās, raksta MarketWatch.

Pagājušajā mēnesī inflācija sasniedza 0,1%, atbilstot MarketWatch aptaujāto ekonomistu prognozēm.

Pārtikas cenas pieauga par 0,4%, kas ir lielākais kāpums kopš 2011. gada septembra, ko veicināja gaļas, zivju, putnkopības produktu un dārzeņu sadārdzinājums. Gada laikā cenas pieaugušas par 1,4%.

Savukārt enerģētikas izmaksas saruka par 0,5%.

Mājokļa izmaksas, kas veido lielāko patērētāju izdevumu daļu, pieauga par 0,2%.

Gada laikā pamatinflācija ir augusi par 1,6%, kas ir zem ASV Federālo Rezervju sistēmas noteiktās robežas. Savukārt kopējā gada inflācija palielinājās par 1,1%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV akciju tirgus patlaban atrodas soli no jauniem rekordiem, kas veicina aizvien lielākas bažas ekspertu vidū, liecina jaunākais Deloitte pētījums.

Vairāk nekā 80% vadošo uzņēmumu finanšu darbinieku uzskata, ka ASV akciju tirgus ir pārvērtēts, kas ir augstākais īpatsvars astoņu gadu laikā, kopš Deloitte sāka veikt savu aptauju.

Pagājušajā nedēļā kārtējo reizi ASV akciju indeksi sasniedza savus rekordus – Dow Jones Industrial Average – jau 42. reizi, Standard&Poor’s 500 indekss – 37.reizi, bet Nasdaq – jau 49.reizi.

MarketWatch eksperts Marks Hulberts brīdina, ka brīdī, kad akciju cena pieaug tik strauji, drīz vien var pienāk situācija, kad tās sāk strauji krist. Turklāt papildus risks ir pašreiz augošā ģeopolitiskā spriedze pasaulē, tostarp augošais antagonisms starp ASV un Ziemeļkoreju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien mikroblogošanas vietnes Twitter akcijas cena saruka par aptuveni 15%, liecina MarketWatch dati.

Akcijas cena saruka līdz 33,02 dolāriem, kas ir visu laiku zemākā atzīme. Tādējādi kopš gada sākuma uzņēmums ir zaudējis aptuveni 17 miljardus dolāru no savas vērtības.

Kopš Twitter ieiešanas biržā pērnā gada novembrī, tā akcijas cena ir samazinājusies par 25%.

Jau ziņots, ka novembra sākumā Twitter sāka tirgot savas akcijas biržā. Pirmajā tirdzniecības dienā, 7. novembrī, Ņujorkas biržā Twitter akcijas cena pieauga par 73% līdz 44,9 dolāriem. Tādējādi tas ir lielākais pirmās dienas kāpums IPO, kura vērtība pārsniedz vienu miljardu dolāru kopš 2007. gada. Iesniegto pieprasījumu skaits piedāvāto apjomu pārsniedza aptuveni 30 reižu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

FOTO: Volstrītas analītiķu visaugstāk novērtētās akcijas

Žanete Hāka, 05.02.2016

1. Agree Realty Group

Nozare: nekustamā īpašuma investīciju trasts
Dividenžu ienesīgums: 4,93%
Analītiķu īpatsvars, kuri iesaka iegādāties akciju (rekomendācija «pirkt»): 100%

Foto: Agree Realty Group

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investoriem patīk to uzņēmumu akcijas, kuri maksā dividendes, un viņi tās iegādājas pat laikā, kad finanšu tirgos valda satricinājums, raksta MarketWatch.

Daļa investoru uzmanību pievērš esošajiem ienākumiem, savukārt citi seko līdzi korelācijai starp dividenžu palielināšanu un prognožu pārsniegšanu.

MarketWatch apkopojis informāciju par kompānijām, kurām Volstrītas eksperti ir piešķīruši visaugstākos reitingus.

Saraksta veidošanā izmantots Standard&Poor’s 1500 Composite Index, kurā iekļautas Standard&Poor’s 500, Standard&Poor’s Midcap 400 un Standard&Poor’s Small-Cap 600 indeksa akcijas. Tad izvērtējamo akciju skaits tika samazināts līdz 249 akcijām, kuru dividenžu ienesīgums ir vismaz 3,5%.

Pēc tam saraksts tika sašaurināts līdz 209 kompānijām, kurām ir vismaz piecas pārdošanas rekomendācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Yahoo gandrīz trīs reizes lielāka peļņa

Lelde Petrāne, 21.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Interneta kompānijas Yahoo Inc. pirmā ceturkšņa peļņa gandrīz trīskāršojusies, pārsniedzot prognozes, ziņo MarketWatch.

Saskaņā ar Kalifornijā bāzētās kompānijas sniegto informāciju tās pirmā ceturkšņa tīrā peļņa pieaugusi līdz 310 miljoniem ASV dolāru. Tajā pašā periodā iepriekšējā gadā kompānijas tīrā peļņa bija 118 miljoni ASV dolāru.

MarketWatch norāda, ka Volstrīta kopumā gaidīja pozitīvas ziņas no Yahoo saistībā ar pirmā ceturkšņa rezultātiem. Tam pamatā bija informācija par situācijas uzlabošanos tiešsaistes reklāmas tirgū, kā arī ziņas par konkurenta Google Inc. veiksmīgajiem darbības rezultātiem pirmajā ceturksnī.

Kā vēstīts, Google šā gada pirmajos mēnešos nopelnīja 1,96 miljardus ASV dolāru, kas ir par 540 miljoniem dolāru vairāk nekā pērn attiecīgajā laika periodā pirms gada.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija Kraft Foods, kas pārņēma saldumu ražotāju Cadbury un pārdeva saldēto picu biznesu, paziņojusi par būtisku pirmā ceturkšņa tīrās peļņas pieaugumu, ziņo MarketWatch.

Pasaulē otrās lielākās pārtikas kompānijas tīrā peļņa bijusi 1,88 miljardi ASV dolāru. Tajā pašā periodā pirms gada kompānija nopelnīja 660 miljonus ASV dolāru.

Ieņēmumi pieauguši par 26% līdz 11,3 miljardiem ASV dolāru.

Kraft vadītāja Irēne Rozenfelde (Irene Rosenfeld) norādījusi, ka dārgais Cadbury pārņemšanas darījums ir bijis pareizs solis. «Mūsu pirmā ceturkšņa rezultāti ir pirmais pierādījums mūsu nākotnes potenciālam kopā ar Cadbury,» viņa akcentējusi.

Kā raksta MarketWatch, Vorens Bafets, kura Berkshire Hathaway ir Kraft lielākais akcionārs, kritizēja Cadbury pārņemšanas darījuma summu - 19 miljardi ASV dolāru, kā arī Kraft lēmumu pārdot strauji augošo DiGiorno un Tombstone picu biznesu kompānijai Nestle. Picu biznesu kompānija pārdeva, lai iegūtu finansējumu Cadbury iegādei. Viņš arī neesot apmierināts ar 26 miljonu ASV dolāru kompensāciju, kuru I. Rozenfelde saņēma 2009.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

10 ienesīgākās Standard&Poor’s 500 akcijas šogad

Žanete Hāka, 18.01.2016

1. Flir Systems Inc

Nozare: aviācija un aizsardzība
Akcijas cenas izmaiņas kopš gada sākuma: 11,4%
Akcijas cenas izmaiņas 2015.gadā: -13,1%

Foto: Reuters/Scanpix

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz neveiksmēm finanšu tirgos šajā gadā, ir akcijas, kuras kopš gada sākuma saviem investoriem ir nesušas peļņu, raksta MarketWatch.

Kopš gada sākuma Standard&Poor’s 500 indekss ir zaudējis 8,7% no savas vērtības. Pērn kopumā tas saruka par mazāk nekā 1%.

Indeksa kritumu veicina ne tikai Ķīnas ekonomikas izaugsmes palēninājums un krītošās naftas un izejvielu cenas, tāpat investori ir satraukti par uzņēmumu ienākumiem.

Pirms gada tikai enerģētikas sektorā bija vērojamsad ienākumu kritums, taču šogad tiek prognozēts samazinājums lielākajā daļa sektoru.

Portāls MarketWatch ir apkopojis datus par uzņēmumiem, kuru akcijas cena ir piedzīvojusi straujāko pieaugumu kopš gada sākuma.

Galerijā augstāk iespējams aplūkot, kuri ir šie uzņēmumi!

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

FOTO: Dividenžu aristokrāti, kuru vērtība var pieaugt

Žanete Hāka, 08.09.2017

Tanger Factory Outlet Centers

Nozare: nekustamā īpašuma investīciju trasts

Cenas izmaiņas šogad: -32%

Dividendes ienesīgums: 5,62%

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju tirgū nepastāv investīcijas bez riska, taču dažkārt kompānijas pieredze dividenžu maksāšanā var pārspēt bažas par akcijas cenas perspektīvām, raksta MarketWatch.

Standard&Poor’s 500 Dividend Aristocrats Index veido 51 Standard&Poor’s 500 indeksā ietilpstošās kompānijas akcija, kas vismaz 25 gadus regulāri ir paaugstinājušas dividendes izmaksas. Viens veids, kā investēt visā indeksā ir 3,1 miljardu vērtais ProShares S&P Dividend Aristocrats ETF, kurā ir spoguļinvestīcijas indeksam.

2016.gadā labākos rezultātus starp Standard&Poor’s 500 akcijām uzrādīja enerģētikas sektors, ko veicināja augošās naftas cenas. Otrs labākais rezultāts bija telekomunikāciju sektoram, kas uzrādīja 23,5% ienesīgumu.

Savukārt šogad enerģētika sliktāko rezultātu uzrādīja enerģētika, kuru raksturojošais indekss saruka par 12,4%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Samsung pirmā ceturkšņa peļņa palielinājusies vairāk nekā sešas reizes

Lelde Petrāne, 30.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija Samsung Electronics Co. piektdien paziņojusi, ka tās pirmā ceturkšņa tīrā peļņa pieaugusi vairāk nekā seškārt, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ziņo MarketWatch.

Kompānijas peļņa trīs mēnešos, kas noslēdzās 31.martā, bijusi 3,99 triljoni Korejas vonu (3,6 miljardi ASV dolāru). Tajā pašā laika posmā pirms gada kompānijas peļņa bija tikai 582,2 miljardi Korejas vonu. Samsung pēc ieņēmumiem ir pasaulē lielākais televizoru, atmiņas mikroshēmu datoriem un ctu digitālo gadžetu ražotājs.

Dow Jones Newswires aptaujātie analītiķi bija prognozējuši, ka kompānija pirmajā ceturksnī būs nopelnījusi 3,81 triljonu vonu.

MarketWatch raksta, ka, neraugoties uz kompānijas spēcīgajiem rezultātiem pirmajā ceturksnī, analītiķi uzskata, ka tuvākajā nākotnē tai ir potenciāls sasniegt vēl labākus rezultātus, kas saistīts ar pieprasījuma pēc tās ražotajiem produktiem atjaunošanos visā pasaulē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

FOTO: 10 akcijas, kurām analītiķi prognozē strauju cenas pieaugumu

Žanete Hāka, 01.03.2017

Alphabet Inc. Class C
Rekomendācija «pirkt»: 93%
Cena 27.februāra tirdzniecības sesijas beigās: 829,28 dolāri
Analītiķu noteiktais cenas mērķis: 986,61 dolārs
Nākamo 12 mēnešu laikā prognozētais cenas kāpums: 19%

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēdzies ļoti spēcīgs mēnesis akciju tirgos, un starp indeksiem šogad labāko rezultātu uzrāda tieši Nasdaq indekss, raksta MarketWatch.

Indeksā ietilpst gandrīz 3200 akciju. MarketWatch eksperti izvēlējušies Nasdaq-100 indeksā iekļautās akcijas, lai izvērtētu, kuras kompānijas analītiķu vidū ir iecienītākās.

Nasdaq-100 indeksa vērtība šogad augusi par 10,2%. Indeksā ir iekļautas 107 akcijas, jo vairākiem uzņēmumiem ir vairāku klašu akcijas. Analītiķi iecienījuši indeksa akcijas, un 65% akciju piešķirts reitings pirkt, tajā pašā laikā šāda rekomendācija piešķirta tikai 45% Standard&Poor’ s 500 akcijām.

Izvēlētas akcijas, kurām analītiķi prognozē straujāko cenas pieaugumu. To, kuras tās ir, iespējams aplūkot galerijā augstāk!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz līdz šim vājo rezultātu kopš gada sākuma, zelta cena varētu pieaugt līdz 5000 ASV dolāriem par unci, uzskata Euro Pacific Capital vadītājs Pīters Šifs.

Kā raksta MarketWatch, tādējādi viņš paredz, ka zelta cena no pašreizējās atzīmes var pieaugt par vairāk nekā 300%. Zelta cena patlaban atrodas pie 1225,2 dolāriem.

Šajā gadā zelta cena ir palielinājusies par gandrīz 3%, bet aizvien atrodas ļoti tālu no 2011. gadā sasniegtās vēsturiski augstākās atzīmes – 1900 dolāriem.

Pēdējo mēnešo laikā zelta cenas rezultāti nav bijuši īpaši spīdoši, taču tieši tas ir uzlabojis P. Šifa prognozes par turpmāko cenas virzienu.

«Patiesībā nav nekādu ierobežojumu, cik augstu zelta cena var pieaugt,» viņš sacījis MarketWatch. Eksperts norāda, ka ASV ekonomikas dati ir bijuši ļoti slikti un par spīti tam, Federālo Rezervju sistēma ir mainījusi savu nostāju. «Pirmajā ceturksnī ekonomikas dati ir bijuši ļoti slikti, un arī otrajā ceturksnī tie būs ļoti slikti,» viņš paredz. «FRS aizvien izturas tā, it kā drīz plānotu celt likmes, taču tas nenotiks,» uzskata eksperts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

New York Times par satura lasīšanu tiešsaistē maksu sāks iekasēt janvārī

Lelde Petrāne, 14.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

New York Times Co. atteiksies no bezmaksas satura modeļa un maksu par piekļuvi tā rakstiem tiešsaistē sāks iekasēt nākamā gada sākumā, pavēstījis laikraksta izpilddirektors Bils Kellers (Bill Keller), ziņo MarketWatch.

Maksu par piekļuvi plānots sākt iekasēt jau janvārī, sacījis B. Kellers.

Kā norāda MarketWatch, šī ir pirmā reize, kad augsta darbinieks, kas pārstāv laikrakstu, nosaucis konkrētu laiku, kad tiks ieviesta maksas piekļuves stratēģija, par kuru tika pavēstīts šā gada sākumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eirozonas iekšzemes kopprodukts (IKP) šā gada trešajā ceturksnī pieaudzis par 0.4%. Līdz ar to reģions atgriezies pie izaugsmes pēc lielākās recesijas kopš otrā pasaules kara, ziņo MarketWatch.

Salīdzininot ar trešo ceturksni pērn, IKP samazinājies par 4.1%.

Ekonomisti, uz kuriem atsaucas MarketWatch, bija prognozējuši pieaugumu par 0.6% ceturkšņa griezumā un kritumu par 3.9% gada griezumā.

Db.lv jau rakstīja, ka šā gada trešajā ceturksnī, salīdzinot ar otro ceturksni, pieaugums bijis vērojams gan Vācijas, gan Francijas, gan Itālijas ekonomikās. Vācijas IKP trešajā ceturksnī pieaudzis par sezonāli izlīdzinātiem 0.7%, salīdzinot ar šā gada otro ceturksni.

Eirozonā recesija ir beigusiesSavukārt saskaņā ar Francijas finanšu ministres Kristīnes Lagāras sacīto Francijas ekonomika laika posmā no jūnija līdz septembrim - tāpat kā otrajā ceturksnī - pieaugusi par 0.3%. Itālijas IKP šā gada trešajā ceturksnī pieaudzis par 0.6%, salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ASV negaidīti straujš darbavietu pieaugums

Žanete Hāka, 02.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV privātā sektora darba devēji jūnijā radījuši 281 tūkstoti jaunu darbavietu, kas ir ievērojami vairāk nekā iepriekšējā mēnesī un vairāk nekā prognozēja eksperti, raksta MarketWatch.

Maijā jauno darbavietu skaits pieauga par 179 tūkstošiem.

Jaunie dati apstiprina, ka ASV ekonomikas izaugsme uzņem tempus.

MarketWatch aptaujātie ekonomisti iepriekš prognozēja pieaugumu par 215 tūkstošiem, bet Bloomberg eksperti – par 205 tūkstošiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

FOTO: Akcijas, kuru cenai nākamgad analītiķi prognozē vismaz 25% pieaugumu

Žanete Hāka, 05.12.2017

1. Range Resources Corp

Nozare: nafta un gāze

Akcijas cena 30.novembrī: 18,02 dolāri

Analītiķu cenas prognoze: 28,59 dolāri

Potenciālais pieaugums nākamo 12 mēnešu laikā: 59%

Foto: no kompānijas mājaslapas

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laika posmā no 2016.gada 5.decembrim līdz šā gada 30.novembrim Standard&Poor’s 500 indeksa vērtība ir augusi par 20%, raksta MarketWatch.

Portāls izveidojis ar lielas kapitalizācijas uzņēmumu akcijām, kurām eksperti nākamā gada laikā prognozē vismaz 25% pieaugumu.

Patlaban Standard&Poor’s 500 indeksā ir tikai septiņas akcijas, kurām lielākā daļa analītiķu ir piešķīruši reitingu «pirkt» un kurām tiek prognozēts vismaz 30% pieaugums nākamo 12 mēnešu laikā. Tādējādi MarketWatch eksperti izcēluši 17 akcijas, kurām lielākā daļa analītiķu ir piešķīruši rekomendāciju «pirkt» un kurām tie prognozē 25% kāpumu.

Galerijā augstāk iespējams uzzināt, kuras ir šīs akcijas!

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Marihuānas sektora akcijas piedzīvo smagāko kritumu pēdējā gada laikā

Db.lv, 24.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ marihuānas sektora akcijas piedzīvojušas smagu kritumu, liecina MarketWatch dati.

Tādējādi šo kompāniju akciju segmentā vērojams smagākais kritums vairāk nekā astoņu mēnešu laikā, neskatoties uz marihuānas legalizāciju Kanādā.

Kanādas Horizon Marijuana Life Sciences Index saruka par 11,6%, kas ir lielākais kritums kopš tirdzniecības uzsākšanas 2017.gada aprīlī. ETFMG Alternative Harvest biržā tirgotais fonds saruka par 9,4%.

Kopš marihuānas legalizācijas Kanādā 17.oktobrī šī sektora akcijas turpina zaudēt vērtību. Iepriekšējos divos mēnešos sektora biržās tirgoto fondu vērtība pieauga par 46%.

MarketWatch eksperti norāda, ka šis kritums savā ziņā dod labumu investoriem, kuri iepriekš krita eiforijā saistībā ar straujo cenu pieaugumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Lielbritānijā plāno jaunu nodokli baņķieru prēmijām

, 07.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pieaugot sabiedrības dusmām par dāsnajām prēmijām finanšu sektorā strādājošajiem, Lielbritānija varētu ieviest nodokli baņķieru prēmijām, ziņo MarketWatch.

Taču nodokļu eksperti jau izteikušies, ka šāda nodokļa strukturēšana varētu būt samērā sarežģīta un baņķieri varētu atrast veidus, kā to apiet.

Kā informē MarketWatch, jaunais nodoklis, ja tas tiks ieviests, attieksies uz visām bankām Lielbritānijā, ne tikai Royal Bank of Scotland (RBS) un Lloyds Banking Group, kuras saņēmušas glābšanas naudu un tagad daļēji pieder valdībai.

«Ja šāds ndoklis tiks ieviests, Lielbritānijas kanclers Alistērs Dārlings, iespējams, apgalvos, ka bankas, kuras netika glābtas, ar tik lielu peļņu 2009.gadā spēja strādāt tikai tāpēc, ka nozarei kopumā tika sniegts atbalsts,» norāda medijs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija Hitachi ir radījusi tālvadības pults prototipu, kas ļauj lietotājiem darbināt elektroniskās ierīces telepātiski - vienkārši vēloties, lai televīzijas kanāls mainītos vai gaisa kondicionēšanas ierīce izslēgtos, vēsta MarketWatch.

Tas iespējams ar austiņu palīdzību, kas mēra pat niecīgākās izmaiņas asins plūsmā smadzenēs. Smadzeņu signāli tiek sūtīti uz tālvadības pulti.

Jaunākajā eksperimentā Hitachi zinātniekiem esot izdevies izmantot šo atklājumu, lai ieslēgtu un izslēgtu gaisa kondicionieri un nelielu robotu. Lai iedarbinātu ierīces, bijušas nepieciešamas 10 līdz 20 sekundes ilga domu spēka.

MarketWatch norāda, ka Hitachi sistēmas priekšrocība ir tās svars - tikai aptuveni viens kilograms. Citas līdzīgas sistēmas līdz šim bijušas vismaz ledusskapja lielumā.

Arī citas Japānas kompānijas, ieskaitot Toyota Motor Corp. un Honda Motor Co., arī strādā pie šīs tehnoloģijas attīstīšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ASV oktobrī sasniegs parāda griestus

Žanete Hāka, 27.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Oktobra vidū ASV sasniegs parāda griestus, un vairs nespēs aizņemties, ja vien Kongress nenobalsos par to paaugstināšanu, atsaucoties uz Valsts kases sekretāru Džeikobu Levu, raksta MarketWatch.

Viņš uzsver, ka Valsts kase tad varēs finansēt valdību vien ar to naudu, kas tai patlaban ir pieejama, un tie ir aptuveni 50 miljardu ASV dolāru apmērā.

Jāatzīmē, ka šī ir visprecizākā prognoze, ko Dž. Levs ir sniedzis un tā paredz ātrāku griestu sasniegšanu, nekā prognozē analītiķi. Daļa ekspertu ir izteikuši prognozes, ka parāda limitu valdība sasniegs ne ātrāk kā novembra vidū.

Valdības darbs bez aizņemšanās iespējām, un vienīgi ar šo pieejamo naudu nostāda ASV nepieņemamā stāvoklī, viņš uzsvēris. piebilstot, ka skaidras naudas bilance aptuveni 50 miljardu dolāru apmērā nespēj segt izdevumus ilgākā laika periodā, tomēr precīzi pateikt, kad šī bilance sasniegs nulli, nevar.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

FOTO: Pievilcīgākās Standard&Poor’s 500 akcijas, kas maksā dividendes

Žanete Hāka, 08.04.2016

CenterPoint Energy

Dividenžu ienesīgums: 4,97%
Kopējais ienesīgums šajā gadā: 15%%
Gada vidējais ienesīgums pēdējos piecos gados: 7,7%

Foto: CenterPoint Energy

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starp pievilcīgākajām ASV indeksa Standard&Poor’s 500 akcijām ir uzņēmumu CenterPoint Energy un AT&T akcijas, jo tās investoriem nodrošinājušas stabilu dividenžu plūsmu jau vismaz piecus gadus, turklāt to ienesīgums ir augstāks, salīdzinot ar citām indeksa akcijām, raksta MarketWatch.

Divi no pievilcīgākajiem indeksā iekļautajiem sektoriem ir telekomunikācijas pakalpojumi un komunālie pakalpojumi. Liela daļa no šī sektora akcijām atšķiras ar augsto dividenžu ienesīgumu.

Pagājušajā gadā tirgū valdīja bailes, ka strauji tiks paaugstinātas procentu likmes. Rezultātā komunālo pakalpojumu sektora ienesīgums bija negatīvs - mīnus 5%, bet telekomunikāciju sektora atdeve sasniedza 3%. Tomēr šajā gadā kļuvis skaidrs, k ASV Federālo Rezervju sistēma ņem vērā pasaules ekonomikas vājo izaugsmi un nesteigsies celt likmes. Tas veicinājis komunālo pakalpojumu un telekomunikāciju sektora akciju vērtības pieaugumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Medijs: Atalgojumam Volstrītā nav robežu

Lelde Petrāne, 12.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Volstrītas atalgojuma prognozes spēcīgi kontrastē ar realitāti, kādā dzīvo lielākā daļa amerikāņu. Atalgojuma rādītāji arī parāda to, ka reformai, grūtībās nonākušo kompāniju glābšanai un finanšu krīzes sekām nav izdevies ietekmēt atalgojumu Amerikas finanšu nozarē, vēsta MarketWatch.

«Uzticieties mums,» Volstrīta teica. Un ko tas ir devis? Jauns pētījums par 2010.gada atalgojumu, ko veicis Wall Street Journal, pierādījis, ka nozare šogad izmaksās rekordlielu summu - 144 miljardus ASV dolāru. Tas ir pieaugums par 4%, salīdzinot ar 2009.gadu.

Šie skaitļi spēcīgi kontrastē ar realitāti, ar kādu saskaras vairums amerikāņu. Tiem, kuriem ir darbs, algu pieaugums, ja tāds vispār bijis, ir niecīgs, raksta MarketWatch.

Tas norāda, ka lielākā daļa Volstrītas banku ieviesa tikai tādus atalgojuma ierobežojumus, kādus tām uzspieda ar ekonomikas glābšanas programmu (Troubled Asset Relief Program - TARP), un pat šie noteikumi attiecās tikai uz tiem finanšu nozares dalībniekiem, kas saņēma ārkārtas atbalstu, piemēram, American International Group Inc., Bank of America Corp. un Citigroup Inc.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ASV tirdzniecības deficīts jūlijā pieaug līdz 13,3%

Žanete Hāka, 04.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūlijā ASV tirdzniecības deficīts ar citām valstīm pieauga līdz 13,3%, atspoguļojot naftas cenu kāpumu un autodetaļu un automašīnu importa apjomu pieaugumu, raksta MarketWatch.

Tirdzniecības deficīts pieauga līdz 39,1 miljardam ASV dolāru, salīdzinot ar 34,5 miljardiem dolāru jūnijā.

Importēto preču vērtība jūlijā pieauga par 1,6% līdz 228,5 miljardiem dolāru. Kā liecina dati, jūlijā palielinājās naftas importa apjomi, kā arī pieprasījums pēc ārvalstīs ražotajām automašīnām un to detaļām sasniedza rekordaugstu līmeni. Savukārt eksporta apjomi saruka par 0,6% līdz 189,4 miljardiem dolāru, jo saruka ASV komerclidmašīnu, dzinēju un juvelierizstrādājumu piegādes apjomi.

Kaut arī importa apjomu pieaugums liecina par spēcīgāku pieprasījumu ASV, lielāks deficīts parasti liecina lēnāku ekonomikas izaugsmi vietējā tirgū, jo ASV iepērk vairāk preces un pakalpojumus citās valstīs, raksta MarketWatch.

Komentāri

Pievienot komentāru