Jaunākais izdevums

Valstij piederošās pilis jāiznomā, līdzīgie uzņēmumi jāapvieno, starpnieki jālikvidē - šādi lēmumi varētu tikt pieņemti pēc valsts kapitālsabiedrību un to meitasuzņēmumu lietderības izvērtēšanas.

Valstij piederošām kapitālsabiedrībām ir virkne meitasuzņēmumu, kurus iespējams pievienot, pārdot vai gluži vienkārši likvidēt. Maijā Ekonomikas ministrijai (EM) jānāk klajā ar to meitasuzņēmumu sarakstu, ko šādas izmaiņas skars, turklāt reformas varētu notikt arī pašās kapitālsabiedrībās.

Ar minēto sarakstu valdībai bija jātiek skaidrībā jau pērnā gada vidū, EM ministrus ar to iepazīstināja februārī, tomēr arī tad izrādījās, ka nepieciešama papildu izvērtēšana.

Tagad EM paspārnē strādā darba grupa, kas lemj, ko darīt ar valsts uzņēmumiem, to «meitām» un īpašumā esošajām daļām citās kompānijās.

Darba grupas vadītājs, EM valsts sekretārs Juris Pūce informē, ka secinājumi par meitasuzņēmumiem būs gatavi maija vidū, bet par kapitālsabiedrībām - maija beigās. Iespējamie rīcības virzieni attiecībā uz «meitām» jau ir zināmi, savukārt saistībā ar pašu kapitālsabiedrību restrukturizāciju vai likvidāciju skaidrības nav. J. Pūce norāda, ka atsevišķos gadījumos valsts uzņēmumi varētu pārtapt par aģentūrām vai iestādēm, jo būtībā pilda šādu organizāciju lomu.

Nepacietīgi partneri

Iespējams, no trijiem Finanšu ministrijas (FM) pārraudzības VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) meitasuzņēmumiem drīzumā atliks tikai SIA Veselības aprūpes nekustamie īpašumi un SIA Diplomātiskā servisa medicīnas centrs. Savukārt SIA VNĪ investīcijas likvidācija uzsākta jau pērn, bet SIA VNĪ pilis, visticamāk, sagaida līdzīgs liktenis.

Proti, VNĪ pilis nodarbojas ar Mežotnes un Igates pils apsaimniekošanu. Tā kā VNĪ šo īpašumu atjaunošanā un uzturēšanā ieguldījusi ievērojamus līdzekļus, FM rosina abas pilis iznomāt.

Iespējams, VNĪ pārdos arī savas daļas SIA Biznesa centrs Zaķusala. Šis uzņēmums tapa teju pirms trim gadiem, lai uzbūvētu daudzfunkcionālu konferenču centru. Valsts projektā piedalījās, uz 50 gadiem iznomājot zemi Zaķusalā, bet VNĪ šajā uzņēmumā pieder tikai 5% daļu.

Lai attīstītu vēl kādu biznesa centru, tapa arī SIA Biroju Centrs Ezerparks. Kopīgi ar SIA Mežaparks SPV tas tika dibināts, lai uzbūvētu biroju ēku, kas vēlāk tiktu iznomāta Valsts ieņēmumu dienestam un citām iestādēm. Jaunās ēkas būve gan nerit tik strauji, kā plānots, galvenokārt VNĪ kavēšanās dēļ, jo valstij pieejamo finanšu līdzekļu apjoms krasi samazinājies.

Mežaparks SPV, ko vada bijušais Rīgas mērs Gundars Bojārs, iepriekš solīja pret valsti vērsties tiesā, prasot 21 milj. Ls zaudējumu atlīdzināšanu.

Ezerparka pamatkapitāls ir 10,16 milj. Ls, kurā VNĪ līdzdalība veido 31,5%. Pašlaik FM izsvērusi visus par un pret un projekta virzībā ir vērojams progress - VNĪ solās līdz 1. maijam iesniegt savam biznesa partnerim VID ēkas tehniskās prasības.

Tomēr VNĪ nav vienīgais valsts uzņēmums, kas var lepoties ar ievērojamu nekustamo īpašumu portfeli. Vairākas ēkas Rīgā un reģionos, kā arī 18 loterijas biļešu tirdzniecības vietas pieder VAS Latvijas loto meitasuzņēmumam SIA Latloto nams, kas, piemēram, 2008. gadā strādāja ar 42 tūkst. Ls peļņu. Bet VAS Latvijas valsts meži ir vienīgais SIA Jaunmoku pils īpašnieks.

Vienīgais klients

Valsts kontroliere Inguna Sudraba norāda, ka meitasuzņēmumu lietderība tik tiešām ir jāizvērtē, jo atšķirībā no kapitālsabiedrībām to «meitas» valstij nemaksā dividendes. Tādēļ jāanalizē ekonomiskās attiecības, kas izveidotas starp valsts kompānijām un to īpašumā esošajām firmām: ja no tām tiek pirkti pakalpojumi, vai tos nav finansiāli izdevīgāk pirkt atklātā tirgū un vai šie pakalpojumi nav tādi paši vai līdzīgi mātesuzņēmumu pamatdarbībai.

Papildu risku iepriekš radīja arī tas, ka uz meitas uzņēmumiem neattiecās tie paši nosacījumi, kas uz valsts īpašumā esošajiem uzņēmumiem, piemēram, attiecībā uz atalgojumu. Tādēļ meitasuzņēmumus, iespējams, dibināja tikai, lai radītu amatus noteiktiem cilvēkiem.

Valsts kontrole 2007. gadā asi kritizēja Latvijas dzelzceļa restrukturizācijas procesu. Tā laikā tika izveidota arī a/s Pasažieru vilciens, kas savukārt pārņēma kontrolpaketi a/s VRC Zasulauks. Šī uzņēmuma, kura nosaukumā ietvertais saīsinājums apzīmē «vagonu remonta centru», otrs akcionārs ir a/s Rīgas vagonbūves rūpnīca. Valdībai iesniegtajā informatīvajā ziņojumā EM norāda, ka Pasažieru vilcienam veiktie pakalpojumi nodrošina 95-99% no VRC Zasulauks apgrozījuma. Tādējādi valsts uzņēmums ir praktiski vienīgais šīs kompānijas klients - lai samazinātu administratīvās izmaksas un pakalpojumu cenas, tiek rosināts atpirkt privātajam uzņēmumam piederošos 49% akciju un Zasulauku iekļaut Pasažieru vilcienā kā struktūrvienību.

2008. gadā Zasulauks guva 62 tūkst. Ls peļņu, bet gadu iepriekš - 379 tūkst. Ls peļņu. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 25 tūkst. Ls, tomēr iespējamā darījuma summa pagaidām nav zināma.

Mācību vairs nebūs

Izmaiņas varētu skart visus trīs a/s Latvijas pasts meitasuzņēmumus. Piemēram, SIA Mailmaster plānots reorganizēt un pievienot Latvijas pastam, bet par a/s Latvijas pasta nodaļu tīkls tālāko likteni vēl ir jālemj.

Latvijas pastam pieder 78% daļu vēl kādā uzņēmumā - a/s IT Latvija, kura sniegtie pakalpojumi mātesuzņēmumam ir teju vienīgie firmas ienākumi. Satiksmes ministrija norāda, ka šāda pakalpojumu pirkšana no atsevišķa uzņēmuma tikai sadārdzina izmaksas. Jārada informācijas tehnoloģiju struktūrvienība pašā Latvijas pastā.

Cita Satiksmes ministrijas kapitālsabiedrība VAS Latvijas gaisa satiksme šķirsies no savas «meitas» SIA LGS Mācību centrs. Šī uzņēmuma darbība gan jau ir apturēta, un pērnā gada nogalē nolemts sākt tā likvidāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Zaudējam simtiem māsu gadā; nozare balstās uz entuziastiem

Dita Raiska, Latvijas Māsu asociācijas vadītāja, 04.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā desmitgadē Latvijā ir strauji samazinājies māsu skaits – ja 2008. gadā bijām ap 12 000, pašlaik esam ap 8500. Desmit gadu laikā esam pazaudējuši teju trešdaļu mūsu māsu, un pašlaik Latvijā ir viens no zemākajiem māsu apjomiem Eiropas Savienībā (ES).

Tai pašā laikā nevar teikt, ka augstākās izglītības iestādēs vietas studiju programmā «Māszinības» netiktu aizpildītas, taču kopumā māsu skaits nepieaug, tieši otrādi – ar katru gadu samazinās. Pēdējo gadu laikā tas sarucis pat par 500 – 600 māsām gadā. Tas nozīmē, ka jaunie speciālisti izvēlas strādāt citās profesijās, arī citās valstīs. Šādi ik gadu zaudējam simtiem tiešo pacientu aprūpētāju, bez kā veselības aprūpes sistēma nevar funkcionēt. Kā to risināt? Cēloņi situācijai ir vairāki, taču tas, ar ko jāsāk, ir atalgojuma jautājums.

Par pilna laika darbu – «uz rokas» mazāk par minimālo

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) dati par 2018. gadu rāda, ka vairāk nekā 6300 māsas strādājušas vienā darbvietā, ap 600 – divās darba vietās un daži desmiti – trijās. Darbs vienā darbvietā nozīmē pilnu slodzi un mēnešalgu zem 500 eiro pēc nodokļu nomaksas. Ar šādu atalgojumu ir iespējams segt tikai pamatvajadzības jeb, kā mēdz teikt, eksistēt, nevis dzīvot. Un šeit es nemaz nepieminu vajadzību apgādāt ģimeni, audzināt bērnus – ar 500 eiro mēnesī tas nav iespējams. Tādēļ daļa māsiņu izvēlas strādāt divās vai pat trijās darbvietās. Tas, savukārt, nozīmē optimālus mēneša ienākumus un nulli brīvā laika. Bieži gadās, ka darbvietas ir dažādās pilsētās, tad liela daļa laika aiziet arī ceļā. Rezultātā ārpus darba laiks atliek tikai miegam – par kopīgu laiku ar ģimeni, par hobijiem un pienācīgu atpūtu nereti nākas aizmirst. Savukārt tās māsiņas, kas ziedo sevi trim darbvietām, visticamāk, atdod darbam arī naktis un iespēju izgulēties. Šādu ikdienu ir ļoti grūti ilgtermiņā izturēt, tāpēc ar māsām bieži pārrunājam to, ka pašlaik nozare balstās uz entuziastiem – tajā paliek māsiņas, kam tas ir sirdsdarbs, neskatoties uz sarežģītajiem apstākļiem ikdienā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Ar šo vēlos darīt zināmu, ka šodien pie zvērināta notāra Valdas Vaivares bija plānots parakstīt mana mirušā vīra Valērija Maligina mantinieku vienošanos par mantojuma sadali. Nu jau kārtējo reizi nākas secināt, ka tas, ko pārējie mantinieki runā publiski un dara praktiski, ir divas diametrāli pretējas lietas.

Ilgstošu un sarežģītu pārrunu rezultātā, ņemot vērā visu iesaistīto pušu intereses, bet augstāk par visu vērtējot Valērija Maligina izveidotā uzņēmuma «Olainfarm» veiksmīgas darbības nodrošināšanu nākotnē kā viņa piemiņas apliecinājumu, visi mantinieki pirms dažām dienām vienojās par mantojuma sadali. Šodien šo vienošanos visām iesaistītajām pusēm bija plānots parakstīt pie notāra, tādējādi apstiprinot tās spēkā esamību.

(V. Maligina meitu paziņojums)

Panākto vienošanos uzskatu par kompromisu, kurā iespējami plašākajā veidā ietvertas Valērija nepilngadīgās meitas Annas, vecāko meitu un manu pameitu Irinas un Nikas un manas intereses. Šodienas rīcība, vienošanos neparakstot, skaidri un nepārprotami apliecina, ka gan Irinai, gan Nikai «Olainfarm» nākotne ir dziļi vienaldzīga – gluži tāpat kā tēva labā vārda un piemiņas saglabāšana, un ka konstruktīva pieeja mantojuma jautājuma risināšanā aprobežojas ar skaistiem, bet tukšiem paziņojumiem presei.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņā ar grozījumiem likumā "Par akcīzes nodokli" 1.janvārī stājas spēkā vairākas izmaiņas akcīzes jomā, informē Valsts ieņēmumu dienestā (VID).

Vairākām akcīzes preču grupām mainās akcīzes nodokļa likmes - tabakas izstrādājumiem, tostarp cigaretēm, elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamiem šķidrumiem, to sagatavošanas sastāvdaļām (e-šķidrumi) un tabakas aizstājējproduktiem.

No nākamā gada 1.janvāra mainās arī akcīzes nodokļa likmes piemērošanas kārtība bezalkoholiskajiem dzērieniem un etilspirtam, kuru satur uztura bagātinātāji.

Pēc VID aplēsēm likmes paaugstināšanās tabakas izstrādājumiem cigarešu cenu (20 cigaretes paciņā, cena 3,6 eiro) varētu palielināt par 0,13 eiro, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN), cigāru un cigarillu cenu (10 gabali paciņā) - par 0,13 eiro, smēķējamās tabakas cenu (40 grami paciņā) - par 0,27 eiro, bet karsējamās tabakas cenu (6,2 grami paciņā) - par 0,35 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Saldo

Naudas līdzekļu uzskaite

Silvija Gulbe, starptautiskās auditorkompānijas SIA «Grant Thornton Rimess» partnere, 27.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naudas līdzekļi ir uzņēmuma komercdarbības galvenais tiešais resurss, ar kuru uzņēmums veicina sava kapitāla pieaugumu. Naudas līdzekļi ir uzņēmuma apgrozāmo līdzekļu likvīdākā daļa, to uzskaite nav sarežģīta, tomēr bieži uzņēmumu grāmatvedībā tiek pieļautas neprecizitātes naudas līdzekļu uzskaitē. Jāuzsver - naudas līdzekļu uzskaite ir reglamentēta daudzos normatīvos dokumentos.

Vispirms jāatzīmē, ka atbilstoši Gada pārskatu likuma prasībām bilancē uzrāda tikai naudu, bet naudas plūsmas pārskatā uzrāda naudu un naudas ekvivalentus. Savukārt, pēc starptautiskajiem grāmatvedības standartiem bilancē uzrāda naudu un tās ekvivalentus.

Dažāda pieeja

Praksē ir izveidojusies situācija, ka uzņēmumi dažādi uzrāda naudas līdzekļus gada pārskatā. Sakarā ar to pārskata lietotāji papildus informāciju var iegūt finanšu pārskata pielikumā, kurā jābūt norādītai naudas un tās ekvivalentu uzskaites politikai, kā arī būtu jāatšifrē bilances postenis nauda gadījumā, ja tajā ir ietverti arī naudas ekvivalenti. 2011. gada 21. jūnija Ministru kabineta noteikumos Nr. 481 «Noteikumi par naudas plūsmas pārskata un pašu kapitāla izmaiņu pārskata saturu un sagatavošanas kārtību» pirmo reizi ir sniegta naudas definīcija. Šo noteikumu izpratnē:

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reģionu slimnīcām rezidenti ir jāuzrunā jau pašā studiju sākumā. Ārstu un medmāsu piesaistē ļoti svarīga ir nemateriālā motivācija – cik sakārtota ir darba vide un darba procesi ārstniecības iestādē

To DB rīkotajā apaļā galda diskusijā par personālvadību veselības aprūpē, kas notiek sadarbībā ar holdingu Repharm, uzsvēra tā dalībnieki: Veselības ministrijas valsts sekretāres vietniece un Austrumu slimnīcas valdes priekšsēdētāja Egita Pole, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas valdes locekle Arta Biruma, Liepājas reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētājs Egons Striks, holdinga Repharm personāla vadības direktore Baiba Pedraudze, Rīgas Stradiņa universitātes Tālākizglītības fakultātes dekāne Ilze Grope un personāla vadītāja farmācijas uzņēmumos Edīte Kalniņa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Olainfarm mantinieču strīdi no sociālo tīklu un mediju sāgas ir jāpārdēvē par fabulu, jo 1. novembra Olainfarm akcionāru sapulcē, atbilstoši Zemgales rajona tiesas tiesneses Mairas Griķes starplēmumam, mantinieču strīdā pie balsošanas netiek uzņēmuma lielākais akcionārs Olmafarm.

Atturoties no dzejas formas, fabula ir vienkāršāk stāstāma, nekā tie juridiski ideālie stāsti, kurus izplata strīdnieku algoti pārstāvji.

Tātad, kādam tēvam bija trīs meitas un liels uzņēmums Olainfarm. Tēvs nomira, un uzņēmums palika meitām. Divas bija pilngadīgas, bet viena – nepilngadīga, un viņas tiesības pārstāvēt uzticēja mammai. Kad meita kļūs pilngadīga, tad mammai nekas nepienāksies, izņemot to, ko viņa paspējusi nopelnīt, esot laba mamma, un tā viņa strīdas mazās māsas vietā, cik spēka.

Tēvs bija paredzējis, ka meitas varētu strīdēties, un savas Olainfarm daļas bija sadalījis. Vienu daļu – 42,56% no Olainfarm akcijām – viņš turēja īpašā uzņēmumā Olmafarm, bet otra daļa bija tieši lielajā uzņēmumā Olainfarm – 24% akciju. Meitām pieklājās pa trešdaļai no visa, katrā no uzņēmumiem. Tā kā meitenes strīdējās, vispirms tika mainīta Olmafarm valde, un tālāk jau tika pieprasīta Olainfarm padomes maiņa. Kā tas atgadījies, kā ne, meitenes strīdā mainās vietām un sāk visu no sākuma. Meitu strīdos ir trīs iespējamās kombinācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Tabakas izstrādājumu inventarizācija jāpaspēj līdz Jaunam gadam

Līva Melbārzde, 28.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tabakas izstrādājumu apritē iesaistītajiem komersantiem jāveic inventarizācija tabakas izstrādājumiem un akcīzes markām uz 2011.gada 1.janvāri, mazumtirgotājiem – uz 2011.gada 1.februāri.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) vērš uzmanību, ka saistībā ar 2010.gada 28.oktobrī veiktajām izmaiņām likumā Par akcīzes nodokli no 2011.gada 1.janvāra tiek palielināta akcīzes nodokļa likme cigāriem un cigarillām. Akcīzes nodokļa likme par 1000 cigāriem vai cigarillām tiek paaugstināta no 11 latiem uz 24 latiem, bet smēķējamai tabakai (smalki sagrieztai tabakai cigarešu uztīšanai un citai smēķējamai tabakai) - no 23 latiem uz 29 latiem par 1000 gramiem tabakas. Tādējādi komersantiem ir jāveic visu uzskaitē esošo faktisko cigāru, cigarillu, smalki sagrieztas tabakas cigarešu uztīšanai un citas smēķējamās tabakas un šo tabakas izstrādājumu akcīzes nodokļa marku krājumu inventarizācija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Alus, vīns, degvīns un cigaretes kļūs dārgāks – to raisīs ieplānotais akcīzes nodokļa palielinājums, kas stājas spēkā no 1. marta; ir bažas par «točku» uzplaukumu.

Šis akcīzes nodokļa palielinājums nav pārsteigums, jo savulaik pirms vairākiem gadiem tiek nolemts ik gadu pakāpeniski palielināt akcīzes nodokļa likmes alkoholam un tabakai.

Vairāki uzņēmēji jau iepriekš norādīja, ka šāda nodokļu likmju pacelšana var nenest gaidītos miljonus eiro valsts makā, bet gan veicināt ēnu ekonomiku un graut legālo nodokļu maksātāju konkurētspēju tirgū, kā arī vienlaikus samazināt iedzīvotāju pirktspēju, ko izraisīs cenu kāpums.

Pieaugumu prognozē centu līmenī

Pēc Valsts ieņēmumu dienesta aprēķiniem, alus 0,5 litru ar 5% stiprumu cena veikalā pieaugtu par 1 centu, 0,75 l vīna - par 5 centiem, savukārt 0,5 l degvīna ar stiprumu 40 grādi - par 20 centiem, savukārt cigarešu paciņas (kura maksā 3,6 eiro) cena varētu pieaugt par 12 centiem. Vairāki DB aptaujātie tirgotāji atzina, ka juridiski aprēķins ir korekts, taču tas veikts, balstoties tikai uz akcīzes nodokļa izmaiņām komplektā ar pievienotās vērtības nodokli. Realitātē cenas pieaugums varot būt pat lielāks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš 2005.gada ir apstiprinātas dažādas pamatnostādnes, programmas un konceptuālie ziņojumi, kas izstrādāti, lai Latvijā strādājošie mediķi būtu pieejami pacientu pieprasījumam atbilstošā skaitā un kvalifikācijā, tomēr šis mērķis ne tuvu nav sasniegts, revīzijā konstatējusi Valsts kontrole (VK).

VK atzīst, ka Latvijā ārstu skaits atbilst Pasaules Veselības organizācijas noteiktajam ārstu blīvumam uz 1000 iedzīvotājiem Eiropā, tomēr realitāte liecinot, ka noteiktas kvalifikācijas ārsti pacientiem, it īpaši reģionos, nav pieejami vispār vai ir pieejami ļoti ierobežotā skaitā.

Revīzijā secināts, ka pirms vairāk nekā desmit gadiem Veselības ministrijas (VM) izvirzītais mērķis - veselības aprūpes sistēmu nodrošināt ar cilvēkresursiem pieprasījumam atbilstošā skaitā un kvalifikācijā - nav sasniegts. Arī šobrīd esot aktuālas tolaik identificētās problēmas - nepietiekams māsu skaits, ārstu un māsu disproporcija, liela nevienlīdzība ārstniecības personu izvietojumā reģionos un Rīgā, nepietiekams atalgojuma līmenis, neefektīva paaudžu nomaiņa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Svaigās pastas ColorPasta ražotājs Arno Polītis par svarīgāko iemeslu pievērsties savam biznesam uzskata iespēju vairāk laika pavadīt kopā ar meitu

Iepriekš Arno strādāja par pavāru, un šis darbs nozīmē to, ka katru dienu vairāk nekā desmit stundas nākas pavadīt, kājās stāvot, līdz ar to spēka ir vien tik, cik aiziet mājās, atlūzt un pamosties. «Diena, kas seko, ir tāda pati, privātās dzīves nekādas. Gribot negribot sāku domāt, kā to mainītu un izdarīt tā, lai darbs strādā manā labā un varētu pietiekami daudz laika pavadīt ar bērnu. Laiku, ko sanāk pavadīt kopā ar meitu, neatsver nekas. Tā ir tāda vērtība! Tas ir primāri, un tādā gadījumā vienīgā iespēja ir izveidot savu biznesu,» skaidro Arno.

Tieši meitai ir nopelni biznesa idejas radīšanā. Viņa kādudien pateica, ka vēlas vakariņās pelmeņus. Arno negribēja iet uz veikalu un atcerējās, ka mājās ir pastas mašīna. Tā viņš pagatavoja pelmeņus, un sāka raisīties domas par paštaisītu pastu un ravioli. Kopā ar meitu sākuši mājās eksperimentēt, pievienojot masai dārzeņu sulas un biezeņus, pakāpeniski izkristalizējās doma pārvērst to biznesā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Mana pieredze: Mātei jostas, meitai somas

Inita Šteinberga, speciāli DB, 04.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Šonakt to nopirka. Amerikā,» melnu mākslinieku skiču mapi garā siksnā rāda mazā Āgenskalna ādas apstrādes saloniņa Ērikas jostas saimniece Ērika Kalniņa

Viņa kopā ar meitu šuj jostas, somas un citus ādas aksesuārus un katru dienu ar prieku iet uz pašas radīto darba vietu.

Ērika pēc izglītības ir arhitekte, taču viņas lielākais projekts – ģimene un četri bērni – licis pievērsties mājas dzīvei. Lai apvienotu naudas pelnīšanu un bērnu audzināšanu, pirms gadiem divdesmit Ērika sākusi apstrādāt ādu. Vispirms intereses pēc iemaņas apguvusi kursos. Tad sākusi gatavot jostas arī pārdošanai. Mājinieki bijuši skeptiski noskaņoti līdz brīdim, kad no pirmā gadatirgus Ērika atgriezusies ar prāvu rubļu žūksnīti.

Ērikas meita Madara vispirms sākusi strādāt sev tīkamajā ainavu arhitektu profesijā, taču krīze likusi meklēt alternatīvu nodarbošanos. Šis laiks sakritis ar brīdi, kad Ērika meklējusi kompanjonu, jo bērni jau pieauguši, gribējies sākt kaut ko nopietnāku, bet vienai tas nešķita pa spēkam. Madarai savukārt ādas apstrāde jau kopš bērnības likusies pašsaprotama lieta, un visi darbi no mammas noskatīti. Dēls pieteicies palīdzēt mājaslapas izveidē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trīs meitu mamma Inta Krūze cako kruzuļbikses ne tikai savām meitām, bet arī daudzām citām mazajām rāpotājām no dzimšanas līdz trīs gadu vecumam.

Kā atzīst zīmola Cakas autore Inta, bērna kopšanas atvaļinājums bieži ir laiks, kad sievietes atklāj jaunus aicinājumus, maina nodarbošanos, daudzas pat rada jaunus uzņēmumus un pievēršas t.s. mammu biznesiem. Pavadot laiku ar vecāko meitu un gaidot dvīņu dzimšanu, viņa gan bijusi pārliecināta, ka pati atgriezīsies līdzšinējā darbā personāla atlases uzņēmumā, jo darbs ļoti patika un Intu tur gaidīja atpakaļ. Taču, mājās audzinot meitas, Inta atsāka šūt, ko diktēja nepieciešamība radīt savām meitām piemērotus apģērbus, un pamazām atskārta, ka gluži neviļus top uzņēmums, kurš jāattīsta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Papildināts - Advokāti: Štrauss - Kāns neuzmācās istabenei, bet pusdienoja ar meitu

Lelde Petrāne, 16.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) vadītāja Dominika Štrausa - Kāna (Dominique Strauss-Kahn) advokātiem esot pierādījumi, ka SVF boss laikā, kad it kā uzmācies viesnīcas istabenei, patiesībā atradies restorānā un pusdienojis ar meitu, vēsta Reuters. Tikmēr Vācijas kanclere Angela Merkele pirmdien paziņojusi, ka SVF jāvada eiropietim, un uzsvērusi nevainīguma prezumpciju, vēsta thelocal.de.

«Mēs zinām, ka vidējā termiņā jaunattīstības valstīm būs labs pamats pretendēt uz SVF un Pasaules Bankas priekšsēdētāju amatiem,» preses konferencē sacījusi Merkele. «Bet pašreizējā situācijā ir labi iemesli, lai teiktu, ka Eiropai ir labi kandidāti,» viņa turpinājusi.

Merkele šādus komentārus izteikusi pēc tam, kad viņas pārstāvis Stefens Zeiberts norādījis - Berlīne vēlas, lai gadījumā, ja Štrauss - Kāns atkāpsies no amata, viņa vietā stātos eiropietis. Šāda vēlme esot saistīta ar eirozonas parādu krīzi.

Ja Štrauss - Kāns būs spiests atkāpties no amata, Berlīne savas vēlmes darīšot zināmas starptautiskajiem partneriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Izsolēs piedāvās iegādāties Baltic International Bank piederošos zelta stieņus

LETA, 05.06.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izsolēs ar augšupejošu soli jūlija sākumā piedāvās iegādāties likvidējamajai "Baltic International Bank" piederošos zelta stieņus, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas vēstnesis".

Izsolēs, kas paredzētas 2023.gada 5.jūlijā, bankas likvidators Olavs Cers piedāvās iegādāties zelta stieņus, kas sadalīti septiņās lotēs.

Tostarp vienā lotē varēs iegādāties zelta stieņus ar kopējo masu 105 grami, vienā lotē varēs iegādāties zelta stieņus ar kopējo masu seši kilogrami, bet piecās lotēs varēs iegādāties zelta stieņus ar kopējo masu 10 kilogramu.

Izsolēs zelta stieņu sākumcena būs aktuālā zelta biržas cena 5.jūlijā.

Visām personām, kuras vēlas piedalīties izsolē, līdz 2023.gada 26.jūnijam plkst.17 jāpiedalās klātienes identifikācijā "Baltic International Bank" birojā Rīgā, Grēcinieku ielā, kā arī jāiesniedz pieteikums un visi citi izsoles noteikumos norādītie dokumenti. Tāpat interesentiem līdz 26.jūnija plkst.23.59 ir jāiemaksā "BluOr Bank" kontā nodrošinājuma summas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Policija atzīst, ka 11.novembra krastmala nav labākais objekts masu pasākumiem

LETA, 20.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

11.novembra krastmala no drošības viedokļa nav labākais objekts masu pasākumu rīkošanai, tomēr atbildīgie dienesti tuvākajā laikā analizēs, kā uzlabot drošību masu pasākumu rīkošanai šajā Rīgas centra daļā, atzīst Valsts policijas (VP) Kārtības policijas priekšnieks Artis Velšs.

«Krastmala no ģeogrāfiskā viedokļa un drošības viedokļa nav labākais objekts masu pasākumiem, jo vienā pusē ir Daugava, bet otrā pusē Vecrīga, kas ir kā sava veida siena,» norādīja Velšs, gan atzīstot, ka krastmala jau daudzus gadus ir vēsturiska vieta masu pasākumu rīkošanai, pulcējot dažādu skaitu apmeklētāju.

18.novembra uguņošanu svētdien pēc policija aplēsēm krastmalā bija sanākuši vērot aptuveni 100 000 cilvēku. Policija kopā ar pašvaldību, iekšlietu dienestiem un mediķiem nedēļas vai divu laikā sanākšot kopā un analizēšot nedēļas nogalē notikušo masu pasākumu drošības aspektus.

«Katrs no sava redzesloka varēs izstāstīt, ko var uzlabot drošībai,» sacīja Velšs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Kravas transportlīdzekļus virs 12 tonnām rosina atbrīvot no transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa maksāšanas

Žanete Hāka, 02.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai esošajos ekonomiskajos apstākļos saglabātu kravas autopārvadātāju konkurētspēju, kravas automašīnām, kuru pilna masa pārsniedz 12 tonnas, kā arī piekabēm un puspiekabēm ar pilnu masu virs 10 tonnām paredzēts piemērot atbrīvojumu no transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa maksāšanas, informē Satiksmes ministrija.

Atbrīvojumu no transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa maksāšanas par vienu gadu piemēros kravas automobiļiem, uz kuriem ir attiecināma valsts autoceļu lietošanas nodeva, un ja būs samaksāta autoceļu lietošanas nodeva viena gada likmes apmērā.

Tas nozīmē, ja par kravas automašīnu, piekabi vai puspiekabi, kuras pilna masa pārsniedz 12 tonnas, būs nomaksāta autoceļu lietošanas nodeva par vienu gadu, tad varēs tikt piemērots atbrīvojums no transportlīdzekļa ekspluatācijas nodevas par gadu.

To paredz Satiksmes ministrijas (SM) izstrādātie grozījumi Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā, ko otrdien, 2.septembrī, atbalstīja valdība. Lai grozījumi stātos spēkā, tie jāpieņem arī Saeimā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Grūtības māsu piesaistē var radīt valsts nepieņemamā attieksme pret veselības nozari

LETA, 27.10.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Covid-19 krīzes risināšanai papildu medicīnas māsas, iespējams, varētu piesaistīt no ambulatorajām iestādēm un privātā sektorā, tomēr grūtības māsu piesaistē var radīt valsts nepieņemamā attieksme pret veselības nozari, pauda Latvijas Māsu asociācijas viceprezidente Ilze Ortveina.

Komentējot publiski izskanējušo aicinājumu atsaukties arī mediķiem, kuri ir pensionējušies, Ortveina norādīja, ka īpaša atsaucība var nebūt gaidāma, ņemot vērā valsts ņirgāšanos par veselības aprūpes nozari.

Māsu asociācijas pārstāve norādīja, ka māsām nav nodrošināts atbilstošs atalgojums, tāpat māsām par ievērojami lielāka pacientu skaita aprūpi netiek paredzēta papildu samaksa. Tāpēc sagaidāms, ka neviena māsa nenāks atpakaļ no citām nozarēm un medicīnas jomā paliks tikai profesijas entuziasti, kam tas ir dzīves aicinājums, un vecāka gada gājuma māsas, kuras ir uz izdegšanas robežas, norādīja Ortveina.

Viņa kritizēja valdības nespēju atrast 45 miljonus eiro mediķu atalgojuma palielināšanai atbilstošā apmērā 2022.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Varētu noteikt maksimālo cilvēku skaitu pasākumos 11.novembra krastmalā

LETA, 11.12.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Domājot par cilvēku drošību, varētu tikt noteikts maksimālais cilvēku skaits, kas Rīgā varētu piedalīties pasākumos 11.novembra krastmalā, šādu iespēju telekanālā LNT pieļāva iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (JV).

Politiķis pastāstīja, ka pēc nesenā Latvijas simtgades salūta, kuru vērot pulcējās vairāk nekā 100 000 cilvēku, kuriem pēc pasākuma bija neziņa, kā droši pamest notikuma vietu, notikusi vairāku atbildīgo iestāžu sanāksme, lai pārrunātu drošības jautājumu problemātiku masu pasākumos. Risinājumi vēl pieņemti neesot, jo tiek gaidīti rakstveida piedāvājumi.

Kozlovskis uzskata, ka katrai vietai ir zināms limits, cik daudz cilvēkus tā var uzņemt, tāpēc arī jārod skaidrība, cik cilvēkus var uzņemt krastmala, kas jāizvērtē atbildīgajiem dienestiem. Politiķis vilka paralēles ar koncertiem, piemēram, arēnās, kur arī ir noteikts skaits cilvēku, kas tajās var iekļūt, un lielāka cilvēku skaita nokļūšana koncertos netiek pieļauta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Recesiju nemanījušās kūdras nozares noturēšanās pašreizējās pozīcijās, nemaz nerunājot par attīstību, bez valsts apstiprināta nozares stratēģiskā attīstības plāna un arī izmaiņām normatīvajos aktos par dedzināmās kūdras izmantošanu Latvijā nav iespējama

Tāds ir secinājums pēc DNB Bankas rīkotās apaļā galda diskusijas. Valstij ir jāpārskata sava attieksme pret resursu, kurš ir tepat zem mūsu kājām, jo pašlaik kūdra vairs nav energoresurss, kāda tā ir Igaunijā, Zviedrijā, Somijā, Lietuvā, pat Baltkrievijā. Tas ir būtiski ne tikai no energodrošības viedokļa, bet arī no izmaksu skatupunkta. Lai arī Latvija neatkarību atguva pirms vairāk nekā ceturtdaļgadsimta, tomēr joprojām nav izstrādātas un apstiprinātas kūdras nozares attīstības stratēģijas, tādējādi uzņēmējiem nākotne ir neskaidra, un līdz ar to investīcijas, kuras varētu tikt ieguldītas Latvijā šajā nozarē, silda citu valstu ekonomiku. Dabas vērtību aizsardzības politika ir vērsta uz to, lai aizsargātu jebkādu dabas vērtību, tādējādi apgrūtinot jaunu platību nodošanu kūdras ieguvei. Kūdras, atšķirībā no daudzām citām ES dalībvalstīm, Latvijai ir ļoti daudz (1,5 miljardi t), turklāt tās apjoms ik gadu turpina pieaugt vismaz par 1,2 milj. t, un ik gadu iegūstot ap 0,8 milj. t kūdras, šādos apjomos var turpināt iegūt vismaz 800 gadus. Kūdras nozarei arī vairāk jāinformē sabiedrība par tās devumu tautsaimniecībai – darba vietām (tiešajām un saistītajām), samaksātajiem nodokļiem, eksporta ieņēmumiem utt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Daugavpils mazajos veikalos pēc eiro ieviešanas - «Inventarizācija»

LETA, 03.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daugavpilī atsevišķās tirdzniecības vietās - pamatā nelielos veikaliņos - pārdevējām radušās problēmas ar atlikuma izdošanu sīknaudā - monētās, kas mazākas par 50 eiro centiem.

Kā aģentūra LETA novēroja kādā apģērbu veikalā pilsētas centrā, kāds vīrietis, iegādājoties kreklu un kaklasaiti, iedevis pārdevējai dažus desmitus latu. Lai naudas atlikumu saņemtu pilnā apmērā, nevis noapaļotu līdz 50 eiro centiem, vīrietim nācies pašam piemeklēt sīknaudu.

Nedaudz izbrīnīts vīrietis bijis arī tad, kad ierastā kases čeka vietā par iemaksāto naudu viņam izrakstīts tā saucamais «mīkstais čeks». Pārdevēja paskaidrojusi, ka kase veikalā pagaidām vēl nestrādājot un faktiski veikalā esot inventarizācija.

Uzraksts «Inventarizācija» vakar Daugavpilī rotājis arī vairāku citu mazo veikalu skatlogus, novēroja LETA.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Nākamgad RD piešķirs 300 000 eiro kultūras pieminekļu restaurācijai vai konservācijai

Dienas Bizness, 22.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 22. oktobrī, Rīgas dome (RD) informēja par jauno pašvaldības piedāvāto iespēju nekustamā īpašuma īpašniekiem, sākot ar 2016.gada 1. janvāri pretendēt uz pašvaldības līdzfinansējumu kultūras pieminekļu restaurācijai vai konservācijai.

«Latvijas pašvaldību līdzšinējā pieredze un aktīvā savstarpējā sadarbība ir sekmējusies ar jaunu iespēju arī Rīgas namīpašniekiem, kuri no nākamā gada var pretendēt uz pašvaldības līdzfinansējumu kultūras pieminekļu restaurācijai vai konservācijai. Ar pieteikumu līdzfinansējuma saņemšanai pašvaldībā varēs vērsties tie īpašnieki, kuriem pieder valsts un vietējās nozīmes kultūras piemineklis, tostarp kāds objekts Rīgas vēsturiskajā centrā, Mežaparkā, Ķīpsalas vēsturiskās apbūves teritorijā, Kalnciema ielas vēsturiskās apbūves teritorijā vai Pārdaugavā. Šobrīd pašvaldības nākamā gada budžeta projektā šim mērķim ir paredzēts 300 000 eiro liels finansējums, » informēja Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mežsaimniecība

Meklē tehnoloģiskos risinājumus

Māris Ķirsons, 12.08.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākais mežsaimniecības uzņēmums AS Latvijas valsts meži (LVM) vēlas jau tuvāko astoņu mēnešu laikā iegūt 10 dzīvotspējīgus produktu risinājumus ar augstu to ieviešanas gatavību.

Darbu sāk SilvaTech akcelerācijas (ietver produkta vai tehnoloģijas attīstību, pilnveidi, izvērtēšanu tirgus vajadzībām, prototipu izstrādi, validēšanu) programma, ko LVM realizē kopā ar Startup Wise Guys akceleratoru kopīgi veidotu akcelerācijas programmu.

Programma palīdzēs uzņēmuma iekšējām un ārējām inovāciju komandām attīstīt tehnoloģijas, produktus, risinājumus mežkopībā, mežsaimniecībā, sēklkopībā un stādaudzēšanā, minerālo materiālu ieguvē un ražošanā, meža inventarizācijā, rekreācijā, kā arī ģeotelpisko informācijas tehnoloģiju jomā,” projekta mērķi skaidro AS Latvijas valsts meži Attīstības daļas vadītāja Ilga Bērzkalna.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mežsaimniecība

Palīdz sadzirdēt arī mazo mežu īpašnieku balsis

Ilze Šķietniece, speciāli DB, 03.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kooperatīvs palīdz sadzirdēt arī mazo mežu īpašnieku balsis

Cilvēkiem joprojām saglabājies priekšstats – kooperatīva vadītāji apmānīs, meži pāries viņu īpašumā un paši paliks tukšā, mežsaimniecības kooperatīva Mūsu mežs izpilddirektors Toms Kalvis iezīmē problēmu. Viņš atgādina, ka organizācijas mūsdienās netiek veidotas ar šādu domu. Galvenais ir apvienot spēkus un likt sadzirdēt arī mazo mežu īpašnieku balsis.

Mežsaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība (MPKS) Mūsu mežs dibināta pirms trim gadiem un palēnām uzņem apgriezienus. Šobrīd tajā ir aptuveni pussimts biedru. Viņu vidū ir gan lauksaimnieki, gan pieredzējuši mežu īpašnieki, gan cilvēki, kas īpašumu mantojuši vai iegādājušies, lai ieguldītu finanses. Dažiem ir tikai viens, divi hektāri. Tie, kas platības mantojuši vai iegādājušies nesen, bieži vien vēlas iesaistīties organizācijā, atzīstot, ka paši neko no apsaimniekošanas nesaprot un nepieciešama palīdzība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kalnmeiers: neesmu pieclatnieks, lai katram izpatiktu

Dienas Bizness, 15.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Es netaisos iejaukties izmeklēšanā, un tas ir mans patstāvīgs lēmums, intervijā Latvijas Radio uzsver ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers, kurš paziņojis, ka medijos tā sauktā stipendiātu lietā, kas izdalīta atsevišķā kriminālprocesā no Ventspils krimināllietas, tiks veikta «inventarizācija». Ģenerālprokuratūrā šis paziņojums neesot sensācija.

«Tas varbūt šodien [otrdien] tikai izskanējis publiski, bet prokuratūrā tas nav jaunums. Tā nav sensācija, tā ir normāla ikdienas darba norise,» intervijā teica Ē. Kalnmeiers. Tomēr viņš apstiprina, ka pagaidām tikai šai vienai lietai uzdots veikt inventarizāciju.

«Ir tāds vispārīgs jēdziens kā saprātīgi lietas termiņi. Lieta jau pietiekoši ilgi tiek izmeklēta. Es nesaku, ka ir pārsniegts termiņš, bet jebkurai krimināllietai un kriminālprocesam ir jābūt redzējumam par šīs lietas perspektīvu. Turēt lietvedībā un nezināt, ko darīsim un kādas būs iespējamais fināls, tas nav nopietns darbs,» viņš skaidroja lēmumu par inventarizācijas nepieciešamību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Lipmans par finansējumu hokejam: kad vairs nebūšu, tad lai meklē citu tādu muļķi...

Dienas Bizness, 07.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas hokeja federācijai (LHF) hokejistu atbalstam piešķīrusi 103 tūkstošus latu, līdz ar ko LHF draud atsaukt Latvijas kandidatūru 2017.gada pasaules hokeja čempionātam.

«Kamēr esmu federācijas vadītājs ieguldu savu naudu. Kad vairs nebūšu, tad lai meklē citu tādu muļķi kā es...» izveidojušos situāciju raidījumam Nekā personīga komentē LHF vadītājs Kirovs Lipmans, skaidrojot, ka, lai aizbrauktu uz Zviedriju - pasaules čempionātu izlasei vien vajadzēja vairāk nekā 300 tūkstošus.

Nekā personīga vēsta, ka šogad no gandrīz 14 miljoniem latu kopumā sportam piešķirtās naudas – 4,2 miljoni vēl aizvien tiek maksāti par «trekno gadu» uzceltajām sporta ēkām jeb valsts galvojumu atmaksai. Vēl naudu saņem olimpiskā komiteja, sporta skolas. Visu sporta veidu federācijas no kopējā šogad sportam piešķirtā finansējuma saņēmušas vienu milijonu. Bet tas ir vienas hokeja federācijas gada budžets.

Komentāri

Pievienot komentāru