Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mazo uzņēmumu nodokļu maksāšanas režīma vienkāršošanai piedāvā izmaiņas patentmaksā un atteikšanos no fiksētā ienākuma nodokļa režīma.

Fiksētā ienākuma nodokļa režīms zināmā mērā dublē mikrouzņēmumu nodokļa sistēmu, skaidro Finanšu ministrija (FM). Izmaiņām paredzēts noteikt divus gadus ilgu pārejas periodu. Vienlaikus tiktu saglabāta patentmaksu sistēma, to papildinot ar citiem saimnieciskās darbības veidiem un reizi gadā pārskatot to apmērus. «Tas mazinātu arī nereģistrētās saimnieciskās darbības apmērus saimnieciskās darbības jomās, kas līdz šim nav aptvertas, bet kurās pastāv izvairīšanās no nodokļiem risks,» norāda FM.

Lai mazinātu nereģistrētās saimnieciskās darbības apmērus, FM piedāvā arī ieviest minimālo iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksājumu – simbolisku samaksu (1 lats mēnesī vai 12 lati gadā) iedzīvotājiem, kuriem ir piešķirta valsts vecuma pensija un kuri veic noteikta veida neregulāru (piemēram, sezonālu) vai gadījuma rakstura saimniecisko darbību, vienlaicīgi nodrošinot, ka šiem maksātājiem netiek liegta iespēja saņemt valsts sociālās apdrošināšanas pakalpojumus. Ar šāda minimālā maksājuma veikšanu maksātāji apliecinātu, ka to ieņēmumi gadā nepārsniedz 2000 latu.

Savukārt, lai mazinātu saimnieciski neaktīvo reģistrēto nodokļu maksātāju skaitu, paredzēts vienkāršot sistēmu saimnieciskās darbības pārtraukšanai un ieviest minimālo iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), minimālo uzņēmumu ienākuma nodokli (UIN), minimālo mikrouzņēmumu nodokli, kura apmērs būtu 36 lati gadā. To maksātu neaktīvi saimnieciskās darbības veicēji jeb personas, kuras neveic nodokļu maksājumus. FM sagatavoto koncepciju ar šiem un citiem piedāvājumiem atbalstījusi valdība.

Pašlaik Latvijā līdztekus vispārējai IIN un UIN maksāšanas kārtībai pastāv vairāki vienkāršotie nodokļu režīmi – patentmaksas, fiksētais ienākuma nodoklis, mikrouzņēmumu nodoklis.

Komentāri

Pievienot komentāru