Jaunākais izdevums

Tirgū sāk parādīties pieprasījums pēc ilgtspējīgākiem produktiem, sacīja Mēbeļu ražotāju asociācijas Latvijā izpilddirektore Ieva Erele.

"Pamazām tirgu sāk manīt Zaļā kursa ietekmi ne tikai pārkārtošanās ziņā, oglekļa dioksīda (CO2) pēdas mērīšanā, bet tostarp ienāk "zaļākas" mēbeles, materiāli, gan jaunu produktu inovācijās, gan arī vietu rod atjaunotas, restaurētas, labotas mēbeles, īpaši mājsaimniecībās," stāstīja Erele.

Tāpat viņa piebilda, ka patlaban Eiropas līmenī notiek aktīvs darbs pie standarta "Mēbeles kā pakalpojums" jeb īres pakalpojuma ieviešanas. Līdz ar ko, šī iezīme sāks parādīties Eiropas publiskajos iepirkumos.

"Šādas un vēl citas iezīmes, tostarp par paplašināto ražotāju atbildību ienāks tirgū regulējošā, rekomendējošā veidā un bez šaubām liks mainīties un pielāgoties ražotājiem," atzīmēja asociācijas vadītāja.

Erele norādīja, ka 2024.gadam ticamas prognozes nav iespējams izteikt, bet pieļāva, ka, iespējams, nākamā gada pavasaris varētu būt mazāk aktīvs vienam otram uzņēmumam. Tas būs atkarīgs no tā, kā šā gada otrajā pusgadā būs strādājušas pārdošanas komandas, kā arī no tirgus situācijas kopumā.

"Ir mēbeļu ražošanā sektori, kas ir ļoti atkarīgi no būvniecības tirgus, kā arī tādi, kas atkarīgi no ārvalstu investīcijām, publiskajām, privātajām partnerībām gan pie mums, gan eksporta tirgos," skaidroja Erele.

Savukārt kā galvenās prioritātes nākamajā gadā viņa minēja darbiniekus. "Darbinieks ir prioritāte numur viens, jo mums ļoti nopietni jāapzinās, ka darbaspēka izaicinājumi nekur nepazudīs un ir jānāk kopā, lai apzinātu precīzi vajadzības, definētu virzienus, kuros varam strādāt un vienoties par konkrētām darbībām biedru un nozares ietvaros, lai šos jautājumus reāli sāktu risināt saimnieciskā pieejā balstot lēmumus," skaidroja Erele.

Viņa uzsvēra, ka izaugsmes nodrošināšanai nepieciešams stiprināt nozares uzņēmumu kapacitāti un eksportspēju gan ar pieredzes apmaiņu, gan apmācībām, gan veicinot pieprasījumu vietējā tirgū sadarbībā ar valsts un nevalstiskā sektora partneriem. Savukārt nozares uzlabošanai nepieciešams kopīgi strādāt ar ēnu ekonomikas jautājumiem, jo tie ikdienā būtiski ietekmē iedzīvotāju neatkarību un turību, un arī pašu nozares uzņēmumu taisnīgu konkurenci tirgū.

"Vēlamies veikt padziļinātu pētījumu un vienoties par kritērijiem nozarē, lai nodrošinātu ilgtspējīgas uzņēmējdarbības kritērijus mēbeļu nozarē Latvijā, pie kā arī strādāsim 2024.gadā," stāstīja Erele.

Tāpat viņa uzsvēra, ka tā paaudze, kas pēc brīvības atgūšanas sāka nodarboties ar uzņēmējdarbību, tuvojas 55-70 gadu slieksnim, kas ir pirmā ģimenes uzņēmējdarbības paaudze. Tuvāko gadu laikā būtisks kļūs jautājums par uzņēmumu mantošanu, profesionālu pārvaldību, iespējams arī pārdošanu vietējiem vai ārvalstu investoriem.

"Šie un daudzi citi pārmaiņu vēji nāks iekšā tirgū līdz ar jaunu paaudzi, kas ienāks un mainīs to, kāda būs nozare nākamos 10 gados," teica Erele.

Asociācija "Latvijas mēbeles" ir dibināta 2001.gadā. Asociācijas biedri ražo mīkstās mēbeles, gultas un matračus, masīvkoka mēbeles, liekti līmētās mēbeles, korpusa mēbeles, specializētās mēbeles, kā arī dažāda tipa mēbeļu detaļas, komponentes, furnitūras, interjera elementus un citus produktus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad Latvijas mēbeļu ražotājiem nemitīgi noticis aktīvs darbs ar pilnīgi jaunajiem klientiem un jauniem produktiem, aģentūrai LETA stāstīja Mēbeļu ražotāju asociācijas Latvijā izpilddirektore Ieva Erele.

Tāpat viņa norādīja, ka liela daļa uzņēmumu patlaban investē uzņēmumā un veido atsevišķas jauno produktu attīstības daļas vai filiāles.

"Kopumā paredzams, ka gads noslēgsies ar 10-18% kritumu atsevišķos sektoros, līdz pat 25% kritumu atsevišķos uzņēmumos, taču darbs notiek, pēc iespējas cenšoties saglabāt nodarbināto skaitu," stāstīja Erele.

Raugoties uz pasūtījumu apjomu, Erele atzina, ka vēl ir nepieciešams sasniegt labākus pārdošanas rādītājus, lai atsāktu domāt par tālākajām investīcijām jaunās iekārtās, digitalizācijā un atjaunojamās enerģijas piemērošanā. Patlaban pasūtījumu sarukumu izjūt gandrīz katrs nozarē strādājošs uzņēmums.

Erele stāstīja, ka patlaban cenas atsevišķās materiālu kategorijās ir jau mazinājušās un, lai gan situāciju joprojām apgrūtina karš Ukrainā, loģistikas problēmas un sadārdzinājumi, kopumā dažādu nozarei nepieciešamo materiālu pieejamība vērtējama kā laba.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

PTAC un Mēbeļu ražotāju asociācija Latvijā parakstījušas sadarbības līgumu

LETA, 04.03.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) un Mēbeļu ražotāju asociācija Latvijā parakstījušas sadarbības līgumu, lai stiprinātu uzraudzību preču drošuma jomā un attīstītu sadarbību starp PTAC un asociāciju, liecina PTAC publiskotā informācija.

Tāpat ar sadarbības līgumu iecerēts veicināt preču atbilstību, kā arī uzlabot patērētāju un komersantu informētību par preču drošuma aspektiem.

Sadarbības ietvaros plānoti pasākumi, tostarp informēšanas aktivitātes patērētāju un komersantu auditorijām, apmācību organizēšana ražotājiem, tirgus uzraudzības projektu organizēšana, informācijas apmaiņa jomās, kurās nepieciešama pastiprināta uzraudzība, piemēram, e-komercijas jomā, vadlīniju izstrādē komersantiem un citiem.

Kā skaidro PTAC, dažādu sadarbības aktivitāšu nepieciešamību radījis arvien pieaugošais patērētāju sūdzību skaits par tirgū iegādāto mēbeļu kvalitāti un atbilstību prasībām. Veicot tirdzniecības vietu klātienes un internetveikalu apsekojumus, PTAC secinājis, ka lielākoties patērētājiem netiek nodrošināta informācija par ražotāja norādījumiem preces pareizai lietošanai vai lietošanas ierobežojumiem un netiek nodrošināta preces instrukcija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Svinīgajā ceremonijā apbalvoti meža nozares gada balvas “Zelta čiekurs 2023” laureāti.

Balvas tika pasniegta piecās nominācijās: „Par mūža ieguldījumu”, “Par inovatīvu uzņēmējdarbību”, “Par zinātnes ieguldījumu nozares attīstībā”, “Par ieguldījumu nozares attīstībā” un “Par ilgtspējīgu saimniekošanu”.

Nominācijā „Par mūža ieguldījumu” apbalvojumus saņēma Latvijas Valsts mežzinātnes institūta “Silava”vadošā pētniece Mudrīte Daugaviete, bijušais AS „Latvijas valsts meži” struktūrvienības „LVM Sēklas un stādi” direktors Guntis Grandāns un Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes padomes priekšsēdētāja Laimdota Straujuma. “Zelta čiekurus” šīs nominācijas laureāti saņēma no Valsts prezidenta rokām.

Nominācijā “Par ieguldījumu nozares attīstībā” apbalvots Latvijas Meža īpašnieku biedrības vadītājs Arnis Muižnieks. Vienlaikus savu “Zelta čiekuru” saņēma arī pērnā gada uzvarētājs Roberts Strīpnieks, AS “Latvijas valsts meži” izveidotājs un iedvesmotājs.

Komentāri

Pievienot komentāru