Transports un loģistika

Mēģinās vienoties par veterinārās kontroles punktiem

Madara Fridrihsone, 02.04.2004

Jaunākais izdevums

Zemkopības un Finanšu ministrijas konsultēsies ar Rīgas un Ventspils brīvostās strādājošajiem uzņēmējiem par iespējām pielāgot esošās noliktavas ( saldētavas) veterinārās kontroles veikšanai. To ceturtdien nolēma Ministru kabinets. Db jau vairākkārt rakstīja, ka Sanitārās robežinspekcijas kontroles punkti Rīgas un Ventspils brīvostās, kā arī Rēzeknes un Daugavpils dzelzceļa stacijās darbu varētu sākt ne ātrāk kā 2004. gada novembrī. Finanšu ministrs Oskars Spurdziņš jau ierosinājis dienesta izmeklēšanu, lai noskaidrotu iemeslus, kādēļ aizkavējusies kontroles punktu būvniecība. Db (24.03.2004.) jau rakstīja, ka, pēc Sanitārās robežinspekcijas speciālistu domām, gandrīz vienīgā iespēja saglabāt veterinārai kontrolei pakļauto kravu trazīta plūsmu caur Latviju, ir atsevišķu brīvostās jau esošu noliktavu sakārtošana atbilstoši ES prasībām. Tādā gadījumā caur šīm noliktavām varētu notikt tādu kravu tranzīts, kuru veterinārā kontrole tiktu veikta kādā citā ES dalībvalstī. Saskaņā ar vakar pieņemot valdības rīkojumu, Zemkopības ministrijai uzdots konsultēties ar Eiropas Komisiju par iespēju atļaut veikt veterinārajai kontrolei pakļauto kravu izejošā tranzīta kontroli Rēzeknes un Daugavpils dzelzceļa kontroles punktos arī līdz Eiropas Savienības prasībām atbilstošu Sanitārās robežinspekcijas kontroles punktu uzcelšanai un atzīšanai. Tiesa, jau 2002. gada oktrobrī Pārtikas un veterinārais dienests lūdza Eiropas Komisijas Veselības un patērētāju aizsardzības ģenerāldirektorātu izskatīt šo jautājumu, taču toreiz tika saņemts atteikums. Finanšu un Zemkopības ministrijām, pieaicinot arī Iekšlietu un Satiksmes ministrijām, kā arī Latvijas Dzelzceļa un brīvostu pārstāvjus līdz 15. aprīlim jāizveido darba grupa, kas sagatavos jauno kontroles punktu teritoriju un ēku apsaimniekošanas nodrošināšanas plānu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunā koronavīrusa pandēmijas pārvaldībā vislabāk veicies Jaunzēlandei un vissliktāk - Brazīlijai, savukārt Latvija šai ziņā ir 9.vietā, Igaunija - 11., bet Lietuva - 19.vietā, konstatēts Austrālijas neatkarīgās domnīcas "Lowy Institute" ceturtdien publicētā pētījumā.

Pētījumā pavisam 98 valstis tika novērtētas pēc sešiem kritērijiem - apstiprināto inficēšanās gadījumu skaita, nāves gadījumu skaita, apstiprināto inficēšanās gadījumu skaita uz miljonu iedzīvotāju, nāves gadījumu skaita uz miljonu iedzīvotāju, apstiprināto inficēšanās gadījumu skaita attiecības pret testu skaitu, veikto testu skaita uz 1000 iedzīvotājiem.

"Šie indikatori kopā norāda uz to, cik labi vai slikti valstis ir pārvaldījušas pandēmiju 36 nedēļās pēc to 100. apstiprinātā Covid-19 gadījuma," teikts pētījumā.

Valstis tika novērtētas ar punktiem skalā no 0 (vissliktākais rezultāts) līdz 100 (vislabākais rezultāts). Ķīna pētīijumā netika iekļauta publiski pieejamu testēšanas datu trūkuma dēļ.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Foto: freepik.com/Freepik

Lai kā mēs rūpētos par saviem mājas mīluļiem, diemžēl no dažādām veselības kaitēm nav pasargāts neviens mājdzīvnieks. Īpaši nepatīkami, ja slimība ir ilgstoša jeb hroniska. Tad mājdzīvnieka saimniekam jāpielāgojas un, lai parūpētos par savu mīluli, bieži vien jāmaina ikdienas ritms, mājdzīvnieka uzturs, barošanas, kā arī kopšanas paradumi.

Tāpat tas neizbēgami nozīmē, ka veterinārā klīnika būs jāapmeklē biežāk, kā arī jāvelta laiks, lai apgūtu veterināro medikamentu un līdzekļu pareizu lietošanas gaitu.

Jāatceras, ka gan hronisku, gan akūtu saslimšanu vai traumu gadījumos, rūpes par mīluļa veselību var būt liels finansiāls slogs, jo ne vien veterinārie pakalpojumi, bet arī veterinārās preces, medikamenti un barība nav lēti. Tāpēc pirms mājas mīluļa iegādes vai pieņemšanas ģimenē, rūpīgi jāapdomā, vai finansiālie apstākļi ir gana stabili lai vajadzības gadījumā būtu iespējams par mājdzīvnieku parūpēties.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Eirozonas ekonomiskā pārliecība saglabājas nemainīga

LETA, 28.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eirozonas ekonomiskās pārliecības indekss (ESI) šā gada maijā veidoja 103,8 punktus, tādējādi tam saglabājoties nemainīgam salīdzinājumā ar aprīļa koriģēto rezultātu, teikts ceturtdien publiskotajā Eiropas Komisijas (EK) paziņojumā.

Sākotnējās aplēses liecināja, ka indekss aprīlī veidoja 103,7 punktus.

Analītiķi iepriekš bija prognozējuši, ka indekss maijā samazināsies līdz 103,5 punktiem.

EK norāda, ka ESI stabilizēšanos veicinājis pārliecības kāpums rūpniecības, pakalpojumu, mazumtirdzniecības un celtniecības nozarēs.

Pārliecība rūpniecības nozarē pieaugusi līdz mīnus trīs punktiem, salīdzinot ar mīnus 3,2 punktiem aprīlī.

Savukārt mazumtirdzniecībā pārliecības indekss palielinājies no mīnus 0,8 punktiem līdz 1,4 punktiem, bet celtniecības nozarē tas pieaudzis no mīnus 25,5 punktiem līdz mīnus 25 punktiem un pakalpojumu sektorā reģistrēts kāpums no septiņiem punktiem līdz 7,8 punktiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Eirozonas ekonomiskā pārliecība sasniedz četros gados augstāko līmeni

LETA, 30.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eirozonas ekonomiskās pārliecības indekss (ESI) šā gada jūlijā negaidīti palielinājies līdz 104 punktiem, salīdzinot ar 103,5 punktiem jūnijā, teikts ceturtdien publiskotajā Eiropas Komisijas (EK) paziņojumā.

Tādējādi indekss sasniedzis augstāko līmeni kopš 2011.gada jūlija.

Šis kāpums pārsteidzis analītiķus, kuri bija prognozējuši, ka eirozonas ESI jūlijā samazināsies līdz 103,2 punktiem.

EK norāda, ka ESI kāpumu galvenokārt veicinājis pārliecības pieaugums rūpniecības, pakalpojumu, celtniecības un mazumtirdzniecības nozarēs.

Pārliecība rūpniecības nozarē jūlijā palielinājusies no mīnus 3,4 punktiem līdz mīnus 2,9 punktiem, bet pakalpojumu sektorā tā pieaugusi no 7,9 punktiem līdz 8,9.

Savukārt celtniecības nozarē pārliecības indekss pieaudzis no mīnus 24,2 punktiem līdz mīnus 23,9 punktiem, bet mazumtirdzniecības sektorā reģistrēts kāpums no mīnus 1,3 punktiem līdz vienam punktam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pirmdien, 3.septembrī, Saeimas Prezidijs nolēma nodot izskatīšanai komisijās šādus iesniegtos likumprojektus:

, 03.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

" Ministru kabineta iesniegto Tieslietu ministrijas sagatavoto likumprojektu "Par Konvencijas par personu aizsardzību attiecībā uz personu datu automātisko apstrādi Papildu protokolu par uzraudzības institūcijām un pārrobežu datu plūsmām" (Nr.420/Lp9). Likumprojekts paredz veicināt Konvencijas mērķu izpildi - katras puses teritorijā nodrošināt jebkurai personai neatkarīgi no nacionalitātes vai dzīves vietas tās tiesību un pamatbrīvību, it īpaši tiesību uz privātumu, ievērošanu attiecībā uz personas datu apstrādi.

" Ministru kabineta iesniegto Zemkopības ministrijas sagatavoto likumprojektu "Grozījumi likumā "Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu"" (Nr.421/Lp9). Likumprojekts sagatavots, lai nodrošinātu Padomes 2004.gada 29.aprīļa Direktīvas Nr.2004/83/EK par obligātajiem standartiem, lai kvalificētu trešo valstu valstspiederīgos vai bezvalstniekus kā bēgļus vai kā personas, kam citādi nepieciešama starptautiska aizsardzība, šādu personu statusu un piešķirtās aizsardzības saturu 27.panta 3.punkta normu pārņemšanu.

" Ministru kabineta iesniegto Iekšlietu ministrijas sagatavoto likumprojektu "Grozījums likumā "Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu"" (Nr.422/Lp9). Likumprojekts paredz reglamentēto profesiju sarakstā iekļaut detektīva profesiju un apsardzes darbinieka profesiju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Veterināro kravu plūsmu sola novembrī

Sandra Dieziņa, 19.07.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien, finanšu ministram Oskaram Spurdziņam tiekoties ar Valsts ieņēmumu dienesta un Pārtikas veterinārā dienesta vadību par četru veterinārās robežkontroles punktu izbūvi, to pašreizējo stāvokli un pabeigšanas iespējām, secināts, ka Eiropas Komisijas ekspertus uz visu četru robežkontroles punktu atbilstības pārbaudi varētu aicināt jau pēc 1.oktobra, informē Finanšu ministrija. Tādējādi kravu plūsma caur šiem punktiem varētu atsākties ne vēlāk kā novembrī. Vistuvāk gatavībai ir dzelzceļa veterinārās robežkontroles punkti Rēzeknē un Daugavpilī, ko ekspluatācijā varētu nodot jau augusta pirmajā pusē. Arī Ventspils ostas punktu būvnieki gatavojas aptuveni augusta beigās nodot ekspluatācijā, savukārt Rīgas ostas veterinārās robežkontroles punkts ir visproblemātiskākais, jo tur iekavējušies darbi, gan nepieciešami lieli papildus izdevumi gandrīz pusmiljona eiro apjomā. Kopumā plānots, ka Rīgas punkta būvniecību iespējams pabeigt līdz septembra beigām, lai EK eksperti varētu oktobrī vienlaikus pārbaudīt visu punktu darbību un vienlaikus iekļaut tos oficiālajos EK sarakstos ar punktiem, caur kuriem drīkst transportēt veterinārās kravas. Db jau vairākkārt vēstīja par šo problēmu, kas kavē uzņēmēju darbu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

EP iebilst pret dzīvnieku kolektīvu un profilaktisku ārstēšanu ar antibiotikām

Žanete Hāka, 10.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai apkarotu arvien pieaugošo baktēriju rezistenci pret mūsdienu antibiotikām, jāierobežo pašreizējo pretmikrobu medikamentu lietošana, un jāizstrādā jauni, ceturtdien pieņemtajos tiesību akta grozījumos norāda EP deputāti.

Balsojumā par uzlabojumiem ES veterinārās medicīnas tiesību aktos EP deputāti iebilst pret dzīvnieku kolektīvu un profilaktisku ārstēšanu ar antibiotikām, un atbalsta pasākumus jaunu medikamentu izstrādei.

«Pasaules veselības organizācija mūs brīdina, ka pasaule ir bīstami tuvu post-antibiotiku laikmetam, kurā antibiotiku rezistence gadā izraisīs vairāk nāves gadījumu nekā vēzis. Ir pēdējais laiks enerģiski pieķerties problēmas saknei,» uzsvēra ziņotāja Fransuā Grosetete (Eiropas Tautas partija (Kristīgie demokrāti) grupa (EPP), Francija).

«Cīņa pret antibiotiku rezistenci ir jāsāk fermās. Mēs vēlamies novērst antibiotiku lietošanu vienīgi profilaksei, ierobežot kolektīvo ārstēšanu, aizliegt veterinārijā lietot antibiotikas, kas ir kritiski svarīgas cilvēku ārstēšanai, un pārtraukt antibiotiku, vakcīnu un psihotropo vielu pārdošanu tiešsaistē. Ar šiem pasākumiem mēs ceram samazināt antibiotiku daudzumu, kas nonāk mūsu patērētāju šķīvjos,» viņa piebilda.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Latvijas zvejas produktu eksports uz Krieviju tiks atjaunots tikai pēc atkārtotām pārbaudēm

Dienas Bizness, 16.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir saņēmis Krievijas Federācijas Federālā veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienesta gala ziņojumu par šī gada maijā veiktajām Latvijas zvejas produktu apstrādes uzņēmumu pārbaudēm. Tajā norādīts, ka Latvijas zvejas produktu ražotājiem joprojām ir aizliegts savu produkciju eksportēt uz Krieviju, informē PVD pārstāve Ilze Meistere.

KF Federālais veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests ir izvirzījis arī papildus prasības, tostarp - PVD ir jāveic visu uz Krieviju un citām Muitas ūnijas valstīm eksportēt tiesīgo Latvijas zvejas produktu apstrādes uzņēmumu papildus pārbaudes, atkārtoti izvērtējot to atbilstību Krievijas un Muitas ūnijas normatīvajiem aktiem.

Noslēdzoties pārbaudēm, PVD ir jāiesniedz KF Federālajam veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienestam aktualizētu Krievijas un Muitas ūnijas prasībām atbilstošo Latvijas zvejas produktu apstrādes uzņēmumu sarakstu.

Par turpmākajām darbībām, kas saistītas ar ieviesto Latvijas zvejas produktu eksporta aizliegumu, KF Federālais veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests lems pēc tam, kad PVD iesniegs papildus pieprasīto informāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Vetimpex paplašina darbību un maina nosaukumu

Db.lv, 22.02.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veterinārās nozares uzņēmums “Vetimpex” paplašinājis darbību un turpmāk būs pazīstams ar nosaukumu “NovusVet Latvija”.

Ar šo uzņēmums piesaka sevi kā līderi veterinārzinātnes un klientu apkalpošanas risinājumu jomā gan produktīvo dzīvnieku, gan lolojumdzīvnieku segmentā.

Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Daumants Kleimanis uzsver: “Mūsu komandā ir pieredzējuši jomas profesionāļi, kuri piedāvā pētījumos pamatotus, praksē pārbaudītus un inovatīvus produktus. Arī turpmāk esam apņēmušies nodrošināt visu nepieciešamo ganāmpulka veselības izvērtēšanai, slimību profilaksei, biodrošībai, liellopu ēdināšanai, ganāmpulka atražošanai, lolojumdzīvnieku veselībai un ēdināšanai.”

AS “Repharm” grupas uzņēmuma SIA “NovusVet Latvija” darbība paredz ne tikai atbalstīt veterinārās nozares pārstāvjus, rūpēties par klientu biznesa attīstību un dzīvnieku labklājību kopumā, bet arī ieguldīt veterinārās nozares speciālistu un lopkopju izglītošanā. “Mēs esam ne tikai darbīgs uzņēmums, bet arī veterinārās nozares speciālistu kopiena, kas allaž tiecas pēc izcilības mūsu nozarē,” norāda Kleimanis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No pirmdienas, 14.augusta, uz Rīgas apvedceļa (A5) posmā no Stūnīšiem līdz Jaunmārupei (23,1.-28,6. km) sāks darboties pirmais vidējā braukšanas ātruma kontroles posms, informē Latvijas Valsts ceļi.

Vidējā ātruma kontrole Latvijā tiek ieviesta, lai uzlabotu satiksmes drošību. Kā liecina statistika, biežākais smago ceļu satiksmes negadījumu (CSNg) veids ir sadursme, un sadursmju iemesli ir nepareizi autovadītāju lēmumi pie stūres, pārgalvīgi manevri, kuru sekas pastiprina liels ātrums. Citu valstu pieredze liecina, ka posmos, kur tiek ieviesta vidējā ātruma kontrole, CSNg skaits samazinās.

Vidējā braukšanas ātruma kontroles sistēma ir automātiska mērīšanas sistēma, kas veic ātruma mērījumu, balstoties uz noteikta ceļa posma nobraukšanai patērēto laiku. Posma sākumā un beigās ir uzstādīts aprīkojums, kas fiksē laikus, kad transporta līdzeklis iebrauc ceļa posmā un izbrauc no tā, un aprēķina vidējo ātrumu, ar kādu šis posms ir šķērsots. Ja sistēmas reģistrētais transportlīdzekļa vidējais ātrums ir lielāks par šajā posmā maksimāli atļauto, tā īpašnieks saņems sodu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju cenas pasaulē pirmdien kritās, bet zelta cena kāpa, augot bailēm, ka jaunais koronavīruss "Covid-19" varētu bremzēt ekonomikas izaugsmi.

Akciju cenu kritums bija vērojams arī Milānas un Seulas biržās, jo Itālijā un Dienvidkorejā pēdējās dienās ir pieaudzis koronavīrusa infekcijas gadījumu skaits un ir reģistrēti vairāki tā izraisīti nāves gadījumi.

Volstrītā indekss "Dow Jones Industrial Avreage" samazinājās par vairāk nekā 1000 punktiem, uzrādot sliktāko rezultātu vairāk nekā divos gados.

"Tirgus reakcija ir klasiskā 'pārdod tagad un jautā vēlāk '," sacīja "Prudential Financial" galvenais tirgus stratēģis Kvinsijs Krosbijs. Viņš atzīmēja, ka akciju izpārdošana atspoguļo bailes, ka vīruss varētu palēnināt uzņēmumu peļņas pieaugumu.

Naftas cenas saruka, investoriem bažījoties par pieprasījumu. Zelta cenas Londonas zelta tirgū vienubrīd sasniedza 1689,31 ASV dolāru par unci - augstāko līmeni kopš 2013.gada janvāra, investoriem pērkot zeltu kā drošu ieguldījumu tirgu nestabilitātes apstākļos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Oktobrī palielinājies eirozonas un Eiropas Savienības ekonomikas noskaņojuma indekss, liecina jaunākie Eiropas Komisijas dati.

Eirozonā indekss mēneša laikā pieaudzis par 0,9 punktiem līdz 97,8 punktiem, bet ES – par 1,1 punktu līdz 101,8 punktiem.

Kā liecina EK ziņojums, eirozonā indeksa pieaugumu lielākoties veicināja noskaņojuma uzlabošanās ražošanas sektorā – par 1,8 punktiem, un nedaudz mazāk – par 0,4 punktiem - patērētāju vidū, savukārt pasliktinājās noskaņojums mazumtirdzniecības (par 0,9 punktiem) un būvniecības sektoros (par 0,8 punktiem).

Ekonomikas noskaņojums uzlabojies trijās no piecām lielākajām eirozonās ekonomikām – Nīderlandē – par 3,3 punktiem, Francijā – par 2,6 punktiem, bet Vācijā – par 0,8 punktiem. Savukārt Spānijā noskaņojums pasliktinājās – par 2,2 punktiem, bet Itālijā – par 2 punktiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Eiropas investoru noskaņojums pasliktinās

Žanete Hāka, 08.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aprīlī Eiropas investoru noskaņojums pasliktinājies vairāk nekā ekonomisti prognozēja, ko veicinājuši notikumi Kiprā, liecina Sentix izpētes centra pētījums.

Indekss, kas raksturo noskaņojumu eirozonā, saruka no mīnus 10,6 punktiem martā līdz mīnus 17,3 punktiem aprīlī, krītoties jau otro mēnesi pēc kārtas. Tādējādi tas ir zemākais rādītājs kopš decembra, raksta Bloomberg.

Indekss, kas raksturo ekonomikas gaidas, samazinājās no 8,3 punktiem līdz 0,5 punktiem, savukārt pašreizējās situācijas vērtējums samazinājās no mīnus 27,8 punktiem līdz mīnus 33,5 punktiem.

Jāpiebilst, ka noskaņojums Vācijā, kas ir Eiropas lielākā ekonomika, aprīlī arī pasliktinājās – indekss nokrita no 24,5 punktiem līdz 17,6 punktiem.

Db.lv jau rakstīja, ka Vācijas ekonomika pagājušajā mēnesī sabremzējusies, gandrīz sasniedzot stagnāciju. Arī Francijas dati ir apbēdinoši, vēsta BBC.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uz Vidzemes šosejas (A2) un autoceļa Cēsis-Vecpiebalga (P30) sāk darboties vidējā ātruma kontroles posmi, informē "Latvijas valsts ceļi" (LVC) pārstāvji.

Uz Vidzemes šosejas sāk darboties vidējā ātruma kontroles posms no tilta pār Vējupīti Siguldā līdz Augšlīgatnei, bet uz autoceļa Cēsis-Vecpiebalga - no Jaunkleķeriem līdz Krustakrogam.

Abos posmos tiks kontrolēts vidējais ātrums, obligātā civiltiesiskā transportlīdzekļu apdrošināšana un tehniskā apskate. Uz Vidzemes šosejas kontroles posma sākumā pie tilta pār Vējupīti kontrolēs arī vinjetes.

Jau ziņots, ka no 14.augusta pirmais vidējā braukšanas ātruma kontroles posms sāka darboties uz Rīgas apvedceļa (A5) posmā no Stūnīšiem līdz Jaunmārupei.

LVC norāda, ka vidējā ātruma kontrole Latvijā tiek ieviesta, lai uzlabotu satiksmes drošību. Kā liecina statistika, biežākais smago ceļu satiksmes negadījumu veids ir sadursme, un sadursmju iemesli ir nepareizi autovadītāju lēmumi pie stūres, pārgalvīgi manevri, kuru sekas pastiprina liels ātrums. Citu valstu pieredze liecina, ka posmos, kur tiek ieviesta vidējā ātruma kontrole, negadījumu skaits samazinās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

EK atzinusi sanitārās robežinspekcijas kontroles punktus, bet kravas turpinās apiet Latviju

Artis Kalveits, 16.11.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija (EK) par piemērotiem veterinārās kontroles veikšanai atzinusi Rīgas un Ventspils ostu, kā arī Rēzeknes un Daugavpils dzelzceļa Sanitārās robežinspekcijas kontroles punktus. Taču kā iepriekš vairākkārt norādījuši ar veterināro kravu tranzītu saistītie uzņēmēji — pēc punktu atvēršanas veterinārās tranzītkravas joprojām apies Latviju (Db 01.11.), jo nav sakārtots jautājums par veterināro tranzītkravu pārkraušanu no viena transporta veida otrā. Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) uzstāj, ka veterinārajai kontrolei pakļauto tranzītkravu pārkraušanu pieļaujama tikai ES prasībām atbilstošā un PVD sertificētā noliktavā, nevis brīvās muitas zonas teritorijā. Šobrīd, piemēram, Rīgas ostā šāda noliktava ir tikai Mangaļos, kur atrodas Baltmarine Terminal. Tādēļ kravu pārvadātājiem un ekspeditoriem būs jāorganizē papildus kravu transportēšana līdz speciālai pārkraušanas vietai, kas rada papildu izdevumus un neērtības. Uzklausot uzņēmēju argumentus Latvijas ostu padomes locekļi un tās priekšsēdētājs, Ministru prezidets Indulis Emsis solīja mēneša laikā rast risinājumu veterināro tranzītkravu pārkraušanas problēmām. PVD sabiedrisko attiecību daļas vaditāja Ilze Meistere informēja, ka dzīvnieku izcelsmes produktu kravu kustība caur atzītajiem kontroles punktiem varēs sākties pēc tam, kad ES oficiālajā laikrakstā tiks publicēts atbilstošs EK lēmums. Līdz šim atzīti bija — Terehovas, Pāternieku un Grebņevas Sanitārās robežinspekcijas kontroles punkti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

PVD saņēmis apliecinājumu no Krievijas dienesta, ka tas izskata iespēju atcelt Latvijas zvejas produktu eksporta ierobežojumus

LETA, 21.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir saņēmis apliecinājumu no Krievijas federālā veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienesta Rosseļhoznadzor par to, Krievijas puse izskata iespēju atcelt Latvijas zvejas produktu eksportētājiem piemērotos ierobežojumus, aģentūrai LETA sacīja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

Krievijas Federācijas veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests šodien telefonsarunā apstiprināja, ka Krievijas puse izskata iespēju atcelt Latvijas zvejas produktu eksportētājiem piemērotos ierobežojumus, taču gala lēmums tiks pieņemts tikai pēc tam, kad tiks pabeigts ziņojums par zvejas produktu apstrādes uzņēmumu inspekcijās konstatēto, norādīja Meistere.

Pēc viņas teiktā, saskaņā ar Rosseļhoznadzor pausto, gala ziņojuma sagatavošana prasīšot vēl dažas nedēļas. Pēc tam Krievijas dienests informēs PVD par inspekcijās konstatēto, pieņemto lēmumu un no tā izrietošajām turpmākajām darbībām.

Jau ziņots, ka saskaņā ar Krievijas federālā veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienesta Rosseļhoznadzor oficiālā pārstāvja Alekseja Aļeksejenko pausto pēc jaunā gada Krievijas tirgū varētu atgriezties šprotes un cita zivju produkcija no Latvijas un Igaunijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Eirozonas ražošanas apjomi tuvu trīs gadu augstākajam līmenim

Žanete Hāka, 01.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eirozonas ražošanas apjomu izaugsme martā turējusies tuvu trīs gadu augstākajam līmenim, liecinot, ka reģiona ekonomikas atveseļošanās uzņem apgriezienus, raksta Bloomberg.

Indekss, kas balstīts uz iepirkumu menedžeru aptaujas rezultātiem, martā saruka līdz 53 punktiem, salīdzinot ar 53,2 punktiem februārī, norāda Markit Economics. Indekss virs 50 punktiem liecina par izaugsmi, un virs šīs atzīmes tas ir turējies jau kopš jūlija.

Visu četru reģiona lielāko ekonomiku indeksi bija virs 50 punktiem. Vācijas ražošanas apjomu izaugsme martā saruka līdz 53,7 punktiem, salīdzinot ar 54,8 punktiem iepriekšējā mēnesī. Francijā ražošana atgriezās pie izaugsmes pirmo reizi divu gadu laikā, un indekss pieauga no 49,7 punktiem līdz 52,1 punktam.

Itālijas indekss pieauga no 52,3 punktiem līdz 52,4 punktiem, bet Spānijā – no 52,5 punktiem līdz 52,8 punktiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

ES ierobežo šķidrumu ienešanu lidmašīnās

Voldemārs Oliņš [email protected], 06.10.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien Eiropas Komisija pieņēma regulu, ar ko stingri reglamentē šķidrās vielas, kuras pasažieriem ļauts iznest caur drošības kontroles punktiem un ienest lidmašīnā. Šādu lēmumu pieņēma, reaģējot uz jaunu apdraudējumu civilās aviācijas drošībai — pašrocīgi gatavotām šķidrajām sprāgstvielām. „Šķidro sprāgstvielu draudi ir reāli, un tie skar visus. Jaunā regula novērsīs nepilnību mūsu aizsardzības mehānismos, stingri reglamentējot šķidrās vielas, ko pasažieriem ļauts iznest caur drošības kontroles punktiem un ienest lidmašīnā. To piemēros attiecībā uz visiem izlidojošajiem reisiem, lai visas Eiropas Savienības mērogā nodrošinātu cilvēku aizsardzību,” ar noteiktību apgalvoja Komisijas priekšsēdētāja vietnieks un atbildīgais transporta politikas jautājumos Žaks Barro. Šā gada 10. augustā izdevās novērst uzbrukumu, kurā bija plānots, izmantojot šķidrās sprāgstvielas, uzspridzināt lidmašīnu, kas atradās ceļā uz Amerikas Savienotajām Valstīm. Komisija operatīvi rīkojās, lai ierobežotu šķidrās vielas, ko pasažieri drīkst iznest caur drošības kontroles punktiem un ienest lidmašīnā. Ar jauno regulu pasažieriem aizliedz caur drošības kontroles punktu iznest šķidras vielas neatkarīgi no tā, vai šīs vielas ir pasažieriem klāt vai atrodas personiskajā rokas bagāžā. Lai vienādu aizsardzības līmeni nodrošinātu visā Eiropas Savienības teritorijā, regulu piemēro attiecībā uz visiem reisiem, kas izlido no Eiropas Savienības lidostām, neraugoties uz to, kāds ir šā reisa galamērķis un kurā valstī attiecīgais pārvadātājs ir reģistrēts. Regula attiecas tikai uz rokas bagāžu, jo reģistrētajai bagāžai, tiklīdz kā tā ir nodota, vairs nav iespējams piekļūt. Jaunos noteikumus piemēro visa veida šķidrām vielām, jo šobrīd pieejamās kontroles iekārtas neļauj pietiekami ātri atšķirt šķidro vielu veidus, un tādēļ tās lidostās neizmanto. Tomēr pasažieri drīkst caur drošības kontroles punktiem iznest tādu šķidru vielu daudzumu, kas nav pietiekams, lai no tā pagatavotu bīstamas sprāgstvielas, un kas atrodas tvertnēs, kuru tilpums nepārsniedz 100 mililitrus. Tādējādi pasažieri joprojām drīkstēs ņemt līdzi lidmašīnā rokas bagāžā nelielu daudzumu tualetes līdzekļu vai smaržu. Jaunos noteikumus nepiemēro arī attiecībā uz zālēm un ceļojuma laikā vajadzīgiem produktiem, kas atbilst īpašām diētas vajadzībām, izņēmums attiecas arī uz zīdaiņu pārtiku. Ceļotāji šos iepriekš minētos produktus joprojām drīkstēs pārvadāt savā rokas bagāžā. Pasažieri joprojām drīkstēs lidmašīnā ņemt līdzi tādas šķidras vielas kā, piemēram, dzērieni un smaržas, kas iegādātas lidostas teritorijā pēc iekāpšanas karšu pārbaudes punkta. Ar šo regulu paredz arī preventīvus pasākumus, lai novērstu jebkādas manipulācijas ar attiecīgo produktu pēc tā iegādes. Komisija ir rūpīgi apsvērusi, kā jaunie noteikumi ietekmē kontroli lidostās. Ir būtiski novērst jebkādas iespējamas kavēšanās, bet tādējādi nemazinot drošību. Šā iemesla dēļ regulā ir iekļauti vairāki noteikumi, ar ko tiktu atvieglināts pārbaužu veicēju darbs. Piemēram, trauki (kuru tilpums ir līdz 100 mililitriem) pasažieriem jāiepako plastikāta maisā, kura ietilpība nepārsniedz 1 litru, un tas jāuzrāda drošības kontroles punktos. Turklāt jaunie noteikumi paredz, ka drošības kontroles punktos pasažieriem ir jānovelk mēteļi un jakas un no rokas bagāžai paredzētajām somām jāizņem portatīvie datori un lielāka izmēra elektriskās ierīces. Visbeidzot, ar šo regulu 6 mēnešu laikā atļautās rokas bagāžas vienību izmēru ir paredzēts ierobežot līdz 56 cm x 45 cm x 25 cm, paredzot arī atsevišķus izņēmumus, piemēram, attiecībā uz mūzikas instrumentiem, fotoaparātiem u.c. priekšmetiem. Komisija aktīvi atbalstīs dalībvalstu un aviosabiedrību un lidostu pārstāvošo asociāciju centienus, veicot pasažieru informēšanas pasākumus vēl pirms šīs regulas stāšanās spēkā, kas paredzēta šā gada novembra sākumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

KP: Igaunijas tehniskās kontroles sistēma ir draudzīgāka nekā Latvijā

Laura Mazbērziņa, 03.12.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijā tehniskās kontroles sistēma ir izveidota patērētājiem daudz draudzīgāka nekā Latvijā. Igaunijā ir apmēram tikpat vieglo automašīnu kā Latvijā - ap 700 000, taču tur netiek lauzti šķēpi par tehniskās kontroles tirgus atvēršanu konkurencei, jo tā tur jau sen sekmīgi pastāv, informēja Konkurences padome (KP).

Atšķirībā no Latvijā valstiski aizsargātā VAS Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) un tās 4 akreditēto tehniskās apskates pakalpojumu sniedzēju monopolstāvokļa, kaimiņvalsts decentralizētajā sistēmā Igaunijas ceļu administrācija veic tikai akreditāciju un uzraudzību, bet tehniskās kontroles pakalpojumus sniedz 82 uzņēmumi 117 vietās, secināja KP.

Igaunijā jebkura sabiedrība, kas vēlas sniegt tehniskā stāvokļa kontroles pakalpojumu, var ienākt tirgū, ja tā izpilda tiesību aktos noteiktās prasības, tajā skaitā uzņēmumam ir jābūt uzticamam, piemēram, tam nav nodokļu parādu un likumu pārkāpumu, tam ir atbilstošs tehniskais nodrošinājums un personāls. Akreditācijas process nav ilgs, no pusgada līdz gadam, ko ietekmē uzņēmuma spēja aprīkot staciju. Par minimālo prasību noteikšanu ir atbildīga ministrija, kuras pārraudzībā atrodas Igaunijas ceļu administrācija. Savukārt uzņēmuma atkārtota akreditācija tiek veikta ik pēc 36 mēnešiem, kas ietver inspektora izietas apmācības un eksāmenu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonakt uz Daugavpils šosejas (A6) posmā no Krustpils līdz Stūrniekiem sāks darboties vidējā ātruma kontroles posms 9,5 kilometru garumā, aģentūru LETA informēja "Latvijas valsts ceļu" (LVC) pārstāvji.

Tas būs pirmais no trijiem vidējā ātruma kontroles posmiem uz Daugavpils šosejas.

Šajā posmā tiks kontrolēts vidējais ātrums, obligātās civiltiesiskās apdrošināšana (OCTA), tehniskā apskate (TA) un autoceļu lietošanas nodevas samaksa.

LVC norāda, ka vidējā ātruma kontrole Latvijā tiek ieviesta, lai uzlabotu satiksmes drošību. Kā liecina statistika, biežākais smago ceļu satiksmes negadījumu veids ir sadursme, un sadursmju iemesli ir nepareizi autovadītāju lēmumi pie stūres, pārgalvīgi manevri, kuru sekas pastiprina liels ātrums. Citu valstu pieredze liecina, ka posmos, kur tiek ieviesta vidējā ātruma kontrole, ceļu satiksmes negadījumu skaits samazinās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vidējā ātruma kontroles posmi sāks darboties arī uz Tallinas un Valmieras šosejas

Db.lv, 07.09.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naktī uz piektdienu, 8.septembri, uz Tallinas šosejas (A1) no Siguļiem līdz Lilastei un uz Valmieras šosejas (A3) posmā no krustojuma ar vietējo autoceļu Plācis-Rozula līdz Stalbei sāks darboties vidējā ātruma kontroles posmi, informēja "Latvijas valsts ceļu" (LVC) pārstāvji.

Vidējā braukšanas ātruma kontroles sistēma papildus veiks arī reģistrēto transporta līdzekļu tehniskās apskates (TA), autoceļu lietošanas nodevas samaksas un obligātās civiltiesiskās apdrošināšanas samaksas kontroli.

Jau ziņots, ka no 14.augusta pirmais vidējā braukšanas ātruma kontroles posms sāka darboties uz Rīgas apvedceļa (A5) posmā no Stūnīšiem līdz Jaunmārupei.

LVC norāda, ka vidējā ātruma kontrole Latvijā tiek ieviesta, lai uzlabotu satiksmes drošību. Kā liecina statistika, biežākais smago ceļu satiksmes negadījumu veids ir sadursme, un sadursmju iemesli ir nepareizi autovadītāju lēmumi pie stūres, pārgalvīgi manevri, kuru sekas pastiprina liels ātrums. Citu valstu pieredze liecina, ka posmos, kur tiek ieviesta vidējā ātruma kontrole, negadījumu skaits samazinās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Rosseļhoznadzor no uz Krieviju eksportējošo uzņēmumu saraksta izslēdz vairākus Latvijas uzņēmumus

LETA, 14.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas Federālais veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests Rosseļhoznadzor no uz Krieviju eksportēt tiesīgo uzņēmumu saraksta ir izslēdzis 21 Latvijas uzņēmumu, bet vēl 44 piemērots produkcijas ievešanas aizliegums uz laiku. Šāds lēmums tiek skaidrots ar kārtības maiņu par eksportēt tiesīgo uzņēmumu uzskaiti.

Kā informēja Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD), no Krievijas Federālā veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienesta ir saņemts ziņojums, ka ir mainīta kārtība, kādā tiek uzturēti eksportēt tiesīgo uzņēmumu saraksti. Jaunā kārtība nosaka, ka gadījumā, ja uzņēmums triju gadu laikā nav eksportējis produkciju uz Krieviju, tas automātiski tiek dzēsts no eksportēt tiesīgo uzņēmumu saraksta. Savukārt, ja produkcija uz Krieviju nav eksportēta no 18 līdz 36 mēnešiem, uzņēmumam tiek piemērots produkcijas ievešanas aizliegums uz laiku.

Līdz šim uz Krieviju eksportējošo uzņēmumu sarakstā bija kopumā 74 Latvijas dzīvnieku izcelsmes produktu ražošanas uzņēmumi. No tiem no saraksta izslēgts 21 uzņēmums, tostarp seši gaļas produktu ražotāji, divi piena produktu ražotāji, 12 zvejas produktu ražotāji, viens olu produktu ražotājs. Savukārt apturēta sertifikācija ir 44 uzņēmumiem, tostarp astoņiem gaļas ražotājiem, deviņiem piena ražotājiem, 26 zivju ražotājiem, vienam olu ražotājam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Rīgā sākas pirmais starptautiskais Veterinārmedicīnas kongress

Sandra Dieziņa, 14.10.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laikā, kad pasaulē plosās putnu gripa un citas bīstamas dzīvnieku slimības, no 14. līdz 15. oktobrim Rīgā notiks pirmais starptautiska mēroga Veterinārmedicīnas kongress, kura galvenais uzdevums ir veicināt izpratni par dzīvnieku veselības un veterinārmedicīnas tiešu saistību ar sabiedrības veselību, kā arī dalīties pieredzē par sasniegumiem zinātnē un praksē šo problēmu efektīvā risināšanā. „Ir pienākusi diena, kad beidzot pasaule saprot - tas, ar ko slimo un kā tiek ārstēti dzīvnieki, vistiešākajā veidā attiecas arī uz cilvēkiem. Pierādījums tam ir govju trakumsērga un putnu gripa – problēmas, kas ir aktuālas visai cilvēcei un kuras nenogurstoši risina profesionāļi visā pasaulē”, saka kongresa prezidents, Pārtikas un veterinārā dienesta ģenerāldirektors Vinets Veldre, „Tādēļ es uzskatu, ir ļoti būtiski, ka mums ir izdevies tieši šobrīd, kad putnu gripa klauvē pie Eiropas Savienības durvīm, Rīgā sapulcēt nozares autoritātes no visas pasaules, lai diskutētu par šiem ikvienam tik svarīgajiem jautājumiem”. Kongresā ar referātiem uzstāsies referenti no Starptautiskā Epizootiju Biroja, Eiropas Veterinārās Federācijas, Sankt-Pēterburgas Valsts Veterinārās Akadēmijas, kā arī daudzas citas veterinārās nozares autoritātes. Savu dalību kongresā pieteikuši ap 200 dalībnieku no daudzām pasaules valstīm, to starpā no ASV, Austrālijas, Āfrikas, Nīderlandes, Vācijas, Krievijas, Polijas, Anglijas, Francijas un citām. Uz kongresu ieradīsies arī vairāku valstu veterināro un pārtikas uzraudzības iestāžu vadītāji. Kongresu organizē „East-West veterinary Foundation”, Pārtikas un veterinārais dienests, kā arī Latvijas veterinārārstu biedrība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas Federālais Veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests atļāvis Latvijas uzņēmumam SIA Gamma A atjaunot zvejas produktu eksportu uz Krieviju, liecina sniegtā informācija medijiem.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir saņēmis Krievijas Federālā Veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienesta 2008. gada 9.janvāra vēstuli, kura satur informāciju par Krievijas Federācijas inspektoru pērnvasar veiktās Latvijas zvejas produktu apstrādes uzņēmumu inspekcijas rezultātiem. Tie ir iepriecinoši mūsu uzņēmumiem.

SIA Karavela ir pirmoreiz ieguvis tiesības eksportēt zvejas produktu konservus uz Krievijas Federāciju. Eksporta tiesības atguvis arī uzņēmums SIA Gamma A. Savukārt uzņēmums SIA PK Invest paplašinājis sortimentu un ieguvis tiesības eksportēt uz Krieviju arī sterilizētus jūras produktu (garneļu) konservus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Sludinājumu portāls ss.lv nav reaģējis uz PVD aicinājumu

Lelde Petrāne, 08.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārtikas un veterinārais dienests, pateicoties kādam sociālā tīkla Twitter lietotājam, konstatējis Latvijā nereģistrētu, bišu ārstēšanai paredzētu, veterināro zāļu Fumisan tirdzniecību sludinājumu portālā ss.lv. Veicot kontrolpirkumu, izdevies identificēt veterināro zāļu tirgotāju – kādu Latvijas iedzīvotāju, kurš zāles iegādājies un ievedis Latvijā no Krievijas.

Sākotnēji, saņemot informāciju par nelikumīgām darbībām tīmekļa vietnē ss.lv, PVD vērsās pie vietnes ar aicinājumu izņemt sludinājumu, kas aicina iegādāties nereģistrētas veterinārās zāles. Sludinājumu portāls ss.lv uz PVD aicinājumu nereaģēja. Paralēli tam PVD darbinieki sazinājās ar sludinājumā norādīto kontaktpersonu un veica kontrolpirkumu.

Ir uzsākta lietvedība administratīvā pārkāpuma lietā. Nelegālo zāļu izplatītājam draud 280 līdz 700 eiro naudas sods.

PVD informē, ka saskaņā ar Farmācijas likuma 25. pantu, veterināro zāļu izgatavošana, ražošana un izplatīšana Latvijas Republikā ir atļauta tikai tad, ja saņemta speciāla atļauja (licence) attiecīgajam uzņēmējdarbības veidam, kā arī PVD atgādina, ka Latvijā ir atļauts izplatīt tikai Latvijā reģistrētas veterinārās zāles, tādēļ PVD aicina iedzīvotājus nekādā gadījumā veterinārās zāles neiegādāties no privātpersonām vai ar interneta portālu starpniecību.

Komentāri

Pievienot komentāru