Pasaulē

Merko peļņa sarūk par 83,7%

Ritvars Bīders, 22.02.2011

Jaunākais izdevums

Igaunijas nekustamo īpašumu kompānija Merko Ehitus 2010. gadu noslēdza ar tīro peļņu 1,2 miljonu eiro apmērā, kas ir par 83,7% jeb 6,2 miljoniem eiro mazāk nekā 2009. gadā, liecina kompānija paziņojums biržā.

Merko Ehitus ienākumi pērn bija 171,9 miljoni eiro, kas ir par 15,4% mazāk nekā 2009. gadā. Pērn 72,3% no kompānijas ienākumiem nodrošināja Merko bizness Igaunijā, 25,1% - Latvijā un 2,6% - Lietuvā.

Salīdzinot ar 2009. gadu, pērn Merko Ehitus ienākumi Igaunijā samazinājās par 10,9%, Latvijā – par 27,1%, savukārt Lietuvā – par 5,1%.

Kompānijas ienākumi pērn pēdējā ceturksnī gada griezumā samazinājās par 8,5 miljoniem eiro līdz 45,6 miljoniem eiro.

Turpmāko gadu laikā kompānija koncentrēsies uz attīstību pašmāju, kā arī Ukrainas un Krievijas tirgū, kur, pēc uzņēmuma domām, sagaidāma straujāka nekustamā īpašuma nozares izaugsme.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Merko: Baltijas būvuzņēmējiem šis gads būs sevišķi smags

Gunta Kursiša, 11.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvuzņēmumiem Baltijas valstīs šis gads būs sevišķi smags, jo 2011. gadā «nekontrolēti» palielinājušusās izejvielu cenas, Bloomberg norāda Baltijas reģiona lielākais celtniecības uzņēmums Merko.

Tallinā bāzētais uzņēmums Merko mudina valdību samazināt arvien pieaugošo izejvielu cenu celšanos ar atklāto konkursu palīdzību. Izsludinot atklātos konkursus, būvuzņēmējiem iespējams izvairīties no turpmākām finansiālām problēmām, ko var radīt izejvielu piegādātāji, cerot gūt lielāku peļņu, Bloomberg norāda Merko izpilddirektors Tīts Robens.

Salīdzinot ar pērno gadu, celtniecības apjomi Igaunijā, Latvijā un Lietuvā ir kritušies par 16%. Salīdzinot ar 2009. gadu, pērn būvniecība bija samazinājusies par 47,5%, ekonomiskās krīzes iespaiddā samazinoties pieprasījumam un pieaugot konkurencei.

«Ir daudz skumju piemēru - būvniecības uzņēmumi bankrotē katru mēnesi,» stāsta Merko vadītājs. «2011. gads būs grūtākais daudziem būvniecības uzņēmumiem visās Baltijas valstīs,» viņš uzsver.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Merks īpašniece reģistrējusi kompāniju Merko būve

LETA, 16.01.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvfirmas SIA "Merks" īpašniece pagājušajā nedēļā reģistrējusi jaunu kompāniju SIA "Merko būve", liecina "Firmas.lv" informācija.

Jaunizveidotās kompānijas pamatkapitāls ir 25 000 eiro, un tās vienīgā īpašniece ir Igaunijas "Merko Investments", kura ir arī vienīgā būvkompānijas "Merks" īpašniece.

Kompānijas "Merko būve" vienīgais valdes loceklis ir Urmass Somelars, kurš ir arī būvfirmas "Merks" padomes loceklis.

"Merko būves" juridiskā adrese ir Lielirbes ielā 29, Rīgā, kur atrodas tirdzniecības centrs "Spice".

Kompānija "Merko būve" reģistrēta piektdien, 13.janvārī.

Jau vēstīts, ka 2021.gadā "Merks" strādāja ar 61,862 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 24,2% vairāk nekā 2020.gadā, savukārt kompānijas peļņa samazinājās par 4% un bija 1,572 miljoni eiro. Vienlaikus "Merks" koncerna apgrozījums 2021.gadā bija 52,825 miljoni eiro, kas ir par 6,2% vairāk nekā 2020.gadā, bet koncerna peļņa samazinājās četras reizes un bija 473 642 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas ceļu būves firma Binders un būvkompānijas BMGS Igaunijas filiāle iesniegušas protestu Igaunijas Finanšu ministrijas Publisko iepirkumu strīdu risināšanas komisijai par tās lēmumu par Ilemistes satiksmes mezgla Tallinā rekonstrukcijas konkursa uzvarētāju atzīt Igaunijas būvkompāniju Merko Ehitus.

Tallinas Komunālā dienesta lēmumā teikts, ka par liela apmēra rekonstrukcijas projekta uzvarētāju atzīts būvuzņēmēju Merko Ehitus, Merko Infra, Tallinna Teede un Rand ja Tuulberg kopīgi iesniegtais piedāvājums. Uzņēmumi piedāvāja darbus paveikt par 647,7 miljoniem kronu (29,08 miljoniem latu).

Iepriekš par konkursa uzvarētāju tika atzīts Binders un BMGS piedāvājums, bet šis piedāvājums tika atcelts, jo Igaunijas Finanšu ministrijas Publisko iepirkumu strīdu risināšanas komisija saņēma sūdzību no Igaunijas celtniecības uzņēmuma Merko Ehitus. Uzņēmums iesniedzis komisijai vairākas sūdzības, kurās norādīts, ka Latvijas uzņēmumam Binders trūka dažādu atļauju un licenču un tas nebija reģistrējies atbilstoši Igaunijas prasībām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Igaunijas Merko atgriezusies pie peļņas

Lelde Petrāne, 09.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas celtniecības kompānija Merko Ehitus informējusi NASDAQ OMX Tallinn, ka tās tīrā peļņa 2012. gada pirmajos deviņos mēnešos bijusi 3,2 miljoni eiro, vēsta baltic-course.com.

2011. gada pirmajos deviņos mēnešos kompānija strādāja ar tīrajiem zaudējumiem 7,3 miljonu eiro apmērā.

Tīrā peļņa 2,6 miljonu eiro apmērā 2012. gada trešajā ceturksnī liecina par pozitīvu tendenci uzņēmuma darbībā, teikts

Merko paziņojumā.

Saskaņā ar tās norādēm ieņēmumi atbilst cerētajam: 2012. gada pirmajos deviņos mēnešos tie bijuši 177,7 miljoni eiro. Tas veido pieaugumu par 15,9%, salīdzinot ar atbilstošo periodu iepriekšējā gadā. Šā gada trešajā ceturksnī ieņēmumi bijuši 70,9 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Merko Ehitus: Tirgus situācijas dēļ tiek atlikta jauno būvniecības projektu uzsākšana

Db.lv, 09.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Merko Ehitus grupas apgrozījums šī gada 3.ceturksnī sasniedzis 115 miljonus eiro, deviņu mēnešu periodā sasniedzot 299 miljonus eiro, kas ir par 39% vairāk nekā aizvadītajā gadā, informē uzņēmums.

Grupas tīrā peļņa 3.ceturksnī bija 5,6 miljoni eiro, bet deviņos mēnešos sasniedza 12,3 miljonus eiro, kas ir par 88% vairāk nekā pērn.

«Ņemot vērā parakstīto būvniecības projektu skaitu pēdējo gadu laikā un lielos būvniecības projektus, kas vēl ir procesā, mūsu apgrozījuma pieaugums gan 3.ceturksnī, gan šī gada pirmajos deviņos mēnešos ir sasniedzis plānoto. Būvniecības resursu cenas Baltijas tirgū turpina kāpt, un ir grūti atrast nepieciešamo darbaspēku, lai realizētu visus strauji augošos būvniecības plānus. Pašreizējā tirgus situācijā būvniecības apjomu pieaugums nav mūsu pašmērķis, ja tas pasliktina mūsu riska profilu. Ir svarīgi strādāt ar peļņu,» komentējot rezultātus norādīja AS Merko Ehitus valdes priekšsēdētājs Andres Trinks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas būvniecības grupas "Merko Ehitus" uzņēmums "Merko statyba" par 80 miljoniem eiro, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli, būvēs infrastruktūru Lietuvas "Achemos grupe" vēja turbīnu parkam Paģēģos valsts rietumos.

"Merko statyba" un "Achema grupe" uzņēmums "LT Energija" parakstīja 80 miljonu eiro vērtu līgumu par 40 vēja turbīnu pamatu, notekūdeņu un ceļu sistēmu izbūvi.

Gaidāms, ka darbi tiks pabeigti līdz 2025.gada nogalei, "Merko Ehitus" informēja Tallinas biržu.

"Achema" preses pārstāve Jolita Macelīte aprīlī paziņoja, ka grupa plāno investēt vairāk nekā 400 miljonus eiro Paģēģu vēja parkā, kur plānots izvietot 40 turbīnas ar 248 megavatu (MW) jaudu. Plānots, ka enerģija tiks izmantota ūdeņraža ieguvei.

"Merko statyba" šogad saņēma arī grupas "E Energija" uzņēmuma "Vejas LT" pasūtījumu par 30 miljoniem eiro uzbūvēt vēja parku ar 300 MW jaudu Ķelmes rajonā. Līgums parakstīts aprīļa sākumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Merko par 25 miljoniem eiro būvēs kazarmas Igaunijas Bruņoto spēku bāzē Emari

LETA--BNS, 01.11.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas būvniecības grupas "Merko Ehitus" uzņēmums "Merko Ehitus Eesti" par 25 miljoniem eiro bez pievienotās vērtības nodokļa būvēs kazarmas Igaunijas Bruņoto spēku bāzē Emari.

"Merko Ehitus" informēja Tallinas biržu, ka "Merko Ehitus Eesti" ar Igaunijas Aizsardzības investīciju centru parakstīja līgumu par karavīru izmitināšanas ēku būvniecību ar nepieciešamajām ārējām un iekšējām komunikācijām.

Būvdarbi jāpabeidz 2024.gada decembrī.

Emari atrodas Igaunijas gaisa spēku bāze. Tā atrodas nepilnus 40 kilometrus uz dienvidrietumiem no Tallinas.

"Merko Ehitus" nodarbojas ar vispārējo būvniecību, civilo inženieriju un mājokļu būvniecību.

Kompānijas akcijas kotē Tallinas biržas oficiālajā sarakstā. Uzņēmuma lielākā īpašniece ar 71,99% akciju ir Igaunijas kompānija "Riverito".

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Merko Ehitus atver filiāli Ukrainā

, 28.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas būvniecības kompānija Merko Ehitus izveidojusi filiāli Ukrainā, kuras nosaukums ir LLC Merko Urkraine un kura arī pilnībā pieder Igaunijas Merko, ziņo BBN.

Merko atvēra filiāli Ukrainā ar mērķi radīt juridisku pamatu valstī, lai tādējādi uzsāktu darījumus Ukrainā. Ar šādu soli Igaunijas būvnieks apliecina savu stratēģisko interesi iesaistīties Ukrainas tirgū.

Merko Ehitus Ukrainā specializēs galvenokārt būvniecības projektu pārvaldības jomā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Merko Ehitus zaudējumi pērn sasnieguši 13 miljonus eiro

Lelde Petrāne, 23.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas būvniecības grupa Merko Ehitus, kuras struktūrvienība darbojas arī Latvijā, informējusi Tallinas biržu par grupas zaudējumiem pirms nodokļiem 2011. gadā 13,0 miljonu eiro apmērā, ziņo baltic-course.com.

Tīrie zaudējumi bijuši 13,4 miljoni eiro.

2010. gadā grupa strādāja ar peļņu 1,8 miljonu eiro apmērā pirms nodokļiem un tīro peļņu - 1,2 miljoniem eiro.

Merko informējusi, ka zaudējumu galvenais iemesls ir augošās būvniecības izmaksas, kas pārsniegušas prognozes attiecībā uz līgumiem, kas noslēgti 2009./2010. gadā.

2011. gadā būvniecības grupas ieņēmumi bijuši 219,3 miljoni eiro. Igaunija šajā ziņā devusi ieguldījumu 74,0%, Latvija - 19,0% un Lietuva - 7,0% apmērā. Salīdzinot ar 2010. gadu, grupas ieņēmumi pieauguši par 27,6%. Latvijā ieņēmumi samazinājušies par 3,3%.

Grupas ieņēmumi 2011. gada ceturtajā ceturksnī bijuši 65,9 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Apstiprināti jauni SIA Merks padomes un valdes locekļi

Monta Glumane, 01.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdzšinējais SIA «Merks» valdes loceklis un celtniecības direktors Jānis Šperbergs apstiprināts par uzņēmuma padomes locekli, savukārt viņa līdzšinējais vietnieks Andris Bišmeistars apstiprināts par SIA «Merks» valdes locekli un celtniecības direktoru.

«Mēs redzam, ka katru gadu palielinās «Merks» pienesums «Merko Ehitus» grupas kopējam biznesa apjomam, turklāt būtiski pieaug mūsu īpatsvars grupas ietvaros – 2017.gadā Latvija veidoja jau ceturto daļu no grupas kopējā apgrozījuma un paredzams, ka šogad tas būs vēl vairāk. Mēs esam gandarīti, ka to novērtējuši arī grupas akcionāri, un turpmāk Latvijai būs savs pārstāvis uzņēmuma padomē,» saka Oskars Ozoliņš, «Merks» valdes priekšsēdētājs.

Andris Bišmeistars ir absolvējis Rīgas Tehnisko Universitāti ar bakalaura grādu un inženiera kvalifikāciju būvniecībā. 2005.gadā viņš uzsāka darbu «Merks» kā tehniķis inženiertehniskajā nodaļa, strādājot ar projektu dokumentāciju, 2008.gadā kļūstot par būvdarbu vadītāju, bet 2012. gadā – par projektu vadītāju. A.Bišmeistara pārraudzībā bijuši tādi «Merks» celti objekti kā RTU Enerģētikas un elektrotehnikas fakultāte, dzīvojamais projekts «Mazstāvu daudzdzīvokļu ēkas Dzintaru prospekts 26 un 28, Jūrmalā» , dzīvojamais projekts «Skanstes Parks» un multifunkcionālais kompless «Z-towers», bet šī gada janvārī A.Bišmeisters pievienojās «Merks» vadības komandai kā celtniecības direktora vietnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Šobrīd ir daudz nezināmo

Andris Bišmeistars, SIA "Merks" valdes loceklis (sagatavojusi Monta Glumane), 20.05.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules mēroga pandēmija un no tās izrietošie ierobežojumi negatīvi ietekmēs būvniecības nozari un "Merko Ehitus" grupas, tai skaitā "Merks", komercdarbību, taču pagaidām nav iespējams līdz galam novērtēt apmēru.

Šobrīd ir daudz nezināmo gan pasaulē, gan Latvijā, kas ietekmē arī būvniecības nozari, bet būvniecība kopumā neapstāsies.

"Merks" sadarbojas ar visām iesaistītajām pusēm, lai pēc iespējas sasniegtu kopīgos mērķus saskaņā ar plānu un pabeigtu būvniecības projektus.

Privātā sektora pasūtījumu samazināšanos un riskus varētu mazināt banku sektora atbildīga rīcība, valdības un starptautisko organizāciju atbalsta pasākumi un straujš publiskā sektora būvniecības pasūtījumu pieaugums.

Privātā sektora klientu pasūtījumi ir ievērojami samazinājušies un valsts iepirkumi spēlēs vadošo lomu jaunajos būvniecības konkursos. Ceram, ka turpināsies valsts investīcijas ēku un infrastruktūras būvniecībā un sagatavošanās darbs pie projektiem tiks paātrināts, lai saglabātu būvniecības nozares dzīvotspēju un darba vietas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iekšlietu ministrijai piederošs īpašums, kas Valsts nekustamo īpašumu rīkotā izsolē 2010. gada beigās pārdots par 15 200 latu, pagājušā gada martā tālāk pārdots jau par 138 reizes lielāku cenu - 2,108 miljoniem latu, raksta žurnāls Kapitāls.

Kā rāda Valsts vienotā datorizētā zemesgrāmata, runa ir par bijušo dienesta viesnīcas ēku Mežaparkā, Ķīšezera krastā, Ezermalas ielā 4a. Šis Latvijas valstij Iekšlietu ministrijai piederošais īpašums ar 2011. gada 11. janvāra pirkuma līgumu nonācis 1990. gadā dzimušā Veniamīna Rodionova īpašumā, un kā darījuma summa zemesgrāmatā ierakstīti 15,2 tūkstoši latu.

Savukārt gadu vēlāk V. Rodionovs īpašumu par 25 tūkstošiem latu tālāk pārdevis ārzonas uzņēmumam Renwood Global LP, bet tas jau mēnesi vēlāk to SIA Merko House pārdevis par iespaidīgu summu – 2,1 miljonu latu. Savukārt pagājušā gada septembrī īpašuma statuss mainīts uz ekspluatācijā nodotu daudzstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku, kas pašlaik jau sadalīta dzīvokļa īpašumos un šādā veidā tiek izpārdota.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Merko par 14 miljoniem eiro būvēs Hampton by Hilton viesnīcu Tallinā

LETA--BNS, 24.05.2023

Pašlaik Tallinā ir viena "Hilton" viesnīca - 2016.gada jūnijā atklātā "Hilton Tallinn Park Hotel".

Avots: Hilton Tallinn Park Hotel/Facebook

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas būvniecības grupas "Merko Ehitus" kompānija "Merko Ehitus Eesti" un "GVP Invest Estonia" parakstījusi 14 miljonu eiro vērtu līgumu par viesnīcas "Hampton by Hilton" būvniecību Tallinā.

Līgums noslēgts par sešu stāvu viesnīcas ēkas būvniecību, "Merko" informēja Tallinas biržu.

Plānots, ka ēkas būvniecība tiks pabeigta 2024.gada decembrī.

Pašlaik Tallinā ir viena "Hilton" viesnīca - 2016.gada jūnijā atklātā "Hilton Tallinn Park Hotel".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvfirma SIA "Merks" un tās mātesuzņēmums AS "Merko Ehitus" pārsūdzējuši Administratīvajā tiesā Konkureces padomes (KP) lēmumu būvnieku karteļa lietā, teikts "Merko Ehitus" paziņojumā biržai "Nasdaq Tallinn".

"Merks" uzskata, ka KP secinājumi par kompānijas uzņēmējdarbības praksi ir nepamatoti gan faktiski, gan juridiski.

Karteļa skandāls raisa daudz jautājumu  

Konkurences padome (KP) šokēja Latvijas sabiedrību ar paziņojumu par iespaidīga apjoma būvnieku...

"KP uzliktais naudas sods un visas citas iespējamās sekas, kas noteiktas saskaņā ar Latvijas tiesību aktiem, nestāsies spēkā, kamēr nebūs stājies spēkā galīgais tiesas spriedums," teikts paziņojumā Tallinas biržai.

Paziņojumā teikts, ka "Merko Ehitus" grupa ir apņēmusies veicināt un īstenot ētiskus biznesa standartus un uzvedību, kā arī ievērot visus likumus un noteikumus, kas reglamentē uzņēmējdarbības praksi. Jebkurš iespējamais godīgas konkurences pārkāpums ir grupas darbības principu un vērtību pārkāpums, uzsvērts paziņojumā.

Jau vēstīts, ka aizvadītajā nedēļā arī būvfirma AS "LNK Industries" pārsūdzēja KP lēmumu.

LNK INDUSTRIES pārsūdzējusi KP lēmumu būvnieku karteļa lietā 

AS “LNK INDUSTRIES”, izvērtējot visu saņemto informāciju, kā arī izanalizējot savu darbu...

Atgādinām, ka KP atklātā būvniecības uzņēmumu karteļa dalībnieki bijuši iesaistīti vismaz 70 iepirkumos par kopējo līgumsummu 686 989 991 eiro.

KP desmit būvnieku kartelī iesaistītos uzņēmumus sodījusi ar naudas sodu kopumā 16 652 927 eiro apmērā. Starp 10 sodītajiem uzņēmumiem ir SIA "Skonto būve", SIA "Latvijas energoceltnieks", SIA "Velve", SIA "Arčers", SIA "Rere būve", SIA "Re & Re", SIA "RBSSKALS būvvadība", SIA "Abora", "LNK Industries" un SIA "Merks". Tiesa "RBSSKALS būvvadība" patlaban jau ir likvidēta, tāpēc sods netika piespriests.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izbūvējot 130 jaunus dzīvokļus trīs mājās, būvkompānija Merks pabeigusi dzīvojamā projekta Skanstes parks izveidi, informē kompānijas pārstāve Liene Meklere-Kutsare.

Projekta investīcijas atklātas netiek, skaidrojot to ar Merko Ehitus akciju kotēšanu biržā. Teritorijā ir labiekārtots publiski pieejams parks 21 000 m2 platībā, bērnu rotaļu laukumi un izbūvētas apakšzemes autostāvvietas. Kopējā ēku platība ir vairāk kā 12 600 m2, ko aizņem 2-5 istabu dzīvokļi.

Vidējā cena par kvadrātmetru projektā ir sākot no 2200 eur/m2. Saskaņā ar Db.lv aprēķiniem, projektā investēti aptuveni 28 miljoni eiro.

Projekts tika uzsākts 2015. gadā ar pirmās mājās Grostonas ielā 12 būvniecību, kam sekoja māja Dikmaņu ielā 4 un māja Vesetas ielā 15, pēc kuru pabeigšanas šī gada septembrī noslēdzas arī kopējā Skanstes parka izveide.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Aizdomās par karteļa vienošanos un kukuļdošanu KNAB veic kratīšanas arī būvfirmā Merks

LETA, 03.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šodien veic procesuālas darbības arī būvfirmā SIA «Merks», apstiprināja «Merks» pārstāvis Jānis Lievītis.

«Šobrīd varam apstiprināt, ka valsts institūciju pārstāvji šodien ieradās «Merks» birojā un runā ar valdes priekšsēdētāju Oskaru Ozoliņu. Tā kā šī saruna vēl nav beigusies, neko vairāk nevaram pateikt,» sacīja Lievītis.

Savukārt ar «Merks» mātesuzņēmumu - Igaunijas kompāniju «Merko Ehitus» neviens no Latvijas iestāžu pārstāvjiem nav sazinājies, sacīja «Merko Ehitus» komunikācijas vadītāja Merita Kullasepa.

Jau vēstīts, ka KNAB otrdien sācis kratīšanas vairākās Latvijas būvfirmās un pie valsts amatpersonām, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Viena no būvfirmām, kurā KNAB veic procesuālās darbības, ir «Rere grupa», apstiprināja «Rere grupas» valdes priekšsēdētājs Guntis Āboltiņš-Āboliņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievu salas ostas izbūvi, uz kuru plāno pārcelt Rīgas ostu, trīs būvfirmas piedāvā par 78 līdz 90 miljoniem latu, trešdien vēsta laikraksts Dienas bizness.

Konkursā par Krievu salas ostas apbūvi piedalās Vācijas kompānija Josef Möbius Bau-Aktiengesellschaft, personu apvienība Aarsleff-Merko (ko veido Dānijas uzņēmums Aarsleff un Igaunijas Merko Ehitus) un pilnsabiedrība BMGS S (veido Skonto būve un BMGS). Par to, kurš no būvniekiem tiks izvēlēts, spriedīs trīs neatkarīgi eksperti - Latvijā pazīstami būvinženieri, kas nav piedalījušies darbos saistībā ar projektu, laikrakstam atklāja Rīgas brīvostas Stratēģiskās plānošanas un projektu vadīšanas departamenta direktors Vladimirs Makarovs.

Projektam, kuru sāka apspriest 2005. gadā, vēl jāsaņem Eiropas Komisijas (EK) atzinums. Projekta kopējās izmaksas plānotas 105 milj. Ls, tostarp ES līdzfinansējums - 74,2 milj. EUR jeb ap 52 milj. Ls. Būvdarba lielāko daļu veido no projekta izmaksām, bet pārējās ir iepriekš ostas veiktie ieguldījumi (projektēšana, ģeoloģija, gruntsūdens izsmelšana u. c.). Paredzēts, ka valdība līdz 5. aprīlim gaidīs EK atzinumu par Krievu salu un ar to saistītiem projektiem, kuriem plānots piesaistīt ES finansējumu. V. Makarovs pieļāva, ka būvniecības konkursa uzvarētājs un EK lēmums par finansējuma piesaisti varētu būt vienlaikus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ārvalstu tiešās investīcijas Latvijas uzņēmumu kapitālā pērn aug par 2,9%

BNS, 29.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzkrātās ārvalstu tiešās investīcijas Latvijas uzņēmumu pamatkapitālā pagājušajā gadā pieauga par 2,9% jeb 206 miljoniem eiro un gada beigās sasniedza 7,259 miljardus eiro, liecina kompānijas Lursoft apkopotā informācija.

Lursoft pārstāvji atzīmēja, ka pērn lielākais ārvalstu investīciju skaits veikts Rīgā reģistrētajos uzņēmumos (4824), seko Jūrmala (172) un Mārupes novads (108). Vienlaikus apmēra ziņā lielākās investīcijas veiktas uzņēmumos Rīgā, Jelgavā un Liepājā.

Pēc Lursoft datiem, uzkrāto ārvalstu tiešo investīciju apmērs Rīgas uzņēmumos pagājušajā gadā audzis par 119,31 miljonu eiro, Jelgavas uzņēmumos - par 28,487 miljoniem eiro, bet Liepājas uzņēmumos - par 21,03 miljoniem eiro.

Apkopotie dati liecina, ka Rīgā lielākās ārvalstu tiešās investīcijas pagājušajā gadā veikusi kompānija S.P.I. Regional Business Unit B.V., kas jaunreģistrētā uzņēmuma Amber Beverage Group pamatkapitālā ieguldījusi 104,536 miljonus eiro, seko Igaunijas kompānija Merko Ehitus, kas ieguldījusi 62,177 miljonus eiro meitasuzņēmuma Merko Investments kapitālā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Visvairāk investīciju pērn piesaistīts no Krievijas, Lietuvas, Baltkrievijas un Igaunijas

Žanete Hāka, 11.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdzīgi kā iepriekšējos gados, arī pērn uzņēmumi tiešās investīcijas visbiežāk piesaistījuši no tuvējām kaimiņvalstīm – Krievijas, Lietuvas, Baltkrievijas un Igaunijas, tiesa gan, vērtējot pēc ieguldīto finanšu apjoma, pirmajā vietā tomēr ierindojusies Nīderlande, liecina Lursoft veiktais pētījums.

Pētījuma rezultāti parāda, ka skaitliski visvairāk investēšanas gadījumu Latvijas uzņēmumu pamatkapitālā pērn nācis no Krievijas. 2014.gadā reģistrēts 1591 gadījums, kad investīcijas Latvijas uzņēmumu pamatkapitālos ieguldījuši iedzīvotāji un uzņēmumi no Krievijas. Salīdzinot ar tuvāko sekotāju Lietuvu, tas ir vairāk nekā divas reizes. Tiesa gan, pēdējos gados vidējās summas, kādas investētas, būtiski atšķiras. Tā, piemēram, 2012.gadā, pēc Lursoft aprēķiniem, Krievijas investori katrā investēšanas gadījumā investējuši vidēji 48,84 tūkstošus eiro, 2013.gadā vidējā summa augusi jau līdz 122,68 tūkstošiem eiro, bet pērn atkal sarukusi līdz 76,80 tūkstošiem eiro. Tiesa gan, 2014.gadā reģistrēti 15 darījumi, kad pārstāvji no Krievijas vienā investēšanas gadījumā investētu vairāk nekā miljonu eiro, kamēr 2013.gadā bijuši vien 8 šādi gadījumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Merko Ehitus valde nolēmusi likvidēt uzņēmumam 100% piederošo Krievijas meitasuzņēmumu OOO Lenko Stroi, liecina kompānijas paziņojums Nasdaq Tallinn.

Lēmums par uzņēmuma likvidāciju pieņemts, jo kopš tā dibināšanas tas nav veicis nekādu pastāvīgu biznesa darbību. Izdevumi, kas radīsies saistībā ar kompānijas likvidāciju, neietekmēs grupas finansiālos rezultātus, skaidro uzņēmums.

Šis bija vienīgais Merko Ehitus meitasuzņēmums Krievijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Mainīs indeksa OMX Baltic 10 sastāvu

Žanete Hāka, 12.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārskatīts OMX Baltic 10 indeksa grozs, jaunais indeksa groza sastāvs stāsies spēkā no 2014.gada 2.janvāra.

Pārvērtēšanas rezultātā indeksā tiek iekļautas Linas Agro Group un Merko Ehitus akcijas, bet City Service un Baltika akcijas tiek izslēgtas no indeksa.

OMX Baltic 10 indeksa grozā ietilps Apranga, Linas Agro Group, Merko Ehitus, Olainfarm, Olympic Entertainment Group, Silvano Fashion Group, Tallink Grupp, Tallinna Kaubamaja, Tallinna Vesi un Teo LT akcijas.

15% tirgus kapitalizācijas ierobežojums tiks noteikts, izmantojot 2014.gada 30.decembra tirdzniecības sesijas pēdējās cenas.

Indekss sastāv no Baltijas tirgū 10 visaktīvāk tirgotajām akcijām. Nelielais uzņēmumu skaits indeksa grozā garantē, ka šīs akcijas ir ļoti likvīdas. Līdz ar to indekss ir piemērots, lai uz tā bāzes veidotu atvasinātos finanšu instrumentus. Indeksa akciju īpatsvars balstās uz tirgus vērtību, kura tiek koriģēta ar brīvā apgrozībā esošo akciju daudzumu. Indeksa grozs tiek pārskatīts reizi pusgadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Precizēta - Merks Rīgā būvēs 119 jaunus dzīvokļus

BNS/Db.lv, 18.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas uzņēmuma Merko Ehitus meitaskompānija Latvijā Merks noslēgusi līgumu par 119 dzīvokļu izbūvi Rīgā. Kopējā apbūves platība būs 17 tūkstoši kvadrātmetru.

Par pirmdien noslēgto līgumu Merko Ehitus, kas tiks izpildīts kopā ar kompāniju Vastint Latvia, otrdien informēja Tallinas biržu.

Līguma summa ir 11,4 miljoni eiro bez pievienotās vērtības nodokļa. Būvniecība sāksies šomēnes, bet dzīvokļus pabeigt plānots 2016.gada jūlijā.

Veicamie būvdarbi ietver divu daudzdzīvokļu ēku, kas savienotas ar kopīgu pirmo stāvu, būvniecību. Pirmajā kompleksa stāvā būs autostāvvietas un komerciālās telpas, bet pārējos stāvos būs 119 pilnībā pabeigti dzīvokļi.

Jaunā sešstāvu daudzfunkcionālā ēka atradīsies Rīgā, Antonijas ielā 17a.

Precizēta

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Drīzumā tiks izvēlēts būvnieks līdz 100 miljonu latu vērtajai Krievu salas ostas izbūvei, uz kuru plāno pārcelt Rīgas ostu. Vienam no pretendentiem pārmet konkursa izgāšanu Klaipēdas ostā.

Db.lv jau vēstīja, ka konkursā, kur trīs būvfirmu piedāvājumu cenas svārstās no 78 miljoniem latu līdz 90 miljonu latu, piedalās Vācijas kompānija Josef Möbius Bau-Aktiengesellschaft. Lietuvas mediji šogad ziņoja, ka Klaipēdas valsts ostas pārvalde vaino vācu uzņēmumu Josef Mobius Bau-Aktiengesellschaft konkursa izgāšanā, ko Vācu uzņēmums noraidījis.

Lietuvas laikraksts Lietuvos rytas rakstīja, ka vācu uzņēmums piedāvājis zemāko cenu konkursā, kas tika izsludināts pagājušā gada decembrī par Klaipēdas ostas kanāla ietekas uzlabošanas un Malku līča padziļināšanas darbu veikšanu. Uzņēmums piedāvāja izrakt 460 000 kubikmetrus grunts un veikt citus darbus par 8 miljoniem litu (ap 1,63 milj. Ls) apmērā. Tomēr šā gada marta sākumā, kad līdz piedāvājuma nodrošinājuma derīguma termiņa beigām bija palikusi tikai viena nedēļa, Josef Mobius Bau-Aktiengesellschaft, kas bija ieguvis pirmo vietu konkursā, mainīja savu lēmumu un atteicās parakstīt līgumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Merks par vairāk nekā 42 miljoniem eiro Rīgā būvēs Lidl loģistikas centru

Db.lv, 21.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Merko Ehitus group uzņēmums SIA Merks noslēdzis līgumu ar SIA Lidl Latvija par loģistikas centra būvniecību Rīgā, Ulbrokas ielā, liecina Merko Ehitus paziņojums Nasdaq Tallinn.

Kopējā loģistikas centra platība ir 47 tūkstoši kvadrātmetru.

Loģistikas centra būvniecība ietver noliktavas un administrācijas ēkas būvniecību, kā arī saistīto infrastruktūru. Kopējā līguma vērtība ir 42,5 miljoni eiro plus PVN.

Būvniecības darbi sāksies šā gada septembrī un paredzams, ka tie tiks noslēgti 2020.gada janvārī.

Jau ziņots, ka par Vācijas zemo cenu veikalu tīkla «Lidl» ienākšanu Latvijā atbildīgā SIA «Lidl Latvija» pagājušajā finanšu gadā, kas ilga no 2017.gada 1.marta līdz 2018.gada 28.februārim, ilgtermiņa ieguldījumos, tostarp zemesgabalu iegādē «Lidl» veikalu būvniecībai, investējusi kopumā 19,058 miljonus eiro, liecina «Firmas.lv» publiskotais kompānijas gada pārskats.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Krievu salas ostu būvēs vietējie

Ieva Mārtiņa, 24.05.2011

Piedāvājums bija saimnieciski visizdevīgākais, kurā lielu lomu spēlēja arī piedāvātā cena, bet ne tikai. Labi zinām, kas notiek, kad kā galveno ieliek tikai cenu, tā Rīgas brīvostas Stratēģiskās plānošanas un projektu vadīšanas direktors Vladimirs Makarovs.

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

100 miljonu latu vērto Krievu salas ostu, uz kuru plāno pārcelt Rīgas ostu, izbūvēs pilnsabiedrība BMGS S.

Aiz strīpas Rīgas brīvostas rīkotā konkursā palikusi Vācijas kompānija Josef Möbius Bau-Aktiengesellschaf, kuru savukārt Klaipēdas valsts ostas pārvalde vainoja nesenā konkursa izgāšanā, kā arī personu apvienība Aarsleff-Merko (ko veido Dānijas Aarsleff un Igaunijas Merko Ehitus), šodien raksta Dienas bizness.

DB jau vēstīja, ka kopumā būvfirmu piedāvājumu cenas svārstījās no 78 milj. Ls līdz 90 milj. Ls. Projekta kopējās izmaksas iepriekš bija plānotas 105 milj. Ls, tostarp ES līdzfinansējums - 74,2 milj. EUR jeb ap 52 milj. Ls. Būvdarba lielāko daļu veido no projekta izmaksām, bet pārējās ir iepriekš ostas veiktie ieguldījumi (projektēšana, ģeoloģija, gruntsūdens izsmelšana u. c.).

Komentāri

Pievienot komentāru