Ražošana

Metāla lējumu formu izgatavotāji Liepājā tiek pie netradicionāla pasūtījuma

Vēsma Lēvalde, 18.02.2014

Ojāra Vācieša pieminekļa tēlniecības daļa - dzejnieka portrets - uzticēts Gļebam Panteļejevam.

Foto: Vēsma Lēvalde, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas SIA AR Module Factory, kas izgatavo metāla lējumu formas, saņēmusi netradicionālu pasūtījumu - izgatavot dzejnieka Ojāra Vācieša portreta modeli.

O.Vācieša portrets ir daļa no dzejnieka kapu pieminekļa, ko šogad iecerējusi uzstādīt Carnikavas pašvaldība. Pieminekļa mets tapis jau 1989.gadā, tā autori ir arhitekti Ingūna Rībena un Uģis Zābers, savukārt tēlniecības daļa - dzejnieka portrets un vēl daži elementi - top tēlnieka Gļeba Panteļejeva autoruzraudzībā.

«Ar AR Module Factory biju sadarbojies jau iepriekš, kad Kuldīgā tapa hercoga Jēkaba piemineklis.Tas bija unikāls darbs,» Db pastāstīja G.Panteļejevs. Kuldīgas gājēju ielā pērn tika atklāts vairāk nekā divus metrus augsts alumīnija lējuma vides objekts Teleport, kurā hercogs it kā no pagātnes ierodas tagadnē. Tā autori ir Gļebs Panteļejevs un Andris Veidemanis.

Šoreiz Ojāra Vācieša portreta forma tiek izgatavota, lai tēlnieks varētu ieraudzīt darbu tā dabiskajā izmērā un, iespējams, vēl kaut ko pilnveidotu, pirms tas tiek izkalts marmorā. Forma jeb modelis ar CMC frēzi tiek izfrēzēts uz speciāla darbagalda no polistirola.

Kad mākslinieks būs ar rezultātu apmierināts un uzskatīs, ka viņa darbs pabeigts, tad pēc AR Module Factory izgatavotā modeļa SIA Akmens apstrādes centrs AKM akmeņkaļi no marmora veidos pašu pieminekļa kompleksā iestrādājamo portretu.

DB rakstīja, ka SIA AR Module Factory ar Altum programmas atbalstu Liepājā sāka ražošanu 2012.gadā. Idejas pamatā bija metālliešanas nozarē gūtā pieredze, apzinoties modeļu jeb liešanas formu deficītu tirgū. Pērn uzņēmums izgatavoja trīs metrus platu autentisku ērgļa figūru Dinaburgas cietokšņa vārtu restaurācijai Daugavpilī.

Komentāri

Pievienot komentāru