Citas ziņas

Metāllūžņos atrastu mīnu vizina cauri Rīgai

Vēsma Lēvalde, 21.04.2010

Jaunākais izdevums

Kāds rīdzinieks metāllūžņos atradis mīnmetēju mīnai līdzīgu priekšmetu un uz velosipēda to vedis cauri Rīgai, lai atdotu zemessargiem.

Par to raksta kriminal.lv. Studentu rotas komandieris par atvesto sprādzienbīstamo priekšmetu ziņojis speciālistiem. Uz notikuma vietu solījuši ierasties sapieri, lai mīnu neitralizētu. Šis ir jau otrs gadījums, kad zemessargiem privātpersonas nogādā sprādzienbīstamus priekšmetus - februārī divi jaunieši Mārupes zemessargiem atnesuši mīnu maisiņā. Nacionālie bruņotie spēki brīdina - šādos gadījumos jāzvana pa tālruni 112 un jāaicina sapieri.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Četrus gadu desmitus pēc Vjetnamas kara beigām ASV ātrās ēdināšanas gigants McDonald's ir atvēris savu pirmo restorānu šajā valstī.

Ho Ši Mina pilsētas iedzīvotājiem un apmeklētājiem burgeru un nagetu gaidīšanas laiks ir beidzies. Nedēļas nogalē oficiāli durvis vēris Vjetnamā pirmais McDonald's restorāns.

Vjetnamiešu McDonald's izsalkušos ēdinās 24 stundas diennaktī un piedāvās ierasto ēdienkarti, kas papildināta ar dažiem ēdieniem, atbilstoši vietējai gaumei.

Tiesa gan vjetnamiešiem ātrā ēdināšana nav gluži sveša, jo valstī jau pārstāvētas ēdināšanas ķēdes Burger King, Subway, Domino's Pizza, Starbucks, Dairy Queen un KFC.

Līdz ar ieiešanu Vjetnamā McDonald's tagad darbojas 119 valstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

EK: Kreditori ieradušies Atēnās un pārrunas jau sākušās

LETA, 27.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķijas starptautisko kreditoru pārstāvji ieradušies Atēnās un nekavējoties sākuši pārrunas ar valsts varasiestādēm par trešo glābšanas programmu, pirmdien paziņoja Eiropas Komisija (EK).

Starptautisko aizdevēju komandas ir ieradušās Atēnās un darbs ir nekavējoties sācies, norāda EK preses pārstāve Mina Andrejeva. Darbs ir sācies, kas nozīmē, ka kreditori veic pārrunas ar Grieķijas varasiestādēm.

Taču informācijas avots Grieķijas valdībā pavēstījis, ka pārrunas ar tehniskajām komandām sāksies otrdien, nevis pirmdien.

Andrejeva sacīja, ka kreditoru pārstāvju ierašanās bijusi iespējama pēc tam, kad Grieķijas parlaments apstiprināja viņu pieprasīto reformu abas daļas.

Tagad starptautiskie aizdevēji - EK, Eiropas Centrālā banka (ECB) un Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) - centīsies noformēt trešo glābšanas programmu, kuras apjoms var sasniegt 86 miljardus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Kaspersky Lab: krāpnieki viltus e-veikalos makšķerē klientu datus

Sanita Igaune, 13.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziema ir sala, slēpošanas kūrortu un izpārdošanu laiks, taču šajā laikā blēži aktīvi izmanto pircēju interesi par izpārdošanām un veido viltotus interneta veikalus, kas it kā pārdod vadošo zīmolu ziemas apģērbu. Šādu «veikalu» mājaslapās pircējus ievilina ar atlaidēm, norāda Kaspersky Lab.

Krāpnieku mērķis ir iegūt lietotāju personisko informāciju. Šādā tīmekļa vietnē ievadot visu pirkuma apmaksai ar kredītkarti nepieciešamo informāciju (kredītkartes numuru, īpašnieka vārdu un uzvārdu, derīguma termiņu un CVV kodu), tā nonāk pie ļaundariem, bet pircējs paliek ne vien bez apmaksātā pirkuma, bet arī bez līdzekļiem kontā.

Šāda veida krāpšanu sauc par pikšķerēšanu. Tīmeklī ir daudz viltotu interneta veikalu, un tie ir kvalitatīvi izveidoti. Bieži vien to izskats ir tieši tāds pats kā īstajiem pasaulslavenu zīmolu veikaliem, tāpēc nemaz nav viegli atšķirt viltotu vietni no oficiālās, norāda Kaspersky Lab.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Iedzīvotāji lielākos draudus saskata ekonomikas lejupslīdē, nevis ārējā apdraudējumā

Žanete Hāka, 30.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gada laikā ievērojami mainījušās Latvijas iedzīvotāju domas par to, kas valstij rada vislielākos draudus, liecina jaunākais Baltic International Bank Latvijas barometrs.

Pērn iedzīvotāju prātos dominēja bēgļu jautājums, savukārt 2016. gada novembrī veiktais pētījums atklāj, ka iedzīvotājus visvairāk uztrauc Latvijas ekonomiskā lejupslīde.

Aizvadītā gada pētījums atklāj, ka vairāk nekā puse (53%) iedzīvotāju bija satraukti par bēgļu jautājumu, kam stipri uz pēdām mina arī bažas par nelegālajiem imigrantiem (32%) un terorisma draudiem (18%). Savukārt gadu vēlāk iedzīvotāju domas ir būtiski mainījušās.

Šogad satraukumu par bēgļiem un patvēruma meklētājiem pauduši 30% iedzīvotāju, savukārt nelegālie imigranti un terorisma draudi tika minēti vēl ievērojami retāk. 2016. gadā Latvijas iedzīvotāji atzīst, ka reālākie draudi, viņuprāt, ir valsts ekonomiskā lejupslīde (34%), demogrāfiskās problēmas (31%), kā arī korupcijas uzplaukums (21%).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Mēs paši nevaram tikt skaidrībā un jautājam viedu padomu Briselei,» tā par šā brīža situāciju ar jauno vilcienu iepirkumu intervijā Latvijas Radio sacīja Rīgas vagonu rūpnīcas līdzīpašnieks Aivars Ločmelis, norādot, ka tā ir mīņāšanās uz vietas un nevēlēšanās izlemt.

Db.lv jau rakstīja, ka Satiksmes ministrs uzdevis ministrijas un Pasažieru vilciens pārstāvjiem tikties ar Eiropas Komisijas pārstāvjiem, lai pārrunātu izskanējušās bažas par iespējamām jauno vilcienu līgumā attiecināmo izmaksu korekcijām.

Kā šorīt Latvijas Radio sacīja Ločmelis, uzņēmums gan finansiāli, gan emocionāli jau sen ir gatavs sākt jauno vilcienu ražošanu.

Rīgas vagonu rūpnīcas līdzīpašnieks neredz šķēršļus tam, kāpēc valstij neizmantot šo iespēju. Viņš līgumu vērtē pozitīvi. A. Ločmelis stāstīja, ka viņš rūpīgi seko visam, kas notiek, un līdz šim neesot redzējis pamatotu secinājumu par to, ka būtu kas tāds, kas varētu kaitēt Latvijas valstij un ekonomikai. Pēc viņa sacītā, līgums noteikti var nākt tikai par labu Latvijas valstij. Kā ieguvumus A. Ločmelis minēja: darbavietas, jaunu uzņēmumu veidošanos apkārt RVR, nodokļos samaksāto naudu, eksportspējas veicināšanu, sociālās vides uzlabošanos, kā arī Latvijas tēla spodrināšanu, jo būtu produkts, ar ko lepoties. «Es personīgi būtu lepns, ka esmu piedalījies projektā, kas nestu Latvijas tēlu pasaulē,» sacīja A. Ločmelis.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: PVN likme pārtikai kā Sīzifa riņķadancis

Raivis Bahšteins, DB galvenās redaktores vietnieks, 17.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairākkārt atsildītajai zupai jeb iecerei pārtikai vai atsevišķām produktu grupām piemērot samazinātu pievienotās vērtības nodokli trūkst vajadzīgā asumiņa – politiskās gribas

Līdz šim valdība vienmēr noraidījusi ieceri piemērot samazinātu PVN pārtikai vai kādām preču grupām. Lai gan zemkopības ministrs Jānis Dūklavs allaž intervijās par šo iespēju izsakās cerīgi, viņa priekštece amatā, vēlākā ministru prezidente un pašlaik Saeimas deputāte Laimdota Straujuma bija pret ilgi muļļāto ideju, atsaucoties uz Finanšu ministrijas aplēsēm. Ministrija biedināja ar aprēķiniem, ka, samazinot likmi pārtikai līdz 12%, valsts budžetā rastos zaudējumi 200 miljonu eiro apmērā. Tomēr toreizējās valdības vadītājas pieķeršanos šiem aprēķiniem varētu nosaukt arī par subjektīvu skatījumu uz problēmu, ņemot vērā, ka bija arī citi pētītāji un rēķinātāji, kas uzrādīja arī pozitīvu efektu, izmaiņām atvieglojot iedzīvotāju trauksmes līmeni par iztikas nodrošinājumu (piemēram, daļēji kompensējot elektrības rēķinu sadārdzināšanos). Var jau teikt, ka PVN samazināšana pārtikai būtu kā pārlieku palīdzīga roka lauksaimnieku un pārtikas rūpnieku nedienās un šādas palīdzības efekts būs īslaicīgs attiecībā pret ēdēju, tirgotājam pārtikas produktu cenas ātri vien uzceļot iepriekšējā līmenī. Tomēr ārpus Latvijas, kur likme ir zemāka vai tiek diferencēta pa produktu grupām, acīmredzot valstis tiek galā ar šo kalambūru, kas varbūt ir pat lielākais bažu avots – nokritīs pārtikas cenas proporcionāli likmes samazināšanai vai tomēr nē. Pretējā gadījumā efekta, ko sagaida ārvalstu lētās produkcijas nomāktie Latvijas lauksaimnieki, nebūs.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: Šausmīgas beigas vai nebeidzamas šausmas?

Līva Melbārzde, DB galvenā redaktora vietniece, 12.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķijas gadījums parāda, ka problēmu beidzot jāsāk saukt īstajā vārdā. Ir jāizlemj vai nu par labu eirozonas sakārtošanai, vai kraham ilgtermiņā.

Grieķija ar eirozonas partneriem ir uzsākusi spēlīti, kurš pamirkšķinās pirmais. Grieķijas valdība cenšas visiem spēkiem radīt «pareizo» noskaņojumu gan ar pusoficiālām runām par to, ka varētu saņemt nepieciešamo finanšu palīdzību no citām lielvarām, piemēram, no Krievijas un Ķīnas, gan piedraudot, ka pēc Grieķijas izstāšanās eirozona varētu sabrukt kā kāršu namiņš. Tomēr jāsaka, ka Grieķija šajā pokerā neatrodas spēka pozīcijā. Izstājoties no eirozonas, šīs valsts bankrots ir praktiski neizbēgams, turklāt iespēja eirozonu vēl tālāk ar kaut kādām prasībām šantažēt saruktu līdz nullei.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

EK: Saindēto olu skandālā iesaistītas 15 ES dalībvalstis, kā arī Honkonga un Šveice

LETA--AFP, 11.08.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar ķimikālijām saindētas olas no Eiropas Savienības (ES) putnu fermām ir atrastas 15 ES dalībvalstīs, kā arī Honkongā un Šveicē, piektdien paziņoja Eiropas Komisija (EK).

EK informēja, ka visas atklātās olas ir saindētas ar fipronilu. Tāpat EK paziņoja, ka ES ministru sanāksme par šo jautājumu plānota 26.septembrī.

«Mēs vēlētos, lai šī tikšanās notiek pēc zināma laika, un ir noskaidrots pēc iespējas vairāk faktu,» preses konferencē norādīja Eiropas Komisijas preses pārstāve Mina Andrejeva, uzsverot, ka tā nebūs krīzes sanāksme.

ES saindētās olas atklātas Austrijā, Beļģijā, Dānijā, Francijā, Itālijā, Īrijā, Lielbritānijā, Luksemburgā, Nīderlandē, Polijā, Rumānijā, Slovākijā, Slovēnijā, Vācijā un Zviedrijā, kā arī ārpus bloka esošajās Šveicē un Honkongā, informēja EK preses pārstāvis Daniels Rosario.

Saistībā ar skandālu fermas slēgtas četrās valstīs - Beļģijā, Francijā, Nīderlandē un Vācijā -, kur varasiestādes apstiprinājušas nelikumīgu ķīmiskās vielas lietojumu, viņš piebilda.

Komentāri

Pievienot komentāru
Politika

ES izskata Lielbritānijas lūgumu par Brexit termiņa pagarināšanu

LETA--AP, 21.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apstāklim, ka Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons nav parakstījis vēstuli, kurā lūgts par trim mēnešiem pagarināt Brexit termiņu, nav nekādas ietekmes uz tā derīgumu, un Eiropas Savienība (ES) šo lūgumu izskata, pirmdien pavēstījusi Eiropas Komisija (EK).

Britu politiķiem turpinot cīniņu ap Apvienotās Karalistes izstāšanos no ES, parlaments piespieda Džonsonu lūgt uz trim mēnešiem atlikt šobrīd 31.oktobrī plānoto izstāšanos.

Džonsons sestdienas vakarā nosūtīja Eiropadomes prezidentam Donaldam Tuskam neparakstītu vēstuli, kā arī vēl vienu vēstuli, kurā norādīja, ka iebilst pret termiņa atlikšanu.

«Prezidents Tusks ir apliecinājis, ka sestdien ir saņemts lūgums par termiņa pagarināšanu, un, kā viņš to norādīja, viņš tagad konsultējas» ar pārējām 27 ES dalībvalstīm, norādīja EK pārstāve sakariem ar presi Mina Andrejeva.

Tikmēr ES dalībvalstis jau sākušas pagājušajā nedēļā ar Džonsonu panāktās vienošanās ratifikācijas procesu, viņa piebilda.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašreizējās pozitīvās vēsmas Latvijas ekonomikā joprojām ir samērā nenoteiktas un vēl nespēj ietekmēt inerci uzņēmušo lejupslīdi. Tādēļ arī patēriņš joprojām uzrāda kritumu, norādījuši ekspreti.

Kā rāda mazumtirdzniecības maija dati, tad mazumtirdzniecības apgrozījums, salīdzinot ar aprīli, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās, ir samazinājies par 0,4%. Savukārt pārtikas preču apgrozījums sarucis par 0,9%, bet nepārtikas preču mazinājies par 0,2%. Ja salīdzina šā gada maiju ar pērnā gadu, tad mazumtirdzniecības apgrozījums krities par 8,4%. Kritumu pastiprina degvielas apgrozījuma samazināšanās, bez kura mazumtirdzniecības apgrozījums ir krities vien par 6.8%.

«Mazumtirdzniecības dati šogad atgādina amerikāņu kalniņus – vienu mēnesi tie uzrāda strauju pieaugumu, pēc tam atkal ir novērojams kritums. Diemžēl, jaunākā statistika liecina, ka mazumtirdzniecības apgrozījuma kritums ir novērojams jau otro mēnesi pēc kārtas. Kaut arī tas ir samēra neliels, tomēr pats fakts vēlreiz apliecina, ka joprojām par agru cerēt uz stabilu iekšējā tirgus atgūšanos,» norāda Latvijas Krājbankas Investīciju pārvaldes galvenā analītiķe Olga Ertuganova.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Atrastas mīnas dēļ apturēta vilcienu kustība posmā Ozolsala-Krustpils

Žanete Hāka, 14.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patlaban apturēta vilcienu kustība posmā Ozolsala-Krustpils, pastāstīja AS Pasažieru vilciens sabiedrisko attiecību speciāliste Jana Priedniece.

Mīna atrasta sliežu būvniecības darbu laikā.

Vilciens, kas bija ceļā uz Krustpili, ir apstājies Pļaviņās un pasažieru nogādāšanai galapunktā ir norīkoti vairāki autobusi.

J. Priedniece uzsvēra, ka sapieri šajā vietā ieradīsies aptuveni pēc stundas, tādēļ vēl kādu laiku vilcienu satiksme būs slēgta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Bimbuļi rimbuļi, Palikt LV, Sēdnīca un citas asprātības uzņēmumu nosaukumos

Dienas Bizness, 23.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinot iepriekšējos gados aizsāktās tradīcijas, Lursoft apkopojis arī 2014.gadā reģistrēto uzņēmumu interesantākos nosaukumus.

Lursoft skatījumā radošie prāti nav koncentrēti tikai kādā noteiktā reģionā, jo pērn reģistrēti uzņēmumi ar interesantiem nosaukumiem gan Latvijas lielākajās pilsētās, gan novados, informē Lursoft pārstāve Indra Jansone.

Tā, piemēram, no pērn janvārī reģistrētajiem uzņēmumiem, interesantākie nosaukumi Lursoft skatījumā ir Sudraba Laikmets (Rīga), Miera pērle (Rīga), Laika Eksperti (Rīga), Māra kumoss (Rīga), Rituālie Pakalpojumi (Valmiera), Labs Remonts (Rīga), Zirga Spēks (Ozolnieku nov), Flying Dogs (Ventspils), Digipalīgs (Rīga), BRIKU-BRAKU (Grobiņas nov), Viss Labi (Rīga), ZUMZUM (Rēzekne), Elpo Brīvi (Lielvārdes nov), Lec un minies (Ogres nov), 7.vārti (Ogres nov), Irracionāli risinājumi (Rīga), VĀRNU IELAS REPUBLIKA (Rīga).

Komentāri

Pievienot komentāru
Resursu cenas

Naftas cena virs 76 dolāriem par barelu

Ritvars Bīders, 27.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jēlnaftas cena novembra piegādēm Ņujorkas preču biržā 27. septembra rītā bija 76,55 ASV dolāri par barelu, kas ir par 0,06 dolāriem vairāk nekā iepriekšējās tirdzniecības sesijas noslēgumā.

Naftas cena no vairāk nekā nedēļu ilgās «mīņāšanās» ap 75 dolāru robežu palielinājusies virs 76 dolāriem par barelu, ko veicināja ASV korporatīvā sektora tēriņu palielināšanās, kas savukārt noveda pie akciju tirgus izaugsmes. Naftas tirgotāji bieži vēro norises pasaules akciju un vērtspapīru tirgos, lai spriestu par kopējo investoru noskaņojumu attiecībā uz globālo ekonomiku, raksta Associated Press.

Londonā Brent naftas cena samazinājusies par 0,13 ASV dolāriem līdz 78,74 dolāriem par barelu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Start-up uzņēmumu konkursā The Europas noskaidroti daudzsološākie Eiropas iesācējuzņēmumi

Gunta Kursiša, 25.01.2013

Grand Prix. Uzvarētājs – Zeptolab – «jautrības laboratorija». «Mēs zinām, kā tiek sagatavotas labas spēles un mums ir visas sastāvdaļas, lai to paveiktu,» teikts Zeptolab mājas lapā. Start-up uzņēmums nodarbojas ar spēļu lietojumprogrammu radīšanu.

Foto avots: iTunes

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ Berlīnē noslēdzies viens no prestižākajiem start-up konkursiem The Europas, kurā bija pieteikušies vairāk nekā tūkstoš jauni uzņēmumi, bet apbalvojumus dažādās nominācijās saņēma aptuveni 30 start-up kompānijas.

Noslēdzoties The Europas konkursam, tapa zināmi arī tie uzņēmumi, kuri mina uz papēžiem kategorijas uzvarētājiem, un tie tika norādīti šīs kategorijas sadaļā highly recommended. Jauno start-up uzņēmumu kategorijā Lightweight, kurā varēja pieteikties uzņēmumi, kas jaunāki par 12 mēnešiem un kuru finansējums ir mazāks par 100 tūkstošiem eiro, par mata tiesu no uzvaras atradās latviešu start-up uzņēmums infogr.am.

Par labāko Krievijas start-up uzņēmumu atzīts AlterGeo, par labāko Ziemeļvalstu iesācējuzņēmumu – Instabridge, par labāko start-up uzņēmumu Francijā atzīts Qunb, Vācijā – My Taxi, Lielbritānijā – GoCardles, Īrijā – DataHug, savukārt par labāko uzņēmumu ārpus Eiropas - Paymentwall.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļkoreja sabiedrībai atvērusi mauzoleju, kurā guldītas mirušā diktatora Kima Čenira mirstīgās atliekas. Apmeklētājiem gan jāievēro stingra apmeklējuma kārtība.

Sabiedrībai 2011. gada nogalē mirušā Ziemeļkorejas līdera mauzolejs atvērts janvārī. Rietumvalstu tūristiem Ziemeļkorejas līdera mirstīgās atliekas gan iespējams aplūkot vienīgi izmantojot tūrisma organizācijas Young Pioneers Tours pakalpojumus.

Apmeklējot mauzoleju, tūristiem jāievēro stingra kārtība, vēsta ABC News. Mauzolejā aizliegts ienest foto un video aparatūru, mobilos tālruņus, bet pirms ieejas jāļauj sevi nopūst ar spēcīgām gaisa strūklām, lai izvairītos no putekļu daļiņu ienešanas bijušā Ziemeļkorejas diktatora pēdējā atdusas vietā. Tāpat, apmeklējot, mauzoleju, visiem ir jāpaklanās K. Čenira mirstīgo atlieku priekšā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Steidzami nepieciešams pamosties

Iļja Gerčikovs, ekonomikas doktors, profesors, AS Dzintars valdes priekšsēdētājs, 26.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā laikā rodas iespaids, ka mūsu valdība vai nu neorientējas pasaulē notiekošajā, vai arī to neadekvāti uztver.

Pagājušā gada nogalē sastādītais un pieņemtais budžets pamatojās uz Starptautiskā Valūtas fonda un mūsu Ekonomikas ministrijas pausto IKP pieauguma prognozi. Izklausījās optimistiski. Kā jau pēdējos gados ierasts, mūs lika par piemēru salīdzinājumā ar citām ES valstīm. Bet, diemžēl, šīs prognozes izrādījās nepareizas, jo netika ņemta vērā Latvijas ekonomikas struktūra.

Uz kādu izaugsmi varēja cerēt, ja, no Latvijas neatkarīgu iemeslu dēļ, samazinājās un vēl turpina samazināties eksports. Tikai diletanti un no reālās dzīves tālu stāvošie var izteikties, ka nekas traks, ātri jāpāriet uz citiem tirgiem. Patiesībā tas ir ilgs un sarežģīts process, kas parasti prasa gadus, pūles un, galvenais, naudu. Jauni tirgi nozīmē jaunus produktus, jaunus iepakojumus un saturu, jaunas prasības. Izņēmumi iespējami vien dažos atsevišķos gadījumos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē lielākās klavieres latvietis Dāvids Kļaviņš pirmo reizi prezentēja 1987. gadā, bet tikai pēdējos gados tās gūst plašāku atzinību mūziķu pasaulē, kam lielā mērā palīdzējis internets un tehnoloģiju attīstība

Dāvida Kļaviņa būvēto klavieru digitālā versija iekļauta mūzikas kompānijas Native Instruments skaņu bibliotēkā un ļauj mūziķiem kaut vai savā dzīvojamajā istabā radīt darbus, ko pārdot visā pasaulē. Viņš uzskata, ka ideālā gadījumā mūzika un kultūra ļauj nopelnīt un ir svarīgi atbalstīt tos projektus, kam tas neizdodas, jo mūsdienu straujajā dzīves un darba ritmā kultūra cilvēkiem ļauj kaut uz brīdi aizbēgt no realitātes, gūt atelpu. Vairāk par to, kāpēc pirms vairāk nekā desmit gadiem aizbrauca no Latvijas, kā analizējis dzīvi ieslodzījumā, kas ir virtuālie mūzikas instrumenti, un to, kādu destrukciju viņš atbalsta, Dāvids stāsta intervijā Dienas Biznesam.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: Gads, kas pagājis «stundu stāvu domādama» zīmē

Dienas Bizness, 20.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gada beigas parasti tiek uzskatītas par sava veida atskaites punktu, kad izvērtēt, kas ir noticis noteiktā laika periodā, kas labs ir paveikts, bet kas – nav paveikts.

Runājot ekonomiskās kategorijās, aizvadīto droši vien var nosaukt par mērenas izaugsmes gadu, savukārt, vērtējot situāciju valstī kopumā, vairāk prātā nāk tādi termini kā «mīņāšanās», «muļļāšanās», «tundu stāvu domādama» un tamlīdzīgi.

Vajadzētu pārāk ilgu laiku un par daudz sleju vienā avīzē, lai uzskaitītu visus notikumus, kas ļauj izvēlēties tieši minētos apzīmējumus, taču ļoti labi notikušo valstī kopumā var raksturot caur bēdīgi slavenās a/s Liepājas metalurgs (LM) prizmu. Vēl gada sākumā bija dzirdami teju vai bravūrīgi paziņojumi par vienu no Latvijas ekonomikas flagmaņiem, trešās lielākās pašvaldības būtiskāko kompāniju utt., savukārt viss pārējais ļoti uzskatāmi liecināja, ka pāris izmanīgu vīru mūsu valstī var darīt, ko vien grib, tostarp liekot valstij samaksāt viņu parādus daudzu miljonu eiro apmērā, bet valsts viņiem nevar izdarīt vispār neko. Tas gan nav nekas jaunas – tieši tāds pats scenārijs pirms dažiem gadiem bija ar nu jau nebūtībā aizgājušo Parex banku un abiem tās dibinātājiem. Faktiski var teikt, ka šis gads ir bijis vērsts nevis uz attīstību vai ko tamlīdzīgu, bet gan gatavošanos nākamajām Saeimas vēlēšanām. Protams, tā tas ir bijis pirms katrām vēlēšanām, taču šoreiz reklāmas pauze ir sākusies pamatīgi par agru. Redz, gatavošanās tām sākās jau šā gada pirmajā pusē, bet kārtējās vēlēšanas ir nākamā gada rudenī. Neskaidrības ir gan ar jau minēto LM, gan joprojām ar aviokompānijas airBaltic turpmāko likteni, gan pasažieru vilcienu iepirkumu vai nomu. Vienīgais, par ko tiešām ir skaidrība – nākamo gado sāksim ar jaunu valūtu, taču arī to nevar nodēvēt par šā gada sasniegumu. Ritenis, lai Latvija šogad saņemtu uzaicinājumu iestājai eirozonā, realitātē bija iegriezts jau iepriekšējos gados.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Amazon, Apple, Alphabet un Microsoft sīvā cīņā par vērtīgākā uzņēmuma statusu

Jānis Šķupelis, 15.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā laikā saasinājusies cīņa par pasaulē vērtīgākā uzņēmuma statusu.

Vēl nosacīti nesen šķita, ka šis gods stabili piederēs Apple, kura kapitalizācija pārlēca pāri pat viena miljarda ASV dolāru atzīmei. Tiesa gan, drīz pēc tam nāca vispārējs akciju cenu samazināšanās vilnis, un bažas par spēju augt līdz tam ierastajos tempos smagāk iekrāvušas tieši Apple akcijai. Rezultātā Apple uz brīdī kapitalizācijas ziņā izdevās pārspēt Microsoft. Uz papēžiem šajā ziņā mina vēl arī Alphabet un Amazon. com, un tieši pēdējai šā gada sākumā izdevies nonākt vērtīgāko uzņēmumu topa augšgalā.

Kā nekā – Amazon akcijas cena divu gadu laikā palēkusies teju par 120%.

Lasi laikraksta Dienas Bizness šīs dienas numuru elektroniski!

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

British Steel: Mūs interesē Liepājas metalurga darbības atjaunošana, nevis aktīvu iegāde

LETA, 16.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konsorcijam, kurā ietilpst Lielbritānijas uzņēmumi «British Steel», «Greybull Capital» un Igaunijas uzņēmums «Baltic Metal Holding», interesē maksātnespējīgā «KVV Liepājas metalurga» («Liepājas metalurgs») darbības atjaunošana, nevis aktīvu iegāde, intervijā aģentūrai LETA uzsvēra «Greybull Capital» partneris Daniels Goldsteins.

Viņš norādīja, ka nevēlas detalizēti komentēt, kāpēc konsorcijs izstājās no «Liepājas metalurga» pārdošanas procesa pagājušā gada vasarā, bet atzīmēja, ka patlaban «šķiet ir iespēja kompānijas iegādi veikt konstruktīvā veidā», tāpēc aprīļa vidū konsorcijs atkārtoti paudis vēlmi iegādāties visu maksātnespējīgā «Liepājas metalurga» mantu kopumā. «Iepriekšējā pieeja lielākoties bija izsolīt aktīvus, bet šādā procesā mēs nebijām ieinteresēti. Mūs interesē veidot biznesu. Bizness un aktīvi ir atsevišķas lietas. Lai bizness veiksmīgi veidotos, ir aktīvi jāiesaistās visām ieinteresētajām pusēm, un tieši uz to mēs ceram. Aktīvi, protams, ir svarīgi, bet tas nav noteicošais. Tas, ka tev būs noteikti aktīvi, vēl nenozīmē, ka būsi veiksmīgs, » teica Goldsteins.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kāda sieviete Ogrē iegādājusies sāls paciņu, kurā iekšā ir metāllūžņi.

Par to vēsta portāls ogrenet.lv.

Lasītāja ar vārdu Ineta solot nepieciešamības gadījumā uzrādīt arī lietiskos pierādījumus.

«Vienā no Ogres lielveikaliem (ja godīgi, neatceros īsti kurā) nopirku sāls paciņu, noliku plauktā. Atvēru tikai pēc kādām pāris nedēļām. Liels bija mans pārsteigums, kad berot ārā sāli, no paciņas sāka līst ārā sarūsējoša metāla gabali apmēram skolēnu lineāla platumā. Viens, otrs, trešais... No sākuma apstulbu, pēc tam sāku apsvērt, kas ar to domāts. Vai tādā veidā sāls ražotājs no Ukrainas Doņeckas apgabala, kur atrodas sāls raktuves, eksportē uz Latviju metāllūžņus, vai tas ir sveiciens ar koku (lasi:dzelžiem) no tiem, kas fasējuši sāli? Uz paciņas norādīts, ka sāls fasēta SIA BCG Rīga Rīgā, Daugavgrīvas ielā 83/89. Beigās pat sāku justies neērti, ka par divdesmit un dažiem santīmiem esmu nopirkusi kaudzi ar metāllūžņiem. Iespējams, ka mans ieguvums ir krietni vērtīgāks nekā viens kilograms sāls,» rakstījusi lasītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Liepājas ostas padziļināšana un graudu raža izraisa rekordapgrozījumu

Vēsma Lēvalde, 14.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada novembrī Liepājas ostā kravu apgrozījums pārsniedzis pusmiljonu tonnu (513,4 tūkst.t), kas ir par 36,1 % vairāk nekā pagājušā gada novembrī un lielākais apjoms vienā mēnesī Liepājā apkalpoto kravu.

Lielākais pieaugums novērojams beramkravu grupā, ko pārsvarā veido labība un labības produkti. Kopumā šā gada 11 mēnešos Liepājas ostā kravu apjomi palielinājušies par 12,9 %.

Novembrī kravu apgrozījums Liepājas ostā sasniedzis šogad vislielāko apjomu un skaidri iezīmē, ka 2011. gadā plānotais kravu apjoms 4,5 milj. tonnu būs sasniegts un pārsniegts, norāda Liepājas speciālās ekonomiskās zonas pārvaldnieks Guntars Krieviņš. Pieaugums saistīts ar graudaugu sezonu un veiksmīgu Liepājas ostas beramkravu terminālu darbību. Novembrī pārkrautas 308,6 tūkst. tonnas beramkravu, kas ir 60% no kopējā apjoma, bet labība un labības produkti veido 46,5% no visām kravām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Papildināta - Valdības ultimāts Liepājas metalurgam: akcionāriem jāiegulda 25 miljoni latu un jānomaina uzņēmuma valde

Madara Fridrihsone, 16.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība otrdien izvirzījusi vairākus nosacījumus grūtībās nonākušajai a/s Liepājas metalurgs – to izpildes gadījumā uzņēmums var cerēt uz valsts atbalstu.

Proti, akcionāriem ir jāiegulda uzņēmumā 25 milj. latu no saviem personīgajiem līdzekļiem un jāievēl jauna uzņēmuma valde, kura baudītu visu a/s Liepājas metalurgs akcionāru atbalstu.

Tāpat uzņēmuma akcionāriem ir jāveic kredītprocentu maksājums 1,2 milj. latu apmērā Unicredit bank, jānodrošina, ka uzņēmuma darbības nodrošināšanai nepieciešamie metāllūžņi tiek iepirkti Baltijas tirgū, kā arī jau tuvākajā laikā jāizstrādā uzņēmuma naudas plūsmas plāns un restrukturizācijas plāns, pēc valdības sēdes klāstīja ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts (Reformu partija).

Ja šie nosacījumi tiks izpildīti, valsts sniegs Liepājas metalurgam nepieciešamo atbalstu, tostarp kompānijas vietā veiks valsts galvotā kredīta pamatsummas maksājumu Unicredit bank.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Nelegālā eksporta ierobežošana stiprinās godīgo uzņēmumu konkurētspēju un palielinās ieņēmumus valsts budžetā

Valdis Uburģis, uzņēmuma Tolmets ārējo sakaru vadītājs, 15.02.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā neiegūstam ne naftu, ne gāzi, tāpēc valsts budžetā naudas trūkst un nevaram apmierināt visas iedzīvotāju vajadzības. Šādu tikko darbu uzsākuša ministra skaidrojumu es dzirdēju Latvijas Radio.

Jā, derīgo izrakteņu Latvijā ir pamaz, taču tāpēc ir ļoti racionāli jāizmanto tie resursi, kas mums ir, un jārada apstākļi, lai uzņēmēji un valsts, kas iekasē nodokļus, no tiem gūtu maksimālu labumu.

Pietiekami nozīmīga Latvijas eksportprece ir metāllūžņi. Piemēram, nozares līderis un viens no lielākajiem uzņēmumiem valstī «Tolmets», pēc provizoriskiem datiem, 2018. gadā realizēja aptuveni 700 tūkstošus tonnu lūžņu, bet eksporta apjoms bija vairāk nekā 126 miljoni eiro.

Lūžņus lielākoties (aptuveni 99%) eksportējam, jo Latvijā pēc «Liepājas metalurga» darbības apturēšanas pārstrādā ļoti nelielu to daļu. Eksportējam uz valstīm, kurās ir attīstīta metalurģija – uz Turciju, Dienvidkoreju, Ķīnu, ASV. Arī uz Zviedriju, Somiju, Vāciju un citām Eiropas Savienības valstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Zaharjins un Segals lūdz sākt kriminālprocesu pret Lipmanu par neslavas celšanu

Nozare.lv, 25.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien AS Liepājas metalurgs akcionāri Sergejs Zaharjins un Ilja Segals ir vērsušies Valsts policijā ar iesniegumu pret uzņēmuma akcionāru Kirovu Lipmanu par kriminālprocesa sākšanu par neslavas celšanu masu informācijas līdzekļos, par kuru atbildība ir paredzēta Krimināllikuma 157.panta otrajā daļā, informē Liepājas metalurga pārstāve Simona Laiveniece.

«Neslavas celšana ir notikusi marta vidū, kad medijos Lipmans ir nosaucis Zaharjinu un Segalu par «zagļiem»,» skaidroja Laiveniece.

Jau ziņots, ka Lipmans šodien paudis apņēmību piesaistīt stratēģisku investoru Liepājas metalurga stāvokļa stabilizācijai un ilgtspējīgai izaugsmei, kā arī personīgi iesaistīties uzņēmuma glābšanā.

Lai iesaistītos Liepājas metalurga glābšanā, piesaistot starptautisku investoru, no valdības nepieciešams auditora atzinums par uzņēmuma patieso finanšu stāvokli un vadības nomaiņa, vēstulē Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V), finanšu ministram Andrim Vilkam (V), ekonomikas ministram Danielam Pavļutam un Valsts kases pārvaldniekam Kasparam Āboltiņam norāda Lipmans.

Komentāri

Pievienot komentāru