Jaunākais izdevums

Tevi varētu interesēt

Dalies ar šo rakstu

Metālapstrādes uzņēmums SIA “Metkon” ar Swedbank un ALTUM atbalstu ir iegādājies jaunas ražošanas iekārtas 1,1 miljonu eiro vērtībā.

Kombinētās lāzergriešanas un koordinātu izciršanas iekārta iegādāta ALTUM Energoefektivitātes programmas ietvaros un ir jaudīgāka, precīzāka un energoefektīvāka.

Kā uzsver uzņēmuma vadītājs Mihails Benderskis, projekta īstenošanas rezultātā tiks samazināts enerģijas gada patēriņš par 140,24 MWh, kā arī nodrošināts siltumnīcefekta gāzu samazinājums 6,11 CO2 ekvivalenta tonnu apmērā.

SIA “Metkon” nodrošina pilnu metālapstrādes pakalpojumu kompleksu – no projekta izstrādes līdz tā izgatavošanai, piedāvājot metāla lāzergriešanu, lokšņu metāla liekšanu, perforāciju, virpošanu, frēzēšanu un pulverkrāsošanu. Savu produkciju uzņēmums piedāvā uzņēmumiem mašīnbūves, celtniecības un tirdzniecības nozarēs. Starp SIA “Metkon” klientiem ir gan vietējie uzņēmumi, gan ES.

Swedbank Mazo un vidējo uzņēmumu apkalpošanas daļas vadītājs Jānis Zaļums norāda, “Uzņēmums “Metkon” veiksmīgi darbojas nu jau teju 30 gadus un šajā laikā spējis nodrošināt gan stabilu klientu bāzi, gan dinamisku attīstību. Izmantojot finansējuma un atbalsta programmas sniegtās iespējas, uzņēmums veiksmīgi ieviesis energoefektivitātes pasākumus, nomainot esošās iekārtas pret ievērojami modernākām tehnoloģijām, kas nodrošinās ievērojamu siltumnīcefekta gāzu samazinājumu, kas līdzvērtīgs 305 koku piesaistītajam CO2 gada garumā”.

SIA “Metkon” ir ģimenes uzņēmums, kas dibināts 1996. gadā. 2019. gadā uzņēmums iegādājies ražošanas telpas, veicot būtiskus ieguldījumus uzņēmuma tālākā attīstībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Mierā stāvēt ir iet atpakaļ

Reinis Bērziņš, Attīstības finanšu institūcijas ALTUM valdes priekšsēdētājs, 11.03.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jo straujāk Eiropā un pasaulē uz priekšu brauc ilgtspējas vilciens, jo mazāk uzņēmumiem ir iespējams jēdzienus “ilgtspēja”, “energoefektivitāte”, “zaļā domāšana” neattiecināt uz sevi.

Ilgtspējas ekspertu izmantotais sauklis “mainies vai mirsti” kļūst arvien reālāks. Kāpēc? Piemēram, lielie Eiropas un pasaules uzņēmumi, domājot par klimata neitralitāti, izvēlas piegādātājus, kas mērķtiecīgi samazina CO2 izmešus. Tas ir risks Latvijas uzņēmējiem, kuri ir daļa no piegādes ķēdēm, bet vēl nav veikuši tehnoloģiju vai procesu uzlabojumus. Tie, kas šodien neiegulda ilgtspējā, faktiski kāpjas atpakaļ savā konkurētspējā.

Lai tā nebūtu vien biedēšana ar konkurētspējas zaudēšanu, uzņēmējiem no valsts puses ir pieejamas vairākas valsts atbalsta programmas, lai ielēktu šajā strauji braucošajā vilcienā. Viena no šādām programmām ir Eiropas Savienības (ES) Atveseļošanas fonda līdzfinansēta programma uzņēmumu energoefektivitātei, kurā vesela virkne projektu jau ir pabeigti, un tas ļauj arī ieskatīties, kā dzīvē darbojas šis atbalsts. Pasteidzoties cipariem pa priekšu – viens no klientiem, mēbeļu ražošanas uzņēmuma “Bolderāja serviss” vadītājs Valdis Krauklis mums atzina, ka pirmo mēnesi pēc saules parka projekta realizācijas ieraugot, ka pilna elektroenerģijas pašizmaksa ir 2,6 centi par kilovatu, juties kā pasakā. Saules parks uzņēmumam saražo pusi no pašpatēriņam nepieciešamās elektroenerģijas, turklāt kapitāla atlaide pilnībā nodzēsa ALTUM aizdevumu.

Komentāri

Pievienot komentāru