Miestiņam jācīkstās ar sidru 

Alus piedzīvo izmaiņas – tam jākonkurē ne vien ar citu darītavu miestiņu, bet arī ar citiem dzērieniem, kuri pēdējos gados kļūst populārāki, piemēram, sidru

Anda Asere
, 2015. gada 13. janvāris plkst. 12:59

Tā intervijā DB atklāj Igaunijas alus darītāja Saku Õlletehase AS vadītājs Marguss Kasteins (Margus Kastein). «Ne tikai Igaunijā, bet kopumā arī pasaulē alus patēriņš pamazām nedaudz samazinās. Tam ir vairāki iemesli – pieaug informētība par alkoholu, popularitāti gūst veselīgs dzīvesveids, cilvēki kopumā patērē mazāk stipro dzērienu, cenas paaugstinās un liela ietekme ir arī akcīzes nodoklim. Mums Igaunijā ir viens no augstākajiem akcīzes nodokļiem Eiropā, salīdzinot ar vidējiem ienākumiem. Tas nozīmē, ka cilvēkiem alus ir relatīvi dārgs. 2015. gadā akcīzes nodoklis palielināts par 15% – tie ir pieci centi par katru pudeli. Tas ir daudz un samazinās patēriņu vēl vairāk. Tāpēc jācenšas biznesu padarīt vērtīgāku,» spriež M. Kasteins.

Vēl viens iemesls, kāpēc samazinās alus popularitāte, ir tas, ka iecienīti kļūst citi dzērieni. Piemēram, sidrs Igaunijas tirgū kļuva pazīstams tikai aptuveni pirms desmit gadiem, un katru gadu šī dzēriena patēriņš pieaug un šobrīd veido vairāk nekā 10% no alus kategorijas. Pieaugot arī kokteiļu un vīna patēriņš. «Konkurence nav tikai starp alus darītavām kategorijas ietvaros, bet arī starp citiem dzērieniem,» viņš norāda. Pēdējos gados mainījies arī tas, kādā iepakojumā cilvēki iegādājas alu, un strauji samazinās dzērienu apjoms, ko tirgo divu litru plastmasas pudelēs. Parasti šādā iepakojumā tiek tirgots stiprais alus, un tas piecos gados ir zaudējis tirgus daļu no 30 līdz 17%. «Tās ir dramatiskas izmaiņas. Kopumā esam zaudējuši lielus apjomus, jo ir atšķirība, vai pārdod vienu divlitru vai puslitra pudeli. Mainās paradumi – cilvēki dzer vieglāku alu un mazākā apjomā. Lietosim alkoholu atbildīgi, izbaudīsim alu kopā ar draugiem, nevis tikai dzersim – tā ir mūsu kopēja interese ar sociālajiem partneriem,» apgalvo M. Kasteins.

Visu rakstu Miestiņam jācīkstās
 ar sidru
 lasiet 13. janvāra laikrakstā Dienas Bizness.

Dalies ar šo rakstu!
Nepalaid garām

Pēdējā laikā būtiski pieaudzis elektrisko skrejriteņu vandālisma gadījumu skaits, stāsta koplietošanas...

Vai bērnam ir jābūt algas grāmatiņā, lai saņemtu IIN atvieglojumus jeb -...

«Pastāvēs, kas pārmainīsies - šis ir par mums un tieši tamdēļ mēs...

Egļu un priežu skujas var kļūt par vienu no Latvijas bioekonomikas stūrakmeņiem,...

Ēdināšanas biznesa veiksme tikai desmit procentu apmērā atkarīga no garšīgas kotletes, uzskata...

Jau tuvāko gadu laikā Andrejsala var kļūt par dinamiskāko attīstības vietu, jo...

No šīs sadaļas
2015. gada 13. janvāris plkst. 13:15

Lai Latvijas iedzīvotāji veikalu plauktos varētu atpazīt vietējo vistas gaļas produkciju, kas...

2015. gada 12. janvāris plkst. 16:25

Piena pārstrādes uzņēmumā Food Union viesojušies Šanhajas pašvaldības vadības...

2015. gada 12. janvāris plkst. 9:56

Zivju pārstrādes uzņēmums Brīvais vilnis šogad plāno apgūt Latīņamerikas valstu tirgu...

2015. gada 12. janvāris plkst. 8:53

Uzkrauta Latvijas vēsturē lielākā pārtikas kviešu krava eksportam un piedzīvots postošākais...

2015. gada 10. janvāris plkst. 14:21

Konkurences padome (KP) pieņēma lēmumu atļaut Orkla ASA un AS Gutta, SIA...

2015. gada 09. janvāris plkst. 10:54

No AS Limbažu siers valdes aizgājusi Melita Tidriķe, liecina Lursoft dati....

2015. gada 08. janvāris plkst. 18:05

Rīgas apgabaltiesa ceturtdien pēc būtības izskatīja civillietu, kurā Vācijas uzņēmums Tchibo...

2015. gada 08. janvāris plkst. 15:16

Latvijā lielākais graudu pārstrādes uzņēmums Dobeles dzirnavnieks divu gadu laikā par 30%...

2015. gada 08. janvāris plkst. 12:17

No Latvijas tirgū nopērkamās vistas gaļas ap 46% jeb 16 tūkstoši tonnu...

2015. gada 08. janvāris plkst. 11:12

Šā gada finanšu rādītājus AS Brīvais Vilnis plāno noturēt 2014.gada līmenī, liecina...