Tehnoloģijas

Miljards Bluetooth ierīču

, 24.11.2006

Jaunākais izdevums

14. novembrī patērētājiem tika piegādāta miljardā Bluetooth ierīce, liecina nevalstiskās organizācijas The Bluetooth Special Interest Group (SIG) aprēķini.

Katru nedēļu tirgū nonākot vēl 12 miljoni šādu ierīču.

Lielākā daļa ar Bluetooth aprīkoto ierīču ir mobilie telefoni un bezvadu austiņas. Ar Bluetooth aprīkoto videokameru, projektoru un fotoaparātu īpatsvara pieaugumu speciālisti prognozē līdz ar nākamās paaudzes Bluetooth ieviešanu, jo tad palielināsies datu pārraides ātrums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien, 5. augustā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Rīgas muitas reģionālā iestāde pieņēma lēmumu kādai juridiskai personai uzlikt naudas sodu 500 Ls apmērā un konfiscēt 500 adapterus ar viltotām Bluetooth preču zīmēm.

Bluetooth preču zīmju pārstāvim tika nosūtīti izņemto preču paraugi ar lūgumu sniegt atzinumu, vai preces ir kontrafaktas jeb viltotas. Atzinumā tika noteikts, ka ka iekārtas ar Bluetooth preču zīmi ir viltotas un pārkāpj Bluetooth preču zīmju īpašnieku intelektuālās īpašuma tiesības.

Viltoto Bluetooth iekārtu izcelsmes valsts un nosūtītājvalsts ir Ķīna un to aptuvenā tirgus vērtība ir Ls 540.

Par konstatēto pārkāpumu uzņēmumam tika sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols un, izskatot lietas materiālus, pieņemts lēmums par viltotu preču konfiskāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija PlanOn ir nākusi klajā ar savu jaunāko produktu - pasaulē mazāko Bluetooth printeri. Tā izmēri ir 25x48x280 mm, un tas sver 700 gramus, ziņo MobileComputerMag.

PlanOn ražotais printeris spēj minūtē nodrukāt trīs lapas. Baterija tam pietiek tik ilgam laikam, lai nodrukātu 30 lapas.

Ja kādam nepatīk Bluetooth savienojums, tad ir iespēja printeri pievienot arī ar USB vadu. Printeris paredzēts darbam savienojumos gan ar datoru, gan arī viedtelefoniem.

Lielbritānijā printera cena ir 199 mārciņas (176.5 latus).

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Ķīna pārspēj ASV, kļūstot par pasaulē lielāko viedtehnoloģiju tirgu

Gunta Kursiša, 19.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīna kļuvusi par pasaules aktīvāko Android un iOS ierīču tirgu, atņemot šo statusu līdzšinējai līderei ASV, citējot Flurry Analytics veikto pētījumu, raksta tehnoloģiju portāls Mashable.

Paredzams, ka līdz februāra beigām Ķīnā būs 246 miljoni ierīču, kas darbojas, izmantojot Android vai iOS operētājsistēmu, savukārt ASV šādu ierīču skaits februāra beigās būs 230 miljoni. Februāris būs pirmais mēnesis, kad Ķīnai būs izdevies pārspēt ASV un iegūt pasaules aktīvākā viedtehnoloģiju tirgus statusa. Šā gada janvārī Ķīnā bija reģistrēts 221 miljons šādu ierīču, bet tajā pašā laikā ASV – 222 miljoni ierīču, skaidro Flurry Analytics.

Trešais lielākais viedtehnoloģiju tirgus pasaulē ir Apvienotā Karaliste, kurā darbojas 43 miljoni ierīču ar Android vai iOS operētājsistēmu. Ceturtais lielākais tirgus ir Dienvidkoreja (30 miljoni ierīču) un piektais – Japāna (29 miljoni ierīču).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Samsung" Baltijas valstīs 2019. gadā kopumā pārdevis vairāk nekā 800 tūkstošus mobilo ierīču, tostarp viedtālruņus, planšetdatorus, viedpulksteņus un citas.

""Samsung Electronics Baltics" mobilo ierīču segmentam 2019. gads bijis veiksmīgs – tas zīmīgs ar ieņēmumu pieaugumu jau trešo gadu pēc kārtas," teic Jurijs Bušmaks, "Samsung" IT un mobilo tehnoloģiju nodaļas vadītājs Baltijā.

"Samsung" galvenajām viedtālruņu jeb flagmaņu sērijām, kurās ietilpst jaunākie "Galaxy S" un "Note" viedtālruņi, pārdošanas apjoms Baltijas valstīs 2019. gadā pieaudzis par 20%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Tas esot līdz šim augstākais rezultāts gan "Galaxy S", gan "Note" sērijā.

Vērtējot Baltijas valstu mērogā, Latvijā pārdota aptuveni trešdaļa visu "Galaxy S10" sērijas viedtālruņu (31%), savukārt vispopulārākie tie bijuši Lietuvā (47%).

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Pēc četriem gadiem pasaulē būs vairāk mobilo ierīču nekā cilvēku

Jānis Rancāns, 15.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laika posmā no 2011. līdz 2016. gadam internetam pieslēgtu dažādu mobilo ierīču skaits pārsniegs cilvēku skaitu uz zemeslodes, liecina Cisco Systems Visual Networking Index (VNI) pētījums.

Saskaņā ar Apvienoto Nāciju organizācijas aprēķiniem – 2016. gadā zemeslodi apdzīvos 7,3 miljardi cilvēku, bet mobilo ierīču skaits būs pārsniedzis desmit miljardus, secinājis Cisco.

Paredzams, ka pēc četriem gadiem mobilo ierīču datu pārraides apjoms sasniegs 130 eksabaitus gadā, kas ir līdzvērtīgs apjoms 33 miljardiem DVD. Lielākā daļa ierīču, kas izraisīs šo pieaugumu, būs viedtālruņi, klēpjdatori, planšetdatori un citi portatīvie sīkrīki.

Tāpat tuvāko četru gadu laikā mobilo ierīču datu pārraides apjomi pasaulē trīs reizes pārsniegs analogus stacionāro ierīču rādītājus. Ievērojamu lomu šajā pieaugumā ieņems planšetdatori, kuru interneta izmantošanas apjomi piecu gadu laikā palielināsies 62 reizes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vai tiešām esam nonākuši līdz "mobilo ierīču nodoklim"?

Andis Āriņš, Latvijas Interneta asociācijas (LIA) izpilddirektors, 03.03.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kultūras ministrija veselības un ekonomiskās krīzes laikā sasteigti virza ideju no 1. aprīļa ieviest jaunu nodevu viedtālruņiem un visa veida datoru cietajiem diskiem.

Diemžēl dialogs ar nozari ir iztrūcis, tāpēc šobrīd ministrijas rīcībā vairāk saskatāmi mēģinājumi manipulēt ar nekorekti īstenotu pētījumu, lai pierādītu, ka telefoni un datori pretēji realitātei ir kļuvuši par nelikumīgām digitālajām bibliotēkām, par kurām jāiekasē attiecīgi 1.50 un 2.85 eiro gabalā.

Priekšlikums ir tik absurds, ka nodevu nāksies maksāt arī par ierīcēm, kurām šāda datu glabāšanas funkcija nav pēc būtības.

Mobilo ierīču loma iedzīvotāju ikdienā ir mainījusies, lielai daļai ierīču kalpojot ne tikai par saziņas rīkiem, bet arī veidu, kā klausīties mūziku vai lasīt grāmatas. Ja savulaik autora darbus uzglabājām tādos datu nesējos kā CD un DVD, tad tagad tā ir vēsture. Tagad Kultūras ministrija nākusi klajā ar ierosinājumu grozīt MK noteikumus Nr.321, kas paredz paplašināt ar nodevu apliekamo datu nesēju sarakstu, tajā iekļaujot arī viedtālruņus un visa veida datoru cietos diskus. Tomēr nozares pārstāvji uzsver – ignorējot faktiskos mobilo ierīču lietotāju paradumus un interpretējot datus, Kultūras ministrija nepieciešamībai aizsargāt autorus no nelikumīgas darbu kopēšanas pieiet pārāk virspusēji, savukārt izvēlētais laiks ir cinisks attiecībā pret ikvienu uzņēmēju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

picturegallery.4667163c-0e85-4712-9838-2a9f7ab30709

Kamera5,0 megapikseļu kamera
Līdz 16x cipariskā tālummaiņa
Funkcija Photo fix
Attēlu emuārēšana
Video emuārēšana
Automātiskais fokuss
Tehnoloģija Smile Shutter™
Sejas noteikšana
Funkcija BestPic™
Funkcija Photo flash
Video ieraksts
Attēlu un videoattēlu stabilizētājs
MūzikaMultivides atskaņotājs
Albuma noformējums
Funkcija PlayNow™
Funkcija TrackID™
Mega Bass™
Albuma noformējums
Tehnoloģija Bluetooth™ stereo (A2DP)
Mūzikas toņi (MP3/ACC)
TīmeklisTīmekļa pārlūks Access NetFront™
Tīmekļa plūsmas
Fotoplūsmas
Picasa™
Flickr™
SakariBrīvroku skaļrunis
Daudzbalsīgi zvanu signāli
Vibrosignāls
Videozvans
ZiņojumapmaiņaE pasts
Multivides ziņojumi (MMS)
Jutīgā teksta ievade
Skaņas ierakstītājs
Īsziņas (SMS)
Exchange ActiveSync
Tērzēšanas skats
Tūlītējā ziņojumapmaiņa
IzskatsAttēlu tapetes
Tapešu animācija
Automātiskā pagriešana
IzklaideTrīsdimensiju spēles
Spēļu kustība vadība
Java™
FM diapazona radio ar RDS
Videoattēlu straumēšana
Video skatīšanās
Multivide
YouTube™
Funkcija Walk Mate
Sintezators
TV izeja
SavienojumiTehnoloģija Bluetooth™
Modems
USB lielapjoma atmiņa
USB atbalsts
Sinhronizācija
PictBridge
PlānotājsModinātājs

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Rūgtā patiesība: nevienam neinteresē viedpulksteņi, arī Latvijā

Gunta Kursiša, 24.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skarbā dzīves īstenība liecina, ka vienam no jaunākajiem «gadžetiem» jeb tā dēvētajiem sīkrīkiem – viedpulkstenim – ir nopietnas grūtības ienākt tirgū, raksta britu medijs BetaNews. Kā noskaidroja Db.lv, Rīgā ne katrā tehnoloģiju veikalā atrodama šāda ierīce.

Visas iespējas, ko piedāvā viedpulkstenis – e-pastu lasīšana, savienojums ar mājas datoru, svarīgu ziņojumu apskate, kā arī laikrāža funkcijas – šobrīd lielāko aizrautību un interesi radījušas pašos ražotājos un mārketinga veidotājos, raksta BetaNews. Lai arī mārketinga mašīna darbojas ar pilnu jaudu, tās darbam līdz šim bijis visai maz efekta. Piemēram, Lielbritānijā viedpulksteņi ir vien 0,9% no visa iedzīvotāju skaita. Teju divas trešdaļas no visiem šīs ierīces īpašniekiem ir vīrieši, un 56% ir jaunāki par 35 gadiem.

Db.lv, apzvanot tehnoloģiju tirgotāja Elkor Tehnika veikalus, secināja, ka lielākajā daļā veikalu viedpulksteņi netiek tirgoti. Šo sīkrīku iespējams iegādāties, piemēram, Elkor Plaza elektronikas nodaļā – tur pieejams Samsung Gear un Sony Smartwach viedpulkstenis. Kā Db.lv skaidroja veikala pārdevējs, pašlaik interese par šo ierīci ir noplakusi, un lielāks pircēju skaits esot bijis decembrī. Tehnoloģijas piedāvātas iespējas, kas interesē potenciālos pircējus, ir, piemēram, iespēja piezvanīt, izmantot kameru, kā arī sekot informācijai sociālajos tīklos, Db.lv stāstīja Elkor Plaza elektronikas nodaļas pārdevējs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija Sony Ericsson piedāvā uzreiz vairākus jaunus produktus - telefonus, pulksteņus kā arī vairākus telefona aksesuārus. Sony Ericsson telefoniem atmiņa sniedzas līdz 8 Gb un fotokameras megapikseļu skaits jau sasniedzis piecus.

Sony Ericsson Z250 ir kabatas lieluma tālrunis ar kameru, tam ir metāla apdare ar rakstiem, kas uztver gaismu. Telefons sver 90 gramus un tam ir iebūvēta 3 megapikseļu kamera, 65 536 krāsu CSTN ekrāns, kuram izšķirtspēja ir 128 x 160 pikseļi, un tālrunim atmiņa ir 10 Mb.

Sony Ericsson Z320. Telefons sver 90 gramus, tam ir iebūvēta 1,3 megapikseļu kamera, 65 536 krāsu TFT ekrāns, kuram izšķirtspēja ir 128 x 160 pikseļi, un tālrunim atmiņa ir 12 Mb.

Sony Ericsson W910 ir HSDPA Walkman tālrunis. Telefons sver 86 gramus, tam ir iebūvēta 2 megapikseļu kamera, 262 144 krāsu TFT ekrāns, kuram izšķirtspēja ir 240 x 320 pikseļi, un tālrunim atmiņa ir 40 Mb, kā arī telefons ir aprīkots ar 3G funkciju (video zvans).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iepirkuma komisija, ko vada Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre, nolēmusi, ka fotoradaru konkurss tiks turpināts, veicot atbilstošus labojumus konkursa nolikumā.

Jāatgādina, ka Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) uzdeva novērst pārkāpumus fotoradaru konkursā, izskatot Lattelecom iesniegto sūdzību.

Iepirkums ir raksturojams kā publiskā un privātā sektora sadarbība, tāpēc Lattelecom uzskata, ka pasūtītājam atbilstoši Publiskās un privātās partnerības likuma normām bija jāveic projekta finanšu un ekonomiskie aprēķini, jāsaņem kompetentu institūciju atzinumi un jāveic iepirkuma procedūra atbilstoši Publisko iepirkumu likuma vai Publiskās un privātās partnerības likuma normām.

Tāpat Lattelecom atzīmē, ka konkursa nolikumā ir paredzēts, ka ierīces ar to piegādes brīdi kļūst par pasūtītāja īpašumu, turpretī nav paredzēta ne ierīču cena, ne apmaksas noteikumā. «Atbilstoši konkursa nolikuma tehniskajai specifikācijai ierīču mērķis ir nodrošināt kvalitatīvu identificētā transportlīdzekļa fotoattēlu, fiksēt transportlīdzekļa numura zīmi, kā arī transportlīdzeklī priekšā sēdošās personas. Lattelecom ieskatā šo ierīču izmantošanas uzdevums nav saistīts ar ceļu satiksmes drošības uzlabošanu, līdz ar to neatbilst konkursa mērķim,» teikts IUB lēmumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Datora klaviatūra ir diezgan plašs termins, pastāv daudz un dažāda veida klaviatūras, ieskatīsimies populārākās datora klaviatūru kategorijās, kas atvieglos iegādes procesu:

Multivides klaviatūra

Multivides klaviatūrā ir pogas, kas ļauj kontrolēt multivides atskaņošanu datorā. Varat ieslēgt vai izslēgt skaļumu, pāriet uz nākamo dziesmu vai videoklipu vai iepauzēt to. Katrai funkcijai ir īpaša poga vai taustiņu kombinācija. Dažām šāda tipa klaviatūrām ir arī īpašas pogas, lai atvērtu e-pasta vai interneta pārlūkprogrammu.

Mehāniskā klaviatūra

Tradicionālā mehāniskā klaviatūra ir ar atsperes principa taustiņu darbību. Mehāniskās klaviatūras taustiņu darbība ir gandrīz kā rakstāmmašīnai. Rakstnieki vai žurnālisti tieši šī iemesla dēļ labprāt izmanto savā darbā mehāniskās klaviatūras.

Bezvadu klaviatūra

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Microsoft eksperts: digitālie rīki nomainīs parastos datorus

Nozare.lv, 29.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaule ieiet digitālo rīku ērā, ar kuriem cilvēki vadīs savas ikdienas norises - darba uzdevumus, saziņu ar citiem, ceļošanu, izklaidi un daudz ko citu, un šie rīki pamazām aizstās parastos galda un portatīvos datorus, norāda informācijas tehnoloģiju (IT) koncerna Microsoft Centrāleiropas un Austrumeiropas reģiona tehnoloģiju vadītājs Dejāns Cvetkovičs.

Viens veids, kā Microsoft seko digitālo rīku attīstībai, - tas izstrādā mobilo telefonu operētājsistēmu Windows Phone 7, kuru izmanto vairāki mobilo telefonu ražotāji, kā arī īpaši sadarbojas ar telefonu ražotāju Nokia, stāstīja Cvetkovičs.

«Ar Nokia ir ļoti dziļa partnerība, jo tās vadītājs Stīvens Elops bija Microsoft viceprezidents un Darba ražīguma veicināšanas nodaļas vadītājs. Viņš uzraudzīja jaunākā aplikāciju komplekta Microsoft Office attīstību un sagatavošanu tirgum. Microsoft noteikti ir sācis ieiet ierīču pasaulē - gan ar veiktspējīgām, gan mazāk veiktspējīgām ierīcēm,» teica Cvetkovičs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Gada pēdējā nedēļā lejupielādēts rekordskaits mobilo ierīču lietojumprogrammu

Jānis Rancāns, 03.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītā gada pēdējā nedēļā ticis lejupielādēts vairāk nekā viens miljards mobilo ierīču lietojumprogrammu, liecina analītiķu kompānijas Flurry pētījums.

Lietojumprogrammu lejupielādes pieaugums skaidrojams ar to, ka dažāda veida mobilās ierīces bijušas vienas no populārākajām Ziemassvētku dāvanām, kā arī programmu ražotāji svētku periodā piedāvājuši savus izstrādājumus par samazinātu cenu.

Lielākā daļa lejupielāžu veikta ASV (509 miljoni), Ķīnā (99 miljoni), Lielbritānijā (81 miljons), Kanādā (41 miljons), Vācijā un Francijā (abās 40 miljoni), vēsta BBC.

Analītiķu kompānija arī norādījusi, ka šāda lejupielādes aktivitāte turpmāk kļūs par ierastu parādību. «Raugoties 2012. gadā, Flurry prognozē, ka viena miljarda lejupielāžu robežas sasniegšana kļūs par ierastu lietu,» norāda kompānija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Android aktivizāciju skaits sasniedzis 700 tūkstošus dienā

Jānis Rancāns, 21.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Katru dienu pasaulē tiek aktivizēti 700 tūkstoši ierīču, kas aprīkotas ar Android operētājsistēmu, paziņojis Google mobilo ierīču struktūrvienības viceprezidents Endijs Rubins (Andy Rubin).

Šā gada maijā Google pavēstīja, ka aktivizāciju skaits dienā pārsniedzis 400 tūkstošus, bet jūnijā – 500 tūkstošus. E. Rubins norādīja, ka aktivizāciju skaits nedēļā pieaug par 4,4%.

Kompānija Apple, kas ir Android galvenais konkurents mobilo iekārtu tirgū, oktobrī ziņoja, ka ierīču, kuras aprīkotas ar iOS, aktivizācijus skaits dienā sasniedz 275 tūkstošus.

Decembra sākumā Google vadītājs Ēriks Šmits norādīja, ka Android «dzīves» laikā kopumā ir aktivizēti vairāk nekā 200 miljoni ierīču. Savukārt Apple izdevies pārdot 250 miljonus iOS ierīču.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) ir uzdevis Iekšlietu ministrijas pakļautībā esošajai Nodrošinājuma valsts aģentūrai (NVA) novērst pārkāpumus fotoradaru konkursā attiecībā uz ierīču apmaksas nosacījumiem un līguma darbības termiņu, vai arī pārtraukt izsludināto iepirkuma procedūru.

IUB šādu lēmumu pieņēma, izskatot Lattelecom iesniegto sūdzību.

Piektdien Iekšlietu ministrijā bija paredzēta sēde, kurā tiktu atvērti konkursā iesniegtie septiņi piedāvājumi, DB sacīja Iekšlietu ministrijas pārstāve Gunta Skrebele, atzīmējot, ka IUB lēmuma dēļ sēdes laikā tiks lemts par tālāko rīcības gaitu.

Iepirkums ir raksturojams kā publiskā un privātā sektora sadarbība, tāpēc Lattelecom uzskata, ka pasūtītājam atbilstoši Publiskās un privātās partnerības likuma normām bija jāveic projekta finanšu un ekonomiskie aprēķini, jāsaņem kompetentu institūciju atzinumi un jāveic iepirkuma procedūra atbilstoši Publisko iepirkumu likuma vai Publiskās un privātās partnerības likuma normām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

E-cigaretes krustugunīs

Elīna Pankovska, 17.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd Latvijā nav e-cigarešu un tajās lietojamo šķidrumu tiesiskā regulējuma, to plānots mainīt ar akcīzes nodokļa un regulējuma ieviešanu, pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Iespējams, jau ne tik tālā nākotnē elektronisko smēķēšanas ierīču nozare Latvijā varētu piedzīvot pārmaiņas. Proti, elektroniskās smēķēšanas ierīču uzpildes šķidrumiem tiks piemērots akcīzes nodoklis, kā arī varētu tikt pieņemts Veselības ministrijas (VM) izstrādātais likumprojekts par tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un elektronisko smēķēšanas ierīču uzpildes tvertņu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu. Līdz ar šo likumprojektu tiek pārņemtas Eiropas Parlamenta Padomes direktīvas prasības attiecībā uz minētajiem produktiem. Direktīva ir jāpārņem līdz 2016. gada 20. maijam, DB pastāstīja VM pārstāve Agnese Gusarova.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Galvenās policijas pārvaldes Automašīnu zādzību apkarošanas nodaļas priekšnieks Andris Stūrainis Db.lv atklāj, kādas metodes autozagļi Rīgā un tās apkārtnē patlaban izmanto visbiežāk. Vai zināji, ka autozagļu aprīkojums nopērkams pat internetā?

Līdz ar tehnoloģiju attīstību arī autozagļu grupējumi, īpaši organizēti grupējumi, attīsta gan savas prasmes, kā nozagt automašīnu, gan arī tiek izgatavotas dažādas elektroniskas ierīces, ar kuru palīdzību iespējams neitralizēt automašīnas izgatavotāja rūpnīcā uzstādītās drošības sistēmas. Dažādu elektronisku ierīču izmantošana auto zādzībās ir viena no populārākajām metodēm autozagļu vidū, stāstīja A. Stūrainis.

"Šajā sakarā vēlos atzīmēt - neskatoties uz to, ka jau vairākus gadus automašīnu zādzību kopējais skaits Rīgā turpina samazināties, zagto automašīnu izlaiduma gadi ar katru gadu paaugstinās. Ja vēl pirms trim gadiem Rīgā visvairāk zaga automašīnas, kas ražotas līdz 1996.gadam - tas ir līdz brīdim, kad lielākie autoražošanas koncerni sāka uzstādīt elektroniskās drošības ierīces, tad tagad lielākā daļa nozagto automašīnu ir ražotas laika posmā no 1996. līdz 2002.gadam, turklāt lielākā daļa ir VW un Audi marku automašīnas. Veicot pie autozagļu grupējumiem atrasto ierīču pētījumus sadarbībā, piemēram, ar Autonamu, esam secinājuši, ka Audi un VW automašīnām ir diezgan pavāja uzstādītā drošības sistēma, runājot par automašīnām, kas ražotas no 1996. līdz 2002.gadam," skaidroja A. Stūrainis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Gada griezumā: Latvijā pret jauniem klientiem arvien izturas labāk nekā pret lojālajiem

Sanita Igaune, 19.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arvien vairāk ierīču var pieslēgt mobilajam tīklam; tas palīdzēs audzēt arī operatoru ieņēmumus.

Šogad nozīmīgs notikums Latvijā telekomunikāciju jomā bija 800 MHz frekvenču joslas jeb digitālās dividendes izsole, kas domāta ceturtās paaudzes jeb 4G sakariem, kas sniedz iespēju piedāvāt bezvadu datu pārraidi līdz 100 Mbit/s, DB norādīja Tele2 valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs. Pēdējos gados tā ir nozīmīgākā frekvenču izsole, jo ļauj efektīvi attīstīt 4G tīklu ne tikai pilsētās, bet visā Latvijā, tostarp mazapdzīvotās lauku teritorijās, līdzīgu viedokli sniedza Latvijas Mobilā telefona (LMT) prezidents Juris Binde. DB jau rakstījis, ka oktobra beigās pēc divas dienas ilgušās izsoles 25 izsoles kārtās tika izsolītas radiofrekvenču spektra joslas 800 MHz lietošanas tiesības par 3,296 milj. Ls trim operatoriem – LMT, Tele2 un Bite Latvija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai izvairītos no patentu tiesvedības, tehnoloģiju kompānija Samsung piekritusi maksāt Microsoft neatklātu summu par katru Android ierīci, kas tiks pārdota, ziņo pasaules mediji.

Kompānijas Microsoft un Apple jau vairākus mēnešus ir izdarījušas spiedienu uz Google un mobilo ierīču ražotājiem, kas izmanto Android, apgalvojot, ka Google operētājsistēma pārkāpj vairākus to patentus.

Kā norāda The Wall Street Journal – slēdzot šādu vienošanos, Samsung, kas ir Android ierīču lielākais ražotājs, atzinis, ka Microsoft prasībām ir pamats.

Microsoft un Samsung vienošanās varētu kaitēt arī Google, kura savu izstrādāto Android izplata bez maksas. Portāls Digital Trends norāda, ka «Google sapnis par bezmaksas atvērtā koda programmatūru drīz var pārvērsties ļaunā murgā». Google jauno Microsoft un Samsung darījumu jau nosaukusi par «izspiešanu».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Interese par viltotu eiro atpazīšanas ierīcēm šobrīd ir augsta, un paredzams, ka tā saglabāsies augsta vēl pāris mēnešus pēc gadumijas.

«Kopējais pieprasījums pēc viltotu eiro atpazīšanas ierīcēm ir diezgan liels – esam noslēguši līgumus un veikuši piegādes bankām, arī tirgotāji un mazie uzņēmumi aktīvi iepērk naudas pārbaudes un skaitīšanas ierīces,» saka Māris Lūks, Hansab valdes priekšsēdētājs. Lielākie tirgotāji un bankas par viltotiem eiro sāka domāt jau vasarā, bet tagad pieaug interese arī no mazajiem uzņēmumiem. Igaunijas pieredze liecinot, ka augsts pieprasījums pēc viltotu eiro atpazīšanas ierīcēm turpināsies līdz martam. Pieprasījums pēc viltotas naudas atpazīšanas ierīcēm jau vairākus mēnešus aug, piekrīt arī Miks Ozoliņš, cekulentas.lv projektu vadītājs. Ņemot vērā, ka cilvēkiem ir tendence visu atlikt un darīt pēdējā brīdī, viņš paredz, ka pēc 1. janvāra pieprasījums būšot vēl vismaz divreiz lielāks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Microsoft: «Šodien mēs uzņemam Nokia mūsu ģimenē»

Lelde Petrāne, 25.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 25.aprīlī Microsoft paziņojis, ka Nokia ierīču un pakalpojumu biznesa iegādes process ir noslēdzies. Iegādi ir apstiprinājuši Nokia akcionāri un atļauju devušas atbildīgās publiskā sektora organizācijas dažādās pasaules valstīs. Iegādes procesa noslēgšana iezīmējot pirmo soli abu uzņēmumu apvienošanā.

«Šodien mēs uzņemam Nokia ierīču un pakalpojumu biznesu mūsu ģimenē. Nokia mobilās tehnoloģijas dos lielu ieguldījumu mūsu kopējā biznesa attīstībā,» norāda Microsoft izpilddirektors Satja Nadela (Satya Nadella).

Satjas Nadelas tiešā pakļautībā būs bijušais Nokia prezidents un izpilddirektors Stefans Elops (Stephen Elop), kurš ir iecelts par Microsoft ierīču grupas viceprezidentu. Elops pārraudzīs ierīču biznesu, kas ietver Lumia viedtālruņus un planšetdatorus, Nokia mobilos telefonus, Xbox ierīces, Surface un Perceptive Pixel iekārtas un aksesuārus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Programmatūra

Eksperts: mobilās ierīces ir liels izaicinājums uzņēmumu vadības sistēmu ražotājiem

Nozare.lv, 14.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesā arvien vairāk lietos dažādas mobilās ierīces un planšetdatorus, kas būtiski mainīs veidu, kā tiks lietotas biznesa informācijas sistēmas, un radīs jaunus izaicinājumus šo informācijas sistēmu izstrādātājiem un lietotājiem, norāda globālā biznesa vadības programmatūras koncerna SAP AG galvenais informācijas sistēmu direktors Olivers Busmans.

Šo pārmaiņu dzinējspēki ir jaunas operētājsistēmas, kas strādā gan uz «veciem» portatīvajiem datoriem, gan jauniem, skārienjūtīgiem planšetdatoriem, un arvien plašāks kļūst darbvietās lietoto ierīču spektrs, tostarp personīgie viedtālruņi un planšetdatori, teica Busmans.

Kā galveno piemēru no jauna tipa operētājsistēmām Busmans minēja Microsoft izstrādāto Windows 8, kas darbojas gan parastos galda un portatīvajos datoros, gan skārienjūtīgos planšetdatoros un mobilajos telefonos. Sistēmu var izmantot gan ar klaviatūru un peli, kā līdz šim, gan prezentējot ierīces dažādās funkcijas kā «flīzes» uz skārienjūtīga displeja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Apple vēlas aizliegt arī Samsung Galaxy S3 viedtālruņa tirdzniecību

Gunta Kursiša, 03.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Astoņu Samsung ierīču sarakstam, kuriem uz patentu pārkāpšanas pamata konkurents Apple vēlas panākt tirdzniecības aizliegumu, ASV tehnoloģiju uzņēmums pievienojis vēl 13, ieskaitot patlaban vislabāk pārdoto Samsung mobilo tālruni Galaxy S3, vēsta BBC.

Apple Kalifornijas tiesā iesniedzis sarakstu ar 21 Samsung ierīci, kas, pēc kompānijas domām, kopē Apple produkciju. Līdz šimt tiesai tika prasīts astoņu Samsung ierīču pārdošanas aizliegums.

Papildinātajā sarakstā ir gan Samsung patlaban visvairāk pārdotais Galaxy S3 viedtālrunis, gan planšetdators Galaxy Note.

Šis saraksts nav iesniegts tajā pašā tiesā, kas augusta beigās atzina, ka Samsung pārkāpis Apple patentus un piesprieda Samsug 1,05 miljardu ASV dolāru sodu, kas tai jāizmaksā kompānijai Apple.

«Tā vietā, lai attīstītu pašu tehnoloģijas un Samsung oriģinālu dizainu kompānijas ražotājiem viedtālruņiem un planšetdatoriem, Samsung izvēlējies kopēt Apple tehnoloģijas, inovatīvo dizainu un lietotāju saskarni,» iesniegumā norādīja Apple.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Attālināti iedarbināt putekļu sūcēju un uzzināt ledusskapja saturu

Sanita Igaune, 20.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūsdienu tehnikai parādās arvien vairāk jaunu funkciju, tai skaitā interneta savienojamība, kas veicina to, ka dažādu produktu kategorijās ierīču funkcijas arvien vairāk pārklājas, raksta Dienas bizness.

Turklāt tas notiek ne tikai mobilo komunikāciju segmentā, bet arī patērētāj elektronikā, piemēram, televizoru, monitoru un foto kameru segmentā.

«Šīs produktu kategorijas pamazām transformējas vienā lielākā «gudro» ierīču segmentā,» DB norādīja Samsung Electronics Baltics Telekomunikāciju produktu vadītājs Māris Ķikāns. Ražotāji pilnveido produktu klāstu, lai nodrošinātu plašākas savienojumu un satura koplietošanas iespējas starp visdažādākajām ierīcēm – sākot no televizoriem, tālruņiem, planšetdatoriem un klēpjdatoriem, līdz foto, video kamerām un mājsaimniecības iekārtām. «Mainās un tiek ieviestas jaunas tehnoloģijas, operētājsistēmas. Varētu teikt, mēs šobrīd strauji virzāmies uz viedās tehnikas segmentu,» DB pamatoja LG Electronics Latvia Sabiedrisko attiecību menedžeris Vjačeslavs Sergejevs. Taču, vienlaikus viņš atzīst, ka viedās sadzīves tehnikas attīstība šobrīd nav tik strauja, ko varētu izskaidrot ar salīdzinoši dārgāku produktu cenu un patērētāju nezināšanu par attiecīgās tehnikas priekšrocībām, tādējādi tehnikas nomaiņa prasīs daudz gadu. Tomēr tehnikas attīstības potenciāls ir milzīgs. «Gudrās» tehnoloģijas – tā ir sadzīves elektronikas biznesa nākotne, DB pārliecību pauž Panasonic Polijas un Baltijas valstu izpilddirektors Ireneusz Smaga, vienlaikus atzīmējot, ka ražotājs jau pēdējos divus gadus TV un Blu-ray segmentā ir iestrādājis vairākus «gudros» risinājumus. Ražotāji attīsta piedāvājumu klientiem, kas lietotājiem sniedz plašākas iespējas gan globālo, gan vietējo iespēju klāstā. Panasonic uzskata, ka gudri izstrādāta un gudri pielietota viedā tehnoloģija var būtiski uzlabot ikdienas dzīvi. Tiesa, apkopotā informācija liecina, ka šobrīd «gudrās» tehnikas pārdošanas apjomi nav grandiozi, taču interese par šāda veida tehniku palielinās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Lielākā gatavība maksāt par digitālo mediju saturu novērojama Ķīnā, Brazīlijā un Singapūrā

Lelde Petrāne, 11.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par spīti digitālo mediju straujajai attīstībai, cilvēki lielākajā daļā pasaules valstu joprojām ir gatavi vairāk tērēt naudu par tradicionālajiem, nevis digitālajiem medijiem.

Šobrīd visplašākais digitālo mediju patēriņš un gatavība maksāt par digitālo saturu ir novērojama tādās valstīs kā Ķīna, Brazīlija un Singapūra, liecina starptautiskās biznesa konsultāciju kompānijas KPMG mediju patēriņa ieradumu salīdzinošais pētījums Digital Debate2013.

Lai ieinteresētu iedzīvotājus naudu tērēt arī digitālajiem medijiem, izšķiroša būšot spēja sadarboties tehnoloģiju un mediju nozaru uzņēmumiem, piedāvājot mobilo ierīču lietotājiem novatoriskus un peļņu nesošus risinājumus.

Armine Movsisjana, KPMG Baltics SIA mediju eksperte un partnere Latvijā, norāda: «Arī Latvijas tradicionālie mediji, sekojot līdzi tehnoloģiju tendencēm un lietotāju pieprasījumam, sāk piedāvāt savu saturu digitālajos formātos. Tā, piemēram, lielākās Latvijas izdevniecības piedāvā savus populārākos izdevumus iegādāties un lasīt elektroniski, mobilajās iekārtās iespējams skatīties populārākos Latvijas televīzijas kanālus un praktiski visas Latvijas lielākās radiostacijas piedāvā iespēju tās klausīties arī mobilajās ierīcēs. Iedzīvotāju ieradumu maiņas un jauno tehnoloģiju iespaidā tuvākajā laikā būtiskas izmaiņas sagaida arī Latvijas sabiedriskos medijus. Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) vadībā 2013. gadā ir izstrādāta jauna Latvijas vienotā sabiedriskā medija koncepcija, kas atbilstoši Somijas un citu Eiropas valstu pieredzei piedāvā izveidot vienotu sabiedrisko mediju, kurš apvienotu gan televīziju un radio, gan arī interneta medijus.»

Komentāri

Pievienot komentāru