Pārtika

Ministrija: ievedmuita cukuram ir jāsamazina

Sandra Dieziņa, 31.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā situāciju cukura tirgū, nepieciešams būtiski samazināt līdz pat 0 EUR/t baltā cukura ievedmuitu Eiropas Savienībā (ES).

Tā uzskata Zemkopības ministrija (ZM) un joprojām šādu pozīciju aizstāv Eiropas Komisijā (EK). Ministrija jau kopš 2010. gada novembra EK Lauksaimniecības tirgu kopējās organizācijas vadības komitejā ir paudusi viedokli, ka nepieciešams būtiski samazināt līdz pat 0 EUR/t baltā cukura ievedmuitu ES un tādējādi atvieglot baltā cukura importu.

«Pašreizējā situācijā, kad pasaules cukura cenas ir augstākas nekā cukura cenas Eiropas Savienībā, vienotā tirgus aizsardzība ar augstām ievedmuitām ir nepamatota, un tās ir būtiski jāsamazina. Bez tam Latvija ir to dalībvalstu vidū, kuras prasa būtiski mainīt regulējumu, lai šajā tirdzniecības gadā virs kvotas saražoto cukuru varētu izmantot iekšējā tirgū pārtikas industrijas vajadzībām,» norāda zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

27. janvārī jau panākta pozitīva virzība cukura ievedmuitas jautājumā – EK jau norādījusi, ka pēc vairākkārtējiem dalībvalstu un arī pārtikas ražošanas nozares lūgumiem tiek sākts darbs pie priekšlikumu izstrādes, lai padarītu virs kvotas saražoto cukuru pieejamu ES iekšējā tirgū, kā arī lai atvieglotu cukura importa ES režīmu. EK priekšlikumu galvenais mērķis ir samazināt cukura deficīta ES tirgū draudus. DB jau vēstījis, ka cukura cena vietējā tirgū būtiski pieaugusi, sagādājot problēmas saldumu ražotājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru