Jaunākais izdevums

Pirmdien 23. aprīlī 76 gadu vecumā nomiris bijušais Krievijas prezidents Boris Jeļcins, ziņo NEWSru.

B. Jeļcins miris plkst.15.45 Maskavas Centrālajā klīniskajā hospitālī no sirdsdarbības apstāšanās, ziņo Interfaks.

B. Jeļcinu apglabās trešdien 25. aprīlī. Sakarā ar šo notikumu, patreizējais prezidents Vladimirs Putins, 25. aprīli pasludinājis par sēru dienu, un savu vizīti pārcēlis uz 26. aprīli.

2006. gadā Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga Jeļcinam pasniedza jau 2000. gadā piešķirto Pirmās šķiras Triju Zvaigžņu ordeni. Cilvēkam, kurš atzina Latvijas neatkarību un kurš, pēc uzņēmēju domām, deva zaļo gaismu Latvijas un Krievijas attiecībām, kas balstītas uz brīviem pasaules tirgus nosacījumiem.

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga izsaka līdzjūtību Krievijas tautai saistībā ar pirmā Krievijas prezidenta Borisa Jeļcina nāvi:

"Pirmajam Krievijas prezidentam bija liela nozīme ne tikai Krievijas, bet arī visas Austrumeiropas vēsturē. Boriss Jeļcins spēja pieņemt lēmumus izšķirīgos brīžos un viņam piemita drosme tad, kad tā bija visvairāk vajadzīga. Mēs sērojam līdzi Krievijas tautai. Mēs atceramies viņa sirsnīgo vizīti Latvijā un uzskatām, ka Eiropa ir zaudējusi izcilu personību."

Ārlietu ministrs Artis Pabriks izsaka visdziļāko līdzjūtību bijušā Krievijas prezidenta ģimenei un Krievijas tautai saistībā ar Borisa Jeļcina nāvi:

"Boriss Jeļcins nekavējās atzīt Latvijas un pārējo Baltijas valstu neatkarību, un tas nozīmē, ka viņš bija politiķis, kas grūtos brīžos spēja pieņemt lēmumus."

Ministru prezidents Aigars Kalvītis izsaka visdziļāko līdzjūtību visai Krievijas tautai saistībā ar Borisa Jeļcina nāvi:

Ministru prezidents Aigars Kalvītis savā vēstulē Krievijas Federācijas prezidentam Vladimiram Putinam apliecina cieņu Borisam Jeļcinam, kurš „bija spilgta personība – gan kā cilvēks, gan kā politiķis”.

Aigars Kalvītis pauž Latvijas iedzīvotāju pateicību Borisam Jeļcinam par viņa ieguldījumu Baltijas valstu neatkarības atgūšanā un demokrātijas veicināšanā.

„Par to, kāda pašlaik ir Latvija, mums daļēji jāpateicas tieši viņam. Tādēļ esmu gandarīts, ka B. Jeļcins, pēdējo reizi viesojoties Rīgā, pieņēma Latvijas augstāko apbalvojumu – Triju Zvaigžņu ordeni. Pasniedzot šo apbalvojumu, mēs Jeļcina kungam pateicām, cik augstu vērtējam viņa palīdzību laikā, kad Latvija tiecās pēc brīvības.”

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par Borisa Jeļcina nāvi ziņo mediji visur pasaulē. Daži viņu slavēja, sakot, ka viņš ir bijis vienīgais īstenais demokrāts Krievijā, citi nē. Apkopojām pasaules vadošo mediju viedokļus par mirušo Krievijas pirmo prezidentu Borisu Jeļcinu.

The New REPUBLIC: "Miris Boris Jeļcins. Jeļcins bija Krievijas pirmais un pēdējais īstenais demokrāts."

Reuters: "Krievijas bijušais prezidents Boris Jeļcins bija varonis, kas atbruņoja Padomju Savienību."

Associated Press: "Boris Jeļcins, kas izsita pamatus no Padomju Savienības, un vēlāk centās no graustiem to uzcelt miris 76. gadu vecumā."

BBC: "Boris Jeļcins, kas bija galvenais spēlētājs Padomju Savienības sagrāvē un, kas vēlāk kļuva par Krievijas pirmo prezidentu miris 76. gadu vecumā."

The New York Times: "Boris Jeļcins, kas apglabāja PSRS miris 76. gadu vecumā."

The Independent: "Jeļcins, kas uzvarēja komunismu, miris."

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 15.oktobrī, aprit 100 dienas kopš Valdis Zatlers Saeimā deva Valsts prezidenta zvērestu.

Līdz ar pirmo amatā stāšanās dienu, Valsts prezidents ir pildījis visus ar Satversmi uzliktos pienākumus, akcentē Prezidenta Preses dienests:

-reprezentējis valsti, pārstāvot Latviju starptautiskajās organizācijās, darba vizītēs apmeklējot tuvākās kaimiņvalstis, tiekoties ar ārvalstu amatpersonām, akreditējot ārvalstu vēstniekus, izsniedzot akreditācijas vēstules Latvijas vēstniekiem ārvalstīs;

-pildot Latvijas valsts bruņotā spēka augstākā vadoņa pienākumus, apmeklējis Latvijas armijas kareivjus viņu dienesta vietās Latvijā un Latvijas lielākajā starptautiskajā misijā Afganistānā;

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jeļcina uzvaru vēlēšanās kaldinājuši arī rietumvalstu līderi

Māris Ķirsons, Db, 27.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

1996. gadā Krievijas prezidenta vēlēšanās Borisa Jeļcina uzvaru palīdzēja nodrošināt ne tikai šis valsts oligarhi, bet arī rietumvalstis, tā atsaucoties uz laikraksta Moskovskij Komsomoļec publicētajiem Kremļa pašreizējā opozicionāra un bijušā premjerministra Mihaila Kasjanova memuāru fragmentiem un saviem datiem ziņo raidījumus Post scriptum.

Ja agrāk par to, ka Borisa Jeļcina priekšvēlēšanu kampaņa daļēji finansēta no ārzemēm stāstīja tikai komunisti, tad tagad to apstiprinājis to laiku notikumu tiešs līdzdalībnieks — M. Kasjanovs. Proti, avīze Moskovskij Komsomoļec publicējusi fragmentus no M.Kasjanova grāmatas, kurā detalizēti aprakstīts, kā toreizējais Krievijas finanšu ministra vietnieks M. Kasjanovs «kārtoja lietas» sarunās ar ārzemju avotiem.

M. Kasjanovs rakstot, ka 1996. gada sākumā B. Jeļcins sapratis katastrofālo situāciju — viņa reitings bija vien 2 %, bet problēmu — kaudze — krīze pieņēmās spēkā auga nesamaksāto algu, pensiju un stipendiju parādi, bez kuru audzēšanas Jeļcinam neesot bijis cerību uz atkārtotu ievēlēšanu. Krievijas oligarhi nosprieduši, ka B. Jeļcina atkārtota ievēlēšana jāpanāk par katru cenu, un šajā jomā pretimnākšanu izrādījušas arī rietumvalstis, jo tām B. Jeļcins bijis «ērts cilvēks», kurš rīkosies atbilstoši viņu interesēm vai vismaz nerīkosies pretī tām, stāsta raidījums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Valsts prezidentes runa Saeimas debatēs par Latvijas-Krievijas robežlīgumu

Vaira Vīķe-Freiberga, 02.02.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Godājamais Saeimas priekšsēdētāja kungs!

Cienījamās Saeimas deputātes un godājamie deputāti!

Godājamais Ministru prezidenta kungs!

Godājamie ministri!

Ekselences!

Dāmas un kungi!

Latvijas un Krievijas attiecības kā divām suverēnām valstīm sāka atjaunoties pēc tam, kad 1991. gada augustā Krievijas Federācija atzina Latvijas valsts neatkarību, balstoties uz Augstākās padomes pieņemto Konstitucionālo likumu Par Latvijas Republikas valstisko statusu.

Pirmajos gados gan Latvija, gan Krievija vēl tikai meklēja savu vietu pasaulē. Gan vienā, gan otrā valstī bija spēki, kas vēlējās virzīt savu valsti neiespējami pretējos virzienos. Latvijā bija spēki, kas vēlējās pāršķirt jaunu lapu un aizmirst visu, kas nodarīts Latvijas tautai piecdesmit okupācijas gados. Citi spēki neatlaidīgi noliedza Latvijas Republikas atjaunošanas likumību, bet Augstāko Padomi un vēlāk - Saeimu - godāja par pretlikumīgā 4. maija režīma institūcijām. Krievijā konfrontēja tie, kas vēlējās Krieviju padarīt par rietumu demokrātiju un tie, kas loloja cerības par impērijas atjaunošanu - vienalga kādā veidolā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdienas rītā, 80 gadu vecumā, miris Krievijas Pareizticīgo baznīcas patriarhs Aleksijs II, ziņo Newsru.

Aleksijs II miris savā Piemaskavas rezidencē. šobrīd nāves iemesls nav zināms, taču zināms ir, ka patriarhs ilgu laiku cietis no hroniskām slimībām un pirms dažiem gadiem pārcietis ļoti smagu insultu.

Vēl ceturtdien tika izplatīts paziņojums, ka patriarhs piektdien piedalīsies diskusijā par krievu valodu un Krievijas kultūras vērtībām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Panorāma: daudzi - gan Krievijā, gan Latvijā - balsoja par Putina partiju

, 02.12.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijā šodien, 2.decembrī, notika parlamenta vēlēšanas. Rītdienu, 3.decembri, kad būs zināmi pirmie vēlēšanu rezultāti, opozicionāri pasludinājuši par Krievijas demokrātijas bēru dienu, šodien vēstīja LTV1 raidījums Panorāma.

Balsojums izšķirs, vai mūsu kaimiņvalstī nākamajos gados valdīs tikai viena partija - Vladimira Putina pārstāvētā Vienotā Krievija. Opozīcija šīs vēlēšanas sauc par farsu.

Kā kādā vēlēšanu iecirknī novērojusi Panorāma, vēlētāji aizpildītos biļetenus metuši nevis parastās urnās, bet gan elektriskās, kas pašas ievelk iekšā papīru. Blakus telpā darbojusies bufete, kur saldumus un maizītes pārdod lētāk nekā veikalos. Balsotāji arī aicināti doties uz otro stāvu, kur notika koncerts. Ne viens vien aptaujātais Krievijas iedzīvotājs raidījumam atzinis, ka balsojis par partiju Vienotā Krievija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas pirmais prezidents Boriss Jeļcins pazaudējis dokumentus, kas apliecina viņa īpašuma tiesības uz 4 hektāriem ekskluzīvas zemes, kuras kopējā vērtība ir aptuveni 40 miljoni USD.

Jeļcins nolēmis vērsties varas iestādēs, kur viņa pārstāvis paziņoja, ka "dokumenti pazuduši neskaidros apstākļos."

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tallinā atklās par uzņēmēju un iedzīvotāju ziedotiem līdzekļiem veidotu bareljefu Jeļcinam

Gunta Kursiša, 20.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tallinā tiks atklāts bareljefs pirmajam Krievijas prezidentam Borisam Jeļcinam, šādi pateicoties viņam par ieguldījumu Igaunijas neatkarības atjaunošanā 1990. - 1991. gadā.

Bareljefa atklāšana notiks 22. augustā, plkst. 13.00. Bareljefs B. Jeļcinam atradīsies uz Tallinas centrā uz vēsturiskā vecpilsētas mūra, Nunne ielas sākumā.

Bareljefa izgatavošana un uzstādīšana ir veikta par Igaunijā uzņēmēju un iedzīvotāju saziedotajiem līdzekļiem. Tā autors ir igauņu skulptors Rene Reinumjaē, kurš šo bareljefu izgatavoja par pamatu ņemot Jeļcina krūšutēlu, kuru radījis Ņujorkā dzīvojušais skulptors Ernsts Ņeizvestnijs. Savukārt arhitektonisko risināju izstrādāja Igaunijas Mākslas akadēmijas pasniedzējs Viljārs Lohu.

Saistībā ar B. Jeļcina ieguldījumu Igaunijas neatkarības atjaunošanā, īpaši atzīmējami ir divi 1991. gada datumi – 13. janvāris, kad B. Jeļcins, būdams Tallinā, pauda nepārprotamu jaunās Krievijas atbalstu Baltijas neatkarības centieniem, kā arī 24. augusts, kad B. Jeļcins, būdams aizņemts ar notiekošo Maskavā pēc puča, atrada laiku, lai tiktos ar Igaunijas delegāciju un Krievijas vārdā parakstītu aktu par Igaunijas neatkarības atzīšanu, norāda pasākuma rīkotāji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

65 gadu vecumā miris britu rokmūziķis Ričards Raits, kura vārds visā pasaulē zināms saistībā ar grupu Pink Floyd.

Raits ir vairāku britu rokgrupas klasisko albumu, arī Dark Side of the Moon un Wish You Were Here, kompozīciju autors un izpildītājs.

R. Raits izdevis divus soloalbūmus - Wet Dream (1978) un Broken China (1996), kā arī albūmu Identity (1984) grupas Zee ietvaros. Raita meita Gala apprecēja basģitāristu Gaju Pratu, kurš spēlēja Pink Floyd pēc Rodžera Votersa aiziešanas no grupas.

Pink Floyd ir angļu grupa, viena no veiksmīgākajām rokmūzikas grupām mūzikas vēsturē. Sākotnēji Pink Floyd bija psihodēliskās mūzikas grupa, taču īpašus panākumus guva ar vēlākajiem konceptuālajiem albumiem, sevišķi Dark Side of the Moon (1973) un TheWall (1979).

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Krievijas ēna preču eksportā pamazām sarūk

Latvijas Bankas ekonomiste Daina Pelēce, 10.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augustā apritēja divi gadi, kopš Krievijas Federācija noteikusi sankcijas Eiropas Savienības, t.sk., Latvijas pārtikas produktiem. Vai divi gadi Latvijas eksportētājiem ir bijis pietiekošs laiks, lai kompensētu Krievijas tirgus zaudēšanu un atrastu jaunus noieta tirgus?

Kopējais Latvijas preču eksports 2015. gadā pieauga par 1,1%, kas vērtējams kā labs sniegums, ņemot vērā Krievijas noteikto embargo pārtikai un sarežģīto un nelabvēlīgo situāciju vairākos Latvijas eksporta tirgos. Diemžēl šogad Latvijas ārējās tirdzniecības rādītāji pārsvarā atrodas negatīvajā zonā, un šā gada astoņos mēnešos salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu preču eksports ir sarucis par 1,5%.

Nav šaubu, ka 2015. gadā Latvijas kopējo preču eksporta izaugsmi būtiski bremzēja eksporta kritums uz Krieviju, kas salīdzinājumā ar 2014. gadu saruka par 24%. Tomēr preču eksportu uz Krieviju nesamazināja tikai sekas, ko izraisīja 2014. gada 7. augustā Krievijas noteiktais embargo liellopu gaļai, cūkgaļai, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieram, pienam, piena produktiem un 2015. gada 4. jūnijā pasludinātais beztermiņa aizliegums visam Latvijas zvejas produktu eksportam uz Krieviju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Krievija apturēs koksnes eksportu

Māris Ķirsons; [email protected];, 16.02.2007

«Agrāk vai vēlāk Krievija ierobežotu savu resursu izvešanu uz pārstrādi citur, tāpēc strādājam pie kokzāģētavas izveides šajā valstī,» skaidro a/s Saldus MR valdes priekšsēdētājs Jānis Bertrāns.

Foto: Ritvars Skuja, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas baļķu plūsma varētu tuvāko pāris gadu laikā pārtrūkt, ja kaimiņvalsts pildīs iecerēto - pacels izvedmuitu līdz 50 eiro/m3. Ar Krievijas valdības 5. februāra lēmumu apstiprināti apaļkoksnes jaunie izvedmuitas tarifi, kuru pirmo ietekmi varam just jau šovasar, ziņo meža nozares portāls Latvianwood. Faktiski Krievijas lēmums būtiski paaugstināt izvedmuitu apaļkoksnei ietekmēs ne tikai Latvijas, bet arī Igaunijas un vēl jo vairāk Somijas, Zviedrijas, Vācijas un Ķīnas kokrūpniekus.

Pēc portāla Latvianwood ziņām izvedmuitu apaļkokiem Krievija paredzējusi palielināt jau ar šā gada 1. jūliju, no pašreizējiem 4 eiro/m3 to palielinot līdz 10 eiro/m3. Nākamais paaugstinājums paredzēts jau 2008. gada aprīlī, kad minimālā likme varētu sasniegt jau 15 eiro, bet jau ar 2009. gadu tā sasniegtu 50 eiro/m3 likmi. Latvianwood rīcībā esošais dokuments paredz ne tikai būtiski kāpināt izvedmuitas tarifu skujkoku zāģbaļķiem, bet tādu ieviest arī lapkoku apaļkoksnei un pat papīrmalkai, kurai tādas līdz šim vispār nebija.

Ražot Krievijā

Daļa uzņēmēju uzskata, ka Krievija pakāpeniski turpināšot palielināt izvedmuitas tarifus līdz brīdim, kad izdevīgāk būs pārstrādāt apaļkoksni Krievijā, nekā maksāt izvedmuitu un to pašu darīt kādā citā valstī. Paaugstinot izvedmuitu, Krievijas valdība rūpējoties par to, lai vismaz apaļkoksnes pirmapstrāde attīstītos tieši Krievijā. Pēc vairāku uzņēmēju domām, nav būtiskas nozīmes, kādēļ Krievijas koksnei pieaug cenas - vai tas ir izvedmuitas, vai kādu citu iemeslu dēļ, svarīgāk - vai šīs cenas ir ekonomiski pieņemamas.Pēc Krievijas RBC-Daily ekspertu un Latvijas uzņēmēju domām, tas varētu būtiski ietekmēt nevis tos kokrūpniekus, kuri Krievijā iegādājas procentuāli nelielu daudzumu no kopējā nepieciešamā apaļkoksnes daudzuma, bet gan tos, kuri ir tiešā veidā atkarīgi no Krievijas apaļkoksnes importa un kas sasniedz 30-50%. Palielinot izvedmuitu, Krievija faktiski varētu izraisīt arī attiecīgo sortimentu zāģbaļķu cenu pieaugumu Latvijas tirgū, jo tos šeit varētu mēģināt iepirkt ne tikai vietējie kokrūpnieki, bet arī Igaunijā bāzētie, kuri šobrīd ir lieli Krievijas apaļkoksnes pārstrādātāji. Savukārt tāds Krievijas solis veicinās zāģmateriālu izvešanu, tostarp arī uz Latviju, kur tiktu pievienota vērtība - radīs koksnes izstrādājums ar augstāku pievienoto vērtību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Papildinātajā ASV sankciju sarakstā iekļautās Krievijas amatpersonas

LETA, 20.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reaģējot uz Maskavas lēmumu anektēt Ukrainai piederošo Krimas pussalu, ASV prezidents Baraks Obama ceturtdien paziņojis, ka sankcijas tiks vērstas arī pret citām Krievijas amatpersonām.

Nedēļas sākumā ASV jau pavēstīja, ka vērsīs sankcijas pret vairākām augstām Krievijas valdības amatpersonām un parlamenta deputātiem, kas tiek vainoti Ukrainas krīzē. Saskaņā ar atsevišķu ASV prezidenta rīkojumu sankcijas tika noteiktas arī bijušajam Ukrainas prezidentam Viktoram Janukovičam un viņa padomniekam.

Jaunajā sarakstā iekļautas 20 personas:

1. Jevgēņijs Bušmins - Krievijas Federācijas padomes spīkera vietnieks, Budžeta un finanšu tirgu komitejas priekšsēdētājs;

2. Vladimirs Džabarovs - Krievijas Federācijas padomes Starptautisko lietu komitejas priekšsēdētāja pirmais vietnieks;

3. Andrejs Fursenko - Krievijas Federācijas prezidenta palīgs;

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Latvijas un Krievijas biznesa attiecības: ogļūdeņražu vietā graudi un produkti

Jeļena Šaldajeva, 05.08.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uz Latvijas un Krievijas biznesa attiecībām vajadzētu skatīties cerīgi, neskatoties uz "ledus laikmetu" Latvijas un Krievijas politiskajās attiecībās. Līdz ar pandēmijas neparedzamo attīstību, ilgtermiņa ekonomiskā attīstība lielā mērā atkarīga no spējas vest sarunas ar kaimiņiem.

Dzīve uz kredīta, kad ir iespējams nopelnīt, tranzīta pakalpojumu sniegšana, nenozīmē neko citu, kā pakļaut ekonomiku jaunam riskam un dažādu nozaru speciālistu ekonomiskās migrācijas vilnim. Lai izprastu radušos situāciju tirdzniecības un ekonomiskās attiecībās ar Krieviju, "Dienas Bizness" uzdeva dažus jautājumus Krievijas - Latvijas Biznesa padomes (RLDS) izpilddirektoram Vladimiram Van Žanam.

RLDS birojs atrodas Pleskavā, kura ir viena no Jaunā laika Hanzas savienības dalībniecēm. Šobrīd Hanzas savienība apvieno 192 pilsētas no 16 Eiropas valstīm.

Ne tikai politika negatīvi ietekmē Latvijas un Krievijas biznesa sadarbību. Saskaņā ar Krievijas Federālā muitas dienesta statistiku, sakarā ar pandēmiju 2020. gadā, salīdzinot ar 2019. gadu, preču eksports samazinājās par 21% (338,2 miljardiem ASV dolāru), atgriežot eksporta nozari pie 2015. – 2017. gada rādītājiem. Lielākais Krievijas eksporta apjoma samazinājums bija ogļu rūpniecībā (-30,6%), mašīnbūvē (-23,2%), transporta un loģistikas nozarē (-23,1%), naftas un gāzes rūpniecībā (-14,2%). Kāda ir Krievijas preču eksporta dinamika uz Latviju?

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ukrainas prezidents: Gāzes karā nav vietā vārdi uzvarētājs un zaudētājs

Paula Prauliņa, 10.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienas biznesam, kā Bonnier Business Press (BBP) grupas avīzei kopā ar kolēģiem no māsu avīzēm bija iespēja uzdot jautājumus par aktualitātēm ekskluzīvi BBP organizētajā intervijā ar Ukrainas prezidentu Viktoru Juščenko.

Kādu iemeslu dēļ pēdējā laikā tik lielā mērā ir saasinājušās Maskavas un Kijevas nesaskaņas? Cik liela, jūsuprāt, politikā ir personīgo attiecību loma?

Vēl viens uzskatāms un ļoti būtisks iemesls ir tas, ka Krievija un Ukraina reiz izvēlējās atšķirīgus sociālās un politiskās attīstības modeļus. Tāpēc mūsu kolēģi Krievijā ir pārlieku politizējuši dažus tīri tehniskus sadarbības jautājumus. Te jāpiemin sarunas par tirgus situācijai atbilstošu nomas maksu par Krievijas flotes īslaicīgu atrašanos Ukrainas teritorijā un robežu demarkācijas jautājumu. Turklāt ir notikušas arī vairākas neefektīvas diskusijas par vēstures, kultūras, valodas un citiem humanitāriem jautājumiem, kas ir ļoti nozīmīgi Ukrainas neatkarībai un suverenitātei.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rietumi varēja darīt vairāk, lai ierobežotu Krievijas agresīvo politiku

Māris Ķirsons, 02.03.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nedrīkst pret visiem cilvēkiem, kuri Krievijā ir veiksmīgi attīstījuši biznesu, attiekties kā pret noziedzniekiem (iekļaut sankciju sarakstos), kuri veicinājuši, atbalstījuši pašreizējo režīmu un tā iebrukumu Ukrainā, jo tas neatbilst patiesībai.

To intervijā Dienas Biznesam stāsta Krievijas opozīcijas (Sojuz pravih sil) politiķis Leonīds Gozmans, kurš bija apcietināts par savu pozīciju – iestāšanos pret Krievijas iebrukumu Ukrainā, kas ilgst jau gadu.

Kāpēc Krievijas biznesa elites vidū nav vienprātības, daži atbalsta vai klusē, bet citi neatbalsta Krievijas iebrukumu Ukrainā, bet nenosoda to? Vai tie, kas nosoda karu Krievijā, vienkārši nezaudēs savu biznesu?

Jautājums ir ne tikai par to, vai uzņēmējiem, kuri kritizē karu, netiks atņemti uzņēmumi (aktīvi), kurus viņi daudzus gadus ir lolojuši, bet arī tas, vai tie netiks iznīcināti. Tāpat kā uzņēmējiem citās pasaules valstīs, arī Krievijas uzņēmējiem ir atbildības apziņa par saviem darbiniekiem, par viņu radīto rūpnīcu, veikalu. Es nedomāju, ka ir daudz uzņēmēju, kas apzināti atbalstītu karu. Gluži pretēji - bizness mīl mieru, nevis karu. Jā, varbūt ir cilvēki, kas gūst labumu no kara, jo karš viņiem ir izdevīgs, bet es nedomāju, ka šī kategorija veido ievērojamu uzņēmēju daļu. Daudzi uzņēmēji šādā situācijā dod priekšroku klusēšanai un vienkārši publiski neizpauž savu negatīvo attieksmi pret karu. Galu galā aktīva pretkara nostājas izpaušana var novest pie īpašuma konfiskācijas vai gadu gaitā radītā iznīcināšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Putins paziņo, ka viņam ir tiesības nosūtīt karaspēku uz Ukrainu

Gunta Kursiša, 17.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pavēstījis, ka viņam ir «tiesības» nosūtīt karaspēku uz Ukrainas teritoriju, taču viņš cerot, ka viņam «nevajadzēs šīs tiesības izmantot», ziņo BBC.

Ar šādu paziņojumu V. Putins nāca klajā Krievijas televīzijā drīz pēc sadursmēm Mariupolē, kur trešdienas naktī notika uzbrukums Ukrainas armijas bāzei un tika nogalināti trīs bruņoti kaujinieki.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Facebook «draugi» sociālajā tīklā apsveic jau gadu mirušu vīrieti dzimšanas dienā

Gunta Kursiša, 18.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kāds nu jau gadu miris vīrietis varētu būt pārsteigts, atklājot, cik patiesībā nozīmīga ir draudzība sociālajā tīklā Facebook. Žurnālists Sanils Polani, kas devās mūžībā pērnā gada jūlijā, savā dzimšanas dienā sociālajā tīklā Facebook saņēmis vairākus dzimšanas dienas apsveikumus, raksta emirates247.com.

«Es viņu pazinu kā aktīvu žurnālistu un autoru, kā arī kā no Facebook atkarīgo. Sociālajā tīklā viņam bija vairāk nekā divi tūkstoši draugu no visas pasaules. Ir dīvaini, ka daudzi no šiem draugiem nemaz nezināja, ka viņš ir miris un uz viņa Facebook «sienas» ievietoja dzimšanas dienas apsveikumus. Tas ir ļoti skumji un netaisni,» stāsta viņa draugs.

S. Polani sirds apstājās pērnā gada jūlijā, un šobrīd viņš būtu 42 gadus vecs. Viņa Facebook profils vēsta, ka viņš arvien dzīvo Mumbajā, strādā Mumbajā bāzētā izdevniecībā, un «šodien ir viņa dzimšanas diena». S. Polani Facebook ir 2019 draugi, savukārt aptuveni 25 draugi apsveikuši mirušo vīrieti dzimšanas dienā. Tāpat viņa profilā arvien vēl tiek ieteikti cilvēku profili, kurus mirušais vīrietis varētu pazīt un nosūtīt sociālā tīkla draudzības uzaicinājumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izdevniecībai Dienas bizness piederošais biznesa ziņu portāls biznews.lv no 2. februāra maina nosaukumu un atsvaidzina dizainu.

No 2. februāra interneta portāls Biznews.lv sauksies rus.db.lv. Lēmums par nosaukuma maiņu pieņemts pagājušā gada beigās, jo pēc būtības tieši tāds nosaukums atspoguļo portāla informācijas izplatīšanas politiku. Jaunais nosaukums skaidri parāda portāla saikni ar latvisko ziņu portālu db.lv un biznesa avīzi Dienas bizness. Turklāt Latvijas krievvalodīgie interneta lietotāji jau sen ir pieraduši pie līdzīgas interneta adrešu struktūras, piemēram, rus.delfi.lv un rus.tvnet.lv. «Iespējams, ka mūsu lēmumu kāds iztulkos kā vēlmi būt tādiem kā visi citi, bet tas tā nav. Jau pirms portāla atvēršanas 2007. gadā gribējām to nosaukt rus.db.lv, bet pēdējā brīdī pārdomājām. Gribējām, lai nosaukums izskatās oriģināls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Braucot ar savas kompānijas ražojumu, nosities Segway īpašnieks

Lelde Petrāne, 27.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Divriteņu transportlīdzeklim Segway nobraucot no klints un iekrītot upē, miris Džimijs Heseldens (Jimi Heselden), kompānijas Segway īpašnieks, ziņo telegraph.co.uk.

62 gadus vecais biznesmenis ar braucamrīku iekritis upē Anglijā, Jorkšīrā. Viņš bija devies apskatīt savu īpašumu, izmantojot Segway lauku versiju.

Vīrietis miris negadījuma vietā, un viņa līķi atradis kāds garāmgājējs.

Policija neesot izvirzījusi citas biznesmeņa nāves versijas.

Dž. Heseldens miris tikai nedēļu pēc tam, kad viņš kļuva par vienu no Lielbritānijas dāsnākajiem filantropiem, ziedojot desmit miljonus Lielbritānijas sterliņu mārciņu labdarības fondam, ko viņš izveidoja 2008.gadā. Iepriekš viņš šim pašam fondam ziedojis 13 miljonus mārciņu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dzelzceļa stacijā Vācijā otrdien vīrietis ar nazi sadūris četrus cilvēkus, no kuriem viens no gūtajiem ievainojumiem miris.

Uzbrucējs ir arestēts. Policija pieļauj, ka uzbrukums bijis «politiski motivēts», ziņoja mediji.

«Divi cilvēki ir smagi ievainoti, viens atrodas kritiskā stāvoklī,» pēc uzbrukuma Grafingā paziņoja Bavārijas zemes policijas preses pārstāvis. Vietējais laikraksts Merkur ziņo, ka viens uzbrukumā ievainotais miris. Sadurti 43, 55 un 58 gadus veci vīrieši, bet 50 gadus vecs vīrietis no ievainojumiem miris.

Vietējie mediji, atsaucoties uz aculieciniekiem, ziņoja, ka vīrietis uzbrukuma laikā kliedzis Allahu akbar (Dievs ir dižens), bet varasiestādes to vēl nav apstiprinājušas, vien atzīstot, ka viņš izkliedzis «politiskus paziņojumus».

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Vētrainu aplausu pavadīts Putins «pievieno» Krimu Krievijai

Gunta Kursiša, 18.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas Federācijas prezidents Vladimirs Putins 18. martā parakstījis dokumentu par Krimas un Sevastopoles pievienošanu Krievijas Federācijai. Pirms tam Krievijas prezidents sniedza runu, kas vairākkārt tika pārtraukta ar aplausiem.

Jau ziņots, ka rietumvalstis nav atzinušas par leģitīmu Krimā notiekošo «referendumu», kurā tika lemts par Krimas pievienošanos Krievijas Federācijai.

Dokumentu par divu teritoriju pievienošanu Krievijai parakstīja V. Putins, Krimas premjerministrs Sergejs Aksjonovs un Krimas parlamenta spīkers Vladimirs Konstantinovs. Dokuments vēl jāapstiprina tiesai un abām parlamenta palātām.

Skaidrojot Krievijas oficiālo nostāju Ukrainas jautājumā, V. Putins pauda, ka Ukrainā tika pārkāpta sarkanā līnija - «rietumi rīkojās rupji un neprofesionāli».

V. Putins uzsvēra, ka rietumu partneriem jāpieņem, ka «Krievijai ir savas nacionālās intereses, kuras vajag cienīt». V. Putins arī pateicās Ķīnai un Indijai par to, ka «Krimas jautājums» tika izskatīts, ņemot vērā vēsturiskos apstākļus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Valsts prezidents apšauba Kariņa lidojumu ar privātajām lidmašīnām samērīgumu

LETA, 27.11.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča ieskatā bijušā premjera, pašreizējā ārlietu ministra Krišjāņa Kariņa (JV) lidojumi ar privātajām lidmašīnām varētu nebūt samērīgi un ekonomiski izdevīgi.

Rinkēvičs intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" piekrita, ka Covid-19 laikā un dažādu neplānotu vizīšu dēļ politiķiem būtu jābūt iespējai izmantot speciālos reisus. Taču viņš ir bažīgs par to, vai tas nav kļuvis par tādu praksi, kur vairs netiek vērtēts samērīgums un lētākās iespējas.

"Šeit jāsaka, ka informācija, ar ko iepazīstamies, rāda, ka, visticamāk, tā nav bijis un varēja lidot arī ar komercreisiem," sacīja Valsts prezidents.

Viņš arī uzskata, ka Kariņa komunikācija par šo situāciju nav bijusi ļoti veiksmīga, uzsverot, ka sabiedrībai minētais ir jāskaidro. Arī Valsts kancelejas skaidrojumi neesot pietiekami. Rinkēviča ieskatā Valsts kontroles iesaiste procesa izvērtēšanā varētu būt veiksmīga, saprotot, vai procesā ievērots samērīgums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Krievija šķeļ Eiropas ekonomisko politiku

Didzis Meļķis, 16.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uz Dienas biznesa jautājumiem par Eiropas Savienības ideālu un ekonomisko interešu sadursmi attiecībās ar Krieviju atbild Austrumeiropas politikas pētniecības centra valdes priekšsēdētājs Dr. hist. Ainārs Lerhis.

Vai un kādā mērā ES kritika par politiskajiem procesiem Krievijā var ietekmēt mūsu attiecības, piemēram, enerģētikā?

Nopietnas domstarpības drīzāk gaidāmas līdz ar situācijas eskalāciju Sīrijā un ASV centieniem realizēt pretraķešu aizsardzības sistēmas nākamo posmu. Zināma spriedze valda aizsāktajā «cīņā par Arktiku» – izpaužas pretenzijas uz Ziemeļpola sektorā atrodošo derīgo izrakteņu krājumiem.

ES un Krievijas enerģētiskās attiecības nav tik viegli ietekmējamas, lai gan šeit politiskie jautājumi vienmēr spēlē zināmu lomu Krievijas attieksmē pret dažām ES dalībvalstīm. Piemēram, neatkarīgi no Latvijas referenduma rezultātiem pēc 18. februāra Krievijas politiskā retorika var kļūt ievērojami asāka.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Db viedoklis: Demokrātijas imitācija Krievzemes gaumē, toties bez pārsteigumiem

Dienas bizness, 27.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs lūdzis eksprezidentu un pašreizējo premjerministru Vladimiru Putinu kandidēt nākamajās šīs lielvalsts prezidenta vēlēšanās, pats izsakot gatavību strādāt valdībā.

Vienkārši sakot Medvedevs ar Putinu ir vienojušies apmainīties vietām, un, ņemot vērā, ka uz gaidāmajām vēlēšanām pilnā sparā tiks izmantoti administratīvie resursi, par 99,9% ir skaidrs, ka tas arī izdosies.

Demokrātijas imitācija, protams, pamatīga, bet tādas nu ir tradīcijas lielajā Krievzemē. Nursultans Nazarbajevs Kazahstānā un Islams Karimovs Uzbekistānā jau ilgstoši ir iekrampējušies varas scepterī, bet Krievijā to pašu vīri mēģina izdarīt nedaudz gaumīgāk, laiku pa laikam pamainoties vietām.

Nu, nevajag liekuļot - arī Latvijā ir cilvēki, kas labprāt rīkotos līdzīgi. Mums jau ir bijuši gadījumi, kad gan augstskolas fakultātei, gan veselai augstskolai tiek nedaudz pamainīti nosaukumi, lai tikai tās vadītājs var palikt amatā ilgāk kārotajā amatā. Arī viens otrs Valsts prezidents nav izturējis un pēc pilnvaru beigām startējis Saeimas vēlēšanās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Politika

Krievijas vēstnieka vērtējums: Latvijas un Krievijas ekonomiskajām attiecībām ir perspektīva

Jeļena Šaldajeva, 04.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija kā Eiropas Savienības (ES) pierobežas teritorija un Krievijas kaimiņvalsts asāk par pārējām ES dalībvalstīm izjūt pret Krieviju ieviesto ekonomisko sankciju sekas

Taču par spīti grūtajai politisko notikumu paredzamībai un pastāvošajiem tirdzniecības ierobežojumiem, ekonomiskā sadarbība starp Latviju un Krieviju nav apstājusies, bet gan pretēji – attīstās.

Dienas Bizness tikās ar Krievijas Federācijas (KF) ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā Jevgeņiju Lukjanovu, lai uzklausītu viņa viedokli par aktuālajiem Latvijas-Krievijas sadarbības jautājumiem, kā arī par Krievijas ekonomikas prioritāšu maiņu sankciju ietekmē.

Jevgeņijs Lukjanovs ir pieredzējis diplomāts, kurš pārliecināti orientējas ne vien politikā, bet ir arī kompetents enerģētikas jautājumos. Vēstnieks uzsver, ka ES ekonomikas ir kā savienotie trauki-sankciju karš neizbēgami ietekmē arī Latvijas ekonomiku.

Komentāri

Pievienot komentāru