Tehnoloģijas

Mobilais tārps Cabir ticis līdz ASV

Ainars Sedlenieks [email protected], 22.02.2005

Jaunākais izdevums

Datoru Drošības tehnoloģijas, kas pārstāv antivīrusu kompāniju Kaspersky Lab informē, ka ASV atklāti divi mobilie tālruņi Nokia 6600, kuri ir inficēti ar vienu no tārpa Cabir versijām. Šī ir pirmā tārpa parādīšanās Amerikā, kurš izplatās caur Bluetooth protokolu, ziņo saits News.com. Precīzi nav zināms, kurā brīdī tikuši inficēti aparāti, kuri bija izvietoti vienā no veikalu vitrīnām Kalifornijas pilsētā Santamonikā. Inficēt tālruņus ar tārpu Cabir varēja jebkurš garāmgājējs, kura rokās bija tālrunis, kurš atbalsta Bluetooth protokolu. Pēc avotu ziņām, kuri pazīst veikala atrašanās vietu, inficētie tālruņi tālāk varēja inficēt garāmgājēju aparātus. Pagaidām tālruņu inficēšanās gadījumi ir ārkārtīgi reti. Taču katrs šāda veida gadījums šodien brīdina par to dienu, kad risks ielādēt inficētu failu mobilajā tālrunī izrādīsies lielāks, nekā risks inficēt personālo datoru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Mobilo telefonu vīruss Cabir.a konstatēts Krievijā

Ainars Sedlenieks [email protected], 13.01.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Datoru Drošības tehnoloģijas, kas pārstāv antivīrusu kompāniju Kaspersky Lab ziņo par pirmo reģistrēto mobilā tālruņa inficēšanās gadījumu ar tīkla tārpu Cabir.a Krievijā. Tādā veidā, Krievija ir kļuvusi par devīto valsti, kuras teritorijā ir fiksēta inficēšanās ar Cabir.a. Pēc kompānijas F-Secure datiem, Cabir iekļūšana mobilajos tālruņos jau tikusi fiksēta Filipīnās, Singapūrā, Arābu Emirātos, Ķīnā, Indijā, Somijā, Turcijā un Vjetnamā. Kā pirmais tīkla tārpa upuris Krievijā kļuvis tālruņis Nokia 7610. Informācijas analīze mobilajā telefonā parādījusi, ka kaitīgais kods ir pilnīgi identisks oriģinālajam Cabir variantam, kas tika atklāts 2004. gada jūnijā. Tas sniedz pamatu neiepriecinošam secinājumam: iepriekš uzskatītais par konceptuālu, tīkla tārps pārliecinoši izplatās pasaulē, inficējot mobilos tālruņus ar operētājsistēmu Symbian OS. Mobilajiem tālruņiem nosacījumi, pie kuriem notiek inficēšanās ar vīrusu, kā arī atbilstošie drošības pasākumi, būtiski atšķiras no datorindustrijas. Vispirms, mobilās ierīces inficēšana ar lielāko iespējamību notiek masveida cilvēku pulcēšanās vietās: metro, kinoteātros, stacijās, lidostās utt. Lai izvairītos no mobilo tālruņu inficēšanās, drošības speciālisti rekomendē, bez īpašas vajadzības neatstāt ar Bluetooth aprīkotas ierīces režīmā, kurā tās var tikt atklātas, pārslēdzot Bluetooth režīmā “hidden

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Datorvīrusu eksperti novērojuši, ka tārps Conficker 1. aprīlī, kā jau prognozēts, pats sevi ir aktivizējis un cenšas sazināties ar hakeru centrālo datoru, lai saņemtu jaunas pavēles.

Eksperti lēš, ka šis tārps varētu būt inficējis jau vairāk nekā 10 miljonus datoru. Piemēram, Vācijā 7% no visiem datoriem ir inficēti ar šo tārpu.

CNN norāda, ka bažas, par to, ka Conficker tārps varētu izraisīt haosu, nav piepildījušās, jo ziņojumu par lielām problēmām neesot. Tomēr, lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem, datorvīrusu eksperti iesaka pārbaudīt savus datorus un atjaunot antivīrusu programmas!

"Kamēr Jums ir atjaunināta antivīrusa programma ar Jūsu datoru visam vajadzētu būt kārtībā," norādīja IT eksperts Kriss Pirilo (Chris Pirillo).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cilvēki internetu arvien biežāk lieto viedtālrunī, kas pielej eļļu diskusiju ugunī par to, vai mobilais internets spēj aizstāt fiksēto, otrdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Fiksētā interneta piedāvātāji norāda, ka mobilais internets ir papildu, nevis pamatizvēle, savukārt mobilā interneta nodrošinātāji uzsver, ka tas stāv plecu pie pleca tradicionālajam internetam, un ir daļa klientu, kuri fiksētā pieslēguma vietā izvēlas mobilo. Tiesa, ieraudzīt objektīvu ainu pašlaik ir faktiski neiespējami – konkurences apstākļos uzņēmumi datus atklāj skopi.

Ar mobilo nepietiek

«Cilvēkiem ir svarīga piekļuve informācijai un savām lietojumprogrammām neatkarīgi no izmantotās ierīces vai interneta pieslēguma veida. Līdz ar mobilo internetu patērētājiem parādās vairāk izvēles iespēju interneta pakalpojumiem, bet fiksētā interneta lietošanas apjomu tas neietekmē – mobilais internets vairāk ir papildu iespēja, nevis pamatizvēle. Tas ir ērts, piemēram, esot ceļā. Tomēr, atgriežoties mājās vai citur, kur ir fiksētais internets, cilvēks parasti arī savu mobilo ierīci pārslēdz uz fiksēto internetu, jo tas parasti ir ātrāks, stabilāks un lētāks. Mobilais internets ir alternatīva arī tādos gadījumos, kad fiksēto internetu ierīkot nav iespējams vai arī tas ir ļoti dārgi. Tad jārēķinās ar mobilā interneta pakalpojuma augstāku cenu kopumā un, iespējams, kādiem apjoma limitiem,» saka Elizabete Podinska, Baltcom mārketinga vadītāja. Pēc viņas teiktā, mobilais internets vismaz šobrīd ir ievērojami dārgāks un, ņemot vērā tehnoloģiju attīstībai un tīkla pārklājuma izveidošanai nepieciešamās milzīgās investīcijas, mobilā interneta pakalpojumu cenu samazinājums tuvākajā laikā esot maz ticams. Pieredze liecinot, ka aktīvāko tehnoloģiju lietotāju vēlmes pēc datu pārraides un darbības ātruma vienmēr pārsniedzot tehnoloģiju sniegtās iespējas neatkarīgi no tā, cik ātri tās attīstās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Nosacījumi ceļošanai uz ASV

, 23.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ārlietu ministrija ir sagatavojusi tuvāku informāciju par ceļošanu uz ASV, kā arī biežāk uzdotos jautājumus saistībā ar Elektroniskās ceļošanas atļaujas sistēmu (Electronic System for Travel Authorization - ESTA).

Ko nozīmē bezvīzu režīms ar ASV?

Tas nozīmē, ka tūrisma vai biznesa nolūkos Latvijas pilsoņi, kas saņēmuši biometrisko pasi un ESTA apstiprinājumu, var doties uz ASV bez vīzas.

Kā var pieteikties ESTAi uz ASV?

ESTA ir interneta tīmekļa sistēma. Lai pieteiktos ESTA atļaujai, ir jāieiet https://esta.MRB.dhs.gov/. Tālāk jāseko instrukcijām, lai atbildētu uz visiem nepieciešamajiem jautājumiem.

Vai ESTA jāsaņem katram ceļotājam individuāli?

Katram Latvijas pilsonim, dodoties uz ASV biznesa vai tūrisma nolūkos ASV bezvīzu programmas ietvaros pirms došanās ceļā būs jāsaņem elektroniska ceļošanas atļauja ESTA sistēmā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu krīzes laikā daudzas nacionālās ekonomikas saņēmušas valdību un ārvalstu aizdevēju finansiālo atbalstu, kas rezultējies lielākos izdevumos, aizņēmumos un vairumā gadījumu - augošā valsts parādā.

Daļēji pateicoties finanšu krīzei, dažas valstis un ekonomikas šobrīd ir ievērojami sliktākās pozīcijās, runājot par parādu, nekā citas, norāda CNBC, kas savā interneta vietnē publicējusi pasaulē lielāko valstu - parādnieču topu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izsolīs 90-to gadu mākslas darbus un to autorreplikas

, 03.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīt, 4.septembrī, plkst.19.00, Andrejsalā, Korpusu cehā notiks vairāku izstādes "Mobilais muzejs" eksponātu, 90-tajos gados radītu mākslas darbu un to autorrepliku, ko radījuši paši darbu autori, izsole. Tajā tiks izsolīts Ērika Boža objekts "Kzzz...", Andra Brežes darbs no sērijas "Struktūras", Kristapa Ģelža "Putekļu sēta", Zaigas Putrāmas darbs - mākslas aģitvilciena biļetes "Turp" un Oļega Tillberga "Lidmašīna", kā arī Ievas Iltneres "Suvenīri" - šķīvji ar Aivara Lemberga attēlu, kuru idejas maketu māksliniece radīja 1998. gadā notikušā 6. gadskārtējā SMMC-Rīga projekta "Ventspils. Tranzīts. Termināls" ietvaros.

Pasākumu vadīs Eduards Liniņš, par muzikālo noformējumu rūpēsies Roberts Gobziņš. Tajā tiks demonstrēts arī Sorosa Mūsdienu mākslas centra - Rīga (SMMC-Rīga) 5. gadskārtēja projekta "Opera" laikā realizētās Hardija Lediņa un Kaspara Rolšteina operas "Rolstein on the Beach" (1997) ieraksts, kuru Laikmetīgās mākslas centrs septembrī izdos DVD formātā.

Starptautiskais mākslas projekts MOBILAIS MUZEJS apskata muzeja lomu mūsdienu sabiedrībā globālā un lokālā kontekstā. Izstāde ir mēģinājums apzināt, kā "muzejs bez sienām" vai plašākai publikai pieejams kādas sistemātiskas mākslas darbu atlases rezultāts ietekmē mākslas procesu un veido mūsdienu mākslas vēsturi. Izstādes tēma ir īpaši aktuāla patreizējā periodā, kad intensīvi tiek strādāts pie jaunā laikmetīgās mākslas muzeja un tā kolekcijas izveidošanas. Arī izstādes norises vieta Andrejsala - kalpo kā norāde uz plānoto muzeju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tārpi, kas krīt no bagāžas skapīša, aizkavējuši US Airways lidmašīnas pacelšanos Atlantas lidostā ASV, ziņo BBC.

«Tārpi vienkārši sāka krist no augšējā nodalījuma,» izraisot paniku lidmašīnas salonā, Associated Press stāstījusi viena no pasažierēm Desīrija Harela (Desiree Harrell).

Visiem pasažieriem lūgts izkāpt ārā no lidmašīnas, lai apkalpe varētu to iztīrīt.

Saskaņā ar aviokompānijas sniegto informāciju lidmašīnas, kas devās uz ASV pilsētu Šarloti, aizkavēšanos izraisījusi sabojājusies gaļa, ko lidmašīnā ienesis kāds pasažieris.

Pēc nosēšanās Ziemeļkarolīnā lidmašīna esot arī dezinficēta.

Donna Adamo, reisa 1537 pasažiere, stāstījusi, ka sākumā, ieņemot savu vietu lidmašīnā, viņa pamanījusi pāris mušas, bet tām nav pievērsusi lielu uzmanību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Parādījies rets pret Macintosh datoriem vērsts datortārps

Juris Kaža [email protected], 17.02.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parādījies rets, pret Apple Computer Mac OS X operāciju sistēmu vērsts datortārps, kas izplatās ar čata programmatūru iChat. Par to vēsta avīzes «Washington Post» interneta portāls un citi avoti. Tārps, kas kaitē Macintosh datoru darbībai bet nav uzskatāms par sevišķi bīstamu, maskējas kā lejuppārlādējams fails, kas it kā piedāvā jaunākās, vēl tirgū nepieejamas Mac OS versijas ekrānattēlus. Tikai 5 % no ASV datorlietotājiem ir Macintosh tipa datori, tādēļ hakeriem, kas raksta tārpus ļauna prieka pēc, nav lielas jēgas «piņķerēties» ar šādiem pasākumiem. Tomēr datu drošības eksperti brīdina – Mac OS X tārps var būt tikai pirmais, ne pārāk veiksmīgais eksperiments, kas vēsta par plašāku pret Macintosh sistēmām vērstu uzbrukumu vilni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Vācieši pasludina vīrusu par uzveiktu

Ainars Sedlenieks [email protected], 26.05.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Datoru Drošības tehnoloģijas, kas pārstāv antivīrusu kompāniju Kaspersky Lab informē, ka Vācijas federālā iestāde paziņojusi, ka vīruss Sober ir uzveikts, taču nozares speciālisti iesaka būt piesardzīgiem. Vācijas Federālā Informācijas drošības pārvalde (BSI) apgalvo, ka, likvidējot interneta vietnes, kurās, pēc tās domām, šis tārps meklētu papildus kaitīgās komponentes, ir veiksmīgi novērsts vīrusa radītais apdraudējums. „Līdz šim brīdim nekas nav noticis,” BSI pārstāvis Mihaēls Dikofs paziņojis intervijā kādā intervijā. „Liekas, ka mūsu aizsardzības pasākumi ir bijuši rezultatīvi.” Antivīrusu kompānijas, analizējot jaunāko Sober, bija atklājušas, ka tārps 23. maijā sāks tīkla vietnēs meklēt kaitīgo kodu. Šajā datumā viss bija mierīgi, tādēļ BSI paziņoja par savu uzvaru, taču agrākā pieredze dažiem speciālistiem liek saglabāt piesardzību. „Sākotnējam Sober.p, kurš piedāvāja futbola Pasaules čempionāta biļetes, jaunas aktivizācijas datums bija 27. aprīlis, bet tas tikai 14. maijā sāka ielādēt Sober.q,” stāsta Ciphertrust pētnieks Dmitrijs Alperovičs. „Kaut arī Sober.q jaunā aktivizācija nozīmēta 23. maijā, tā (jauna kaitīgā koda ielāde inficētajos datoros) var notikt arī citā datumā.”

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Bezmaksas porno filmu vietā datorvīruss

Lelde Petrāne, 10.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visā pasaulē savus upurus šobrīd meklē epasti, kas sola bezmaksas porno filmas, bet patiesībā satur datorvīrusu, atsaucoties uz interneta drošības firmu sniegto informāciju, vēsta BBC.

Ļaunprātīgie e-pasta ziņojumi satur tekstu: «Šeit ir» («Here you have»), un Web saiti, kas izskatās tā it kā tā novestu uz PDF dokumentu. Tā vietā tā ved uz tīmekļa vietni, kur atrodas vīruss.

Kad instalēts, tārps mēģina izdzēst drošības programmatūru un izsūta savas kopijas uz visām e-pasta adresēm, ko tas var atrast.

Vīruss internetā izplatoties arī citos veidos. Ar šo vīrusu šorīd cīnoties, piemēram, NASA, AIG, Disney, Procter & Gamble un Wells Fargo, kuru e-pasta kastes ir pārpludinātas ar simtiem e-pasta ziņojumu, kas satur saiti uz vīrusu.

Centieni ierobežot vīrusu rezultējušies panākumiem, kad 9. septembra vakarā slēgta mājaslapa, kur «mitinās» tārps. Taču drošības firmas paredz jaunu tārpa variantu parādīšanos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kaspersky Lab: jauns tārps inficē skaņu ierakstu failus

, 18.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atrasta kaitīga programma, kura inficē skaņu ierakstu WMA formāta failus. Inficēšana tiek veikta, lai izplatītu Trojas zirgu, kurš datornoziedzniekiem ļauj pārņemt savā varā Windows datorus, informē Kompānija Kaspersky Lab.

Minētais tārps, kas nosaukts par Worm.Win32.GetCodec.a, mp3 formāta failus pārveido par Windows Media Audio (WMA) failiem, atstājot paplašinājumu mp3, un šiem failiem pievieno marķieri ar inficētas tīmekļa lapas hipersaiti.

Kad tādu failu atskaņo, marķieris automātiski aktivizējas. Tas pārlūkprogrammā Internet Explorer atver inficēto lapu, un vietne lietotājam piedāvā lejupielādēt un instalēt failu, kurš tiek uzdots par kodeku. Ja lietotājs piekrīt faila instalēšanai, datorā iekļūst Trojas zirgs Trojan-Proxy.Win32.Agent.arp, kurš datornoziedzniekiem ļauj datoru pārņemt savā varā.

Agrāk Trojas zirgi WMA formātu izmantoja vienīgi sevis maskēšanai (īstie skaņu ierakstu faili netika inficēti), bet šis tārps tik tiešām inficē skaņu failus. Kaspersky Lab vīrusu analītiķi norāda, ka šis ir pirmais tāda veida gadījums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Dabas fonda projekta GrassLIFE mobilais ganāmpulks šovasar dosies uz ganībām pie pļavu īpašniekiem visā Latvijā, lai uzturētu un atjaunotu vērtīgās dabiskās pļavas.

Ganību sezonas atklāšana notika 15. maijā, kad pirmās govis ieradās Pedvāles mākslas parkā Sabilē. Mobilais ganāmpulks šovasar darbosies arī atpūtas bāzē «Zviedru cepure» Sabilē, vairākās Siguldas, Jelgavas un Jūrmalas pilsētas pļavās, arī Gaujas Nacionālajā parkā, dabas liegumā «Raķupe» un aizsargājamo ainavu apvidos Vestiena, Veclaicene un Ziemeļgauja.

Pedvāles mākslas parkā šovasar tiks noganīti 10 hektāru dabiskās pļavas, kurai nepieciešama atjaunošana.

Projekta GrassLIFE mobilais ganāmpulks darbojas jau otro sezonu. Pirmajā ganīšanas sezonā ganāmpulks viesojās vairākās pļavās un ganībās Valkas novadā, Jelgavas Sieramuižas pļavās, pie Zvārtas ieža, un kopumā tika noganīti 183 hektāri dabisko pļavu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Komentāru sniedz SEB galvenais ekonomists Roberts Bergkvists (Robert Bergqvist).

Fakts, ka ASV ir pazaudējusi augstāko kredītreitingu no vienas no trim galvenajām kredītreitinga aģentūrām, un arī turpmākā prognoze negatīva, ir kārtējais apstiprinājums nestabilajam globālajam līdzsvaram un Rietumu lielajam parāda līmenim, kas prasa daudz laika, lai to atrisinātu un ietekmē ekonomisko izaugsmi unpolitiku.

Lēmums ir acīmredzami negatīvs no šī brīža globālā ekonomiskā, finanšu un politiskā skatu punkta. Amerikāņiem tas nozīmē pieaugošu plaisu ASV tēlam kā dominējošajai ekonomiskajai lielvalstij, kā arī samazinājumu viņu ģeopolitiskajā ietekmē.

Tomēr kredītreitinga samazinājumu nevajag pārspīlēt. ASV valdības vērtspapīru un ASV dolāra globālās pozīcijas nav apdraudētas. Vairāk uztraukuma rada fakts, ka ASV ekonomikā sāk parādīties izaugsmes samazinājuma pazīmes, bet Obamas administrācijas un Federālo rezervju sistēmas rīcībā gandrīz nav ekonomiskās politikas sviru, lai cīnītos ar jaunu recesiju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Jaunas mobilo telefonu vīrusa versijas

Ainars Sedlenieks [email protected], 10.12.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Milzīgo mobilo telefonu lietotāju auditoriju vīrusi līdz šim tā arī nav spējuši „apgūt”. Datoru Drošības tehnoloģijas, kas pārstāv antivīrusu kompāniju Kaspersky Lab informē, ka vienīgajam tārpam Symbian, kas paredzēts platformai Cabir nupat parādījušās divas jaunas apakšversijas, taču diez vai tās ienesīs īpašas izmaiņas situācijā. Kā liecina sākotnējā izpēte, tās ir nedaudz izmainītas iepriekšējās versijas variācijas, kuras atšķiras ar failu nosaukumiem un demonstrējamajiem tekstiem. Zīmīgi, ka pēc kompānijas F-Secure informācijas, jauno apakšversiju paraugi pienākuši kā fails Norton AntiVirus 2004 Professional.sis, kas pie palaišanas instalē tārpa failus un tārpa autostarta komponenti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Mobilajiem vīrusiem patīk lieli pasākumi

Ainars Sedlenieks [email protected], 11.08.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Datoru Drošības tehnoloģijas, kas pārstāv antivīrusu kompāniju Kaspersky Lab saņēmusi informāciju par mobilo telefonu vīrusu izplatīšanos vieglatlētikas čempoināta laikā Helsinkos. Šis ir viens no lielākajiem sporta pasākumiem šogad un uz to no visas pasaules ieradušies daudz dalībnieku un skatītāju, kuriem ir ļoti daudz ļoti viedu mobilo tālruņu – tajā skaitā arī ar Symbian operētājsistēmu. Somijas antivīrusu kompānija F-Secure informē par vairākiem mobilā tārpa Cabir izplatīšanās reģistrētiem gadījumiem. Tagad šīs kompānijas speciāli norīkoti darbinieki dežurē stadionā, lai nepieciešamības gadījumā palīdzētu iztīrīt mobilos tālruņus no vīrusiem. Kā atzīmē F-Secure, tad tā nav pirmā reize, kad mobilo vīrusu problēmas parādās lielos pasākumos. Līdzīga situācija esot bijusi vērojama Live 8 koncertos šovasar. Symbian tālruņu un mobilo kaitīgo programmu skaits aug. Tāpēc ar tām mēs pilnīgi noteikti satapsimies arī 2006. gada Pasaules hokeja čempionātā Rīgā ...

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd milzīga uzmanība pasaulē pievērsta tam, kas notiek Covid-19 vakcīnas frontē. Jo ātrāk tā tiks saražota un izplatīta, jo ātrāk potenciāli gals var pienākt aktuālajam ekonomiskās un sabiedriskās situācijas murgam. Kopumā gan pārsvarā eksperti norāda, ka, neskaitoties uz šādu vakcīnas cerību, priekšā, visticamāk, gaidāma smaga ziema.

Lai nu kā – interesanti, ka vakcīnas uznācienu šobrīd daudzi sasaista ar būtiski vājāku ASV dolāru. Valdot šādam fonam, gandrīz katrs lielais finanšu tendenču prognozētājs šobrīd metas pazemināt savas nākamā gada ASV dolāra vērtības aplēses. Piemēram, ASV "Citigroup" sagaida, ka nākamgad ASV dolāra vērtība uz vakcīnas fona var samazināties pat par 20%, kas būtu ļoti straujš kritums, ziņo "Bloomberg". Spēcīgs dolārs raksturojis faktiski visus iepriekšējos 10 gadus, lai gan nu tie runāts par šādas ēras beigām.

Jau daudzus gadus ierasts, ka pie ASV dolāra tirgus dalībnieki griežas paaugstinātas neskaidrības apstākļos. Proti, ja viss draud brukt un gāzties, tad vienīgais, kam atliek ticēt, ir nekas cits kā ASV dolārs. Jeb - ja investoru pārliecība sašķobās, aug ASV dolāra cena. Pēdējie gadi jau vairākkārt rādījuši, ASV dolārs pasaules ekonomikai neskaidrākos brīžos ir populārāks drošais patvērums nekā, piemēram, zelts. Savukārt šobrīd daži gaida, ka nākamgad, mazinoties Covid-19 neskaidrībai, finanšu tirgus dalībnieki uzmanību atkal varēs pievērst kaut kam citam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daudzpakalpojumu uzņēmums “Tele2” izveidojis apskatu, kurā var iepazīties ar vairākiem 5G izmantošanas piemēriem, kas nākotnē virkni nozaru un mūsu mijiedarbību ar pasauli mainīs līdz nepazīšanai.

Drošāka pārvietošanās ar autonomo transportu

Viena no jomām, kur 5G jau tuvākajā nākotnē atstās ievērojamu nospiedumu, ir transports. Segments, kas šajā ziņā gūs vislielākās priekšrocības, ir autonomie transportlīdzekļi, kas citviet pasaulē jau parādās satiksmē. Viena no funkcijām, ko 5G sniegs bezšofera auto, ir spēja dažādos veidos izveidot savstarpējos sakarus. Piemēram, autonomie transportlīdzekļi varēs savstarpēji sazināties un šādā veidā izvairīties no avārijām. Izmantojot jaunās paaudzes sakaru tehnoloģijas, šie auto spēs sazināties arī ar citiem objektiem, gājējiem, satiksmes vadības sistēmām tieši krustojumos. Tas ļaus ievērojami uzlabot drošību, jo automašīnas varēs sajust apdraudējumu daudz agrāk un izmantot automatizētas sistēmas, lai vajadzības gadījumā iedarbinātu bremzes, uzņemtu ātrumu vai stūrētu. Piemēram, automašīnas varēs sajust gājējus pēc viedtālruņu izstarotajiem signāliem. Vienu no piemēriem, kur šobrīd tiek izmantoti autonomie auto ar iespējotu 5G, iezīmē “Huawei” sadarbība ar Taizemes Srijaijas slimnīcu. Jaunās partnerības ietvaros 5G darbināti pašbraucošie transportlīdzekļi tiks izmantoti medicīnas preču piegādēm slimnīcai. Tas ne tikai samazina darba slodzi, bet arī COVID-19 izplatību, kas slimnīcu darbinieku vidū ir ļoti augsts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Siemens jaunumi augsto tehnoloģiju izsē CeBIT 2005

Ainars Sedlenieks [email protected], 14.03.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijā, Hanoverē CeBIT 2005 tehnoloģiju mesē no 10. līdz 16. martam Siemens prezentē sakaru ierīču prototipus un novatoriskos tālruņus, atspoguļojot mobilo sakaru gaidāmo attīstību nākotnē. Jaunie modeļi reprezentē Siemens mobilajos telefonos efektīvi apvienotās dizaina, izlaides un tehnoloģiju iespējas. Siemens CF75, vidējās klases mobilais tālrunis ir aprīkots ar 65,000 krāsu, 128 x 160 punktu izšķirtspējas lielu ekrānu. Lielisks papildinājums ir tā mūsdienīgās funkcijas – VGA foto kamera ar pievienojamu zibspuldzi, multivides ziņojumu (MMS) nosūtīšanas iespējas, e-pasta pārlūka programma, kā arī dažādas plānotāja funkcijas un jaunākās spēles. CF75 atbalsta arī Push and Talk tehnoloģiju. Oriģinālais risinājums ir adaptēts no rāciju darbības pamatprincipa – sasniegt runātāju, ātri nospiežot taustiņu. Paredzams, ka šī funkcija savienojumā ar mobilajām komunikācijām vienkāršos sakaru uzturēšanu draugu starpā, kā arī piešķirs pārsteiguma momentu ikdienas komunikācijai. Mobils tālrunis nodrošina sakarus visās trijās pasaulē izplatītākajās sakaru frekvenču joslās. Tālrunis tiks piedāvāts debess zilā krāsā un tirdzniecībā būs pieejams no 2005. gada jūlija ir jaunākais Siemens atvāžamais mobilais tālrunis, kura galvenā atšķirība no priekšgājējiem ir 262’000 krāsu ekrāns un iebūvēta digitāla fotokamera, ko var izmantot arīdzan kustīgo bilžu iemūžināšanai. Uzņemtos attēlus un nelielos video klipus iespējams saglabāt iebūvētajā 11 MB lielajā atmiņā. Jaunais tālrunis tirdzniecībā tiks piedāvāts sākot no 2005. gada otrā kvartāla. Siemens M75 - veidots cilvēkiem ar aktīvu dzīves veidu. Tas ir vizuāli pievilcīgs un reizē arī nodrošina pēdējās tehnoloģijas izklaides ērtības. Tālrunis ir apjozts ar gumijotu metāla rāmi un aizsargājošiem gumijas sāniem. Pateicoties šai unikālajai Siemens aizsardzības sistēmai, tas viegli spēj izturēt triecienus, putekļus un ūdens šļakatas. Siemens M75 ir aprīkots arī ar 1,3 megapikseļu digitālo kameru. Šis daudzpusīgais mobilais tālrunis piedāvā arī MP3 atskaņotāju, un tam papildus pievienojamais pārnēsājamais mūzikas komplekta aksesuārs (Mobile Music Set). Tā aktīvie skaļruņi ļauj dalīties augstas skaņas kvalitātes mūzikā arī ar citiem. Jaunais tālrunis tirdzniecībā tiks piedāvāts sākot no 2005. gada jūnija, Siemens SXG75 – vispusīga komunikācijas ierīce ar GPS navigāciju, UMTS un mūzikas atskaņošanas funkcijām Siemens SXG75 ir pirmais mobilo tālrunis, kuru var lietot UMTS tīklā. Aprīkots ar iebūvētu GPS moduli (ieskaitot A-GPS iespēju) un jau uzstādītu navigācijas aplikāciju, SXG75 vienmēr vadīs tā lietotājus pareizajā virzienā jebkur, kur tie ceļotu. Tālruņa divu megapikseļu digitālā kamera un otrā CIF kamera video telefonijai, kā arī augstas izšķirtspējas krāsainais ekrāns nodrošina bilžu izdošanos perfektā dzidrumā. Visambiciozāko lietotāju prasības apmierinās FM radio uztvērējs ar RDS funkcijas atbalstu, MP3 audio failu atskaņotājs, kā arī pilnvērtīgs plānotājs ar Bluetooth atbalstu bezvadu datu apmaiņai. Papildus e-pasta pārlūka programmai, multivides ziņojumiem (MMS) un ātram XHTML Interneta pārlūkam, tālrunis nodrošina arī tūlītēju ziņapmaiņu un Push and Talk tehnoloģiju (tās pieejamība atkarīga no tīkla operatora). Papildus pieejams arī mobilais mūzikas komplekta aksesuārs (Mobile Music Set). Siemens SXG75 tiks piedāvāts metāliski baltā krāsā, un veikalos parādīsies sākot no 2005. gada septembra.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ darbu sāk “Centrālās laboratorijas” mobilais testu nodošanas punkts – pacientus tajā pieņems tikai pēc iepriekšēja pieraksta, un šis jauninājums nodrošinās procesa mobilitāti Latvijas pašvaldībās.

Mobilais analīžu nodošanas punkts izveidots, ņemot vērā iedzīvotāju straujo saslimšanu ar Covid-19 un līdz ar to paaugstināto pieprasījumu attiecīgu analīžu veikšanai šī vīrusa noteikšanai.

“Esam gandarīti, ka esam savlaicīgi aprīkojuši mobilo Covid paraugu nodošanas punktu un, strauji pieaugot saslimstībai, varam sniegt pakalpojumu tuvāk iedzīvotāju dzīvesvietai. Šonedēļ mobilais analīžu nodošanas punkts sāk pirmos reisus uz Jūrmalu,” informē Stella Lapiņa, “Centrālās laboratorijas” valdes priekšsēdētāja.

Jāatzīmē, ka pašreiz šādi iespējams nodot tikai valsts apmaksātas koronavīrusa SARS-CoV-2 PĶR analīzes.

“Centrālā laboratorijas” mobilais analīžu nodošanas punkts Jūrmalā atradīsies Kauguros - Skolas ielā 44.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

LMT padomes locekļa amatu pamet nesen ievēlētais Kaspars Ozoliņš

Žanete Hāka, 07.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Latvijas Mobilais Telefons padomi atstājis tās loceklis Kaspars Ozoliņš, kurš amatā tika iecelts vien pirms nepilna mēneša, liecina Lursoft dati.

Pēc izmaiņu reģistrācijas mobilo sakaru operatora padome turpina darbu sešu personu sastāvā.

Pēc atstādināšanas no SIA Latvijas Mobilais Telefons padomes locekļa amata, K. Ozoliņš turpina būt juridisko pakalpojumu firmas SIA Consilio līdzīpašnieks, kā arī darboties Valmieras juristu biedrībā.

SIA Latvijas Mobilais Telefons 2012.gadā strādājis ar 173,735 miljonu eiro apgrozījumu, gadu noslēdzot ar 38,997 miljonu eiro lielu peļņu. Gada pārskatā publicētā informācija liecina, ka aizpagājušajā gadā uzņēmumā strādājuši 485 darbinieki.

SIA Latvijas Mobilais Telefons reģistrēts 1992.gada 2.janvārī, uzņēmuma kapitāldaļu turētāji ir SIA Lattelecom, VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs, VAS Privatizācijas aģentūra, Nīderlandē esošais Sonera Holding B.V. un zviedru TeliaSonera Aktiebolag.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Igaunijā iekārotākie darba devēji - Skype un Eesti Energia

Gunta Kursiša, 15.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visvairāk kārotais darba devējs Igaunijā, līdzīgi kā Latvijā, ir valstij piederošā enerģētikas kompānija Eesti Energia, tāpat igauņi labprāt strādātu tehnoloģiju kompānijā Skype, citējot CV Keskus aptaujas datus, vēsta BBN.

Trešais iekārojamākais darba devējs Igaunijā ir telekomunikāciju nozares uzņēmums Elion.

Jau ziņots, ka Latvijā, saskaņā ar visu trīs karjeras un darba portālu – CV Market Latvija, WorkingDay Latvia un CV Online - veikto pētījumu rezultātiem, Latvijā iekārojamākais darba devējs ir valsts a/s Latvenergo. Topu augšgalā ir arī tādas kompānijas kā a/s Swedbank, SIA Statoil Fuel & Retail Latvia, SIA Latvijas Mobilais Telefons, SIA Lattelecom un a/s Swedbank.

Vortāla CV Market Latvija iekārojamāko darbadevēju tops:

1. A/s Latvenergo

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lattelecom ir jāpieņem stratēģisks lēmums par darbību mobilo sakaru tirgū, jo savādāk kompānija zaudētu konkurētspēju un vērtību.To Db pauda Lattelecom valdes priekšsēdētājs Nils Melngailis. "Tas ir stratēģiskas dabas lēmums, kas jāapspriež ar akcionāriem," N. Melngailis teica. Viņš nevēlējās komentēt, kā Lattelecom varētu tikt pie mobilajiem sakariem, jo to risinās pēc lēmuma pieņemšanas.

Nozarē uzskata, ka tas izdarāms, dibinot t.s. virtuālo mobilo operatoru kāda esoša mobilā operatora tīklā, pērkot esošu mobilo operatoru vai arī gaidot brīdi, kad piedāvās jaunu mobilo sakaru licenci, un cerot to iegūt. Satiksmes ministrijas (SM) Sakaru departamenta direktors Raimonds Bergmanis Db teica, ka šobrīd neesot radiofrekvenču resursu, ko pārdot jaunam operatoram. Tele2 direktors Petrs Kirdeika (Petras Kirdeika) Db teica, ka nevarot nopietni komentēt Lattelecom lēmumu, kas vēl neesot pieņemts. Tomēr viņš uzskata, ka Lattelecom ir stiprs zīmols, kas, piem., palīdzētu tam ienākt virtuālo operatoru tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Šogad dominējis dolārs; paredz nelielu tā cenas atslābumu

Jānis Šķupelis, 06.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad valūtu frontē dominējis ASV dolārs. Tā vērtība pakāpusies pret lielu daļu no citām pasaulē visvairāk tirgotajām valūtām. Tas noticis, neskatoties uz pagājušā gada beigu un šā gada sākuma prognožu birumu, ka ASV dolāram tomēr vajadzētu sagurt (vairums tirgus dalībnieku eiro/ASV dolāra virzienu kļūdaini min jau gandrīz divus gadus, liecina "Reuters" dati).

Pēdējos gados pierādījies – ja finanšu tirgos aug stress, tirgus dalībnieki patvērumu meklē tieši ASV dolāros. Tādējādi šogad, nostiprinoties pieņēmumiem par pasaules ietekmīgāko tautsaimniecību bremzēšanos un esot aktuāliem vairākiem ASV un Ķīnas tirdzniecības kariņa saasināšanās viļņiem, pieprasījums pēc ASV dolāriem saglabājās liels. Tāpat, ja vērtē lielāko tautsaimniecību izaugsmi, ASV tā saglabājās salīdzinoši veselīgāka. Līdz ar šādu situāciju ASV dolāri – pat, ja ne īpaši glīti – tāpat uz pārējā fona izskatās laba alternatīva.

Valdot šādam fonam, eiro cena ASV dolāros kopš šā gada sākuma sarukusi par 3,3%, un šīs nedēļas otrajā pusē tā atradās pie 1,109 ASV dolāru atzīmes. Dažās pēdējās nedēļās gan tomēr ir vērojams zināms ASV dolāra cenas atslābums, kas eiro cenai ļāvis pakāpties gandrīz par 2%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Vējonis: Baltijas valstis un ASV apņēmušās aktivizēt ekonomisko sadarbību

LETA, 03.04.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiekoties ar ASV prezidentu Donaldu Trampu, Baltijas valstis ir saņēmušas apliecinājumu par ASV militārās klātbūtnes reģionā saglabāšanu un ASV gatavību turpināt atbalstīt Baltijas valstu aizsardzības spēju stiprināšanu, paziņojumā par trīs Baltijas valstu un ASV samita rezultātiem norādīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Valsts prezidents uzsvēra, ka Vašingtonā notikušais trīs Baltijas valstu un ASV prezidentu samits kalpo kā spēcīgs vēstījums Baltijas valstu un ASV ciešajai partnerībai. Īpašu simbolismu samitam piešķirot fakts, ka šogad tiek atzīmēta Baltijas valstu neatkarības simtgade, piebilda Vējonis.

Trīs Baltijas valstu prezidentu un ASV prezidenta preses konferencē Vējonis norādīja, ka samits apstiprinājis apņemšanos sargāt kopīgās vērtības, draudzīgās attiecības un veiksmīgās partnerattiecības, kas starp Baltijas valstīm un ASV pastāvējušas jau gandrīz 100 gadus. ASV ir uzticamākais un ciešākais sabiedrotais un partneris, kas atbalsta Baltijas veiktos pasākumus, kā arī palīdz cīnīties ar dažādiem drošības apdraudējumiem, ar ko Baltija saskaras.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kredītreitingu aģentūra Standard and Poor's piektdien pirmoreiz vēsturē pazemināja ASV kredītreitingu no AAA līmeņa līdz AA+ ar negatīvu prognozi, un izskaidroja savu lēmumu ar ASV valsts parāda un budžeta deficīta problēmām un ASV politiķu nespēju risināt šīs problēmas.

Aģentūra arī paziņoja, ka nākamajos divos gados ASV kredītreitings var tikt pazemināts vēlreiz, ja netiks panākts progress milzīgā ASV budžeta deficīta samazināšanā.

Standard and Poor's paziņoja, ka "politiskā balansēšana" pēdējos mēnešos parādījusi to, ka ASV vadība kļūst "mazāk stabila, mazāk efektīva un mazāk prognozējama" un palielinās risks, kā tā kādreiz varētu nepildīt parādsaistības.

ASV kredītreitings AAA tika pazemināts pirmoreiz, kopš 1917.gadā šo reitingu ASV piešķīra aģentūra Moody's. "Standard and Poor's" to piešķīra ASV 1941.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru