Pasaules biržas

Mobiuss iepērk BRIC valstu akcijas

Žanete Hāka, 27.05.2010

Jaunākais izdevums

Templeton Asset Management vadītājs un investīciju guru Marks Mobiuss paziņojis, ka pēdējā mēneša laikā iepircis Brazīlijas, Krievijas, Indijas un Ķīnas (tā saucamo BRIC valstu) akcijas, un kritumu jaunattīstības akciju tirgos nosaucis par korekciju «buļļu tirgū», raksta Bloomberg.

«Par spīti faktam, ka daudzi cilvēki uzskata, ka ieejam «lāču tirgū», mēs tam neticam,» sacījis M. Mobiuss. «Tā ir tikai korekcija «buļļu tirgus» laikā.»

MSCI Emerging Markets Index kopš 15. aprīļa ir krities par 15%, tirgus dalībnieku vidū valdot bažām, ka Ķīna veiks pasākumus, lai iegrožotu inflāciju, kā arī par to, ka Eiropas valstu parāda problēmas var kavēt pasaules ekonomikas atveseļošanos. Indekss kopš 2008. gada oktobrī sasniegtās četru gadu zemākās atzīmes ir pieaudzis par 96%, un trešdien pakāpās par 3,2%, atgūstoties no lielākā krituma kopš 2009. gada marta.

«Kad pienāks īstais brīdis, tad jaunattīstības tirgi atveseļosies ātrāk un lielākā mērā,» sacījis M. Mobiuss. «Mēs iepērkam, jo mūsu fondos ienākuši līdzekļi. Un liela daļa no ieguldījumiem bijuši BRIC valstīs.»

Templton iepērk arī citu valstu akcijas, ieskaitot Dubaijas un Ēģiptes. Kompānija nav samazinājusi ieguldījumus Dienvidkorejā, jo uzņēmumi, kuri tika iepirkti, ir «salīdzinoši nedārgi», un varētu iegūt no starptautiskas pārdošanas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaules biržas

Eksperts: augot inflācijai var investēt akcijās

Jānis Šķupelis, 04.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašlaik, kad pasaule pieaug inflācijas draudi, akcijas ir relatīvi droša vieta, kur investēt, uzskata Templeton Emerging Markets Group vadītājs Marks Mobiuss, raksta CNBC.com.

«Kā mēs zinām akcijas ir viena no retajām investīcijām, kas pielāgojas inflācijai. Inflācija ir vienmēr, un neviena valūta nesaglabā savu vērtību – pat Šveices franks,» tā M. Mobiuss.

Eksperts norādījis, ka laba investīciju stratēģija ir skatīties uz notikumiem piecu gadu griezumā, jo vairākums investoru skatās tikai uz to, kas varētu notikt tuvākā mēneša vai sešu mēnešu laikā. «Lai atšķirtos no pūļa ir jāspēj skatīties piecus gadus uz priekšu,» tā M. Mobiuss.

Tāpat eksperts uzskata, ka jaunajos attīstības valstu akciju tirgos būs novērojama straujāka izaugsme nekā attīstītajos tirgos un tāpat mainās šo tirgu spēku balanss. «Pilnīgi noteikti ir vērojams pagrieziena punkts un to mēs redzēsim ne tikai šeit Āzijā, bet arī Latīņamerikā un Āfrikā. Šīs valstis izdara lēcienu. Tas nozīmē, kas visi attīstības procesi tur vēršas plašumā,» tā M. Mobiuss.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaules biržas

Mobiuss: Indonēzijas akcijām ir laba nākotnes perspektīva

Žanete Hāka, 03.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Indonēzijai ir laba nākotnes investīciju perspektīva, ko veicina tās resursi un plašā apdzīvotība, uzskata investīciju guru un Templeton Asset Management vadītājs Marks Mobiuss.

«Kopumā mums ir pozitīvs skats uz investīciju iespējām šajā valstī,» norādījis M. Mobiuss. «Indonēzijai ir jauns, pieaugošs iedzīvotāju skaits, un tiek prognozēts, ka Indonēzijas galvaspilsēta Džakarta nākamo divdesmit gadu laikā būs lielākā pilsēta pasaulē.»

Jakarta Composite Index šogad ir pieaudzis par 11%, uzrādot labāko rezultātu starp lielākajiem Āzijas tirgiem.

Starptautiskā Valūtas fonda pārstāvji paredz, ka lielākās Dienvidaustrumu Āzijas valsts ekonomika šajā gadā pieaugs par 6%, salīdzinot ar 4,5% izaugsmi pērn. Tādējādi valsts uzrādītu labāko izaugsmes rezultātu aiz Ķīnas un Indijas G20 valstu vidū.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

81 gadu vecais investīciju guru Marks Mobiuss uzskata, ka ASV tirgus tuvākajā laikā piedzīvos 30% korekciju, kas dzēsīs pēdējo divu gadu guvumus, raksta Financial News London.

Viņš paziņojis, ka visi rādītāji liecina par strauju indeksu Standard&Poor’s 500 un Dow Jones Industrial Average kritumu.

«Es saskatu 30% kritumu,» uzsvēris Mobiuss. «Kad patērētāju noskaņojums ir visu laiku augstākajā punktā, kā tas šobrīd ir ASV, tā nav laba zīme.»

«Pēc manām domām, tirgus gaida kādu iemeslu, kas veicinās kritumu. Un nav iespējams prognozēt, kas tas varētu būt – iespējams, dabas katastrofa vai karš ar Ziemeļkoreju,» viņš teicis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Mobiuss: Tirdzniecības karš ir tikai iesildīšanās nākamajai finanšu krīzei

Db.lv, 11.07.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc tam, kad ASV paziņojusi par jauniem muitas tarifiem Ķīnai, sekos vēl sliktāki notikumi – jaunattīstības tirgu akciju cenu kritums par vēl 10% un globāla finanšu krīze, prognozē investīciju guru Marks Mobiuss.

«Nepastāv jautājums, vai finanšu krīze būs agrāk vai vēlāk, mums jāatceras, ka mēs virzāmies projām no lētās naudas perioda,» viņš sacījis intervijā Bloomberg, un uzsvēris, ka, lai spētu turpināt strādāt, jostas būs cieši jāpievelk kompānijām, kuras bija ļoti atkarīgas no lētās naudas.

Šajā gadā jaunattīstības tirgus ir ietekmējuši ASV Federālo Rezervju sistēmas un Eiropas Centrālās bankas paziņojumi par aktīvu iepirkumu programmas apjomu samazināšanu un likmju paaugstināšanu. Tagad papildu spiedienu rada arī tirdzniecības karš starp Ķīnu un ASV.

Rezultātā MSCI Emerging Markets indekss visdrīzāk līdz gada beigām vēl saruks par 10%, uzskata Mobiuss.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Mobiuss: Grieķijas akcijas ir tik lētas, ka jāsāk tās iepirkt

Žanete Hāka, 01.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patlaban, meklējot iespēju potenciālajām investīcijām, labs variants ir Grieķijas akcijas, uzskata investīciju guru un Franklin Templeton Investments vadītājs Marks Mobiuss.

Pēdējā laikā, tirgus dalībnieku vidū valdot bažām saistībā ar risku, ka Grieķija varētu pamest eirozonu, valsts akciju indeksa vērtība ir pamatīgi iedragāta. Tomēr, pēc M. Mobiusa domām, tas padara to pievilcīgu. «Grieķija paliks eirozonā, par to nav šaubu,» viņš teicis Grieķijas laikrakstam Naftemporiki. «Akciju tirgus ir lēts un mēs tajā iepērkamies,» uzsvēris M. Mobiuss.

Īpaši pievilcīgs ir banku sektors, ņemot vērā tā pašreizējos novērtējumus, uzskata eksperts. Viņa ieguldījumu kompānija jau investējusi National Bank of Greece, kuras akcijas cena otrdien pakāpās par 2,7%.

Pirmā ceturkšņa laikā Grieķijas indekss Athex Composite ir sarucis par aptuveni 6%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaules biržas

Turcija un Indonēzija pārspēj lielākos jaunattīstības valstu tirgus

Žanete Hāka, 09.08.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Indijas un Turcijas akciju tirgi pārspēj pasaules lielākos jaunattīstības valstu tirgus, skatoties uz gandrīz jebkuru finanšu rādītāju, raksta Bloomberg.

Indonēzijas akciju tirgus indekss šogad ir palielinājies par 21%, bet Turcijas akciju tirgus indekss – par 13%, abiem indeksiem 29. jūlijā sasniedzot vēsturiski augstāko atzīmi. Savukārt MSCI BRIC Index, kas apkopo Brazīlijas, Krievijas, Indijas un Ķīnas akciju cenas, šogad samazinājies par 1,2%.

Mazāk nekā divus gadus pēc tam, ka pasaules finanšu krīze bija veicinājusi bažas, ka Indonēzija un Turcija varētu piedzīvot defoltu, investori paredz, ka mazāks parāda līmenis, pieaugošais iedzīvotāju skaits un peļņas kāpums veicinās ekonomikas izaugsmi.

Templeton Asset Management vadītājs Marks Mobiuss sacījis, ka plāno palielināt ieguldījumus Turcijas akciju tirgū, kur kompānija jau investējusi vairāk nekā vienu miljardu dolāru. Jau jūnijā viņš savā blogā rakstīja, ka Indonēzijai ir labas investīciju iespējas, bet Emerging Markets Management LLC vadītājs Antuāns van Agtmaels sacījis, ka Indonēzija ir vispievilcīgākā starp Dienvidāzijas valstu tirgiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Marks Mobiuss ir viens no pieredzējušākajiem fondu menedžeriem, raksta Money Central. Viņš vada Templeton Emerging Markets Investment Trust kopš tā dibināšanas pirms 20 gadiem. Šajā laikā fonda pieaugums ir bijis vairāk nekā vienpadsmit reizes. Šeit ir viņa padomi investīcijām, kas balstīti uz viņa ilggadējo pieredzi.

1. Paturiet acīs vērtību.

Vai akcija tiek pārdota zem tās īstās vērtības? Kāda ir attiecība starp peļņu un cenu?

2. Nesekojiet pūlim.

Daudzi veiksmīgi investori darbojas pretējā virzienā. Pērciet, kad citi pārdod un pārdodiet, kad citi pērk.

3. Esiet pacietīgi.

Romu neuzcēla vienā dienā un kompānijām ir vajadzīgs laiks, lai sasniegtu pilnu potenciālu.

4. Neieguldiet visu naudu vienā reizē.

Neviens precīzi nezina, kurā virzienā dosies tirgus, tādēļ naudu tirgū investējiet pamazām. Tādā veidā jūs līdzsvarosiet tirgus kāpumus un kritumus.

5. Izpētiet savu situāciju un riska apetīti.

Jums nevajadzētu iesaistīties vērtspapīru tirgū, ja jūs esat tāds cilvēks, kas nervozē katru reizi, kad lasa biržas ziņas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nupat aiz stūra ir jauna apaļa desmitgade, un šādi zīmīgi atskaites punkti var būt labs brīdis, lai paraudzītos pagātnē. Neskatoties uz gandrīz nepārtrauktām runām par dažādiem riskiem un to, ka ieguldījumu ziņā vajadzētu būt piesardzīgākiem, iepriekšējo 10 gadu periods akcijām ir bijis viens no pašiem veiksmīgākajiem vēsturē.

Šādi gandrīz nepārtraukti brīdinājumi, visticamāk, skaidrojami ar to, ka uz daudzu cilvēku psihi dziļu rētu atstājusi iepriekšējais globālais finanšu krahs. Jau ziņots - ja investoram atmiņā iespiedusies kāda dziļa krīze, kurai sekojusi strauja aktīvu cenu samazināšanās, viņš lielāku iespējamību šādiem notikumiem piešķir arī nākotnē. Šāds efekts saistīts ar to, ka negatīvās emocijas no zaudējumiem lielākajai daļai cilvēku ir daudz izteiktākas (un vairāk nosēžas atmiņā) nekā pozitīvās emocijas no identiskiem guvumiem.

Pētījumi liecina, ka šādas negatīvās sajūtas vidēji ir pat divas reizes spēcīgākas, kam attiecīgi ir ietekme uz lēmumu pieņemšanas procesiem.Kopumā pieejamie dati liecina, ka ASV akciju tirgus Standard & Poor's indeksa vērtība, ieskaitot dividendes, kopš 2010. gada sākuma ir palēkusies par 250%. Tādējādi visi tie, kas tomēr kaut kad, piemēram, 2009. gada uzdrošinājās pirkt un arī turēt akcijas, tikuši pie dāsniem guvumiem (protams, to pateikt ir vieglāk nekā reāli izdarīt). "Tas pierāda, ka akciju guvumi bieži nāk tad, kad tie vismazāk tiek gaidīti. !Jums jābūt agresīvam (akciju pirkšanas ziņā) tad, kad skatījums uz nākotni ir vispelēcīgākais - tā ir mācība, kas strādā. Protams, tajā brīdī to saprast ir neiespējami," Bloomberg piebilst ASV finanšu uzņēmuma Avalon Investment & Advisory pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kaut arī jaunattīstības akciju tirgu raksturojošais indekss ir sarucis līdz piecu mēnešu zemākajam līmenim un valstu valūtu vērtības ievērojami nokritušās, sliktākais periods šajos tirgos vēl nav pagājis, uzskata Templeton Emerging Markets Group vadītājs Marks Mobiuss.

«Noskaņojums vēl aizvien ir slikts, tādēļ var gaidīt vēl lielu pārdošanas vilni,» Bloomberg sacījis M. Mobius. «Mēs skatāmies uz tirgu, taču neiegādājamies neko. Cenas var sarukt vai arī tām būs nepieciešams ilgāks laiks, lai nostabilizētos,» viņš sacījis.

MSCI Emerging Markets indekss kopš oktobra beigām sarucis jau par 11%, un jaunattīstības tirgos akciju cenas krīt, reaģējot uz ziņām par Ķīnas ekonomikas izaugsmes bremzēšanos. Vājās valūtas tādās valstīs kā Indija un Turcija ir likušas to centrālajām bankām palielināt likmes, savukārt ASV Centrālā banka turpina samazināt savu aktīvu iepirkšanas programmu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaules biržas

Indijas akcijas var pārspēt citus jaunattīstības tirgus

Žanete Hāka, 02.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ekonomikai kļūstot spēcīgākai, Indijas akcijas varētu pārspēt citus jaunattīstības tirgus, uzskata investīciju guru Marks Mobiuss.

Investors Franklin Templton mājaslapā norāda, ka visas BRIC reģiona valstis (Brazīlija, Ķīna, Indija un Krievija) patlaban piedāvā lieliskas iespējas, tādēļ viņa pārvaldītā kompānija Templton Asset Management iegulda visās šajās valstīs – lielākie ieguldījumi veikti Brazīlijā, Ķīnā un Indijā, taču kompānija turpina turēt un iepirkt arī Krievijas akcijs, jo tām ir pievilcīgi novērtējumi un ilgtermiņa potenciāls.

Kā divus no pievilcīgākajiem investors min izejvielas un patērētāju sektoru. Starp iecienītākajām viņš min kompānijas, kurām ir spēcīgas pozīcijas naftas, dzelzs rūdas, niķeļa, platīna un citu šāda veida produktu ražošanā. Tāpat pievilcīgi ir banku pakalpojumi un citas ar patērētāju piedāvājumu saistītas kompānijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Ieguldījumi Ķīnas uzņēmumu akcijās var nest labu peļņu

Žanete Hāka, 10.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā laikā strauju kritumu piedzīvojušas Ķīnas uzņēmumu akciju cenas, tādējādi nākotnē nav izslēgts straujš vērtības pieaugums, raksta MarketWatch.

Kopš 12.jūnija Ķīnas akciju tirgus indekss Shanghai Composite ir sarucis par 32,1%, kas nozīmē, kā daudzi analītiķi patlaban sagaidā cenu atgūšanos. Tikpat labi atgūšanās var nenotikt, un daudziem investoriem diskomfortu var sagādāt prognozes par tālāku tirgus kritumu.

Eksperti analizējuši gadījumus, kad ASV akciju tirgus indeksi saruka tikpat strauji – tas notika 1929. gadā, 1987. gadā un 2000. gadā. Pēc šiem kritumiem atgūšanās notika dažādos tempos – pirmajā gadījumā akciju cenas nākamā gada laikā auga par 5,7%, otrajā – par 23,1%, bet trešajā gan turpināja sarukt – gada laikā par 42,1%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaules biržas

Pasaules akciju tirgi otrdien kāpj

Jānis Šķupelis, 02.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien vairums vadošo pasaules akciju tirgu indeksu vērtības pieauga, jo tirgus dalībnieki pozitīvi uztvēra ziņas par Indijas ekonomikas stiprināšanos, un Eiropas Savienības paziņojumu, ka Grieķijas tuvāko dienu laikā paziņos jaunus pasākumus budžeta deficīta samazināšanai, raksta Bloomberg.

Tā šodien MSCI attīstības valstu akciju tirgus indeksa vērtība palielinājās par 1,1% sasniedzot augstāko līmeni pēdējo piecu nedēļu laikā. Tikmēr 23 attīstīto valstu akciju tirgus indeksa MSCI World vērtība pieauga par 0,5%. Attīstības tirgiem palīdzēja Indijas dati par valsts ražošanas un eksporta pieaugumu. Interesanti, ka arī investīciju guru Marks Mobiuss otrdien nāca klajā ar paziņojumu, ka Indijas akcijas varētu pārspēt citus jaunattīstības tirgus. Valdot šādam fonam, Bombay Stock Exchange Sensitive Indeksa vērtība palielinājās par 2,1%.

Db.lv jau rakstīja, ka runājot par Indiju, investors atzīmē, ka Indijas makroekonomiskie rādītāji ir ievērojami uzlabojušies. Valdība ir paveikusi labu darbu, vadot ekonomiku cauri krīzei, un lielākajai daļai Indijas kompāniju ir veselīgas bilances un spēcīgas naudas plūsmas

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Templeton Asset Management aiziet no Grindeks

Sanita Igaune, 07.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas lielākais zāļu ražotājs Grindeks ir saņēmis Templeton Asset Management paziņojumu par netiešas līdzdalības samazināšanu Grindeks pamatkapitālā līdz 4,97%, liecina Grindeks sniegtā informācija NASDAQ OMX Riga.

2009. gada 6. oktobrī Grindeks saņēma Franklin Resources, Inc. paziņojumu par Templeton Asset Management Ltd. nozīmīgas līdzdalības iegūšanu Grindeks.

Grindeks ir vadošais farmācijas uzņēmums Baltijas valstīs. Uzņēmuma galvenie darbības virzieni ir oriģinālproduktu, patentbrīvo un aktīvo farmaceitisko vielu pētniecība, izstrāde, ražošana un pārdošana.

Grindeks koncernā ietilpst četri meitas uzņēmumi Latvijā, Igaunijā un Krievijā; pārstāvniecības un pārstāvji strādā 14 valstīs. Produkcija tiek eksportēta uz vairāk nekā 40 valstīm un veido 96% no kopējā apgrozījuma. Galvenie tirgi ir Baltijas valstis, Krievija un citas NVS valstis, Japāna un ASV.

Komentāri

Pievienot komentāru