Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV un Lielbritānija tuvojas robežai, lai zaudētu savu augstāko jeb AAA reitingu lielā parāda dēļ, atsaucoties uz reitingu aģentūru Moody’s Investors Service, raksta newsru.

Kredītreitingi četrām lielākajām valstīm, kuras novērtētas ar augstāko – AAA reitingu – ir stabili, tomēr riski ir pieauguši, raksta Marketwatch.

Moody’s ceturkšņa AAA valstu apskatā analizē četras lielākās AAA valstis – Vāciju, Franciju, Lielbritāniju un ASV, kā arī citas valstis ar AAA reitingu, ieskaitot Spāniju un valstis ar mazākiem fiskālajiem izaicinājumiem – Dāniju, Somiju, Norvēģiju un Zviedriju.

«Pasaules ekonomika joprojām ir nestabila vairākās lielās, attīstītās ekonomikās, no kurām liela daļa arī ir īstenojušas visagresīvāko fiskālo un monetāro politiku paplašināšanu,» raksta Moody’s.

«Tas nostāda valdības ievērojama riska priekšā, īstenojot izejas stratēģijas, kas varētu padarīt parādu vēl ievainojamāku,» teikts paziņojumā.

Tomēr reitinga kompānija skaidro, ka parāda pieejamība – attiecība starp procentu maksājumiem pret valdības ieņēmumiem – liecina, ka visi AAA reitingi paliek stabili.

Ņemot vērā lēno atgūšanos, šobrīd galvenais līdzeklis, lai uzlabotu postījumus, ko valdības bilancēm nodarījusi globālā krīze, ir vienmērīga fiskāla korekcija.

«Galvenais jautājums – vai valdības var un grib veikt šādus bezprecendenta pielāgojumus. Izaugsme atbalstīs dažus valdības korekcijas plānus vairāk nekā citus, bet neviena valdība uz to nevar paļauties,» norāda Moody’s.

Fiskālās konsolidācijas atlikšana arī ir riskanta, jo tas var piespiest centrālās bankas pārņemt iniciatīvu, uzsver aģentūra.

Komentāri

Pievienot komentāru