Finanses

Nākamgad OCTA cenas augšot par aptuveni 8%

Žanete Hāka, 30.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai apdrošinātāji izrāptos no zaudējumiem obligātās civiltiesiskās apdrošināšanas nozarē cenām šajā gadā vajadzētu būt par 20% augstākām, uzskata Ergo Transportlīdzekļu, CTA un personu apdrošināšanas departamenta direktors Ivars Vismanis.

Tomēr konkurence tirgū neļauj tik strauji palielināt cenas, līdz ar to nākamajā gadā straujš polišu cenu kāpums nav paredzams, un cenas visdrīzāk augs par 8%, uzskata Ergo pārstāvis, piebilstot, ka arī divu jaunu spēlētāju ienākšana tirgū bremzēs cenu pieaugumu.

Savukārt KASKO polišu cenām nākamajā gadā tiek prognozēts aptuveni 5% kāpums.

Runājot par tiešo zaudējumu regulēšanas sistēmu, Ergo pārstāvis uzsver, ka jau patlaban vairākiem apdrošinātājiem ir ieviesti apdrošināšanas produkti, kas ietver TZR principus, pat neeksistējot vienotai sistēmai valstī. Līdz ar to pašreizējā situācija, kad TZR sistēmas ieviešana aizvien ir atkarīga no apdrošinātāju savstarpējām sarunām un diskusijām dokumentu bāzes ieviešanā, vērtējama kā starpposms, viņš norāda, piebilstot, ka tas, visticamāk, būs iemesls, kas liks apdrošinātājiem atkārtoti atgriezties pie diskusijām par sistēmas ieviešanu. Proti, tirgus situācijā, kad lielākajai daļai apdrošinātāju ir produkti, kas darbojas pēc TZR principa, optimāli izdevīgāka un efektīvāka būs TZR sistēmas ieviešana, skaidro Ergo pārstāvis.

Jau ziņots, ka šā gada pirmos deviņus mēnešus OCTA nozare noslēgusi ar negatīvu bilanci 1,2 miljonu latu apmērā, informēja Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojā (LTAB). Kā norāda LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics, galvenais iemesls negatīvajam rezultātam ir tas, ka ar ieņēmumiem no apdrošināšanas prēmijām pilnībā vairs nevar tikt nodrošināta visu izdevumu segšana, no kā izdarāms secinājums, ka, turpinot pieaugt izdevumiem, apdrošinātājiem ir jāsabalansē apdrošināšanas polišu cenas tā, lai novērstu zaudējumu apmēra tālāku palielināšanos.

Komentāri

Pievienot komentāru