Jaunākais izdevums

Lauku atbalsta dienests katru gadu uzņēmējiem un lauksaimniekiem izmaksā summas, kas līdzinās Rīgas budžetam. Tikmēr ekonomikas policija uzsākusi pārbaudi par vairākiem gadījumiem, kad naudu mēģināts izkrāpt, ziņo TV3 raidījums Nekā Personīga.

Rekordlielu summu - 347 miljonus latu pagājušajā gadā Lauku atbalsta dienests sadalīja Latvijas lauksaimniekiem un uzņēmējiem. Salīdzinājumam – visas Rīgas pilsētas budžets ir tikai par dažiem desmitiem miljonu lielāks. Bet šogad dienests plānojis izdalīt tik pat iespaidīgu summu - 319 miljonus latu.

Kā raidījumam Nekā Personīga norādījuši vairāki uzņēmēji, tad ir pamatotas aizdomas par pārāk kūtro valsts revidentu darbu, kas ļauj notikt aizdomīgiem darījumiem.

Atsevišķi uzņēmumi centušies izkrāpt Briseles naudu un par šiem darījumiem izmeklēšanu sākusi Ekonomikas policija. Lauku atbalsta dienests kopumā 210 gadījumos pieprasījis Eiropas naudu atmaksāt – tas ir vairāk nekā miljons latu (1 098 000 Ls). Atgūt vēl nav izdevies 200 tūkstošus (216 000 Ls). Bet pagājušajā gadā atklāti divi jauni aizdomīgi darījumi.

Šīs lietas pagājušā gada nogalē nodotas Ekonomikas policijai. Uzņēmums NIL INDUSTRY gribēja nopirkt skaidu briketēšanas iekārtu. Kad pirms naudas piešķiršanas ieradušies kontrolieri, atklājies, ka briketētājs ir nezināmas izcelsmes, un tam tikai piekarināta dokumentos norādītā ražotāja birka un visticamāk tā vērtība ir nevis 243 tūkstošus latu (243 513 Ls), bet daudz reižu mazāk. Vai notikusi krāpniecība, skaidros izmeklētāji. Firmas adresē daudzdzīvokļu mājā un darbnīcas projekta pieteicējs Vasilijs Nilovs nav sastopams, esot saslimis. Sazvanīts, viņš par izmeklēšanu ir nerunīgs.

Lielākas summas figurē otrā Ekonomikas policijai nodotajā lietā. Rīgas firma IVOLGA vēlējās Mērsragā un Valdgalē būvēt zivju pārstrādes cehus. IUB datu bāzē pieejamās ziņas liecina, ka būvniecības darbi maksājuši vairāk nekā 800 tūkstošus latu (835 521 Ls). Aizdomas radījuši vairāki simti tūkstošu skaidras naudas darījumu, tāpēc Eiropas nauda Ivolgai pagaidām netiek maksāta. Mērsraga cehs ieslēpies meža ielokā starp vairākām vecām mājām. Strādnieki, kas steidz pabeigt iekavētos darbus, neko par izmeklēšanām nav dzirdējuši.

Ir arī citi – sarežģītāki veidi kā likumīgi tikt pie iespējas apsaimniekot Eiropas naudu, bet izslēdzot no konkurences citus uzņēmējos un neizmantojot valsts ieteikto sacensības principu – konkursus, lai preču un pakalpojumus izmaksas varētu samazināt. Bet izveidojot sava veida uzņēmumu karteļus notiek tieši pretējais un ir iespējas vairākiem uzņēmējiem sadarboties un vienoties par tāmju mākslīgu palielināšanu.

Lai lauku saimniecība tiktu pie Eiropas naudas, piemēram, jauna HES celtniecībai, uzņēmējam jāsniedz projekts Lauku atbalsta dienestā un jārīko konkurss nepieciešamajiem pirkumiem. Iepirkums notiek gluži kā valsts iestādēm – caur Iepirkumu uzraudzības biroju. Tā jēga – nepārmaksāt un nopirkt izdevīgāko.

Bet kontrole ir formāla un ļauj izvairīties no gadījumiem, kad konkursa uzvarētājs jau ir sarunāts iepriekš. Tādos gadījumos uzņēmēji rīkojas ātri - izsludina formālu iepirkumu pašā īsākajā termiņā – piecās dienās, citiem telefonus neceļ. Un kad 5 dienas pagājušas, vajadzīgos darījumus noslēdz, saņem Eiropas naudu un dzīvo laimīgi. Šāda minimāla valsts kontrole rada riskus, slēdzot darījumus ar iepriekš sarunātiem partneriem, iepirkumu tāmes ir uzpūstas un uzņēmēji izkrāpj Eiropas naudu, ko varētu saņemt citas lauku saimniecības.

Veselu firmu astoņkāji Briseles miljonu apgūšanai Madonas pusē izveidojis uzņēmējs Māris Štrombergs. Cik naudu Štrombergs no Eiropas saņēmis vairs neatceras. Bet izveidotā shēma ir gluži vai ģimeniska – iepirkumos piedalās uzņēmumi, kas cieši saistītas ar viņa draugiem un firmas darbiniekiem. Dažus kilometrus no Mārcienas muižas Štrombergam top milzīgs lauku īpašums. Tajā par Eiropas naudu uzbūvēts jauns ceļš, tiek rakti foreļu dīķi, celtas mājas, izveidota sentēvu maizes krāsns. Štrombergs lepojas, ka nesēž rokas klēpī salicis, bet pelna pats un darbu dod arī citiem.

Gandrīz visos darījumos uzvarējušas ar Štromberga darbiniekiem saistītas firmas – piemēram, meža ceļu un ūdenskrātuvi būvēja firma „Eko eksperts”, kurā valdes loceklis ir Štromberga darbinieks. Foreļu audzēšanas izveidi veica firma Rīts R, kuras īpašniekos ir bijušais Štromberga darbinieks, Štrombergam piederošais „Spridzēnu HES” no firmas CINTEKS iepirka transformatoru. Arī tajā valdē ir Štromberga darbinieks.

Ekonomikas policija aizdomīgos darījumus pagaidām nekomentē un sola plašāku skaidrojumu nākamnedēļ.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No visiem tiesību aktiem, kas pieejami vietnē Likumi.lv, gadiem visvairāk skatītais ir bijis Darba likums, arī 2018. gadā.

2018. gadā iedzīvotāji visvairāk skatījuši Darba likumu (610 487 apmeklējumi; Google Analytics dati). Tā tas bijis arī vairākus iepriekšējos gadus, izvirzot Darba likumu par visu laiku skatītāko tiesību aktu, liecina Latvijas Republikas tiesību aktu vietnes Likumi.lv apkopotā informācija.

2018. gadā visvairāk skatītie likumi:

Darba likums

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss

Krimināllikums

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

Sekojot idejai: Veselības jaunuzņēmums CheeksUp koriģē iesākto kursu

Anda Asere, 18.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veselības jaunuzņēmums CheeksUp vienkāršo tehnoloģisko risinājumu, lai to varētu lietot plašāks logopēdu loks, tādējādi sākot pakalpojuma komercializāciju, vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Līdz šim uzņēmums piedāvāja ar programmas palīdzību mācīties tiem, kuri apmeklēja logopēdijas nodarbības, bet šobrīd ar programmas palīdzību pareizo izrunu var trenēt un nostiprināt mājās. SIA Health Lab izstrādātās sistēmas CheeksUp dibinātāja Ilze Zaharāne stāsta, ka izmaiņa ir tā, ka šobrīd var piedāvāt programmatūru kā pakalpojumu un gala lietotāji maksā abonēšanas maksu par tā izmantošanu, un tas ir mērogojams biznesa modelis, kas līdz šim nebija iespējams. Šobrīd pieeja sistēmai ir 20 logopēdiem, kuri var piedāvāt šo mājasdarbu rīku saviem klientiem. Šādi risinājums ir pieejams visā Latvijā plašākam cilvēku skaitam, tādējādi terapija kļūst sasniedzamāka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

ENAP valstij un cietušajiem pērn novērsusi kaitējumu 18 miljonu eiro apmērā

Dienas Bizness, 24.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) pērn, veicot izmeklēšanas un nosūtot kriminālvajāšanai vairākus iepriekšējos gados uzsāktus kriminālprocesus, novērsusi kaitējumu valstij un cietušajām personām kopumā vairāk nekā 18 miljonu eiro apmērā.

Kā informē Valsts policija, šie par noziedzīgi iegūtiem atzītie naudas līdzekļi ieskaitīti valsts budžetā vai atgriezti cietušajām fiziskajām un juridiskajām personām.

Dažādu kriminālprocesu ietvaros kopumā pērn uzlikts arests naudas līdzekļiem vairāk nekā 28 miljonu eiro apmērā.

2013. gadā ENAP darbinieki novērsuši vairākus mēģinājumus izkrāpt Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļus lielā apmērā, kā arī apturējuši vairāku organizētu krāpnieku grupu darbību. Pērn uzsākti 11 kriminālprocesi par ES fondu līdzekļu izkrāpšanu lielā apmērā vai organizētā grupā. Šajos par sevišķi smagiem atzītajos noziedzīgajos nodarījumos kopumā mēģināts izkrāpt gandrīz piecus miljonus eiro ES fondu līdzekļu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Olainfarm padomes locekļi un Čehijas uzņēmēji plānoja iegūt kontroli pār vairāk nekā 50% akciju

LETA, 09.06.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zāļu ražotājas AS "Olainfarm" padomes locekļi Haralds Velmers un Kārlis Krastiņš un vairākas citas personas ar vairāku Čehijas un Kipras uzņēmumu ķēdes starpniecību, iespējams, bija plānojuši iegūt kontroli pār vairāk nekā 50% "Olainfarm" akciju, liecina aģentūras LETA rīcībā esošie marta vidū sastādītie līgumu projekti.

LETA rīcībā nonākušie Akcionāru līguma un Aizdevuma finansējuma līguma projekti, kuri datēti ar 2021.gada 15.martu, liecina, ka vairākas personas - visticamāk, Čehijas pilsoņi Vojtehs Kačena un Tibors Bokors, bijusī "Olainfarm" lielākā akcionāra "Olmafarm" valdes locekle Milana Beļeviča, Krastiņš, Velmers, un, iespējams, citas personas, bija sākuši darbības, kas vērstas uz kontroles pārņemšanu pār "Olainfarm".

Krastiņš aģentūrai LETA atzina, ka piedalījies sarunās ar dažādiem investoriem, taču neviens no šiem piedāvājumiem nav rezultējies ar kādu līgumu vai darījumu.

Viņš pastāstīja, ka pēdējo divu gadu laikā investoriem bija zināms, ka bijušā "Olainfarm" īpašnieka, nelaiķa Valērija Maligina mantinieces Irina Maligina, Nika Saveļjeva un Anna Emīlija Maligina vēlas pārdot sev piederošās akcijas, tāpēc pie Krastiņa vērsušies daudzu investoru pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Trīs gadu laikā If no apdrošināšanas krāpniekiem atguvusi 2,55 miljonus

Lelde Petrāne, 11.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

If P&C Insurance AS, izmeklējot apdrošināšanas krāpšanas gadījumus, Latvijā, Igaunijā un Lietuvā laikā no 2010.gada līdz 2012.gadam, atguvusi līdzekļus divarpus miljonu latu apmērā. Visbiežāk apdrošināšanas atlīdzības mēģina izkrāpt OCTA un KASKO polišu īpašnieki, taču vislielākos zaudējumus nodara ļaunprātīgas dedzināšanas gadījumi.

Pēc krāpšanas mēģinājumu atklāšanas If vislielāko summu – 1,5 milj. latu – ir atguvusi Igaunijā, savukārt Latvijas un Lietuvas filiālēs katrā šo trīs gadu laikā ir atgūti 0,5 milj. latu.

«Diemžēl krāpšana ir izplatīta parādība apdrošināšanas nozarē, tāpēc mēs veicam pasākumus, lai novērstu nelikumīgus mēģinājumus iegūt apdrošināšanas atlīdzības un aizsargātu mūsu klientu intereses. Visbiežāk apdrošināšanas atlīdzības mēģina izkrāpt OCTA un KASKO polišu īpašnieki. Pirmkārt, tāpēc, ka transportlīdzekļu apdrošināšanas produkti ir populārākie. Otrkārt, tāpēc, ka par šiem krāpniecības gadījumiem notiesāšanas gadījumā netiek piemērots liels sods, kas savukārt «iedrošina» potenciālos krāpniekus mēģināt viegli tikt pie brīviem naudas līdzekļiem. Krāpšanas darbībās ir parādījusies jauna tendence – organizēt krāpšanu kravu transportēšanas laikā. Parasti šīs darbības pastrādā organizētie kriminālie grupējumi, kuru mērķis ir izkrāpt iespējami lielas summas,» skaidro If Apdrošināšana Atlīdzību daļas vadītāja Iluta Šķipsna.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2016. gada 1. janvārī stāsies spēkā 120 tiesību aktu un zaudēs spēku 67 (atbilstoši situācijai līdz 21.12.2015.). Vienkopus ar šo sarakstu var iepazīties valsts vietnē Likumi.lv, savukārt LV portālā Par likumu un valsti apkopoti noderīgi skaidrojumi par jaunievedumiem.

Līdz gada nogalei klajā nāks vēl vairāki oficiālā izdevuma Latvijas Vēstnesis (pieejams vietnē vestnesis.lv) numuri, kuros tiks izsludināti jaunie tiesību akti.

Līdz ar to tikai gada nogalē būs noslēgts to tiesību aktu saraksts, kas stāsies spēkā 2016. gada 1. janvārī.

Kur vienkopus aplūkot visus 1. janvāra jaunumus?

1. janvārī stāsies spēkā vairāki desmiti tiesību aktu (t.sk. grozījumu) - likumi, Ministru kabineta noteikumi, pašvaldību saistošie noteikumi u.c., liecina šobrīd izsludinātās oficiālās publikācijas.

Aktuālais saraksts pieejams Latvijas Republikas tiesību aktu vietnē Likumi.lv (likumi.lv), izvēloties sadaļu > Jaunākie > 01.01.2016 > Stājas spēkā

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Cik droša ir elektroniskās naudas un virtuālās naudas izmantošana?

Aiga Krīgere, Zvērinātu advokātu biroja Borenius juriste, 11.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Salīdzinoši nesen publiskajā telpā izskanēja ziņa, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) ir izsniegusi pirmo licenci elektroniskās naudas iestādes darbībai (1). Savukārt, pēc šīs ziņas publiskošanas sekoja asa sabiedrības reakcija digitālajos medijos komentāru sadaļā, uzsverot, ka šādām iestādēm uzticēties nedrīkst, jo ieguldītā nauda tiks pazaudēta. Tomēr norādāms, ka šādai reakcijai nav pamata, jo būtiski ir nošķirt elektronisko naudu no virtuālās naudas, kuras lietošanas sekas saistāmas ar dažādiem riskiem. Līdz ar to, izprotot atšķirību starp elektronisko naudu un virtuālo naudu, ir iespēja sevi pasargāt no reālu naudas līdzekļu pazaudēšanas.

Elektroniskās naudas statusu un tās emitentu darbību regulē Maksājumu pakalpojumu un elektroniskās naudas likums (turpmāk – Likums). Līdz ar to elektroniskās naudas emitenti ir pakļauti konkrētam normatīvajam regulējumam, kas nozīmē to, ka gadījumā, ja elektroniskās naudas emitents savā darbībā neievēro Likuma prasības un ir pārkāpis savu klientu tiesības, klientiem ir iespēja vērsties Likumā noteiktajā kārtībā vienā no divām valsts iestādēm savu tiesību un likumisko interešu aizsardzībai, proti, FKTK vai Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (PTAC), kā arī Latvijas Komercbanku asociācijas ombudā.

Atbilstoši Likuma prasībām elektroniskajai naudai piemīt trīs pazīmes, ar kuru palīdzību iespējams identificēt un nošķirt elektronisko naudu no citiem norēķinu līdzekļiem:

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

(Labots) Eksperta viedoklis: Enerģētika – politiķu jājamzirdziņš bez īpašas izpratnes par realitāti

Ivars Zariņš, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītāja p.i., 08.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Enerģētika kļuvusi par vienu no apspriestākajām tēmām sabiedrībā un arī par daudzu politiķu jājamzirdziņu. Tagad katram, kuram nav slinkums, ir tieksme par to izteikties, atrast ko īpašu - ar ko varētu izcelties, diemžēl, bieži bez īpašas izpratnes par to, kas tiek pateikts: izraujot no konteksta visdažādākos faktus bez spējas tos objektīvi izvērtēt, vai arī apzināti manipulējot ar tiem, lai to iebarotu sabiedrībai ar savtīgu interesi un tādejādi ievāktu sev dividendes - materiālā formā, vai vienkārši, vairojot atpazīstamību un popularitāti.

Tas viss ir radījis diezgan lielu jūkli,par kura ķīlniekiem aizvien vairāk un vairāk pamazām kļūstam mēs visi. Dārgi maksājot par to un riskējot savai tautsaimniecībai uzlikt tādu slogu, ko tā nespēs iznest nezaudējot savu konkurētspēju.

Ar nepārdomātu energopolitiku sabiedrība tiek dzīta tādā saistību jūgā, kas pamazām jau sāk līdzināties tam, ko esam uzņēmušies pret starptautiskiem aizdevējiem. Un tas ir nopietni.

Piemēram, esošajos MK noteikumos "Par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus (AER)" paredzēto atbalsta apjomu izmantošana (ja visas noteikumos atvēlētās kvotas tiek izmantotas) nozīmētu valsts garantētu obligāto ikgadējo iepirkumu no realizētajiem AER projektiem aptuveni 180 miljonu latu apmērā, kas pie esošajām elektrības tirgus cenām mūsu tautsaimniecībai nozīmētu ikgadēju papildus maksājumu slogu par elektrību, vairāk kā 130 miljonu LVL apmērā!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ALTUM kā attīstības finanšu institūcija jeb attīstības banka finansē projektus segmentos, kuros komercbankas kādu iemeslu dēļ nevar vai nevēlas finansēt pietiekamos apjomos. Tik tālu viss ir pareizi, tomēr nepilnīgi.

Nepilnīgi, jo stāstā pietrūkst būtiska mūsu darbības stūrakmens, proti, arī ALTUM finansē tikai dzīvotspējīgus projektus. Drosmīgām, spilgtām un daudzsološām biznesa idejām arī pie mums ir jāiziet cauri nopietnam realitātes pārbaudījumam jeb reality check. Tomēr ar maldīgo uzskatu “banka atteica, tātad ALTUM ir pienākums finansēt manu biznesu” joprojām nereti saskaramies. Patiesība ir cita – lai saņemtu finansējumu, uzņēmējus un aizdevumu pieteikumus arī mēs stingri vērtējam, skatoties gan biznesa ieceres ilgtspēju un attīstības potenciālu, uzņēmuma komandu un pārvaldību, gan uzņēmuma darbības atbilstību likumam, tā finanšu disciplīnu un citus aspektus. Šajā ziņā ALTUM darbība neatšķiras no bankas – mēs vērtējam klientu projektus, nosakām riskus un galu galā – atsakām tiem, kuri neatbilst kritērijiem un nav pietiekami pamatoti. Šo kritēriju vidū ir trīs negrozāmi pamatlikumi un virkne citu, elastīgāku prasību. Šī elastīgākā pieeja noteiktos kritērijos ir iemesls, kāpēc varam finansēt arī tādus projektus, ar kuriem bankas pašreizējā attīstības stadijā nevēlas sadarboties.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Ar kriminālām aprindām saistītas personas mēģinājušas provocēt Baltic International Bank uz nelikumīgām operācijām

Žanete Hāka, 16.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Baltic International Bank ir vērsusies Latvijas tiesībsargājošas institūcijās ar iesniegumu par iespējamiem draudiem izkrāpt no bankas naudu un graut bankas reputāciju, informē bankas pārstāvji.

Pēc bankas rīcībā esošās informācijas, ir iespējams, ka personas, kas saistītas ar ārvalstu kriminālajām aprindām saziņā ar atsevišķām personām no Latvijas tiesībsargājošām institūcijām, mēģinājušas veikt nelikumīgas naudas operācijas, izkrāpt naudu un graut bankas reputāciju.

Pēdējā mēneša laikā pie bankas atbildīgajiem darbiniekiem vairākkārt ir vērsušās svešas personas, kuras, piedāvājot atlīdzību, ir centušās iegūt ar Kredītiestāžu likuma 61. panta aizsargātu informāciju par bankas klientiem. Personas, kas saistītas ar ārvalstu kriminālām aprindām, pēc bankas informācijas, mēģinājušas radīt riskus bankas reputācijai un mēģinājušas provocēt banku uz nelikumīgām finansiālām operācijām, teikts bankas paziņojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas ministrija (EM), izanalizējot starptautisko pieredzi un Latvijas specifisko situāciju, izstrādājusi un apspriedusi priekšlikumus patērētāju kreditēšanas normatīvā regulējuma pilnveidei, kas nodrošinātu stingrāku ātro kredītu regulējumu.

Kā informēja EM, priekšlikumi paredz aizliegt bezatbildīgu aizņemšanos veicinošu reklāmu, ierobežo gada procentu likmi (GPL) līdz 100% un nosaka nokavējuma procentu apmēra robežu, kā arī stigrākas prasības pārbaudīt kredītņēmēja maksātspēju.

«Lai arī nozare ir nākusi klajā ar vairākām pašregulācijas iniciatīvām, jābūt daudz stingrākam regulējumam no valsts puses, kas attiektos uz visiem tirgus spēlētājiem un efektīvi aizsargātu kredītņēmējus. Ne visus EM izstrādātos priekšlikumus atbalsta ātro kredītu izsniedzēji, bet, mūsuprāt, ir radīts samērīgs risinājums, kas saglabās šo pakalpojumu pieejamību tirgū, bet vienlaikus nodrošinās stingrāku regulējumu un uzraudzību, kontrolētas pakalpojumu izmaksas un pats galvenais arī patērētāju interešu aizstāvību,» uzsver ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gads pēc lielākā krāpšanas mēģinājuma Latvijas vēsturē: policijas izmeklēšanai a/s Olainfarm lietā iespaidīgi rezultāti, vēsta laikraksts Diena.

Pirms nedaudz vairāk kā gada, 2021. gada 30. aprīlī, Valsts policija uzsāka izmeklēšanu lietā, kas, iespējams, kā lielākais krāpšanas un reiderisma mēģinājums jau ir iegājusi Latvijas vēsturē. Parakstot, iespējams, fiktīvu akciju atsavināšanas līgumu, lielākā a/s Olainfarm akcionāra SIA Olmafarm valdes locekle Milana Beļeviča mēģināja par vairāk nekā 40 miljoniem eiro izkrāpt SIA Olmafarm piederošo Olainfarm akciju kontrolpaketi Čehijas čaulas kompānijai Black Duck Invest a.s. Gadu pēc notikušā Diena uzrunāja Valsts policiju, aicinot izklāstīt, kā šajā laikā ir veicies ar izmeklēšanu. Jāteic, ka atšķirībā no citām reizēm, kad ar sarežģītu noziegumu atklāšanu policijai tik raiti un veiksmīgi nav gājis, šoreiz policijai ir, ar ko palielīties, un izmeklēšanas rezultāti solās būt iespaidīgi. Turklāt krāpšanas stāstā arvien spilgtāk iezīmējas arī vairākas citas personas, kuras krāpšanā tieši nepiedalījās, bet bijušas ieinteresētas, lai Olainfarm nelikumīgā pārņemšana būtu izdevusies.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināta - Ar ātro kredītu palīdzību izkrāpj naudu un piespiedu kārtā padara par sms kredītfirmas klientu

Gunta Kursiša, 12.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izkrāpjot personīgos datus un pierunājot iesaistīties apšaubāmā pirkšanas – pārdošanas darījumā, kāds krāpnieks no upura izkrāpis naudu, turklāt «upuris» labprātīgi krāpniekam atdevis savu veco telefonu un arī, pašam nezinot, kļuvis par kādas «ātro kredītu» firmas klientu. Šādi un līdzšigi gadījumi Rīgā notiek regulāri, Db.lv uzzināja policijā, savukārt Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācija patlaban negrasās padarīt stingrākus kredītu izsniegšanas noteikumus.

Ziņa papildināta ar policijas komentāru 3., 4., 5. rindkopā.

Krāpniecības shēma ir sekojoša - «upurim» kāds «paziņa» lūdz viņam pārdot savu veco telefonu, norādot, ka samaksa tiks veikta no viņa firmas konta. «Upuris» šādiem nosacījumiem piekrīt un «pircējs-krāpnieks» viņam liek ieskaitīt vienu santīmu vispirms šīs firmas kontā, skaidrojot, ka citādāk esot kādas neskaidrības ar konta numuru vai tamlīdzīgas problēmas. Tāpat viņš lūdz, vai «upuris» nevarētu pārdot telefonu par 50 Ls dārgāk, bet faktiski pēc tam skaidrā naudā «pārdevējs» atdotu atpakaļ šos 50 Ls «pircējam». Tādējādi «upura» kontā tiek ieskaitīta nauda, it kā no «pircēja» - 100 Ls. Pēc tam «pircējs» paņem no «upura» telefonu, ko it kā nopircis, kā arī tos 50 Ls, par kuriem abi esot vienojušies.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policija saņēmusi iesniegumu no kādas apdrošināšanas kompānijas, kurai radušās aizdomas par klientu - krāpnieku. Pagājušajā nedēļā policija aizdomās par krāpšanu aizturējusi 1975. gadā dzimušu vīrieti. Aizturētais maldinājis apdrošināšanas kompāniju un centies izkrāpt atlīdzību par nozagtu automašīnu.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvalde 2015. gada jūlijā bija saņēmusi iesniegumu no 1975. gadā dzimuša vīrieša, kurš informēja, ka viņam nozagta automašīna Lexus RX 350. Ņemot vērā, ka nozagtā automašīna bijusi apdrošināta, vīrietis vērsies apdrošināšanas kompānijā ar pieprasījumu sniegt atlīdzību. Vīrietis, ļaunprātīgi neizpildot apdrošināšanas līguma prasības, maldinājis apdrošinātāju un uzrādījis neīstu un konkrētajai automašīnai neatbilstošu pretaizdzīšanas ierīci. Apdrošinātāji to pamanījuši un, saprotot, ka vīrietis centies izkrāpt naudu aptuveni 27 tūkstošu eiro vērtībā, vērsušies policijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Centrālās bankas digitālās naudas divi veidi – kas labāk monetārajai politikai?

Latvijas Bankas ekonomists Egils Kaužēns, 14.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Digitālā pasaule ap mums strauji attīstās. Vēl pavisam nesen tālruņus izmantojām tikai sarunām, bet finanšu pakalpojumus saņēmām bankās un pat ne internetbankās, un neiedomājāmies, ka var būt citādi.

Tehnoloģiju attīstība paver plašas iespējas finanšu pakalpojumu attīstībai, tai skaitā progress skar un skars arī naudu. Paveras plašas iespējas attīstīt naudas veidus, veicināt naudas apriti un ātrumu. Paveras iespējas arī veikt izmaiņas un uzlabojumus monetārajā politikā, padarīt efektīvāku monetārās politikas transmisijas mehānismu un, kas zina, nākamās krīzes atveseļošanai centrālās bankas jau varētu izmantot digitālo naudu jau pierastās aktīvu pirkšanas vietā. Šajā rakstā aplūkosim nākotnes iespējas, par kurām centrālās bankas jau ir sākušas domāt – tām ir interese, tās jau publicējušas pētnieciskus darbus un bijuši pirmie eksperimenti.

Centrālajai bankai ir jāiet kopā ar tehnoloģiju attīstību, lai nepiepildītos dažu vizionāru redzējums, ka centrālo banku pasivitātes rezultātā emitētā nauda pamazām izzudīs no apgrozības un cilvēku digitālajos maciņos paliks tikai privāto emitentu emitētās kriptovalūtas. Privātās naudas uzvara nozīmētu arī privātā sektora uzvaru pār valsti, bet atstāsim valsts un privātā sektora spēkošanos filozofiskākas ievirzes rakstiem. Kamēr pastāv centrālās bankas, tām būs jāseko līdzi un jāpielāgojas tehnoloģiju attīstībai. Līdzšinējās zinātnieku diskusijas ir izvirzījušas divus veidus, kā var tikt glabāta centrālās bankas digitālā nauda. Centrālās bankas digitālā nauda varētu tikt glabāta centrālajā bankā atvērtos kontos (angliski – account based) vai arī elektroniskajās ierīcēs (angliski – value based). Šie abi centrālās bankas digitālās naudas veidi var pastāvēt neatkarīgi no tā, kas ir digitālās naudas izplatītājs naudas gala īpašniekiem – centrālā banka vai bankas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Mēģina izkrāpt ES fondu līdzekļus 200 000 eiro apmērā

Dienas Bizness, 10.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada sākumā Valsts policijas (VP) Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) darbinieki atklājuši kārtējo gadījumu, kad Latvijā mēģināts izkrāpt Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļus, šajā gadījumā – vairāk nekā 200 000 eiro. Par aizdomās turētajiem atzītas trīs personas.

Kriminālprocess par krāpšanu lielā apmērā tika uzsākts jau pērn vasarā, kad radās aizdomas par vairāku uzņēmumu amatpersonu pretlikumīgajām darbībām. Izmeklēšanas laikā ENAP darbinieki noskaidroja, ka krāpnieki savā shēmā izmantojuši Lauku atbalsta dienesta programmu Atbalsts uzņēmumu radīšanai un attīstībai (ietverot ar lauksaimniecību nesaistītu darbību dažādošanu).

Minētās programmas mērķis bija veicināt uzņēmumu attīstību un veicināt jaunu darbavietu radīšanu lauku reģionos, bet krāpnieki to izmantoja, lai izkrāptu ievērojamas naudas summas. ENAP izmeklētāji ir noskaidrojuši un guvuši pierādījumus, ka kopā izkrāpti 139 441,44 eiro un mēģināts izkrāpt vēl 69 720,71 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tā dēvētās Olainfarm reiderisma lieta, kurā par mēģinājumu izkrāpt vairāk nekā 40 miljonus eiro vērtu kontrolpaketi aizdomās tiek turētas piecas personas, tiesā varētu nonākt dažu mēnešu laikā, prognozē lietu uzraugošais Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors Māris Trušelis.

Teju trim gadiem, 2021. gada 30. aprīlī, Valsts policija (VP) uzsāka izmeklēšanu lietā, kas, iespējams, kā lielākais krāpšanas un reiderisma mēģinājums jau iegājusi Latvijas vēsturē. Parakstot, iespējams, fiktīvu akciju atsavināšanas līgumu, lielākā Olainfarm akcionāra SIA Olmafarm valdes locekle Milana Beļeviča mēģināja izkrāpt Olmafarm piederošo Olainfarm akciju kontrolpaketi Čehijas čaulas kompānijai Black Duck Invest.

Šogad 21. martā izmeklēšana kriminālprocesā pabeigta un pieņemts lēmums nodot kriminālprocesa materiālus kriminālvajāšanas uzsākšanai Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai pret piecām personām. "Tāda apmēra un juridiskas sarežģītības lietām nepilnu trīs gadu izmeklēšanas process nebūtu uzskatāms par pārmērīgi ilgu. Jāņem vērā, ka kriminālprocesā ir sūtīti Eiropas izmeklēšanas rīkojumi, kas pats par sevi ir laikietilpīgs process. Tāpat jāņem vērā izmeklēšanā noskaidrojamo apstākļu kopums, iesaistīto personu skaits un virkne veikto izmeklēšanas un procesuālo darbību, līdz ar ko nepilnu trīs gadu izmeklēšana tiešām nav daudz," Dienai skaidroja M. Trušelis.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Redakcijas komentārs: Ilūzijas par Latviju kā viedvalsti gaist

Rūta Kesnere - DB komentāru nodaļas redaktore, 27.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Pasēdēju 30 min. un uzrakstīju programmatūru, kas ļauj nodrošināt datu apmaiņu starp iecirkņiem vēlēšanu laikā. Kad palaidu, izrādījās, ka nestrādā. Rezultāts tāds pats, kā IT speciālistiem, tikai lētāk un ātrāk»; «Latvija – valsts IT projektu meka.

Cilvēki, kuri vēlas nobalsot ne savā iecirknī, to vismaz šobrīd nevar izdarīt, jo attiecīgā CVK sistēma «uzkārusies», nostrādājot knapi stundu»; «no Latvijas var mācīties, kā nevajag organizēt vēlēšanas, kā neiepirkt vilcienus, kā nebūvēt ceļus un kā jebkuru IT projektu var novest līdz bezjēdzībai,» – šādas un līdzīgas zobgalības nedēļas nogalē klejoja tvitertelpā par īstenībā traģisku neveiksmi Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu organizēšanā. Proti, Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) sistēmas kļūmes dēļ iepriekšējā balsošanā nevarēja nobalsot jebkurā iecirknī, kā sākotnēji bija noteikts.

Tādēļ Valsts prezidents steidzamības kārtā izsludināja grozījumus Vēlēšanu likumā, kuri noteica, ka aizvadītajā piektdienā ir pagarināts iecirkņu darba laiks. Tam sekoja Saeimas Juridiskā biroja paziņojums, ka izmaiņas likumā, kas veiktas vēlēšanu laikā, var radīt situāciju, ka aizvadītās EP vēlēšanas var tikt apstrīdētas Satversmes tiesā. Šis haoss un bardaks nav smieklīgs, tas ir traģisks. CVK atbildība noteikti vēl tiks vērtēta, taču šis gadījums liek domāt arī par to, cik atbilstošas realitātei ir Latvijas pretenzijas uz viedvalsts statusu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas Apdrošinātāju savienības dati liecina, ka pērn valstī reģistrēti 408 apdrošināšanas krāpniecības gadījumi, kas ir mazāk nekā divus iepriekšējos gadus, bet pērn kopumā krāpnieki no apdrošinātājiem centās izkrāpt deviņu gadu laikā lielāko summu - 2,6 miljonus eiro.

Igaunijas Apdrošinātāju savienības vadītāja zaudējumu novēršanas jautājumos Illi Reimetsa sacīja, ka krāpnieki cenšas iegūt arvien lielākas apdrošināšanas kompensācijas, bet efektīva policijas un apdrošinātāju izmeklētāju sadarbība ir ļāvusi atklāt arvien vairāk krāpniecības gadījumu.

«Būtiski mazāk ir gadījumu ar inscenētu un izplānotu krāpniecību, kas agrāk bija visizplatītākais apdrošināšanas krāpniecības veids. Ja krāpniekus atklāj apdrošināšanas gadījuma inscenēšanā, nākotnē tamlīdzīgu mēģinājumu vairs nebūs. Piemēram, ekonomikas lejupslīdes laikā pieaug māju dedzināšanas skaits, kas ir viens no piemēriem plānotai apdrošināšanas krāpniecībai,» klāstīja Reimetsa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Tiesa noraidījusi Olainfarm akciju apķīlāšanu un balsstiesību izmantošanas liegumu

LETA, 04.06.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa pilnībā noraidījusi Čehijas kompānijas "Black Duck Invest" pieteikumu pret zāļu ražotāja AS "Olainfarm" lielāko akcionāru SIA "Olmafarm" par prasības nodrošināšanu pirms prasības celšanas, liecina tiesas lēmums.

Čehijas kompānija bija lūgusi tiesu apķīlāt "Olmafarm" piederošās 42,5% "Olainfarm" akcijas, kā arī aizliegt "Olmafarm" izmantot uzņēmumam piederošo "Olainfarm" akciju balsstiesības.

Tāpat noraidīts "Black Duck Invest" lūgums piemērot "Olmafarm" aizliegumu pieņemt lēmumus par "Olainfarm" pamatkapitāla palielināšanu vai samazināšanu, peļņas sadali, likvidāciju vai reorganizāciju, pieņemt lēmumus par grozījumu izdarīšanu "Olainfarm" statūtos par pārvaldes institūciju kompetences un lēmumu pieņemšanas kārtības maiņu, kā arī "Olainfarm" padomes locekļu atsaukšanu un/vai ievēlēšanu.

Pieteikumā tiesai "Black Duck Invest" norādīja, ka 2021.gada 27.aprīlī parakstīts līgums par "Olmafarm" piederošo "Olainfarm" akciju pārdošanu Čehijas investoriem, un, Čehijas uzņēmuma ieskatā, šis līgums ir likumīgs un spēkā esošs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas (VP) Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) aizturējusi četru personu grupu par 24 tonnu griķu izkrāpšanu, 405 jaunu riepu izkrāpšanu un vairāk nekā 12 000 viskija pudeļu izkrāpšanu, informē VP.

Uzraugot nelegālo preču aprites jomu, ENAP darbinieku redzeslokā nonāca piecu personu grupa saistība ar tranzīta kravu izkrāpšanu no vairākiem ārvalstu uzņēmumiem. Izmeklētāju rīcībā esošā informācija liecināja, ka personas sagatavojušās izkrāpt autokravas ar dažādām precēm, kuras bijis paredzēts izkraut Latvijā.

Decembra sākumā ENAP darbinieki kravas izkraušanas brīdī pieķēra iespējamos ļaundarus un aizturēja tos. Šā gada 1.decembrī tika aizturēti trīs Latvijas valstspiederīgie – 47 gadus vecs iespējamais nozieguma organizators un 44 un 27 gadus veci vīrieši. Tajā pašā dienā tika atsavinātas arī trīs izkrāptās kravas, kuru kopējā vērtība ir aptuveni pusmiljons eiro. Starp izkrāptajām precēm bija 12 474 viskija Bushmills pudeles 0,7 litru tilpumā, 405 automašīnu riepas, kuras pārsvarā bijušas paredzētas smagajai un specializētajai tehnikai, kā arī 24,2 tonnas griķu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sociālajā tīklā Twitter, izmantojot portāla Tvnet vārdu, mēģina izkrāpt banku datus

Db.lv/BNS, 29.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sociālajā tīklā Twitter, izmantojot portāla Tvnet vārdu, mēģina izkrāpt banku datus, noskaidroja aģentūra BNS.

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Diāna Lūkina informē, ka Valsts policija ir saņēmusi informāciju, ka kādā interneta vietnē tiek izkrāpti personu un viņu kredītkaršu dati. Policija aicina iedzīvotājus būt uzmanīgiem un ar atbildību izturēties pret saviem personas un kredītkartes datiem.

Valsts policija no iedzīvotājiem ir saņēmusi informāciju, ka kādā interneta vietnē tiek piedāvāts par izdevīgu cenu it kā iegādāties kādu spēļu konsoli. Nosacījums, kas jāpilda, lai iegādātos šo preci par izdevīgo cenu, ir jāsniedz informācija gan par sevi, gan kredītkarti. Proti, jāsniedz informācija par uz kredītkartes norādīto personas vārdu un uzvārdu, kredītkartes numuru, kartes derīguma termiņu, trīsciparu kodu CVV, kā arī piegādes adresi. Izmantojot šādus personu un kredītkaršu datus, krāpnieki var izkrāpt personas uzkrātos līdzekļus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāku Latvijā strādājošo banku klienti saņēmuši zvanus ar mērķi izkrāpt klienta identifikācijas datus, tādēļ aicina tos neizpaust.

"Luminor banka" ir saņēmusi informāciju par krāpnieciskiem zvaniem iedzīvotājiem, kad, uzdodoties par bankas pārstāvjiem, tiek zvanīts bankas klientiem, ar mērķi izkrāpt internetbankas pieejas datus, informē bankas pārstāvji. Brīdinājumu par krāpnieciskiem zvaniem, epastiem un īsziņām savā mājaslapā izvietojusi arī "SEB banka".

"Luminor" eksperti atgādina, ka banka nekad nezvana un nesūta klientiem e-pasta vēstules ar lūgumu izpaust klientu privātos datus (konta numuru, maksājumu kartes datus - kartes numuru un CVC kodu, kas atrodas kartes aizmugurē, kartes PIN kodu, internetbankas pieejas paroles, u.c.), nelūdz autorizēties internetbankā vai apstiprināt maksājumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Lielbritānijā notiesā lietuvieti, kas nodokļos un pabalstos izkrāpis 3 miljonus mārciņu

Guna Gleizde, 27.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Organizēta grupējuma vadonim lietuvietim Rikardam Virokaitim par krāpšanos ar Lielbritānijas nodokļiem cietumā nāksies pavadīt piecus gadus.

Kā ziņo Lielbritānijas ieņēmumu un muitas dienests, lietuvietim izdevies izkrāpt 3 milj. GBP, un viņa vadīto shēmu izdevies atklāt tikai sarežģītas starptautiskas izmeklēšanas rezultātā.

R. Virokaiša grupējums maksāja sievietēm no Austrumeiropas, lai tās dotos uz Lielbritāniju tikai ar vienu mērķi – reģistrēties pabalstiem un nodokļu atlaidēm. Pēc tam sievietes atgriezās savā dzimtenē, bet noziedznieki caur fiktīviem bankas kontiem piekļuva viņām paredzētajiem maksājumiem. Visiecienītākās pabalstu saņēmējas bijušas sievietes ar bērniem, lai tādējādi no valsts saņemtu lielākas pabalstu summas.

Kopumā šajā shēmā izmantotas vairāk nekā 100 sievietes. Tas ļāvis R. Virokaitim un viņa «amata brāļiem» no valsts izkrāpt vairāk nekā 3 milj. GBP . Pirms aresta viņš ik mēnesi no fiktīvajiem kontiem izņēma līdz pat 90 tūkst GBP.

Komentāri

Pievienot komentāru