Nekustamais īpašums

Nesen dibināta biedrība grib pretendēt uz bijušo Nacionālās bibliotēkas ēku

Dienas Bizness, 26.08.2015

Jaunākais izdevums

Ebreju īpašumu restitūcijas jautājums tā pozitīva atrisinājuma gadījumā var izraisīt citu organizāciju mantinieku pretenzijas uz īpašumiem. Piemēram, nesen dibināta biedrība ir apņēmības pilna aktualizēt jautājumu par bijušās Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas atdošanu bijušo īpašnieku mantiniekiem. Tiesa, jebkura īpašuma atdošanai vajadzīga politiskā griba, kas šajā gadījumā nebūt nav garantēta, trešdien raksta laikraksts Diena.

Dienas redakcijā vērsās Rīgas amatnieku krājaizdevumu kases mantinieku biedrības vadītājs Aldis Lazdiņš. Uzņēmumu reģistrā šī biedrība ierakstīta šā gada aprīlī. Biedrība, kurā šobrīd esot vairāk nekā 20 cilvēku, patlaban gatavo dokumentus, lai pretendētu uz Rīgas amatnieku krājaizdevumu kases vēsturisko nekustamo īpašumu - bijušo Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēku Krišjāņa Barona ielā 14. A. Lazdiņš stāsta, ka ir savākti daudzi arhīvu materiāli par šīs krājaizdevu kases darbību un biedriem un pēc arhīvu dokumentiem izriet, ka tā strādājusi arī kara laikā. Kasei jeb krājaizdevu sabiedrībai bijuši vairāki īpašumi, taču mantinieku biedrība šobrīd pretendē uz vienu no tiem - ēku Krišjāņa Barona ielā 14 - un plāno iesniegt Saeimā oficiālu pieteikumu uz šo īpašumu. A. Lazdiņš atzīst, ka biedrību uz šādu soli iedrošinājusi diskusija par ebreju īpašumu restitūciju. Viņaprāt, savāktās arhīvu izziņas nedod pamatu apšaubīt pašreizējo biedrības biedru radniecību ar minētās krājaizdevu kases dibinātājiem un biedriem. Ir savākti pierādījumi, ka daži no dibinātājiem šajā mājā pat dzīvojuši.

Šodien A. Lazdiņš pieteicies Saeimā tikties ar deputātu Ojāru Ēriku Kalniņu (Vienotība), kurš Dienai atzina, ka ir gatavs uzklausīt biedrības pārstāvi, lai arī šis jautājums nav viņa vadītās Ārlietu komisijas kompetencē.

Savukārt Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš (NA) ir noskaņots skeptiski. Viņš norāda, ka biedrībai ir jāpierāda saistību tiesību pārņemšanas fakts, taču arī tas vēl negarantē deputātu atbalstu. «Ja biedrība vērstos Juridiskajā komisijā, no juridiskā viedokļa tā atbalstu nesaņemtu. Denacionalizācijas process ir beidzies. Pat ja tiesas ceļā pierāda, ka ir tiesību pārņēmēji, tas nerada viņiem īpašuma tiesības,» norādīja G. Bērziņš.

Plašāk lasiet rakstā Mantinieku ķēdes reakcija trešdienas, 26. augusta, laikrakstā Diena (7. lpp.)!

Komentāri

Pievienot komentāru
Politika

Īpašais sūtnis: 40 miljoni eiro neatjaunos vēsturisko taisnīgumu, taču tā tiks pielikts punkts

LETA, 20.06.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

40 miljoni eiro neatjaunos vēsturisko taisnīgumu, taču jautājumam par ebreju īpašumu restitūciju tiktu pielikts punkts, vērtējot partiju apvienības «Attīstībai/Par!» (AP) priekšlikumu par restitūciju Latvijas ebreju kopienai saistībā ar holokausta un komunistiskā totalitārā režīma laikā nelikumīgi atsavināto nekustamo īpašumu, intervijā sacīja ASV īpašais sūtnis holokausta jautājumos Tomass Jazdgerdi.

Jazgerdi ieskatā AP iesniegtais likumprojekts ir labs, turklāt tas ir domāts, kā simbolisks žests, kas palīdzēs atjaunot ebreju kopienas dzīvi Latvijā.

Īpašais sūtnis nepiekrīt tam, ka šāda iniciatīva spēj atjaunot vēsturisko taisnīgumu. «Tam nav šāda mērķa,» piebilda Jazdgerdi, uzsverot, ka nekāds naudas apjoms nevienu neatgriezīs atpakaļ. Tomēr, viņaprāt, šāda likumprojekta apstiprināšana palīdzētu vienoties par sarežģīto Latvijas vēstures posmu.

AP priekšlikumu Jazdgerdi vērtē kā visaptverošu, norādot, ka iepriekšējais lēmums, kad ebreju kopienai Latvijā atdoti vairāki nekustamie īpašumi, bija labs, taču fragmentēts solis. Visaptveroša pieeja, viņaprāt, ļaus aizvērt šo vēstures nodaļu, tai pieliekot punktu.

Komentāri

Pievienot komentāru