Citas ziņas

No maksātnespējīgā Bauskas piena akcionāres vēlas piedzīt 3 miljonus latu

Elīna Pankovska, 10.06.2010

Jaunākais izdevums

AS GE Money bank no maksātnespējīgā uzņēmuma AS Bauskas piens akcionāres Nadeždas Podkopajevas vēlas piedzīt 3,1 milj. Ls, liecina informācija tiesas sistēmas mājaslapā.

Prasību pret N.Podkopajevu Rīgas apgabaltiesa bija plānojusi skatīt šodien, taču tiesvedība lietā ir apturēta, saistībā ar Bauskas piena maksātnespējas procesu, DB pastāstīja apgabaltiesas kancelejas vadītājs Ilvars Tomsons.

Jāatgādina, ka Bauskas tiesa pagājušā gada februāra beigās atzina uzņēmumu par maksātnespējīgu, sākot ar 2008.gada 30.septembri. Maksātnespēju bija pieprasījusi piensaimnieku kooperatīvā sabiedrība Dzēse.

Bauskas piena kopējās kredītsaistības veidoja gandrīz 4 milj. Ls pret GE Money Bank, Lauku atbalsta dienestu, zemniekiem u.c. kreditoriem. Uzņēmums veica arī daļēju modernizāciju, kas izmaksāja vairāk nekā 3,5 milj. Ls, no kuriem pusi nodrošina ES finansējums, bet otru pusi - GE Money Bank.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Riga Food medaļas saņem labākie pārtikas produkti

Sandra Dieziņa, 04.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Riga Food 2013 izcilas kvalitātes pārtikas produktu konkursos šogad noskaidroti labākie kvasa un iesala dzērieni, medus un piena produkti, un trešdien izstādes atklāšanā konkursu uzvarētāji tika apbalvoti Riga Food medaļām.

Biedrība Alus brālība un Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1 ar Zemkopības ministrijas atbalstu pirmoreiz rīkoja Baltijas valstīs ražotā kvasa un iesala dzērienu konkursu. Kvasu kategorijā Riga Food zelta medaļu un 1. vietu ieguva SIA Ilgezeem ražotais Porter kvass, sudraba medaļu un 2. vietu – SIA Piebalgas alus ražotais Piebalgas oriģinālais kvass, savukārt bronzas medaļu un 3. vietu – UAB Vilniaus alus ražotais dabīgi raudzētais kvass Retro. Savukārt kvasa (iesala) dzērienu kategorijā Riga Food zelta medaļu un 1. vietu ieguva SIA Bauskas alus ražotais iesala dzēriens Veselība, sudraba medaļu un 2. vietu – SIA Ilgezeem ražotais Iļģuciema oriģinālais iesala dzēriens, bronzas medaļu un 3. vietu – SIA Bauskas alus ražotais iesala dzēriens Porteris. Konkursa specbalvu un vienu tonnu iesala kvasa ražošanai saņēma a/s Cēsu alus ražotais Ulmaņlaiku kvass.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

No 600 darba devējiem Bauskā un novadā 90% - mikrouzņēmumi

Dienas Bizness, 16.01.2013

Pārtikas konservu ražotājs SIA Kronis atrodas Bauskas pievārtē, Mēmeles upes krastā.

Foto: Raitis Puriņš, Dienas Mediji

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bauskā patlaban nav vērienīgu ražotņu, nozīmīgākie uzņēmumi izvietojušies novadā, nodrošinot darba vietas arī pilsētas iedzīvotājiem. Palīdz arī Rīgas tuvums, jo Bausku no galvaspilsētas šķir vien nepilni 70 kilometri, raksta laikraksts Diena.

Kā norāda laikraksts, autobusi, kas rītos dodas uz Rīgu un vakaros atgriežas Bauskā, par pasažieru trūkumu nevarot sūdzēties. Arī automašīnu straume, kas ik dienu plūst pa Rīgas-Bauskas ceļu, esot iespaidīga.

«Rīga Bausku baro,» norādījuši vietējie iedzīvotāji un piebilduši, ka «nabagi mēs te neesam».

Vairāki automašīnu desmiti un lielais cilvēku daudzums ar apjomīgiem iepirkumu maisiem rokās pie Bauskas centrālā lielveikala uzskatāmi parādot, ka baušķeniekiem ar pirktspēju viss kārtībā un bailes izdot naudu viņus arī nevajājot.

Tikmēr ieceres attīstīt vērienīgu ražošanu pilsētā un tās pievārtē pagaidām neesot vainagojušās panākumiem, atzīmē Diena. No aptuveni 600 darba devējiem Bauskā un novadā 90% esot mikrouzņēmumi ar darbinieku skaitu līdz 10 strādājošajiem. Savukārt mazāk par pusi - tikai 43% - darba devēju atrodas pilsētā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Bauskas piena īpašumu nopirkusi banka; izsoli vērtē kā ļoti neveiksmīgu

Lelde Petrāne, 13.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maksātnespējīgā uzņēmuma Bauskas piens apjomīgāko nekustamo īpašumu Bauskā, Stacijas ielā 2, izsoles ceturtajā kārtā jūlija beigās iegādājies bankrotējušās firmas lielākais kreditors – GE Money Bank, vēsta reģionālais medijs Bauskas Dzīve.

Bankas īpašumā nonāca bijušā piena kombināta ēka un jaunais komplekss, informējusi uzņēmuma maksātnespējas administratore Jevgēņija Tokmačova. Viņa izsoli vērtējusi kā ļoti neveiksmīgu, jo Stacijas ielas objekta sākumcena bija 360 tūkstoši latu. Ceturtā izsole notika ar lejupejošu soli, un banka to savā īpašumā ieguva par 10% no sākumcenas jeb 36 tūkstošiem latu.

Vairāk nekā pusmiljonu vērtais zemesgabals ar ēkām līdz šim nav ieinteresējis nevienu potenciālo pircēju. Bijušajiem īpašniekiem tā arī neizdevās izveidot vērienīgāko piena pārstrādes uzņēmumu, visu mantību nācās likt zem ūtrupes āmura, norāda Bauskas Dzīve. Administratore domā, ka jaunā ēka ir piemērota ražotnei vai noliktavai. Vecajai kombināta daļai ir tikai viens risinājums – nojaukšana. To pirms maksātnespējas bija plānojuši arī iepriekšējie īpašnieki.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Izsolīs maksātnespējīgā Bauskas Piena nekustamā īpašumu

Elīna Pankovska, 14.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada 21. jūlijā un 20.augustā ir plānotas maksātnespējīgā AS Bauskas Piens nekustamo īpašu izsoles, liecina informācija laikraksta Latvijas Vēstnesis mājaslapā.

Izsolē plānots pārdot piena kombināta ēku un zemes gabalu ar platību 12,17 kvadrātmetri. Nekustamā īpašuma novērtējums ir 60 tūkst. Ls. Tiks arī izsolīta laboratorija ar bioloģiskās attīrīšanas iekārtām un zemes gabals 19,2 kvadrātmetru platībā. Sākuma cena noteikta 75 tūkst. Ls.

Piedāvājumā ir arī Bauskas Pienam piederoša divstāvu māja Bauskā un zemes gabals 600 kvadrātmetri. Sākuma cena 18,4 tūkst. Ls. Tāpat arī divistabu dzīvokli Bauskā, kura īpašuma platība ir 45,9 kvadrātmetri, bet sākuma cena 8,8 tūkst. Ls.

Savukārt 20.augustā plānots izsolīt ražošanas un zemes gabalu ar kopējo platību 31,8 kvadrātmetri Nekustamā īpašuma novērtējums ir 550 tūkst. Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Zemgalē piena ražotni stutē ar graudu nozares ieņēmumiem; cer uz jauno rūpnīcu

Dienas Bizness, 02.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piena ražotni patlaban stutē ar graudu nozares ieņēmumiem. Kopā ar partneri Bauskas un Iecavas novadā strādājošais zemnieks skaidro – pamatīgi izrēķinājuši, ka ir vērts savilkt jostu un pārciest kārtējo grūto posmu, jo «Latvijas kvalitatīvais piens atkal būs tirgū vajadzīgs,» trešdien raksta reģionālais laikraksts Bauskas Dzīve.

Tuvu lēmumam par piena devēju likvidēšanu ir dažu desmitu gotiņu turētāja Bauskas novadā, kura nevēlējās publiskot savu vārdu. Zemniece gan atzīst – no svara arī tas, ka jaunā paaudze nepārņems ražošanu, bet pašai jau sāk pietrūkt spēka to vadīt, cīnoties ar finanšu grūtībām. Pussimta hektāru zemes apstrādi solījies pārņemt kaimiņu saimnieks – Zemgalē iekoptas platības ir pieprasītas.

Vecumnieku novada Bārbeles pagasta piena fermas līdzīpašnieks Mārtiņš Mediņš dziļi nopūšas, taču nepadodas: «Pašlaik ir ļoti smagi, taču centīsimies izķepuroties, līdzīgi kā visas iepriekšējās krīzes. Esam uz robežas, turklāt ne tikai materiāli, bet arī fiziski un morāli – mums nav graudu, ar ko balstīt piena ražošanu, un fermā jāstrādā katru dienu. Ja tam pievienojas stress par nesaņemtajiem maksājumiem un paša parādiem piegādātājiem, spēki šķiet izsmelti.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Kā top? Arbūzu Rasēns

Db.lv, 04.01.2019

Arbūzu Rasēns piens tapis pēc veiktās fokuss grupas pētījuma bērnu vidū (5-14 gadu jauna mērķauditorija), kas sniedza savus komentārus. Uzņēmuma pārstāvji novērojuši, ka jaunā paaudze biežāk izvēlas tieši netradicionālas garšas, kas ir eksotiskākas un jaunas Latvijas tirgum.

Foto: Paula Čurkste/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā piektdienā portāls db.lv saviem lasītājiem piedāvā ielūkoties Food Union ražotnē Rīgā, Bauskas ielā, kur top piena dzēriens Rasēns ar arbūzu garšu.

Latvijā vadošais piena pārstrādes uzņēmums Food Union pērn rudenī paplašināja bērnu iecienītā zīmola Rasēns sortimentu ar jaunu produktu – arbūzu pienu 200 ml iepakojumā.

Jaunajā Rasēns sastāvā ir Latvijā ražots piens un arbūzu piedeva.

Kā liecina dati, 2018. gadā, salīdzinot ar 2017. gadu, Food Union palielinājis kopējo Rasēns piena dzērienu noietu Latvijas tirgū par 15%. Vislielākais pieaugums ir vērojams Rasēns pieniem ar šokolādes un zemeņu garšu – 2018. gadā patērētāju pieprasījums pēc tiem audzis par 17%. Pieprasījums pēc Latvijā ražotiem piena dzērieniem audzis arī kaimiņvalstīs – Lietuvā un Igaunijā, jo īpaši liels pieprasījums ir pēc zemeņu Rasēna, pārdošanas apjomam pieaugot par 19%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Bauskas piena ražotne tiek piena uzpircējam

Sandra Dieziņa, 24.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maksātnespējīgā a/s Bauskas piens īpašumu no GE Money Bank iegādājusies SIA Sigilo KV.

To DB apstiprina piena iepircēja SIA Sigilo KV direktors Kaspars Kazāks. Viņš atklāj, ka ar visiem papildus izdevumiem Bauskas piena objekta iegāde izmaksājusi 280 tūkstošus latu, ieskaitot PVN.

Jautāts par iemesliem, kāpēc nolemts iegādāties šo īpašumu, K. Kazāks skaidro: «Palasot presē notikumus, kuri saistīti ar Bauskas Piens maksātnespējas lietu un redzot, ka par šo objektu nevienam nav ne mazākās intereses, (pat pēdējā izsolē ar lejup ejošu soli nebija interesentu un īpašumu nopirka pati banka par ļoti zemu cenu), izlēmām sazināties ar banku lai apskatītu objektu. Apskatot objektu secinājām, ka šis nekustamais īpašums ar visām ārējām un daļēji iekšējām komunikācijām (jaunā ēka), kā arī kustamās mantas (iekārtas) ir daudz labākā stāvoklī un, mūsuprāt, ir daudz vērtīgākas par vērtētāju atzinumiem, tādēļ izlēmām bankai piedāvāt savu cenu, ko varējām atļauties un kura mūsuprāt bija vismaz piecas, sešas reizes mazāka, nekā patiesā vērtība. Banka pusotru mēnesi padomāja un piekrita.» Sigilo KV šo darījumu uzskata par ļoti veiksmīgu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Pārdod Bauskas piena mantu

Sandra Dieziņa, 31.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bankrotējušās akciju sabiedrības Bauskas piens ražotnē Bauskā turpinās iekārtu demontāža, informē laikraksts Bauskas dzīve.

Bauskas piena administratore Valentīna Kepente informē, ka tiek pildīts kreditoru sapulces lēmums un sākusies uzņēmuma kustamās mantas pārdošana.

Saskaņā ar Maksātnespējas likumu tas var notikt bez izsoles, precizē administratore. Šo procesu virza nodrošinātais kreditors - akciju sabiedrība GE Money Bank. V. Kepente arī informē, drīz tiks izsludināta bankrotējušā Bauskas piena nekustamā īpašuma izsole.

Jau iepriekš vēstīts, ka piensaimnieku kooperatīvā sabiedrība Dzēse bankai bija izteikusi vēlēšanos slēgt nomas līgumu un atjaunot ražošanu Stelpes pienotavā.

Dzēses valdes priekšsēdētājs Māris Petrēvics informē, ka no GE Money Bank oficiāla atbilde nav saņemta un viņa pūles panākt vienošanos ar nodrošināto kreditoru esot ignorētas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmums SIA «Baltic Dairy Board» bijušajā «Bauskas piena» kombināta teritorijā sācis būvēt attīrīšanas iekārtas, celtnieks – SIA «Benson Industry», vēsta reģionālais medijs Bauskas Dzīve.

Iedzīvotāji pauduši uztraukumu, vai neatkārtosies kādreizējā situācija, kad attīrīšanas iekārtu apkaimē bija spēcīga smaka. SIA «Baltic Dairy Board» valdes priekšsēdētājs Kaspars Kazāks teic, ka iedzīvotājiem nebūtu jāuztraucas.

Uz sabiedrisko apspriešanu, kas notika pirms mēneša, iedzīvotāji ieradās ļoti mazā skaitā, informē K. Kazāks. Viņš uzsvēra, ka centušies par apspriešanu cilvēkus informēt, cik iespējams.

Vairākumam uzrunāto ļaužu visvairāk rūp, lai nav smakas, kas kādreiz bijusi no attīrīšanas iekārtām. Kaspars Kazāks uzsver, ka tādu problēmu nebūs: «Uzskatu, ka vecās attīrīšanas iekārtas nemaz nevarēja saukt par attīrīšanu. Tas bija skata pēc burbuļojošs ūdens, un attīrīšanas līmenis bija ļoti zems.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piena kooperatīvi izskatīja variantu attīstīt pārstrādi Bauskas piena ražotnē, taču neizdevās vienoties ar tās pārvaldītāju GeMoney Bank.

To Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) sanāksmē atzina LPKS Piena partneri KS valdes loceklis Normunds Zelčāns. Skatījām Bauskas variantu un ja būtu saprātīga rīcība no GeMoney Bank, tad projektu attīstītu Bauskā, bet vienoties nevarējām, teica N. Zelčāns.

Jau ziņots, ka zemniekiem piederošā jaunā piena pārstrādes rūpnīca tiks būvēta Jelgavā. N. Zelčāns, informējot par projekta attīstības gaitu, stāsta, ka jau tuvāko nedēļu laikā tiks izsludināts konkurss banku finansējuma piesaistei. Projekta īstenotāji cer, ka Lauku atbalsta dienests akceptēs iesniegto projektu.

Jaunajā rūpnīcā paredzētas Šveices tehnoloģijas, kas ļaus saražot zīmolu sieru, industriālo sieru vājpiena koncentrātu un saldo krējumu. Mēnesī plānots ražot ap 500 – 600 t siera, ko uzņēmums realizēs Eiropas un Krievijas tirgos. Savukārt vājpiena koncentrātu varēs izmantot arī vietējie pārtikas rūpnieki, tostarp Laima un Staburadze. Projekta kopējās investīcijas ir 10 miljoni Ls, tostarp 6,5 miljoni būs kredīts, 1,2 miljoni – zemnieku līdzekļi, bet pārējais ES finansējums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

No maksātnespējīgā Bauskas piena akcionāres piedzīs 3 miljonus latu

Elīna Pankovska, 30.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas apgabaltiesa pilnībā apmierinājusi a/s GE Money bank prasību no maksātnespējīgā uzņēmuma a/s Bauskas piens akcionāres Nadeždas Podkopajevas piedzīt parādu 3,01 milj. Ls apmērā.

Pilns spriedums šajā lietā būs pieejams no 14.decembra, kad to 20 dienu laikā būs iespējams pārsūdzēt, DB pastāstīja tiesas pārstāvis Aigars Bērziņš.

Jāatgādina, ka Bauskas tiesa 2009.gada februāra beigās atzina uzņēmumu par maksātnespējīgu, sākot ar 2008.gada 30.septembri. Maksātnespēju bija pieprasījusi piensaimnieku kooperatīvā sabiedrība Dzēse.

Bauskas piena kopējās kredītsaistības veidoja gandrīz 4 milj. Ls pret GE Money Bank, Lauku atbalsta dienestu, zemniekiem u.c. kreditoriem. Uzņēmums veica arī daļēju modernizāciju, kas izmaksāja vairāk nekā 3,5 milj. Ls, no kuriem pusi nodrošina ES finansējums, bet otru pusi - GE Money Bank.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Gada preces jaunpienācēju vidū Bauskas alus, Smiltenes piens un Rēzeknes gaļas kombināts

Žanete Hāka, 15.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nosaukumu Gada prece 2012 iegūs 31 pircēju iecienītākais produkts, liecina Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) dati.

Ar mērķi apzināt Latvijas patērētāju vidū populārākās ikdienas preces, LTA kopš 2003.gada piešķir preču zīmi Gada prece. To nosaka dažādās preču kategorijās, aptaujājot nozīmīgākos Latvijas tirgotājus un iepazīstoties ar tirgus izpētes datiem. Šogad pasākums norit jau desmito reizi un, salīdzinājumā ar iepriekšējo periodu, patērētāju iepirkšanās paradumi mainījušies aptuveni par 30–40%. Pēc pērnā gada datiem izvirzījušies gan jauni līderi, gan savu vietu saglabājuši jau gadiem iecienīti produkti.

Ilggadējo tirgus līderu vidū nosaukumu Gada prece saglabājuši:

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Strautiņš un Sausnītis izveido uzņēmumu akciju pārvaldīšanai piensaimniecībā

Sandra Dieziņa, 27.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmēji Atis Sausnītis un Ivars Strautiņš izveidojuši SIA Baltijas Lāses Piens.

Jaunais uzņēmums reģistrēts februāra vidū un tā juridiskā adrese ir Rīgā, Bauskas ielā 180, kur atrodas arī abiem uzņēmējiem piederošie SIA Baltijas lāse un a/s Rīgas piena kombināts (RPK). Par SIA Baltijas Lāse Piens valdes priekšsēdētāju kļuvis Atis Sausnītis, bet par valdes locekli – Ivars Strautiņš. Katram no viņiem pieder pa 50 % daļu jaunajā uzņēmumā.

Uzņēmums dibināts, jo veicam uzņēmumu restrukturizāciju, DB skaidro jaunās kompānijas valdes priekšsēdētājs Atis Sausnītis. Paredzēts, ka Baltijas Lāses Piens nodarbosies ar akciju pārvaldīšanu piena nozarē. «Baltijas Lāse darbojas joprojām un tai ir ilgtermiņa saistības ar projektiem, kas nav saistīti ar piena nozari, tāpēc izveidojām jaunu uzņēmumu,» klāsta A. Sausnītis. Noprotams, ka jaunais uzņēmums pārvaldīs Limbažu piena un Rīgas piena kombināta akcijas, turklāt šobrīd notiek konsolidēšanās arī ar a/s Valmieras piens.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Nosauktas Latvijā cienītākās preces

Gunta Kursiša, 28.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Tirgotāju asociācija pasniegusi balvas 40 pirktākajām Latvijas precēm un piešķīrusi apbalvojumu Gada prece 2011.

Kopumā apbalvojums Gada prece 2011 tika pasniegts gan produktiem, kas bijuši iecienīti arī citus gadus, gan arī tādi, kuri apbalvojumus ir ieguvuši pērn.

Jau iepriekš pircēju atzinību ir guvuši tādi produkti kā Agrofirmas Tērvete Tērvetes alus, Balttur-R majonēze Provansas Francis, Cēsu alus Cēsu Premium, Rīgas miesnieka Rakveres cīsiņi, Dobeles dzirnavnieka kviešu milti Dobele-Ekstra, Tukuma Piena Baltais Exporta sviests, Pērnes L Pērnes kartupeļu plāksnītes, Siguldas maiznieka Mini sausiņi ar rozīnēm, Staburadzes konditorejas Pedro Pizza, Nordic Sugar Jelgavas cukurs, Bauskas alus Bauskas Gaišais speciālais, Hanzas Maiznīcas tumšā sēklu maize Vizbulīte, Aldara alus Aldaris Dūmaku un konditorejas Mōra SIA Antaris produkcija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Statiskās lapas

Bauskas piens sludinājumi

Bauskas piens, 20.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

MAS „Bauskas Piens” nekustamā īpašuma pirmā izsole ar augšupejošo soli

Tālrunis uzziņām 29475749, 29548578.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Situācija ir dramatiska, jo naudas nav, bet nodokļi ir jāmaksā.

Piena ražotāji rīkos ārkārtas sapulci un vērsīsies pie kolēģiem Briselē, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

«Piena iepirkuma cenas kopš gada sākuma pazeminājušās par 10 centiem kilogramā, sasniedzot 0,26 – 0,27 eiro/kg. Tas nozīmē, ka zemnieki saņem vēl mazāk, jo piens vēl jāsavāc. Daudziem zemniekiem tas rada izmisumu. Cenas visdramatiskāk samazinājis Rīgas Piena kombināts, Valmieras piens, Limbažu siers un Latvijas Piens, savukārt Latvian Dairy palicis parādā kooperatīviem par iepirkto pienu pēc mūsu aprēķiniem aptuveni 1,8 miljonus eiro,» stāsta Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) Piena grupas vadītāja Mirdza Feldmane.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Eksperte: Izmaiņas piena tirgū gaidāmas tikai pēc jaunu rūpnīcu atvēršanas Bauskā un Kauņā

LETA, 21.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piena iepirkuma cenas Latvijā arī nākamā gada pirmajā pusē saglabāsies zemas, kas skaidrojams ar pārprodukciju visā Eiropas tirgū, savukārt izmaiņas tirgū varētu būt gaidāmas tikai pēc jaunu rūpnīcu darbības sākšanās Bauskā un Kauņā, šodien žurnālistiem prognozēja Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) vadītāja Ingūna Gulbe.

Pirmajā gada ceturksnī nekas nemainīsies, bet korekcijas varētu rasties pēc divu jaunu pārstrādes uzņēmumu darbības sākšanas. Viens ir bijušais Bauskas piens, kur gatavojas pārstrādāt piena sūkalas, bet otrs - jauns lietuviešu uzņēmums Kauņas tuvumā. Abām rūpnīcām lielos daudzumos būs vajadzīgs piens, tādēļ zemniekiem ir cerības uz nedaudz lielāku iepirkuma cenu, sacīja Gulbe.

Viņa arī sacīja, ka vairākas zemnieku saimniecības patlaban apsverot ieceri likvidēties vai mainīt ražošanas profilu. Tikmēr kopumā Latvijas piena nozarē ir tikai viens nozīmīgākais spēlētājs - AS Preiļu siers, kas ne tikai pārstrādā lielu daudzumu piena un izvērš eksportu, bet arī demonstrē darbības stabilitāti un veiksmīgu stratēģiju atšķirībā no citiem uzņēmumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jelgavas cukurfabrikas ražotais Jelgavas cukurs, Jaunalko degvīns Arseņič un Staburadzes konditorejas Pedro Pizza ir daži no produktiem, ka kļuvuši par pircēju iecienītākajiem un šodien saņēma Latvijas Tirgotāju asociācijas balvu Gada prece 2009.

Nosaukums Gada prece ieguvusi jau starptautisku atzinību un šogad kaimiņvalstis Lietuva un Igaunija, aizgūstot pieredzi no Latvijas Tirgotāju asociācijas, nominējušas Gada prece 2009 savu pircēju visiecienītākās preces. Pircēju iecienītāko preču noteikšanu, ņemot vērā to pārdošanas apjomus, LTA uzsāka 2003.gadā. Kā jau katru gadu, Latvijā tika noteiktas pircēju visiecienītākās preces, Latvijas Tirgotāju asociācijai aptaujājot valsts nozīmīgākos tirdzniecības uzņēmumus – RIMI, Maxima, IKI, Elvi, Narvesen, Aibe, Prisma un citus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bankrotējušā Bauskas piena teju pabeigtajā jaunajā ražošanas ēkā jau nākamgad varētu uzstādīt iekārtas piena pārstrādei, reģionālajam medijam Bauskas Dzīve pastāstījis īpašumu šogad pārņēmušās SIA Sigilo KV direktors Kaspars Kazāks.

Taču tur netapšot parastie piena produkti, bet galvenokārt inovatīvi tiks izmantotas sūkalas, kas atliek pēc piena pārstrādes sierā un citos gardumos. «Ražotnei nebūs pamatprodukta, bet seši blakusprodukti,» biznesa plānu atklājis K. Kazāks. «Pārstrādāsim 200 – 300 tonnas piena dienā, ko tagad aizvedam uz Lietuvu,» viņš teicis.

Vispirms piens pārtaps cietajā sierā ar kāda Itālijas ražotāja zīmolu un krējumā. Atlikušais un no citiem ražotājiem nopirktais sūkalu koncentrāts – kopumā 250 – 450 tonnas dienā – tiks pārstrādāts bioetanolā, procesā iegūstot arī lopbarības piedevu, attīrītu, sašķidrinātu CO2 gāzi un sūkalu proteīna pulveri. Katram produktam būs savs tirgus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apkopojot pārdošanas apjomus gada laikā, Latvijā tiek noteiktas populārākās un patērētāju iecienītākās preces, ko pircēji iegādājas ikdienā. Mūsu valstī šo produktu izcelšanai ir reģistrēta Eiropas preču zīme Gada prece (PRODUCT OF THE YEAR), un to kopš 2003.gada piešķir Latvijas Tirgotāju asociācija.

Šo gadu gaitā nosaukumu Gada prece ieguvuši aptuveni 500 dažādi pirktākie produkti un preces. Atbilstību Gada preces nosaukumam nosaka dažādās preču kategorijās aptaujājot nozīmīgākos tirgotājus un iepazīstoties ar tirgus izpētes datiem.

Līdzīgi kā katru gadu, vērojams, ka izvirzās jauni tirgus līderi un līdztekus tiem Gada preces statusu saglabā arī vairāki iepriekšējos gados pirktākie produkti. Šogad nosaukumu Gada prece 2015 ieguvuši 29 vairāk pārdotie produkti dažādās preču kategorijās. Lielākā daļa pircēju iecienīto preču ir vietējā ražojuma, savukārt, piemēram, HEINZ Tomātu kečups pēc pārdošanas apjomiem ir slavenākais arī pasaulē. Diviem vairumtirgotājiem piešķirts nosaukums Gada izplatītājs 2015 (DISTRIBUTOR OF THE YEAR • РАСПРОСТРАНИТЕЛЬ ГОДА).

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Krievijas investoriem daļēji piederošais Baltic Dairy Board attīstībā plāno investēt 18 miljonus eiro

LETA, 07.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piena uzpircēja un tirgotāja SIA Baltic Dairy Board, kas pirms diviem gadiem kā SIA Sigilo KV izsolē iegādājās maksātnespējīgo AS Bauskas piens un ar Krievijas investoru piesaisti pērn sāka rūpnīcas būvniecību, trīs gados attīstībā plāno investēt 18 miljonus eiro.

Kā informēja Zemkopības ministrijā, par šādiem plāniem šodien runāts uzņēmuma vadības un zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS) vadītās Lauksaimnieku nevalstisko organizāciju konsultatīvās padomes pārstāvju tikšanās laikā rūpnīcā.

Ņemot vērā sarežģīto situāciju piena nozarē, sanāksmes mērķis bija iepazīties ar uzņēmuma darbību un uzzināt pieredzi, kā veiksmīgi strādāt un iekarot jaunus tirgus piena produktu realizācijai.

Stāstot par nākotnes plāniem, uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Kaspars Kazāks uzsvēra, ka trīs gadu laikā rūpnīcā plānotas investīcijas 18 miljonu eiro apmērā, bet piecu gadu laikā uzņēmums cer palielināt ražošanas apjomu un sasniegt piena/sūkalu pārstrādes jaudu 800-1000 tonnas diennaktī. Tāpat uzņēmumā plāno sākt piena-sūkalu proteīna padziļinātu pārstrādi, ražojot produktus ar ļoti augstu pievienoto vērtību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) šodien, 5.jūnijā pasniedza ikgadējās Gada preces balvas vietējiem ražotājiem un produkcijas izplatītājiem, informē LTA vadītājs Henrihs Danusēvičs.

Par gada izplatītāju šogad atzīta AS Jungent Latvia. Nosaukums Gada prece piešķirts SIA Rēzeknes gaļas kombināts produktiem Reālie pelmeņi, Rāznas jubilejas desa, Rēzeknes auksti kūpināta desa, SIA Simeks ūdenim Ķekavas avots, Risso rapša eļļai un vīnogu eļļai Olitalia, SIA Balttur-R majonēzei Provansas majonēze Francis, SIA Bauskas alus alum Meistara gaišais, SIA Forevers produktiem Galda desa un Doktordesa Extra, AS Smiltenes piens dzērienam Piena spēks, AS Dobeles dzirnavnieks produktiem Kviešu milti Ekstra un Plānās pankūkas, AS Cēsu alus dzērieniem Cēsu Džons Pina Colada un Cēsu premium pinte 5,2.

Gada preces titulu saņēma arī AS Latvijas maiznieks produkti Rudens baltmaize un Kūko medus kūka, AS Putnu fabrika Ķekava cāļa pusspārni Gardie, AS Jungent Latvia izplatītie produkti Evian minerālūdens un Zewa delux tualetes papīrs, AS Tukuma piens produkti Baltais exporta sviests un Oga jogurts, AS Aldaris alus līnija Craft un Mežpils alus, SIA Eļļas grupa olīvu izspaidu eļļa OiliO, SIA Altia Latvia degvīns Arsenirch, IDS Borjomi Europe minerālūdens, SIA Pērnes L kartupeļu plāksnītes ar bekona garšu, SIA TZMO Latvija ikdienas ieliktņi Panty soft un SIA BMS - Baltijas Marketing Serviss baterija Energizer AA Base.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Ģimenes uzņēmums Baltic Dairy Board fokusējas uz nišas produktiem

Kristīne Stepiņa, 08.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Padziļināti pārstrādājot piena molekulas, SIA Baltic Dairy Board top produkti ar augstu pievienoto vērtību – proteīns un laktozes koncentrāts; 96% produkcijas eksportē, trešdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

SIA Baltic Dairy Board ir ģimenes uzņēmums, kas dibināts 2008. gadā. Līdz 2015. gadam tā pamatdarbība bija saistīta ar svaigpiena loģistikas pakalpojumu sniegšanu, citu piena produktu iegādi un izplatīšanu. 2012. gadā SIA Baltic Dairy Board no bankas iegādājās maksātnespējīgā piena produktu ražotāja Bauskas piens ēkas un zemi. 2016. gadā tika atvēra jauna sūkalu/piena olbaltumvielu un augstas pievienotās vērtības produktu rūpnīca, kurā tika ieguldīti 11 milj. eiro. 1,7 milj. eiro bija Eiropas Savienības (ES) fondu līdzfinansējums.

2016. gadā uzņēmuma apgrozījums bija 18,5 milj eiro. 2017. gadā plānots apgrozījuma pieaugums vismaz par 50%, lēš SIA Baltic Dairy Board valdes loceklis Kaspars Kazāks. «Uzņēmums fokusējas uz nišas jeb padziļinātas pārstrādes industriāliem produktiem, piens tiek sadalīts pa molekulām – tauki, olbaltums, laktoze un ūdens. Uzņēmums piedalās pētniecības projektos, kuriem ir piesaistītas ES naudas, lai rastu paņēmienus padziļināti pārstrādāt šīs atsevišķās molekulas, radot īpaši augstu pievienoto vērtību. Šī nav tikai piena pārstrādes rūpnīca, zem viena jumta ir gan piena pārstrāde, gan biotehnoloģijas – iekārtas, kas padziļināti pārstrādā piena cukurus. Nezinu, vai līdzīgas rūpnīcas ir vēl kaut kur pasaulē,» stāsta K. Kazāks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

SIA Baltic Dairy Board nosūtījis pirmo piena proteīna pulvera kravu uz ASV

Žanete Hāka, 20.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā, 17. februārī, SIA Baltic Dairy Board nosūtījis pirmo piena proteīna pulvera MPC 85 eksporta kravu uz ASV 114 tūkstošu eiro vērtībā, liecina kompānijas paziņojums Nasdaq Riga.

Līdz šim uzņēmums eksportē produkciju jau uz sekojošām valstīm: Polija, Nīderlande, Vācija, Lietuva, Igaunija, Austrija, Rumānija, Grieķija, Ukraina, Ēģipte, Maroka, Francija un Ungārija.

Laikraksts Dienas Bizness jau rakstīja, ka SIA Baltic Dairy Board ir ģimenes uzņēmums, kas dibināts 2008. gadā. Līdz 2015. gadam tā pamatdarbība bija saistīta ar svaigpiena loģistikas pakalpojumu sniegšanu, citu piena produktu iegādi un izplatīšanu. 2012. gadā SIA Baltic Dairy Board no bankas iegādājās maksātnespējīgā piena produktu ražotāja Bauskas piens ēkas un zemi. 2016. gadā tika atvēra jauna sūkalu/piena olbaltumvielu un augstas pievienotās vērtības produktu rūpnīca, kurā tika ieguldīti 11 milj. eiro. 1,7 milj. eiro bija Eiropas Savienības (ES) fondu līdzfinansējums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piena pārstrādes uzņēmums “Food Union” ir pabeidzis 2017. gada nogalē aizsākto svaigo piena produktu Izcilības centra izveidi, kurā investēti 15 miljoni eiro, informē uzņēmumā.

Rezultātā ir uzbūvēta jauna biezpiena sieriņu rūpnīca, iegādātas jaunas ražošanas iekārtas un modernizēta esošā infrastruktūra. Tas ir viens no pēdējo gadu ievērojamākajiem Latvijas pārtikas nozares investīciju projektiem, kura kopējais apjoms sasniedz 14,6 miljonus eiro. Projekts iecerēts ar mērķi paplašināt jaunu un inovatīvu piena produktu piedāvājumu vietējam un starptautiskajiem tirgiem.

Covid-19 pandēmijas ietekmē projekts noritēja ilgāk, nekā plānots – trīs gadu laikā. Šajā laikā tika veikta virkne tehnoloģisku un darba vides uzlabojumu, jaunu iekārtu uzstādīšana AS “Rīgas piena kombināts”. Vienlaikus ražošana no SIA “Rīgas piensaimnieks” tika pārcelta uz AS “Rīgas piena kombināts” un AS “Valmieras piens”. SIA “Rīgas piensaimnieks” 2020.gada sākumā tika juridiski pievienots AS “Rīgas piena kombināts”.

Komentāri

Pievienot komentāru