Jaunākais izdevums

No Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) būvžoga šonedēļ nozagts viens no 22 mākslas darbu attēliem - mākslinieka Kārļa Padega 1932. gadā tapušās gleznas Madonna ar ložmetēju reprodukcija, informēja Rīgas domes Īpašuma departaments.

Departamenta pārstāve Ilze Krūkle pastāstīja, ka mākslas darbu reprodukcijas pārklātas ar tā saukto antigrafiti pārklājumu, kas pasargā attēlus no apķēpāšanas un rada iespaidu, ka tās pārklātas ar stiklu. Reprodukcijas pie žoga pieskrūvētas ar vairākām pamatīgām skrūvēm, kuru atskrūvēšanai nepieciešams elektriskais skrūvgriezis, kas ļauj secināt, ka garnadzis gleznu noskatījis jau laikus.

Krūkle norādīja, ka mākslas darbu reprodukcijas izgatavojis muzeja rekonstrukcijas darbu veicējs - SIA Re&Re. Tā kā visas reprodukcijas pasūtītas kā viens komplekts, nodarīto zaudējumu apmēru aprēķināt varētu tikai aptuveni. Nākamās sanāksmes laikā ar būvniekiem, visticamāk, tiks pārrunāta iespēja uz muzeja būvžoga izstādītās mākslas darbu reprodukcijas apdrošināt.

Kā ziņots, kopš aprīļa nogales būvžogu, kas būvdarbu laikā uzsliets ap LNMM, papildina 22 mākslas darbu reprodukcijas - izlase ar populārākajiem un nozīmīgākajiem latviešu autoru darbiem, kas iepriekš bija skatāmi LNMM pastāvīgajā ekspozīcijā.

Gar LNMM galveno ēku no Krišjāņa Valdemāra ielas aplūkojamas košas ievērojamo vecmeistaru Vilhelma Purvīša, Jaņa Rozentāla un Johana Valtera gleznu reprodukcijas, kā arī muzeja apmeklētāju iemīļoti modernistu darbi - Kārļa Padega Madonna ar ložmetēju, Ģerderta Eliasa Sieviete ar vēdekli, Jāņa Tīdemaņa Maskas, Voldemāra Tones Pie loga un citi.

Uz Elizabetes ielai piegulošā būvžoga posma gleznu izlasi veido Kārļa Hūna un Jūlija Federa mākslas darbi, kas iezīmē latviešu profesionālās mākslas pirmsākumus. Savukārt Rīgā dzīvojošo un strādājošo krievu autoru daiļrade pārstāvēta ar Nikolaja Rēriha, Nikolaja Bogdanova-Beļska un Sergeja Vinogradova darbu reprodukcijām.

Mākslas darbu reprodukcijas žogu rotās līdz pat muzeja rekonstrukcijas projekta pabeigšanai 2015.gadā.

Kā ziņots, muzeja rekonstrukcijā, restaurācijā un paplašināšanā tiks ieguldīti 24 miljoni latu, no kuriem 15 miljonus latu piešķir Rīgas dome, 8 miljoni tiks piesaistīti no Eiropas Savienības līdzekļiem, bet 1,2 miljoni ir valsts finansējums. Būvdarbu nodrošināšanai Rīgas dome plāno aizņemties 24 miljonus latu no Valsts kases vai kredītiestādes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien, 23. februārī, oficiālā BMW pārstāvja Latvijā “Inchcape Latvija” salonā sadarbībā ar Daugavpils Marka Rotko mākslas centru svinīgi tika atklāta pasaulslavenā amerikāņu mākslinieka Marka Rotko gleznu reprodukciju izstāde. Izstādē aplūkojamas sešas mākslinieka gleznu reprodukcijas. Mākslas darbi pieejami apskatei līdz 30. jūnijam.

Nemitīgi iesaistīties kultūras un mākslas iniciatīvās visā pasaulē jau vairāk kā 50 gadus ir bijusi BMW zīmola svarīga sastāvdaļa. Gadu no gada BMW globāli turpina iesaistīties vairākās gan kultūras, gan mākslas iniciatīvās, kuras pārstāv tādas jomas kā modernā un laikmetīgā māksla, klasiskā un džeza mūzika, kā arī arhitektūra un dizains.

“Esam pagodināti stiprināt BMW globālās vērtības, sniedzot atbalstu laikmetīgās mākslas un kultūras popularizēšanai Latvijā. Ieguldījums cilvēkos un kultūrā ir neatņemama BMW un Inchcape stratēģijas sastāvdaļa visā pasaulē. Ar šo izstādi vēlamies arī iedvesmot savus klientus neierobežot savu radošo brīvību, jo tā ir būtiska ne tikai māksliniekiem radīšanas procesā, bet arī jebkura profesionāļa darba ikdienā ceļā uz izciliem panākumiem,” saka BMW autosalona direktors Andris Ustups.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Piedāvā sekot līdzi LNMM pazemes apjoma būvniecībai

Lelde Petrāne, 26.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes Īpašuma departaments un būvuzņēmums RE&RE, uzstādot web-kameru, dod iespēju ikvienam sekot līdzi Latvijas Nacionālā mākslas muzeja jaunā pazemes apjoma būvniecības procesam.

Saites uz webkameru var atrast Īpašuma departamenta mājas lapā rdid.lv un būvuzņēmuma mājaslapā rere.lv. Drīz saite uz web-kameru darbosies arī Latvijas Nacionālā mākslas muzeja mājas lapā lnmm.lv.

Db.lv jau vēstīja, ka jūnija vidū no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja būvžoga tika nozagts viens no 22 mākslas darbu attēliem - mākslinieka Kārļa Padega 1932. gadā tapušās gleznas Madonna ar ložmetēju reprodukcija.

Departamenta pārstāve Ilze Krūkle pastāstīja, ka mākslas darbu reprodukcijas pārklātas ar tā saukto antigrafiti pārklājumu, kas pasargā attēlus no apķēpāšanas un rada iespaidu, ka tās pārklātas ar stiklu. Reprodukcijas pie žoga pieskrūvētas ar vairākām pamatīgām skrūvēm, kuru atskrūvēšanai nepieciešams elektriskais skrūvgriezis, kas ļauj secināt, ka garnadzis gleznu noskatījis jau laikus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc pirmajiem četriem 30. jubilejas akustiskajiem koncertiem mūzikas kluba Kaļķu vārti telpās, mūzikas un mākslas festivāls BILDES 2015 ir sasniedzis savas programmas otro daļu. Kā ierasts, tā turpināsies Rīgas Kongresu namā.

No 27. līdz 29. novembrim klausītājiem būs iespēja apmeklēt Jauno grupu un BILŽU veterānu kopprojektu koncertu, BILDĒS sevi pieteikušo grupu un radošo personību kopprojektu koncertu, Koncertu bērniem, kā arī noslēdzošo – BILŽU veterānu koncertu, informē festivāla rīkotāji BILŽU BIROJS.

27. novembrī plkst. 19:00 norisināsies Jauno grupu un BILŽU veterānu kopprojektu koncerts, kam raksturīgi radoši un izdomas bagāti jauno un pieredzējušo mūziķu kopīgi veidoti priekšnesumi.

Šogad tajā uzstāsies tādi kopprojekti kā Mitav un Normunds Pauniņš; Rusted Wheel un Aivars Rakovskis; Ron The Star un Atis Zviedris; TRĪS un Jānis Dubavs; FREENIXZ un Edgars Silacērps; Marlēna un Adrians Kukuvass; J.E.E.B un Atis Ieviņš; The Foxtails un DAMBIS; Kristīne Šomase & Attachment un Edvīns Zariņš; The Loudstones un Raimonds Bartaševičs; 45. v-sk. un Aija Vītoliņa; ESPRESSO un Miks Dukurs; NOT YET un Kārlis Auzāns; The Twins Peek un Jānis Bukums; So Lucid Electric Feel un Ainars Virga; Inqognito un Artūrs Račinskis; Wild Detroit Gang un Normunds Jakušonoks; Teleports & Daniels Haitovs un Artūrs Duboks. Koncerta īpašie viesi – grupa Manta. Koncertu vadīs Mikus Frišfelds.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Mana pieredze: Atdzīvina vēsturiskus plakātus

Anda Asere, 11.03.2019

SIA Kaltenes krasti (zīmols Kaltene) līdzīpašnieces Līva Pērkone (no kreisās) un Marija Ručevska

Foto: Sandija Veikša

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Kaltenes krasti atjaunoto plakātu kolekcija izceļ pagājušā gadsimta 20.-30. gadu izcilākos Latvijas vēsturiskā dizaina piemērus un nākotnē plāno piedāvāt arī mākslas darbu reprodukcijas.

«Mēs ar Mariju jau vairākus gadus strādājam kopā – pie TechChill konferences un citiem projektiem, kas saistīti ar stratēģiju, komunikāciju un projektu vadību. Tie ir lieliski procesi, bet pēc trešā kopīgā TechChill, kad mazliet atkāpāmies no ikdienas organizēšanas, radās vēlme pārmaiņas pēc īstenot kaut ko taustāmu un rokās paturamu,» stāsta Līva Pērkone, SIA Kaltenes krasti (zīmols Kaltene) līdzīpašniece. Tajā mirklī bija iespēja mazliet atpūsties, bet nemiera gars turpināja urdīt. «Mētājāmies ar dažādām idejām, pa pusei nopietni, pa pusei pa jokam – kas būtu tāds, ko mēs varētu radīt, pēc iespējas atšķirīgu no tā, ko darām ikdienā? Līva atcerējās par reklāmas plakātiem no Latvijas pirmās neatkarības gadiem, ko bija pētījusi pirms gadiem desmit, un kādi tie ir populāri suvenīri citās Eiropas valstīs. Man plakāti iepatikās, un jau nākamajā rītā satikāmies bibliotēkā, lai noskaidrotu tālākos soļus,» atminas otra uzņēmuma līdzīpašniece Marija Ručevska. Laikā, kad Līva studēja vēsturi un jau bija sākusi strādāt komunikācijas nozarē, reklāmas plakāti viņu ieinteresēja, jo bija kā vienojošais elements starp komunikāciju, vēsturi un ekonomiku. «Ja tā padomā, tad arī ar šo hobiju nekur tālu neesam aizgājušas no tā, ko darām ikdienā. Periodikas arhīvs un plakāti bija viena no pirmajām lietām, kas tika digitalizēta un bija pieejama tiešsaistē, neejot uz bibliotēku. Tā bija mana pirmā īstā saskare ar digitalizāciju un tās iespējām,» atzīst Līva.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

FOTO: Dizaina viesnīcas izveidē Liepājā investē 1,6 miljonus eiro

Zane Atlāce - Bistere, 30.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investējot 1,6 miljonus eiro, Liepājas centrā, vēsturiskā ēkā Zivju ielā atklāta dizaina viesnīca ART Hotel Roma ar 28 dažādu kategoriju numuriņiem, plašu pagalmu un ietilpīgu konferenču zāli. Viesnīca iekārtota kā mākslas galerija, kurā apskatāmi vairāk nekā 100 pašmāju mākslinieku oriģināldarbi.

Viesnīcas īpašnieki un attīstītāji ir Kesenfeldu ģimene, kas guvusi vairāk nekā 10 gadu pieredzi, vadot viesnīcu Promenade Hotel. Jaunatklātās viesnīcas ēka 2015. gadā par 639 000eiro iegādāta no SIA «Ektornet», un kopš iegādes brīža tajā investēti 1,6 miljoni eiro (to skaitā 805 000 eiro tieši viesnīcas izveidei). Liela uzmanība pievērsta iekārtojumam un dizainam, tostarp saglabājot vēsturiskos elementus. Ēkas rekonstrukcijas projekts izstrādāts arhitektu birojā «ADD», mākslas dizaina konsultants – Alvis Zemzaris. Viesnīcas izveide radījusi 15 darba vietas.

Ēkā arī iepriekš darbojusies viesnīca – 19. gadsimta 80. gados tajā atklāta izsmalcinātā Hotel de Rome, kuru 1882. gadā projektējis tā laika Liepājas galvenais arhitekts Pauls Makss Berči. Gadu gaitā ēka vairākkārt pārbūvēta – tā darbojusies gan kā tirdzniecības nams, gan kā biroju ēka, taču nu tai atjaunots sākotnējais pielietojums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Picanova Baltics telpās noritējusi dzīvesstila zīmola Creame mākslas darbu prezentācija, informē Creame pārstāvji.

Mākslas darbu prezentācijā tika apkopotas Virgolas, Džulio Rosi (Giulio Rossi), Roba Snova (Rob Snow), Frančesko Grandes (Francesco Grande), Sofijas Bonati (Sofia Bonati), kā arī citu plaši atpazīstamu starptautisku mākslinieku darbu reprodukcijas, kas radītas, izmantojot augstākās kvalitātes apdrukas tehnoloģijas un materiālus.

Creame, kas jau otro sezonu pēc kārtas ir arī Riga Fashion Week galvenais sponsors, turpina atbalstīt mākslu un jaunradi, sniedzot iespēju gan jauniem, gan jau labi pazīstamiem māksliniekiem eksponēt savus darbus uz dažādiem dzīvesstila aksesuāriem, kā, piemēram, krūzēm, telefona vāciņiem, spilveniem un dažāda formāta sienas dekoriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

LNMM rekonstrukcijas izmaksas «sīkumi» sadārdzina vēl par piektdaļmiljonu eiro

Dienas Bizness, 04.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latviešu izcilo mākslinieku darbus Rīgā vēl ilgāk nekā gadu varēs aplūkot vienīgi reprodukcijās, kas uzdrukātas uz žoga ap Latvijas Nacionālo mākslas muzeju (LNMM). Kamēr oriģināldarbi ceļo pa izstādēm citos muzejos Latvijā un Eiropā, to mājvietas Kr. Valdemāra ielā remonts arvien sadārdzinās – vispirms par miljonu, bet pirms dažām dienām par vēl 208 tūkstošiem eiro bez PVN. Muzeja tā dēvētajām gadsimta pārvērtībām atvēlēti nu jau 36,2 miljoni eiro, taču arī šī summa neesot galējā, trešdien raksta laikraksts Diena.

Kad Rīgas domes (RD) Īpašumu departamenta (ĪD) pārstāvji parakstīja līgumu ar būvniekiem – SIA RE&RE – par muzeja rekonstrukciju, restaurāciju un divstāvu pazemes jaunbūves celtniecību, tika apgalvots, ka izmaksu griesti esot 34 miljoni eiro. Nu izrādās, ka griesti ir staipīgi un, lai gan uz kopējā fona 1,2 miljoni var nešķist dramatiski daudz, LNMM rekonstrukcijā iezagusies lieliem projektiem raksturīgā tendence iepriekš it kā neparedzētu papildu darbu veidolā, kas vairo būvnieku ieņēmumus. Dienas rīcībā esošā informācija liecina, ka par papildu naudu tiks veikta «galvenās ieejas ārējo kāpņu augšējā laukuma demontēšana un jaunas pārseguma konstrukcijas izbūve», tāpat vēsturiskajā ēkā konstrukciju balstu vietās esot nepieciešams jauns sienas mūrējums, papildus jānostiprina iekārtie griesti, kuru attīrīšanas laikā atklājušies defekti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Gandrīz 12 miljoni par pikseļainu multeņģīmi

Jānis Šķupelis, 11.06.2021

Nupat par 11,75 miljoniem ASV dolāriem tika nopārdots digitālais darbs Covid Alien. Tas astoņu bitu stilā un 24x24 pikseļu formātā attēlo zilganu personāžu ar masku un cepuri. Tā ir daļa no veseliem 10 tūkstošiem šādiem radītiem virtuāliem personāžiem, kas kā viss kopums tiek saukts par CryptoPunks sēriju.

Foto: SCANPIX/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pandēmijas apstākļos arvien augstāk un augstāk kāpusi dažnedažādu aktīvu vērtību. Turklāt ne vienmēr par ļoti augstu cenu tiek pārdoti vairāk vai mazāk nosacīti klasiski šādi aktīvi. Cilvēki lielas un pat galvu reibinošas summas pēdējā laikā gatavi izdot, piemēram, par digitālo mākslu un kolekcionējamiem šādiem digitāliem aktīviem.

Tam spilgts apliecinājums bijis nupat notikušā Sotheby"s izsole, kur par 11,75 miljoniem ASV dolāriem tika pārdots šāds digitālais darbs Covid Alien. Faktiski Covid Alien astoņu bitu stilā un 24x24 pikseļu formātā attēlo zilganu personāžu ar masku un cepuri. Tā ir daļa no veseliem 10 tūkstošiem šādiem radītiem virtuāliem personāžiem, kas kā viss kopums tiek saukts par CryptoPunks sēriju. Katrā ziņā kaut kā monetizēšana, ja pēc tā ir pieprasījums, problēmas parasti nesagādā. Īstens trakums tādējādi aptvēris tādu lietu kā "digitālos unikālos žetonus" (Non-Fungible Tokens jeb NFT). Tos izmantojot, tika nopārdots arī minētais Covid Alien darbs.

Pamatā šie NFT "žetoni" paredz to, ka to pircējam pienākas tiesības uz kādu attiecīgo virtuālo veikumu. Citiem vārdiem sakot - tie ir dati, kas reprezentē kādu unikālu digitālo vienību (piemēram, video vai attēlu) un kuri tiek tirgoti līdzīgi tam, kā pēdējos gados arvien lielāku uzmanību sev piesaistošās virtuālās valūtas. Vēl to varētu uzskatīt par tādu kā sertifikātu, kas apliecina īpašumtiesības uz kādu konkrētu digitālu failu, kas tiek iecementētas blokķēdes tehnoloģijā. Šādas digitālās mākslas (un ne tikai) gadījumā tiek cerēts, ka šis unikālais NFT kods kalpos kā oriģināla apliecinājums, kur viss pārējais tad būs vien reprodukcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru