Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV bruņotie spēki virs Klusā okeāna veikuši hiperskaņas lidaparāta Waverider izmēģinājuma lidojumu. Jaunākais lidaparāts spēj sešas reizes pārspēt skaņas ātrumu.

Lidaparāta pacelšanai no lidlauka tika izmantots B-52 bumbvedējs, kas nogādāja Waverider 15 tūkstošu metru augstumā. Pēc atdalīšanās no bumbvedēja, Waverider četras sekundes pavadīja brīvajā kritienā, pirms tika iedarbināti tā dzinēji. Pēc tam Waverider sasniedza 21 tūkstoša metru augstumu un 6,9 tūkstošu kilometru stundā lielu ātrumu.

Iepriekš tika paredzēts, ka Waverdier lidojuma ilgums būs piecas minūtes, bet pēc tam lidaparāts iegāzīsies okeānā. ASV armija norāda, ka pārbaudes rezultāti būs zināmi jau šodien.

Lidojot ar maksimālo ātrumu, Waverider mazāk nekā stundas laikā varētu mērot ceļu starp Ņujorku un Londonu. Tomēr ASV armijai vairāk interesējot lidaparāta pielietojums, lai izveidotu jaunas paaudzes spārnotās raķetes, vēsta Reuters.

Savukārt Eiropas Aeronautikas, aizsardzības un kosmosa izpētes kompānija EADS norāda, ka hiperskaņas komerciālie lidojumi parādīsies jau tuvā nākotnē. Pērn EADS prezentēja savu lidaparātu, kurš skaņas ātrumu spēj pārsniegt četras reizes, vēsta BBC.

EADS arī atzīst, ka šāds lidaparāts būšot ļoti dārgs. Tomēr ideja, ka no Parīzes uz Tokiju varētu nokļūt pusotras stundas laikā, uzņēmējiem un politiķiem šķiet ļoti pievilcīga. EADS tāpēc prognozē, ka ap 2050. gadu šādi lidaparāti būs pieejami arī komerciāliem lidojumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV eksperimentālais lidaparāts Waverider izmēģinājuma lidojuma laikā virs Klusā Okeāna salūzis gabalos. To izraisījis bojājums lidaparāta astes daļā, pavēstījuši ASV Gaisa spēki.

Kā iepriekš ticis plānots, lidaparātu 15 tūkstošu metru augstumā nogādāja B-52 bumbvedējs. Pēc atdalīšanās no lidmašīnas, Waverider tika iedarbināti dzinēji, taču pēc sešpadsmit sekundes tika zaudēta lidaparāta kontrole un tas iegāzās okeānā.

Jau vēstīts, ka lidaparāts tika veidots, lai sasniegtu ātrumu, kas sešas reizes pārspēj skaņas ātrumu. Iepriekš tika paredzēts, ka Waverider lidojuma ilgums būs piecas minūtes, bet pēc tam lidaparāts iegāzīsies okeānā.

Lidojot ar maksimālo ātrumu, Waverider mazāk nekā stundas laikā varētu mērot ceļu starp Ņujorku un Londonu.

Waverider programmas izmaksas netiek atklātas, jo tā izgatavošanā izmantotas slepenas tehnoloģijas.

Komentāri

Pievienot komentāru