Jaunākais izdevums

Ir pagājis aptuveni gads, kopš "Olainfarm" stāsts "Dienas Biznesa" slejās pārtapa par fabulu, jo tā vienkāršāk un īsāk stāstīt atkal un atkal to, kas uzņēmumā notiek divus gadus un līdzinās iesprūdušas plates darbībai uz veca atskaņotāja.

Mainās valdes, padomes, cieš zīmols un, visticamāk, arī pašas mantinieces, kuru nesaskaņas pārbaudīt nav pat mans nolūks. Tomēr vēlreiz fabulu atkārtot nāksies, kaut arī daudzi to zina no galvas.

Tātad - kādam tēvam bija trīs meitas un liels uzņēmums "Olainfarm". Tēvs nomira, un uzņēmums palika meitām. Divas bija pilngadīgas, bet viena nepilngadīga, un viņas tiesības pārstāvēt uzticēja mammai. Kad meita kļūs pilngadīga, tad mammai nekas vairs nepienāksies, izņemot to, ko viņa paspējusi nopelnīt, esot laba mamma, un tā viņa strīdas, cik spēka.

Zīmīgi, ka naktī uz svētdienu, divas dienas pirms "Olainfarm" akcionāru sapulcēm, kas notiek 22. septembrī, tika nogalināts advokāts Pavels Rebenoks, kuru viņa asi kritizēja.

Tātad - tēvs bija pieredzējis uzņēmējs un dzīves laikā saprata, ka tā sauktās reiderisma situācijas Latvijā ir iespējamas gan viņa dzīves laikā, gan pēc nāves, kad īpašums uz laiku kļūst sevišķi nedrošs. Tādēļ viņš jau tālredzīgi bija sadalījis uzņēmuma daļas un pārvaldību tā, lai to vienmēr kontrolētu ģimene. Galvenais uzņēmums bija akciju sabiedrība, bet daļu akciju viņš uzticēja turēt SIA - 42%. Pašā akciju sabiedrībā palika vien 24% viņa akciju.

Šobrīd nav svarīgi, pret ko īpašnieks nodrošinājās dzīves laikā, bet gan tas, kāda kustība sākās pēc viņa nāves. Teorētiski eksistē trīs iespējamās meitu kombinācijas strīdos. Tēva izveidotais SIA meitas pasargā no situācijas, kad viena no viņām var nostāties pret pārējām divām un nobalsot kopā ar mazākuma akcionāriem, tā faktiski uzņēmuma kontroli nododot citiem, kas ātri var novest pie dažādām sekām. SIA kā akciju turētājs vienmēr balso ar 42% kopā ar vismaz 2/3 no 24% vai 16%, un tas ir pietiekami, lai ģimene kontrolētu AS. Tomēr strīdu kārtībā līdz ar drošības SIA radīšanu parādās arī vairāki trūkumi. Proti, no laika, kamēr tiek mainīta SIA valde, līdz brīdim, kad Uzņēmumu reģistrā piesaka AS padomes maiņu un vēlāk AS valdes maiņu, paiet laiks.

Ne velti Uzņēmumu reģistrs divas reizes sasauca Tieslietu padomi, lai risinātu vairākus neskaidrus jautājumus. Risināja, it kā atrisināja, pasakot, kur Komerclikuma vietā jāizmanto Civillikums, un ar to lietai vajadzēja atrisināties jau pērnajā rudenī, tomēr ķeza turpinājās. Uzņēmumu reģistra un citus lēmumus visos posmos var pārsūdzēt, un, kad process atkārtojas n-to reizi, aizvien grūtāk kļūst skaidrot patiesību, jo ir rindām starplēmumu, pēkšņu un grūti izskaidrojamu kļūdu, tiesnese uzliek liegumus balsot un pēc tam demisionē. Sistēma burtiski ir apmaldījusies trīs priedēs, precīzāk runājot - trīs meitās. Visā šajā stāstā ir skaidri pamanāms, ka centrālais spēlētājs ir sistēma un galvenokārt Uzņēmumu reģistrs.

Var gadiem iedziļināties, kurš reģistra darbinieks kaut kur ir kļūdījies, kurš likums vai norma tiek ne tā interpretēts, tomēr ir jāņem vērā, ka runa ir par uzņēmumu, kas nodrošina simtiem darba vietu, no kura valsts kasē ienāk nodokļi, kas tiek kotēts biržā, kur notiek zinātniski pētījumi un kuru, vienkārši runājot, nav vēlams pakļaut visādām svārstībām. Sistēmai īpašnieku maiņa būtu jānodrošina bez kļūdām un iespējami nesāpīgi uzņēmuma darbībai.

Vēl pērn tieslietu ministrs Jānis Bordāns "Dienas Biznesam" pēc tiesneses Mairas Griķes lēmuma Jelgavas tiesā norādīja, ka sistēma tiek galā ar situāciju un uzņēmuma darbībai netiek nodarīti saimnieciski zaudējumi. Ir pagājuši divi gadi. Vēl aizvien ir sūdzības par to pašu – par sistēmu! Uzņēmumu reģistrs atšķirībā no tiesas ir ministrijas tiešā pārraudzībā.

Sākotnēji AS pilnsapulce tika plānota pērnā gada 1. novembrī, bet, līdz tika atcelts Jelgavas tiesas lēmums, pagāja 5 mēneši. Savukārt no atcelšanas brīža līdz 22. septembrim, kad tai jānotiek, - vēl 5 mēneši. Valsts tiesībsargājošā sistēma ir nokļuvusi trīs mantinieču strīdu burvju aplī, un kopš tā brīža ir pagājis teju gads.

Pat, ja šobrīd beidzot viss tiks salikts pa plauktiņiem un Uzņēmumu reģistram izdosies reģistrēt jauno AS padomi, kā nākas, paliek jautājums, kas notiek tālāk. Neatrisināts šis jautājums ne tikai diskreditē valsti, bet arī rada jukas uzņēmējdarbības vidē kopumā. Konkrētais gadījums prasa vairāk uzmanības nekā divus teikumus gara atrunāšanās Ministru kabineta koridorā.

Par to, cik lielas pūles tieši no J. Bordāna puses ir pieliktas, lai mazinātu P. Rebenoka politisko ietekmi, varam tikai minēt, bet pēc ziņas par advokāta slepkavību visi šie jautājumi Tieslietu ministrijai un sistēmai kopumā ir ar daudz smagāku raksturu. Ir pamats jautāt, vai sistēma gadījumā nedarbojas vienas ieinteresētās puses labā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nogalināts zvērināts advokāts Pāvels Rebenoks, apstiprināja Valsts policijā.

Valsts policijā atklāja, ka advokāts šonakt ir atrasts nogalināts. Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka advokāts nogalināts savās mājās un noziedznieki ēkā veikuši arī laupīšanu.

Saistībā ar notikušo policijā sākts Kriminālprocess pēc krimināllikuma 117.panta - par slepkavību, ja tā saistīta ar laupīšanu.

Šobrīd izmeklēšanā iesaistīti lieli policijas resursi, tiek veiktas operatīvās un izmeklēšanas darbības. Tiek pārbaudītas vairākas notikušā versijas. Izmeklēšanas interesēs sīkāku informāciju Valsts policija šobrīd nesniegs.

Arī Rebenoka kolēģis, jurists Mārtiņš Krieķis, kurš vēl sestdien ticies ar Rebenoku, aģentūrai LETA teica, ka Rebenoks ir nogalināts. "Varu apstiprināt, ka tā ir bijusi slepkavība, ka tā ir notikusi šonakt, un, ka tā ir notikusi, izmantojot fizisku spēku," klāstīja Krieķis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Farmācija ir daudzšķautnaina industrija, kurā nepieciešami ļoti daudz un dažādi speciālisti, tāpēc es esmu pārliecināts, ka komandai ir galvenā loma, lai bizness šajā nozarē varētu kļūt par veiksmes stāstu, domā Juris Bundulis, AS Olainfarm valdes priekšsēdētājs.

Ir ļoti svarīgi, lai visi cilvēki komandā būtu uz viena viļņa, spriež J.Bundulis, uzsverot, ka jebkuras veiksmīgas komandas pamatā ir prasme veidot savstarpējās attiecības. Man ir svarīgi, lai šīs attiecības būtu godīgas, cieņpilnas un vērstas uz kopīgiem sasniegumiem, atzīmē J.Bundulis. Viens no maniem pamata principiem ir nekad nemelot - ne sev, ne citiem, tāpēc šo spēju augstu novērtēju gan savos kolēģos un komandā, gan sadarbības partneros, pauž Olainfarm valdes priekšsēdētājs.

Virziens skaidrs

Vēlēšanās palīdzēt cilvēkiem manī mitusi jau kopš bērnības, jo, kad biju pavisam mazs, gribēju kļūt par ugunsdzēsēju, atminas J.Bundulis. “Skolas vecumā savukārt jau zināju, ka vēlos savu nākotni saistīt ar dabaszinātnēm. Man ļoti patika un padevās visi eksaktie priekšmeti, jo īpaši matemātika. Tajā noteikti savs nopelns ir arī manam matemātikas skolotājam, kurš mācēja radīt interesi par šo jomu. Manu vēlmi pēc vidusskolas beigšanas studēt dabaszinātnes noteikti ietekmēja arī mamma, kas visu mūžu strādāja Rīgas Farmaceitiskās fabrikas Kvalitātes kontrolē,” stāsta Olainfarm valdes priekšsēdētājs, kurš dzīves laikā ieguvis divus doktora grādus - vienu ķīmijā, bet otro - bioloģijā.“Studēt dabaszinātnes man likās loģiski, jo mani vienmēr ir interesējusi daba, procesi tajā un mijiedarbība ar cilvēku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

LZA piešķir goda doktora grādu AS Olainfarm valdes priekšsēdētājam Jurim Bundulim

Db.lv, 08.11.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Senāta sēdē 7.novembrī LZA prezidents Ivars Kalviņš pasniedza goda doktora bioloģijā (Dr.h.c.biol.) diplomu AS “Olainfarm” valdes priekšsēdētājam Jurim Bundulim.

Dr.h.c.biol. Juris Bundulis, kā atzīmē LZA ieteikumā par goda doktora grāda piešķiršanu, ir erudīts eksperts Latvijas farmācijas sistēmā. Savu pieredzi krājis, strādājot atbildīgos amatos šajā jomā vairāk nekā 30 gadu garumā.

Pēc sešiem gadiem Organiskās sintēzes institūtā, J. Bundulis savu profesionālo karjeru cieši saistīja ar farmāciju un veselības aprūpi – 16 gadus nostrādāja AS “Grindeks” un pusi no šī laika bija uzņēmuma valdes priekšsēdētājs. Pēc tam 12 gadus strādāja valsts pārvaldē – Veselības un Labklājības ministrijās.

Šis laiks J. Bundulim sniedza iespēju paraudzīties uz farmācijas nozari no citas perspektīvas, daudz detalizētāk izprotot farmācijas lomu kopējā veselības aprūpes sistēmā. No 2021. gada, esot AS “Olainfam” vadītāja amatā, šī pieredze Jurim Bundulim devusi iespēju medikamentu ražotājus uztvert ne tikai kā produktu izstrādātājus un ražotājus, bet arī kā pakalpojumu sniedzējus, kas rūpējas par cilvēku veselību un dzīvību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieks rosina Langstiņos uzlabot videonovērošanas sistēmas

LETA, 30.09.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Langstiņu ciemā, kur notikušas vairākas zādzības un advokāta Pāvela Rebenoka slepkavība, nepieciešams uzlabot videonovērošanas sistēmu kapacitāti, šodien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē izteicās Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieks Armands Ruks.

Ruks skaidroja, ka pēdējā laikā nav novērojams mājokļu apzagšanas gadījumu skaita pieaugums, taču tās joprojām ir aktuālas. Zagļi uzdarbojas, piemēram, Rīgas apkārtnē, tostarp, Langstiņos.

Vietas Rīgas apkārtnē, kur visvairāk uzdarbojas privātmāju apzadzēji 

Šā gada novembrī, salīdzinot ar šā gada iepriekšējiem mēnešiem, ir vērojams zādzību...

Langstiņos, kur nesen notika advokāta Rebenoka aplaupīšana un slepkavība, ir vairāki piebraucamie ceļi. Ruks nekomentēja, kurās vietās izvietotas videonovērošanas kameras, bet vērtēja, ka videonovērošanu šajā ciematā varētu uzlabot. Viņš atgādināja, ka videonovērošana nebija ierīkota arī paša upura mājā.

Ruks uzskata, ka policijai jābūt ātrākai piekļuvei videonovērošanas sistēmām, lai efektīvāk varētu apstrādāt videonovērošanas ierakstus. Policija plāno iegādāties speciālu programmatūru, lai efektīvāk analizētu videonovērošanas materiālus.

"Videonovērošanas trūkums krīt ļaundariem acīs. Ir jāsaprot, ka par īpašumu ir jārūpējas. Privātajam sektoram kopā ar valsts iestādēm jārūpējas, lai noziegumu padarītu sarežģītāk izdarāmu, jo visas videonovērošanas kameras un sistēmas iedarbojas preventīvi," izteicās Ruks.

Jau ziņots, ka naktī uz 20.septembri Langstiņos tika nogalināts zvērināts advokāts Rebenoks, bet viņa partneris Ingus Balandins ievainots.

Policija informēja, ka trīs maskās tērpti noziedznieki advokāta Rebenoka mājā iebrukuši, uzlaužot durvis, un savus upurus tie situši ar rokām, kājām un turpat atrastiem dēļiem, bet no notikuma vietas aiznesuši līdzi dārgus rokaspulksteņus un juvelierizstrādājumus.

Laupītāji upurus pārsteiguši, nezvanot pie durvīm, bet ielaužoties no pagalma puses. Policija vēl skaidros, vai ielaušanās pa durvīm notikusi pirms saimnieku atgriešanās vai jau pēc tam. Policija notikuma vietā ieradusies pēc tam, kad noziegumā cietušais Balandins vērsies pēc palīdzības pie kaimiņiem, jo viņam pašam telefons ticis atņemts.

Lai arī policija izvirzījusi un strādā pie divām galvenajām versijām, proti, noziegums paveikts laupīšanas nolūkā vai arī saistībā ar Rebenoka profesionālo darbību, policija norādījusi, ka patlaban noziegums neizskatās pēc pasūtījuma slepkavības.

Komentāri

Pievienot komentāru