Jaunākais izdevums

Kopš 4.februāra ir pilnībā nodrošināta Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) drošība un nelegāla datu lejupielāde no sistēmas vairs nav iespējama.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī intervija ar ļoti augstu Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonu pirms diviem gadiem bijusi publicēta avīzē Astoņkājis un pārpublicēta DB ar portāla pietiek.com atļauju

Ar ko īsti cilvēki Finanšu policijā «pelna»?

Pirmkārt, ar noplūdēm. Ja agrāk arī bija noplūde informācijai par gaidāmajām Finanšu policijas darbībām lielajās lietās, tad ne daudz. Kādus 10–20% nevarēja nokontrolēt. Bet tagad viņam ir gandrīz 100% noplūde. Šajos divos gados faktiski 99% no tā, ko Finanšu policijā sauc par realizācijām, kuras ir pasākumi un akcijas, ir iepriekšēja noplūde. Un noplūde ir konkrēti tām personām, pie kā šie pasākumi tiek plānoti. Noplūžu nav tur, kur darbinieki paši pa kluso ir uztaisījuši realizāciju, neko nesakot vadībai. Viņi paši pa kluso vienojas sestdien, ka pirmdien brauc uz darbu un katrs brauc uz objektu. Tās divas šāda veida realizācijas, kas bija pagājušajā gadā, tās nav nopludinātas. Bet pārējās visas ir. Nu, normāli tas ir? Un tas viss notiek pie Kaminska, bet Podiņš plāno, kā paaugstināt viņu amatā. Nu, normāli cilvēki?

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jakāns: VID datu noplūde ir ārkārtas situācija valsts ietvaros

Dienas Bizness, 15.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Datu noplūde Valsts ieņēmumu dienestā (VID) ir ārkārtas situācija ne tikai VID, bet arī visas valsts ietvaros. Tā LNT raidījumam 900 sekundes sacīja atstādinātais VID ģenerāldirektors Dzintars Jakāns.

Dz. Jakāns šaubās, ka datu ieguve veikta cēliem mērķiem, jo no tiem nevarot secināt par nodokļu nemaksāšanu. Tāpat atstādinātais VID ģenerāldirektors šaubās, ka pastāv tāda Ceturtās atmodas tautas armija.

Dz. Jakāns arī neizslēdza iespēju, ka cilvēki, kuru dati noplūduši, varētu vērsties tiesā.

Pēc viņa rīcībā esošās informācijas datu noplūde VID notikusi no novembra līdz februārim - laikā, kad Dz. Jakāns bija atstādināts no VID vadītāja amata.

Db.lv jau ziņoja, ka no VID informācijas sistēmas noplūduši dati. Noplūdusi ne vien informācija par valsts augstākajām amatpersonām, bet arī uzņēmējiem un privātpersonām. Runa ir par apmēram 120 gigabaitiem datu (7,4 miljoni ierakstu datu bāzē), kas ir vai nu nokopēti, vai arī kurus meklēšanas sistēma esot noindeksējusi. Esot pamats domāt, ka aizsardzības trūkuma pamatā bijusi banāla un plaši izplatīta programmēšanas kļūda.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nacionālā drošības padome (NDP) secinājusi, ka tikai pusei no visām valsts informācijas sistēmām ir drošības pārraugi, ziņo Diena.lv.

Padomes vadītājs Valsts prezidents Valdis Zatlers uzskata, ka datu noplūdē no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) vainojams tieši pats VID.

NDP nonāca pie slēdziena, ka šāda datu noplūde no VID bija iespējama, jo šobrīd nepastāv vienots valstisks regulējums un kontroles mehānisms par valsts informācijas sistēmām. Šobrīd ir 175 valsts informācijas sistēmas un tikai 50% no tām ir sistēmas drošības pārraugi. Arī VID ietvaros drošības sistēmas pārraugs nav bijis.

«Īstenībā neviens Valsts ieņēmumu dienestā nav atbildējis par to, vai vispār kāds skatās, vai datu sistēma ir drošībā vai nav. Tur nav tādas amatpersonas. Nav arī tāda informācijas tehnoloģiju cilvēka, kurš ar šo sistēmu ikdienā strādātu, rūpētos par šo datu drošību. Un tā jau ir vadības problēma,» otrdien sarunā ar reģionālās preses žurnālistiem sacīja V. Zatlers, vēsta aģentūra BNS.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neviens Latvijas nodokļu maksātājs, kas izmantojis EDS, nevar būt drošs, ka konkurentu vai pat noziedzīgu grupējumu rīcībā nav ziņu par viņa sadarbības partneriem, paša nodokļu maksātāja vai viņa darbinieku ienākumiem, darījumiem un dzīvesvietām.

Tā uzsver Latvijas nodokļu maksātāju tiesību asociācijas (NMTA) valdes priekšsēdētāja Dana Muceniece. Asociācija pieprasa atbildīgajām valsts iestādēm un VID vadībai ne tikai pielikt visas pūles, lai noskaidrotu datu noplūdes cēloņus un novērstu šādas situācijas atkārtošanos, bet arī nekavējoties informēt par šo faktu katru konkrēto nodokļu maksātāju, kura deklarēto datu noplūde ir pieļauta.

Dana Muceniece. (Foto: Ritvars Skuja, DB)«Ja reiz VID nespēja nosargāt sev uzticētos nodokļu maksātāja datus, tad nodokļu maksātājam vismaz ir tiesības zināt, vai un kādi dati ir nonākuši trešo personu rokās, lai varētu īstenot nepieciešamos piesardzības pasākumus,» tā D. Muceniece.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērnā gada martā atsevišķi darbinieki, iespējams, Rīgas siltumapgādes uzņēmumā Rīgas siltums (RS) saņēmuši 12-16 tūkstošus latu, liecina informācija, kuru sociālajā tīklā Twitter publicējusi kāda persona, kuras rīcībā varētu būt datu kopijas no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS), ziņo BNS.

Saskaņā ar publiskoto informāciju, viena persona 2009.gada martā saņēmusi 16 tūkstošus latu, divas- 12 tūkstošus latu, bet vēl viena- 11,9 tūkstošus latu.

Sociālā tīkla lietotājs neo4ata norāda, ka

«Rīgas siltums izskatās daudz labāks par Satiksmi, taču 2009-03 vadība rīkojās netaisnīgi».

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

De facto: bijušais Parex bankas valdes loceklis aizejot saņēmis 211 tūkstošus latu

Lelde Petrāne, 21.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No Parex bankas aizgājušie baņķieri, kas saistīti ar iepriekšējiem bankas īpašniekiem, kompensācijās saņēmuši vairāk nekā 100 tūkstošus latu- kāds bijušais Parex bankas valdes loceklis aizejot saņēmis 211 tūkstošus latu, bet citi- 118, 108 un 78 tūkstošus latu, ziņo raidījums De Facto.

Tāpat raidījumā noradīts, ka, Iespējams, Parex bankas augstākā līmeņa vadītājiem pērn algas samazinātas mazāk nekā citiem, svētdien vēstīja LTV raidījums De facto, atsaucoties uz informāciju no kādas personas, kuras rīcībā varētu būt datu kopijas no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS), ziņo BNS.

Iegūtie dati, visticamāk, ir par Parex bankas darbinieku algām 2009.gadā. Tie apliecina, ka bankas atalgojums pērn samazināts par aptuveni 37%, kas saskan ar bankas iepriekš pausto. Tomēr atsevišķām bankas amatpersonām, iespējams, no tik liela ienākumu samazinājuma izdevies izvairīties- piemēram, bankas valdes priekšsēdētājs Nils Melngailis gada sākumā mēnesī saņēmis 12 tūkstošu latu, bet decembrī viņa alga sarukusi vien par 26%, norādīja raidījums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iepriekš katrai no 110 valsts iestāžu datu bāzēm bija savs atbildīgais par drošību, atgādina Eiropas Parlamenta deputāts Ivars Godmanis.

LNT raidījumā 900 sekundes bijušais premjerministrs sacīja, ka, reorganizējot elektronisko lietu biroju, šāda prakse ir zudusi.

Izstrādājot datubāzu drošības pasākumus, vairāk domāts par kibernoziegumiem no ārpuses, nevis datu zādzību no iekšpuses. Šajā laikā tikuši rīkoti dažādi semināri, kā rīkoties gadījumos, ja datubāzei notiek uzbrukums no ārpuses.

Viņš gan neuzskata, ka no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) elektroniskās deklarēšanas sistēmas noplūdušie dati būtu «briesmīgs noslēpums», jo noplūdušas vienīgi ienākumu deklarācijas. «Es tam nepievērstu tik lielu uzmanību», teica I.Godmanis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cilvēks vai organizācija, kas sevi sauc par Ceturtās atmodas tautas partiju (4ATA) sola publiskot informāciju par atalgojumu uzņēmumā a/s Rīgas siltums.

Publiskajā vidē jau nopludināti dati par algām kadā uzņēmumā X, kas, iespējams, ir Rīgas satiksme. Bet piektdien sociālajā tīklā Twitter persona, kas sevi sauc par Neo un apgalvo, ka ir 4ATA pārstāvis, paziņojis, ka «rīt publicēsim Rīgas Siltuma datus. Izskatās ciniski - 2009-03 visiem algas nogrieztas ~40%, bet lielie izmaksā sev prēmijas ar 5 cipariem».

Lēmumu publiskot šādu informāciju šis cilvēks pamato ar to, ka «augšā ministri jau redz mistiskus algu fondus, nevis konkrētas traģēdijas vai nekaunību. Pie tam ne jau visās iestādēs ir problēmas».

Kā raksta diena.lv, Rīgas satiksme (RS) neapstiprina, ka atalgojuma saraksts, ko internetā publicējis 4ATA pārstāvis un kurā redzamas visai lielas summas, būtu šī pašvaldības uzņēmuma algu saraksts. Šā iemesla dēļ Rīgas satiksme arī neplāno vērties ar prasību pret valsti vai pret VID par informācijas nopludināšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru