Viedierīces

Nokia pētījums: telefonu ar saules gaismu uzlādēt ir gana sarežģīti

Gunta Kursiša, 05.01.2012

Jaunākais izdevums

Somijas tālruņu ražotājs Nokia pabeidzis pētījumu par to, vai iespējams uzlādēt mobilo telefonu, izmantojot saules enerģiju. Pētījuma rezultāti liecina – to izdarīt ir iespējami, tomēr gana sarežģīti, raksta electronics-eetimes.com.

Pirms pētījuma uzsākšanas Nokia izstrādāja ar saules enerģiju uzlādējama telefona prototipu, un pagājušā gada vasarā ierīci testēja dažādās vidēs – divi telefoni tika izmēģināti ziemeļos pie Polārā loka, viens – Zviedrijas dienvidos, viens – Kenijā, un piektais no telefona prototipiem tika testēts uz kuģa Baltijas jūrā.

Pētījuma gaitai varēja sekot līdzi blogā solarcharging.nokia.com, kura galvenais mērķis bija palielināt cilvēku interesi un zināšanas par solāro enerģiju.

Nokia pētījumi atklāja, ka telefona uzlādēšana, izmantojot solāro paneli, ir iespējama, bet izaicinājumiem pilna. Bieži vien telefonu bija iespējams uzlādēt līdz stand-by režīmam, un telefona enerģijas līmenis bija pietiekams ļoti neilgai sarunai. Lielākais «mīnuss» ir prototipu nelielā virsma, kas spēj uztvert saules enerģiju. Tāpat, telefonu nebija iespējams uzlādēt, ja tas atradās no laika apstākļiem aizsargājošā apvalkā.

Tas, cik lielā mērā telefonu ir iespējams uzlādēt, ir tiešā veidā atkarīgs no laikapstākļiem, saules gaismas daudzuma, leņķa, kādā telefons pret gaismu novietots, kā arī telefona lietotāja dzīvesveida jeb tā, cik ierīces īpašnieks ir kustīgs.

Vislabāk telefona baterija uzlādējās Kenijā, kur bija visvairāk saules gaismas, turklāt ierīces testētājs – Amos – strādāja par apsargu, kas nozīmēja, ka bieži vien viņš atradās vienā lokācijas vietā. Amos Kenijā, izmantojot saules enerģiju telefona uzlādēja līdz līmenim, kad ir iespējams klausīties radio un veikt daudzus zvanus.

Pretēja situācija bija ziemoļos, pie Polārā loka. Labākais rezultāts tika sasniegts, kad telefona izmēģinātājs Ilkka telpā pārvietoja ierīci, sekojot saules gaismai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Foto: www.autarco.com

Pirms veicat izvēli par to, vai jūsu īpašumam nepieciešami saules paneļi, ir svarīgi apzināt to plusus un mīnusus. Lai palīdzētu pieņem Jums lēmumu, esam apkopojuši dažus no tiem.

Priekšrocības:

1. Samaziniet elektrības rēķinu izmaksas

Visplašāk zināmā saules paneļu priekšrocība ir tā, ka tie samazinās jūsu elektrības rēķinu izmaksas. Ražojot savu enerģiju caur sauli, jūs galu galā iegādāsieties mazāk enerģijas no tīkla. Tā kā saules enerģija ir atjaunojama un bez maksas, tas nozīmē, ka jums nebūs jāmaksā par enerģiju, ko saražojat, izmantojot saules paneļus.

2. Palieliniet sava īpašuma vērtību

Saules paneļu uzstādīšana savā īpašumā palielinās tā vērtību. Īpašumi, kuriem ir saules paneļi, būs vērtīgāki par tie, kuriem nav. Tas ir tāpēc, ka viens īpašums ir pilnībā atkarīgs no tīkla, bet otrs pats spēj ražot enerģiju. Saules paneļiem ir augstas sākotnējās izmaksas un tos var uzskatīt par lielisku ieguldījumu līdzekli.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Nokia 5.3" piemīt budžeta klases tālruņiem neraksturīgs svarīgāko sastāvdaļu līdzsvars un tas pat aprīkots ar sejas atpazīšanas sistēmu.

Pēc ieilgušiem identitātes meklējumiem, atjaunotais "Nokia" zīmols, šķiet beidzot ir atradis vietu pasaules viedtelefonu hierarhijā. Tā īpašniekiem "HMD Global" izdodas radīt tehniski kvalitatīvus produktus un cenas ziņā iekļauties starp budžeta un vidējo klasi. Jaunākais pienesums "Nokia 5.3" precīzi atbilst šim aprakstam, un ir gana interesanta ierīce lietotājiem, kuri nevēlas tērēt viedtelefonam īpaši vairāk par 200 eiro.

Dizains

(Raksta autora vērtējums: 7 punkti no 10)

Kamēr citi ražotāji cenšas līdzināties viens otram, aizmugurējās kameras izkārtojot vienā vertikālā virtenē vai plašākos blokos pa pāriem, "Nokia 5.3" pieturas pie no pērnā gada "Nokia 9 PureView" aizgūtā apaļā dizaina. Četras simetriski izkārtotas kameras ar zibspuldzi pa vidu saskan ar mazliet zemāk novietoto mazāko apli – pirkstu nospiedumu lasītāju. Kā ierasts, kameras bloks ir izvirzīts uz āru, taču tā apmales ir mata tiesu augstākas par lēcas klājošo stiklu, tādēļ tas ir relatīvi pasargāts no skrāpējumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Saules enerģijas projektu veiksmes noteicošie faktori

Nikolajs Dorofejevs, Rietumu Bankas korporatīvo finanšu nodaļas vadītāja vietnieks, 25.09.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saules enerģijas parku attīstība ir viena no jaunām un daudzsološām biznesa jomām Latvijā, kurā iesaistās un par kuru interesējās arvien vairāk uzņēmumu. Tomēr, kā jebkurā biznesā, šāda projekta veiksmīgai īstenošanai jāņem vēra virkni būtisku faktoru, ir pareizi tos jāpārvalda, ka arī jāizvērtē potenciālie riski.

Protams, šo nozari jāskata kontekstā ar klimata politiku un tieši elektrifikāciju kā labāko risinājumu ceļā uz tā saucamo “net-zero” jeb klimatam neitrālu sadzīvi un ekonomiku. Papildus grūdienu saules enerģijas attīstībai dod arī enerģijas cenu nestabilitāte un pieaugums viscaur Eiropā un vajadzība nodrošināt enerģētisko neatkarību.

Klimata politika rada patiesi vēsturiska mēroga enerģētikas transformāciju un tieši saules enerģija ir vadošais atjaunojamās enerģijas veids. Saskaņā ar Starptautiskās enerģētikas aģentūras (IEA) aprēķiniem, saules enerģijas uzstādītās jaudas apsteigs ogļu elektroenerģijas staciju jaudu 2027. gadā, bet dabasgāzes – jau 2026. gadā. Pērn saules enerģijas jaudas pasaulē pieauga par 26 % – visstraujāk no visiem “zaļās” enerģijas veidiem. Tomēr, lai sasniegtu klimata politikas mērķus, saules enerģijai joprojām ir milzīgs potenciāls tuvākajā desmitgadē. Saules enerģijas priekšrocība ir elastība – to varam izmantot gan mājsaimniecību ražošanā, gan lielos, komerciālos projektos. Šajā komentārā fokusējos uz pēdējiem un ieskicēšu galvenos faktorus, kuriem mēs kā banka – saules enerģijas projektu finansētāji, aicinām pievērst pastiprinātu uzmanību pirms projekta īstenošanas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagaidām nav zināms, kad restorānu tīkls Vairāk saules varētu atsākt darbību, sacīja uzņēmuma pārstāve Laura Minskere.

Patlaban darbību turpina Vairāk saules banketu serviss, par kura pakalpojumiem norēķinus klienti veic ar pārskaitījumu bankā. Turpretī pašu restorānu darbība, pēc Minskeres teiktā, vēl joprojām nav atsākta, jo visus uzņēmuma kases aparātus ir konfiscējusi policija, un patlaban nav zināms, kad Vairāk saules varēs tos atgūt atpakaļ.

Vaicāta, vai restorānu tīkls apsver atsākt darbību, izmantojot stingrās uzskaites čekus, Vairāk saules pārstāve atbildēja noliedzoši, norādot, ka tas vairāk uzskatāms par Vairāk saules īpašnieku izmisumā apsvērtu variantu.

Minskere sacīja, ka gadījumā, ja restorānu tīkls tuvākajā laikā atgūs konfiscētos kases aprātus, Vairāk saules restorāni darbību atsākt uzreiz nevarēs, jo tos būs nepieciešams no jauna uzstādīt un pārprogrammēt, lai nodrošinātu to atbilstību Valsts ieņēmumu dienesta un likuma prasībām, kas ir sarežģīts un ilglaicīgs process.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kādreiz populārais zīmols ceļu uz zaudētās spozmes atgūšanu sāk ar vidējās klases tālruni Nokia 6

Par gadsimta sākumā Latvijā ārkārtīgi iecienītajiem Nokia telefoniem dažs labs lietotājs joprojām runā kā par pirmo mīlestību – ar siltām, pat jūsmīgām atmiņām. Taču, ko nesīs tikšanās ar «nokiju» pēc ilgu gadu neredzēšanās, kuru laikā tā pabijusi laulībā ar Microsoft, bet tagad nonākusi Ķīnas uzņēmuma HMD paspārnē un atjaunojusi sākotnējo nosaukumu, taču vairs īsti nav Somijas eksportprece?

Pirmais atjaunotā zīmola modelis Nokia 6 tika prezentēts gada sākumā un vasarā kopā ar Nokia 3 un Nokia 5 nonāca arī mūsu tirgū, kur piesaistīja uzmanību ar salīdzinoši zemu cenu. Un, protams, atklāsmi, ka ierasto Symbian vai Windows operētājsistēmu aizstājis savulaik somu noraidītais Android. Lūkosim uzzināt, ar ko vēl dārgākais no visiem trim ir ievērības cienīgs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Lai saules paneļi neradītu zaudējumus

Raitis Čaklis, ERGO Risku parakstīšanas departamenta direktors, 20.07.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar energoresursu cenu kāpumu, ievērojami palielinoties pieprasījumam pēc elektroenerģijas pašražošanas, nebijušu popularitātes vilni Latvijā piedzīvo saules paneļi. Kādēļ tos vērts apdrošināt un kādiem riskiem jāpievērš lielākā uzmanība, uzstādot saules paneļus?

Pieprasījuma vilnis

Ar pilnu jaudu – tā var raksturot tempu, ar kādu Latvijā patlaban ienāk saules paneļi. Šī gada pirmajos sešos mēnešos mājsaimniecībās uzstādīts trīs reizes vairāk saules paneļu elektrības ģenerācijas iekārtu nekā visa 2021. gada laikā, liecina AS "Sadales tīkls" dati. Augsta ir interese arī par saules un vēja elektrostacijām ar lielāku ražošanas jaudu. Līdz 2022. gada vidum kopējais rezervēto jaudu apjoms (projekti, kuriem jau izsniegti tehniskie noteikumi) elektrības ražošanai no saules vai vēja sadales sistēmā vien sasniedzis vairāk nekā 900 megavatus (MW), “Augstsprieguma tīklā” (elektroenerģijas pārvades sistēmā) – vairāk nekā 3000 MW. Vēl 2021. gada noslēgumā kopējais rezervēto jaudu apjoms tieši sadales sistēmā bija aptuveni 180 MW, pusgada laikā tas pieckāršojies. Līdzīgi augsta interese par elektrības ražošanu novērojama ne tikai Latvijā, bet arī kaimiņvalstīs, piemēram, Igaunijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kaislības ap saules paneļiem – kā neapdedzināties?

Ivars Zariņš, enerģētikas eksperts, 23.03.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visi vēl atceras OIK afēru. Mēs joprojām turpinām to apmaksāt. Bet izskatās, ka kādam kārojās kaut ko tādu atkal atkārtot. Un kāpēc gan ne – ja ir aitas, tad vienmēr uzradīsies arī cirpēji.

Šoreiz var sanākt pat divu veidu aitas – tās kuras nopirks saules paneļus, un tās kuras tos nenopirks! Kā nenokļūt cērpamo aitu barā? Lai cik tas neskanētu dīvaini, tad visvairāk kritizētie pasākumi(ierobežojumi) ir vērsti tieši uz to, lai šis cērpamo aitu bars sanāktu pēc iespējas mazāks, lai cērpamajām aitām paliktu vairāk vilnas. Tas, protams, neapmierina cirpējus – tāpēc publiskajā telpā tiek tiražēts daudz izdomājumu un puspatiesības.

Par svarīgāko, lai jūsu izvēle nepieviltu

Ir ļoti svarīgi, lai saules paneļiem paredzētā atbalsta sistēma būtu skaidri saprotama, taisnīga un ilgtspējīga - lai cilvēki, paļaujoties uz šo atbalsta sistēmu, netaptu piemānīti: vai nu tāpēc, ka nav sapratuši pareizi šo atbalsta sistēmu, vai arī ir pārrēķinājušies - paļaujoties uz to, kas vēlāk tiek izmainīts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas tehnoloģiju kompānija Nokia, kas savu mobilo telefonu un pakalpojumu biznesu pārdod Microsoft par 3,79 miljardiem eiro, no ASV tehnoloģiju milža aizņemsies aptuveni 1,5 miljardus eiro, lai apmaksātu aizņēmumu, kas tika ņemts Siemens daļas izpirkšanai kopuzņēmumā Nokia Siemens Networks (NSN).

Šā gada jūlijā Nokia piekrita iegādāties Vācijas kompānijas Siemens 50% daļu kopuzņēmumā NSN. Darījuma vērtība tika aplēsta 1,7 miljardu eiro apmērā. Kompānija pēc tam tika pārsaukta par Nokia Systems and Networks. «Nokia paredzējusi izmantot šos līdzekļus, lai apmaksātu finanses, kuras tika piesaistītas NSN akciju iegādei,» pavēstījusi kompānija.

Saskaņā ar šā darījuma noteikumiem, Microsoft Nokia piešķirs konvertējamas akcijas trijos maksājumos, katru 500 miljonu eiro apmērā.

Db.lv jau vēstīja, ka Microsoft iegādājusies Nokia mobilo telefonu biznesu par 3,79 miljardiem eiro. ASV kompānija arī pavēstījusi, ka grasās iegūt Nokia patentu licenci. Paredzēts, ka darījums tiks noslēgts nākamā gada pirmajā ceturksnī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā gadā Somijas mobilo telefonu ražotājs Nokia cietis zaudējumus 1,2 miljardu eiro apmērā. Savukārt gadu iepriekš Somijas tehnoloģiju uzņēmums strādāja ar neto peļņu 1,8 miljardu eiro apmērā.

Pērnā gada pēdējo ceturksni Nokia noslēgusi ar zaudējumiem 1,07 miljardu eiro apmērā (745 miljonu eiro peļņa gadu iepriekš). Nokia ceturkšņa ieņēmumi kopumā bijuši 10 miljardu eiro apmērā, kas ir par 21% mazāk nekā attiecīgajā periodā gadu iepriekš.

Aizvadītā gada pēdējos trijos mēnešos Nokia pārdevusi 19,6 miljonus viedtālruņu un 93,9 miljonus mobilo telefonu. Salīdzinot ar gadu iepriekš, pērn Nokia mobilo telefonu pārdošanas apjomi samazinājušies par vienu procentu, bet viedtālruņu – par 31 procentu.

Nokia galvenais izpilddirektors Stīvens Elops kompānijas rezultātus raksturojis kā «svarīgu soli Nokia transformācijā». Kompānijas vadītājs uzsvēra, ka ir apmierināts ar aizvadītā gada pēdējā ceturksnī notikušo viedtālruņu Nokia Lumia 800 un Nokia Lumia 710 tirdzniecības uzsākšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Nokia akcijas cena uzlec par 40%

Žanete Hāka, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc Microsoft paziņojuma par Nokia mobilo telefonu biznesa iegādi Nokia akcijas cena pieauga par vairāk nekā 40%.

Tādējādi tas ir straujākais uzņēmuma akcijas cenas vienas dienas kāpums vēsturē, un tā pieauga līdz augstākajam līmenim kopš pērnā gada februāra.

Jāpiebilst, ka pēc paziņojuma par darījumu vairākas bankas mainījušas savu Nokia akcijas rekomendāciju no pārdot uz turēt.

Db.lv jau rakstīja, ka Microsoft iegādāsies Nokia mobilo telefonu biznesu par 3,79 miljardiem eiro, tādējādi pieliekot punktu Nokia trīs desmitgades ilgušajam mobilo telefonu «pārdošanas piedzīvojumam», vēsta Reuters.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Papildināta - Microsoft pirks Nokia mobilo telefonu biznesu

Gunta Kursiša, Jānis Šķupelis, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Microsoft paziņojusi par Nokia mobilo telefonu biznesa iegādi par 3,79 miljardiem eiro, tādējādi pieliekot punktu Nokia trīs desmitgades ilgušajam mobilo telefonu «pārdošanas piedzīvojumam», vēsta Reuters.

Tāpat Microsoft pavēstījusi, ka grasās iegūt Nokia patentu licenci, kā arī iegādāties Somijas kompānijas karšu pakalpojumu. Nokia patentu iegāde Microsoft izmaksās 1,65 miljardus eiro. Tādējādi kopējais Microsoft un Nokia darījums būs 5,44 miljardu eiro apjomā, un paredzēts, ka tas tiks noslēgts 2014. gada pirmajā ceturksnī.

Par vērienīgajām izmaiņām kompānijā paziņots mazāk nekā divas nedēļas pēc tam, kad Microsoft vadītājs Stīvs Balmers (Steve Balmer) pavēstīja par došanos pensijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

“Bite Latvija”, viens no vadošajiem IKT pakalpojumu sniedzējiem Latvijā, sadarbībā ar globālo tehnoloģiju līderi “Nokia”, ir spēris nozīmīgu soli sava fiksētā tīkla infrastruktūras attīstībā, kļūstot par pirmo operatoru Baltijā un vienu no pirmajiem Eiropā, kas savos IP sakaru tīklos integrējis “Nokia” 800GE maršrutēšanas tehnoloģiju un revolucionāro “Nokia” drošības risinājumu “Deepfield Defender”.

Šīs tehnoloģijas veido vienotu “Nokia” ekosistēmu, kas nodrošina tīkla drošību un datu plūsmas efektivitāti.

“Nokia” inovatīvās tehnoloģijas, kuru ieviešanā “Bite Latvija” investē 5 miljonus eiro, ļauj uzņēmumam ne tikai efektivizēt tīklu un padarīt to drošāku, bet arī uzlabot esošo servisu kvalitāti, veidojot pamatu nākotnes inovācijām un pakalpojumiem, kas būs pieprasīti 5G tīkla kontekstā.

Ņemot vērā pieaugošo kiberdraudu apjomu un sarežģītību digitālajā vidē, “Nokia” drošības risinājums “Deepfield Defender” nodrošina, ka “Bite Latvija” tīkls ir gatavs aizsargāt sevi un savus klientus pret jauniem un aizvien izsmalcinātākiem kiberdraudiem. Tas ir īpaši svarīgi šodien, kad datu drošība un privātums kļūst par aizvien nozīmīgāku patērētāju un uzņēmumu prioritāti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas kompānija Nokia mobilo tehnoloģiju konferencē Barselonā prezentējusi savu pirmo tālruni, kas darbojas ar Android operētājsistēmu.

Viedtālruņa cena atkarībā no telefona modeļa variē no 89 līdz 109 eiro. Nokia piedāvā modeli X, X+ un XL.

Līdz šim Nokia viedtelefoni tika darbināti ar Windows operētājsistēmu. Taču, kā vēsta BBC, Nokia paziņojums pāriet uz Android operētājsistēmas izmantošanu bija jau paredzams, neņemot vērā to, ka Microsoft 2013. gada beigās paziņoja par Nokia mobilo tehnoloģiju iegādes plāniem.

Nokia X modelim ir četru collu (10,2 centimetru) ekrāns, 512 megabaitu (MB) operatīvā (RAM) atmiņa un trīs megapikseļu kamera. Savukārt X+ modeļa viedtālrunim ir 768 MB operatīvā atmiņa un 4 gigabaitu (GB) MicroSD karte. Tikmēr XL modelim ir četru collu ekrāns, divu megapikseļu kamera telefona priekšpusē un piecu megapikseļu kamera ierīces aizmugurē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Vai lieljaudas saules parku tirgus pārkarsīs?

Kaspars Cikmačs, AS "Latvenergo" Attīstības direktors, valdes loceklis, 23.02.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Industriālie lieljaudas saules parki sekmēs Latvijas energoneatkarību, lai mazinātu dažādu ārējo faktoru ietekmi elektroenerģijas tirgū.

Karstajās vasaras dienās mums trūkst savu elektroenerģijas ražošanas avotu, jo vasarā Daugavā ir zema ūdens pietece, un mazā siltumenerģijas pieprasījuma dēļ koģenerācijas termoelektrostacijas darbināt ir mazāk efektīvi. Šajās situācijās saules parki sekmēs to, ka saulainajos periodos elektroenerģijas cenas būs būtiski zemākas.

Baltijā ir daudz dažādu attīstītāju sākti saules parku projekti atšķirīgās attīstības stadijās. Vienus no tiem attīsta profesionāli un enerģētikā pieredzējuši, citus tādi, kas izmēģina laimi jaunā biznesa virzienā saklausot, ka tur varētu būtu El Dorado.

2022. gada augstās elektrības cenas radīja bažas, ka tādas tās būs mūžīgi un varbūt pat pieaugs, tādēļ gan Baltijas valstīs, gan citur Eiropā strauji aug uzstādīto saules elektrostaciju skaits. Pēc SolarPower Europe (SPE) apkopotajiem datiem Eiropā 2022. gadā jaunu saules enerģijas jauda sasniedza 41,4 GWp, pieaugot par gandrīz 50 % salīdzinājumā ar 28,1 GWp 2021. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Telekomunikāciju uzņēmums Nokia svētdien paziņoja par plāniem atgriezties mobilo tālruņu nozarē un prezentēja vairākus jaunos telefonus.

Kompānijas vadītājs Radživs Sūri prezentēja vairākus jaunus telefonus: Nokia 3, Nokia 5, Nokia 6 un nedaudz atjaunotu klasisko Nokia 3310.

Nokia tālruņi darbosies ar Android.

Nokia 6 ir lielākais tālrunis starp visiem, tas veidots no alumīnija, un būs pieejams vairākās metāliskās krāsās – vara, sudraba, zilā, kā arī matēti melnā. Tālruņa ekrāns būs 5,5 collas liels un tam ir 1080 pikseļu IPS LCD. Atmiņas lielums ir 64 GB, un to iespējams palielināt ar microSD vai 4GB RAM.

Nokia 6 galvenajai kamerai ir 16 megapikseļu sensors, bet priekšējai kamerai – 8 megapikseļi.

Pārējie modeļi ir mazāki.

Cenu diapazons Nokia 6, Nokia 5 un Nokia 3 būs sākot no attiecīgi 240, 189/199 un 145 dolāriem. Vēl būs pieejams ierobežots daudzums Arte Black versijas tālruņu, kuram ir spīdīgi melns panelis un tā cena būs, sākot no 315 dolāriem. Paredzēts, ka tālruņi tirgū būs pieejami vasarā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Pasaules pārdotāko telefonu vidū Nokia joprojām nepārspēta

Dienas Bizness, 03.09.2013

20. 2004. gadā tika laists klajā Nokia 2650 mobilais tālrunis, kas bija viens no retajiem kompānijas mēģinājumiem atvāžamo tālruņu tirgū. Tālruni izdevies pārdot 35 miljonos eksemplāru.

Avots: Nokia

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas kompānija Nokia ilgu laiku bijis pasaules mobilo tālruņu tirgus toņa noteicējs. Nokia saknes meklējamas 19. gadsimta otrajā pusē, kad Nokijas pilsētā somu uzņēmējs un inženieris Fredriks Idestams izveidoja celulozes ražotni.

Laikam ejot un pielāgojoties dažādām ekonomiskām krīzēm, uzņēmums lielāku uzmanību sāka pievērst elektrotehnikai un mobilo sakaru izstrādei. Divdesmitā gadsimta laikā Nokia veica dažādas reorganizācijas un izmēģināja vairākas tirgus nišas, līdz orientējās uz mobilajiem tālruņiem un sakaru iekārtām.

Drīz vien Nokia kļuva par vienu no galvenajiem mobilo tālruņu tirgus spēlētājiem un īstenoja dažādas tajā iepriekš neredzētas inovācijas. Nokia tālruņi daudzus gadus bija pārdotākie pasaulē.

1992. gadā tika izlaists pirmais Nokia GSM standarta mobilā telefona modelis Nokia 1011, kurš kļuva par otru pārdotāko mobilo telefonu tajā gadā. Kopumā tika pārdoti pieci miljoni šo ierīču. Pēc dažiem gadiem sekoja Nokia tālruņu «ziedu laiki». 1998. gadā slavas laurus plūca mobilais tālrunis Nokia 6120, kuru izdevās pārdot 21 miljona eksemplāru lielā apjomā, bet nākamajā gadā Nokia pasauli iekaroja ar leģendāro Nokia 3210 modeli. Šo tālruni kompānijai izdevās pārdot 150 miljonos eksemplāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Nokia Lumia prezentē trīs jaunus viedtālruņus; Latvijā divi būs pieejami oktobrī

Žanete Hāka, 04.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien izstādē IFA 2014 Berlīnē Nokia prezentēja trīs jaunus Lumia viedtālruņus — Nokia Lumia 830, Nokia Lumia 730 Dual SIM un Nokia Lumia 735 ar 4G, informē kompānijas pārstāvji.

Paredzēts, ka tuvākajā laikā Latvijā būs pieejami divi no šiem viedtālruņiem – Nokia Lumia 830 un Nokia Lumia 735 ar 4G atbalstu.

Jaunais Nokia Lumia 830 aprīkota ar Windows Phone 8,1 operētājsistēmu ar Lumia Denim atjauninājumu, 1,2GHz Snapdragon četrkodolu procesoru. Nokia Lumia 830 ir 16 Gb iebūvētā atmiņa, bet, ievietojot microSD atmiņas karti to var palielināt līdz 128 Gb. Papildus ir nodrošināti arī bezmaksas 15 Gb datu uzglabāšanai OneDrive mākoņkrātuvē.

Viedtālrunis ir aprīkots ar 10 megapikseļu PureView kameru ar ZEISS optiku, Rich Recording iespēju..

Nokia Lumia 830 ir aprīkots ar 5 collu ClearBlack ekrānu, kas nodrošina kvalitatīvu tā satura nolasīšanu arī saules gaismā, un Curved Gorilla 3.0 ekrāna stikliņu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Nokia turpina izpārdot nekustamos īpašumus

Jānis Rancāns, 12.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas tehnoloģiju kompānija Nokia par 30,5 miljoniem eiro pārdevusi divus īpašumu Oulu pilsētā. Īpašumu pārdošana ir daļa no kompānijas reorganizācijas plāna.

Nokia īpašumus iegādājusies nekustamo īpašumu kompānija Technopolis. Īpašumus veido biroju ēkas ar autostāvvietām. Saskaņā ar pārdošanas līgumu, Nokia no Technopolis nomās biroju telpas aptuveni 17,4 tūkstošu kvadrātmetru platībā, vēsta The Next Web.

Līdzīgu līgumu Nokia noslēdza aizvadītā gada decembra sākumā, kad kompānija par 170 miljoniem eiro pārdeva savu galveno biroju Espo. Arī šis darījums paredzēja, ka Nokia turpinās nomāt sev nepieciešamās telpas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Microsoft plāno vērienīgāko darbinieku atlaišanu piecu gadu laikā

Žanete Hāka, 15.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju uzņēmums Microsoft Corp plāno atlaist lielāko skaitu darbinieku pēdējo piecu gadu laikā, integrējot pirms neilga laika iegādāto Nokia mobilo telefonu ražošanas biznesu, raksta Bloomberg.

Pagaidām pats uzņēmums šo informāciju nekomentē, un paredzams, ka kompānija par to paziņos šonedēļ. Darbinieki tiks atlaisti gan Nokia, gan tajās Microsoft daļās, kuras pārklājas ar Nokia biznesu, kā arī mārketingā un inženieru nodaļā. Visdrīzāk, tiks atlaists lielākais darbinieku skaits kopš 2009. gada, kad darbu zaudēja 5800 cilvēku vai pat pārspēs to. Tā bija lielākā darbinieku atlaišana uzņēmuma vēsturē.

Pēc tam, kad Microsoft iegādājās Nokia, darbinieku skaits uzņēmumā sasniedzis 127 tūkstošus, kas ir ievērojami vairāk nekā konkurentiem Apple un Google.

Db.lv jau rakstīja, ka 25.aprīlī Microsoft paziņoja, ka Nokia ierīču un pakalpojumu biznesa iegādes process ir noslēdzies. Iegādi ir apstiprinājuši Nokia akcionāri un atļauju devušas atbildīgās publiskā sektora organizācijas dažādās pasaules valstīs. Iegādes procesa noslēgšana iezīmējot pirmo soli abu uzņēmumu apvienošanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Elektrība visā Eiropā kļūs arvien zaļāka

Māris Ķirsons, 29.06.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daudzām nozarēm, lai pārietu uz bezizmešu vai zemu izmešu saimniekošanu, labākais būtu mainīt tehnoloģijas un elektrificēties, bet elektroenerģija arvien vairāk tiks iegūta no saules un vēja.

To intervijā Dienas Biznesam stāsta AS Latvenergo tehnoloģiju un atbalsta direktors un valdes loceklis Kaspars Cikmačs. Par šo un daudziem citiem patērētājiem svarīgajiem enerģētikas jautājumiem tiks diskutēts izdevniecības Dienas Bizness, AS Gaso, AS Latvijas Gāze, AS Latvenergo un AS Augstsprieguma tīkls rīkotajā ikgadējā enerģētikas nozares konferencē Enerģētika 2021: konkurētspēja un tirgus stabilitāte ceļā uz klimata mērķu sasniegšanu.

Kā elektroenerģijas ražošanu un patēriņu ietekmēs ES Zaļais kurss?

Eiropas Savienības ambiciozais mērķis – līdz 2050. gadam panākt klimatneitrālu Eiropas Savienību – enerģētikā tiek balstīts uz diviem stūrakmeņiem: arvien lielāku atjaunojamo energoresursu īpatsvaru un efektīvāku – taupīgāku – šo resursu izmantošanu. Energoresursu efektīvāka izmantošana iespējama, auto ar iekšdedzes dzinējiem aizstājot ar elektroauto, jo tādējādi energoresursu patēriņš sarūk apmēram uz pusi, un tieši transporta jomā eksperti Eiropā un citur pasaulē saskata potenciālu klimatam draudzīgiem risinājumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Kratīšanu laikā Vairāk saules konkurenti Čili pica izsūtījuši e-pastus tirdzniecības centriem

LETA, 18.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īsu brīdi pēc tam, kad Valsts policija pagājušajā nedēļā bija sākusi kratīšanu uzņēmuma Vairāk saules restorānos, vairāki Rīgas tirdzniecības centri saņēmuši e-pastus no konkurējošā picēriju tīkla Čili pica, ko pārvalda Lietuvā reģistrētā uzņēmuma Čili Holdings meitasfirma, vēsta TV3 raidījums Nekā personīga.

Tirdzniecības centra Domina Shopping mārketinga direktore Iveta Zvaigzne-Ālere raidījumam pastāstījusi, ka Domina Shopping vadība dažas desmit minūtes pēc tam, kad restorānā Vairāk saules ieradās policija, saņēma e-pastu ar jautājumu: «vai jūs tagad esat laimīgi?», kā arī norādi, ka uzņēmumam ir problēmas par nodokļu nemaksāšanu.

«No tā mēs nevaram izdarīt 100% secinājumus, bet mēs aicinām pievērst tam uzmanību,» norādīja Zvaigzne-Ālere.Restorānu Vairāk saules līdzīpašnieks Mārtiņš Kalniņš raidījumam atzinis, ka uzņēmums ar Čili pica Rīgā ir tiešie konkurenti. «Mūsu attiecības ir vēsas, brīžiem saspringtas,» teica Kalniņš.

Raidījums akcentē, ka izmeklēšanu par iespējamo Vairāk saules izvairīšanos no nodokļu nomaksas, sagrozot kases aparātus, veic Rīgas reģiona Kriminālpolicijas pārvalde, kuras lietvedībā ir maz nodokļu lietu. Policija arī nav atklājusi, vai prasīs palīdzību Valsts ieņēmumu dienesta (VID) kases aparātu speciālistiem, vien norādījusi, ka lieta sākta pēc kāda iesnieguma.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policija, izmeklējot restorānu tīkla «Vairāk saules» krimināllietu, guvusi apstiprinājumu, ka šajā uzņēmumā darbiniekiem maksātas «aplokšņu» algas, apliecināja Valsts policijas Rīgas reģiona kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Sozinovs.

Policija izmeklēšanā guvusi apstiprinājumu, ka «kases sistēmas (uzņēmuma) darbībās ir notikusi iejaukšanās, kā arī ir veikta kases sistēmā reģistrēto datu izmainīšana un dzēšana. Tāpat gūts apstiprinājums, ka daudziem uzņēmuma darbiniekiem ir maksāta alga skaidrā naudā,» norādīja Sozinovs.

Viedoklis: Krāpniecība ar kases aparātiem un algām nav notikusi

Ņemot vērā, ka izmeklēšana ir apjomīga un policija iegulda lielas pūles pierādījumu vākšanā, tad patlaban netiek atklāts, cik ilgi noziedzīgā shēma izmantota. «Policija veica 35 kratīšanas un izņēmusi lielu daudzumu dokumentu, datoru cietos diskus un cita veida pierādījumus, kuru analizēšana ir ļoti apjomīgs process, taču darām visu iespējamo, lai izmeklēšanu pabeigtu pēc iespējas ātrāk,» piebilda Sozinovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Energoparku bums – vajadzīgs vienots ilgtermiņa attīstības skats

Ilga Gudrenika-Krebs, zvērināta advokāte, ZAB “Ellex Kļaviņš” partnere, 18.09.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atjaunīgās enerģijas ražošanas “bums” ir laba ziņa Latvijas ekonomikai un sabiedrībai kopumā, – jo lielāku elektroenerģijas daudzumu saražosim paši, jo mazāk būsim atkarīgi no būtiskām energoresursu cenu svārstībām.

Ne vienmēr saules paneļu vai vēja parku saražotā enerģija būs nozīmīgi lētāka, nekā tirgū pieejamā enerģija, arī saules enerģijas efektivitāte mūsu platuma grādos nav pārāk augsta, tomēr cenu stabilitātes un neatkarības faktori ir gana nozīmīgi, lai turpinātu attīstīt jaunas enerģijas ražošanas jaudas. Likumdevējam šādos apstākļos ir izšķirošs faktors – jāsabalansē ekonomikas un sabiedrības intereses, lai ieguvēji būtu visi. Pašlaik, kad strauji attīstās apjomīgi energoparki, daudzi jautājumi tiek interpretēti pašvaldību līmenī, kas neizbēgami noved pie atšķirīgiem redzējumiem un lēmumiem. Tas nav efektīvi, īpaši no investoru skatpunkta, kuri gribētu redzēt saprātīgus un prognozējamus spēles noteikumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas kompānija Nokia prezentējusi jaunu viedtālruni Nokia Lumia 925, kas ir Nokia Lumia 920 pēctacis. Jaunākā ierīce aprīkota ar metāla un polikarbonāta korpusu, PureView kameras tehnoloģiju, kā arī jaunām funkcijām.

Viedtālrunis aprīkots ar jaunu kameras lēcu tehnoloģiju un jaunās paaudzes attēlveidošanas tehnoloģiju, tādējādi uzlabota fotogrāfiju un video kvalitāte, norāda Nokia. Tāpat Nokia Lumia 925 pieejama Nokia Smart Camera funkcija, kas ļauj uzņemt desmit attēlus reizē un rediģēt tos pa daļām, pēc tam kombinējot tos vienā attēlā.

Nokia Lumia 925 aprīkots ar Windows Phone 8 operētājsistēmu, 4,5 collu Amoled skārienjūtīgu displeju, 1,5 GHz divkodolu Snapdragon procesoru, 1GB operatīvo atmiņu, 16GB iekšējo atmiņu un 7GB failu uzglabāšanu bez maksas tiešsaistes krātuvē SkyDrive.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arī pēc Nokia norieta Somijai aizvien ir labas pozīcijas ekonomikas izrāvienam; izaicinājums ir iemācīt uzņēmību

Divpusējām ekonomikas un biznesa attiecībām ar Latviju ir labas iestrādes, ieskaitot izglītību un tehnoloģiju sākumuzņēmumus, intervijā Dienas Biznesam saka Somijas vēstnieks Latvijā Olli Kantanens.

Pirms pārrunājam Somijas jauno valdību un ekonomikas politiku, svarīgi būtu ieskicēt pašreizējo situāciju. No negatīvās puses tā acīmredzot ir divkāršs digitālais satricinājums – digitālās tehnoloģijas vispirms negatīvi ietekmējušas jums svarīgo papīrrūpniecību, un tad jau Apple nogremdējusi jūsu ekonomikai tik svarīgo Nokia.

Daļēji jums taisnība, bet tikai daļēji. Ja raugāmies uz Somijas ekonomikas attīstību XX gadsimtā, tad pirms 100 gadiem tā bija trūcīga agrārā ekonomika, bet tagad tā ir veiksmes stāsts pēc visiem parametriem, kā tas aprakstīts daudzos globālos akadēmiskos pētījumos. Kopš 90. gadiem tas tiešām ir bijis Nokia brīnuma laikmets, kad somu kompānijas izrādījās īstajā laikā un īstajā vietā, lai kļūtu par globālajiem līderiem.

Komentāri

Pievienot komentāru