Citas ziņas

Noraksta celulozes rūpnīcas projektu

, 14.11.2006

Jaunākais izdevums

Oy Metsä-Botnia Ab iesniegusi Latvijas valdībai ierosinājumu likvidēt a/s Baltic Pulp un izbeigt iesaldēto celulozes rūpnīcas projektu. Pirms vairākiem gadiem izstrādātais celulozes rūpnīcas koncepts vairs neesot konkurētspējīgs, Db.lv informēja Oy Metsä-Botnia Ab direktors Jukka Laitinens.

A/s Baltic Pulp īpašnieki ir Latvijas valsts (33%) un Oy Metsä-Botnia Ab (67%). Baltic Pulp uzdevums bija izpētīt iespējas būvēt Latvijā celulozes rūpnīcu, kas gadā saražotu 600 000 tonnu produkcijas un kuras izmaksas būtu apmēram 900 miljoni eiro.

A/s Baltic Pulp tika izveidota 2000. gadā, un tās īpašnieki bija Metsäliitto, Södra Skogsägarna un Latvijas valsts. 2005. gadā kompānija tika nodota Oy Metsä-Botnia Ab īpašumā.

Oy Metsä-Botnia Ab ir otrs lielākais celulozes ražotājs Eiropā. Tā ikgadējais produkcijas apjoms ir 2,7 miljoni tonnu celulozes, un visas piecas Botnia celulozes rūpnīcas atrodas Somijā. Botnia pašlaik būvē miljona tonnu jaudas eikaliptu celulozes rūpnīcu Urugvajā. Krievijā kompānija 2006. gadā beigusi zāģētavas celtniecību. Botnia īpašnieki ir Metsäliitto Group (53%) un UPM-Kymmene Corporation (47%).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunās celulozes un papīrfabrikas izveides projekts Latvijā var palikt bez valsts politiskā atbalsta, jo perspektīvā nebūšot izejvielu, savukārt projekta autori domā, ka to pietikšot visiem.

«Ir analizēta celulozes rūpīcai nepieciešamo izejvielu bāze, kas rāda divus secinājumus. Proti, šobrīd Latvijas eksportā ir celulozes izejvielas - papīrmalka un šķelda -, kuru apjoms atbilst iecerētā projekta jaudām, tomēr jārēķinās, ka salīdzinājumā ar a/s Baltic Pulp projektu jau šobrīd ir būtiski mainījies - pieaudzis šīs izejvielas patēriņš Latvijā,» situāciju skaidro Zemkopības ministrijas Meža departamenta direktors Arvīds Ozols.

Viņš zina teikt, ka perspektīvā celulozes rūpnīcai nepieciešamo izejvielu apjomu iegūt būs vēl grūtāk, jo Latvijā līdz ar enerģētikas jauno stratēģiju, kā arī topošo koģenerācijas staciju izveidi šādas koksnes izejvielu pašmāju patēriņš tikai pieaugs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investori gatavi ieguldīt celulozes rūpnīcas celtniecībā pie Līvāniem vienu miljardu eiro. Šis Latvijā ir trešais celulozes rūpnīcas būves mēģinājums. Taču valdība to neatbalsta, vēsta laikraksts Latvijas Avīze.

Arī vēstule, kuru šajā sakarā līvānieši nosūtījuši Ministru prezidentam, palikusi neatbildēta. Līvānu novada zemnieku Pēteri Turkopoli, kurš ir arī privāto mežu īpašnieku sabiedrības Jersika valdes priekšsēdētājs, šāda attieksme tracinot: «Nevajag stiept gumiju, bet tūliņ ķerties pie sagatavošanas darbiem!»

Turkopolis stāstījis, ka investori, kas esot no Saūda Arābijas, gatavi par savu naudu arī tiltu pār Daugavu Līvānos uzbūvēt. Viņi prasot tikai vienu – lai valdība šim projektam dotu zaļo gaismu, citādi varot sanākt tāpat, kā notika pirms gadiem desmit ar skandināviem, kuri vēlējās celt šādu ražotni Ozolsalā, taču beigās saņēma negatīvu ietekmes uz vidi novērtējumu. Šoreiz gan varētu būt citādi, jo celulozes balināšana plānota bez hlora, ar ūdeņradi, kas ir dārgāk, taču videi draudzīgāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Latviju pametis viens no lielākajiem papīrmalkas iepircējiem - Somijas koncerns UPM

Vēsma Lēvalde, Māris Ķirsons, 18.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rūkot pieprasījumam pēc papīrmalkas Skandināvijā, Baltiju pamet viens no lielākajiem pircējiem UPM; glābj citi tirgi .

Par to liecina DB veiktā lielāko papīrmalkas eksportētāju aptauja. Teju vai visi respondenti norāda, ka papīrmalkas eksportu un cenu ietekmē pieprasījums pēc šī resursa Skandināvijas valstu celulozes rūpnīcās, kā arī tā patēriņš pašmāju tirgū. Latvijā sekmīgi darbojas SIA Kronospan Riga plātņu rūpnīca, kas «apēd» daļu no papīrmalkas, kura agrāk lielākoties tika eksportēta un pārstrādāta kādā ārvalstu celulozes ražotnē. Ekspluatācijā ir nodotas vairākas biomasas energostacijas, kuras gadā patērēs ievērojamu apjomu dedzināmās koksnes, kas nozīmē, ka pieprasījums pēc šīs izejvielas tikai pieaugs. Tomēr, neraugoties uz to, pēc vairāku aptaujāto domām, Latvijā ir vieta vēl vienam kokrūpniekam – papīrmalkas patērētājam plātņu ražošanā. Vai šāda ideja arī materializēsies, rādīs laiks, jo tās izveidei ir vajadzīgi ievērojami kapitālieguldījumi – vairāk nekā 100 milj. eiro. Ir vēl viens reālāks mazvērtīgās koksnes izmantošanas 30 milj. eiro projekts, ko varētu īstenot Fortum – bioeļļas ražošanu no šķeldas (zariem, celmiem utt.), vēl jo vairāk, ja pirmos piecus gadus ES varētu segt pat tās ražošanas izmaksas (DB, 17.01.2014.)

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sāktas sarunas par celulozes projekta a/s Baltic Pulp likvidāciju. Pagaidām nedz investora, nedz Latvijas valsts puse nekomentē kuluāros dzirdēto par ļoti iespaidīgām kompensācijām, ko investors varētu prasīt no Latvijas valsts par to, ka nerealizējās 900 milj. eiro projekts.

To sarunā ar Db apstiprināja Valsts kancelejas direktores vietniece tiesību aktu lietās Elita Ektermane, vienlaikus uzsverot, "ka šobrīd notiek darbs pie šīs sabiedrības izbeigšanas līgumprojekta izstrādes, jo 67% īpašnieka Metsa-Botnia Ab priekšlikumi par šo jautājumu ir saņemti gan Valsts kancelejā, gan Privatizācijas aģentūrā". Tuvākajā laikā tiks sastādīts konkrēts teksts un tad jautājums tiks virzīts izskatīšanai Ministru kabinetā, kur arī tiks pieņemts galīgais lēmums, skaidro E. Ektermane.

Sīkāk nestāstīs

Viņa norāda, ka visa sīkākā informācija par AS Baltic Pulp darbības izbeigšanu vismaz šobrīd vēl nav izpaužama, tāpēc neko vairāk ne par otra līdzīpašnieka izvirzītajiem nosacījumiem, ne par Latvijas nostāju nevarot pateikt. Tieši minēto iemeslu dēļ viņa arī nekomentēja kuluāros dzirdētās runas par kādām iespaidīgām kompensācijām, ko it kā investors varētu prasīt no Latvijas par to, ka netika realizēts apmēram 900 milj. eiro vērtās celulozes rūpnīcas projekts. E.Ektermane tomēr norādīja, ka Valsts kanceleja šais sarunās rūpējas par to, lai valsts intereses būtu maksimāli aizsargātas un vēlāk nebūtu pārsteigumu par negatīvām sekām budžetam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

M. Roze neatbalsta sarunu atsākšanu par celulozes rūpnīca izveidi

Māris Ķirsons [email protected], 02.10.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reaģējot uz pēdējās dienās medijos izskanējušo ziņu par jaunu sarunu sākšanu saistībā ar celulozes rūpnīcas iespējamo celtniecību Latvijā, zemkopības ministrs Mārtiņš Roze izplatījis informāciju, ka Zemkopības ministrija (ZM) neatbalsta šādas aktivitātes: „Šis jautājums nav aktuāls, un Zemkopības ministrija jau iepriekš paudusi savu nostāju – mums nav nepieciešama celulozes rūpnīca, kas vienlaikus ir arī liels drauds Latvijas dabai,” uzsvēra M. Roze. Zemkopības ministrs, komentējot izskanējušo informāciju par sarunu atsākšanos celulozes rūpnīcas sakarā, ir lakonisks: „Par vienu no mūsu panākumiem iepriekšējos četros gados varam uzskatīt celulozes rūpnīcas celtniecības nepieļaušanu. Un mūsu nostāja nav mainījusies arī tagad – mēs esam pret šādu projektu.” Ministrs uzsver, ka ne ministrijā, ne ministrijas pakļautības iestādēs nav apspriesta iespējamība atjaunot sarunas par celulozes rūpnīcas celtniecību Ozolsalā vai jebkur citur Latvijā. „Mēs neesam par to runājuši un arī negatavojamies to darīt, šis jautājums katrā ziņā nav mūsu dienaskārtībā, ” uzsver ministrs.Zemkopības ministrija jau iepriekš paudusi nostāju, ka celulozes rūpnīcas celtniecība Latvijai nav nepieciešama, turklāt tāda projekta realizācija varētu negatīvi ietekmēt gan dabas aizsardzības situāciju Latvijā, gan negatīvi ietekmētu mežrūpniecības tirgus attīstību. „Mums uz līdzīgiem projektiem jāraugās ilgtermiņā,” uzskata Mārtiņš Roze, „un tas nozīmē, ka varam skaidri pateikt: mēs neatbalstām sarunu atsākšanu par celulozes rūpnīcas celtniecību.”, norādīts Zemkopības ministrijas informācijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Kampars apšauba celulozes rūpnīcas būvēšanas lietderību

Ritvars Bīders, 15.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministrs Artis Kampars šaubās par iespējām Latvijā attīstīt celulozes rūpnīcu, norādot uz «ļoti nopietnām» vides prasībām un valsts resursu pieejamību tik lielam projektam.

Intervijā Latvijas Radio ministrs norāda, ka ir vēl viens būtisks iemesls, lai šaubītos par šāda projekta realizāciju, proti, tendences, ka šāda veida celulozes rūpnīcas patlaban pārvietojas no Eiropas uz Dienvidameriku, kur koksnes resurss ir daudz ātrāk augošs un ražošanas izmaksas ir zemākas nekā Eiropā.

A. Kampars skaidro, ka šādas rūpnīcas realizācijas iespējas tiks analizētas, taču, balstoties uz ekspertu izteikumiem, šādas celulozes rūpnīcas attīstības nepieciešamība patlaban esot ļoti grūti pamatojama.

Lielo un stratēģiski nozīmīgo investīciju projektu koordinācijas padome uzdevusi LIAA un Zemkopības ministrijai veikt analīzi par celulozes ražošanai nepieciešamo resursu pieejamību, kā arī apkopot ekspertu viedokļus un sagatavot priekšlikumu par priekšizpētes veikšanu, šodien vēsta Dienas bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patlaban tiek meklēti investori naftas pārstrādes rūpnīcas būvniecībai Daugavpils novadā un risināti ar izejvielu piegādi ražotnei saistītie jautājumi, aģentūru LETA informēja SIA Euro Oil Refinery valdes loceklis Igors Jemeļjanovs.

Tā kā naftas pārstrādes uzņēmuma būvniecība ir sarežģīts un dārgs process, investoru piesaiste un izejvielu piegādes jautājumi ir komplicēti un to risināšana prasa daudz laika. Patlaban no pašvaldības un Vides pārraudzības valsts biroja ir saņemtas visas nepieciešamās atļaujas rūpnīcas būvniecībai un tiek vērtēti vairāki ražotnes izveidei nepieciešamā finansējuma piesaistes varianti, skaidroja Jemeļjanovs.

SIA Euro Oil Refinery naftas pārstrādes rūpnīcas ar jaudu 7,875 miljoni tonnu gadā būvniecības un ekspluatācijas Laucesas pagastā ideju Daugavpils novada dome atbalstījusi 2009.gada oktobrī. Lēmums pieņemts, balstoties uz Vides pārraudzības valsts biroja iesniegto ietekmes uz vidi novērtējuma noslēguma ziņojumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā izmaiņas Starptautiskās lidostas Rīga attīstības plānos, lidosta bijusi spiesta norakstīt vairāk nekā miljons latu nodokļu maksātāju naudas, raksta laikraksts Biznes&Baltija.

Laikraksta rīcībā nonākuši dokumenti, kas liecina, ka pagājušajā gadā lidosta līgumdarbiem tērējusi divus miljonus latu, ieskaitot arī 759 576 latus, kas izmaksāti arhitektu kompānijai Projektēšanas birojs Arhis.

Vēlāk izrādījies, ka Arhis izstrādātais projekts neatbilst jaunajai lidostas attīstības koncepcijai un nepieciešamas izmaiņas lidostas 5. un 6.attīstības kārtu projektēšanā, kā rezultātā minētā summa tiek norakstīta.

Tāpat norakstīta 383 877 latu liela summa, kas saistīta ar nepabeigtiem celtniecības darbiem. Arī šeit izmaiņas bija saistītas ar lidostas attīstības plānu maiņu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kuģa kursu nosaka kapteinis, nevis vējš

Miks Stūrītis, SIA Citrus Solutions valdes priekšsēdētājs, 14.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Projektu vadība. Ar ko gan to varētu salīdzināt? Pavisam klišejiski – ar kuģa vadību. Bet šis salīdzinājums visoptimālāk parāda šī termina nozīmīgumu. Kāpēc tā? Tūlīt paskaidrošu.

Lai arī kāds būtu uzņēmuma darbības veids, tas nevar īstenot nekāda veida projektu, ja nav atbilstošas projektu vadības. Skaidri formulēti projektu vadības standarti nosaka to, cik veiksmīgi tiks īstenoti projekti. Savukārt veiksmīgi īstenoti projekti nosaka virzienu jeb kursu, kurā uzņēmums stūrē. Ja uzņēmumā nav izstrādāti projektu vadības standarti, var visai droši apgalvot, ka tas ir tas pats, kas būtu, ja uzņēmumam nebūtu vadības. Kuģis peldētu savā vaļā – kur vēji pūš, kur straumes nes. Varbūt kādreiz paveicas un aiznes pareizajā virzienā. Bet varbūt nē. Un visticamāk, ka nē. Ilgtermiņā šāda dreifēšana atklātos ūdeņos nekam neder.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmums SIA “EcoLead” piesaistījis bankas “BlueOrange” finansējumu 4,36 miljonu eiro apmērā, kas tiks izlietots nolietotu svina akumulatoru pārstrādes rūpnīcas izveidei Kalnciemā.

Projektam piesaistot Eiropas reģionālā attīstības fonda līdzekļus, kopējais investīciju apjoms pārsniedz 8 miljonus eiro. Lielākā daļa saņemtā finansējuma tiks izmantota pārstrādei paredzēto iekārtu iegādei un uzstādīšanai.

Rūpnīcas vajadzībām tiks pielāgota industriālā ēka Kalnciema rūpnieciskajā zonā, Jelgavas ielā 21. Teritorijā šobrīd jau īstenoti rekonstrukcijas, teritorijas sakārtošanas un nepieciešamās infrastruktūras izveides darbi, kā arī uzstādītas pirmās iekārtas. Tuvāko mēnešu laikā rūpnīca plāno saņemt un uzstādīt metalurģijas krāsni un dažādu pārstrādes procesu īstenošanai nepieciešamās iekārtas. Rūpnīcas nodošana ekspluatācijā plānota 2022.gada 3. ceturksnī, un 2023. gada sākumā plānots uzsākt pārstrādi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kādēļ Latvijā netiek attīstīta ražošana?

Dace Silava-Tomsone, 24.03.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Masu medijos izskanējusi informācija par iespējamo Coca-Cola rūpnīcas būvniecību Ropažos, kas, manuprāt, ir ļoti pozitīva ziņa. Taču nupat kādā radio raidījumā gadījās dzirdēt viedokļus, kas apšaubīja šādas rūpnīcas būvniecības lietderību. Tas kārtējo reizi rada izbrīnu par mūsu sabiedrības skepsi pret šādiem projektiem. Vai tiešām mēs neapzināmies, ko pašreizējā ekonomiskajā situācijā mūsu valstij var dot šādu projektu realizācija?

Nesenā intervijā laikrakstamDiena Andris Lauciņš, Ārvalstu investoru padomes priekšsēdētājs, minēja, ka Latvijas sabiedrība, sākot jau no pēdējiem padomju varas gadiem, vienmēr ir cīnījusies pret dažādu industriālu projektu realizēšanu. Vairumā gadījumu cīņa ir bijusi veiksmīga. Pēdējos gados ir apturēti daudzi projekti - celulozes rūpnīca,Saint Gobain ražotne Ikšķilē un vēl daudzi citi sākotnēji cerīgi projekti.

Jau daudzus gadus, strādājot pie juridiskā nodrošinājuma dažādiem investīciju projektiem, nebeidz pārsteigt Latvijas sabiedriskās domaspersonības dalīšanās. No vienas puses, tiek pārmests, ka Latvijā nav darba vietu, algas ir zemas un tūkstošiem iedzīvotāju iztikas pelnīšanai jādodas uz ārvalstīm. Regulāri tiek atkārtots mulsinošais sauklis „šai valstij mēs neesam vajadzīgi", acīmredzot pieņemot, ka kaut kur ir kāds, kas saucasvalsts un kam būtu jāizjūt abstrakta nepieciešamība pēc katra no mums, un sava mīlestība jāpauž, dalot labumus, kuri rodas nez no kurienes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Baltic Pulp likvidācija izmaksās 210 tūkst. Ls

Māris Ķirsons, Dienas Bizness, 16.03.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltic pulp likvidācija Latvijai izmaksās 69 tūkst. Ls – pārējo no 210 tūkst. Ls, kas ir likvidēšanas izmaksas segs pārējie akcionāri.

A/s Baltic Pulp likvidācijas izmaksas segs akcionāri proporcionāli sev piederošo akciju skaitam. Ir parakstīts līgums starp Latvijas valsti un Metsä-Botnia AB (Eiropas otrs lielākais celulozes ražotājs) kas ir a/s Baltic Pulp akcionāri par Latvijas celulozes rūpnīcas kompānijas a/s Baltic Pulp darbības izbeigšanu, norādīts Ministru kabineta informācijā.

Valsti a/s Baltic Pulp darbības izbeigšanas līguma sarunās ar esošo un bijušajiem akcionāriem pārstāvēja Valsts kanceleja. Galvenais Valsts kancelejas uzdevums bija panākt, ka esošais akcionārs (Oy Metsä-Botnia AB) un bijušie akcionāri (Södra cell AB, Zviedrija un Oy Metsäliitto International Ltd., Somija) apliecina, ka tiem nav pretenziju pret Latvijas Republiku saistībā ar 900 milj.eiro vērtā a/s Baltic Pulp“ projekta neīstenošanu. Šādi apliecinājumi ir saņemti no Oy Metsä-Botnia AB, Somija, Södra cell AB, Zviedrija un Oy Metsäliitto International Ltd., Somija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ukrainas "Metinvest" vairākās daļās atmaksās AS "Daugavpils lokomotīvju remonta rūpnīca" parādu, tostarp ir veikts pirmais maksājums 900 000 eiro apmērā, pavēstīja "Daugavpils lokomotīvju remonta rūpnīcas" pārstāvji.

Vienlaikus kompānijā arī informē, ka pašreiz tiek gaidīts nākamais maksājums 1,3 miljonu eiro apmērā.

Tāpat "Daugavpils lokomotīvju remonta rūpnīcas" pārstāvji norāda, ka maksājumu saņemšana no "Metinvest" iepriekš bija neiespējama Krievijas iebrukuma dēļ, un šī situācija būtiski apgrūtināja "Daugavpils lokomotīvju remonta rūpnīcas" darbību.

Pēc kompānijā skaidrotā, "Metinvest" izņēmuma kārtā ir saņēmusi Ukrainas valsts iestāžu piekrišanu maksājuma veikšanai "Daugavpils lokomotīvju remonta rūpnīcai", kas ir vienīgais pārrobežu maksājums, kāds atļauts "Metinvest".

"Ukrainas valdība, sniedzot šādu atļauju, ir apliecinājusi "Daugavpils lokomotīvju remonta rūpnīcas" nozīmi Ukrainas ekonomikai un loģistikas nozarei, jo bez "Daugavpils lokomotīvju remonta rūpnīcas" nebūs iespējama nedz Ukrainas dzelzceļa kravu aprite, nedz valsts dzelzceļa infrastruktūras atjaunošana pēc kara beigām," pauž kompānijas padomes priekšsēdētāja Anastasija Udalova.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Aeroc sola likvidēt gāzbetona bloku deficītu

, 20.06.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vadošais gāzbetona bloku ražotājs Baltijas valstīs un Sanktpēterburgā AS Aeroc International apstiprinājis vērienīgus nākotnes attīstības plānus jaunas rūpnīcas Lietuvā celtniecībā un ražošanas jaudu palielināšanā, Db.lv informēja Aeroc International padomes priekšsēdētājs Jāzeps Poplavskis.

Jaunās rūpnīcas celtniecība Lietuvas pilsētā Kedaiņai tiks uzsākta pēc pusotra mēneša – pašlaik tiek saskaņoti veicamie darbi. Jaunās rūpnīcas ražošanas jauda būs lielākā no visām Aeroc rūpnīcām – 400 000 m3 gadā. Ražošanu sāks 2008. gada beigās un, ievērojot tās samērā nelielo attālumu no Rīgas, Daugavpils, Liepājas, Jelgavas u. c. pilsētām, viena trešdaļa Lietuvas rūpnīcas produkcijas tiks realizēta Latvijas tirgū.

Ražošanas apjomi tiks palielināti arī esošajās Aeroc ražotnēs Baltijā. 2007. gada pirmajā pusē tika veikta Igaunijas rūpnīcas jaudas palielināšana no 180 000 līdz 230 000 m3 gadā. Šī gada jūnijā Aeroc rūpnīcā Saulkalnē sākās jaudas palielināšanas darbi, kas turpināsies līdz gada beigām. Rūpnīcas jauda no 115 000 m3 gadā palielināsies līdz 200 000 m3 gadā. Apmēram puse no Igaunijas rūpnīcas produkcijas tiek eksportēta uz Latviju. Pārējie apjomi tiek realizēti Igaunijas un Skandināvijas valstu tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Latgran atver 17 miljonus eiro vērtu ražotni Gulbenē

Māris Ķirsons, 24.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kokskaidu granulu ražošanas līderis Latvijā SIA Latgran pie Gulbenes oficiāli atver savu ceturto ražotni, tādējādi pieaugs granulu ražošana un eksports

Ražotnes izveide tika uzsākta pērn, bet testa režīmā tā sāka strādāt jau šā gada vasarā. SIA Latgran šobrīd ir lielākais kokskaidu granulu ražotājs Latvijā, un jaunā ražotne tikai nostiprinās uzņēmuma pozīcijas šajā jomā. 17 milj. eiro vērtā investīcija ir lielākā meža nozarē, kuras rezultātā mazvērtīgā koksne tiks pārvērsta produktā ar augstāko iespējamo pievienoto vērtību – kokskaidu granulās. To, ka šis investīciju projekts ir būtisks arī Skandināvijas uzņēmējiem, apliecināja meža nozares giganta Billerudkorsnas (kura meitas kompānija Latvijā ir viens no ražošanai nepieciešamās koksnes izejvielu piegādātājiem) prezidenta Pera Lindberga klātbūtne.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Koksnes ķīmijas institūta zinātnieks Nikolajs Vederņikovs ir viens no zinošākajiem furfurola ražošanas tehnoloģiju speciālistiem pasaulē.Koksnes ķīmijas institūta zinātnieks Nikolajs Vederņikovs

Pēdējos gados Latvijas Valsts Koksnes ķīmijas institūta Polisaharīdu laboratorijas vadītājs Nikolajs Vederņikovs ticis uzaicināts konsultēt pirmās furfurola rūpnīcas projektēšanu un darbības uzsākšanu Irānā, kā arī sniegt konsultācijas Ķīnā, kur ražo vairāk nekā 70 % no furfurola ieguves pasaulē.

Furfurols, kas tulkojumā no latīņu valodas burtiski nozīmē sēnalu eļļa, jo pirmo reizi to ieguva no sēnalām, ir vienīgais rūpnieciskā organiskā sintēzē izmantotais monomērs, ko iegūst nevis no naftas, bet no augu valsts izejvielām. Furfurols sekmīgi konkurē ar naftas ķīmijas produktiem kā polimēru iegūšanas izejviela.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Stora Enso plāno slēgt rūpnīcas Somijā

, 19.08.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai samazinātu izmaksas, Stora Enso Oyj, kas ir Eiropas lielākais papīra ražotājs, plāno slēgt rūpnīcas Somijā, ziņo Bloomberg.

Kompānija otrā ceturkšņa laikā slēgs Sunilas celulozes rūpnīcu un līdz nākamā gada beigām tā plāno aizvērt arī Varkaus celulozes rūpnīcas kompleksu, ja arī turpmāk saglabāsies vājie pārdošanas apjomi un pašreizējās cenas papīra tirgū.

Ja tiks slēgta arī Varkaus celulozes rūpnīca, darbu zaudēs aptuveni 1000 cilvēki.

Kopš 2006.gada Stora Enso ir aizvērusi sešas rūpnīcas.

Papīra ražotājs jūlijā paziņoja par tīrajiem zaudējumiem otrajā ceturksnī 368 miljonu eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tautas partijas līderis Andris Šķēle uzsver, ka nekad nav pārspīlējis godīguma jautājumu, kā arī nekad neesot sev piedēvējis svētā statusu, kā to darot citi politiskie spēki.

To Latvijas radio 1. programmā Krustpunkti, kur piedalījās gan LPP/LC līderis Ainārs Šlesers, gan A. Šķēle, paziņoja TP vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc straujā ogļu kravu krituma no Krievijas Tallinas osta atteikusies no ogļu kravām un izsludinājusi Mūgas ogļu termināļa

izpārdošanu. Vienlaikus tas ir brīdinājuma signāls Latvijas termināļiem domāt par citu kravu piesaisti.

LASI ARĪ:

Tallina ogles noraksta

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināta - KNAB lūdz sākt kriminālvajāšanu pret Vaškeviču par piespiešanu dot nepatiesu liecību un 3 miljonu lielu kukuli

LETA, 26.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lūdzis prokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret bijušo Muitas kriminālpārvaldes priekšnieku Vladimiru Vaškeviču par piespiešanu dot nepatiesu liecību, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

KNAB paziņojumā presei, neminot amatpersonas vārdu, norāda, ka amatpersona organizējusi, uzkūdījusi un atbalstījusi nozieguma izdarīšanu ar vairāku privātpersonu iesaistīšanu nolūkā panākt, lai vardarbības draudu iespaidā un par 3 000 000 eiro liecinieks atteiktos no iepriekš sniegtajām liecībām un dotu iepriekš sagatavotas nepatiesas liecības.

Izmeklēšanā konstatēts, ka amatpersona uzdevusi kādai privātpersonai, izmantojot citu privātpersonu, nelikumīgi iespaidot liecinieku, lai viņš tiesā apsūdzētās amatpersonas interesēs sniegtu nepatiesas liecības. Par šādu rīcību bija paredzēts samaksāt lieciniekam prettiesisku atlīdzību. Tāpat bija plānots lieciniekam piedāvāt atteikties no ieņemamā amata, pretējā gadījumā piedraudot sākumā uzspridzināt privātpersonu kā brīdinājumu lieciniekam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Var sākt pieteikties E-paraksta lietošanai

Voldemārs Oliņš [email protected], 04.10.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

4.oktobrī tika izsniegta pirmā droša elektroniskā paraksta viedkarte un Latvijas iedzīvotāji VAS "Latvijas pasts" var pieteikties e-paraksta iegādei Db.lv informēja Īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariāta preses sekretārs Tonijs Šabovics. "E-paraksts Latvijā izveidots 15 mēnešu laikā – tas ir īsākais laika posms, kādā Eiropas valstīs īstenots šāda veida projekts," atzīmē īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariāta vadītāja pienākumu izpildītājs Viesturs Krievāns. "Trīspusējais līgums par droša e-paraksta izveidi starp Latvijas valsti, VAS "Latvijas pasts" un SIA "Lattelecom" tika noslēgts 2005. gada 15. jūnijā, un šodien e-paraksts Latvijā jau ir realitāte." V. Krievāns norāda, ka līdz ar e-paraksta izveidi, ko koordinēja īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariāts, šis projekts nebūt nebeidzas. Nākamais solis ir iedzīvināt e-paraksta lietošanu. Pirmkārt jānodrošina, lai iespējami lielāks iedzīvotāju skaits varētu iegādāties e-paraksta viedkarti, un, otrkārt, jānodrošina plašs e-paraksta pielietojums – tas ir, elektroniskie pakalpojumi. Sūtītājam pievienojot e-parakstu elektroniski sagatavotam dokumentam, tā adresāts saņem precīzu informāciju par sūtītāja vārdu un uzvārdu, kā arī atzīmi, ka datu pareizību apliecina uzticams pakalpojuma sniedzējs – Latvijas Pasts. Izmantojot Latvijas Pasta piedāvāto programmatūru elektronisko dokumentu radīšanai, tam tiek automātiski pievienots laika zīmogs, kas ļauj precīzi pārliecināties, ka elektroniskā paraksta radīšanai izmantotais sertifikāts ir bijis derīgs paraksta radīšanas brīdī. Līdz š.g. 30. novembrim ikviens e-paraksta lietotājs šim pakalpojumam nepieciešamo laika zīmogu saņems bez maksas. Sadarbībā ar valsts un pašvaldību iestādēm izstrādāts plašs e-paraksta izmantošanas pakalpojumu klāsts: 1. Iedzīvotāju reģistra izziņas pieprasīšana. 2. Pases pieteikuma iesniegšana. 3. Vēlēšanu iecirkņa noskaidrošana. 4. Vēlēšanu iecirkņa maiņa. 5. Pašvaldības domes/padomes lēmuma noraksta pieprasīšana. 6. Pagasttiesas/bāriņtiesas lēmuma noraksta pieprasīšana. 7. -9. Dzimšanas apliecības (miršanas apliecības, laulības apliecības) dublikāta pieprasīšana. 10. Dzīvesvietas elektroniska deklarēšana. 11. Atļaujas pieprasīšana žoga būvniecībai. 12. Koku ciršanas atļaujas pieprasīšana. 13. Mani dati pašvaldībā. 14. Izziņas pieprasīšana par fiziskas personas sodāmību. 15. Personu apliecinoša dokumenta pārbaude (publiski pieejamā datubāzē), vai tas nav iekļauts nederīgo dokumentu reģistrā. 16. Izziņas pieprasīšana par privātpersonai uzliktajiem administratīvajiem sodiem. 17. Iesniegums Valsts policijai. Piedāvājumus e-paraksta izmantošanai izstrādājis arī privātais sektors. Parex banka no 4. oktobra piedāvā iespēju ikvienam savā īpašumā iegūt kādu no prestižajām American Express kredītkartēm, izmantojot e-parakstu. Lai saņemtu American Express Blue, Gold vai Platinum kredītkarti, Parex bankas mājas lapā www.parex.lv jāaizpilda pieteikuma anketa un jāpievieno e-paraksts. Pēc tam jau tuvākajā laikā ar klientu sazināsies Parex bankas speciālists, lai vienotos par kartes saņemšanu. Rīgā e-parakstu vēl izsniedz 10. pasta nodaļā Elizabetes ielā 41/43, 11. pasta nodaļā Marijas ielā 20, 50. pasta nodaļā Stacijas laukumā 1 un 77. pasta nodaļā Aspazijas bulvārī 24. E-parakstu var saņemt visu Latvijas rajonu centru lielākajās pasta nodaļās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Valdība nosaka vides prasības papīra un kartona ražošanai

Zane Atlāce - Bistere, 05.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien, 5.jūlijā, valdība apstiprināja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavotās vides prasības celulozes, papīra un kartona ražošanai

Īpašās vides prasības celulozes, papīra un kartona ražošanai tiek noteiktas, lai stiprinātu labāko pieejamo tehnisko paņēmienu juridisko ietvaru, līdz ar to atvieglojot prasību piemērošanu piesārņojošas darbības veicējiem – komersantiem, kā arī par vides prasību ievērošanu atbildīgajai iestādei – Valsts vides dienestam.

Šādas prasības tiek noteiktas Ministru kabineta (MK) noteikumu projektā Īpašās vides prasības celulozes, papīra vai kartona ražošanai. Noteikumu projekts ietver arī vispārīgus secinājumus par celulozes un papīra ražošanu (materiālu plūsmas vadība, ūdens un notekūdeņu apsaimniekošana, energoefektivitāte, smakas, monitorings, atkritumi, emisijas ūdenī u.c.), kā arī nosaka emisiju robežvērtības, kas jānodrošina ar labākiem pieejamiem tehniskiem paņēmieniem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Rada alternatīvu zobu pastai

Ilze Žaime, 22.07.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Meklējot savai veselībai un dabai draudzīgus risinājumus, Latvijā rada zobu tīrīšanas pulveri dabiskā iepakojumā.

"Esi pabeidzis labu skolu, ir laiks sākt strādāt. Kāpēc gan nedarīt to pašam sev? Kādēļ gan strādāt ofisā no plkst. 9.00 - 17.00?" par izvēli veidot savu mazo uzņēmumu biznesa portālam db.lv teic Armands Vecvanags, kurš pirms gada izveidoja SIA "Monk Island".

A. Vecvanags Latvijā atgriezās pēc bakalaura grāda industriālajā dizainā iegūšanas Eindhovenas Dizaina akadēmijā Nīderlandē. Laikā, kad viņš dzīvoja Nīderlandē, jaunietim bija problēmas ar veselību, ko galvenokārt veicināja tieši neveselīgs uzturs. Cieta arī viņa zobu veselība. Pēc atgriešanās dzimtenē, viņš vairāk iedziļinājās uzturā, un tam sekoja arī interese par to, kā produkti tiek ražoti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Lietuvieši izgudrojuši alternatīvu plastmasas maisiņiem - kaņepju šķiedru

LETA, 27.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuviešu zinātnieki atraduši negaidītu alternatīvu plastmasas maisiņiem - kaņepju šķiedru, vēsta Vz.lt. Viņi piedāvā no tās iegūt nanocelulozes kristālus, kas var kalpot par izejvielu stingrākam un arī ekoloģiskākam iesaiņojumam, kurš ātrāk sadalītos.

Šāda ideja radusies Viļņas Ģedimina tehniskās universitātes studentam Martīnam Juršim, bet tās īstenošanā iesaistījusies Ķīmijas un bioinženierijas katedras zinātniece Ingrīda Bružaite.

Zinātnieki lēš, ka, pievienojot plastmasai tikai dažus procentus pulverveida vielas, kas iegūta no kaņepju šķiedras, iesaiņojums kļūtu par 30% stingrāks un sairtu divreiz ātrāk par parastajiem plastmasas iesaiņojumiem.

Kā norādījusi Bružaite, lielākā daļa plastmasas iesaiņojumu, kas šobrīd tiek izmantoti Lietuvā, sairst tikai 400-500 gadu laikā.

Eiropas Parlaments šopavasar atbalstīja Eiropas Komisijas (EK) plānu būtiski samazināt vieglo vienreizējo plastmasas maisiņu lietošanu. Saskaņā ar EK datiem katrs eiropietis gada laikā izlieto vidēji 198 tādus maisiņus, savukārt Lietuvā gada vidējais patēriņš, rēķinot uz vienu iedzīvotāju, sasniedz pat 250-450 maisiņus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uzņēmēja viedoklis: Jāņem vērā globālie ekonomiskie satricinājumi

Juris Biķis, Latvijas Kokrūpniecības federācijas prezidents, 29.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ik gadu vairāki miljoni kubikmetru kurināmās koksnes, celulozes šķeldas un papīrmalkas tiek eksportēts no Latvijas uz Ziemeļvalstīm. No vienas puses, to var vērtēt kā pozitīvu aspektu, jo galu galā pašu mājās pieprasījums pēc šīs koksnes nav liels.

Labāk lai par tās eksportu tiek saņemta nauda un nevis tā vienkārši sapūst mežā. No otras puses, ir jāņem vērā pēdējā laika globālie ekonomiskie satricinājumi un tas, ka situācija mainās arī pasaules koksnes pārstrādes nozarē. Lai nepaliktu zem nevajadzīga sitiena vienu no Latvijas tautsaimniecības spēcīgākajām — meža nozarēm, situācija ir rūpīgi jāizvērtē un uz to arī laicīgi jāreaģē.

Ražošanas un tirdzniecības globalizācija jau vairākus gadus liek uzņēmējiem meklēt tās valstis, kuras piedāvā gan zemākas izejvielas ieguves, gan ražošanas vietas. Tas, ka pēdējo gadu laikā vairums ražotnes pārceltas uz Āzijas valstīm, kur lētāks darbaspēks un zemākas cita veida ražošanas izmaksas, nav noslēpums. Var tikai prognozēt, ka šīs ekonomikas lejupslīdes apstākļos, līdzekļu ekonomija kļūst par vienu no galvenajiem izdzīvošanas un tālākas attīstības nosacījumiem un arvien vairāk uzņēmēju lūkosies pēc iespējām ietaupīt līdzekļus.

Komentāri

Pievienot komentāru