Bankas

Nordea Finance gribētu, iespējams, apsteigt arī Swedbank līzingu

Ieva Mārtiņa, 26.05.2010

Jaunākais izdevums

Nordea Finance Latvia, kas sniedz līzinga un faktoringa finansējumu, līdz 2012.gada beigām vēlas kļūt par vadošo līzinga kompāniju Baltijas valstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

FKTK atļauj veikt Nordea Bank AB Latvijas filiāles pāreju AS DNB Banka īpašumā

Žanete Hāka, 26.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome, izvērtējot iesniegto Nordea Bank AB uzņēmuma pārejas priekšlikumu, ir pieņēmusi lēmumu dot atļauju Nordea Bank AB nodot AS DNB Banka īpašumā Nordea Bank AB Latvijas filiāles aktīvus un saistības, informē FKTK.

Pēc uzņēmuma pārejas AS DNB Banka tiks pārdēvēta par Luminor Bank AS.

Darījums starp Nordea Bank AB un AS DNB Banka paredz, ka Nordea Bank AB nodot AS DNB Banka tās Nordea Bank AB Latvijas filiāles saistības, tiesības un pienākumus, tai skaitā ar klientiem noslēgto līgumu kopumu un citus aktīvus. Saskaņā ar kredītiestādes uzņēmuma pārejas līgumu, AS DNB Banka īpašumā tiek nodotas arī Nordea Bank AB grupai piederošo komercsabiedrību akcijas, piemēram, Nordea Latvijas atklātais pensiju fonds, Nordea Pensions Latvia IPAS, Nordea Finance SIA u.c.

Nordea un DNB bankas jau iepriekš ir paziņojusi par tās stratēģiskajiem plāniem apvienot savu darbību Baltijas valstīs. Banku darbības apvienošana notiek kā uzņēmuma pāreja, kas notiek pa posmiem. Vispirms Nordea Bank AB Latvijas filiāle nodod AS DNB Banka īpašumā Nordea Bank AB Latvijas filiāles aktīvus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Nordea Finance Latvia: privātpersonu un uzņēmumu pirktspēja palielinās

Lelde Petrāne, 23.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nordea Finance Latvia jauno līzinga darījumu apjoms pirmajā pusgadā pieaudzis par 30%, salīdzinot pērnā gada pirmo pusgadu un sasniedzis 92,4 miljonus eiro, liecina medijiem sniegtā informācija.

Nordea Finance Latvia jauno darījumu skaits auto līzingā pieaudzis par 17%, savukārt iekārtu un industriālās tehnikas līzinga darījumi - par 34%. Uzņēmumu finansētais portfelis salīdzinājumā ar pērnā gada pirmo pusgadu pieaudzis par 9%, sasniedzot 350 miljonus eiro.

«Kopējās līzinga tirgus tendences un Nordea Finance Latvia pirmā pusgada pārdošanas rezultāti apstiprina pozitīvās tendences Latvijas tautsaimniecībā. Vērojama arvien pieaugoša interese gan pēc auto līzinga, gan arī turpina pieaugt faktoringa no jauna izsniegto limitu apjoms. Šie dati apliecina, ka privātpersonu un uzņēmumu pirktspēja palielinās. Tāpat arī priecē fakts, ka Latvijas ražotāji un tirgotāji pilnveido savus pārdošanas procesus un atgūst agrāko interesi par debitoru finansēšanas pakalpojumu faktoringu,» uzsver Ivars Šmits, Nordea Finance Latvia valdes priekšsēdētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopējās līzinga tirgus tendences un Nordea Finance Latvia pārdošanas rezultāti turpina apstiprināt pozitīvās tendences Latvijas tautsaimniecībā, stāsta Nordea Finance Latvia valdes priekšsēdētājs Ivars Šmits.

Vērojama pieaugoša interese gan pēc auto līzinga, gan arī turpina pieaugt faktoringa no jauna izsniegto limitu apjoms. Šie dati apliecina, ka privātpersonu un uzņēmumu pirktspēja palielinās. Tāpat arī priecē fakts, ka Latvijas ražotāji un tirgotāji pilnveido savus pārdošanas procesus un atgūst agrāko interesi par debitoru finansēšanas pakalpojumu faktoringu, saka eksperts.

Nordea Finance Latvia šī gada griezumā pārsvarā ir finansējusi jaunas automašīnas un tikai aptuveni 25% no visām šogad Nordea Finance Latvia finansētajām automašīnām bijušas lietotas vai mazlietotas, proti, vairāk nekā 60% no visām finansētajām lietotajām automašīnām ir ražotas pēdējo četru gadu periodā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Vairāk nekā 90% prasītāju līzingu tomēr neatsaka

Ieva Mārtiņa, 14.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kā viens no konkurences ieročiem atkal tiek izmantotas procentu likmes, tomēr uz zemām likmēm ilgtermiņā var necerēt, jo jaunās kapitāla pietiekamības prasības bankām sadārdzinās naudas resursus. Tāpat par finansēšanas apetītes atgriešanos liecina atteikto darījumu īpatsvara samazināšanās: vēl 2010. gada rudenī līzinga kompānijas atteica darījumu 20-30% gadījumu, bet šogad atteikumi ir 1-10%.

Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, šogad jūnija beigās kopumā līzinga tirgus bija mainījies līdz nepazīšanai: Nordea Finance ar 186 miljonu latu līzinga un faktoringa portfeli bija kļuvusi par lielāko līzinga kompāniju Latvijā, pakāpjoties no trešās vai ceturtās pozīcijas iepriekšējos gados, liecina Latvijas Līzinga devēju asociācijas apkopotā informācija par līzinga tirgus 16 lielākajiem spēlētājiem. Ejot pretēji tirgum, kas krīzes gados strauji bremzēja darbības tempus, Nordea Finance turpināja finansēt, tiesa, galvenokārt uzņēmumus. Tādā veidā kompānija pārspēja ilggadējos šī tirgus līderus - Swedbank līzings un SEB līzings.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Nordea Finance Latvia maina vadību

Gunta Kursiša, 07.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veiktas izmaiņas līzinga kompānijas Nordea Finance Latvia valdē, liecina informācija laikrakstā Latvijas Vēstnesis.

No valdes locekļa amata pienākumu pildīšanas atbrīvots Viktors Kušta, kam iepriekš bija tiesības pārstāvēt uzņēmumu kopā ar vismaz vienu no valdes locekļiem. Savukārt valdes locekļu amatā iecelts Mārtiņš Buls un Daiga Laugule.

Ieraksts par izmaiņām amatpersonu sastāvā izdarīts 30. novembrī.

Nordea Finance Latvia darbojas līzinga nozarē. Nordea banka pēc aktīvu apjoma ir lielākā banka Ziemeļeiropas un Baltijas valstu reģionā, liecina informācija bankas oficiālajā interneta vietnē. Nordea darbojas Somijā, Zviedrijā, Dānijā, Norvēģijā, Baltijas valstīs un Polijā. Banka ir atvērusi filiāles valstīs, ar kurām Ziemeļeiropa uztur ciešas biznesa attiecības, piemēram, Krievijā, Lielbritānijā, ASV, Vācijā, Singapūrā u.c.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Nordea Finance Latvia apgrozījums pieaudzis par 1,5%

Gunta Kursiša, 13.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn SIA Nordea Finance Latvia apgrozīja 7,1 milj. Ls (10,1 milj. eiro), kas ir par 1,5% vairāk nekā 2012. gadā, liecina Lursoft dati.

Uzņēmuma pārstāvji norāda, ka aizvadītajā gadā līzinga nozarē jauno darījumu apjomi saglabājās iepriekšējā gada līmenī un faktoringa apgrozījums pieauga par 15%, taču tajā pašā laikā arī ievērojami saasinājās konkurence.

SIA Nordea Finance Latvia 2013. gadu noslēgusi ar 4,0 milj. Ls (5,7 milj. eiro) peļņu

Uzņēmums pieder somu kompānijai Nordea Finance Finland Ltd. un darbojas kopš 1997.gada. Sākotnēji uzņēmums strādājis ar nosaukumu Latvijas Industriālā līzinga sabiedrība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Liepājas autobusu parks autobusu iegādei piešķir 10,3 miljonus eiro

Lelde Petrāne, 19.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Liepājas autobusu parks sadarbībā ar Nordea Finance Latvia realizējusi projektu jaunu pilsētas autobusu iegādei sabiedriskajiem pasažieru pārvadājumiem. Projektu finansējusi Nordea Finance Latvia par kopējo projekta finansējumu 10,3 miljonu eiro apmērā, liecina medijiem sniegtā informācija.

AS Liepājas autobusu parks un Nordea Finance Latvia kopīgi realizētā projekta Par jaunu mazas ietilpības un pilsētas autobusu iegādi sabiedriskajiem pasažieru pārvadājumiem ietvaros finansēta 43 Solaris pilsētas zemās grīdas autobusu un 14 Mercedes Benz ražoto mikroautobusu iegāde.

AS Liepājas autobusu parks pārstāvis Leonīds Krongorns komentē: «Jaunie autobusi aizvietos līdzšinējos Liepājas sabiedriskā transporta autobusus, no kuriem daudzi pārsnieguši pat 20 gadu vecumu un ir gan morāli, gan fiziski novecojuši, nespējot nodrošināt pasažieriem nepieciešamo pakalpojuma kvalitāti.»

Jaunie AS Liepājas autobusu parks autobusi būs aprīkoti ar elektroniskajām maršruta zīmēm, ļaujot gan dienas gaišajā, gan tumšajā laikā no attāluma identificēt sabiedrisko transportu. Jaunajos autobusos būs uzstādīta arī klimata kontrole, 22 collu liels augstas izšķirtspējas monitors un audio atskaņošanas iekārtas, ar kuru palīdzību gan vizuālā, gan audio formā tiks sniegta informācija par maršruta galapunktu, nākamo pieturu, maršruta numuru, bet starplaikā starp pieturvietām pasažieri tiks informēti par dažādiem pasākumiem un notikumiem pilsētā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad bijuši vien pāris gadījumi, kad līzingā iegādāts auto nevis atbilstoši vajadzībām, bet kā statusa simbols. Agrāk tādi gadījumi bija katru nedēļu. Tā intervijā Db.lv atzina līzinga kompānijas Nordea Finance Latvia vadītājs Ivars Šmits.

«Latvijā krīze beigusies jau kādu laiku. Bet labums no krīzes ir tas, ka līzingā pirkumi ir pārdomātāki. Ir maz darījumu, kad privātpersona vai uzņēmums pērk auto, bet zemnieks traktoru - neatbilstoši vajadzībām,» tā viņš. Nordea Finance līzingā pamatā sniedz finansējumu jaunu, mazlietotu (līdz 2 gadiem) auto iegādei un tas nozīmē, ka mērķa klienti ir vidēji, mazi uzņēmumi ar vismaz divu gadu veiksmīgu darbības pieredzi, un privātpersonas – vidusslānis, turīgas personas.

Nordea Finance privātpersonām izsniegtā līzinga finansējums auto iegādei šogad jūnija beigās bija 17,6 miljoni latu (gada laikā pieaugums par 19,6%), bet uzņēmumiem – 42,5 miljoni latu, kas ir par 30,6% vairāk nekā pirms gada.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Aug eksportētāju pieprasījums pēc faktoringa

Žanete Hāka, 29.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pieprasījums pēc faktoringa palielinās, un, ņemot vērā, ka Latvijā, salīdzinot ar citām valstīm, šis pakalpojums ir vēl maz pieprasīts, nākotnē var gaidīt straujāku izaugsmi, prognozē banku pārstāvji.

Lielāko īpatsvaru limitu ziņā aizņem lielie uzņēmumi, kas pārstāv tādas nozares kā graudkopība, metālapstrāde, kokrūpniecība un pārtikas tirdzniecība, stāsta Swedbank Faktoringa nodaļas projektu vadītājs Arnis Ārmanis. Arvien vairāk klientus interesē eksporta faktorings un vietējais faktorings ar apdrošināšanu, jo klients tādā veidā pasargājas no pircēja nemaksāšanas riska.

Nordea Finance Latvia faktoringa portfelis šī gada sākumā bija mazāks, salīdzinot ar pērnā gada attiecīgo periodu, taču vasarā atgriezās iepriekšējā gada līmenī, sasniedzot 21 miljonu latu, norāda Nordea Finance valdes priekšsēdētājs Ivars Šmits. Kopumā faktoringa darījumiem ir tendence pieaugt, taču Latvijā faktoringa izmantošana ievērojami, apjomu ziņā par 3-4 reizēm, atpaliek no citām Baltijas valstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Nordea Finance Latvia peļņa – 6,9 miljoni eiro

Žanete Hāka, 10.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nordea Finance Latvia, pateicoties portfeļa pieaugumam un zemam atsavināto aktīvu apjomam, pērno gadu izdevās noslēgt ar peļņu 6,905 miljonu eiro apmērā.

Uzņēmuma neto apgrozījums pagājušajā gadā palielinājās līdz 10,829 miljoniem eiro, liecina Lursoft pieejamie dati.

SIA Nordea Finance Latvia iesniegusi 18. gada pārskatu, kurā publicētie dati liecina par veiksmīgi aizvadītu 2014. gadu. Nordea Finance Latvia kompetences jomas ietver pamatlīdzekļu finansējumu, kā arī pārdošanas finansējuma risinājumus iekārtu, tehnikas un auto izplatītājiem un tirgotājiem. Uzņēmums saviem klientiem nodrošina līzinga, pilna servisa autolīzinga, aizdevuma, kā arī faktoringa pakalpojumus.

2014. gada laikā līzinga nozarē jauno darījumu apjomi gada griezumā kritās par aptuveni 5%, bet faktoringa apgrozījums saglabājās iepriekšējā gada līmenī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Līzinga un faktoringa portfelis aug

Žanete Hāka, 19.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līzinga jauno darījumu apjoms nozarē šā gada pirmajā ceturksnī pieaudzis par 8,8%, bet faktoringa jaunie limiti pieauguši par 27,8%, informē Nordea.

Līzinga un faktoringa portfelis valstī pieaudzis par 11,7%, sasniedzot 1,37 miljardus eiro.

Šī gada pirmajā pusgadā vērojama arvien pieaugoša interese gan par vieglo automašīnu, gan lauksaimniecības tehnikas, kā arī komerctransporta līzingu. Savukārt nogaidošas pozīcijas jaunas tehnikas iegādē šobrīd ir ostu, dzelzceļa un ar to saistītās loģistikas nozarēs, kas skaidrojams ar pārvadājamo kravu cenu kritumu, kā arī pārtraukumu atbilstošās Eiropas Savienības (ES) un nacionālās atbalsta programmās.

Pirmais pusgads Latvijas līzinga nozarē iezīmējies ar konkurences pieaugumu. Finansējuma likmes vairs nav iespējams būtiski samazināt, tāpēc konkurence izpaužas līzinga pirmo iemaksu kritumā. Piemēram, auto līzinga piedāvājumos atkal parādījušās 0% pirmās iemaksas, kas aktīvi nebija vērojamas 8 gadus. Lai arī patērētāju finansēšanas regulējums pēdējos gados Latvijā būtiski uzlabojies, ņemot vērā globālās krīzes sāpīgās mācības, tomēr klientiem un finansētājiem rūpīgi jāizvērtē, vai iesaistīties paaugstināta riska darījumos ar zemām pirmajām iemaksām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Šobrīd līzinga tirgū ir jau ap 10 konkurētspējīgu finansētāju

Ieva Mārtiņa, 23.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas līzinga tirgū šogad pirmajos četros mēnešos jauno darījumu apjoms pieaudzis par 88%, sasniedzot 86 miljonus latu. Tajā skaitā visvairāk finansējumu sniegušas Nordea Finance Latvia un UniCredit Leasing.

Latvijas līzinga devēju asociācijas un Latvijas pilnvaroto autotirgotāju asociācijas dati liecina, ka jaunajos līzinga darījumos Nordea izsniegtais finansējums sasniedzis 23,35 milj. Ls, tajā skaitā visvairāk – 8,87 milj. Ls - izsniegts komerctransporta iegādei. Arī no UniCredit Leasings kopumā izsniegtajiem 17,6 milj. Ls lielāko daļu 8,15 milj. Ls apjomā veido finansējums komerctransporta iegādei.

Tām ar 13,8 miljoniem latu (no tiem 6,6 milj. Ls autolīzings) seko SEB līzings, bet ar 8,2 miljoniem latu – DnB NORD Līzings, kas šogad arī visvairāk (4,14 milj .Ls) finansējis auto iegādi. Pēc līzinga portfeļa apjoma lielākā līzinga kompānija Swedbank līzings šogad četros mēnešos izsniegusi jaunu līzinga finansējumu 7,9 milj. Ls apjomā, tajā skaitā 5,59 milj. Ls veido autolīzings. Dati liecina, ka jaunus darījums šogad vispār nav slēgusi GE Money Latvia, GE Money Bank.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Nordea Finance: pēc divu gadu krituma auto tirgus atraujas no gultnes

Elīna Pankovska, 03.08.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūnija mēnesis iezīmējies pagrieziena punkts kūtrajā Latvijas autotirgū – ar 60% mēneša pieaugumu jauno auto reģistrācijā – paredzams, ka pēc trīs gadu krituma pamazām sāksies arī autolīzinga apjoma pieaugums.

Pozitīvi, ka līdz ar atveseļošanās iezīmēm ekonomikā, pamazām samazinoties līzinga kavētāju skaits. Nordea Finance prognozē, ka šogad turpināsies autolīzinga tirgus spēlētāju ietekmes maiņa, kas balstās tirgus spēlētāju dažādajā portfeļu kvalitātē un atšķirīgajās stratēģijās ekonomisko pārmaiņu laikā.

«Analizējot šā gada pirmo pusgadu, apstiprinās līdzšinējās prognozes, ka auto līzinga tirgus jauno darījumu apjomi vairs nesaruks un līdz rudenim saglabāsies vidēji 6 miljonu latu apjomā mēnesī,» norāda Nordea Finance Latvia valdes priekšsēdētājs Ivars Smits.

Viņš arī skaidro, ka jūnijā, pirmo reizi pēc divu gadu krituma novērotais 60% mēneša pieaugums jaunu automašīnu un mikroautobusu reģistrācijā, apstiprina prognozes par vispārēju pakāpenisku valsts ekonomikas atkopšanās sākumu. Sabiedrības noskaņojums uzlabojas, pieaug ticība nākotnei, kas pozitīvi ietekmē arī auto un auto līzinga tirgu. Šī gada otrajā ceturksnī autolīzinga tirgū pieaugusi līzinga kompāniju aktivitāte.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lielākā komercķīla – Dobeles dzirnavniekam

Žanete Hāka, 02.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā Uzņēmumu reģistrā (UR) ierakstītas 66 komercķīlas, bet 116 tika dzēstas, liecina Lursoft dati.

Reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 188 miljardi eiro, no kuriem ir spēkā komercķīlas ar kopējo maksimālo prasījuma summu 125 miljardi eiro. Dzēsto reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 63 miljardi eiro.

Lielāko komercķīlu pagājušajā nedēļā devis uzņēmums AS Dobeles dzirnavnieks – 66,98 miljonu eiro vērtībā. Komercķīlu ņēmusi AS Swedbank. AS Dobeles dzirnavnieks valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils skaidro, ka uzņēmums palielinājis komercķīlu, jo parakstījis aizdevuma līgumu ar AS Swedbank par finansējuma piešķiršanu 4,675 000 eiro apmērā graudaugu pārslu un musli ražotnes izveidei Dobelē. Komercķīlas maksimālā prasījuma summa kalpo kā nodrošinājums visiem ņemtajiem aizņēmumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada 8 mēnešos reģistrēti 3078 jauni automobiļi, kas ir par 4,7% vairāk nekā attiecīgā laika periodā 2009. gadā.

Tā kā pirms mēneša bija, reģistrāciju skaita pakāpeniska palielināšanās liecina par jaunu auto tirgus aktivizēšanos. LPAA prezidents Andris Kulbergs: «Lai gan augustā piereģistrēts mazāk jaunu vieglo auto nekā jūlijā, 489 pret 541, beidzot varam runāt par tirgus pieaugumu astoņu mēnešu griezumā, pirmo reizi kopš 2007. gada».

A. Kulbergs atkārtoti norāda uz rosību lielo kravas auto tirdzniecībā – pagājušā mēnesī reģistrēti 53 šādi auto, bet jūlijā 48.Lielas cerības jaunu automobiļu dīleri liek uz finansētāju pieaugošo aktivitāti. «Augustā jau 51% jauno auto tikai iegādāti uz līzinga. Tas ir par 8% vairāk nekā jūlijā! Tas ir nopietns, stabils kāpums salīdzinot ar gada sākumu un 2009. gadā pieredzēto zemo finansēšanas līmeni,» norāda A. Kulbergs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Nodrošina medicīnas iekārtu iegādi līzingā 1,3 miljonu eiro apmērā

Lelde Petrāne, 09.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nordea Finance Latvia piešķīrusi finansējumu uzņēmumam SIA Veselības centrs 4 1, 3 miljonu eiro apmērā. Finansējums paredzēts jaunas diagnostiskās tehnoloģijas Siemens MAGNETOM Spectra iekārtas iegādei, kas būs pirmā un šobrīd vienīgā šāda veida medicīnas iekārta Latvijā.

SIA Nordea Finance Latvia valdes priekšsēdētājs Ivars Šmits norāda: «Arī nākotnē medicīnas nozari redzam kā perspektīvu, tādēļ plānojam turpināt attīstīt šāda veida sadarbības.»

«Tā sniegs Latvijas iedzīvotājiem iespēju veikt pilna ķermeņa diagnostikas izmeklējumus un cerams, mudinās medicīnas tūristus no citām Eiropas valstīm doties pie mums,» prognozē SIA Veselības centrs 4 valdes priekšsēdētājs Māris Rēvalds.

Siemens MAGNETOM Spectra magnētiskās rezonanses iekārta esot vienīgā šāda veida diagnostikas iekārta Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Līzinga tirgus varētu sākt atgūties gada otrajā pusē

Žanete Hāka, 25.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līzinga tirgus Latvijā jau gadu atrodas zemākajā punktā, un vidējais jauno darījumu apjoms mēnesī šobrīd veido 12,3 miljonus latu, norāda Nordea Finance Latvia valdes priekšsēdētājs Ivars Šmits.

Lai arī līdz ar pozitīvajām iezīmēm ekonomikā, pamazām samazinās līzinga atmaksas kavējumu skaits, taču jauno darījumu apjomos kāpums pagaidām nav vērojams. Līdz ar eksporta un ražošanas atjaunošanos pakāpenisks līzinga apjomu pieaugums paredzams šī gada otrajā pusē.

«Arī šī gada pirmajos četros mēnešos Latvijas līzinga portfelis saruka par 10% līdz 1,14 miljardiem latu, portfeļa kritums saglabājās pērnā gada līmenī. Aprīlī jaunie līzinga darījumi veidoja 10,2 miljonus latu. Kā jau ierasts, pusi no jaunajiem līzinga darījumiem veido industriālās iekārtas un komerctransports, bet otru pusi auto līzings,» skaidro I. Šmits.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Asociācija: Līdz ar Swedbank Līzinga atgriešanos tirgū saasinājusies konkurence

LETA, 03.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līzinga finansējuma pieejamība ir svarīga kvalitatīva autoparka attīstībai, līdz ar to pozitīvi jāvērtē fakts, ka līzinga tirgū saasinājusies konkurence pēc Swedbank Līzinga atgriešanās tirgū, ziņu atzina Latvijas Auto asociācijā.

Līzinga pieejamība esot īpaši būtiska, ņemot vērā sabiedrības nelielos uzkrājumus, kas neļauj iegādāties automobili par saviem līdzekļiem. Automobiļu finansēšanā būtisks notikums pērn bija Swedbank Līzinga atgriešanās jaunu automobiļu līzinga tirgū, uzsver asociācijā. Kompānija pērn ieguvusi 19% tirgus. Atgriešanās ievērojami vairojusi konkurenci un ir viens no iemesliem būtiskam finansējuma pieaugumam privātpersonām.

Eksperti gan norāda, ka līderis visā pēckrīzes periodā ir Nordea Finance, kas saglabāja pārliecinošu līderpozīciju arī 2015.gadā ar 30% tirgus daļu. Viens no ievērojamiem līzinga tirgus klientiem ir autonomas kompānijas, kas kopumā nodrošinot 15-20% no visiem līzinga darījumiem. Autonomas uzņēmumu līzinga darījumi 2015.gadā Latvijā veidoja apmēram 15% no korporatīvajos darījumos iegādātām jaunajām automašīnām. Šādu darījumu ietekme Latvijas auto līzinga nozarē esot būtiska, piemēram, 40 automašīnu nomas iegāde mēneša griezumā veido apmēram 6-8% no auto līzinga darījumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Komerctransportu un automašīnas līzingā pērk vairāk

Žanete Hāka, 27.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā straujāk pieauga komerctransporta un auto līzinga apjomi, bet mērenāks pieaugums bija iekārtu līzingā, stāsta Nordea Finance Latvia valdes priekšsēdētājs Ivars Šmits.

Aizvadītais gads Latvijas līzinga un faktoringa nozarē iezīmējās ar līzinga izaugsmes stabilizāciju, kā arī ar strauju faktoringa apgrozījuma pieaugumu. Nozarē līzinga jomā aktīvi darbojās astoņi uzņēmumi. Līzingā 2012.gadā jauno darījumu pieaugums bija ap 16%.

Latvijas līzinga nozarē dominē iekārtu un komerctransporta darījumi, kas aizvadītajā gadā auguši par 14%.

Paredzams, ka līzinga jauno darījumu apjoms Latvijā tuvākajos divos gados augs 10%-12% līmenī, uzskata I. Šmits.

Gada beigās līzinga un faktoringa portfelis veidoja 895 miljoni latu. Nozares portfelis krītas jau kopš 2008.gada, tomēr 2012. gadā šis kritums sasniedza zemāko punktu. Lai arī kopumā samazinājums joprojām bija vērojams, tas bija daudz mazāks nekā iepriekšējos četros gados un pēc eksperta domām nākamajos gados ir gaidāma pakāpeniska un lēna izaugsme.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Straujākā izaugsme autolīzingam

Žanete Hāka, 26.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēdzies pirmais pusgads, kas Latvijas līzinga un faktoringa nozarē iezīmējies ar četrus gadus ilgušo nozares portfeļa krituma apstāšanos, norāda Nordea Finance Latvia Valdes priekšsēdētājs Ivars Šmits.

Līzinga un faktoringa nozares portfelis četru gadu laikā no 2008. gada augusta, kad tas bija 1,845 miljardu latu apmērā sarucis divas reizes līdz 894 miljoniem latu šī gada maijā, savukārt jūlijā jau bija vērojams neliels nozares portfeļa pieaugums, sasniedzot 901 miljonu latu.

Straujajā ekonomikas izmaiņu laikā nozares uzņēmumiem ir bijusi atšķirīga stratēģija, kas ir mainījusi arī nozares uzņēmumu samērus un tirgus pozīcijas, jūlijā Nordea Finance Latvia kļūstot par lielāko līzinga un faktoringa nozares uzņēmumu Latvijā ar 186 miljonu latu portfeli.

Pēc iepriekšējā, straujā līzinga nozares atspēriena gada ar gandrīz dubultu jauno darījumu pieaugumu šis gads iezīmējas ar nozares jauno darījumu izaugsmes stabilizāciju. Pirmajā pusgadā līzinga jauno darījumu apjomi Latvijā auguši par 15%, salīdzinot ar to pašu periodu pērn, sasniedzot 195 miljonu latu apjomu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Rīgas Taksometru parks iegulda 750 tūkstošus eiro ar autogāzi darbināmos Ford S-Max

Gunta Kursiša, 15.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Taksometru pārvadājumu uzņēmums a/s Rīgas Taksometru parks (RTP) iegādājies 50 Ford- S-Max automašīnas, kas aprīkotas ar LPG autogāzes iekārtām.

Darījuma summa ir 750 tūkst. eiro jeb aptuveni 525 tūkst. Ls, un automobiļu iegādi finansēja SIA Nordea Finance Latvia.

Pēc notikušā automašīnu iegādes darījuma RTP rīcībā ir 180 automašīnas, taču tuvākajā nākotnē uzņēmums atteiksies no divdesmit vecākiem automobiļiem.

Aizvadītajā gadā piedzīvotu dīzeļdegvielas cenu svārstību dēļ RTP bijis grūti plānot izdevumus par degvielu, bet paredzams, ka izdevumus par autogāzi aprēķināt būs vieglāk, norāda RTP tehniskais direktors Kaspars Muižnieks.

Saskaņā ar Inchcape Motors Latvia sniegto informāciju, ar gāzi darbināms Ford S-Max salīdzinājumā ar auto, kas darbināms ar benzīnu, uz nobrauktiem 100 tūkst. kilometru ļauj ietaupīt 2515 latus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Īstermiņa aizdevuma izmaksas gan bankās, gan ātro kredītu firmās ir stipri līdzīgas

Dienas Bizness, 28.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banku un nebanku kreditētāju lobiju savstarpējās cīņās dominē emocijas, un patērētāja intereses bieži paliek otrajā plānā. Pētījumā apkopojot tirgū pieejamās iespējas aizņemties patēriņam, galvenais secinājums ir šāds – neatkarīgi no aizdevēja patēriņa kredīts nebūs lēts, otrdien raksta laikraksts Diena.

Lai gan ātro kredītu devēju nosacījumi nav saucami par draudzīgiem, tomēr jāsecina – kopējās īstermiņa aizdevuma izmaksas, ja rēķina mēneša griezumā, ir stipri līdzīgas gan bankās, gan ātro kredītu firmās. Vienīgi – bankas mazos kredītus nepiedāvā.

Diena analizēja kreditēšanas piedāvājumus un noteikumus trīs Latvijas komercbankās un divu nebanku kredītdevēju – 4finance un MCB Finance Latvia – pakalpojumos. Pētījumā tika apskatīti šādi banku produkti: bankas Nordea overdrafts un patēriņa kredīts, Swedbank overdrafts/kredītlīnija un patēriņa kredīts, bankas Citadele patēriņa kredīts, kā arī populārāko ātro kredītdevēju (Smscredit.lv (4finance) un Credit24.lv (MCB Finance Latvia)) piedāvātie aizņēmumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Latraps, ieķīlājot visu mantu, reģistrē komercķīlu 14,7 miljonu latu vērtībā

Žanete Hāka, 25.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jauna komercķīla reģistrēta lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajai sabiedrībai Latraps, liecina Lursoft dati.

Ķīlas ņēmējs ir SIA Nordea Finance Latvia, komercķīlas nodrošināto prasījuma maksimālo summu veido 14,76 miljoni latu.

Kooperatīvā sabiedrība par labu Nordea Finance Latvia ieķīlājusi visu savu mantu kā lietu kopību uz ieķīlāšanas brīdi, kā arī lietu kopības nākamās sastāvdaļas.

Uzņēmuma pārstāvji portālam db.lv skaidroja, ka komercķīla reģistrēta apgrozāmajiem līdzekļiem, lai varētu norēķināties ar zemniekiem, kā arī iepirkt nepieciešamo preci (piemēram, minerālmēslus) nākamajai sezonai.

Pēc datiem, kas redzami Komercķīlu reģistrā, Latraps šogad reģistrētas jau trīs komercķīlas, to kopējā summa veido 46,84 miljonus latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Global Finance iekļauj Nordea pasaules drošāko banku sarakstā

Gunta Kursiša, 29.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izdevuma Global Finance izveidotajā 50 pasaules drošāko banku sarakstā iekļauta arī banka Nordea. Ziemeļvalstu banka ierindojusies saraksta 22. vietā.

Vairāk nekā 40 no 50 bankām no pagājušā gada ir saglabājušas savas pozīcijas drošāko banku piecdesmitniekā, apliecinot, ka «tiešām ir pelnījušas pasaules drošāko banku apzīmējumu», vēstīts Global Finance paziņojumā.

Drošāko banku saraksta pieciniekā ierindojušās Vācijas KfW, Francijas Caisse des Depots et Consignations (CDC), Nīderlandes Bank Nederlandse Gemeenten (BNG), Šveices Zurcher Kantonalbank un Vācijas Landwirtschaftliche Rentenbank.

Global Finance banku reitings tiek veidots divdesmito gadu pēc kārtas. Vērtējums veidots, balstoties uz 500 pasaules lielāko banku ilgtermiņa kredītreitinga rādītājiem – Moddy’s, Standard&Poor’s un Fitch un banku kopējiem aktīviem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Noslēdzies atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma L&T iegādes darījums; izmaiņas vadībā

Dienas Bizness, 14.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nule kā noslēdzies Somijas sadzīves un bīstamo atkritumu apsaimniekošanas un profesionālās tīrīšanas uzņēmumam Lassila&Tikanoja piederošā Latvijas atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma L&T iegādes darījums.

Noslēdzoties darījumam, kuru līdzfinansēja Nordea banka, 100% atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma L&T kapitāla daļu pieder uzņēmumam Bioinvest. Nordea piešķīrusi finansējumu SIA Bioinvest 9,4 miljonu eiro apmērā.

Pēc pirkšanas un pārdošanas darījuma noslēgšanās, notikušas arī izmaiņas uzņēmuma L&T vadībā. Turpmāk šo uzņēmumu vadīs Ieva Jansone, kas iepriekš bija atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma Vides pakalpojumu grupa vadītāja.

«Būtiskas izmaiņas uzņēmuma L&T darbībā nākotnē nav gaidāmas. Izmaiņas nav sagaidāmas arī personāla sastāvā, jo esošā komanda ir pierādījusi sevi kā savas jomas profesionāļus, sasniedzot labus uzņēmuma darbības rādītājus. Mēs kopā centīsimies panākt, lai uzņēmums turpinātu izaugsmi gan galvaspilsētā, gan valsts reģionos,» norāda I.Jansone.

Komentāri

Pievienot komentāru