Pārtika

Noskaidroti konkursa «Gada biškopis» laureāti

Dienas Bizness, 09.12.2013

Jaunākais izdevums

Trešo gadu pēc kārtas Latvijas Biškopības biedrība (LBB) organizē konkursu «Gada biškopis». Žūrijas komisija Latvijas bitenieku saimniecības apsekoja no šā gada jūnija līdz novembrim.

Šogad labākie tika noskaidroti četrās nominācijās.

Par «Gada biškopi sabiedrībā» žūrijas komisija atzina Kornēliju Lukševicu no Ogres novada, kas biškopju sabiedrībai atdevusi trešdaļu sava mūža. Kornēlija Lukševica ir Ogres Biškopības biedrības vadītāja, spējīga līdere, kas popularizē biškopību, organizē Ogres rajona biškopju sabiedrisko dzīvi, palīdz inventāra iegādē un produkcijas realizācijā, norāda žūrija.

Nominācijā «Gada sakoptākā drava» uzvarēja biškopis Gunārs Veska no Jaunpils. Biškopja drava iekārtota gleznainā vietā pakalna nogāzē, kas vērsta pret ezeru. Zāliens nopļauts, stropi uz stabilām pamatnēm, labi kopti un krāsoti.

Titulu «Gada jaunais biškopis» ieguva Tālis Sala no Lēdmanes pag., Ķeguma novada, kurš biškopībā strādā tikai ceturto sezonu, bet jau ir saimnieks 95 bišu saimēm. Biškopis nosprauda mērķi pārbaudīt, cik ilgā laikā var kļūt par biškopi, kas gadā spēj saražot 3 tonnas medu. Tāļa Salas drava atrodas Teiču rezervāta teritorijā un šobrīd nodrošina medu jaunizveidotajam zīmolam Teiču medus.

«Gada biškopis ražošanā» katru gadu ir pati atbildīgākā un nopietnākā nominācija, skaidro LBB. Šogad titulu ieguva Māris Kreicbergs no Zvārdes pagasta, Saldus novada. Bitenieks saimnieko dravā ar 350 bišu saimēm, kas atrodas bijušā Zvārdes militārā poligona teritorijā.

«Šogad konkursam „Gada biškopis” tika pieteikti 24 pretendenti, kas šobrīd ir lielākais dalībnieku skaits konkursa vēsturē. Esmu gandarīts, ka katru gadu aug to biškopju skaits, kurus ir vērts nominēt kā labākos, tas nozīmē, ka nozare attīstās. Latvijā biškopji spēj piedāvāt ne tikai vērtīgus biškopības produktus, bet sāk domāt arī par dravas vizuālo izskatu, komunikāciju ar sabiedrību un meklē jaunus risinājumus ražošanā. Tāds arī ir šī konkursa mērķis – atklāt Latvijas biškopības vērtību, ražojot augstas kvalitātes bišu produktus videi draudzīgā veidā un iepazīstināt sabiedrību ar nozares labākajiem,» konkursu komentē LBB valdes priekšsēdētājs Armands Krauze.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā mobilo lietotni "BeeKing" ir izmēģinājuši vairāk nekā 250 biškopji, no kuriem teju 50 to izmanto regulāri; uzņēmumam ir arī pirmie maksājošie klienti ārzemēs.

Mobilā lietotne "BeeKing" ir paredzēta darbam dravā - pierakstu veikšanai, darbu plānošanai un uzskaites veikšanai ar balss palīdzību. To izmēģinājuši jau teju 5% Latvijas biškopju. Lietotnes izstrādātāja SIA "BeeTech Services" valdes priekšsēdētājs Jānis Kronbergs uzskata, ka agrīnā fāzē šis uzņēmumam ir labs sasniegums.

J. Kronbergs teic, ka, ņemot vērā biškoja darba specifiku, šis ir netipisks risinājums. "Strādājot dravā, biškopim rokas ir ar propolisu, vasku, medu. Ja kāds programmētājs domā, ka biškopis dravā jebkurā laikā ar pirkstu bakstīs telefonu – tā nenotiks. "BeeKing" sākotnējā atšķirība ir ar balsi veikti pieraksti, kam, protams, ir savi izaicinājumi. Klusā telpā balss atpazīšanas tehnoloģijas darbojas labāk, bet dravā ir blakus trokšņi, kas šad tad teksta atpazīšanu padara problemātisku," viņš stāsta. Ja balss atpazīšana ir veikta neprecīzi, ir iespēja noklausīties arī audio ierakstu. Parasti biškopju ierunātās piezīmes nav ilgākas par 15 sekundēm pie vienas saimes, tāpēc vajadzības gadījumā nav pārāk sarežģīti to noklausīties vēlreiz.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vecpiebalgas novada SIA "ApiMI" visvairāk lepojas ar propolisa un bišu vaska aplikācijām, ko izmantot siltumterapijā.

Šīs aplikācijas izgatavotas no "Oeko-Tex" sertificēta kokvilnas auduma un Piebalgā ievākta propolisa un bišu vaska, kas tiek iestrādāti starp šī auduma slāņiem. "Siltumterapijas apvienojumā ar fizioterapiju un medikamentiem ir pielietojamas vairāku atveseļošanās procesu veicināšanā: bronhu izsildīšanai, locītavu un muguras sāpju mazināšanai, saspringtu muskuļu atslābināšanai, kā arī gaisa uzlabošanai telpās. Mūsu aplikācijas ir unikāls produkts un jaunums ne tikai pie mums Latvijā, bet arī Eiropā. Tas ir ne vien daudzfunkcionāls un vairākkārt lietojams, bet arī piemērots dažādiem vecumiem, drošs un tīrs līdzeklis, kas nācis no dabas," biznesa portālam db.lv stāsta Madara Radziņa, SIA "ApiMI" līdzīpašniece.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uz universālveikala “Stockmann” jumta izvietotās septiņas bišu saimes šovasar sarūpējušas vairāk nekā 200 kilogramu liepziedu medus, no kā daļu plānots nodot tirdzniecībā, bet daļu – dāvināt klientiem.

Aizvadītajā nedēļas nogalē bites pārvestas uz jaunu mītnes vietu meža masīvā starp Baldoni, Tomi un Vecumniekiem, kur tām paredzēts pārziemot.

Rīgas Latviešu biedrības «jumta bites» ievākušas 65,6 kilogramus medus 

Rīgas Latviešu biedrības (RLB) nama «jumta bites» nepilnu trīs nedēļu laikā (no...

“Mežs kā bišu pārziemošanas vieta izvēlēta, jo tajā ir klusāka vide, un to miegs netiks tramdīts ar pilsētas troksni, kas nozīmē lielāku iespēju, ka bitēm izdosies veiksmīgi pārziemot, sagaidot nākamo sezonu. Turklāt jau laikus pārvedot bites uz mežu, tām tiek dota iespēja ievākt papildu medu no drīzumā ziedošajiem sila viršiem,” teic bišu aprūpētājs un saimnieks Jānis Šnikvalds.

Kā atzīmē biškopis, tad uz “Stockmann” jumta mītošās bites ir īpašas pasugas – Rietumeiropas tumšās medus bites, kas Latvijā ir retums.

“Rīgā ir vairākas vietas, kur bišu stropi tiek izvietoti ik sezonu. Par vienu no šādām vietām jau tradicionāli kļuvis arī universālveikala “Stockmann” jumts. Tas ir veids, kā varam iesaistīties dabas daudzveidības saglabāšanā, sniedzot savu pienesumu ilgtspējīgākas un zaļākas vides radīšanā mūsu pilsētniekiem. Turklāt uz “Stockmann” jumta ievākatais medus jau kļuvis par iemīļotu klientu produktu, un no šī gada rudens tas atkal būs pieejams universālveikala sortimentā,” teic universālveikala “Stockmann” direktore Dace Goldmane.

Bišu stropi uz universālveikala “Stockmann” jumta pirmo reizi tika izvietoti 2019. gada vasarā, un no bitēm iegūtais medus nonāca tirdzniecībā, kā arī kā dāvana tika pasniegts universālveikala darbiniekiem. Plānots, ka bites uz universālveikala jumta mitināsies arī turpmākos gadus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nīgrandes bitenieks Krists Ēberliņš saimnieko moderni un plāno attīstību

Dienvidkurzemes lielākais fasētā medus un biškopības produktu ražotāja – Ēberliņu dravas – īpašnieks Krists Ēberliņš šogad sagaida labu medus ražu. Tā sviešana sākās ap Jāņiem, un, kā atzīst pats bitenieks, medus raža gaidāma laba par spīti vēlajam pavasarim un vēsajiem laika apstākļiem. Šogad viss process dabā aizkavējies par divām nedēļām. Pavisam bitenieks rūpējas par 360 bišu saimēm, kas izvietotas Nīgrandes apkārtnē un tuvējos pagastos – Saldus novada Zaņas pagastā, Skrundas novada Nīkrāces, kā arī Aizputes novada Lažas pagastā. Darba apjoms ir liels, dažbrīd ceļš līdz dravai jāmēro teju stundu. Biškopība ir ļoti laikietilpīga nozare un prasa daudz roku darba, īpaši sezonas karstākajā laikā. Tas arī ir lielākais izaicinājums nozarē.

Komentāri

Pievienot komentāru