Jaunākais izdevums

Svētdien noslēdzās FIA Eiropas Rallija Čempionāta otrais posms, kurš no 1. līdz 3. februārim norisinājās Latvijā.

Rally Liepāja-Ventspils bija ne vien FIA Eiropas Rallija Čempionāta otrais posms, bet arī 2013. gada Latvijas Rallija Čempionāta pirmie divi posmi.

Rally Liepāja-Ventspils ir sezonas vienīgais ziemas rallijs, kas norisinājās ar riepām, kas aprīkotas ar sporta radzēm.

FIA Eiropas Rallija Čempionāta otrajā posmā uzvarēja somu duets Jāri Ketomā un Kajs Lindstrēms, kuri brauca ar Ford Focus un kopumā uzrādīja labāko laiku astoņos no 15 ātrumposmiem, informē lvrally.com.

Trīs dienu laikā autosportistiem bija jāveic ātrumposmi 240 kilometru garumā.

Ralliju organizāja biedrība RA Motosport.

FIA Eiropas Rallija Čempionāta 2013. gada sezonas kalendārā iekļauti 13 posmi, kas norisināsies uz dažādiem ceļa segumiem – grants, asfalta un sniega. Čempionāts sākās Austrijā, kur no 3. līdz 5. janvārim norisinājās Jännerrallye, un tam sekojo sezonas otrais posms Kurzemes reģionā, informē lvrally.com.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Autosports ir Latvijas finanšu situācijas spogulis, jo cilvēki šajās sacīkstēs nepiedalīsies, ja būs grūti ar naudu, intervijā laikrakstam Dienas Bizness saka Talsu rallija rīkotājs, bijušais autosportists, SIA RA Events īpašnieks Raimonds Strokšs. Šajās brīvdienās notiks jau 52. Talsu rallijs.

Fragments no intervijas

Pirms intervijas teici, ka Talsu rallijs tev ir mīļākais, jo notiek dzimtajā pilsētā. Kādas ir sajūtas pirms šīs nedēļas nogales? Vai, tavuprāt, «mājas sienas» palīdzēs vai, gluži pretēji, ir lielāka atbildības nasta?

«Mājas sienas» noteikti palīdz. Talsu rallijs ir fenomens. Es varētu noslēpt visu informāciju par tā norisi un nerakstīt nevienu vārdu, bet zinu, ka tik un tā ātruma posmi būtu pilni ar cilvēkiem. Kā to izskaidrot? Nezinu. Tas ir pavasara pirmais lielākais autosporta pasākums. Bieži dzirdu frāzi, ka Talsu rallija svētki ir līdzvērtīgi Līgo. Talsos visi ļoti mīl ralliju. Jebkurās mājās, kurās ejam prasīt, lūgt vai saskaņot, visur ir liela pretimnākšana. Talsinieki novērtē rallija vērtību, un viņiem šī ir svētku nedēļa. Manuprāt, tā ir viena no svarīgākajām pilsētas tradīcijām, kas jāturpina.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Nākamgad Latvijā ieradīsies miljonus dolāru vērti superauto

Jānis Rancāns, 17.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākamgad prestižo ielu sacensību Gumball 3000 maršruts ies cauri arī Latvijai. Paredzēts, ka sacensībās startēs vairāk nekā 100 superauto, kuru vērtība ir vairāki miljoni eiro.

Gumball 3000 dalībnieki ir gan rokzvaigznes, gan karalisko ģimeņu pārstāvji, filmu zvaigznes un filantropi. Iepriekš šajā rallijā startējuši dj Deivids Guetta, reperis Snoop Doog, aktrise Derila Hanna (Daryl Hannah), skeitbordists un TV seja Bam Margera, kā arī citi.

Nākamgad Gumball svinēs savu 15 gadu pastāvēšanu un tā jubilejas maršruts vedīs no Kopenhāgenas līdz pat Montekarlo. Paredzēts, ka vērienīgais rallijs virzīsies cauri vairākām Eiropas valstīm – Zviedrijai, Somijai, Krievijai, Igaunijai, Latvijai, Lietuvai, Polijai, Austrijai, Itālijai un Francijai, līdz noslēgsies Monako Grand Prix laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Eksperts: Tikai dažas kompānijas šogad palīdz virzīt ASV akciju tirgu uz augšu

Žanete Hāka, 29.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tikai dažas kompānijas šogad palīdz virzīt ASV akciju tirgu uz augšu, līdz ar to paceļot jautājumu par tirgus veselības stāvokli, norāda LHV eksperts Mareks Rudovičs.

Sešas kompānijas (Apple, Google, Facebook, Amazon.com, Netflix un Gilead Science) veido aptuveni pusi no 664 miljardiem, kas ir šā gada Nasdaq Composite vērtības pieaugums, liecina JonesTrading dati.

Vēl interesantāka situācija ir saistībā ar S&P 500 indeksu, kur Google, Facebook, Amazon, Apple, Gilead un Walt Disney veido vairāk nekā 199 miljardus dolāru, kas ir šā gada indeksa kapitalizācijas pieaugums.

Koncentrētie kāpumi liek nedaudz satraukties par to, ka lielākā daļa no tirgus varētu novest arī pie kritumiem indeksu vērtībā. Daudzi investori saskata līdzību ar iepriekšējo gadu tirgus virsotnēm (2007. gadu un vēliem deviņdesmitajiem), kad arvien mazāk un mazāk kompāniju akcijas bija atbildīgas pie indeksu kāpuma. S&P 500 indekss šogad ir pievienojis aptuveni 1%, kamēr Nasdaq Composite: 7.4%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pie Saulkrastiem šodien pēcpusdienā ar sporta automašīnu Ferrari avarējis smalko aprindu rallija Gumball 3000 dalībnieks.

Neilgi pēc plkst.16 Tallinas šosejas 32.kilometrā, šosejas līkumā pie Saulkrastiem, iespējams, stiprā lietus dēļ vadītājs zaudēja kontroli pār spēkratu, radās sānslīde, un spēkrats ietriecās ceļa nožogojumā. Cietušo negadījumā nav. Automašīnai ir Zviedrijas valsts numurzīmes.

Kā apstiprināja Valsts policijā, auto bija ceļā uz Rīgu, lai piedalītos rallija Gumball 3000 pasākumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Eksperts: Trīs populāri darījumi, kas varētu neradīt vēlamo rezultātu

Žanete Hāka, 29.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušais Federālās Rezervju Sistēmas prezidents Bens Bernanke atzina, ka burbuļa pamanīšana, kamēr tas ir procesā, ir ļoti sarežģīta. Tas gan nav liedzis citiem mēģināt to atrast, norāda LHV bankas jaunākais analītiķis Mareks Rudovičs.

UBS stratēģi nesen veica detalizētāku trīs populāru darījumu analīzi un izdarījuši secinājumus, ka tie ir potenciāli burbuļu, vismaz tādā ziņā, ka ap tiem notiek ļoti liela investori drūzmēšanās. Šie populārie darījumi ir saistīti ar garās pozīcijas izvēlēšanos ASV veselības aprūpes sektorā, īsās pozīcijas izvēlēšanos enerģijas sektorā un attīstības valstu tirgos. Stratēģi argumentē, ka šie trīs darījumi pēdējā laikā sāk izrādīt zīmes par tendences apstāšanos, kas līdz ar to liek domāt, ka šie darījumi varētu savu ceļu jau būt nogājuši.

UBS stratēģi norādīja, ka ņemot vērā cik liels īpatsvars šajos darījumos ir institūcijām, cik liela ir akciju korelācija ar līdzīga tipa kompānijām un kāds ir pārdošanas puses sentiments, tad skatoties no kvantitatīvās puses, šā brīža situācija atgādina burbuli. Un ja šie trīs darījumi tik tiešām ir burbuļi, tad pēdējie mēneši liek domāt ka šie burbuļi ir bīstamā zonā, lai gan uzreiz arī jānorāda, ka ASV tirgus pēdējo 4 gadu laikā ir aizvadījis spēcīgu ralliju (pēdējā salīdzināmā situācija mūsdienām tika novērota 2011. gada oktobrī) un šī varētu vienkārši būt izteiktāka korekcija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā ieradušies Gumball 3000 dzīvesstila rallija dalībnieki, kuri īpaši šim pasākumam pielāgotas automašīnas plašākai apskatei izvietojuši uz Elizabetes ielas.

Automašīnas novietotas Elizabetes ielas posmā no Brīvības ielas līdz Krišjāņa Barona ielai.

Patlaban zināms, ka oficiālajā Gumball 3000 izklaides pasākumā klubā Coyote uzstāsies viens no rallija dalībniekiem - amerikāņu reperis Xzibit.

Dzīvesstila rallijs Gumball 3000 šogad svin 15 gadu jubileju, un plašākai sabiedrībai tas pazīstams ar ekskluzīvām automašīnām, izsmalcinātām un neprātīgām ballītēm un pasaules līmeņa slavenībām, kuras ik gadu apvienojas un dodas septiņu dienu tūrē, mērojot 3000 jūdzes pa īpaši izvēlētu maršrutu, kurā šogad ietilpst arī Rīga.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienībai būs jākontrolē politiķu radītā Brexit sekas un jāpanāk, ka Lielbritānijas piemēram neseko citas valstis, uzskata Nordea galvenais ekonomists Baltijā Žīgimants Maurics (Žygimantas Mauricas).

Šobrīd daudzi ir neapmierināti ar Eiropas Savienības procesiem, tomēr nav arī pareizi, ja visa atbildība tiek novelta uz Eiropas Centrālo banku. Eiropas Savienība šobrīd var cerēt uz ekonomisko izaugsmi, jo situācija atkal stabilizējas, veidojot labu pamatu investīcijām un ilgtermiņa ieguldījumiem, norāda eksperts.

Lielbritānijas referendums par dalību Eiropas Savienībā izrādījās liels pārsteigums visiem. Neskatoties uz to, ka aptaujas liecināja par līdzvērtīgu varbūtību referenduma iznākumam, bukmeikeri un lielākā daļa finanšu tirgus dalībnieku bija gaidījuši, ka briti nobalsos par palikšanu Eiropas Savienībā. Ceturtdien, kad sāka parādīties pirmie rezultāti, šķita, ka Lielbritānija paliek ES, un tas izraisīja ievērojamu akciju cenu ralliju finanšu tirgos. Diemžēl šis rallijs tikai pasliktināja kopējo tirgus kritumu pēc gala rezultātu pasludināšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

FOTO: Dakaras rallija pirmo dienu spilgtākie mirkļi

Laura Mazbērziņa, 09.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienvidamerikas valstī Peru šonedēļ sācies Dakaras rallijs, kas plaši pazīstams kā grūtākās motoru sporta sacensības pasaulē.

Sportisti sacentīsies gandrīz divu nedēļu garumā no 6. līdz 17. janvārim. Ar Latvijas licenci rallijā startē krievu pilota Aleksandra Dorosinskija stūrmanis Oļegs Uperenko no Ukrainas. Viņi trasē devušies ar BRP Maverick X3 spēkratu.

Kopumā trasē devušās 100 apvidus mašīnas, 41 smagais auto, 30 SxS klases spēkrati, 137 motocikli un 26 kvadricikli.

Slavenais rallijreids no 1979. līdz 2007.gadam 29 reizes norisinājās Āfrikā, bet 2008.gadā tas drošības iemeslu dēļ tika atcelts, savukārt jau nākamajā gadā debitēja Dienvidamerikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Eiropas tirgos kāpums

Žanete Hāka, 27.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas akciju tirgus indeksi piektdienas rītu sāka ar kāpumu jau sesto dienu pēc kārtas.

Indeksu pieaugumu veicināja ziņas no ASV par bezdarbnieku pieteikumu skaita samazinājumu, kā arī tirgus atvēršanās pēc Ziemassvētku brīvdienām.

«Akciju tirgos ir neliels Ziemassvētku rallijs,» Bloomberg sacījis Mirabaud Securities LLP viceprezidents Džons Plazards, piebilstot, ka ASV bezdarbnieku pieteikumu skaita kritums investoru pozitīvo noskaņojumu tikai pastiprināja.

ASV Darbaspēka departamenta ceturtdien publicētie dati liecina, ka bezdarbnieku pieteikumu skaits pagājušajā nedēļā sarucis par 42 tūkstošiem līdz 338 tūkstošiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar Kredītinformācijas biroja valdes priekšsēdētāju Jāni Timermani

Lelde Petrāne, 30.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild Kredītinformācijas biroja valdes priekšsēdētājs Jānis Timermanis. «Sāksim jau ar to, ka neesam klasiska uzņēmējdarbības forma, jo mūsu darbu regulē īpašs likums. Pašlaik Latvijā ir tikai divi licenzēti kredītinformācijas biroji. Esam unikāli ar to, ka mūsu datu bāze nav publiski pieejama, un tā ir visapjomīgākā informācija par kavētiem maksājumiem gan fiziskām, gan juridiskām personām. Šos datus redzot, uzņēmējs var krietni samazināt savu risku, ka klients nesamaksās,» viņš skaidro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau aptuveni gadu netālu no Liepājas tiek ražotas virsbūves detaļas autosportam - rallija, drifta, rallijkrosa, autokrosa un citām automašīnām, biznesa portālam Db.lv pastāstīja uzņēmuma īpašnieks Aivis Tints.

Viņš stāsta, ka kolēģim Oskaram Šmitam bija izveidojies savs klientu loks, jo viņš jau šajā jomā bija strādājis. «Savukārt, man patīk rallijs un varu sevi dēvēt par auto fanu. Bija ļoti vilinoši sākt biznesu šajā nišā. Sākām veidot detaļu formas. Viena, otra, trešā automašīna, un tā uzņēmums ir izaudzis. Šobrīd četriem auto modeļiem virsbūves detaļas mēs varam nokomplektēt gandrīz pilnībā,» stāsta A.Tints. Sākotnēji uzņēmējdarbības uzsākšanai tika piesaistīts Altum līdzfinansējums, kā arī konsultācijas sniedza Liepājas biznesa inkubators.

Uzņēmums ražo automašīnu virsbūves detaļas, piemēram, spārnus, bamperus, sliekšņus un durvis. Detaļas ir atšķirīgas, ņemot vērā autosporta veidu. Kā skaidro A.Tints, uzņēmuma galvenais uzdevums ir šīs detaļas saražot pēc iespējas izturīgākas, elastīgākas, vieglākas, kā arī, protams, par pieņemamu cenu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pilsētas zaļajā rallijā no trim transporta līdzekļiem ātrākais izrādījies elektriskais divritenis, kas finišēja nepilnas stundas laikā.

Aiz Kurzemes biznesa inkubatora projektā Blue Shock Bike prezentētā divriteņa otrais finišēja elektromobilis no VA Latvia, bet Toyota hibrīdauto no WESS Motors finišēja trešais.

Starts visiem modernajiem dalībniekiem tika dots vienlaikus - Latvijas Brīvdabas etnogrāfiskajā muzejā pulksten 12:30. Rallija finišs bija Pārdaugavā, Biķensalas ielā 3 – pie ekoveikala Lavandas.lv.

Rezultāts pārsteidzis daudzus vērotājus. Distancē pavadītais laiks bija atkarīgs ne vien no transporta līdzekļa veida, bet arī no vadītāja veiklības un Rīgas pilsētas pārzināšanas. Lai gan katrai komandai distances laikā bija jāpaveic pieci vienādi uzdevumi – jāpmeklē ekoveikals Dabas dobe un grāmatnīca Atēna, jāatrod stikla taras pieņemšanas punkts un jānodod tajā izlietotais iepakojums, atbilstošā vietā jānodod pārstrādei izlietotas baterijas, - būtiski atšķīrās katra veikto kilometru skaits.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Liepājas tūrisma birojam 2013. bijis rekorda gads

Dienas Bizness, 28.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2013. gadā Liepājas reģiona Tūrisma informācijas biroju (LRTIB) apmeklējuši 19 783 tūristi, kas ir lielākais apmeklētāju skaits visā Tūrisma informācijas biroja pastāvēšanas vēsturē. Vērtējot pret 2012 gadu, biroja apmeklētāju skaits pieaudzis par 22%.

Visvairāk tūristu biroju apmeklējuši jūnijā, jūlijā un augustā, kad Liepājā notiek daudz pasākumu, ir piemērots laiks atpūtai pludmalē, un ir atvaļinājumu laiks lielai daļai strādājošo gan Latvijā, gan Eiropā.

Visvairāk birojā pēc informācijas iegriezušies tūristi no Lietuvas (24,81%), Vācijas (17,98 %), Krievijas (20,12%). 2013. gadā palielinājies arī Somijas, Lielbritānijas, Nīderlandes un ASV tūristu skaits tūrisma informācijas birojā.

Šogad populārākajos un apmeklētākajos pasākumos Liepājā līdera vietu ieņem Starptautiskais rallijs „Kurzeme” (ap 35 000 apmeklētāju) un un mūzikas festivāls „Summer Sound” (ap 25 000 apmeklētāju. Ar atzinību tiek novērtēta arī izstāde „Ražots Liepājā”, kas pulcēja kopumā ap 30 tūkst. dalībnieku un apmeklētāju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Šā gada ienesīgākās Standard&Poor’s 500 akcijas

Žanete Hāka, 29.03.2017

NRG Energy
Šī kompānija labu laiku nav izcēlusies starp S&P 500 akcijām, taču šajā gadā tas spējis uzrādīt cenas pieaugumu par 48%. Interesi varētu veicināt potenciālais atpirkšanas darījums. Akcijas cena patlaban ir 18 dolāri, un analītiķu vienotā mērķa cena ir 20,36 dolāri. Pēdējā gada laikā akcijas cena svārstījusies starp 9,84 un 18,56 dolāriem.

Foto: Kompānijas mājaslapa

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Astoņas dienas ilgušais pārdošanas vilnis akciju tirgos raisījis bažas investoru vidū, ka Trampa ievēlēšanas rallijs biržās varētu būt galā, raksta portāls 24/7 Wall St.

Laiks parādīs, kādā virzienā ies tirgi, taču ir daudzas akcijas, kuras kopš gada sākuma uzrādījušas vērā ņemamu ienesīgumu.

Portāls 24/7 Wall St apkopojis informāciju par Standard&Poor’s 500 iekļautajām akcijām, ņemot vērā ienesīgumu šajā gadā. Dati liecina, ka 7 no 500 akcijām uzrādījušas cenas pieaugumu starp 30% un 50%, kas ir ievērojams rezultāts.

Galerijā augstāk iespējams uzzināt, kuras akcijas šajā gadā bijušas ienesīgākās!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liela daļa no šā gada sākuma pagājusi Ķīnas koronavīrusa zīmē. Finanšu tirgus eksperti spriež par to, vai tas ir jauns "melnais gulbis" vai tomēr - akciju pirkšanas iespēja.

Katrā ziņā strauja jaunā koronavīrusa izplatīšanās Ķīnā nedēļām vai pat mēnešiem ilgi var izolēt globāli otro lielāko tautsaimniecību no pārējās pasaules, potenciāli izraisot vēl vienu globālās ekonomikas palēnināšanos.

Otrā pusē gan ir centrālo banku spēks – tās jau ir pierādījušas, ka to darbības var novērst būtisku kritumu akciju tirgos. Tādēļ - ja situācija ar vīrusu stabilizēsies, tam var sekot arī akciju cenu rallijs, uzskata "Luminor" Ieguldījumu pārvaldes vadītājs Atis Krūmiņš.

Jānorāda, ka par "melno gulbi" tiek saukti ļoti reti, neparedzēti notikumi, kas finanšu tirgu kontekstā rada būtiskas, negatīvas sekas. Šādu notikumu piemēri ir 2001. gada 11. septembra teroristu uzbrukumi, "Lehman Brothers" sabrukums 2008. gadā, zemestrīce Japānā 2011. gadā un tai sekojošā Fukušimas kodolavārija. Sākoties jaunai desmitgadei, mēs, iespējams, novērojam jaunu melno gulbi – koronavīrusa parādīšanos Ķīnā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Piektdienas intervija ar LMT Autosporta Akadēmijas vadītāju un dibinātāju Dainaru Dambergu

Lelde Petrāne, 21.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild autosporta projekta LMT Autosporta Akadēmija (SIA Baltic Motorsport promotion) vadītājs un dibinātājs Dainars Dambergs:

- Kāpēc Jūs strādājat šajā uzņēmumā/nozarē?

Visu savas dzīves iepriekšējo laiku esmu bijis saistīts ar autosportu. No 18 gadu vecuma līdz 2010.gadam esmu piedalījies vairāk nekā 200 dažādās autosporta sacensībās, īpaši autorallijā. Pamatā esmu braucis par stūrmani kopā ar vairākiem pilotiem: Vilni Žimantu; Uģi Vītolu; Aivaru Laipnieku; Krišjāni Cauni un Ivaru Cauni. Visvairāk sacensību kopā aizvadīts ar Uldi Sesku, piedaloties arī dažādos ārzemju kausos un čempionātos. Padomju laikos tika izpildīti PSRS sporta meistara kritēriji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

9 lētas akcijas, kuru cena šogad augusi jau par vismaz 100%

Žanete Hāka, 12.04.2017

1. Rexann Pharmaceuticals

Cenas pieaugums: 370%

Kompānijas akcija maksā 0,67 dolāri, bet tās tirgus kapitalizācija ir tuvu 155 miljoniem dolāru. Kompānijas cenas diapazons ir 0,13-0,71 dolārs, taču cena 2006.gadā bija arī 5 dolāri. Rodman & Renshaw eksperti prognozē cenas pieaugumu līdz 2 dolāriem.

Foto: Kompānijas mājaslapa

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pieaugums akciju tirgos ilgst jau astoņus gadus, un tirgus dalībnieku optimisms pērn pieauga, ņemot vērā, ka ASV Prezidenta pēcvēlēšanu rallijs vairākiem lielajiem akciju indeksiem lika sasniegt jaunus rekordaugstus līmeņus, raksta 24/7 Wall St.

Portāls apkopojis informāciju par akcijām, kuru cena ir zemāka par 10 dolāriem. Izrādās, ka ir vairāk nekā 30 akciju ar tirgus kapitalizāciju virs 50 miljoniem dolāru, kuru cena šogad jau augusi par vismaz 100%. Sarakstu veidojot, priekšroka tika dota ASV kompānijām, un izvēlēti uzņēmumi ar tirgus kapitalizāciju virs 100 miljoniem dolāru.

Galerijā augstāk iespējams aplūkot, kuru akciju cena šajā gadā ir augusi par vismaz 100%!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kriptovalūtu tirgum augustā kopumā bija lejupejoša tendence – vadošās kriptovalūtas piedzīvoja kritumu vidēji par 9 %.

Tomēr strauju palēcienu kriptovalūtas piedzīvoja pēc Grayscale – viena no lielākajiem kripto aktīvu pārvaldītājiem – negaidītās uzvaras tiesā pret ASV Vērtspapīru un biržu komisiju, norāda Binance pārstāve Latvijā un Igaunijā Polina Brotjē.

Mēneša pirmajā pusē kriptovalūtu tirgus bija ļoti stabils, bez straujām izmaiņām. Situācijā mainījās 15. augustā, kad kriptovalūtu tirgus vērtība kritās, sekojot kārtējam bāzes procentu likmju paaugstinājumam. Savukārt 29. augustā varēja novērot pilnīgi pretēju kriptovalūtu tirgus reakciju.

Pēc Grayscale uzvaras tiesā pret ASV Vērtspapīru un biržu komisiju kriptoaktīvi dažu stundu laikā piedzīvoja strauju kāpumu vidēji par 6 %. Tiesas spriedums paver ceļu Bitcoin ETF (biržā tirgoto fondu) izveidei ASV biržās. Tas atvieglos kriptovalūtu pieejamību institucionālajiem investoriem, piemēram, pensiju fondiem, tādejādi ievērojami kāpinot kopējo pieprasījumu pēc kriptoaktīviem. Tomēr straujais cenu kāpums bija īslaicīgs, jo kriptovalūtu vērtība pēdējā mēneša laikā atkal nokritās, atgriežoties iepriekšējā līmenī, kādā tā bija pirms tiesas lēmuma.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Darba meklējumos nepieciešama lielāka drosme, neatlaidība, bet CV jeb Dzīves gājumam jābūt pārdomātam un labi sagatavotam. Tad iegūt izraudzīto darbu un nopelnīt cerēto ir daudz vieglāk, norāda darba portāla Irdarbs.lv vadītāja Evija Šalte.

CV ir jābūt sagatavotam vismaz divās valodās (latviešu un angļu) sūtīšanai vai iesniegšanai papīra formātā, jau uzsākot darba meklēšanas gaitas, iesaka šīs jomas eksperte.

«CV forma nav noteikta – dažādās MC Word programmas sagatavēs, kā arī internetā ir pietiekami daudz CV paraugu. Ir pieejams Eiropas Savienības standarts šī dokumenta sagatavošanai, bet, ja vien darba devējs to īpaši nenorāda, varat nepūlēties. Darba devējs tāpat novērtēs elementārāko konkrētajā CV,» viņa uzsver.

Irdarbs.lv ieteikumi:

1. Pārskatāms un glīts izkārtojums. Formatējums - pārbaudiet, kā CV izskatīsies, kad darba devējs to izdrukās uz sava printera - būs nelāgi, ja piepeši jūsu dokuments ar divu lapu tekstu izpletīsies pa piecām lapām. Ja ar datoru esat uz «Jūs», palūdziet, lai kāds palīdz. Norādiet CV sagatavošanas datumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Investors: Izaugsmes jauda var saplakt

Jānis Šķupelis, 11.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atlikušajā gadā var nedaudz mazināties akciju cenu pieauguma tempi, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Šā gada sākums investoriem pasaules lielākajos Eiropas akciju tirgos bijis ļoti labvēlīgs. Piemēram, Euro Stoxx 50 indeksa vērtība kopš pagājušā gada beigām ir palielinājusies jau par 14%. ASV akciju cenu pieaugums gan bijis mazāk straujš, un kopš pagājušā gada beigām Standard & Poor’s 500 indeksa vērtība cēlusies vien par 1,4%. Tiesa gan, kopš februāra sākuma ASV plašā akciju tirgus indikatora vērtība var lepoties ar samērā strauju pieaugumu – par veseliem 4,2%.

Skaidrs ir tas, ka vismaz Eiropā akciju pircēji dažos mēnešos ir guvuši peļņu, kas līdzvērtīga ilgtermiņa vidējai gada peļņai. Eksperti norāda, ka šo kāpumu ir ietekmējuši vairāki faktori un pieaugums, visticamāk, vēl sevi izsmēlis neesot.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Īss brīdis fotogrāfijās: 74 unikāli retro spēkrati Rīgā

Lelde Petrāne, Zane Atlāce-Bistere, 05.06.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Svētdien, 4. jūnijā CSDD Rīgas Motormuzejā ieradās Baltic Classic Rally 2017 dalībnieki ar 74 unikāliem retro automobiļiem.

Fotogrāfijas - raksta galerijā!

Seno spēkratu parādē bija apskatāmi dažādu laiku un stilu spēkrati, sākot no 1925. gada Bentley sacīkšu automobiļiem līdz pat 1970. gadu Youngtimer pērlēm. Pie muzeja automobiļi bija apskatāmi īsu brīdi no plkst. 17 līdz 19.

Liela daļa no automobiļiem ir reti sastopami Latvijas auto kolekcionāru pasākumos vai braucienos.

Baltic Classic Rally 2017 ir divu nedēļu ilgs piedzīvojumu rallijs apkārt Baltijas jūrai. Starts seno spēkratu braucienam tika dots 28. maijā Kopenhāgenā, bet finišs paredzēts 10.jūnijā Berlīnē. Rallija maršruts braucējus vedīs caur Baltijas jūras valstīm un skaistākajām piekrastes pilsētām, tai skaitā Rīgu un Liepāju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Akciju tirgi gatavi svinēt Ziemassvētkus un ar mērenu optimismu sagaidīt 2024. gadu

Voldemārs Strupka, Signet Bank investīciju eksperts, 21.12.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Novembris iesāka nedaudz priekšlaicīgo “Santa Klausa ralliju”, kurš nu jau pārvēršas par diezgan nekontrolētu ballīti – akciju tirgiem gandrīz katru dienu noslēdzot “zaļajā krāsā”.

Negaidītā optimisma pamatā ir trīs galvenie faktori: procentu likmju kāpuma cikla noslēgums (par ko tirgus ir pārliecināts un ko tam teju apsolīja Džeroms Pauels), pasaules ekonomikas “mīkstās piezemēšanās” kārts izspēle (tirgus dalībnieku (šaubīgā) vērtējumā vislabvēlīgākais scenārijs) un labi uzņēmumu peļņas ziņojumi – 3. ceturksnī S&P 500 kompānijas uzrādīja 4,7% ieņēmumu pieaugumu, kas bija pirmais pozitīvais ceturksnis kopš pagājušā rudens. Kā rezultātā S&P 500 pievienoja 16% savai vērtībai kopš oktobra beigām (25% no gada sākuma), savukārt Nasdaq 100 pieauga par 19% (+55% no gada sākuma). Kopumā 452 S&P 500 indeksa uzņēmumu akciju cenas novembrī pieauga, bet 53 uzņēmumiem cenas samazinājās. Tajā pašā laikā “vilcēju” top-10 lielākoties nemainījās: “lieliskais septiņnieks” plus JP Morgan, Salesforce un Berkshire Hathaway. Jāsaka, ka tirgus atkarība no šīm “gorillām” joprojām paliek neatrisināta problēma.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien Rīgā norisinājās BTA Sieviešu dienas rallijs 2013, vienviet pulcējot vairāk nekā 800 atraktīvas un radošas dāmas, kuras pieņēmušas izaicinājumu un ir gatavas pierādīt, ka ir labas autobraucējas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Naftai jauni rekordi, šogad prognozē lielāku svārstīgumu

Žanete Hāka, 12.01.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naftas cena ir pārkāpusi 70 ASV dolāru līmenim, kas nozīmē, ka tā ir atgriezusies 2014. gada līmenī, norāda SEB bankas makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis.

Šobrīd šķiet, ka potenciāls nelielais augšupējai vēl ir palicis. Nākamajā nedēļā, visticamāk, varēs redzēt, ka ASV naftas ieguve turpina pieaugt ar tempu aptuveni 1,2 miljons barelu gadā. Tādējādi, pateicoties urbumu skaita pieaugumam, ASV naftas ieguve strauji palielinās. Tikmēr spekulatīvās pozīcijas ir rekordaugstas un tehniski vērtējot pārpirkšana sasniegusi augstāko līmenī kopš 2011. gada. Tramps ir pagarinājis lēmumu par pilnīgu sankciju atcelšanu pret Irānu, kas vēl var dot pēdējo impulsu cenu kāpumam.

«Kopš pērnā gada 21. jūnija esam vērojuši gandrīz nepārtrauktu naftas cenu ralliju, ko virzīja krājumu samazināšanās, USD indeksa kritums, globālā PMI indeksa pieaugums, pārrāvumi naftas cauruļvadu darbībā, OPEC & Co atjaunotie solījumi ieguves ierobežošanai, naftas urbumu skaita stagnācija ASV, risks atjaunot sankcijas pret Irānu un, visbeidzot, ekstremālais aukstums ASV. Šis nebeidzamais rallijs un izmaiņas nosacījumos tirgū ir audzējis ienesīgumu, kas piesaistījis arvien vairāk spekulatīvās naudas,» norāda eksperts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Akciju tirgi martā: kārtējā veiksme investoriem, jauns spēks “Četru banda” un zelts augstākajos līmeņos

Voldemārs Strupka, Signet Bank investīciju eksperts, 15.04.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Marts investoriem kļuva par kārtējo veiksmīgo mēnesi, dārgmetāliem turpinot ralliju un naftas cenām pārliecinoši augot, padarot enerģētiku par visveiksmīgāko S&P 500 sektoru (+8.8% mēneša laikā).

Eiropas akcijām izdevās pārspēt savus ASV kolēģus, EuropeStoxx 600 indeksam pieaugot par 3,7%. S&P 500 pakāpās par 3,1% un 2024. gada pirmo ceturksni noslēdza ar 10,2% lielu pieaugumu. Nasdaq 100 pirmajā ceturksnī pieauga par 5,3%, lai gan marts tā sauktajam “Lieliskajam septiņniekam” bija diezgan ikdienišķs. Arī Āzijas tirgiem pavasara pirmais mēnesis izrādījās labs – Ķīnas akcijas atguvās, pateicoties labiem uzņēmumu peļņas rezultātiem, lai gan mēneša beigas sabojāja vāji Alibaba cipari.

“Lieliskais septiņnieks” kļūst par “Četru bandu”

“Lieliskais septiņnieks”, kas sastāda 29% no S&P 500 tirgus vērtības, nodrošināja 37% no indeksa gada peļņas. Taču ir izveidojies jauns spēks: “Četru banda”. Nvidia, Microsoft, Meta Platform un Amazon.com nodrošināja 47% no S&P 500 indeksa gada peļņas un tagad veido 18% no S&P 500 tirgus vērtības. Interesanti, ka Tesla akciju cena kopš gada sākuma ir samazinājusies par 29,3%, kas ir sliktākais rezultāts indeksā uz šo brīdi. Otrs sliktākais rezultāts pieder Boeing (-26,0% YTD), savukārt Apple vērtība ir samazinājusies par 10,9% gada pirmajā ceturksnī.

Komentāri

Pievienot komentāru