Lauksaimniecība

Novgorodas apgabala gubernators: dzīvosim mobili - ir kārtīga māja Latvijā, bet darbs – pie mums

Dienas Bizness, 16.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Mums šobrīd trūkst cilvēku, tāpēc aicinu jūsu ļaudis braukt šurp un strādāt, izmantot mūsu resursus, zemi, dabas bagātības. Var atbraukt uz laiku vai pastāvīgi,» intervijā laikrakstam Latvijas Avīze sacījis Novgorodas apgabala (Krievija) gubernatora vēlēšanās uzvarējušais Sergejs Mitins, līdzšinējais gubernatora pienākumu izpildītājs.

Gubernators atgādinājis, ka apgabalā joprojām esot izjūtams cilvēku trūkums, daudz ir pensijas vecuma cilvēku, tāpēc sirsnīgi aicinājis, lai mūsu uzņēmēji un speciālisti brauc strādāt Novgorodas apgabalā.

«Mūsu Novgorodas apgabals aktīvi strādā ar Baltijas valstīm, Baltkrieviju un Ukrainu. Tiesa, uzreiz jāatzīmē, ka gandrīz puse no 333 miljoniem dolāru – ārējās tirdzniecības apgrozījuma ar šīm piecām valstīm pērn – attiecas uz Baltkrieviju, ar kuru mums ir ļoti aktīva sadarbība. Baltkrievi mums ceļ arī sociālos objektus, mājas, es pat plānoju, ka mēs kopīgiem spēkiem būvēsim loģistikas centru, lai nodrošinātu Sanktpēterburgas vajadzības. Un Baltkrievija taču neatrodas tuvāk kā Baltijas valstis, ar kurām mēs arī vēlētos tikpat veiksmīgi sadarboties.

Mūsu apgabala priekšrocības ir veiksmīgā atrašanās vieta, dabas resursi, kūdras un derīgo izrakteņu atradnes, kā arī pietiekami ražīga zeme. Regulāri apbraukājot lauku rajonus, varu teikt, ka esam lutināti – mums nav bijis liels sausums vai ilgstoši lieti. Lielas perspektīvas saskatu liellopu un aitu audzēšanā. Nesen biju Ziemeļkaukāza apgabalā, kur esam noslēguši sadarbības līgumu, ka viņu cilvēki pie mums audzēs liellopus. Tas varbūt ir paraugs arī Baltijas valstīm, jo mēs tagad meklējam kontaktus sadarbības partneriem,» Latvijas Avīzei skaidrojis S. Mitins.

Vaicāts, kā cilvēki tiek piesaistīti lauku rajoniem, gubernators stāstījis: «Statistikas rādītāji liecina, ka pēdējos divos gados cilvēku skaits lauku rajonos pat ir pieaudzis, bet jāatzīst, ka šis pieaugums ir saistīts ar noteiktu ražošanas uzņēmumu izveidošanu: uzcēlām vistu fabriku, kur sāka strādāt 800 darbinieku, un kopējais lauku iedzīvotāju skaits palielinājās. Taču cilvēku aizplūšana no laukiem, protams, ir vērojama. Kā jau katrā valstī cenšamies īstenot dažādus projektus, kas piesaistītu ļaudis laukos. Gribu atgādināt, ka pie mums ir teicams noieta tirgus. Piemēram, šogad mums ir ap 20 000 liellopu, lielu daļu no tiem audzē privātsaimniecībās. Tas ir ļoti izdevīgi, jo barības bāze te ir un vajag tikai attīstīt ražošanu. Latvijā, cik noprotu, ir problēmas ar noieta tirgu, jo Eiropas valstis jūsu produkciju pārāk daudz neiepērk, arī Krievija ne, jo produkti, kamēr tiks piegādāti, vairs nebūs svaigi, arī atdzesētu gaļu neatvedīsiet izcili svaigu. Tāpēc mēs piedāvājam, lai no Latvijas vai Lietuvas kāds lauksaimnieks brauc šurp, mēs viņam piešķirsim zemes gabalu, kur uzcelt fermu, dzīvojamo māju, un saimnieks var audzēt cūkas, liellopus vai ko citu. Gaļu, pienu ļoti labprāt paņems Sanktpēterburga, kur šādiem produktiem ir milzīgs patēriņš. Tādējādi mēs ražotāju pietuvinām noieta tirgum. Lai arī nevienam droši vien negribas doties prom no mājām, taču mēs piedāvājam te izveidot savu ražošanu, turklāt ar tālākām attīstības perspektīvām.»

«Lauksaimniecības nozare ir vicegubernatora atbildībā, taču arī pats esmu ar mieru risināt sarunas ar ieinteresētiem cilvēkiem, firmu pārstāvjiem, jo situācija lauksaimnieciskās ražošanas jomā tagad ir nopietnākā problēma. Valsts mums piedāvā zemi, tikai vajag, lai šie resursi strādātu.

Es, protams, neaģitēju, lai cilvēki brauktu pavisam prom no mājām un pārceltos uz šejieni. Uzskatu, ka mūsdienu transporta attīstība ļauj dzīvot mobili: piemēram, ir kārtīga māja Latvijā, bet darbs – Novgorodas apgabalā, jo uzņēmīgus cilvēkus te gaida reālas darba iespējas un alga, un viņu ražotā produkcija būs pieprasīta,» solījis S. Mitins.

Komentāri

Pievienot komentāru