Nekustamais īpašums

Ober Haus pabeigusi Baltijas vadības koncentrēšanu Igaunijā

Lelde Petrāne, 12.07.2011

Jaunākais izdevums

Nekustamā īpašuma kompānija Ober Haus pabeigusi tās Baltijas meitasuzņēmumu vadības koncentrēšanu Tallinā, vēsta baltic-course.com.

No šī gada uzņēmuma darbība Igaunijā, Latvijā, Lietuvā un Polijā tiks pārvaldīta no Tallinas.

Ober Haus ir «meita» Somijā bāzētajai Realia Group.

«Visas grupas galvenā mītne ir Somijā, bet Igaunijas, Latvijas, Lietuvas un Polijas galvenā mītne atrodas Igaunijā. Šeit mums ir labākā kompetence un ilgākā darbības vēsture,» stāstījis Ober Haus Group rīkotājdirektors Tarmo Kase.

«Šeit somus, iespējams, saprot labāk nekā Lietuvā vai Polijā - jūras satiksmes savienojums ir labs un cilvēki runā arī somu valodā,» viņš skaidrojis.

Pēc viņa teiktā, Baltijas biroju apvienošanās tika gatavota gandrīz astoņpadsmit mēnešus, un līdz šim vadības un mārketinga darbības bija koncentrētas Tallinā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Ober–Haus būs jauns grupas izpilddirektors

Ingrīda Drazdovska, 12.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par nekustamā īpašuma kompānijas Ober–Haus Real Estate Advisors darbību Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Polijā turpmāk atbildēs Tarmo Kase – viņš ir izvirzīts izpilddirektora pienākumu pildīšanai. Viņš arī turpinās savu darbu Ober–Haus Real Estate Estonia izpilddirektora amatā.

Kopš 1995. gada T. Kase ir strādājis un vadījis tādus uzņēmumus kā Olympic Entertainment Group, Essto Pagar (Igaunijas maiznīcas), Fazer Estonia un Jungent. Pirms darba Ober–Haus viņš bija Olympic Entertainment Group vadītājs, bet viņa pakļautībā bija 2500 darbinieku Igaunijā, Latvijā, Lietuvā, Polijā, Rumānijā, Slovākijā, Ukrainā un Baltkrievijā.

«Tarmo piemīt nepieciešamās prasmes un enerģija, ar kuru virzīt uzņēmumu uz priekšu. Tagad, kad nekustamo īpašumu tirgus atkal atkopjas, redzam attīstības iespējas,» izteicies līdzšinējais uzņēmumu grupas izpilddirektors Pīters Morriss (Peter Morris). Sadarbībā ar lielākajiem Ober–Haus klientiem viņš turpmāk līdzinvestēšot jaunu projektu attīstībā, strādās pie citiem projektiem grupas mātes uzņēmumā Realia Group Oy Somijā, kā arī darbosies Ober–Haus uzraudzības padomē,

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamo īpašumu kompānijas "Ober-Haus" valdes priekšēdētāja pienākumus no līdzšinējās vadītājas Aijas Āboliņas pārņēmis Guntis Kanenbergs, informē uzņēmumā.

"Es esmu daļa no Ober-Haus profesionālās komandas 18 gadus, un pēdējos 11 gadus man ir bijis tas gods un atbildība vadīt šo speciālistu komandu. Mēs koncentrējāmies uz pakalpojumu kvalitāti un konsekventu un pārdomātu attīstību, kas daudzus gadus palīdzēja nodrošināt un saglabāt vienu no TOP pozīcijām tirgū," sacīja A.Āboliņa, kura kopš 2009. gada Latvijā vadīja Ober-Haus.

Jaunais Valdes priekšsēdētājs G.Kanenbergs savu pieredzi nekustamā īpašuma nozarē uzsācis pirms desmit gadiem, vadot uzņēmuma "Arco Real Estate" Komercīpašumu nodaļu. Pirms tam G.Kanenbergs guvis pieredzi korporatīvo klientu apkalpošanā, gandrīz 7 gadus strādājot kā projekta vadītājs biznesa finansēšanā AS "Swedbank".

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Pārdod sešus lielveikalus Igaunijā

Ingrīda Drazdovska, 14.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmējs, kompānijas Ober Haus izveidotājs Pols Oberšnaiders (Paul Oberschneider) ir pārdevis atlikušās daļas sešos tirdzniecības centros Igaunijā, informē Ober Haus Real Estate Advisors.

Darījums paredz, ka uzņēmējs daļas pārdod savam investīciju partnerim – Satnam Europe. Īpašumu portfeli veido seši tirdzniecības objekti, kuru kopējā platība ir nedaudz virs 75 tūkst m2, bet to t.s. enkurnomnieki ir labi pazīstami starptautiski mazumtirgotāji kā Rimi un Bauhaus. Informācija par darījumu apjomu netiek sniegta.

P. Oberšnaiders ir dibinājis un vadījis kompāniju Hauser–Oberschneider, kas attīstījis šos sešus tirdzniecības objektus. Sākumā – kopā ar finanšu partneri Apollo Real Estate Advisors, bet vēlāk, pēc 2004. gada turpināja to attīstību ar pieminēto Satnam Europe.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biroju telpu nomas tirgū 2017.gada ceturtajā ceturksnī pieprasījums joprojām pārsniedza piedāvājumu, šī tendence bija vērojama visa gada garumā, tāpēc kopējā aktivitāte šajā segmentā bija salīdzinoši zema, teikts nekustamo īpašumu kompānijas «Ober Haus» komercplatību tirgus pārskatā.

Daudzi potenciālie nomnieki joprojām nevar atrast telpas atbilstoši savām prasībām un tāpēc bieži vien lēmums jāatliek vai nākas samazināt prasības, norāda «Ober Haus». Kopējais brīvo telpu īpatsvars A un B klases ēkās 2017.gadā samazinājies un pietuvojies 4% rādītājam un daži iznomātāji jau ir nedaudz paaugstinājuši nomas maksas 0,5 eiro līdz viena eiro robežās vai plāno to darīt.

«Ober Haus» norāda, ka aizvadītā gada notikums bija jaunas biroju ēkas «Place Eleven» Sporta ielā 11 nodošana ekspluatācijā un līdz ar to brīdi bija iznomāti jau 90% tās telpu. Pārskatā norādīts, ka A un B klases biroju ēku segmentā situācija varētu nedaudz mainīties tikai līdz ar jauno biroju ēku nodošanai ekspluatācijā - tuvākie noslēgumam projekti ir biroju ēka Jaunajā Teikā un Z torņi Pārdaugavā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jēkabpilī vispieprasītākie ir divistabu dzīvokļi, cenu amplitūda ir liela un svārstās atkarībā no dzīvojamās mājas projekta, atrašanās vietas un dzīvokļa apdares, situāciju šajā republikas nozīmes pilsētā portālam Db.lv raksturo nekustamā īpašuma eksperti. Arī tirdzniecības sektorā ir gaidāmas pārmaiņas, ko viesīs Lidl veikalu ķēdes ienākšana pilsētas centrā.

Pilsētas pašvaldības īpašumu nodaļas vadītāja Santa Lazare nekustamo īpašumu pieprasījumu Jēkabpilī vērtē kā diezgan augstu. Visbiežāk pircēji iegādājas dzīvokļu īpašumus un zemi. Nekustamā īpašuma tendences irt ādas, ka ar katru gadu pieprasījums par īpašumu atsavināšanu - pirkšana, pārdošana, maiņa - aug.

Valsts nekustamo īpašumu (VNĪ) NĪ portfeļa vadības pārvaldes direktore Vineta Vigupe pastāsta, ka pieprasījums pēc dzīvokļiem pēdējo trīs gadu laikā Jēkabpilī ir stabils un gadā notiek vidēji 250 darījumi. Pēc ekspertes domām, arī zemes īpašumu ar ēkām darījumu skaits neparāda lielas izmaiņu tendences, lai gan 2018.gada pirmajā pusgadā ir vērojams darījumu skaita pieaugums, salīdzinot ar pagājušā gada 1.pusgadu. Vidēji gadā notiek ap 70 darījumiem ar īpašumiem, kuru sastāvā ir ēka un zeme, 70% no šiem darījumiem saistīti ar privātmājām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Augstākā vidējā mājokļu cena joprojām ir Viļņā, zemākā – Rīgā

Ingrīda Drazdovska, 17.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vidējās mājokļu cenas šā gada septembrī Rīgā un Viļņā tikpat kā nav mainījušās, bet Tallinā fiksēts ievērojams «lēciens». Šobrīd zemākā vidējā cena joprojām ir Rīgā, bet augstākā – Viļņā, izriet no Ober Haus veidotā Baltijas mājokļu cenu indeksa.

Kompānija sarēķinājusi, ka augustā Viļņā vidējā dzīvokļu cena bija pieaugusi par 0.1%, bet septembrī tā nav mainījusies, un pašlaik tā ir 1209 eiro/m2. Izmaiņas gada laikā ir bijušas nelielas – cenas ir par 2,4% augstākas nekā pagājušā gada septembrī.

Lai gan parasti rudens pusē dzīvokļu tirgus aktivizējoties, šogad nav būtisku izmaiņu darījumu skaita ziņā, salīdzinot ar vasaru. Salīdzinot ar augstāko tirgus punktu 2007. gada decembrī, vidējā cena Viņā septembrī bijusi par 39,1% zemāka.

Septembrī nav novērotas arī vidējās cenas izmaiņas Rīgā, informē kompānija. Pēdējos 12 mēnešos vidējā cena ir pakāpusies par 3.6%. Savukārt, salīdzinot ar tirgus «pīķi» 2007. gada maijā, vidējā cena ir par 59,6% zemāka. Ober Haus cenu indekss liecina, ka septembrī vidējā dzīvokļu cena Rīgā bijusi 939 eiro/m2.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Vietējie pērkot mazus dzīvokļus

Ingrīda Drazdovska, 02.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krasas izmaiņas nekustamo īpašumu tirgū maijā nav notikušas, nedaudz ir pieaudzis darījumu skaits, izriet no Ober Haus Real Estate pārskata.

Atsaucoties uz Zemesgrāmatas datiem, kompānija ziņo, ka Rīgā reģistrēto darījumu skaits ar dzīvokļu īpašumiem maijā ir nedaudz pieaudzis. Aprīlī pilsētas Zemesgrāmatas nodaļā reģistrēti 439 dzīvokļu īpašumu iegādes darījumi, bet maijā – 497 šādi darījumi. Līdzīga situācija bijusi arī pagājušajā gadā. Ober Haus speciālisti skaidro, ka noslēgto darījumu skaita palielinājums maijā skaidrojams ar aprīlī iesākto darījumu «pārnešanu» uz maiju, ņemot vērā Lieldienu brīvdienas.

Rīgas mikrorajonos vietējie pircēji izrāda interesi par nelieliem 50 līdz 60 kvadrātmetru lieliem dzīvokļiem ar vidējo cenu 30 – 50 tūkst. eiro. Pircēji izvēlas tos dzīvokļus, kur, viņuprāt, cena atbilst kvalitāte. Pēc kompānijas novērojumiem, pircēju prasībām un maksātspējai atbilstošu piedāvājumu skaits ir niecīgs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Janvārī Rīgā vidējās cenas neremontētu sērijveida dzīvokļu segmentā palikušas nemainīgas un vidēji ir 650,7 eiro par vienu kvadrātmetru, liecina Ober Haus dati.

Salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, neremontēta sērijveida dzīvokļa vidējā cena par vienu kvadrātmetru ir pieaugusi par 4,1%.

Pēc Zemesgrāmatas datiem Rīgas pilsētā reģistrēto dzīvokļu pārdošanas darījumu skaits šā gada janvāra mēnesī, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, ir samazinājies par 33,4%. Taču, kā secina Ober Haus speciālisti, to pagaidām vēl nevar atzīmēt kā tendenci, kas būtu saistīta ar plānotajām izmaiņām Maksātnespējas likumā, jo klientu aktivitāte ir liela. Drīzāk tas saistīts ar faktu, ka daudzi pircēji gaida krasu cenu samazinājumu, līdz ar ko nesteidz pirkt īpašumu, pagaidām to tikai noskatot.

Janvārī interese par dzīvokļiem Rīgas mikrorajonos bija gada sākumam netipiski augsta. Pircēji interesējās gan par nelieliem vienas līdz divu istabu dzīvokļiem, gan lielākiem trīs līdz četru istabu dzīvokļiem. Lielākā interese tika izrādīta par dzīvokļiem ar nelielām platībām cenu kategorijā līdz 30 tūkstošiem eiro, taču pietiekami liela interese bija arī par dzīvokļiem cenu kategorijā līdz pat 50 tūkstošiem eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Eksperti: bieži privātmāju pārdevēji dzīvo ilūzijās

Lelde Petrāne, 28.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ielūkojoties nekustamo īpašumu sludinājumos un ieraugot prasītās summas, potenciālajiem pircējiem nereti ieplešas acis.

Tādēļ biznesa portāls db.lv nolēma aplūkot piedāvājumu privātmāju tirgū Rīgā, skatoties tieši uz dārgāko «galu», un lūgt speciālistu vērtējumu.

1. Cik bieži (šogad un pagājušajā gadā) ir bijuši gadījumi, kad Rīgā esošu privātmāju izdodas pārdot par cenu, kas pārsniedz 260 tūkstošus latu?

ARCO REAL ESTATE tirgus analītiķis Jānis Dzedulis: «VZD darījumu datu bāzē 2011.gadā fiksēti 10 darījumi ar viena dzīvokļa mājām par kopējo summu virs 260 000 LVL. 2012.gada pirmajā ceturksnī ir fiksēts 1 darījums. Pieļaujams, ka reālais darījumu skaits virs šīs summas ir nedaudz lielāks, ņemot vērā faktu, ka bieži vien Zemesgrāmatā tiek norādīta zemāka summa nekā par kādu tiek iegādāts nekustamais īpašums.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viļņā gada laikā uzbūvē aptuveni trīs reizes vairāk dzīvokļu jaunajos projektos nekā Rīgā un Tallinā, teikts nekustamo īpašumu kompānijas Ober-Haus Baltijas nekustamā īpašuma tirgus pārskatā.

Tā pērn Viļņā uzbūvēti gandrīz 3000 dzīvokļi jaunajos projektos. Savukārt Rīgā pērn uzbūvēti aptuveni 900 jauni dzīvokļi, bet Tallinā - nedaudz virs 1000 jaunu dzīvokļu.

Šogad Rīgā plānots uzbūvēt ap 1400 jaunu dzīvokļu, Tallinā ap 1200 jaunu dzīvokļu, bet Viļņā šogad plānots uzbūvēt ap 3500 jaunu dzīvokļu.

Ober-Haus vērtēšanas servisa valdes loceklis Sandis Kurilovičs skaidroja, ka aktīvā būvniecība Viļņā lielā mērā ir skaidrojama ar to, ka Lietuva ir apstiprinājusi Eiropas Savienības direktīvu par ēku energoefektivitāti un no 2016.gada Lietuvā būs atļauts būvēt tikai A klases energoefektīvās ēkas.

«Tādējādi šogad Viļņā plānots nodot ekspluatācijā aptuveni 50 jaunas dzīvojamās ēkas. Attīstītāji steidz pabeigt projektus ar lētākām izmaksām, jo no 2016.gada ēku būvniecība Lietuvā sadārdzināsies aptuveni par 20%,» skaidroja Kurilovičs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Dzīvokļu cenas Baltijā straujāk svārstās Tallinā; Rīgā neliels pieaugums

Ingrīda Drazdovska, 16.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada oktobrī starp Baltijas valstu galvaspilsētām dzīvokļu cenas ir palielinājušās Rīgā, bet samazinājušās Viļņā un Tallinā, liecina Ober Haus Baltijas dzīvokļu cenu indekss.

Viļņā indekss ir samazinājies par 0.2% un pašlaik tur dzīvokļu vidējā cena ir 1207 eiro/m2. Gada griezumā – kopš pagājušā gada oktobra – cenas ir vidēji palielinājušās par 1.9% (septembrī – par 2.4%), ziņo Ober Haus Real Estate. Tomēr kompānija akcentē, ka oktobrī cenu samazinājums bijis tikai «vecu» dzīvokļu segmentā, kamēr dzīvokļu cena jaunajos projektos nav mainījušās. Kopš augstākā punkta – 2007. gada decembra – cenas Viļņā ir samazinājušās par 39.2%.

Rīgā cenas ir pakāpušās par 1.8%, un oktobrī vidējā dzīvokļu cena bijusi 956 eiro/m2. Vidējās cenas palielināšanos sekmējis pilsētas centra dzīvokļu cenu kāpums – tur pieprasījums pēc pircēju vēlmēm atbilstošiem mājokļiem pārsniedzot piedāvājumu. Vietējie pircēji interesējas par nelieliem, lielākoties – divu istabu dzīvokļiem jaunajos projektos, informē kompānija. Pēdējos divpadsmit mēnešos vidējā dzīvokļu cena Rīgā ir palielinājusies par 5.3%. Kopš 2007. gada maija, kad ir sasniegts cenas maksimums, tā ir samazinājusies par 58.8%, liecina Ober Haus Real Estate aprēķini.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Dzīvokļu tirgū gads sākas ar nelielu cenu pieaugumu

Ingrīda Drazdovska, 06.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dzīvokļu piedāvājumam ir tendence samazināties, tāpēc pēc vairāku mēnešu «dīkstāves» janvārī vidējā sērijveida viena kvadrātmetra cena Rīgas mikrorajonos ir palielinājusies par pieciem eiro, tā ir sarēķinājusi kompānija Latio.

Pašlaik tā ir 578 eiro/m2. Arī Ober Haus Real Estate akcentē, ka piedāvājums ir mazāks un rēķina, ka vidējā dzīvokļu cena tomēr arī janvārī nav mainījusies un bijusi 575 eiro/m2.

Kā vienu no iemesliem tipveida dzīvokļu vidējās cenas nelielam pieaugumam pēc vairāku mēnešu pārtraukuma var minēt pircēju prasībām atbilstošu dzīvokļu samazināšanos piedāvājumā, komentē Latio Dzīvokļu un savrupmāju tirdzniecības nodaļas vadītāja Vija Gailīte. «Labi sērijveida dzīvokļi par zemākām cenām pakāpeniski tiek izpirkti, bet piedāvājumā pēdējo mēnešu laikā šādi īpašumi nonāk mazāk nekā iepriekš. Lielāko pircēju daļu interesē dzīvokļi labā stāvoklī, bet pieprasījums pēc neremontētiem dzīvokļiem ir neliels,» viņa skaidro. Turklāt labās vietās esoši kvalitatīvi sērijveida dzīvokļi par cenu, kas ir vidējās tirgus cenas līmenī, pircējus atrodot īsā laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas nekustamo īpašumu darījumu asociācija (LANĪDA) un nekustamo īpašumu sludinājumu portāls City24.lv pirmo reizi Latvijā organizēja konkursu Nekustamo īpašumu aģents 2016, lai noskaidrotu un godinātu nozares labākos profesionāļus.

Konkurss piedzīvojis necerēti lielu atsaucību: tajā piedalījās vairāk nekā 100 dalībnieku, no kuriem konkursa 2.kārtā tika 69 cilvēki. Žūrijas vērtēšanai tika nodoti 25 video, savukārt seši no tiem tika izvirzīti konkursa trešajai – fināla kārtai. Par finālistiem kļuva: Uldis Cīrulis (Ober-Haus Real Estate Latvia), Konstantīns Ķiuka (Royal Estate), Līga Kohtanena (Real Estate Jurmala SIA), Edgars Švecs (ImperioEstate), Gunārs Valtenbergs (Telpas biznesam) un Kristīne Dubane (Ober-Haus Real Estate Latvia). Šiem konkursantiem bija jāprezentē sevi un sava darba specifiku, kā arī jāpiedalās interaktīvā lomu spēlē, izspēlējot iespējamo situāciju saskarsmē ar potenciālo klientu, kura lomu spēlēja Dailes teātra aktieris Lauris Dzelzītis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Iecienītākajās iepirkšanās ielās samazinās pieejamās komercplatības

Ingrīda Drazdovska, 20.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aktīvākais komercplatību tirgus segments šā gada pirmajos trijos mēnešos bijis tirdzniecības platību segments, informē Ober Haus Real Estate.

Pēc šīs kompānijas datiem, 2010. gadā pieprasītākajās vietās ir būtiski samazinājušās pieejamās platības – par aptuveni 8%. Populārākajos tirdzniecības centros saglabājies augsts aizpildījuma rādītājs, bet vairāki tirdzniecības centri ir pilnībā aizpildīti.

Visbiežāk kompānijas meklē nelielas tirdzniecības platības – 50 līdz 100 m2, bet ir interese arī par 100 līdz 300 m2 lielām platībām Rīgas centrā un Vecrīgā gan apģērbu tirdzniecībai, gan ēdināšanas un izklaides uzņēmumu atvēršanai (kafejnīcām, bāriem, klubiem).

Rīgas lielāko mikrorajonu centros (Purvciems, Pļavnieki, Ziepniekkalns, Āgenskalns u.c.) ir pieprasījums pēc vidēja un liela izmēra tirdzniecības platībām no 150 līdz 400 m2, pārsvarā sadzīves, mājsaimniecības preču tirdzniecībai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Pārsvarā vajag mazas biroju telpas

Ingrīda Drazdovska, 20.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biroju tirgus ir bijis samērā aktīvs, pieprasītākas ir nelielas telpas, šā gada otrajā ceturkšņa komercplatību tirgus pārskatos raksturojušas nekustamā īpašuma kompānijas.

Pēc Ober Haus Real Estate datiem, otrajā ceturksnī biroju vidējās nomas maksas nav mainījušās, A klases biroju nomas maksa bijusi no 7 līdz 12 eiro/m2, augstākā nomas maksa par A klase biroju ir 16 eiro/m2, savukārt B klases biroju segmentā nomas maksas ir no 5 līdz 8 eiro/m2.

Tikmēr Rent in Riga ziņo, ka vidējā A klases biroju nomas maksa 2011. gada pavasarī bija 10 eiro/m2 un salīdzinājumā ar ziemas sezonu tā neesot mainījusies. Tikmēr vidējā B klases biroju nomas maksa bija seši eiro/m2 arī tā kopš gada sākuma nav mainījusies. Savukārt gada laikā – kopš pagājušā gada pavasara A klases biroju nomas maksa ir pieaugusi par 25%, bet B klases biroju vidējā nomas maksa – par 10%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Sākoties apkures sezonai, palielinās tipveida dzīvokļu piedāvājums

Ingrīda Drazdovska, 06.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Septembrī Rīgas mikrorajonos aktīvāki ir bijuši dzīvokļu pārdevēji, kas tuvojoties aukstam laikam un apkures sezonai, vēlas pārdot savus īpašumus, informē Ober Haus Real Estate.

Pircēji joprojām ir piesardzīgi, ņemot politiskās norises Latvijā, atsevišķu valstu bankrota draudus Eiro zonā utt.

Pēc Ober Haus datiem, vidējās neremontētu sērijveida dzīvokļu cenas Rīgā saglabājušās augusta līmenī – 575 eiro/m2.

Salīdzinot dzīvokļu piedāvājumu septembra un augusta beigās, esot vērojams trīs istabu dzīvokļu piedāvājumu pieaugums, piemēram, Zolitūdē vidēji par 35% jeb 23 dzīvokļiem pieaudzis šādu dzīvokļu piedāvājumu skaits. Piedāvājums palielinājies arī Teikā. Savukārt četru istabu, kā arī mazo – vienas un divu istabu dzīvokļu piedāvājums nav būtiski palielinājies.

Rīgas centrā interese par dzīvokļiem bijusi diezgan stabila. Lielāko aktivitāti izrādījuši ārvalstu klienti. Pieprasījums centrā joprojām pārsniedz piedāvājumu. Centra segmentā trūkst labu un klientu prasībām atbilstošu dzīvokļu par adekvātu šā brīža tirgus cenu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Gada nogalē audzis dzīvokļu pirkumu darījumu skaits

Ingrīda Drazdovska, 24.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušā gada pēdējā ceturksnī palielinājies darījumu skaits ar dzīvokļiem, informē Ober Haus Real Estate, atsaucoties uz Zemesgrāmatas datiem. Vidēji 5–7 % ir darījumi, kas saistīti ar bankas vai ar saistīto uzņēmumu īpašumu realizāciju.

2011. gada oktobrī reģistrēti 607 dzīvokļu pirkšanas darījumi, novembrī – 574 un decembrī – 748 dzīvokļu pirkšanas darījumi. Pērnā gada 1. ceturksnī vidējais reģistrēto dzīvokļu pirkšanas darījumu skaits bijis 412 darījumi mēnesī, 2. ceturksnī – 462, bet 3. ceturksnī – 577.

Ober Haus akcentē, ka vairāki ar bankām saistītie uzņēmumi aktīvāk piedāvā savā īpašumā esošos objektus. Pircēji par tiem izrādot interesi, taču galvenokārt tad, ja to pārdošanas cena ir zem tirgus cenas vai arī konkrētam pircējam ir subjektīva interese tieši par konkrēto īpašumu. Nereti noteicošais faktors šo īpašumu iegādei ir izdevīgāki kreditēšanas nosacījumi. No visiem Zemesgrāmatā reģistrētajiem darījumiem mēnesī vidēji 5–7 % ir darījumi, kad tiek pārdoti bankas vai ar to saistītā uzņēmuma īpašumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašlaik sērijveida dzīvokļu cenu līmenis Rīgā atbilst 2004. gada līmenim, rēķina Ober Haus Real Estate.

Pēc šīs kompānijas datiem, vidējā neremontētu sērijveida dzīvokļu cena pēdējos mēnešos nemainās, un šobrīd ir ap 577 eiro/m2. Atsevišķos gadījumos darījumi notiekot par summām, kas ir augstākas par vidējo cenu, jo par kvalitatīvu dzīvokli labā vietā pircēji dažkārt ir gatavi maksāt mazliet vairāk, taču tas neietekmējot vidējās neremontētu sērijveida dzīvokļu cenas kopumā.

Zemesgrāmatā reģistrēto darījumu skaits dzīvokļu īpašumiem Rīgā nav pieaudzis un turas aptuveni vienā līmenī kopš gada sākuma. Aprīlī Rīgas pilsētas Zemesgrāmatas nodaļā tika reģistrēti 439 dzīvokļu īpašumu iegādes darījumi, informē Ober Haus vērtēšanas servisa vadītājs Andris Šalgūns.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Privātmāju sektorā ar jaunā gada sākumu ir pieaugusi klientu aktivitāte, liecina jaunākais Ober-Haus tirgus pārskats.

Klienti interesējas par mājām un jaunbūvēm cenu kategorijā līdz 140 tūkstošiem eiro. Tāpat ir palielinājusies interese par mājām Mārupē, kur klienti meklē mājas jau gatavas dzīvošanai cenu kategorijā līdz 250 tūkstošiem, kā arī izskata nepabeigtu privātmāju piedāvājumus cenu kategorijā līdz 130 tūkstošiem eiro.

Izteikti palielinājusies intereseno nerezidentu puses par privātmājām Babītes novadā, sevišķi Piņķos. Būtiskākais faktors – Starptautiskā skola, kurā jau šobrīd ir izveidojušās rindas visās klasēs. Protams, ne mazāk svarīgi faktori ir nelielais

attālums līdz Jūrmalai, lidostai un Rīgas centram.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Jūlijā dzīvokļu tirgus aktīvāks nekā citas vasaras

Ingrīda Drazdovska, 10.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Darījumu skaits ar dzīvokļu īpašumiem Rīgā jūlijā ir palielinājies, salīdzinot ar jūniju, atsaucoties uz Zemesgrāmatas datiem, ziņo Ober Haus Real Estate.

Rīgas nodaļā reģistrēti 489 dzīvokļu īpašumu iegādes darījumi. Kompānijas speciālisti pieļauj, ka jūlijā pabeigti tie darījumi, kas iesākti agrāk, jo jūnijā svētku un izlaidumu dēļ kāda daļa, iespējams, bija atlikta.

Pēc šīs kompānijas novērojumiem, jūlijā visai aktīvs bija sērijveida dzīvokļu tirgus segments, iespējams, tas esot bijis aktīvākais vasaras mēnesis pēdējos piecos gados, turpretī Rīgas centrā tirgus bija samērā rāms – gan vietējie, gan ārvalstu klienti izbaudījuši vasaru.

Rīgas mikrorajonos dzīvokļu pircēji ir vietējie iedzīvotāji, kas vēlas iegādāties 40–50 m2 lielus dzīvokļus par aptuveni 30 tūkst. eiro. Izvēloties mājokli, pircēji joprojām ir ļoti piesardzīgi. Tādējādi interese ir liela, bet reāli darījumi notiek tikai tad, kad pircējam ir izdevies panākt sākotnēji noteiktās cenas samazinājumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īres tirgus Rīgā šobrīd atrodas diezgan neparastā situācijā, jo atrast dzīvokli īrēšanai ir sarežģīti, secina kompānija Ober-Haus.

Piedāvājums ir krietni mazāks par pieprasījumu, un īres cenas šī iemesla dēļ ir krietni augstākas par iedzīvotāju maksātspēju. Mājokļu pieejamību un pašreizējo situāciju Latvijas īres tirgū būtiski uzlabotu investori jeb juridiskās personas, kas, iegādājoties veselu māju, piedāvātu īrēšanai tās dzīvokļus iedzīvotājiem, uzskata Ober-Haus. Būtiskas izmaiņas varētu notikt pēc jaunā īres likuma pieņemšanas. Likumprojekts izstrādāts, lai veicinātu īres namu būvniecību un mājokļa pieejamību, nodrošinot taisnīgu līdzsvaru starp izīrētāja un īrnieka interesēm, papildina kompānijā.

Ēnu ekonomikas mazināšanai jaunajā likumprojektā paredzēta visu īres līgumu reģistrācija zemesgrāmatā, tādējādi nodrošinot publiski pieejamu un ticamu informāciju par noslēgtajiem darījumiem, kas pasargās gan īrniekus, gan nekustamā īpašuma izīrētājus. Īres līguma reģistrācija zemesgrāmatā būs bez maksas, līdz ar to neradot papildu izmaksas izīrētājam un īrniekam. Vienlaikus īres līguma reģistrācija zemesgrāmatā ļaus izskaust fiktīvos īres līgumus, kā arī pasargāt godprātīgos īrniekus izīrētāja maiņas gadījumā, Ober-Haus atsaucas uz Ekonomikas ministrijas sniegto informāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Labāko tirdzniecības telpu nomas maksai tendence pieaugt

Ingrīda Drazdovska, 19.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pieprasījums pēc tirdzniecības platībām Rīgas centrā un Vecrīgā šā gada trešajā ceturksnī ir pārsniedzis piedāvājumu. Lielākais pieprasījums ir bijis pēc 50 – 150 m2 lielām telpām, informē Ober Haus Real Estate.

Lielākais pieprasījumus bija no ēdināšanas uzņēmumiem, lai atvērtu kafejnīcas un restorānus ar āra terasēm.

Tirdzniecības platības Rīgas lielākajos mikrorajonu centros veidoja pārtikas un saimniecības preču tirgotāji, kuru pieprasītās platības ir salīdzinoši lielākas – 100 – 250 m2.

Trešajā ceturksnī bija novērojams neliels nomas maksu paaugstinājums pieprasītākajās vietās. Ņemot vērā nelielo piedāvājumu šī tendence varētu saglabāties, pieļauj kompānijas speciālisti.

Mazām tirdzniecības platībām Vecrīgā un aktīvajā centrā vidējās nomas maksas ir 15 – 35 eiro/m2, atsevišķās vietās sasniedzot 45 eiro/m2, savukārt lielāku platību nomas maksas ir diapazonā 5 – 20 eiro/m2. Ober Haus akcentē, ka, beidzoties nomas līgumiem, telpu iznomātāji pārsvarā vēlas paaugstināt nomas maksu un meklē jaunus maksātspējīgākus nomniekus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Īres tirgū nostrādā «studentu faktors»

Ingrīda Drazdovska, 12.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kā allaž, tuvojoties mācību gadam, ir palielinājies pieprasījums pēc īres dzīvokļiem. Augustā atkal bija vērojams labu, īrnieku prasībām un vajadzībām atbilstošu īres dzīvokļu deficīts gan Rīgas centrā, gan ārpus tā.

«Beidzoties atvaļinājumu sezonai un tuvojoties jaunā mācību gada sākumam, aktivitāte Rīgas dzīvokļu īres tirgū augustā būtiski pieauga. Pieprasījumu palielinājuši gan vietējie, gan arī ārvalstu studenti, kas vēlas īrēt dzīvokļus augstskolu tuvumā, kā arī pilsētas centrā. Par labu dzīvokļu īri interesējas arī ģimenes, kas nevar atrast savām vēlmēm vai finansiālajām iespējām atbilstošus mājokļus, vai arī viņu ienākumi neatbilst kritērijiem, lai saņemtu aizdevumu bankā,» skaidroja Latio Īres nodaļas vadītājs Ģirts Krūmiņš. Pēc viņa teiktā, īrnieku rotācija ir samērā neliela, bet jauns piedāvājums tirgu nepapildinot. Joprojām īres segmentā klientu prasībām atbilstošu īpašumu ir ļoti maz, līdz ar to pieprasījums pārsniedz piedāvājumu, piebalso Ober Haus Real Estate speciālisti. Īres tirgū aktīvs bijis gan jūlijs, gan augusts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gan pagājušā gada pēdējā ceturksnī, gan šā gada pirmajā ceturksnī ir novērojama lielāka banku aktivitāte mājokļu kreditēšanā. Daudzi banku meitas uzņēmumi ir iegādājušies dzīvokļus izsolēs, tiem vēlāk tiek piedāvāti īpaši kreditēšanas nosacījumi, informē Ober Haus Real Estate.

Arī pircēji izrāda interesi par banku struktūru iegādātajiem vai atsavinātajiem dzīvokļiem, cerot uz izdevīgāku cenu. Taču pārsvarā tās nesteidzas pārdot dzīvokļus zem tirgus cenas, piedāvā vien izdevīgākus īpašuma iegādes nosacījumus.

Šā gada 1. ceturksnī vidējās sērijveida neremontētu dzīvokļu cenas Rīgas mikrorajonos saglabājušas stabilitāti. Salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni, vidējā sērijveida neremontētu dzīvokļu cena ir palielinājusies par 1,47%. Salīdzinot ar pagājušā gada pirmo ceturksni, vidējā šādu dzīvokļu cena ir palielinājusies par 8,3%, rēķina Ober Haus Real Estate. 2011. gada sākumā vidējā neremontētu sērijveida dzīvokļu cena mikrorajonos bija 571 eiro/m2

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Mēnesī notiek vidēji ap 500 darījumiem ar dzīvokļiem

Ingrīda Drazdovska, 18.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No visiem Zemesgrāmatā reģistrētajiem darījumiem vidēji 4–5 % attiecas uz tādiem, kad tiek pārdots bankas vai bankas meitu kompāniju īpašums, secina kompānija Ober Haus Real Estate.

Atsaucoties uz Zemesgrāmatas datiem, kompānija ziņo, ka šā gada trešajā ceturksnī reģistrēto darījumu skaits ir palielinājies. Otrajā ceturksnī reģistrēto dzīvokļu pirkšanas darījumu skaits bija vidēji 461 darījums mēnesī, kamēr jūlijā reģistrēti 489 dzīvokļu pirkšanas darījumi, augustā 674, bet septembrī reģistrēti 564 darījumi.

Ober Haus norāda, ka vairāku banku meitas uzņēmumi aktīvāk piedāvā pārdošanā savā īpašumā esošos objektus. Arī pircēji izrāda interesi par šādiem objektiem, taču galvenokārt par tiem, kuru pārdošanas cena ir zem tirgus cenas vai arī pircējam ir subjektīva interese tieši par konkrēto īpašumu.

Komentāri

Pievienot komentāru