Foto

Occupy Wall Street divu gadu jubileju nosvinējusi ar protestiem pie Ņujorkas biržas

Gunta Kursiša, 18.09.2013

Jaunākais izdevums

Šonedēļ apritējuši divi gadi pēc kustības Occupy Wall Street izveidošanās Manhetenā, un kustības dalībnieki gadadienu nosvinējuši ar protestu pie Ņujorkas biržas un gājienu gar vairākām bankām, vēsta Reuters.

Jāatgādina, ka pirms diviem gadiem protesti Manhetenā ilga vairākas nedēļas, un to dalībnieki pauda, ka vēlas pievērst uzmanību Volstrītas firmu ietekmei ASV un pasaules ekonomikā. Galu galā kustības dalībnieki bija spiesti pārtraukt protestus un dzīvošanu teltīs 2011. gada novembrī pēc pilsētas mēra Maikla Blūmberga (Michael Bloomberg) iejaukšanās.

Grupa iedvesmojās no protestiem Āfrikā un Tuvajos Austrumos, apmetās parkā Ņujorkas finanšu rajonā, aicinot 20 tūkstošus cilvēku «pārpludināt» šo vietu «dažus mēnešus». Tādās vietās kā Ēģipte un Lībija sacelšanās tika rosināta ar sociālo mediju palīdzību un Occupy Wall Street pārstāvji pauda, ka šāds rīcības plāns «nostrādās» arī ASV. «Bagātie izbēg pēc milzīga nozieguma,» sacījis dokumentālo filmu veidotājs Maikls Mūrs (Michael Moore), kurš piedalās akcijā, un piebildis: «Volstrītā neviens nav arestēts saistībā ar sabrukumu 2008. gadā.»

No Ņujorkas centra Occupy Wall Street kustība «izpletās» arī citur ASV, piemēram, Čikāgā, Losandželosā un citviet. Kustība, kas, pēc pašas vārdiem, pārstāv «99% iedzīvotāju», tika kritizēta tās neskaidro mērķu dēļ, tomēr tas netraucēja teltis celt arī citu pilsētu finanšu rajonos, piemēram, Londonā, Stokholmā un citviet.

Jau ziņots, ka par ASV žurnāla Times 2011. «Gada cilvēku» kļuvis «protestētājs», kas simbolizē gan Arābu pavasara aktīvistus, gan protestētājus Krievijā, kā arī protestētājus ASV – Occupy Wall Street kustības dalībniekus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Davosas forums no ietekmīgo un vareno "tusiņa" izaudzis jēgpilnā pasākumā

LETA--AFP, 20.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules ekonomikas forumam Davosā šogad aprit 50 gadi, organizētājiem cenšoties pierādīt, ka tas izaudzis no ietekmīgo un vareno "tusiņa" jēgpilnā pasākumā.

Forumā šogad vairāk tiks uzklausīti vides aktīvisti, un dalībnieku vidū būs zviedru klimata aktīviste Grēta Tūnberga un Maika Vaits, kurš ir viens no kustības "Occupy Wall Street" izveidotājiem.

Vaits atzinis, ka piedalīšanās Davosas forumā, visticamāk, būs viņa reputācijas pašnāvība, bet paudis viedokli, ka ir nepieciešams veidot "sarežģītu aliansi" starp aktīvistiem un ekonomikas un sociālās elites locekļiem.

Pasaules ekonomikas forumu 1971.gadā izveidoja vācu ekonomists Klauss Švābs. Forums ik gadu pulcē pasaules biznesa, politisko un akadēmisko aprindu, kā arī mediju un nevalstisko organizāciju līderus, kas vēlas uzlabot ekonomisko, politisko un sociālo situāciju pasaulē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Spānijas pensionāru aktīvistu grupa iaioflautas jeb hipijpensionāri izraisījusi ažiotāžu trešdien pēc kailo pēcpušu protesta ārpus Barselonas biržas ēkas, vēsta thelocal.es.

Desmit cilvēku grupa protestējusi pret valdības «apcirptajām» sociālajām programmām Spānijas Katalonijas reģionā.

Viņu ekscentriskais protests saistīts ar Katalonijas reģionālajiem Ziemassvētku rotājumiem - «caganer» figūriņām. Tās attēlo cilvēciņus, kas pietupušies kārto savas dabiskās vajadzības.

Viens no aktīvistiem skaidrojis, ka viņi ieradušies pie biržas ēkas, lai protestētu pret valdību, kas dzen nabadzībā.

Kā raksta thelocal.es, hipijpensionāru grupa Spānijā ir ļoti aktīva. Iepriekš tā arī īstenojusi Okupē Volstrītu stila demonstrāciju pie Barselonas biržas 2012. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru