Finanses

OMX Baltic Benchmark indeksā iekļauj Latvijas gāzi, bet izslēdz kuģniecību

, 18.12.2009

Jaunākais izdevums

NASDAQ OMX Group pārskatījusi OMX Baltic Benchmark (OMXBB) indeksa grozu 2010. gada pirmajam pusgadam, un iekļāvusi Latvijas gāzes akcijas, bet izslēgta Latvijas kuģniecība, liecina paziņojums NASDAQ OMX Riga biržā.

Jaunais indeksa groza sastāvs stāsies spēkā no 2010. gada 4.janvāra.

OMXBB indeksā tiek iekļautas City Service, Latvijas Gāzes un Panevezio Statybos Trestas akcijas. Pārvērtēšanas rezultātā no OMXBB indeksa tiek izslēgtas Lietuvos Juru Laivininkyste un Latvijas kuģniecības akcijas.

Indeksā netiks mainītas un paliks šādu uzņēmumu akcijas: Apranga, Sanitas, Arco Vara, Liepājas metalurgs, Siauliu Bankas, Silvano Fashion Group, Merko Ehitus, Tallink Grupp, Baltika, Nordecon International, Tallinn Department Store, Bankas Snoras, Norma, Tallinna Vesi, Olympic Entertainment Group, TEO LT, Grigiskes, Ukio Bankas, Grindeks, Pieno Zvaigzdes, Ventspils nafta, Harju Electrics, Rokiskio Suris, Vilkyskiu Pienine, Invalda, Rytu Skirstomieji Tinklai, Zemaitijos Pienas, Klaipedos Nafta un SAF Tehnika.

Indeksa OMXBB akciju īpatsvars balstās uz tirgus vērtību, kura tiek koriģēta ar brīvā apgrozībā esošo akciju daudzumu, kā arī uz likviditātes rādītājiem. OMX Baltic Benchmark indeksā ietilpst uzņēmumu akcijas, kas pārstāv visus Baltijas tirgū kotēto uzņēmumu sektorus, galvenie no tiem - materiāli, enerģija, ilgtermiņā lietojamās preces un pakalpojumi un telekomunikāciju pakalpojumi.

OMXBB tiek pārskatīts divas reizes gadā - jūnijā un decembrī un jaunais indeksa sastāvs stājas spēkā attiecīgi jūlija un janvāra pirmajā tirdzniecības dienā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijas tirgus indekss “OMX Baltic Benchmark GI” kopš šī gada sākuma turpina sasniegt jaunus rekordus, šonedēļ sasniedzot 1020,53 punktu radītāju, liecina "Nasdaq" Baltijas biržu dati.

Kopš gada sākuma “OMX Baltic Benchmark GI” pieaudzis par 2,79%.Līdzīgā apmērā auguši arī “OMX Tallinn” un “OMX Vilnius” indeksi. Viļņas biržas indekss kopš gada sākuma audzis par 2,54%, sasniedzot 730,26 punktus, bet Tallinas biržas indekss audzis par 2,52% līdz 1311,96 punktiem. Mazāks pieaugums vērojams Rīgas biržā, kuras “OMX Riga” indekss palielinājies par 0,37% līdz 1040,02 punktiem. Gada laikā “OMX Baltic Benchmark GI” audzis par 16,79%,”OMX Tallinn” - par 12,82%, “OMX Riga” - par 11,95%, bet “OMX Vilnius” - par 18,38%.

“INVL Pensiju fondi” vadītājs Andrejs Martinovs skaidro, ka šī tendence kopumā atspoguļo arī citu akciju tirgu pozitīvo dinamiku un var teikt, ka Baltijas tirgus iet kopsolī ar pasaules tendencēm, bet, protams, arī ar savām lokālām niansēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Baltijas birža

OMX Baltic Benchmark iekļaus iekļautas Harju Elekter, Lietuvos dujos un Latvijas kuģniecības akcijas

Žanete Hāka, 09.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārskatīts OMX Baltic Benchmark indeksa grozs nākamā gada pirmajam pusgadam, liecina paziņojums NASDAQ OMX Riga biržā.

Jaunais indeksa groza sastāvs stāsies spēkā no 2011.gada 3.janvāri.

Pārvērtēšanas rezultātā indeksā tiek iekļautas Harju Elekter, Lietuvos dujos un Latvijas kuģniecības akcijas.

No indeksa tiek izslēgtas Arco Vara, Baltika, Latvijas gāzes un Liepājas metalurga akcijas.

OMX Baltic Benchmark indeksa grozā ietilpst Apranga, Linas Agro Group, Snaigė, Bankas Snoras, Merko Ehitus, Silvano Fashion Group, City Service AB, Nordecon International AS, Šiaulių bankas, Ekspress Grupp, Olympic Entertainment Group, Tallink Grupp, Grigiškės, Panevėžio statybos trestas, Tallinna Kaubamaja, Grindeks, Pieno žvaigždės, Tallinna Vesi, Harju Elekter, Premia Foods AS, Teo LT, Invalda, Rokiškio sūris, Ūkio bankas, Klaipėdos nafta, Rytų skirstomieji tinklai, Ventspils nafta, Latvijas kuģniecība, SAF Tehnika, Žemaitijos pienas, Lietuvos dujos un Sanitas akcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Karsti pīrādziņi arī mūsu vērtspapīru tirgū

Jānis Šķupelis, 26.11.2021

Pēdējā laikā Latvijas biržas ziņu jaunumu frontē flagmanis nenoliedzami ir bijis degvielas tirgotāja VIRŠI-A (Virši) sākotnējais publiskais akciju piedāvājums (IPO).

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekāds noslēpums nav tas, ka šogad līdz šim, neskatoties uz pandēmiju, piegāžu traucējumiem un arvien augstāko inflāciju, izcili klājies daudzu lielāko pasaules kompāniju akcijām.

Daudziem cilvēkiem, vairāk laika pavadot mājās, vērtspapīru mīšana kļuvusi par arvien populārāku nodarbi. Tāpat vismaz Rietumvalstīs auguši daudzu cilvēku uzkrājumi, kur daļai sabiedrības nu jādomā, kā tos uz jau neērti augstās inflācijas fona pasargāt. Piemēram, ASV lielāko kompāniju akciju cena, ja vērtē to kopumu, kopš šā gada sākuma pieaugusi aptuveni par ceturto daļu.

Līdzīgu pieaugumu demonstrējušas arī Eiropas lielāko kompāniju akcijas. Baltijas valstis ir mazas un atvērtas ekonomikas, kas nozīmē, ka tās visai izteikti ir atkarīgas no tā, kāda ir Eiropas un visas pasaules tautsaimniecības okeāna ūdens temperatūra. Tādējādi neizbēgami tendences pārējā pasaulē ietekmē arī mūsu reģionu. Nekāds izņēmums šajā ziņā nemēdz būt arī vietējais vērtspapīru tirgus. Baltijas akciju tirgu pandēmija pie saviem pirmajiem uzplūdiem inficēja visai smagi. Pēc pagājušā gada februāra beigu un marta pirmās daļas cenu sabrukuma Baltic Benchmark akciju indekss pie savām pirmskrīzes virsotnēm atgriezās vien pašās tā gada beigās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Ūkio Bankas akcijas izslēdz no OMX Baltic Benchmark un OMX Baltic 10 indeksiem

Žanete Hāka, 26.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar Ūkio Bankas akcijām kopš 12. februāra ir apturēta tirdzniecība, tādējādi tās vairs neatbilst prasībām, lai tiktu iekļautas indeksā, liecina paziņojums NASDAQ OMX Riga biržā.

Lietuvas Banka atzinusi Ūkio Bankas par maksātnespējīgu un anulēja tās licenci, uzņēmumam ir uzsākts likvidācijas process.

NASDAQ OMX Global Index Group veiks izmaiņas OMX Baltic Benchmark un OMX Baltic 10 indeksos, un Ukio Bankas tiks izslēgta no OMX Baltic Benchmark un OMX Baltic 10 indeksiem ar nulles vērtību 27. februārī. Pēdējā diena, kad akcijas būs iekļauta indeksos, ir 26. februāris.

Bankas akcijas līdz nākamajam indeksu grozu pārskatīšanas brīdim netiks aizstātas.

Jāpiebilst, ka indeksa grozs tiek pārskatīts ik pusgadu, 1.janvārī un 1.jūlijā, lai nodrošinātu augstu ieguldīšanas iespēju un zemas darījumu izmaksas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Sāk garantēto atlīdzību izmaksu Baltic International Bank noguldītājiem

Db.lv, LETA, 22.12.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) pieņēmusi lēmumu par garantēto atlīdzību izmaksu kārtību "Baltic International Bank" noguldītājiem, sākot ar ceturtdienu, 22.decembri, informē FKTK pārstāvji.

Tādējādi garantēto atlīdzību izmaksas "Baltic International Bank" noguldītājiem tiks sāktas septītajā darbadienā kopš noguldījumu nepieejamības iestāšanās, kuru FKTK konstatēja ar 13.decembra lēmumu.

Baltic International Bank akcionāri nepiekrīt bankas darbības apturēšanai 

"Baltic International Bank" akcionāri nepiekrīt Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) lēmumam...

Saskaņā ar Noguldījumu garantiju likumu garantētajai atlīdzībai ir jābūt pieejamai bankas noguldītājiem ne vēlāk kā septiņu darbdienu laikā pēc dienas, kad konstatēta noguldījumu nepieejamība.

Garantēto atlīdzību izmaksai "Baltic International Bank" noguldītājiem ir nepieciešami 43,7 miljoni eiro. Garantētās atlīdzības izmaksas pilnībā veiks no Latvijas Noguldījumu garantiju fonda (NGF), un šim mērķim nebūs nepieciešami līdzekļi no valsts budžeta.

Latvijas kredītiestāžu klienti ir valsts aizsardzībā, skaidro FKTK pārstāvji. Valstī izveidotā noguldījumu garantiju sistēma šādā situācijā sniedz risinājumus, kā nodrošināt klientu noguldījumu aizsardzību. FKTK ir nodrošinājusi noguldītāju interesēm atbilstošāko risinājumu un izstrādājusi kārtību, kā tiks organizēta garantētās atlīdzības izmaksas. Garantētās atlīdzības veidā savus noguldījumus saņems 1257 vai 80% no visiem "Baltic International Bank" noguldītājiem.

Garantētās atlīdzības izmaksu FKTK nodrošinās ar Latvijas Bankas starpniecību, izmantojot Latvijas Bankas informācijas sistēmas, tādējādi nodrošinot pēc iespējas ātrāku un noguldītājiem ērtāku garantētās atlīdzības izmaksu Noguldījumu garantiju likumā noteiktajā termiņā.

Garantēto atlīdzību katram noguldītājam izmaksās vienā nedalītā maksājumā eiro valūtā ar pārskaitījumu uz "Baltic International Bank" noguldītāja vārdā atvērtu kontu citā kredītiestādē vai finanšu iestādē, kura darbojas SEPA ("Single Euro Payments Area") zonā.

"Baltic International Bank" klienti - noguldītāji varēs pieteikt sev pienākošos garantēto atlīdzību, izmantojot "Baltic International Bank" internetbankas sistēmu un iesniedzot garantētās atlīdzības pieteikumu.

Tiem bankas klientiem - noguldītājiem, kuriem nav pieejas tiesību "Baltic International Bank" internetbankai, būs iespēja trijos veidos pieteikt garantētās atlīdzības izmaksu - "Baltic International Bank" darba laikā fiziski ierodoties klātienē bankas telpās - Grēcinieku ielā 6, Rīgā, vai iesniegt pieteikumu, kas parakstīts ar drošu elektronisko parakstu un nosūtīts uz "Baltic International Bank" e-pasta adresi "[email protected]", vai arī nosūtīt notariāli apliecinātu pieteikumu pa pastu uz "Baltic International Bank" adresi - Grēcinieku ielā 6, Rīgā, LV- 1050.

Garantētās atlīdzības pieteikumus nepilngadīgā noguldītāja likumiskajam pārstāvim jāiesniedz Latvijas Bankas telpās tās darba laikā - līdz 30.decembrm (ieskaitot) Latvijas Bankas klientu kasēs Krišjāņa Valdemārā ielā 1B, Rīgā, bet no 2.janvāra Latvijas Bankas jaunajās klientu kasēs Bezdelīgu iela 3, Rīgā.

Saskaņā ar nepilngadīgā noguldītāja likumiskā pārstāvja vai personas, kura sākotnēji atvēra kontu nepilngadīgajam noguldītājam, pieteikumu garantētās atlīdzības izmaksa tiks pārskaitīta uz pieteikumā norādīto kontu, kurš atvērts uz nepilngadīgā vārda citā noguldījumu piesaistītājā un kurā esošo līdzekļu izmantošanas nosacījumi ir līdzīgi tiem, kādi bija noteikti "Baltic International Bank".

FKTK par garantētās atlīdzības (noguldījuma) pārskaitīšanu uz nepilngadīgās personas - noguldītāja kontu citā kredītiestādē nekavējoties rakstiski paziņos nepilngadīgā noguldītāja likumiskajam pārstāvim.

Vienlaikus saskaņā ar Noguldījumu garantiju likumu FKTK uzlikusi par pienākumu "Baltic International Bank" segt FKTK prasījumu izmaksātās garantētās atlīdzības apmērā.

Latvijas Noguldījumu garantiju sistēma paredz līdz 100 000 eiro garantēto atlīdzību katram noguldītājam, kuram ir tiesības uz garantēto atlīdzību. To izmaksā gan fiziskām, gan juridiskām personām par visu veidu noguldījumiem jebkurā valūtā. Garantētā atlīdzība attiecas uz bankas klientu noguldījumiem, uz noguldījumu procentiem, kas uzkrāti līdz noguldījumu nepieejamības iestāšanās dienai.

Jau ziņots, ka FKTK padome pirmdien, 12.decembrī, ārkārtas sēdē nolēma apturēt finanšu pakalpojumu sniegšanu "Baltic International Bank". Savukārt 13.decembrī pieņemts lēmums par noguldījumu nepieejamību bankā.

Vienlaikus policijas speciālo uzdevumu vienība, izsitot ieejas durvis, pirmdienas vakarā ielauzās "Baltic International Bank" ēkā Grēcinieku ielā, Vecrīgā, novēroja aģentūra LETA. Neoficiāla informācija liecina, ka kratīšanas notika arī bankas amatpersonu dzīvesvietās.

Pēc aģentūras LETA rīcībā esošās informācijas, izmeklēšanas darbības "Baltic International Bank" notikušas kriminālprocesā par iespējamu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā.

FKTK lēmums paredz, ka 12.decembrī plkst.18 bankai pilnībā bija jāpārtrauc finanšu pakalpojumu sniegšana, ieskaitot klientu maksājumu izpildi. Tas nozīmē, ka no šī brīža "Baltic International Bank" karšu, internetbankas un maksājumu darbība ir apturēta.

Šāds lēmums pieņemts, lai nepieļautu līdzekļu aizplūšanu no bankas un aizsargātu bankas klientu un kreditoru intereses.

FKTK atzinusi "Baltic International Bank" par tādu finanšu iestādi, kas ir nonākusi vai nonāks finanšu grūtībās, un lēmusi neveikt "Baltic International Bank" noregulējumu, proti, neīstenot pasākumus bankas darbības stabilizēšanai.

Šādu lēmumu FKTK pieņēmusi, jo banka ilgstoši nevarēja nodrošināt dzīvotspējīgas stratēģijas ieviešanu. Līdzšinējā darbības stratēģija neatbilda bankas iespējām un nav īstenojama, tāpēc banka ilgstoši nenodrošināja pelnītspējīgu biznesa modeli. Tāpat bankai bijuši nopietni iekšējās pārvaldības trūkumi, tostarp noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas jomā.

Likums paredz, ka piecu darbdienu laikā no dienas, kad FKTK konstatējusi bankas nespēju izmaksāt noguldījumus, jāpieņem lēmums par noguldījumu nepieejamību. Ne vēlāk kā septiņu darbdienu laikā pēc dienas, kad iestājusies noguldījumu nepieejamība, jāuzsāk garantētās atlīdzības izmaksa.

Savukārt "Baltic International Bank" akcionāri nepiekrīt FKTK lēmumam par bankas darbības apturēšanu un vēlās turpināt darbu. Viņi norāda, ka "Baltic International Bank" pašreiz pietiek kapitāla, un tā ir gatava strādāt arī tālāk, nepieciešamības gadījumā piesaistot jaunu kapitālu un arī jaunus akcionārus.

Bankas akcionāri apliecina, ka "banka ir labā finansiālā stāvoklī un spēj norēķināties ar visiem klientiem, neizmantojot valsts līdzekļus, jo pieejamais operatīvo līdzekļu apjoms ir pietiekams, lai nebūtu nepieciešams izmantot Noguldījuma garantijas fonda līdzekļus".

Lai kredītiestāde varētu turpināt savu darbu un nodrošināt vairāk nekā 200 darbiniekiem darba vietas, "Baltic International Bank" akcionāri ir gatavi meklēt risinājumu ar regulatoriem, kas neparedz licences anulēšanu, bet gan kapitāla turpmāku stiprināšanu un darba turpināšanu.

Iepriekš šī gada martā "Baltic International Bank" ziņoja, ka vairākuma akciju īpašnieki Valērijs Belokoņs un Vilorijs Belokoņs vienojušies par daļu akciju pārdošanu Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) šeiham Hamadam bin Halifam bin Mohammedam al Nahjanam, kurš tādējādi kļūtu par bankas lielāko akcionāru. Darījumu bija plānots pabeigt pēc Eiropas Centrālās bankas un FKTK apstiprinājuma saņemšanas, taču tāds netika saņemts.

Augustā FKTK padome piemēroja "Baltic International Bank" soda naudu 5325 eiro apmērā par revidēta gada pārskata savlaicīgu neiesniegšanu un nepubliskošanu.

"Baltic International Bank" šogad deviņos mēnešos strādāja ar zaudējumiem 7,186 miljonu eiro apmērā, kas ir 3,6 reizes vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā. Bankas aktīvi 2022.gada 30.septembrī bija 195,29 miljonu eiro apmērā, kas ir par 7,1% jeb 14,88 miljoniem eiro mazāk nekā 2021.gada beigās, kad "Baltic International Bank" aktīvi bija 210,171 miljons eiro.

Septembra beigās "Baltic International Bank" kapitāla un rezervju apmērs bija 33,519 miljoni eiro, kas ir par 8,3% mazāk nekā 2021.gada beigās.

"Baltic International Bank" pagājušajā gadā strādāja ar auditētajiem zaudējumiem 5,091 miljona eiro apmērā, kas ir 4,3 reizes vairāk nekā 2020.gadā. Savukārt bankas aktīvi 2021.gada 31.decembrī bija 210,771 miljona eiro apmērā, kas ir par 3,1% jeb 6,675 miljoniem eiro mazāk nekā 2020.gada beigās.

Bankas lielākie akcionāri 2022.gada septembra beigās bija Valērijs Belokoņs (38,13%) un Vilorijs Belokoņs (21,3%). Pēc aktīvu apmēra "Baltic International Bank" 2021.gada beigās bija 10.lielākā banka Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV akciju tirgus Standard & Poor’s 500 indeksa vērtība ir ceļā uz 2000 punktu atzīmes iekarošanu

Lai gan janvāra otrajā pusē attīstīto valstu tirgos patiešām bija vērojams straujāks cenu kritums, tas nebija ilgstošs un kopumā šā gada pirmā puse pasaules lielākajiem akciju tirgiem ir bijusi visai veiksmīga. Piemēram, ASV akciju tirgus flagmaņa Standard & Poor’s 500 indeksa vērtība kopš šā gada sākuma palielinājusies jau par 6,2% – līdz 1960 punktu atzīmei. Jāpiebilst, ka gada skatījumā minētā indikatora vērtība ir pieaugusi par 22%, bet kopš 2013. gada sākuma – par 37,5%.

Vēl par 2%

Lai gan daudz tiek runāts par to, ka akciju cenas pašlaik jau ir pārāk augstas un uzņēmumu finanšu rādītāji varētu nebūt tik labi, lai attaisnotu tik dārgus vērtspapīrus, Volstrītas analītiķu šā gada otrā ceturkšņa beigās veiktās aptaujas rezultāti liecina, ka kāpums tirgū, visticamāk, turpināsies. Tiesa gan, tas būšot visai lēzens. Piemēram, Thomson Reuters veiktās vairāku simtu pasaules vadošo investīciju kompāniju ekspertu aptaujas rezultāti liecina, ka šā gada beigās S&P 500 indeksa vērtība atradīsies nedaudz virs apaļās 2 tūkst. punktu atzīmes, kas no šā brīža līmeņiem būtu pieaugums par 2%. Savukārt 2015. gada vidū šī indeksa vērtība atradīšoties pie 2053 punktu atzīmes, kas būtu kāpums vēl par 2,7%. «Vispārīgi līdz 2000 punktiem ir nepieciešams pieaugums par diviem procentiem, kas ir maz. Kopumā mūsu ieguldījumu stratēģijā šobrīd joprojām esam pozitīvi par akcijām, saglabājam paaugstinātu īpatsvaru. Tāpēc 2000 punktu sasniegšana otrā pusgada laikā ir ļoti reāla,» uzskata arī Nordea Private Banking Ieguldījumu pārvaldes vadītājs Atis Krūmiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Baltijas birža

Latvijas biržas akciju indekss - desmitais straujāk augošais pasaulē

Ritvars Bīders, 12.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas biržas NASDAQ OMX Riga akciju indekss 2010. gadā bija ceturtais straujāk augošais Eiropas Savienībā (ES). Tā vērtība palielinājās par 41.08%, līdz ar ko Latvijas akciju indekss pasaules valstu kontekstā bija desmitais visstraujāk augošais, informē NASDAQ OMX.

Latvijas biržā NASDAQ OMX Riga tiek kotētas 34 uzņēmumu akcijas.

2010. gadā NASDAQ OMX Baltijas akciju tirgus indeksi bija vieni no straujāk kāpušajiem indeksiem pasaulē salīdzinājumā ar vadošajiem Eiropas un arī pasaules valstu akciju tirgu raksturojošajiem indeksiem. Baltijas biržu indeksa (Baltic Benchmark) vērtība 2010. gadā palielinājās par 69.83%.

Noslēgto darījumu skaits Baltijas biržās pārsniedza 2009. gada rezultātus, savukārt apgrozījums ar akcijām gandrīz sasniedza 2009. gada līmeni. Gada apgrozījums ar akcijām veidoja 488 miljonus eiro. Pērn vidējais dienā noslēgto darījumu skaits biržā bija 1 352 darījumi dienā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Visās Baltijas biržās kāpums

Žanete Hāka, 04.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdienu visi NASDAQ OMX Baltijas biržu indeksi noslēdza ar pieaugumu, liecina vērtspapīru tirgus dati.

Baltijas tirgu raksturojošais OMX Baltic Benchmark pakāpās par 0,8% līdz 613,25 punktiem. Visstraujāk – par 1,19% līdz 445,97 punktiem auga OMX Vilnius, bet OMX Tallinn pieauga par 0,71% līdz 813,2 punktiem. Savukārt mazākais kāpums bija vērojams Rīgas biržā, kuras OMX Riga indekss palielinājās par 0,33% līdz 450,54 punktiem.

Tirgotākā akcija Baltijas biržās otrdien bija Igaunijas apakšveļas uzņēmumam Silvano Fashion Group – 168,3 tūkstošu eiro apmērā. Otra aktīvākā tirdzniecība notika ar Lietuvas apģērbu mazumtirdzniecības kompānijas Apranga akcijām, apgrozījumam sasniedzot 141,5 tūkstošus eiro. Savukārt trešā tirgotākā akcija bija farmācijas kompānijai Olainfarm – 115,5 tūkstošu eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Baltic International Bank" akcionāri nepiekrīt Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) lēmumam par bankas darbības apturēšanu un vēlās turpināt darbu, pavēstīja bankas pārstāvji.

Viņi norāda, ka "Baltic International Bank" pašreiz pietiek kapitāla, un tā ir gatava strādāt arī tālāk, nepieciešamības gadījumā piesaistot jaunu kapitālu un arī jaunus akcionārus.

Bankas akcionāri apliecina, ka "banka ir labā finansiālā stāvoklī un spēj norēķināties ar visiem klientiem, neizmantojot valsts līdzekļus, jo pieejamais operatīvo līdzekļu apjoms ir pietiekams, lai nebūtu nepieciešams izmantot Noguldījuma garantijas fonda līdzekļus".

Lai kredītiestāde varētu turpināt savu darbu un nodrošināt vairāk nekā 200 darbiniekiem darba vietas, "Baltic International Bank" akcionāri ir gatavi meklēt risinājumu ar regulatoriem, kas neparedz licences anulēšanu, bet gan kapitāla turpmāku stiprināšanu un darba turpināšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

NASDAQ OMX Riga padomē veiktas izmaiņas

Gunta Kursiša, 20.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Notikušas izmaiņas vērtspapīru biržas a/s NASDAQ OMX Riga padomē – tā padomes priekšsēdētāja amata pienākumus beidzis pildīt Somijas pilsonis Henriks Elfvings, liecina informācija laikrakstā Latvijas Vēstnesis.

Ieraksts par izmaiņām amatpersonu sastāvā veikts šā gada 17. janvārī.

Biržas padomē turpina darboties Swedbank Markets administratīvais vadītājs Latvijā Renārs Lūsis, SEB bankas Finanšu tirgus pārvaldes vadītājs Jānis Doniņš, Katarīna Hovimaira un padomes priekšsēdētāja vietnieks Teuvo Rossi.

NASDAQ OMX Riga valdes priekšsēdētāja amata pienākumus pilda Daiga Auziņa-Melalksne, biržas valdē darbojas arī Liene Dubava un Indars Aščuks.

NASDAQ OMX Riga lielākais īpašnieks ir NASDAQ OMX grupā ietilpstošais Somijas NASDAQ OMX Nordic Oy, kam pieder 92,98% akciju.7,02% akciju pieder a/s Rietumu banka. Biržai NASDAQ OMX Riga pieder 100% Latvijas Centrālā depozitārija akciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Baltijas biržās šodien kāpums tikai Viļņā

Nozare.lv, 02.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No Baltijas valstu NASDAQ OMX biržām šodien kāpums reģistrēts tikai Viļņā. Viļņas biržas indekss OMX Vilnius šodien palielinājies par 0,27%.

Tallinas biržas indekss OMX Tallinn šodien samazinājies par 0,3%, bet Rīgas biržas indekss OMX Riga šodien samazinājies par 0,09%.

Kopējais Baltijas biržu indekss OMX Baltic Benchmark GI šodien samazinājies par 0,04%.

Kopš gada sākuma OMX Riga audzis par 17,98%, "OMX Vilnius" kāpis par 16,18%, bet OMX Tallinn ir audzis par 14,49%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Rīgas biržā straujākais kāpums

Žanete Hāka, 07.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdienas tirdzniecības sesijas Baltijas biržās noslēdzās dažādi – OMX Tallinn un OMX Riga indeksi pieauga, bet OMX Vilnius – samazinājās, liecina biržu dati.

Baltijas biržu raksturojošais OMX Baltic Benchmark saruka par 0,01% līdz 629,78 punktiem. Tallinas biržas indekss OMX Tallinn pakāpās par 0,13% līdz 838,5 punktiem, savukārt Rīgas biržas indekss OMX Riga pieauga par 0,73% līdz 454,54. Vienīgais kritumu piedzīvoja OMX Vilnius, samazinoties par 0,22% līdz 418,23 punktu atzīmei.

NASDAQ OMX Baltijas biržu Oficiālā un Otrā saraksta tirdzniecības apgrozījums sasniedza 561 tūkstoti latu. Aktīvākā tirdzniecība notika ar Igaunijas azartspēļu kompānijas Olympic Entertainment Group akcijām, apgrozījumam sasniedzot 194 tūkstošus latu. Otrajā vietā ierindojās kuģniecības uzņēmums Tallink Grupp ar 50,1 tūkstoti latu, bet trešajā – ūdensapgādes kompānija Tallinna Vesi ar 48,7 tūkstošiem latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Baltijas biržās šodien kāpums

Nozare.lv, 05.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijas valstu NASDAQ OMX biržās šodien reģistrēts kāpums.

Tallinas biržas indekss OMX Tallinn šodien palielinājies par 0,15%, Rīgas biržas indekss OMX Riga šodien palielinājies par 0,3%, bet Viļņas biržas indekss OMX Vilnius šodien palielinājies par 0,15%.

Kopējais Baltijas biržu indekss OMX Baltic Benchmark GI šodien samazinājies par 0,02%.

Kopš gada sākuma OMX Riga audzis par 18,34%, OMX Vilnius kāpis par 16,36%, bet OMX Tallinn ir audzis par 14,66%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Baltijas biržās šodien kāpums tikai Rīgā

Nozare.lv, 06.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No Baltijas valstu NASDAQ OMX biržām šodien kāpums reģistrēts tikai Rīgā, liecina biržas informācija. Rīgas biržas indekss OMX Riga šodien palielinājies par 0,95%.

Tallinas biržas indekss OMX Tallinn šodien samazinājies par 0,45%, bet Viļņas biržas indekss OMX Vilnius šodien sarucis par 0,05%.

Kopējais Baltijas biržu indekss OMX Baltic Benchmark GI šodien samazinājies par 0,22%.

Kopš gada sākuma OMX Vilnius kāpis par 12,71%, "OMX Tallinn" ir audzis par 11,63%, bet OMX Riga audzis par 5,42%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Kāpums vienīgi NASDAQ OMX Riga

Žanete Hāka, 13.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien pieauga vienīgi NASDAQ OMX Riga biržas indekss, savukārt OMX Tallinn un OMX Vilnius samazinājās, liecina biržu dati.

Baltijas biržu raksturojošais indekss OMX Baltic Benchmark saruka par 0,54% līdz 610,78 punktiem. Lielāko kritumu piedzīvoja OMX Tallinn – par 0,83% līdz 808,62 punktiem, savukārt OMX Vilnius samazinājās par 0,04% līdz 398,58 punktiem.

Savukārt 1,5% lielu kāpums bija vērojams OMX Riga indeksam, kurš sasniedza 427,12 punktus.

Lielākais apgrozījums NASDAQ OMX Baltijas biržās bija ar Igaunijas azartspēļu kompānijas Olympic Entertainment Group akcijām – 172,2 tūkstoši latu, akcijas cenai sarūkot par 0,58%. Otrs lielākais apgrozījums bija ar Igaunijas apakšveļas ražotāja Silvano Fashion Group akcijām – 167 tūkstoši latu, bet trešais lielākais – ar Tallink Grupp akcijām 56 tūkstošu latu apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Kritums vienīgi Rīgas biržā

Žanete Hāka, 13.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien tirdzniecības sesiju lielākā daļa Baltijas NASDAQ OMX biržas noslēdza ar pieaugumu, sarūkot vienīgi OMX Riga indeksam.

Tā Baltijas biržu raksturojošais OMX Baltic Benchmark pieauga par 0,25% līdz 639,95 punktiem. OMX Tallinn pakāpās par 0,65% līdz 847,57 punktu atzīmei, OMX Vilnius – par 0,06% līdz 416,97 punktiem, savukārt OMX Riga saruka par 0,48% līdz 468,91 punkta atzīmei.

Kopējais NASDAQ OMX Baltijas Oficiālā un Otrā saraksta apgrozījums sasniedza 725 tūkstošus latu. Aktīvākā tirdzniecība notika ar Igaunijas azartspēļu kompānijas Olympic Entertainment Group akcijām, sasniedzot 113 tūkstošus latu, akcijas cenai pieaugot par 1,01%. Otrajā vietā ierindojās kuģniecības uzņēmums Tallink Grupp ar 74 tūkstošiem latu, akcijas cenai sarūkot par 0,11%, savukārt trešais lielākais apgrozījums bija Lietuvas Šiauliu bankas – 69,7 tūkstoši latu, akcijas cenai pieaugot par 2,36%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Gaidām labas ziņas investoriem – lielāku aktivitāti Baltijas biržās

Astra Šepa, Swedbank Individuālās apkalpošanas daļas vadītāja, 26.09.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā gada pieaugums akciju tirgos un ziņu virsraksti par jaunu uzņēmumu iespējamo iešanu biržā liek pamatoti gaidīt uz IPO (uzņēmumu akciju kotēšanas uzsākšana) popularitātes atgriešanos Baltijā tuvākā gada laikā.

Līdzšinējā pieredze liecina, ka IPO būtiski iekustina biržas aktivitāti, kā arī var sniegt investoriem pieklājīgu atdevi.

Vai ir vērts ieguldīt Baltijas biržas uzņēmumos?

Pēdējie gadi ir bijuši visai pozitīvi Baltijas biržas indeksam. Tirgotāko Baltijas uzņēmumu indekss Baltic Benchmark pēdējo 5 gadu laikā uzrāda pieklājīgu kopējās vērtības pieaugumu + 52%, apsteidzot, piemēram, STOXX Europe 600 indeksu jeb 600 Rietumeiropas uzņēmumu akciju sasniegtos rezultātus (rādītājs 40%)Protams, runājot par Baltijā kotēto uzņēmumu akcijām, jārēķinās ar tirgus specifiku. Tirgus ir mazāks un seklāks, kas var ietekmēt likviditāti, taču šis aspekts ir lielā mērā atkarīgs no konkrētā emitenta. Vienlaikus Baltijas tirgi nav tik svārstīgi vai atkarīgi no dažādiem kairinājumiem, kā, piemēram, ASV. Turklāt, paši šajā reģionā dzīvojot, labāk “redzam”, pazīstam šos uzņēmumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Viedoklis: Jaunākie Globālā konkurētspējas indeksa rezultāti – Vai tiešām Latvija zaudē konkurētspējā?

SSE Riga asociētais profesors un Ilgtspējīgas biznesa centra direktors Arnis Sauka, 27.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ikgadējā Pasaules ekonomikas foruma Globālā konkurētspējas indeksa Latvija šogad ierindota 54 vietā 137 valstu vidū. Salīdzinoši ar iepriekšējo gadu, šis Latvijai ir kritums par piecām vietām.

2015-2016 gadā Latvija ierindojās 44. vietā, savukārt 2014-2015: 42 pozīcijā. Gan Lietuva, gan Igaunija šajā indeksā ieņem salīdzinoši augstākas vietas, attiecīgi 41. vietu un 29. vietu. Atbilstoši 2017-2018 gada indeksa rādītājiem, Latvija konkurētspējā atpaliek arī no tādām valstīm kā Bulgārija (49. vieta) un Krievija (38. vieta). Ņemot vērā ekonomikas attīstību un iesāktās reformas, šie rādītāji liek uzdot jautājumu vai tiešām Latvija zaudē konkurētspēju? Proti, cik objektīvs ir šāds valstu salīdzinājums un kā Globālā konkurētspējas indeksa rezultāti var tik izmantoti un ko tie tomēr neparāda?

Viens no izskaidrojumiem vietas maiņai ir izmaiņas indeksa metodoloģijā. Proti, 2017-2018 gada indeksā dati galvenokārt tika vākti, izmantojot interneta platformu. Pirmkārt, atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, kad aptaujā piedalījās lielākā daļa uzņēmēju, kuri piedalījās arī gadu iepriekš, šogad prasība bija sākt aptauju ar jaunu izlasi. Aptaujā Latvijā ik gadu piedalās ap 80-100 uzņēmēju, un izmaiņas aptaujājamo uzņēmēju profilā var radīt izmaiņas aptaujas rezultātā. Otrkārt, atšķirībā no pagājušā gada, kad intervijas galvenokārt notika telefoniski, šogad tika ieviesta prasība veikt aptauju ar interneta platformas palīdzību. Šādā veidā ir daudz sarežģītāk kontrolēt izlases kvalitāti, respektīvi, to, lai aptaujātie uzņēmēji proporcionāli pārstāvētu galvenās nozares, būtu adekvāti iedalīti pēc lieluma un citiem parametriem. Abas šīs metodoloģijas izmaiņas var tiešā veidā ietekmēt konkrētas valsts kāpumu vai kritumu indeksā un tam nebūs lielas saistības ar reālo situāciju valsts konkurētspējā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Mainīts Indeksa OMX Baltic Benchmark sastāvs

Žanete Hāka, 14.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir pārskatīts OMX Baltic Benchmark indeksa grozs, un jaunais indeksa groza sastāvs stāsies spēkā 1. jūlijā ar tirdzniecības sesijas sākumu, liecina paziņojums Nasdaq Riga.

Pārvērtēšanas rezultātā indeksā tiek iekļautas LHV Group (LHV1T) un Nordecon (NCN1T) akcijas, bet INVL Technology (INC1L) akcijas tiek izslēgtas no indeksa.

OMX Baltic Benchmark indeksa grozs, kas stājas spēkā no 2016. gada 1. jūlija: Apranga, Merko Ehitus, Šiaulių bankas, Baltika, Nordecon, Tallink Grupp, Grigeo, Grigiškės, Olainfarm, Tallinna Kaubamaja Grupp, Grindeks, Olympic Entertainment Group, Tallinna Vesi, Harju Elekter, Pieno žvaigždės, TEO LT, Klaipėdos nafta, PRFoods, Valmieras stikla šķiedra, Latvijas Gāze, Pro Kapital Grupp, Vilkyškių pieninė, Latvijas kuģniecība, Rokiškio sūris, Žemaitijos pienas, LHV Group, SAF Tehnika, Linas Agro Group, Silvano Fashion Group.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

No OMX Baltic Benchmark izslēgs Valmieras stikla šķiedras akcijas

Žanete Hāka, 12.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārskatīts OMX Baltic Benchmark indeksa grozs un jaunais indeksa groza sastāvs stāsies spēkā 1.jūlijā ar tirdzniecības sesijas sākumu, liecina paziņojums Nasdaq Riga.

Pārvērtēšanas rezultātā indeksā tiek iekļautas Vilkyškių pieninė akcijas, bet Valmieras stikla šķiedra akcijas tiek izslēgtas no indeksa.

OMX Baltic Benchmark indeksa grozā ietilps sekojošas akcijas:

Apranga, Merko Ehitus, SAF Tehnika, Baltika, Nordecon, Silvano Fashion Group, City Service, Olainfarm, Šiaulių bankas, Grigiškės, Olympic Entertainment Group, Tallink Grupp, Grindeks, Panevėžio statybos trestas, Tallinna Kaubamaja Grupp, Harju Elekter, Pieno žvaigždės, Tallinna Vesi, Klaipėdos nafta, PRFoods, TEO LT, Latvijas kuģniecība, Pro Kapital Grupp, Vilkyškių pieninė, Linas Agro Group, Rokiškio sūris un Žemaitijos pienas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

No OMX Baltic Benchmark indeksa izslēgs AS Latvijas Gāze akcijas

Žanete Hāka, 14.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir pārskatīts OMX Baltic Benchmark indeksa grozs, liecina paziņojums Nasdaq Riga.

Jaunais indeksa groza sastāvs stāsies spēkā ar 2017. gada 2. janvāra tirdzniecības sesijas sākumu.

Pārvērtēšanas rezultātā indeksā tiek iekļautas AUGA group (AVG1L) akcijas, bet Latvijas Gāze (GZE1R) un Vilkyškių pieninė (VLP1L) akcijas tiek izslēgtas no indeksa.

OMX Baltic Benchmark indeksa grozs stāsies spēkā 2017. gada 2. janvārī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Baltic International Bank" klientiem garantētajās atlīdzībās līdz šim ir izmaksāti 12,976 miljoni eiro, informē Latvijas Bankā.

Centrālajā bankā informē, ka līdz piektdienas, 13.janvāra, dienas beigām noguldījumus garantētās atlīdzības veidā bija saņēmis 461 "Baltic International Bank" noguldītājs.

No visiem noguldītājiem, kuri līdz šim ir saņēmuši garantēto atlīdzību, 71,8% ir iekšzemes klienti.

Jau vēstīts, ka 22.decembrī sākās garantēto atlīdzību izmaksas "Baltic International Bank" noguldītājiem.

Garantēto atlīdzību izmaksai "Baltic International Bank" noguldītājiem ir nepieciešami 43,7 miljoni eiro. Garantētās atlīdzības veidā noguldījumus saņems 1257 bankas klienti jeb 80% no visiem "Baltic International Bank" noguldītājiem.

Garantētās atlīdzības izmaksas pilnībā veiks no Latvijas Noguldījumu garantiju fonda, un šim mērķim nebūs nepieciešami līdzekļi no valsts budžeta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Veiktas izmaiņas OMX Baltic 10 indeksa grozā

, 18.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

NASDAQ OMX Group pārskatījusi OMX Baltic 10 indeksa grozu 2010.gada pirmajam pusgadam, liecina paziņojums NASDAQ OMX Riga biržā.

Jaunais indeksa groza sastāvs stāsies spēkā no 2010.gada 4.janvāra.

OMXB10 indeksā tiks iekļautas Arco Vara un Panevezio Statybos Trestas akcijas. Indekss uz laiku sastāvēja no 9 kompānijām, jo no šā gada 15.oktobra Estonian Telecom A ir izslēgts no indeksa.

Savukārt indeksa groza pārskatīšanas rezultātā no OMXB10 tiek izslēgtas Klaipedos Nafta akcijas.

Indeksa grozā paliks Apranga, Tallink Grupp, Baltika, Tallinn Department Store, Bankas Snoras, TEO LT, Olympic Entertainment Group un Ukio Bankas akcijas.

Indekss OMXB10 darbojas kā bāze atvasinātajiem finanšu instrumentiem (derivatīviem) un strukturētajiem produktiem, piedāvājot investoriem iespēju efektīvi izvietot investīcijas visā Baltijas reģionā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Kāpums tikai Rīgas biržā

Žanete Hāka, 05.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien lielākā daļa NASDAQ OMX Baltijas biržu indeksi piedzīvoja kritumu, un vienīgais pakāpās OMX Riga, liecina biržu dati.

OMX Baltic Benchmark samazinājās par 0,34% līdz 619,42 punktiem, OMX Tallinn – par 0,36% līdz 830,46 punktiem, bet OMX Vilnius – par 0,01% līdz 407,03 punktiem. Savukārt OMX Riga pieauga par 0,69% līdz 449,37 punktiem.

Baltijas Oficiālā un Otrā saraksta tirdzniecības apgrozījums sasniedza 1,66 miljonus latu. Aktīvākā tirdzniecība ceturtdien notika ar Igaunijas uzņēmumiem, un lielākais tirdzniecības apgrozījums bija azartspēļu kompānijai Olympic Entertainment Group – 553,7 tūkstoši latu. Otra aktīvāk tirgotā akcija bija Silvano Fashion Group ar 420 tūkstošiem latu, bet trešajā vietā ierindojās Tallink Grupp ar 106,7 tūkstošiem latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Kritums tikai Rīgas biržā

Žanete Hāka, 13.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdienu lielākā daļa NASDAQ OMX Baltijas biržu indeksi noslēdza ar plusiem, un saruka vien OMX Riga, liecina vērtspapīru tirgus dati.

Tirgu raksturojošais OMX Baltic Benchmark pakāpās par 0,33% līdz 585,71 punktam. Par 0,55% līdz 772,86 punktiem pieauga OMX Tallinn vērtība, bet OMX Vilnius palielinājās par 0,1% līdz 460,09 punktiem. OMX Riga saruka par 0,87% līdz 427,65 punktiem.

Baltijas Oficiālā un Otrā saraksta tirdzniecības apgrozījums sasniedza 339,67 tūkstošus eiro. Lielākais tirdzniecības apgrozījums Baltijas biržās bija ar Lietuvas uzņēmuma Apranga Group akcijām – 93,6 tūkstoši eiro. Otra aktīvākā tirdzniecība notika ar Igaunijas uzņēmuma Olympic Entertainment Group akcijām – 67,7 tūkstoši eiro, bet trešā tirgotākā akcija bija SAF Tehnikai – 31,5 tūkstoši eiro. Uzņēmuma akcijas cena pakāpās par 2,74%.

Komentāri

Pievienot komentāru