Bankas

Open Credit: visbiežāk cilvēki aizņemas 100 un 200 latus

Ieva Mārtiņa, 27.07.2010

Jaunākais izdevums

Šā gada sešos mēnešos ātro kredītu kompānija Open Credit izsniegusi par 127,66% vairāk kredītu nekā pērn šajā laika periodā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lielākie ātro kredītu izsniedzēji noliedz vēlmi monopolizēt tirgu

Nozare.lv, 22.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākie ātro kredītu izsniedzēji noliedz vēlmi monopolizēt tirgu, norādot, ka licences apmēru noteikšana ir Ekonomikas ministrijas (EM) ziņā.

Kā biznesa portālam skaidroja SIA SMScredit.lv izpilddirektors Toms Jurjevs, SMScredit ir atbalstījis vispārējo ideju par ātro kredītu nozares licencēšanas nepieciešamību, taču jautājumos par licences maksu un citiem finansiālajiem aspektiem, kas ir saistīti ar licencēšanu, uzņēmums vienmēr ir ieturējis neitrālu pozīciju. «Tas nozīmē, ka mēs neesam ne atbalstījuši, ne protestējuši plānotajai licences maksai un citiem finansiālajiem kritērijiem,» neoficiāli citu nozares pārstāvju izteiktos pārmetumus par vēlmi monopolizēt tirgu noraida Jurjevs.

Arī Open Credit valdes priekšsēdētājs Armands Broks uzsvēra, ka apgalvojumi par to, ka Open Credit grib monopolizēt ātro kredītu tirgu, ir aplami, jo ne jau uzņēmums nāca klajā ar šādām prasībām, bet gan EM.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daudzi īstermiņa jeb ātro kredītu izsniedzēji pērno gadu ir noslēguši ar peļņu, turklāt daudzi – ievērojami palielinājuši gan izsniegto kredītu apjomu, gan izsniegto aizņēmumu skaitu. Saasinoties ekonomiskajiem apstākļiem, mainoties banku aizdevumu izsniegšanas politikai un pērnā gada novembrī ieviešot nebanku kreditētāju licences ir radušās jaunas tendences privātpersonu kreditēšanā, uzskata vairāki sms kredītu izsniedzēji. Turklāt pēc licences ieviešanas uzņēmumi, kas licenci tomēr iegādājās, sākuši aktīvāk sacensties par tirgu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Open credit apgrozījums sarucis 15 reižu

Žanete Hāka, 28.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ātrā kreditētāja SIA Open credit apgrozījums aizvadītajā gadā bijis 126,879 tūkstoši eiro, kas ir vairāk nekā 15 reižu mazāks nekā 2012.gadā, liecina Lursoft dati.

Tomēr, pateicoties 888,213 tūkstošu eiro pārējiem uzņēmuma saimnieciskās darbības ieņēmumiem, pagājušo gadu ātro kredītu izsniedzējs noslēdzis ar 147,196 tūkstošu eiro peļņu.

SIA Open credit vadība norāda, ka peļņas pieaugums par vairāk nekā 68% panākts, pateicoties risku pārdales pasākumiem. Sakarā ar gaidāmajām izmaiņām likumdošanā, kā arī PTAC ierobežojumiem, uzņēmuma vadība pieņēmusi lēmumu, kas paredz finanšu risku pārdali sadarbībā ar stratēģisko partneri. Tā rezultātā, stājoties spēkā striktākiem likumdošanas vai PTAC ierobežojumiem, uzņēmums būs pasargāts no strauja ieņēmumu krituma un iespējamiem zaudējumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināts - Jauniešiem ātros kredītus kādu laiku nedos

Žanete Hāka, 06.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas (LNKA) biedri ir vienojušies, ka, sākot ar pirmdienu, 11. februāri, neizsniegs aizdevumus 18 un 19 gadus veciem jauniešiem, informēja asociācijas pārstāvji.

Šāds ierobežojums būs spēkā līdz brīdim, kamēr valsts izveidos vienotu kredītreģistru, kā arī nodrošinās iespēju pārbaudīt personu ienākumu līmeni.

Kopējais īpatsvars starp kredītņēmējiem, kas ir 18 un 19 gadus veci, ir neliels, tie veido tikai 5% no kopējā skaita, turklāt arī atmaksas radītāji ir labi, stāsta LNKA vadītāja Baiba Fromane. Tomēr, ņemot vērā, ka atsevišķi precedenti var radīt negatīvu ietekmi uz sabiedrību kopumā un šī ir sociāli jūtīga grupa, asociācijas biedri lēma par aizdevuma ierobežojuma noteikšanu.

B. Fromane uzsver, ka ierobežojums saņemt kredītu 18 un 19 gadus veciem jauniešiem tika noteikts, jo šajā grupā liels īpatsvars ir to jauniešu, kas vēl mācās skolā un kam nav stabili un regulāri ienākumi. Ņemot vērā, ka nav kredītreģistra, kas dotu iespēju pārbaudīt maksātspēju, tika pieņemts šāds lēmums. Asociācijas biedri vairākkārt ir norādījuši, ka uzņēmumiem ir svarīgi, lai klients spētu atmaksāt aizdevumu, jo pretējā gadījumā veidojas zaudējumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināta - Ātro kredītu līgumsods nepārsniegs 100% no parāda

Žanete Hāka, Lelde Petrāne, 26.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas (LNKA) biedri ir vienojušies ierobežot līgumsoda apmēru, paredzot, ka tas nepārsniegs 100% no izsniegtā parāda - kas ietver gan aizdevuma pamatsummu, gan komisijas maksu par tā izsniegšanu, liecina LNKA paziņojums. Šādu paziņojumu gan varētu vērtēt arī kā sabiedrisko attiecību gājienu, jo šādu praksi daudzi īstenojuši jau pirms tam.

(Ziņa papildināta ar PTAC viedokli.)

Līgumsoda ierobežojumu asociācijas biedri piemēros tiem kredītiem, kas tiks izsniegti sākot ar 1. martu un turpmāk.

«Asociācijas biedri iestājas par samērīgu līgumsoda noteikšanu, jo tā mērķis ir panākt, lai pakalpojuma ņēmējs apzinīgi pildītu savas saistības, nevis peļņas gūšanai. Katrs izsniegtais kredīts, kas netiek atdots, rada uzņēmumiem zaudējumus,» norāda asociācijas vadītāja Baiba Fromane.

Tāpat asociācijas biedri lēma pilnveidot savus klientu līgumus, skaidri un saprotami iestrādājot informāciju par piemērotajiem saistību pastiprināšanas līdzekļiem (nokavējuma procentiem vai līgumsodiem), kas tiek piemēroti gadījumos, ja klients neveic savlaicīgu aizdevuma atmaksu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai mazinātu risku, ka kredītus aizņemas iedzīvotāji, kas nespēj tos atdot, Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas biedri (LNKA) ir vienojušies turpmāk apmainīties ar datiem par klientu uzņemtajām parādsaistībām, informēja LNKA.

Tāpat asociācijas biedri ir lēmuši ieviest Patērētāju tiesību aizsardzības centra prasību kreditētājiem pirms aizdevuma izsniegšanas prasīt no saviem klientiem informāciju par viņu ienākumiem un izdevumiem. Ieviešot abus šos instrumentus, nebanku kreditēšanas sektorā turpmāk tiks veikta pilnīga klientu maksātspējas vērtēšanas procedūra. Paredzams, ka savstarpēju datu apmaiņu asociācijas biedri sāks 1. aprīlī.

«Jau šobrīd asociācijas biedri izmanto dažādus instrumentus maksātspējas pārbaudei. Izmantojot parādu piedziņas datu bāzes, tiek pārbaudīta informācija par to, vai klientam ir aktīvas kavētās pārādsaistības. Nebanku kreditētāji analizē arī iepriekšējo kredītu atmaksas disciplīnu. Sākontēji tiek piešķirti mazāki kredīti, ja kredīts atmaksāts laikā, tad kredītņēmējam pieejama lielāka summa. Ieviešot jaunos instrumentus, nebanku kreditētāji turpmāk veiks pilnīgu maksātspējas vērtēšanas procedūru,» skaidro LNKA vadītāja Baiba Fromane.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Open Credit pagājušajā gadā nopelna 61 tūkstoti latu

Gunta Kursiša, 15.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ātro kredītu izsniedzējs SIA Open Credit pērno gadu noslēdza ar 61,3 tūkst. latu peļņu, kas, salīdzinot ar 2011. gadu, ir 41% pieaugums, liecina Lursoft dati.

Savukārt ātro kredītu izsniedzēja apgrozījums audzis par 246% un veidoja 1,35 milj. Ls iepretim 386 tūkst. Ls 2011. gadā. Apgrozījuma un peļņas pieaugums panākts, izsniedzot lielāku kredītu apjomu, norādījusi uzņēmuma vadība.

Uzņēmuma 2013. gada plānos ietilpst aktīva ārvalstu tirgu izpētē, norāda uzņēmuma vadība. Tāpat tiks izvērtēta situācija vietējā tirgū, ņemot vērā ātro kredītu izsniegšanas uzņēmumu konkurences palielināšanos.

SIA Open Credit dibināta 2008. gadā, un kopš 2013. gada aprīļa tā īpašnieks ir SIA Netcredit Group, kura dalībnieks savukārt ir Armands Broks.

Db.lv jau rakstīja, ka ātro kredītu devēji apmainīsies ar kredītņēmēju datiem, lai mazinātu riskus, ka kredītus aizņemas tie iedzīvotāji, kas nespēj tos atdot. Tāpat asociācijas biedri pirms aizdevuma izsniegšanas prasīs no saviem klientiem informāciju par viņu ienākumiem un izdevumiem. Ieviešot abus šos instrumentus, nebanku kreditēšanas sektorā turpmāk tiks veikta pilnīga klientu maksātspējas vērtēšanas procedūra, šā gada martā informēja Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas (LNKA) biedri.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Daudzi svētkus svin kredītā

Ieva Mārtiņa, 28.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ātro, mazo kredītu sniedzēja Open Credit izsniegto kredītu kopējais apjoms šā gada decembrī, kad tiek svinēti Ziemassvētki, pieaudzis par 50,5%, salīdzinot ar novembri.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nelielie ātro kredītu izsniedzēji, kas ar aizturētu elpu gaida tirgus situācijas attīstību pēc jauno licencēšanas nosacījumu stāšanās spēkā, šogad turpina piedzīvot biznesa apjomu pieaugumu.

Pieaug jauno klientu skaits, izsniegto kredītu apjoms, ko kredītu devēji skaidro ar cilvēku finansiālā stāvokļa uzlabošanos, tātad ar lielāku drošību par savām spējām aizdotos kredītus atmaksāt.

Salīdzinot šā gada pirmos četrus mēnešus ar šo pašu periodu pērn, Open Credit izsniegto kredītu portfelis pieaudzis par 106%, bet jauno klientu skaits pieaudzis par 36%, Db.lv informēja Open Credit valdes locekle Lilita Trūpa, vienlaikus norādot, ka sarucis arī slikto kredītu apjoms.

SMScredit.lv izpilddirektors Toms Jurjevs atzina, ka šobrīd vērojama stabila un ilgtspējīga biznesa izaugsme. «Pašlaik gaidām, kad tiks salikti visi «punkti uz i» par licencēšanu. Protams, lielākais jautājums – kā mainīsies tirgus pēc licencēšanas? Kuri paliks, kuri aizies, bet kuri apvienosies?» tā viņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Open Credit: Bankas sūdzas par sms kredītiem, jo vēlas atgūt klientus

Gunta Kursiša, 19.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākot no pērnā gada 1. novembra visiem ātro kredītu izsniedzējiem ir jābūt licencei, ko kontrolē Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC), norāda Open Credit valdes priekšsēdētājs Armands Broks.

«Informācija par klientu, kas vēlas aizņemties tiek ļoti rūpīgi pārbaudīta – gan viņa kredītvēsture un iespējas atmaksāt un vai kredīta ņēmējs jau nav ieslīdzis parādos,» norāda A. Broks, piebilstot, ka «mūsu darbība ir pietiekami caurspīdīga, lai par to nerastos šaubas».

Komentējot Nordea bankas Igaunijā pārstāvja pausto, ka kredīta aizdevēji mudina patērētājus slēpt to parādsaistības no bankas, Open Credit valdes priekšsēdētājs norāda, ka «Latvijā tā neviens nav darījis un nedarīs».

«Pieļauju, ka bankas apzināti šobrīd saceļ ažiotāžu tirgū, jo vēlas atgūt savus bijušos klientus, kuriem savulaik, iestājoties ekonomiskajai recesijai, slēdza kredītlīnijas, nepagarināja kredītus un pieprasīja atmaksāt aizdevumus, zaudējot šo klientu uzticību un lojalitāti. Tagad šie cilvēki ir ātro kredītu devēju klienti, kas, protams, vairs neapmierina bankas. Mēs savus klientus neesam pievīluši un negrasāmies to darīt,» norāda A. Broks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pārvēlēta Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas padome

Žanete Hāka, 18.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas biedru kopsapulcē uz divu gadu termiņu tika pārvēlēta padome, informē asociācijas pārstāve Elīna Dobulāne.

Darbu padomē turpina AS 4Finance izpilddirektors Toms Jurjevs un SIA MD Investīcijas valdes loceklis Matīss Ansviesulis. Savukārt no jauna padomē ievēlēts SIA ExpressCredit valdes loceklis Didzis Ādmīdiņš un SIA Open Credit klientu apkalpošanas daļas vadītāja Linda Broduža.

Trešdien tika sasaukta pirmā jaunās padomes sēde, kurā par padomes priekšsēdētāju atkārtoti tika pārvēlēts AS 4Finance izpilddirektors Toms Jurjevs.

«Finanšu pakalpojumu tirgus visā pasaulē šobrīd piedzīvo kardinālas pārmaiņas, jo arvien straujāk attīstās pakalpojumi, kas veidoti uz efektīviem informācijas tehnoloģiju risinājumiem. Tieši tamdēļ ir nepieciešams konstruktīvs dialogs ar valsti, lai kopīgiem spēkiem veidotu regulējumu, kas no vienas puses ļautu pasargāt patērētāju intereses, bet no otras - dotu iespēju attīstīties arī biznesam. Aizvadīto divu gadu laikā asociācija ir paveikusi apjomīgu darbu, gan strādājot pie nozares kvalitātes standartu ieviešanas, gan arī veicot sabiedrības informēšanas pasākumus,» norāda Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas padomes priekšsēdētājs Toms Jurjevs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijā darbu sāk vēl viena savstarpējo aizdevumu platforma Twino

LETA, 26.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā darbu sāk vēl viena savstarpējo aizdevumu platforma - Twino.lv.

Platforma piedāvā iespēju satikties cilvēkiem ar brīviem naudas līdzekļiem, kas vēlas ieguldīt, un cilvēkiem, kuri vēlas aizņemties naudu kādas ieceres īstenošanai.

Twino būs iespēja Latvijas iedzīvotāju mērķiem piesaistīt arī ārvalstu privāto aizdevēju finanses, tāpēc Twino mārketinga aktivitātes izvērsīs arī ārpus Latvijas. Interneta vietne būs pieejama trīs valodās - latviski, krieviski un angliski, šodien žurnālistiem stāstīja Twino izpilddirektore Ieva Ozoliņa-Bērziņa.

Viņa skaidroja, ka Twino atšķiras no «ātro kredītu» izsniedzējiem ar to, ka piedāvā zemākas procentu likmes nekā ātro kredītu izsniedzēji, ka piedāvā aizņemties lielākas naudas summas - no 500 līdz 3000 eiro, kā arī piedāvā garāku atmaksas termiņu - no sešiem līdz 36 mēnešiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nebanku aizdevēji iekaro jaunus tirgus, bet Latvijā cīnās ar ārvalstu konkurentiem, kuri ar apšaubāmām, pat negodīgām metodēm vilina klientus , pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Nebanku aizdevēju nozarē vērojama stabilizācija – pēc tam, kad stājās spēkā normatīvu izmaiņas un kompānijām bija nepieciešams saņemt licenci šai darbībai, tirgū samazinājās to dalībnieku skaits. Tās kompānijas, kuras palika tirgū, spējušas nostiprināties tirgū, daļa turpina paplašināties ārvalstīs. Patlaban bažas vietējā tirgū rada uzņēmumi, kuri piedāvā kredītus, taču strādā no ārvalstīm un nereti patērētājiem piemēro drastiskus nosacījumus vai pat apkrāpj tos. Pašmāju patērētājam nereti ir grūti atšķirt šīs kompānijas no vietējām, jo tās veido mājaslapas ar līdzīgiem nosaukumiem un dizainu, kā Latvijā reģistrēti uzņēmumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nebanku kreditētāji pauž pārsteigumu par Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātajiem noteikumiem, kas paredz, ka lombardiem un ātro kredītu sniedzējiem būs jāmaksā 50 tūkst. Ls par licences saņemšanu un 10 tūkst. Ls ik gadu par tās pārreģistrāciju. Prasības šādas atļaujas iegūšanai attiecas gan uz pakalpojuma kvalitātes uzlabošanu, gan uzņēmumu pamatkapitālu - tam būs jābūt ne mazākam par 300 tūkst. Ls, piektdien vēsta laikraksts Dienas bizness.

Nozarē strādājošo uzņēmumu pārstāvji uzskata, ka jaunās normas mudinās kompānijas konsolidēties, kas ir pozitīvs faktors. Tomēr tajā pašā laikā valstij ir jānodrošina arī stingra nozares kontrole, jo citādi plauks un zels nelegālo kreditētāju bizness.

Open Credit valdes priekšsēdētājs Armands Broks uzskata, ka patēriņa kredītu tirgu nepieciešams sakārtot, bet tas jādara par saprātīgu cenu, pretējā gadījumā zaudējumi var būt lielāki nekā ieguvumi.

«Jā, ir jāuzrauga tirgus, ir jābūt pārskatāmai darbībai, bet vai milzīgas naudas līdzekļu nodevas ir vienīgais mehānisms? Izskatās, ka valsts vēlas aizlāpīt budžeta caurumus ar nebanku kreditētāju atbalstu,» viņš skaidro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar ekonomikas atlabšanu cilvēki kļuvuši atvērtāki banku patēriņa kredītiem, otrdien vēsta laikraksts Dienas bizness.

Bankas sākušas aktīvāk piedāvāt dārgos patēriņa kredītus un kredītkartes, tādējādi reaģējot uz to, ka samazinās slikto kredītu īpatsvars banku iepriekš izsniegtajos kredītos, ekonomika uzrāda nelielu pieaugumu, bet bezdarba līmenis sācis samazināties.

DB apkopotā informācija liecina, ka bankas gatavas piešķirt aizdevumu līdz 200% un pat 400% mēnešalgas apjomā personām, kuru ienākumi ir, sākot no 150 Ls, 180 Ls vai 250 Ls mēnesī. Procentu likmes banku piedāvātajām kredītkartēm vai karšu kredītlimitiem atšķiras - no 15% līdz 36% gadā. Būtībā piedāvājumi ir gana līdzīgi tiem, kādi bija pirms krīzes 2008. gadā, vienīgi bankas vairāk izvērtē ienākumu attiecību pret kredītu summu. Pēc banku teiktā, izvēloties patēriņa kredītus, privātpersonas vairāk nekā iepriekš vērtē tiem nepieciešamo naudas apjomu, bet kredītkartes mēdz vairāk izmantot ikdienas pirkumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvojoties Ziemassvētkiem tradicionāli pieaug iedzīvotāju vēlme iegādāties dažādas preces, tomēr bankas atzīst, ka cilvēki ir bijuši atturīgi attiecībā pret patēriņa kredīta ņemšanu. Šāda situācija skaidrojama ar nesenajiem finanšu notikumiem un vispārējo situāciju mājsaimniecībās, norāda bankas.

Kā Db.lv pastāstīja Swedbank preses sekretāre Kristīne Jakubovska, tad pirmssvētku laikā patēriņa aktivitāte ir lielāka, līdz ar to arī lielāka interese par patēriņa kredītiem. Taču pārspīlētu patēriņa kredītu pieaugumu Swedbank nav novērojusi – tas ir saistīts gan ar kopējo situāciju mājsaimniecībās, gan ar to, ka cilvēki izvēlas veikt prātīgus pirkumus un apdomīgāk izvērtēt lielāku pirkumu veikšanu.

Populāri patēriņa kredīta mērķi ir auto remonts vai mājokļa remonts, kredītkartēm arī lielāku dāvanu iegāde, norādīja Swedbank pārstāve.

SEB banka, salīdzinot ar aizvadītā gada decembri, šogad novērojusi izsniegto patēriņa kredītu skaita samazināšanos. Aizvadītajā gadā vislielākais patēriņa kredītu pieaugums bijis 20. – 21. decembrī, savukārt šogad banka novērojusi lielāku cilvēku aktivitāti 8. – 7. un 16. – 15. decembrī, tomēr kopumā šogad decembrī izsniegto patēriņa kredītu apjoms samazinājies par 20 – 30%, sacīja SEB bankas ārējās komunikācijas projektu vadītāja Kristīne Martinsone.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijā šo gadu sāk ar 45 licencētiem patēriņa kreditētājiem

Ieva Mārtiņa, 03.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada sākumā kopumā Latvijā licences patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai bija saņēmuši 45 dažādi kreditētāji, bet valsts tādējādi nodevās par šīm licencēm bija tikusi pie papildu 2,25 miljoniem latu.

Tajā skaitā licences saņēmuši aptuveni 12 īstermiņa aizdevumu sniedzēji, tādi kā MCB Finance Latvia, kas mazos aizdevumus piedāvā caur mājas lapu credit24.lv, vai arī Open Credit (opencredit.lv), liecina Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) apkopotie dati. Starp licenci saņēmušām kompānijām astoņas bija banku meitas uzņēmumi, kas pamatā nodarbojas ar līzinga pakalpojumu sniegšanu (piem., Swedbank līzings, SEB līzings), bet pārējie bija nebanku kredītu sniedzēji, piemēram, pret nekustamā īpašuma ķīlu, kā arī lombardi.

Licences saņēmušas nedaudz vairāk kompānijas nekā iepriekš lēstās 42, kas bija iesniegušas pieteikumus licences saņemšanai līdz pērnā gada 1. novembrim – datumam, no kura Latvijā patēriņa kredītus var izsniegt tikai kompānijas, kas saņēmušas PTAC speciālo licenci. Tomēr šādu kompāniju ir mazāk nekā iepriekš Latvijas Ātro kredītu devēju asociācijas (LĀKDA) vadītāja Dāvja Barona lēstās 50 kompānijas, kas līdz 2011. gada beigām varētu būt saņēmušas nepieciešamās licences. Jebkurā gadījumā darbību nebanku kredītu tirgū turpina 5,6 reizes mazāk kompānju nekā jaunās kārtības tapšanas laikā sākotnēji lēstās 280 kompānijas, kā arī būs vismaz divkārt mazāk nekā pēcāk lēstās 80 līdz 100 kompānijas, kas varētu vēlēties saņemt licenci un spēt par to samaksāt 50 tūkst. Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijā patēriņa kredītu tīmekļa vietnes grēkojušas ar līguma noteikumiem

Sanita Igaune, 10.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai noskaidrotu, vai patērētājiem pieejamā informācija ir pilnīga, veikta ES mēroga patēriņa kredītu tīmekļa vietņu pārbaude, un lielākajā daļā gadījumu konstatētas problēmas. Latvijā pārbaudītas deviņu kredītu piedāvātāju mājas lapas, bet visās uzietās nepilnības jau novērstas, informē Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) pārstāve Sanita Gertmane.

Sešas valstis (Itālija, Igaunija, Latvija, Lietuva, Slovākija un Zviedrija) ir veikušas par Sweep Plus dēvētu padziļinātu pārbaudi par 57 pārbaudītajām tīmekļa vietnēm. Pamatproblēmas bija saistītas ar pirmslīguma informāciju un ar līguma noteikumiem.

Pārbaudes ietvaros PTAC pārbaudīja deviņas dažādu patērētāju kreditētāju mājaslapas, kurās tiek piedāvāts pieteikties un noslēgt kreditēšanas līgumus, izmantojot internetu vai mobilā telefona īsziņu. Pārbaužu objekti bijušas tās komercsabiedrības, kuras iesniegušas pieteikumu licences saņemšanai, lai likumīgi varētu darbotos kā nebanku kredītdevēji Latvijā: SIA EASTCON FINANCE (e-finance.lv), SIA MD Investīcijas (crediton.lv), SIA Open Credit (opencredit.lv), SIA Ferratum Latvia (topkredit.lv), SIA Ātrais Kredīts (atraiskredits.lv), AS 4finance (smscredit.lv), SIA SOHO GROUP (sohocredit.lv), AS 4finance (vivus.lv), SIA VIA SMS (viasms.lv).

Komentāri

Pievienot komentāru