Citas ziņas

Organizēs Latvijas uznēmēju vizīti uz Štīriju

Māris Ķirsons [email protected], 15.11.2003

Jaunākais izdevums

Ņemot vērā lielo Austrijas puses ieinteresētību, Latvijas Attīstības aģentūra (LAA) jau tuvākajā laikā plāno organizēt Latvijas uzņēmēju vizīti uz Austrijas federālo zemi Štīriju. Īpašu interesi Štīrijas uzņēmēji izrāda par Latvijas mašīnbūves un metālapstrādes, kā arī kokrūpniecības sektoru, norādīts Latvijas Attīstības aģentūras informācijā. Īpašu interesi Štīrijas uzņēmēji par sadarbību ar Latvijas uzņēmējiem izrādīja pēc LAA Starptautisko investīciju piesaistes departamenta direktora Andra Ozola sniegtās prezentācijas Štīrijas tirdzniecības kamerā par Latvijas biznesa vidi un investīcijām Latvijā. Štīrijas, ko dažkārt dēvē par Eiropas Silikona ieleju, uzņēmēji izteica vēlēšanos jau klātienē iepazīties ar Latvijas uzņēmējiem, lai šodien iesāktā sadarbība pārietu gan eksporta pieaugumā, gan investīciju piesaistē. Štīrija ir viena no ekonomiski attīstītākajām Austrijas zemēm. Katrs trešais Hi-Tech produkts nāk no šīs zemes; arī autorūpniecībai ir lieli panākumi. Latvijai arī ir panākumi Hi-Tech ražošanas jomā un augsti kvalificēts darbaspēks. Tas varētu būt par pamatu Štīrijas un Latvijas sadarbībai augsto tehnoloģiju un mašīnbūves jomā. Ekonomikas ministrijas un LAA delegācija vizītes ietvaros notikusi tikšanās ar Austrijas ekonomikas ministru, dalība Austrijas Tirdzniecības kameras rīkotajā pasākumā "Latvija, jaunais ES sadarbības partneris - tilts uz Austrumeiropu", kā arī apmeklēta Austrijas federālā zeme Štīrija, kas ir viena no ekonomiski attīstītākajām Austrijas zemēm, norādīts Latvijas Attīstības aģentūras informācijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Šodien parakstīs Latvijas - Krievijas robežlīgumu

, 27.03.2007

Aleksijs II augstu novērtē to, ka Ministru prezidents Aigars Kalvītis savu darba vizīti Krievijā sāk ar Daņilovas klostera apmeklējumu

Foto: AFP/SCANPIX

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien Ministru prezidents Aigars Kalvītis, uzsākot darba vizīti Krievijā, tikās ar Viņa Svētību Maskavas un visas Krievzemes Visusvētīgo Patriarhu Aleksiju II. Šodien, 27.martā, Ministru prezidents un Krievijas Federācijas premjerministrs parakstīs Latvijas un Krievijas robežlīgumu, kā arī notiks abu premjerministru tikšanās un kopīgs preses brīfings.

Pirmdien, 26.martā, Ministru prezidents Aigars Kalvītis, uzsākot darba vizīti Krievijā, tikās ar Viņa Svētību Maskavas un visas Krievzemes Visusvētīgo Patriarhu Aleksiju II.

Patriarhs Aleksijs II ļoti augstu un atzinīgi novērtēja savu pagājuša gada vizīti Latvijā, kuras laikā viņu sirsnīgi uzņēma Latvijas iedzīvotāji un par kuru viņam paliks vislabākās atmiņas.

Patriarhs Aleksijs II un Ministru prezidents pārrunāja baznīcas nozīmi sabiedrībā, tos notikumus, kas Padomju Savienības laikā iznīcināja visa veida garīgās vērtības, tai skaitā, baznīcas. Patriarhs augstu novērtēja gan Latvijā, gan Krievijā notiekošos apjomīgos darbus dažādu reliģisku celtņu atjaunošanā, kas apliecina sabiedrības izpratni par garīgajām vērtībām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Apnicis stāvēt rindās pie ārsta vai tehniskajā apskatē? Apnicis zvanīt uz slimnīcu, lai pierakstītos uz vizīti? Mēs to saprotam un mēs to mainīsim!" ar tādu saukli sevi piesaka IT uzņēmums, viens no Valmieras biznesa inkubatora startupiem "Qticket".

"Qticket" risinājums piedāvā iespēju sev ērtā laikā attālināti iestāties rindā, izņemot kārtas numuriņu aplikācijā, kā arī pierakstīties uz vizīti bez zvaniem.

Ar "Qticket" aplikācijas palīdzību tās lietotāji var gan atrast sev interesējošā uzņēmuma tuvākās filiāles, gan iestāties rindā vai pierakstīties uz vizīti attālināti, attālināti atcelt vai pārcelt vizītes laiku, saņemt informāciju par sniegtajiem pakalpojumiem un speciālistiem, reālajā laikā redzēt filiāles rindas virzību un paredzamo gaidīšanas laiku rindā, kā arī ieteicamos apmeklējuma laikus, lai izvairītos no garām rindām.

Šobrīd aplikācija darbojas "E. Gulbja laboratorijās" (pašlaik aplikācija aktīva 35 filiālēs), kur iespējams iestāties rindā attālināti, no nākamās nedēļas būs iespēja pieteikties arī uz vizīti konkrētā laikā. Tāpat "Qticket" pakalpojumi ir ieviešanas procesā arī Pilsonības un Migrācijas lietu pārvaldē (PMLP), kur ar "Qticket" starpniecību ir iespēja pierakstīties uz vizīti attālināti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijai cerības uz sadarbību ar Kuveitu

, 11.11.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija ir ielikusi labu pamatakmeni turpmākās ekonomiskās sadarbības veidošanai ar Kuveitu, bet tālākie soļi jau esot atkarīgi no uzņēmējiem.

«No Kuveitas puses gan valdības, gan privātā sektora līmenī ir saņemts apstiprinājums par atvērtību un gatavību sadarboties. Tālākais ir uzņēmēju rokās, lai šo politisko pozitīvo signālu izmantotu kontaktu nodibināšanai un iepazīstināšanai ar Latvijas produkciju, pakalpojumiem un investīciju iespējām,» runājot par Latvijas delegācijas vizīti Kuiveitā uzsver ārlietu ministrs Māris Riekstiņš.

Noslēdzot oficiālo vizīti Kuveitā, 10.novembrī ārlietu ministrs Māris Riekstiņš kopā ar pavadošo Latvijas uzņēmēju delegāciju (A/S Air Baltic, Rīgas Brīvostas pārvalde, SIA ITERA Latvija, SWH Sets) tikās ar Kuveitas Tirdzniecības un rūpniecības ministru, Kuveitas Tirdzniecības un Rūpniecības kameras pārstāvjiem, kā arī Kuveitas Investīciju fonda vadību. Šo tikšanos ietvaros tika pārrunātas Latvijas un Kuveitas ekonomiskās sadarbības perspektīvas, savstarpēju tiešu kontaktu izveidošana starp abu valstu ieinteresētajiem uzņēmējiem konkrētos sektoros – enerģētikā, transporta un loģistikas, civilās aviācijas pārvadājumu jomā un informācijas tehnoloģiju nozarē, kā arī pieteikta Latvijas puses interese par farmācijas un pārtikas produktu eksportu uz Kuveitas Valsti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Uzņēmēji un nozaru asociācijas Saeimai prasa atlikt minimālo VSAOI ieviešanu

Db.lv, 02.06.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas lielākās uzņēmēju biedrības Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK), 53 uzņēmēju organizācijas un nozaru asociācijas ir nosūtījušas atklāto vēstuli Saeimas deputātiem, prasot atlikt minimālo valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) sistēmas ieviešanu ar 1. jūliju.

Saeimas deputātiem nosūtītajā vēstulē uzņēmēju organizācijas un nozaru asociācijas prasa Saeimas deputātus pieņemt likumprojektu, kas paredzētu minimālo VSAOI sistēmas spēkā stāšanās termiņa atlikšanu līdz brīdim, kad ekonomika ir atkopusies no Covid-19 krīzes ierobežojumiem, vienlaikus šajā laikā dodot iespēju labot konstatētos sistēmas brāķus.

Vēstulē tiek uzsvērts, ka jau nodokļu politikas izmaiņu izstrādes gaitā uzņēmumu organizācijas norādīja, ka jauna sociālās apdrošināšanas sistēma būtu izstrādājama ārpus valsts budžeta likumprojektu paketes, kā arī ļaujot ekonomikai atkopties pēc Covid-19 krīzes sakarā valdības noteiktajiem uzņēmējdarbības ierobežojumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ierodas delegācija no Krievijas Vologdas apgabala

Dace Preisa, 28.06.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 28.jūnijā, Rīgā ar atbildes vizīti ierodas Krievijas Federācijas Vologdas apgabala gubernators Vjačeslavs Pozgaljovs un uzņēmēju delegācija. Vizīte ilgs no 28.-30. jūnijam un tās ietvaros notiks Vologdas gubernatora tikšanās Latvijas amatpersonām un Latvijas-Vologdas biznesa forums. Rīt, 28. jūnijā paredzēta Volgodas apgabala gubernatora tikšanās ar Saeimas priekšsēdētāju I.Ūdri. Savukārt, 29.jūnijā notiks tikšanās ar Ministru prezidentu A.Kalvīti, Satiksmes ministru K.Peteru, Ekonomikas ministrijas valsts sekretāru K.Gerhardu, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas valsts sekretāri I.Kukuti un Rīgas Domes priekšsēdētāja vietnieku J.Birku. Tikšanās laikā tiks pārrunātas iespējas paplašināt Latvijas – Vologdas ekonomisko sadarbību. 29. jūnijā vizītes ietvaros notiks Latvijas – Vologdas biznesa forums. Vologdas apgabala biznesa delegācijā ir pārstāvēti mašīnbūves, kokrūpniecības, minerālmēslojumu ražošanas, tūrisma un tirdzniecības uzņēmumi. Vologdas apgabala gubernatora un viņa pavadošās delegācijas vizīti Latvijā koordinē Ekonomikas ministrija. Vologdas apgabala gubernatora vizīte ir atbildes vizīte uz Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra K.Gerharda darba vizīti Vologdā šā gada martā, kuras laikā K.Gerhards uzaicināja Vologdas apgabala gubernatoru V.Pozgaļovu un Čerpovecas mēru M.Stavrovki ar uzņēmēju delegāciju apmeklēt Latviju turpmākās sadarbības veicināšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tēmā - Jurašs, Dana Reizniece-Ozola un Martinsons

Sandris Točs, speciāli DB, 18.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Bija konkrēts brīdis, kad Juraša kungs pieteicās uz vizīti pie «donnas Danas». Viņš atnāca ar diezgan biezu mapīti. Tas bija tad, kad Finanšu policijā sākās reorganizācija.»

To intervijā DB saka bijusī Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes direktora vietniece un Izmeklēšanas daļas priekšniece Ļubova Švecova.

Advokāts Aldis Gobzems intervijā Dienas Biznesam runāja par «vilkačiem», kas tiesībsargājošajās iestādēs piesedz būtībā organizēto noziedzību. Viņš minēja tādu «zelta trijstūri», ko nozarē visi zinot, - Jurašs, Čerņeckis un Bunkus. Juris Jurašs ir bijušais augsta ranga KNAB darbinieks, Kaspars Čerņeckis un Kaspars Bunkus - augstas VID amatpersonas. Jūs ilgus gadus strādājāt VID Finanšu policijā, varat par to kaut ko teikt. Vai jūs lasījāt šo interviju?

Lasīju šo interviju ar interesi un apbrīnu par to, ka cilvēks tik drosmīgi stāsta objektīvi pastāvošas lietas. Varu teikt, ka 99,9% no Gobzema intervijā teiktā ir patiesība. Tikai tas drīzāk nav trijstūris, bet četrstūris vai patiesībā vēl sarežģītāka figūra. Varbūt tā drīzāk ir piramīda, kuras augšgalā ir viena figūra, bet pamatus stiprina vēl dažas. Un notiek aktīvs menedžments šīs trijstūra piramīdas ietvaros starp tajā ietilpstošajiem darboņiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Eksperts: Pārceļot pareizticīgo baznīcas patriarha Kirila vizīti, prezidents apliecinājis ticību «labajam Putinam»

LETA, 03.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rosinot pārcelt Krievijas pareizticīgās baznīcas galvas patriarha Kirila vizīti Latvijā uz rudeni, Latvijas prezidents Andris Bērziņš pierādījis, ka «dziļi sirdī tic labajam Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam» un tam, ka viņš līdz rudenim būs mainījis savu politisko un militāro stratēģiju, šādu uzskatu pauž Latvijas Universitātes (LU) politiskās komunikācijas profesors Ojārs Skudra.

Skudra norādīja, ka ar patriarha Kirila vizīti saistīti vairāki faktori, par kuriem nav skaidra Bērziņa nostāja. Krievijā baznīca ir vienota ar valsti, turklāt tā nav distancējusies no Krimas aneksijas, atzīmēja eksperts. Patriarhs Kirils iepriekš arī paudis, ka eiropeiskās vērtības viņam nav pieņemamas, un šāda Kirila pozīcija liek vaicāt, kādi ir Krievijas pareizticīgās baznīcas mērķi Latvijā.

Tāpat nav skaidrs, kad īsti rudenī notiktu pārceltā vizīte - pirms vai pēc Saeimas vēlēšanām. «Prezidentam jādefinē sava pozīcija, citādi sabiedrības aicinājumā paustās bažas par Bērziņa atbilstību prezidenta amatam nav kliedētas,» sacīja Skudra.

Komentāri

Pievienot komentāru
Signet Bank Kapitāla tirgus akadēmija

Nauda attīstībai ir pieejama, ir jāgrib to paņemt

Jānis Goldbergs, 31.08.2023

Bet, neskatoties uz to, ka bez bankas kredīta ir pieejami arī citi finansējuma veidi, uzņēmēju zināšanu par finansējuma veidiem trūkums bieži vien neļauj tās citas iespējas izmantot.

Roberts Idelsons, Signet Bank valdes priekšsēdētājs

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu tirgos naudas ir pietiekami, trūkst ambīciju paraudzīties aiz Latvijas robežām un zināšanu - tāds ir bankas, biržas un uzņēmēju pārstāvju trīspusējas diskusijas galvenais secinājums. Sarunā piedalījās biržas NASDAQ Riga vadītāja Daiga Auziņa-Melalksne, Latvijas Darba devēju konfederācijas prezidents un SIA Karavela valdes loceklis Andris Bite, kā arī Signet Bank valdes priekšsēdētājs Roberts Idelsons.

Kādas ir Latvijas uzņēmēju ambīcijas? Vai pašreizējo laiku var dēvēt par krīzi, kad jādomā par iespēju ne tikai iegādāties iekārtas vai būvēt jaunu cehu, bet arī par apvienošanos, pārņemšanu, ārvalstu tirgiem?

Andris Bite: Pirmkārt pateikšu tā, ka nekādas krīzes jau vēl nav. Ir neliela pabremzēšanās tai ballei, kas turpinājās divus gadus. Balle nebija slikta ražojošajai un eksportējošai sfērai. Protams, ir izņēmumi – tūrisms un viesmīlība. Tomēr jāteic, ka šobrīd notiek atgriešanās normālā stāvoklī. Jā, sākumā ir neliels kritiens, bet nedomāju, ka tas būs uz ilgu laiku.

Par uzņēmību un ambīcijām plašā spektrā runājot, ir jāsaka, ka ir vāji, tā patiešām vāji. Tas vēl būs maigi teikts. Manuprāt, ilgstoša biznesa vides nekopšana ir veidojusi aplamu uztveri sabiedrībā, tādēļ arī uzņēmēji realitāti redz slikti, visbeidzot, apejot apli, – arī no valsts puses uztvere ir aplama. Kopumā, runājot lauksaimniecības terminos, esam ieguvuši noplicinātu augsni, kurā nekas īsti negrib augt. Pārfrāzējot līdzību, ir maz tādu uzņēmēju, kuriem ir ambīcijas iet ārpus valsts, darboties plašāk, atņemt kādam tirgus, izveidot jaunus tirgus sev. Šī proporcija pret iedzīvotāju skaitu - aktīvie uzņēmēji pret kopskaitu - ir ļoti neliela. Kādēļ? Jau vēsturiski uzņēmējs nav mīlētākais pasažieris šajā kuģī – Latvija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kalvītis aizrunā Vīķes-Freibergas vizīti Maskavā

, 28.03.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinot darba vizīti Krievijā, Ministru prezidents Aigars Kalvītis ticies ar Krievijas Federācijas prezidentu Vladimiru Putinu, Db.lv informēja Valsts kanceleja.

Tikšanās laikā, kas notikusi draudzīgā un pragmatiskā gaisotnē, Aigars Kalvītis un Vladimirs Putins pārrunāja vakar Maskavā parakstīto Latvijas un Krievijas robežlīgumu un iespējamo līguma ratifikācijas laika grafiku abu valstu parlamentos.

Puses pārrunāja Latvijas un Krievijas ekonomisko sadarbību, problēmas, to iespējamos risinājumus un pievērsa uzmanību nākamajiem starpvalstu līgumiem, kurus nepieciešams sagatavot un parakstīt.

Sarunas laikā uzmanība bija veltīta sadarbībai enerģētikā - gan esošai situācijai, gan turpmākai perspektīvai.

Latvijas valdības vadītājs un Krievijas Federācijas prezidents apsprieda Eiropas Savienības (ES) un Krievijas sadarbību tirdzniecības jomā, jaunā ES un Krievijas līguma sagatavošanu un atzina, ka tā nepieciešamu abām pusēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Veidos Rīgas Enerģētikas aģentūru

, 23.11.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes Komunālo un dzīvokļu jautājumu komiteja šodien akceptēja Rīgas Enerģētikas aģentūras (REA) nolikuma projektu, Db.lv informēja Rīgas dome.

Tajā paredzēts, ka REA būs pašvaldības iestāde, kas tiks izveidota ar mērķi nodrošināt energoapgādes attīstības un energoefektivitātes paaugstināšanas vadību un koordināciju pašvaldībā, veidojot atbilstošas koncepcijas, programmas un projektus, kā arī īstenojot to ieviešanas uzraudzību, un nodrošināt informācijas pieejamību iedzīvotājiem.Patlaban pašvaldības funkcijas siltumapgādes organizēšanā veic Rīgas domes Komunālais departaments. Saasinoties energoapgādes situācijai Pasaulē un Eiropā, ir jāpārorientējas no energoapgādes vadības uz energopatēriņa vadību, maksimālu vietējo un atjaunojamo energoresursu izmantošanu un nopietnu darbu energoefektivitātes uzlabošanā. Jautājuma risināšanai Eiropas Savienības valstīs tiek veidotas pašvaldību lokālās un reģionālās Enerģētikas aģentūras, to skaits pārsniedz 380. Eiropas Savienība organizatoriski un finansiāli atbalsta Enerģētikas aģentūru veidošanu, uz kurām balstās Eiropas Savienības saistošo dokumentu enerģētikas jomā, tostarp, direktīvas par ēku energoefektivitāti un direktīvas par enerģijas galapatēriņa energoefektivitāti un energoefektivitātes pakalpojumiem ieviešanas organizēšana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Īrijas policija pirms Lielbritānijas karalienes vizītes atrod spridzekli

Jānis Rancāns, 17.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īrijas policija un armija, tikai dažas stundas pirms Lielbritānijas karalienes Elizabetes II vizītes kādā autobusā ir atradusi un neitralizējusi spridzekli, vēsta Lielbritānijas laikraksti.

Mājās izgatavota sprāgstviela tika atrasta autobusa bagāžas nodalījumā. Īrijas armija ir neitralizējusi sprāgstvielu un tās paliekas nodevusi policijai.

Lielbritānijas karaliene Elizabete un princis Filips Īrijā uzsāk četru dienu vizīti, kas ir pirmā Britu monarha vizīte simts gadu laikā. Karalienes vizīti pavada plaši drošības pasākumi.

Pret Lielbritānijas karalienes vizīti ir notikuši vairāki protesti, kuros demonstranti karalieni ir apveltījušu ar apzīmējumu «kaimiņš no elles».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas lielākās uzņēmēju biedrības Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) nodibinājusi Pierīgas un Rīgas uzņēmēju reģionālo padomi, kurā darbosies divas apakšpadomes – Pierīgas uzņēmēju apakšpadome un Rīgas pilsētas uzņēmēju apakšpadome. Padomes mērķis ir pārstāvēt uzņēmēju intereses konkrētajā reģionā, palīdzot sadarboties ar pašvaldībām risinot dažādus jautājumus, teikts paziņojumā medijiem.

LTRK Rīgas reģionālo padomi veidos divas apakšpadomes, kuru priekšsēdētāji būs arī padomes līdzpriekšsēdētāji. Par Pierīgas uzņēmēju apakšpadomes priekšsēdētāju ievēlēts Miks Balodis, kurš pārstāv Salaspils Uzņēmēju biedrību, bet viņa vietnieks būs Kārlis Bodnieks no Mārupes uzņēmēju biedrības. Savukārt par Rīgas pilsētas uzņēmēju apakšpadomes priekšsēdētāju kļuvusi Edīte Alksne, kura pārstāv Rīgas Uzņēmēju biedrību, bet viņas vietnieks būs Andris Božē no YIT Celtniecība.

«Mūsu viens no galvenajiem mērķiem, veidojot Pierīgas un Rīgas uzņēmēju reģionālo padomi, ir panākt likumdošanas izmaiņas, kas vērstas uz novadu attīstību, lai pašvaldības būtu ieinteresētas uzņēmējdarbībā un nomaksātie nodokļi atspoguļotu konkrētās vietas izaugsmi nevis līdzekļi aizplūstu prom,» saka Pierīgas un Rīgas uzņēmēju reģionālās padomes līdzpriekšsēdētājs Miks Balodis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Parex index: Latvijas uzņēmēju optimisms mazinās

, 10.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmēju attieksmē par valsts ekonomisko stāvokli notikusi būtiska optimisma mazināšanās, turklāt uzņēmēji sagaida, ka valsts tos atbalstīs ekonomiskajās grūtībās, liecina Parex bankas un sabiedrisko pētījumu uzņēmuma SKDS aptaujas Parex index dati par 2008.gada decembri.

Parex index rādītājs decembrī samazinājies par 6.15 punktiem, sasniedzot jaunu rekordu – 35.26 punktus. Parex index izveidots 2004.gadā un šajā laikā tik krasas izmaiņas uzņēmēju noskaņojumā iepriekš nav konstatētas.

"Pētījumu izmantosim, attīstot bankas pakalpojumus saviem klientiem, jo pašreiz gan privātpersonām, gan uzņēmējiem mainījušās prioritātes. Šie fakti būs noderīgi arī Latvijas valdībai, plānojot Eiropas Savienības fondu un Starptautiskā valūtas fonda līdzekļu piešķiršanu tautsaimniecības attīstības stimulēšanai," norāda Parex bankas valdes priekšsēdētājs Nils Melngailis.

2008.gada decembrī Parex index jau gandrīz par piecpadsmit punktiem ir nokrities zem neitrālā vērtējuma sliekšņa, par ko tiek uzskatīta 50 punktu atzīme. Pēdējo astoņu ceturkšņu laikā uzņēmēju vērtējums kopumā ir samazinājies gandrīz par vairāk nekā 25 punktiem, un kopš 2006.gada nogales tā kopējais skaitlis ir uzrādījis tikai kritumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Parex Index: strauji pieaudzis uzņēmēju optimisms

Ieva Mārtiņa, 05.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan kopējais uzņēmumu noskaņojums saglabājas negatīvs, šogad 1. ceturksnī piedzīvots lielākais uzņēmēju optimisma pieaugums kopš 2004.gada sākuma, liecina Parex Index pētījums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmējdarbības konfidences rādītāji 2022. gada oktobrī piekto mēnesi pēc kārtas negatīvi visās uzņēmējdarbības jomās. Rādītāji būvniecībā, pakalpojumu sektorā un mazumtirdzniecībā, salīdzinot ar septembri nedaudz uzlabojušies, bet apstrādes rūpniecībā uzņēmēju noskaņojums turpina pasliktināties liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) veikto konjunktūras apsekojumu dati.

Uzņēmējdarbības konfidences rādītāji raksturo vispārējo situāciju nozarē un tiek iegūti, veicot rūpniecības, būvniecības, mazumtirdzniecības un pakalpojumu nozaru konjunktūras apsekojumus. Ja rādītājs ir virs nulles, ir pozitīva uzņēmējdarbības vide, ja zem nulles – negatīvs uzņēmēju noskaņojums.

Mazumtirgotāju noskaņojums negatīvs, bet labāks nekā uzņēmējiem citās jomās

2022.gada oktobrī konfidences rādītājs mazumtirdzniecībā pēc sezonāli koriģētiem datiem bija - 1,2. Salīdzinot ar septembri, mazumtirgotāju noskaņojums uzlabojies par 0,5 procentpunktiem, un tā ir augstākā šī rādītāja vērtība kopš jūnija. Pēc sezonāli nekoriģētiem datiem, salīdzinot ar septembri, konfidences rādītājs pārtikas preču mazumtirdzniecībā samazinājies par 2,0 procentpunktiem, sasniedzot vērtību – 4,6. Oktobrī turpināja pasliktinājies arī degvielas mazumtirgotāju noskaņojums. Salīdzinot ar septembri, rādītājs samazinājies par 4,9 procentpunktiem un ir nokrities līdz - 13,9. Automobiļu, kā arī to rezerves daļu pārdošanā, apkopē un remontā noskaņojuma rādītāji noslīdējuši zem nulles, sasniedzot attiecīgi - 7,8 un - 7,4. Nepārtikas preču mazumtirgotāji oktobrī bijuši visoptimistiskākie, to noskaņojuma rādītājs joprojām ir pozitīvs un tā vērtība, salīdzinot ar septembri, nav mainījusies (3,5).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā 40% uzņēmēju plāno palielināt darbinieku algas; daļa uzņēmēju to varēs paveikt, pateicoties veiktajiem uzlabojumiem produktivitātē un investīcijām attīstībā. Tomēr liela daļa uzņēmēju norāda, ka algu kāpums ietekmēs uzņēmuma peļņu un cenas klientiem, liecina bankas Citadele sadarbībā ar SKDS veiktais Citadele Index pētījums.

No tiem, kas plāno algu palielinājumu, 50% uzņēmēju to var atļauties, pateicoties līdzšinējām investīcijām attīstībā un efektivitātes uzlabojumiem - liecina Citadele Index pētījums. Lielākā daļa jeb 60% uzņēmēju atzinuši, ka algu kāpums visdrīzāk samazinās uzņēmuma peļņu. Savukārt 52% uzņēmēju norādījuši, ka algu kāpuma dēļ ir tikušas vai tiks celtas cenas klientiem. To, ka algu kāpumu kompensēs ar cenu celšanu, visbiežāk norādījuši būvniecības nozares uzņēmumi (74%). Teju ceturtā daļa no tiem, kas plāno algu palielinājumu, jeb 23% uzņēmēju atbildējuši, ka algu palielināšana apdraud uzņēmuma darbību.

«Ir skaidrs, ka mūsdienās uzņēmēji darba tirgū konkurē ne tikai ar citiem Latvijā strādājošiem uzņēmumiem, bet ar visu pasauli un jo īpaši citām Eiropas valstīm. Iedzīvotāji var brīvi izvēlēties savu darba vietu teju jebkurā no valstīm. Tādēļ mums jārēķinās, ka arī konkurētspējīgam atalgojumam ir un arī turpmāk būs tendence pieaugt. Ilgtspējīgai uzņēmuma darbībai nepietiks ar izdevumu samazināšanu un darbinieku atalgojuma nodrošināšanu uz uzņēmuma peļņas rēķina. Risinājums ir investīcijas produktivitātes un procesu efektivitātes uzlabošanā. Piemēram, Citadeles kredītlīdzekļus uzņēmēji ir izmantojuši jaunāku un modernāku iekārtu iegādei, kas lielu daļu procesu ļauj automatizēt, kā arī ļauj palielināt ražošanas jaudu un ātrumu, izmantojot mazāk energoresursu,» saka bankas Citadele valdes locekle Santa Purgaile.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Latvijas vēstniecības kā uzņēmēju atbalsta punkts

Ārlietu dienests Latvijas eksportam , [email protected], 10.07.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēstniecība, kā zināms, ir institūcija, kas pārstāv valsts intereses citas valsts teritorijā. Latvijas vēstniecības ārvalstīs cilvēkiem parasti asociējas ar politisko diplomātiju, konsulārajiem jautājumiem un valsts reprezentāciju. Mūsdienās pieaugoši lielu lomu vēstniecību darbā iegūst ekonomiskās sadarbības sekmēšana jeb palīdzība Latvijas uzņēmējiem eksporta veicināšanā.

Ņemot vērā Latvijas stratēģisko mērķi veicināt ekonomisko sadarbību un eksportu un it īpaši šī brīža situāciju, Ārlietu ministrija par vienu no savām prioritātēm ir noteikusi ekonomisko interešu aizstāvību. Mūsu diplomātiskā dienesta iespējas palīdzēt Latvijas uzņēmējiem ir pietiekami plašas, un svarīgākais jautājums ir tas, lai uzņēmēji zinātu par atbalsta iespējām, ko mūsu valsts ārējo pārstāvniecību tīkls var piedāvāt.

Vispirms par "pārklājumu". Latvijai ir 35 vēstniecības, kuru uzdevums ir attiecību veidošana starp Latviju un savu rezidences valsti gan politiski, gan ekonomiski, kā arī veicinot starpnozaru kontaktus, t.sk. kultūras sakarus un nodrošinot konsulārās funkcijas. Papildus tam Latvijai ir 125 goda konsuli 60 pasaules valstīs (tuvāka informācija:www.mfa.gov.lv), tāpat 10 valstīs darbojas Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras pārstāvniecības (tuvāka informācija:www.liaa.gov.lv). Katra no tām ir "maza Latvija" svešā valstī, un tā var sniegt ievērojamu atbalstu uzņēmējiem. Te īpaši jāatzīmē, ka Latvijas goda konsuli paši bieži vien ir uzņēmēji ar plašu kontaktu tīklu, kas Latvijas biznesam var būt noderīgs - viņi darbojas daudzās valstīs, kur nav atvērtas Latvijas vēstniecības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Uzņēmēji: Valsts nodokļu politika ir uzņēmējdarbību visnegatīvāk ietekmējošais aspekts

Zane Atlāce - Bistere, 06.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vērtējot dažādus ar uzņēmējdarbību saistītus aspektus, uzņēmēju viedoklis ir drīzāk negatīvs nekā pozitīvs. Viskritiskāk uzņēmēji vērtē nodokļu likmes, apjomu un samaksas kārtību, liecina Citadele Index pētījums, kurā aptaujāti 750 uzņēmēji.

Latvijas nodokļu politiku kā ļoti sliktu vērtē 24% uzņēmēju, bet vēl 48% uzņēmumu vadītāju vai īpašnieku nodokļu likmes, apjomu un samaksas kārtību vērtē kā drīzāk sliktu. Nodokļu politiku kā ļoti labu novērtē vien 0,2% uzņēmēju.

Augsta neapmierinātība ir arī par pašvaldību atbalstu uzņēmējdarbībai – kā ļoti sliktu to novērtē 23% komersantu, bet kā drīzāk sliktu – 32% uzņēmumu vadītāju Kā ļoti labu pašvaldību sniegto atbalstu uzņēmējdarbībai saredz 1% uzņēmumu.

66% Latvijas uzņēmēju ir neapmierināti arī ar valsts un pašvaldību izvirzītajām regulējošām un administratīvajām prasībām uzņēmumiem. Tāpat negatīvi tiek vērtēta darbaspēka pieejamība, kā arī valsts un Eiropas Savienības atbalsts uzņēmējdarbībai. Šajā sadaļā īpaši negatīvi noskaņoti ir Latgales uzņēmēji, kur 49% uzņēmēju to vērtē kā drīzāk sliktu, bet 25%, kā ļoti sliktu. Pozitīvāko vērtējumu valsts un Eiropas Savienības atbalstu uzņēmējdarbībai saredz Vidzemes uzņēmēju – kā drīzāk labu vai ļoti labu to kopumā novērtē 27% vidzemnieku. Salīdzinoši pozitīvs noskaņojums ir arī Pierīgā, kur 24% uzņēmēju situāciju šajā sadaļā vērtē kā ļoti labu vai drīzāk labu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā laikā palielinās uzņēmēju atbalsts eiro ieviešanai, tomēr pagaidām iestāšanos eirozonā atbalsta mazāk par pusi uzņēmēju.

Pāreju uz eiro atbalsta 41,2% uzņēmēju, salīdzinājumā ar 34,6% uzņēmēju pērnā gada septembrī, liecina bankas Citadele un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktā uzņēmēju aptauja.

Vairāk nekā puse jeb 59% uzņēmēju, kas atbalsta eiro ieviešanu, ir uzņēmumi, kuru apgrozījums ir vairāk nekā 1 miljons latu. Tāpat atbalstu eiro ieviešanai vairāk pauž tie uzņēmumi, kas nodarbina vairāk nekā 10 darbinieku, šajās uzņēmēju grup ās atbalsts eiro ieviešanai pārsniedz 50%.

Lielāks atbalsts eiro ieviešanai ir eksportējošo uzņēmēju vidū. Pāreju uz eiro atbalsta 57% uzņēmēju, kuru darbība saistīta ar eksportu, un tikai 38% no uzņēmējiem, kuri strādā uz vietējo tirgu un neeksportē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas uzņēmēji dodas uz Indiju

Māris Ķirsons [email protected], 24.11.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru prezidenta biedra A.Šlesera oficiālās darba vizītes uz Indiju ietvaros, uz Indiju devusies Latvijas uzņēmēju delegācija, kuras darba vizīti organizē Latvijas Attīstības aģentūra. Uzņēmēju delegācijas vizītes Indijā mērķis ir labāk izpētīt potenciālās sadarbības iespējas ar Indiju, identificēt jaunus sadarbības virzienus un nodibināt biznesa kontaktus ar Indijas uzņēmējiem, norādīts Latvijas Attīstības aģentūras informācijā. Vizītes ietvaros Latvijas uzņēmēju delegācija apmeklēs Indijā lielāko starptautisko daudznozaru tirdzniecības izstādi India International Trade Fair-2003», kura no 14. līdz 27.novembrim notiek New Deli. Izstādes galvenās tēmas - metālapstrāde, elektronika, telekomunikācijas, IT, zinātne, jaunās tehnoloģijas, farmācija, medicīna, celtniecība, būvmateriāli, plastmasas un gumijas pārstrāde, vieglā rūpniecība, tekstils, mēbeles, rokdarbi, pārtikas industrija, lauksaimniecība, valsts un sabiedriskie pakalpojumi u.c. Paredzams, ka izstādē būs apskatāmas vairāk kā 7000 dalībnieku ekspozīcijas no Indijas un 25 citām valstīm. Izstādes organizatori prognozē, ka izstādi apmeklēs aptuveni 40 miljoni cilvēku no visas pasaules. Izstādes laikā notiks ,arī Latvijas un Indijas uzņēmēju divpusējās tikšanās. Vizītes darba programmas ietvaros Indijas Uzņēmējdarbības Federācija un Indijas Tirdzniecības un Rūpniecības kameru federācija Latvijas uzņēmējiem organizē arī individuālas biznesa tikšanās, vadoties no katra Latvijas uzņēmuma specifiskajām interesēm un priekšlikumiem. Uzņēmēju delegācijai būs arī atsevišķas (atbilstoši nozarēm) tematiskas programmas. Uzņēmēju delegācijas darba programmu nodrošināšanā ir iesaistītas arī Indijas ārlietu ministrija un ITPO (Indijas tirdzniecības veicināšanas organizācija), norādīts Latvijas Attīstības aģentūras informācijā. Latvijas uzņēmēju delegācijā ir pārstāvji no Liepājas pašvaldības, Rīgas un Ventspils brīvostām, Jelgavas tehnoloģiju parka, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, uzņēmumiem Laima, Staburadze, LEC, Baltmetāls, VEF-KTR, Natur Products, Dati, Forma Tres un EKO Reverss,norādīts Latvijas Attīstības aģentūras informācijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Latvijas transporta nozares uzņēmēji Čendu apmeklē pasaules vadošos auto un elektrotehnikas ražotājus

Dienas Bizness, 25.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretārs Kaspars Ozoliņš un transporta nozares uzņēmēju delegācija turpina vizīti – biznesa misiju – Ķīnā, apmeklējot Čendu, kas ir viens no svarīgākajiem ekonomikas, transporta, tirdzniecības, finanšu, kā arī elektronikas, IT tehnoloģiju un automašīnu ražošanas centriem Ķīnā, informē SM Sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Svikliņa.

Vizītes laikā delegācija tikās ar Čendu pilsētas vicemēru Liu Shoucheng, kurš ir atbildīgs par loģistikas un transporta jautājumiem Čendu. Latvijas puse informēja par Latvijas transporta un loģistikas infrastruktūras piedāvātajām iespējām un potenciālo sadarbību transporta jomā. Savukārt Vicemērs Liu prezentēja Čendu transporta nozares attīstības plānus, tostarp mērķi trīs gadu laikā Čendu uzcelt otru lidostu, uzsverot Čendu apņemšanos kļūt par vienu no nozīmīgākajiem transporta mezgliem Ķīnā un vārtiem uz Eiropu. Tāpat puses pārrunāja iespēju izveidot tiešo gaisa satiksmes savienojumu starp Rīgu un Čendu, Rīgai kļūstot par reģiona būtiskāko aviācijas mezglu un nodrošinot savienojumu starp Eiropu un Āziju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā par ietekmīgākajām uzņēmēju organizācijām tiek dēvētas Ārvalstu investoru padome Latvijā, LDDK un LTRK, kā arī Zemnieku saeima, piektdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Šonedēļ vadības vēlēšanas notika vairākās ietekmīgās uznēmēju organizācijās – LTRK (jauns padomes priekšsēdētājs – prezidents Aigars Rostovskis), LDDK (prezidenta amatu saglabāja ilggadējais vadītājs Vitālijs Gavrilovs), kā arī LIKTA (amatu saglabāja Signe Bāliņa). Jāpiebilst, iepriekšējos gados nebija vērojama tik aktīva interese par dalību šajās organizācijas, taču šobrīd situācija ir mainījusies un vērojamas pat cīņas par amatiem.

Uzņēmēju organizāciju pēdējo 25 gadu laikā ir saradies daudz, tomēr ietekmīgāko loks nav visai plašs. Minētās nevalstiskās organizācijas var uzskatīt par sava veida ekstralīgas spēlētājām, kam seko nozaru uzņēmēju asociācijas un apvienības, kuras bieži ir arī šo premjerlīgas spēlētāju biedri. To vidū par ietekmīgākajām tiek dēvēta Latvijas Komercbanku asociācija, kura savu «varēšanu» pierādīja arī saistībā ar parlamentāriešu vairākuma lēmumu nolikto atslēgu principa ieviešanu Latvijā, kas rezultējās ar grozījumiem. Līdzīgi rīkojas arī Zemnieku saeima un LOSP, Latvijas Meža īpašnieku biedrība, kuru vadītāji vai pārstāvji neizlaiž nevienu šīm organizācijām svarīgu jautājumu. Lai arī parlamenta mājā retāk var redzēt būvnieku, tirgotāju, autopārvadātāju, tranzītbiznesa, kokrūpnieku, pārtikas uzņēmumu, IT, metālapstrādātāju un citu nozaru asociāciju pārstāvjus, tomēr tas nenozīmē, ka tie nebūtu ietekmīgi, bet gan to, ka šīs organizācijas vairāk darbojas nevis likumu pieņēmēju līmenī, bet gan krietni agrīnākā stadijā, kad vēl tikai top dokumenti, kuri agrāk vai vēlāk nonāks uz konkrēta ministra galda vai valdības darbakārtībā. Šāda taktika ļauj atrasties «ēnā», vienlaikus spējot panākt labvēlīgu (ja ne citādi, tad neitrālu) lēmumu pieņemšanu. Jārēķinās, ka pēc Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā daudzi svarīgi lēmumi, kas ietekmē uzņēmējus Latvijā, tiek pieņemti Briseles un Strasbūras kabinetos, tāpēc arvien svarīgāka kļūst uzņēmēju organizāciju sabiedroto meklēšana citās ES dalībvalstīs, kā arī mēģinājumi izmantot attiecīgo nozaru Eiropas asociācijas – konfederācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Pāreju uz eiro atbalsta gandrīz puse uzņēmēju

Jānis Rancāns, 25.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas pāreju no lata uz eiro patlaban atbalsta gandrīz puse uzņēmēju, liecina bankas Citadele un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS šā gada jūnijā veiktā uzņēmēju aptauja Citadele Index.

Šobrīd Latvijas pāreju uz eiro atbalsta 48,8% uzņēmēju, liecina aptauja. Savukārt šā gada martā to atbalstījuši 44,9% uzņēmēju, bet pirms nepilna gada – 2012. gada septembrī - vien 34,6% uzņēmēju.

Aptaujā secināts, ka vislielākais atbalsts eiro ieviešanai ir lielo uzņēmumu vidū – 74% uzņēmēju pārstāv uzņēmumus, kuru apgrozījums ir lielāks par vienu miljonu latu. Pieaudzis atbalsts eiro ieviešanai Latvijā ir arī to uzņēmumu vidū, kas nodarbojas ar eksportu. Gada pirmajā ceturksnī veiktajā pētījumā atbalsts eiro ieviešanai eksportējošo uzņēmēju vidū bija 48%, bet šobrīd tas sasniedzis jau 63%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pāreju uz eiro atbalsta 51% uzņēmēju, kas ir par 16,4 procentpunktiem vairāk nekā pagājušā gada septembrī, liecina bankas Citadele un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS septembrī veiktā uzņēmēju aptauja Citadele Index.

Jūnijā eiro ieviešanu atbalstīja 48,8% uzņēmēju, taču pirms gada – 2012.gada septembrī to atbalstīja vien 34,6% uzņēmēju. Vislielākais atbalsts eiro ieviešanai ir lielo uzņēmumu vidū - no uzņēmumiem, kuru apgrozījums ir lielāks par vienu miljonu latu, eiro ieviešanu atbalsta 80%. Savukārt raugoties pēc darbinieku skaita uzņēmumā, visvairāk eiro ieviešanu atbalsta uzņēmumi ar 50 līdz 249 darbiniekiem jeb 71% no šiem uzņēmumiem.

«Kopš šīs aptaujas sākuma pirms gada, uzņēmēju atbalsts eiro ir mērķtiecīgi pieaudzis,» saka bankas Citadele galvenais ekonomists Zigurds Vaikulis. «Šo tendenci daļēji var izskaidrot ar pieraduma faktoru, vienlaikus gribētos ticēt, ka arvien vairāk uzņēmēju eiro ieviešanā ir saskatījuši sagaidāmus taustāmus, pozitīvus ieguvumus savam konkrētajam uzņēmumam,» norāda eksperts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

LTRK Ekonomikas indeksa vērtība 2020. gada 3. ceturksnī joprojām atrodas zem 50 punktu robežas - tā ir 41.69 punkti, kas liecina par vidēju uzņēmēju pesimismu. Indeksa vērtība šī gada 1. ceturksnī bija 38.50 punkti, taču pirms tam vēl zemāka indeksa vērtība novērota tikai 2009 gadā, liecina Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktais 2020.gada 3.ceturkšņa pētījums "LTRK Ekonomikas indekss".

Kā 2020.gada 1.ceturksnī, tā arī šajā vērojams pesimistisks noskaņojums visās uzņēmumu grupās un tautsaimniecības jomās. Salīdzinoši mazāk pesimistiski noskaņoti tirdzniecības uzņēmumu vadītāji, kā arī būvniecības un ražošanas jomu uzņēmumu vadītāji, bet vispesimistiskāk noskaņoti pakalpojumu jomas uzņēmumu vadītāji.

Pētījuma autori uzsver, ka uzņēmēju atbildes ir iegūtas laika posmā no šī gada 23. septembra līdz 20. oktobrim, kad Covid-19 saslimšanas gadījumu skaits vēl nebija tik augsts kā oktobra beigās, novembra sākumā. Tādējādi šī brīža situācija, iespējams, atšķiras no publicētā LTRK Ekonomikas indeksa 3.ceturkšņa rādītājiem ar lielāku piesardzību un mazāku optimismu uzņēmēju vidū.

Komentāri

Pievienot komentāru