Citas ziņas

Pabriks: Latvijai ir jāmāk aizstāvēties

Jānis Rancāns, 04.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas drošības līmenis ir atkarīgs no ekonomiskās stabilitātes Eiropā. Ja Eiropā krītas pirktspēja un eksports – arī Latvija jūt atbalsis no krīzes. Patlaban Eiropa nav tik stabila kā pirms desmit gadiem, un Latvijai ir jāmāk sevi aizstāvēt, uzskata Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks

«Ja šie ekonomiskie un politiskie izaicinājumi ies tālāk, mums jāmāk aizstāvēties,» raidījumā Dienas rīts sacīja ministrs. Sarunā viņš norādīja uz pieaugušo Krievijas bruņoto spēku koncentrāciju gar Baltijas robežām. Ministrs arī uzsvēra, ka Eiropas vēsturē vienmēr bijuši konflikti un nevarot teikt, ka nav šobrīd šādu apdraudējumu.

Runājot par finansējuma palielināšanu aizsardzībai līdz 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP), A. Pabriks norādīja, ka naudu paredzēts izlietot dalībai starptautiskajās operācijās, ieguldīt Latvijas pašaizsardzības sfērās, kā arī veicināt armijas civilo sadarbību un palīdzību sabiedrībai. Ministrs skaidroja, ka lielākās investīcijas paredzēts veikt 2014. – 2016. gadā.

Komentējot Latvijas dalību starptautiskajā operācijā Afganistānā. viņš skaidroja, ka šī kara veiksmīgs noslēgums sabiedroto izpratnē ir tāds, kad no valsts var aiziet un tajā paliek stabila politiskā situācija un ekonomikas izaugsme. Šajos virzienos patlaban progress ir panākts.

«[Afganistānas] viens izaicinājums – ko valsts spēj ražot un no kā dzīvot, bet otrs – vai spēj panākt centrālu valdību. Vēsturiski viņa bijusi nestabila. Mums jāatrod modelis, kas spēj garantēt stabilitāti, kā arī iespēju, kur valsts var smelties budžetu – pašlaik viņa sevi nespēj uzturēt,» sacīja A. Pabriks.

Tāpat ministrs norādīja, ka pēc sabiedroto spēku izvešanas no Afganistānas valstī paliks diezgan liels skaits starptautisko ekspertu un instruktoru.

Maijā Saeima vienbalsīgi apstiprināja valsts aizsardzības koncepciju, kas cita starpā paredz līdz 2020. gadam palielināt finansējumu aizsardzībai līdz 2% no IKP.

Komentāri

Pievienot komentāru