Pasaulē

Pabriks: pēc sprādzieniem Bostonā, secinājumi jāizdara arī Latvijai

Dienas Bizness, 17.04.2013

Jaunākais izdevums

Pēc sprādzieniem Bostonas maratonā, savi secinājumi par drošību masu pasākumos ir jāizdara arī Latvijai, atzina aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Sarunā ar Latvijas Radio ministrs norādīja, ka secinājumi ir jāizdara noteikti – sabiedrībai jāatceras, ka vienmēr ir iespējami negatīvi pārsteigumi. «Latvijas cilvēkiem ir jāsaprot, ka neviens nekad nav pilnībā pasargāts,» sacīja A. Pabriks.

Ministrs atzina, ka sprādziena mērķis bija ievainot un iebaidīt cilvēkus, par ko liecina tas, ka spridzeklis bija piepildīts ar šrapneļiem, kas sprādziena laikā ievainoja apkārt esošos cilvēkus.

Aizsardzības ministrs pieļāva, ka secinājumi jāizdara arī Krievijai, kas nākamajā gadā rīkos Soču ziemas olimpiskās spēles, jo pilsēta atrodas tuvu nemierīgajam Kaukāza reģionam.

Db.lv jau vēstīja, ka pirmdien Bostonas maratona laikā nogranda divi sprādzieni, kuri laupīja trīs cilvēku dzīvības, bet vairāk nekā 140 tika ievainoti. Par notikušo neviens pagaidām nav uzņēmies atbildību. ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) uzbrukumu izmeklēšanu ņēmis savās rokās.

Savukārt, runājot par sasprindzinājumu Korejas pussalā, aizsardzības ministrs norādīja, ka tas sasniedzis tādu līmeni, ka Ziemeļkorejai vairs neesot kur atkāpties un ir ieskandināta komunistiskā režīma beigu fāze. Pasaulei arī jāgatavojas dienai, kad komunistiskā režīma vairs nebūs un abas Korejas apvienosies, kas būs vēl smagāka, nekā savulaik Rietumvācijas un Austrumvācijas kļūšana par vienu valsti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Ekonomiskie rādītāji tieši nesaistās ar katras ģimenes budžetu, tāpēc to izaugsmi neizjūt uzreiz,» jautāts par to, kāpēc iedzīvotāji nepieredz to izaugsmi, par kuru runā politiskajās aprindās un kuras dēļ Latvijas attīstību dēvē par veiksmes stāstu, norādīja Eiropas Savienības (ES) attīstības komisārs Andris Piebalgs.

«Jebkurai izaugsmei ir jāatsaucas uz tām iedzīvotāju grupām, kas ir mazāk nodrošinātas. Tas nozīmē, ka jābūt vienlīdzīgai nodokļu sistēmai,» sacīja komisārs diskusijā par Eiropas nākotni. Tikmēr aizsardzības ministrs Artis Pabriks piebilda, ka ne jau labi ekonomiskie rādītāji ir pašmērķis, bet gan tas, lai cilvēki izjustu izaugsmi.

Diskusijā pārrunāja ES konkurētspēju ar ASV un Ķīnu, ņemot vērā, ka ES pastāv augsti sociālie izdevumi. A. Piebalgs uz šīm bažām atbildēja, ka «sociālais modelis ir jāpatur»«, jo tas iedzīvotājiem ļauj dzīvot labklājīgi. Komisārs uzsvēra, ka sociālais modelis ir tas, ka iedzīvotājus piesaista Eiropai, bet diemžēl citās jomās tā atpaliek no citiem reģioniem, piemēram, ASV. «ES zaudē konkurētspēju, jo enerģijas izmaksas ir pārāk augstas. Mums ir arī zema konkurētspējība izglītībā un zinātnē. Pat Eiropas labākās augstskolas reitingos atrodas zemāk par ASV augstākās izglītības iestādēm,» sacīja A. Piebalgs, piebilstot, ka bažas, ka ASV un Ķīna var apsteigt Eiropu, ir pamatotas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima 2019.gada 23.janvārī ar 61 balsi apstiprināja jauno valdības sastāvu.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.

Kariņš dzimis 1964.gadā ASV, precējies un ir četru bērnu tēvs.

Kariņam ir augstākā izglītība - 1988.gadā viņš beidzis Pensilvānijas Universitāti ASV, iegūstot humanitāro zinātņu bakalaura grādu ar specialitāti lingvistikā. 1996.gadā viņš absolvējis Pensilvānijas Universitāti, kļūstot par filozofijas doktoru ar specialitāti lingvistikā.

Kariņš nekandidēja 13.Saeimas vēlēšanās. Tomēr pēc diviem neveiksmīgiem mēģinājumiem uzticēt veidot valdību Jaunās konservatīvās partijas līderim Jānim Bordānam un partijas «KPV.LV» premjera amata kandidātam Aldim Gobzemam, Valsts prezidents Raimonds Vējonis jaunā Ministru kabineta veidošanu uzticēja partiju apvienības «Jaunā Vienotība» virzītajam premjera amata kandidātam Kariņam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Politika

Pabriks atsakās pildīt veselības ministra pienākumus un iesaka to darīt pašam Kariņam

LETA, 05.01.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) nevēlas būt veselības ministra pienākumu izpildītājs un uzskata, ka veselības nozares vadīšana patlaban jāuzņemas pašam premjeram Krišjānim Kariņam (JV).

Pabriks aģentūrai LETA teica, ka par premjera paziņojumu attiecībā uz veselības ministres Ilzes Viņķeles (AP) demisijas pieprasījumu ir dubults pārsteigums. Pirmkārt, Pabrikam pārsteigums esot par to, ka premjers tik negaidīti, neinformējot koalīcijas partnerus, ir pieprasījis Viņķeles demisiju. Otrkārt, pārsteigums esot par to, ka, neparunājot ar pašu Pabriku, premjers publiski paziņojis, ka viņš būs Viņķeles aizvietotājs.

"Es nebūšu veselības ministra aizvietotājs. Es domāju, ka, par spīti kompetencēm un aizsardzības resorā esošajai labajai kārtībai un organizētībai, es uzskatu, ka man ir pienākums no šī goda atteikties. Tāpat, ņemot vērā, ka koalīcija sastāv no piecām partijām un vienmēr ir grūtības ar koordināciju, man nav tādu mehānismu, kā es varētu efektīvi īstenot to politiku, ko vēlētos veselībā un kādu vēlētos arī premjers," uzsvēra Pabriks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ziemeļkoreja paziņojusi, ka pēc 10.aprīļa tā nevarēs garantēt ārvalstu vēstniecību drošību

LETA, 06.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļkoreja nosūtījusi vēstuli vairākām Eiropas valstīm, brīdinot, ka pēc 10.aprīļa tā nevarēs garantēt Phenjanā esošo ārvalstu vēstniecību drošību.

«Viņu paziņojumā teikts, ka no 10.aprīļa Ziemeļkorejas valdība konflikta gadījumā nevarēs garantēt valstī esošo vēstniecību un starptautisko organizāciju drošību,» apstiprināja Lielbritānijas Ārlietu ministrijas pārstāve. «Mēs saprotam, ka ziemeļkorejieši vaicā, vai vēstniecību darbinieki plāno doties prom, nevis iesaka viņiem aizbraukt.»

«Viņi aicināja sanāksmē klātesošās vēstniecības un organizācijas līdz 10.aprīlim informēt viņus, kāda veida palīdzība tām būs nepieciešama no KTDR (Korejas Tautas Demokrātiskās Republikas), vai tās vēlas tikt evakuētas no KTDR vai arī tikt pārceltas citviet,» skaidroja Lielbritānijas Ārlietu ministrijas pārstāve.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ASV armijas mācībās izspēlē Ziemeļkorejas sabrukumu

Jānis Rancāns, 27.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļkorejas režīma sabrukuma gadījumā, lai tās kodolieroču arsenālam neļautu nokļūt kādas trešās puses rīcībā, ASV valstī būtu jāizvieto aptuveni 90 tūkstoši karavīru, secināts ziemā notikušu militāro mācību laikā.

Militāro mācību Unified Quest laikā ASV armija izspēlēja scenāriju, kurā sabrūk ar kodolieročiem bruņots, ksenofobisks, krimināls ģimenes režīms, kas ar dzelzs dūri pārvaldījis pār noslēgtu sabiedrību un kurš sabrūkot zaudējis kontroli pār savu kodolarsenālu. Lai gan ASV armija neatklāj, vai šāda situācija modelēta par pamatu ņemot reālo pasaules politisko situāciju, tomēr ietekmīgais medijis Defense News, atsaucoties uz mācībās izmantotajām kartēm, norāda, ka to mērķis bijis Ziemeļkoreja.

Mācībās secināts, ka kontroles pārņemšana Ziemeļkorejā nebūtu viegls uzdevums. Lai sabrukušajā valstī ierastos ASV bruņoto spēku kontingents divu divīziju apmērā, būtu nepieciešamas 56 dienas. Ziemeļkorejas kodolobjekti atrodoties apdzīvotās vietās, vai arī tiešā to tuvumā, kas to kontrolēšanu padarītu par sarežģītu uzdevumu. Mācībās secināts arī, ka ASV bruņotajiem spēkiem Ziemeļkorejā būtu daudz uzmanības un pūļu jāvelta humanitārajiem uzdevumiem, kas ietekmētu spējas veikt militāros manevrus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļkoreja paziņojusi par plānu anulēt ar Dienvidkoreju noslēgto neuzbrukšanas paktu, tādējādi reaģējot uz stingrākām ANO sankcijām pret komunistisko režīmu. Tikmēr Dienvidkoreja piedraudējusi, ka veiks stingrus pretpasākumus, ja tiks apdraudēta tās pilsoņu drošība.

Februārī Ziemeļkoreja veica kodolizmēģinājumu, uz kuru reaģējot ANO Drošības padome pieņēma jaunas pret komunistisko režīmu vērstas sankcijas. Sankciju ietvaros paredzēts stingrāk vērsties pret Ziemeļkorejas diplomātu aktivitātēm, naudas pārskaitījumiem un komunistiskajai valstij liegt importēt luksusa preces.

Sankcijas tika pieņemtas vienbalsīgi un par tām balsojusi arī Ķīna, kas iepriekš parasti pret Ziemeļkoreju izturējās iecietīgi. Lai gan ASV jau pavēstījusi, ka jaunie ierobežojumi Ziemeļkorejai «kodīs sāpīgi», izskanējusi arī kritika, ka ar tiem nekas netiks panākts, jo pret režīmu arī iepriekš noteiktās sankcijas netraucējušas izstrādāt raķešu tehnoloģijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apvienības Attīstībai/ Par! kampaņa pret lielāko oponentu kopē populistu retoriku, otrdien raksta laikraksts Diena.

Par apvienības Attīstībai/ Par! (A/P) priekšvēlēšanu kampaņas virzītājelementu pēdējā mēnesī pirms 14. Saeimas vēlēšanām kļuvusi agresīva kampaņa pret premjeru Krišjāni Kariņu un viņa pārstāvēto Jauno Vienotību (JV). Kampaņa, pēc formas un satura soctīklos un publiskajā vidē kopējot populistisko politisko spēku retoriku. Vadošo kandidātu savstarpējās cīņas un nesaprašanās ar Vienotību un JV gan sakņojas senākos notikumos.

Kritizē Kariņu

A/P programmā teikts, ka "valsts var ilgstoši "iestrēgt" savā attīstības līmenī, iekļūt "attīstības slazdā", bieži dēļ strukturālajai transformācijai nepieciešama darbaspēka vai infrastruktūras kritiskās masas trūkuma". Vērojot A/P kampaņu, jāsecina, ka slazdi ir vairāki. Kampaņa arogancē atgādina ASV vēlēšanas – atrast sabiedrībai sāpīgu tēmu (apkure, drošība utt.) un tad vainot oponentu. Internetā redzami "dzelteni" Arta Pabrika un Jura Pūces video, kur visai tieši ar pirkstu rāda uz K. Kariņu. Kampaņā aktīvi piedalās arī Daniels Pavļuts, kurš daudz kritizēts saistībā ar Covid-19 krīzes risinājumiem. Viņš tagad kopā ar partijas kolēģiem izmanto visai radikālas nomelnošanas metodes pret premjeru, kura valdībā pats strādā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Attīstībai/Par" (AP) politiķa Jura Pūces demisionēšana no vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amata ir nopietns zaudējums valdībai, šādu viedokli šorīt LTV "Rīta panorāmā" pauda AP politiķis, aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Pabriks atzina, ka Pūces izdarītais - nepamatota bezmaksas stāvvietu atļaujas izmantošana un melošana par to - nebija pareizi, taču "svaru kausos" esot jāieliek abas puses - gan jāvērtē pārkāpuma smagums, gan Pūces devums valdībā. Pabrika skatījumā, valdībā Pūce esot paveicis "gadsimta reformu" - pašvaldību administratīvi teritoriālo reformu.

Pūce nolēmis atkāpties no ministra amata 

Juris Pūce (AP) nolēmis atkāpties no vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra...

Kā pirmo kandidātu uz reģionālās attīstības ministra amatu Pabriks joprojām nosauca Artūru Tomu Plešu (AP), jo krīzes laikā nevajadzētu pārāk ilgi gaidīt, lai Ministru kabinets varētu turpināt pilnvērtīgi strādāt.

Taujāts, vai Pūcem būtu jāatsakās arī no Saeimas deputāta mandāta, Pabriks nepiekrita šādam aicinājumam, sakot, ka tā ir "plaša diskusija par saikni starp politiku un morāli".

Savukārt komentējot no partijas aizgājušā Māra Mičerevska pārmetumus, ka "Latvijas attīstībai" ziedotā nauda sākotnēji esot nākusi no sponsoriem, kas savukārt sadalīta biedriem ziedojumu veikšanai, un ka daļu sponsoru naudas paturot LA valdes loceklis Edgars Jaunups, Pabriks uzsvēra, ka tie pašlaik esot pārmetumi bez seguma. Viņš mudināja, lai atbildīgās iestādes tos izmeklē un "tad paskatīsimies, kuram ir taisnība".

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pirms jauna premjera nominēšanas prezidents vēlas vēlreiz tikties ar partijām

LETA, 20.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Svarīgi saprast, kuras partijas ir gatavas veidot koalīciju, tāpēc pirms jauna premjera nominēšanas Valsts prezidents Raimonds Vējonis plāno vēlreiz tikties ar parlamentā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem.

Kā otrdien pēc tikšanās ar Vējoni žurnālistiem sacīja apvienības «Attīstībai/Par!» premjera amata kandidāts Artis Pabriks, pašlaik partiju nesaprašanās nav par vienu vai otru premjera amata kandidātu, bet gan par to, vai šīs partijas var vienoties par darbu valdībā. Līdz ar to arī prezidents šodien vai rīt vēlētos tikties ar Saeimā pārstāvētajām partijām, piebilda Pabriks.

Viņš norādīja, ka saruna par koalīcijas veidošanu būtu jāsāk visiem sešiem politiskajiem spēkiem, proti, visām parlamentā ievēlētajām partijām, izņemot «Saskaņu».

Prezidents pašlaik neapsverot domu par ārkārtas vēlēšanām. Šāda iespēja nav prezidenta plānā un nebūs, akcentēja Pabriks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) rosina vakcīnu loģistiku uzticēt bruņotajiem spēkiem.

Ceturtdien valdības sēdes laikā premjers pauda neizpratni par to, ka vakcinācijas procesā "esam pakļauti nezināmiem un ne pārāk atbildīgiem privātiem pakalpojuma sniedzējiem".

"Vai nav pienācis laiks pateikt - pietiek? Mums ir bruņotie spēki. Mēs otrreiz nevaram šādi riskēt, tāpēc pārņemam procesu valsts uzraudzībā," mudināja Kariņš.

Premjers pauda sašutumu, ka valsts izdod naudu reklāmai, bet nevar nodrošināt vakcinācijas procesu. "Mēs esam izsmiekls," secināja premjers.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) atbalstīja Ministru prezidenta viedokli par vajadzību vakcināciju piegādē iesaistīt armijas spēkus. Linkaits pauda, ka nav skaidrs, kā sistēma ar dažādiem piegādātājiem varētu darboties pie masu apjomiem, kā arī vai šādu piegādātāju vispār būs pietiekami daudz, lai nodrošinātu vajadzīgo loģistikas pakalpojumu apjomu vēlākajos vakcinācijas posmos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizsardzības ministrija (AM) rosinās Latvijā veidot militāro kadetu skolu, intervijā LNT raidījumā «900 sekundes» atklāja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Ministrs stāstīja, ka šajā skolā jaunieši varēs iestāties pēc 9.klases un papildu vidusskolas tēmām apgūt militāro mācību. Pēc viņa teiktā, šādu pieeju īsteno daudzas citas Eiropas valstis un arī ASV.

Līdz ar to AM arī lūkosies pēc starptautiska partnera. Pabriks pieļāva, ka šis partneris varētu būt ASV, bet neizslēdza arī citus variantus. «Mēs vēlamies, lai šī būtu augstas klases kadetu skola,» uzsvēra Pabriks.

Skolu plānots veidot Kurzemē, senajā Rudbāržu muižā, kas atrodas netālu no jaunas militārās infrastruktūras, armijas poligoniem Kurzemē, sacīja Pabriks.

«Es ceru, ka tā būs jauna tradīcija Latvijas militārajā sagatavošanā un arī militārajā vēsturē,» uzsvēra ministrs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) ceturtdien ir parakstījis rīkojumu par veselības ministres Ilzes Viņķeles (AP) atbrīvošanu no amata un Ministru prezidenta biedra, aizsardzības ministra, Arta Pabrika (AP) iecelšanu par veselības ministra pienākumu izpildītāju uz laiku, kamēr Saeimā tiks apstiprināts jauns veselības ministrs.

Premjera birojā aģentūru LETA informēja, ka Ministru prezidents pirms rīkojuma parakstīšanas sazinājās ar Viņķeli, pasakoties viņai un viņas komandai par līdzšinējo darbu.

Tāpat Ministru prezidents ir informējis Pabriku, ka, ņemot vērā līdzšinējo praksi un viņa kā ministra lielo pieredzi, nozīmēs viņu par veselības ministra vietas izpildītāju uz laiku līdz jauna ministra apstiprināšanai amatā.

Ministru prezidenta rīkojums stājas spēkā no tā parakstīšanas brīža.

Pabriks aģentūrai LETA teica, ka vakar viņam bijusi saruna ar premjeru un šorīt bijusi otra sazināšanās ar Kariņu.

Vakar Pabriks premjeram izskaidrojis iemeslus, kāpēc nevēlas uzņemties veselības ministra pienākumus, jo uzskata, ka šādā krīzes situācijā galvenā prioritāte ir nodrošināt iedzīvotāju vakcināciju 24/7 režīmā. Šāda tipa koordināciju vislabāk var īstenot premjers, jo tas prasa dažādu institūciju savstarpējo sadarbību, uzskata Pabriks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizsardzības ministrija patlaban risina jautājumu par vēl vienas starptautiskas militārās bāzes izveidošanu Latvijā, apliecināja Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Pagājušajā nedēļā Baltijas valstu premjeru izplatītajā paziņojumā teikts, ka, lai nodrošinātu pastāvīgu sabiedroto spēku klātbūtni Baltijas valstīs, būtu nepieciešamas trīs kaujas gatavībā esošas divīzijas - pa vienai katrā Baltijas valstī, kas nozīmētas kolektīvai aizsardzībai un spēj integrēt vietējos nacionālos aizsardzības spēkus.

Komentējot paziņojumā pausto, Pabriks teica, ka līdz divīzijas izvietošanai ir pietiekami "garš solis" ejams, tomēr cerams, ka vasarā gaidāmajā NATO samitā Madridē tiks pieņemti lēmumi par alianses ģenerālsekretāra Jensa Stoltenberga piedāvājumu, proti, katrā Baltijas valstī izvietot pa brigādei.

"Un tikai ilgtermiņā varam runāt, ka šī brigādes attīstās līdz divīzijas līmenim. Domāju, ka šajā samitā vēl nenolems par divīzijām, bet sākums ir par brigādi," uzsvēra Pabriks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Korejas pussalā pieaug sasprindzinājums

Jānis Rancāns, 11.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļkoreja un Dienvidkoreja uzsākušas militārās mācības, tādējādi saspīlējumu Korejas pussalā padarot vēl asāku. Tikmēr Ziemeļkoreja izpildījusi savu solīto un slēgusi tiešo telefona līniju ar dienvidiem.

Aizvadītajā nedēļā Ziemeļkoreja veltīja skarbus vārdus savam dienvidu kaimiņam, kā arī pavēstīja, ka atteiksies no 1953. gadā noslēgtā pamiera līguma ievērošanas, kā arī pārtrauks ievērot neuzbrukšanas paktus. Patlaban Dienvidkoreja sarīkojusi militāro mācību otro daļu, savukārt aizvadītajā nedēļā, kad dienvidi rīkoja mācību pirmo daļu, Ziemeļkoreja arī draudēja ar kodoltriecienu.

Neskatoties uz Ziemeļkorejas aizvadīto dienu draudiem, komunistiskā režīma darbības neliecina par draudu īstenošanu, raksta Wall Street Journal. ASV un Dienvidkorejas rīkotajās mācībās piedalās desmit tūkstoši dienvidkorejiešu karavīru un vairāk nekā trīs tūkstoši ASV militārpersonu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļkoreja otrdien veikusi jaunu kodolizmēģinājumu, reģistrējot 4,9 balles spēcīgus pazemes grūdienienus, pavēstījusi Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija.

Kodolizmēģinājuma veikšanu apstiprinājusi arī pati Ziemeļkoreja. Phenjana norādījusi, ka izmēģināta «miniatūra» kodolbumba un izmēģinājums noticis «drošā un perfektā veidā». Ziemeļkoreja jau iepriekš veikusi kodolizmēģinājumus. Tas notika 2006. un 2009. gadā.

Pazemes grūdienu epicentrs atradies Ziemeļkorejas kodolizmēģinājumu poligona tuvumā, vēsta Reuters. Pirmdien Ziemeļkoreja, kas aizvadītajās nedēļas solījusi sarīkot kodolizmēģinājumu, informēja Ķīnu un ASV par saviem nodomiem to paveikt jau tuvākajā laikā.

Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija aplēsusi, ka pazemes grūdienus Ziemeļkorejā varētu būt izraisījis sešas līdz septiņas kilotonnas jaudīgs sprādziens.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ASV brīdina Ziemeļkoreju par pietuvošanos «bīstamai robežai»; Ziemeļkoreja nogādā raķetes šaušanas pozīcijās

Jānis Rancāns, 11.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļkoreja strauji tuvojas «bīstamai robežai», pēc pēdējo nedēļu kareivīgās komunistiskā režīma retorikas un pirms gaidāmajiem Phenjanas rakešu izmēģinājumiem, paziņojis ASV Aizsardzības sekretārs Čaks Hagels. Tikmēr Ziemeļkoreja jau nogādājusi izmēģināšanai paredzētās raķetes šaušanas pozīcijās.

«Viņu rīcība un paziņojumi nav palīdzējuši atrisināt nokaitēto situāciju,» sacīja Č. Hagels, norādot, ka ASV un tās sabiedrotie vēloties redzēt, ka Ziemeļkorejas sāk atturēties no agresīvas rīcības, taču, ja tas nenotiks - «mūsu valsts ir pilnībā gatava tikt galā ar jebkuru ārkārtas situāciju». «Lai aizsargātu valsti un mūsu sabiedrotos, mēs varam tikt galā ar jebkuru darbību, kuru īstenos Ziemeļkoreja,» sacīja ASV Aizsardzības sekretārs.

Trešdien Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija pavēstīja, ka Ziemeļkoreja ir sagatavojusies jaunas raķetes izmēģinājumam, kas var notikt jebkurā brīdī. Japānas Aizsardzības ministrija ceturtdien nākusi klajā ar paziņojumu, ka Ziemeļkorejas raķetes ir nogādātas šaušanas pozīcijās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļkoreja piedraudējusi veikt «atriebjošus pasākums bez brīdinājuma», ja vien nesaņems oficiālu Dienvidkorejas atvainošanos par «naidīgām darbībām», kas aizskārušas komunistiskā režīma cieņu.

Jaunākās Ziemeļkorejas dusmu izpausmes izraisījuši ielu protesti Dienvidkorejā, kad konservatīvie politiskie spēki sarīkoja demonstrāciju pret komunistisko režīmu, dedzināja valsts līderu - Kima Irsena, Kima Čenira un Kima Čenuna - attēlus un aicināja uzsākt sarunas starp abām Korejām.

Ziemeļkoreja uzsver, ka nedēļas nogalē atzīmējusi valsts dibinātāja Kima Irsena dzimšanas dienu. «Ja [Dienvidkorejas] marionešu valdība patiešām grib uzsākt dialogu, viņiem jāatvainojas par visām pret Ziemeļkoreju vērstajām naidīgajām darbībām, gan lielām, gan arī mazām,» pauda komunistiskais režīms, nosaucot protesta akcijas par «zvērīgu noziegumu».

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ziemeļkoreja draud ar «preventīvu kodoltriecienu»

Jānis Rancāns, 07.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļkoreja piedraudējusi izmantot savas tiesības un dot «preventīvu kodoltriecienu» jebkuram agresoram, šādi reaģējot uz tuvojošos ANO balsojumu par sankciju pastiprināšanu pret komunistisko valsti.

Ziemeļkoreja arī apsūdzējusi ASV militāro mācību rīkošanā ar mērķi sarīkot iebrukumu, vēsta Reuters. «Tā kā ASV gatavojas uzsākt kodolkaru, mēs izmantosim savas tiesības un dosim preventīvu kodoltriecienu, lai tādējādi aizsargātu savas intereses,» pavēstījusi Ziemeļkoreja.

Komunistiskā valsts februārī veica kodolizmēģinājumu, kas izpelnījās starptautiskās sabiedrības nosodījumu. Atbildot uz Ziemeļkorejas darbībām, ANO uzsāka jaunu sankciju izstrādāšanu. Tas saniknoja Ziemeļkoreju, kura šīs sankcijas nosaukusi par karadarbību un iepriekš pavēstīja, ka atteiksies no pamiera, ar kuru 1953. gadā tika izbeigts Korejas karš, līguma ievērošanas. Tāpat Ziemeļkoreja draudējusi «uguns jūrā» pārvērst ASV un Dienvidkorejas galvaspilsētas – Vašingtonu un Seulu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļkoreja raķešu izmēģinājumu, kuru gaidot palielinājies sasprindzinājums Korejas pussalā, varētu veikt aprīlī vai arī jūlijā, pavēstījusi Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija.

Dienvidkorejas izlūkdienests arī atklājis, ka komunistiskais režīms uz savu austrumu piekrasti pārvietojis jaunas balastiskās raķetes. Iepriekš vairāki eksperti prognozēja, ka Ziemeļkoreja veiks raķešu izmēģinājumu ap 15. aprīli – laiku, kad režīms svin valsts dibinātāja Kima Irsena dzimšanas dienu.

Pastāv arī bažas, ka Ziemeļkoreja raķešu izmēģinājumu varētu veikt arī 25. aprīlī (armijas dibināšanas gadadienā), vai 30. aprīlī, kad noslēgsies ASV un Dienvidkorejas kopīgās mācības. Vēl viens iespējamais datums ir 27. jūlijs, kad 1953. gadā tika noslēgts pamiers, ar kuru tika izbeigts Korejas karš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļkoreja beigusi sagatavošanās darbus pirms kārtējā raķešu izmēģinājuma, kas var notikt jebkurā dienā, pavēstījusi Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija.

Dienvidkoreja skaidro, ka tuvojoties 15. aprīlim, kad Ziemeļkoreja atzīmē komunistiskā režīma dibinātāja Kima Irsena dzimšanas dienu, noslēgtībā dzīvojošā valsts parasti cenšas pievērst pasaules uzmanību ar sava militārā spēka demonstrējumiem.

Gatavojoties iespējamiem Ziemeļkorejas raķešu izmēģinājumiem, Dienvidkoreja un ASV pastiprinājusi militārās uzraudzības gatavības līmeni. ASV un Dienvidkoreja norāda, ka Ziemeļkoreja sagatavojusi palaišanai divas Musudan klases raķetes un pārvietojusi tās uz savu austrumu piekrasti. Tiek uzskatīts, ka raķešu darbības rādiuss var sasniegt trīs tūkstošus kilometru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc tam, kad Jānim Bordānam (JKP) neizdevās izveidot jaunu valdību, partijām ir jāveic jaunas konsultācijas, šorīt Latvijas Radio sacīja «Attīstībai/Par» (AP) premjera amata kandidāts Artis Pabriks, uzsverot, ka pašreiz viņa virzīšana šim amatam nav aktuāla.

Savukārt cits AP līderis - Juris Pūce - telekanālā LNT paskaidroja, ka Pabrika kandidatūra nav atmetama pilnībā, bet gan par to nav aktuāli runāt tieši pašreiz, jo nav notikušas partiju sarunas, kurās būtu noskaidrotas politisko spēku aktuālās pozīcijas un precizēts, vai nav savilktas kādas jaunas «sarkanās līnijas».

Pūce apgalvoja, ka AP esot gatava apspriest jebkādu valdības modeli, un, ja nav iespējams vienoties par Pabrika vadītu valdību, tad ir jāvienojas par kādu citu kandidātu.

Paužot redzējumu, kāpēc izgāzās Bordāna centieni izveidot valdību, Pabriks atkārtoti pauda AP viedokli, ka bijis vērojams paškritikas trūkumus no valdības veidotāju puses, kas izpaudies kā uzstādījums, ka visi, kas nav ar mums, ir pret mums. Tāpat esot bijusi redzama «diezgan graujoša nekompetence», īpaši budžeta jautājumos, kā arī fanātiska vēlme pārņemt kontroli pār drošības struktūrām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pabriks: Nedēļu bija darbā jāmierina asistentes ar saraudātām acīm

Dienas Bizness, 24.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Gribētu teikt, ka jūtos pārsteigts. Man nebija laika un negribējās domāt par «uzmešanu». Nedēļu bija darbā jāmierina asistentes ar saraudātām acīm! Politiskā loģika vienmēr ir citāda, nekā sabiedrībai šķiet,» tā, jautāts, vai pats jūtas «uzmests» politiskajās spēlēs ap premjera amatu un pēc tam - jaunajai valdībai topot, intervijā izdevumam Sestdiena atbildējis Artis Pabriks.

Viņš netika nominēts premjera amatam, un pēc tam, valdībai topot, zaudēja arī aizsardzības ministra amatu.

«Ja politiķis jau sākumā ir šaubīgā situācijā, tad var gatavoties pārmaiņām. Taču manas pozīcijas gan no Dombrovska, gan no Āboltiņas puses bija simtprocentīgi drošas,» turpinājis Pabriks.

Runājot par to, kas viņu pārsteidzis - Valsts prezidents vai Vienotība, bijušais ministrs stāstījis: «Drīzāk pārsteigums ir par to, kādā veidā šīs valdības veidošanas sarunas pavērsās.»

«Būdams tomēr akadēmisks cilvēks (tā ir mana otrā nodarbe, kurai laikam tagad būs vairāk laika), esmu pieradis pie loģiskiem un pamatotiem argumentiem. Ja prezidents būtu mani izsaucis un pateicis: zini, draugs, mūsu politika šeit atšķiras, es domāju citādi, paskaidrosim to sabiedrībai, - tad tur nebūtu, ko must un ko domāt. Demokrātiskā sabiedrībā nav īsti pareizi, ka mēs pieņemam lēmumus un nespējam tos paskaidrot,» sacījis Pabriks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Pabriks: kibertelpā ar aizsardzību vien ir par maz; ir jābūt spējīgiem uzbrukt

Dienas Bizness, 09.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijai šobrīd pastāv trīs galveni draudi – kiberdraudi, enerģētika un tādi draudi, kas nāk no informācijas telpas, sacīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Sarunā ar Latvijas Radio, ministrs sacīja, ka katru dienu, nedēļu palielinās uzbrukumi datoriem un datorsistēmām. Uzbrukumi ir spējīgi sagraut jebkuru valsti bez karaspēka iebrukuma.

Ministrs norādīja, ka kiberdraudu gadījumā nevar visu laiku būvēt ugunsmūrus, bet gan jādomā arī par uzbrukumu. «Par to varbūt politiķi un eksperti nevēlas atklāti runāt, bet īstenībā – kibertelpā ar aizsardzību vien ir par maz. Ir jābūt spējīgiem uzbrukt, jo labākā aizsardzība ir uzbrukums,» sacīja A. Pabriks.

Savukārt informācijas telpā patlaban notiekot karš par viedokļiem, ietekmi un cilvēku prātiem. Līdzīgus rakstus, kā nesen Igaunijas laikrakstā Postimees nopublicētais, kurā apšaubītas Latvijas armijas kaujasspējas, var uzskatīt par šāda informācijas kara sastāvaļām, sacīja A. Pabriks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Viedoklis: Pabrikam būtu jāsēž cietumā, nevis Briselē!

Sandris Točs, speciāli DB, 20.07.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairākus gadus mēs vērojam viena cilvēka, vienas ģimenes drāmu, un dzirdam kārtējās ziņas, ka Ansis Ataols Bērziņš nav atbrīvots. Nedz lāga prezidents Vējonis, nedz taisnā Latvijas tiesa neredz iemeslu atbrīvošanai. Vēl kā komunistu laikos ņirgājas, «nožēlo, tad atbrīvosim!». Vai ir piespiesti jānožēlo, kaut nejūties vainīgs? Ar kādu mērķi? Vai lai iebiedētu citus?

Ak, pret noziegumu un noziedzniekiem jābūt skarbiem? Tāpēc «kaimiņi» un «bērziņi» ir jābāž aiz restēm? Citādi OIK un maksātnespējas administratoru mafija necienīs? Visi redzat, ko mūsu valsts spēj ielikt cietumā un turēt aiz restēm?! Tāpēc man personiski nav šaubu, ka tā ir paraugprāva. Paraugprāva pret tautu.

Jā, šis nabaga cilvēks ir pārkāpis likumu un nav ievērojis probācijas noteikumus. Varbūt rīkojies nolaidīgi un stulbi, bet varbūt ir nelabojams ideālists? Ir tikai jautājums, vai viņš ir vienīgais, kurš mūsu valstī nav ievērojis likumu un kuram par to šodien pavisam noteikti būtu jāsēž Centrālcietumā? Vai viņš ir galvenais bēdīgi slaveno 13. janvāra notikumu organizators? Jo aiz restēm būtu jāsēž nozieguma plānotājam un organizatoram, nevis mazākajam līdzdalībniekiem, vai, vēl vairāk, – apmuļķotajam un cietušajam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Partiju apvienības «Attīstībai/Par!» politiķis Artis Pabriks nolēmis atteikties no iespējamas pretendēšanas uz Ministru prezidenta amatu, informēja AP pārstāve Laila Spaliņa.

«Situācijā, kad rīcībspējīgas valdības izveidošana ir Latvijas stabilas attīstības priekšnoteikums un mana kandidatūra atsevišķu politiķu aizvainojuma un ambīciju dēļ varētu traucēt vienoties, esmu pieņēmis lēmumu atteikties no Ministru prezidenta amata kandidāta nominācijas iespējas,» paziņojumā pauž Pabriks.

Vējonis pirmdien atsauca politiķa Alda Gobzema (KPV LV) nomināciju premjera amatam, ņemot vērā, ka viņa veidotajai valdībai nebūtu izdevies iegūt Saeimas vairākuma atbalstu.

Kā ziņots, Valsts prezidents Raimonds Vējonis turpina šodienas tikšanās ar 13.Saeimā ievēlēto partiju frakciju vadītājiem, lai pārrunātu politisko partiju redzējumu par turpmāko valdības veidošanas procesu, tai skaitā iespējamo atbalstu vienam Ministru prezidenta amata kandidātam.

Komentāri

Pievienot komentāru