Mazais bizness

Papildināta ar FOTO - Sekojot idejai: Tic kaltētu mēslu biznesam un turpina to

Anda Asare, 02.04.2014

Jaunākais izdevums

SIA Gavi Store joprojām ražo un izplata kaltētu govs mēslu pulveri gavi, ko pievieno ūdenim, ar ko mazgā grīdu

Aizspriedumi šajā biznesā ne vien traucē, bet arī palīdz nodrošināt publicitāti.

Iepriekš gavi pulveri ražoja un izplatīja Alīnas Gržibovskas uzņēmums SIA Domi. Tas nebija kompānijas vienīgais darbības virziens, tā nodarbojās arī ar dzīvnieku pieskatīšanu. «Man diezgan veiksmīgi attīstījās dzīvnieku pieskatīšanas bizness, bet trūka laika, lai pilnvērtīgi pievērstu uzmanību gavi. Turklāt jārēķinās, ka dzīvnieku pieskatīšana ir lokāls bizness. Lai gan klientu loks katru gadu paplašinājās un bija patīkami vērot tā attīstību, man bija jārēķinās ar objektīvo realitāti. Mans vīrs dzīvo ārzemēs – ja dzīvošu pa divām valstīm, nevarēšu nodarboties ar dzīvnieku pieskatīšanu,» stāsta Alīna. Tāpēc viņa šo biznesu pārdeva un kopš pagājušā gada 1. oktobra vairs nav šī uzņēmuma īpašniece. Attīstīt savu kompāniju no nulles un pēc četriem gadiem to pārdot – tā viņai bijusi ļoti interesanta pieredze. Pērn jūlijā Alīna ievietoja sludinājumu par uzņēmuma pārdošanu bizon.lv, septembra sākumā bija pārrunas ar pircēju un oktobrī uzņēmumam jau bija cits īpašnieks. Darījuma summa neesot bijusi liela, bet pārdošanas scenārijs bijis izdevīgāks nekā uzņēmuma slēgšana, un Alīna vēlējusies, lai iesāktais bizness turpinātos.

Tad pagājušā gada nogalē Alīna nodibināja jaunu uzņēmumu SIA Gavi Store, kas nodarbojas tikai ar gavi pulvera ražošanu un izplatīšanu – faktiski šī kompānija turpina viņas reiz iesākto. Agrāk sadarbības partneriem nereti neesot bijis skaidrs, kāpēc uzņēmuma nosaukums ir SIA Domi, savukārt tagad esot daudz lielāka skaidrība.

Pamazām attīstās

DB par Alīnas un viņas draudzenes Nadeždas Haritonovas biznesu rakstīja pirms četriem gadiem. Šobrīd gan draudzeņu ceļi biznesā ir šķīrušies. «Visus šos gadus gavi pamazām tika attīstīts. Arvien vairāk cilvēku uzzināja par produktu,» saka Alīna. Lielākā daļa cilvēku, kuri pērk un izmanto šo pulveri, ir ajūrvēdas piekritēji, interesējas par alternatīvām mājokļa kopšanas iespējām.

Pagaidām pārsvarā tie ir krievvalodīgie un latvieši, kuri dzīvo ārzemēs. Puse produkcijas tiek pārdota ārzemēs. Visbiežāk gavi pulveris aizceļo uz Krieviju, kam seko Īrija, ASV un Kanāda.

Kopš 2011. gada Alīnai ir veikals amatnieku interneta platformā Etsy.com. Šobrīd ar tās starpniecību pārdots ap 60 produkcijas vienību. Tas nav daudz, bet jāņem vērā, ka liela daļa cilvēku raksta e-pastu un iegādājas gavi, «apejot» šo kanālu. «Es uz pastu eju kā uz darbu, domāju, ka daudzi Latvijā, kas nodarbojas ar amatniecisku darbu, dara tāpat,» saka Alīna.

Arī Latvijā bizness palēnām attīstās, cilvēki uzzina par uzņēmuma produkciju. Piemēram, pagājušajā vasarā veikali, kur tirgo gavi, zvanīja Alīnai, sakot, ka produkts ir izpirkts un jāpiegādā vēl. No sākuma viņa nesaprata, kāpēc tā, bet tad secināja, ka bija notikuši vairāki semināri un nometnes jogas piekritējiem pasniedzēji varētu būt stāstījuši par šo produktu, tāpēc visai drīz varēja just pieprasījuma palielināšanos.

Lielākā daļa Latvijas veikalu, kur nopērkams gavi, ir saistīti ar jogu un ajūrvēdu, bet pulveris atrodams arī tādos veikalos, kur piedāvā vietējās preces, piemēram, pirms dažiem mēnešiem Berģu bode, arī Ražots Latvijā ir veikuši pasūtījumus, lai izmēģinātu noieta potenciālu.

«Esmu piedāvājusi gavi arī Vec- rīgas suvenīru veikaliem, taču tie pagaidām klusē. Pie vainas droši vien ir gan aizspriedumi, gan tas, ka jāvelta daudz laika, lai pircējiem par to stāstītu. Ne visas pārdevējas to grib, ne visām ir laiks. Es to saprotu,» saka Alīna. Daudziem ir aizspriedumi pret šo pulveri. «Cilvēki baidās, ka tas smirdēs. Aizspriedumu ir daudz un tas ir normāli. Es pati apbrīnoju cilvēkus, kuri izmēģina kaut ko jaunu. Tādu nav daudz. Taču tāpēc, ka tādi ir, gavi lēnām attīstās. Pirms trim gadiem pārdevām aptuveni 100 paciņu mēnesī, tagad – aptuveni 300,» saka Alīna.

No Latvijas laukiem

Ņemot vērā, ka produkta oriģinālā izcelsme ir Indija, kur šis produkts ir lielā cieņā, daļa cilvēku domā, ka Alīna to iepērk no Indijas un te tikai pārdod. «Nē, mēs ražojam te,» viņa apliecina. Uzņēmumam ir labi sadarbības partneri – Guna un Kaspars Baltači no z/s Rimšāni Mazzalves pagastā Neretas novadā pie Lietuvas robežas. Viņi nodarbojas ar bioloģisko lauksaimniecību, tur govis un kaltē govs mēslus pēc SIA Gavi Store pasūtījuma. Kaltētu mēslu pulveri zemnieku saimniecībā sagatavo un piegādā Alīnai, kura to sasmalcina, iepako un izplata tālāk. Agrāk viņa mēslus kaltēja pati, bet tagad teic, ka zemniekiem, ar ko viņa sadarbojas, tas iznākot daudz labāk.

Alīna atzīst, ka ar šādu projektu ir viegli pievērst sabiedrības uzmanību, jo, kolīdz ir iesaistīti mēsli, cilvēki sāk to apspriest. Pie rakstiem internetā vienmēr ir daudz komentāru, arī aizspriedumainu, taču tajā pašā laikā šī aktivitāte palīdz vieglāk atrast uzņēmuma mājaslapu Google, kurai ir daudz skatījumu.

«Arī negatīva uzmanība nodrošina informācijas izplatīšanos, viss notiek bez manas piepūles un man nevajag ieguldīt daudz reklāmā,» viņa saka. Aptuveni 80% gavi pircēju esot pastāvīgie klienti, savukārt pēc publikācijām medijos pircēju lokā parādoties jauni interesenti.

Populārākais – pulveris

SIA Gavi Store piedāvājumā ir trīs produkti – gavi pulveris, vīraks un mēslojuma bumbiņas telpaugiem. Pulveri izmanto kā piedevu ūdenim, ar ko mazgā grīdu. Ilgus gadus ar tādu Indijā mazgā tempļus un citas vietas.

Tas līdz šim ir pircēju iecienītākais produkts, kura noietu veicina Latvijas un citu valstu iedzīvotāju aizraušanās ar Austrumu mācībām un jogu. Krietni sarežģītāks produkts ir vīraks – tā smarža ir līdzīga tai, ko var sajust, kad kāds pavasarī dedzina kūlu. Daudziem šī smarža patīkot, bet ir grūti pārliecināt cilvēkus iegādāties vīraku no govs mēslu pulvera, lai izbaudītu šo aromātu.

Visjaunākais produkts ir mēslojuma bumbiņas telpaugiem. Ar to Alīnai vēl esot jāstrādā, jo līdz šim nav bijis laika apzināt puķu veikalus, piedāvāt tiem šo produktu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Kas tev jāzina

Kas Tev jāzina 2. aprīlī (atjaunota plkst. 15:03)

Dienas Bizness, 02.04.2014

Latvijā.

Swedbank: Četru cilvēku ģimene pārtikai, mājoklim un sabiedriskajam transportam Rīgā tērē 587 eiro mēnesī

Lielākie tēriņi pamatizdevumu segšanai ir rīdziniekiem, liecina Swedbank Privātpersonu finanšu institūta veiktais Baltijas galvaspilsētu mājsaimniecību izdevumu salīdzinājums. Lasīt tālāk...

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tele2 pērno gadu Latvijā noslēdz ar apgrozījuma kritumu. Latvijā dažkārt veidojas situācijas, kad bērnudārzu ēdināšanas iepirkumos tiek uzrādīti produkti, kas vēlāk netiek piegādāti. SIA Gavi Store joprojām ražo un izplata kaltētu govs mēslu pulveri gavi, ko pievieno ūdenim, ar ko mazgā grīdu. Laikrakstā Dienas Bizness lasiet - vairākus gadus ilgusī tiesvedības epopeja saistībā ar Karvas HES būvatļaujas pagarināšanas apstrīdēšanu nebūt neveicina investoru vēlmi ieguldīt Latvijā.

Šīs un citas šodien aktuālākās un svarīgākās ziņas skatiet galerijā augstāk!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iesaka SIA Gavi Store īpašniece Alīna Gržibovska: Irānā esmu bijusi divas reizes. Pēdējo reizi pagājušā gada oktobrī, kad tur mēnesi ciemojos pie draugiem. Daudziem par šo valsti ir aizspriedumi, tādēļ to bieži vien neizvēlas kā atvaļinājuma galamērķi. Šā iemesla dēļ Irānā tūristu ir ļoti maz, un tas ir labi – viņi nav sabojāti un ārvalstu tūristus neuztver kā iespēju nopelnīt. Irāņi pret iebraucējiem izturas kā pret viesiem, kurus godā, un no sirds rūpējas par viņu labsajūtu.

Ierodoties Irānā, jāpieņem šīs valsts ģērbšanās likumi, sievietēm obligāti jāvalkā hidžabs (galvas lakats) un nedrīkst būt atkailinātas citas ķermeņa daļas (kājas, rokas). Irānietes pārsvarā valkā legingus un tunikas ar garām rokām. Kopumā viņas izskatās ļoti estētiski, gaumīgi un sievišķīgi. Ja, iebraucot Irānā, ārvalstu sieviete nav nodrošinājusies ar lakatu, tad policija izsniedz tā dēvēto tūristu paketi, kurā ir lakats un melnas zeķes gadījumam, ja tūristei ir pārlieku īsi svārki. Sods par ģērbšanās noteikumu pārkāpšanu tūristēm nedraud. Policija uzrauga vietējās sievietes, kurām par noteikumu neievērošanu jāmaksā sods.

Komentāri

Pievienot komentāru