Finanses

Papildināta - Ātro kredītu līgumsods nepārsniegs 100% no parāda

Žanete Hāka, Lelde Petrāne, 26.02.2013

Jaunākais izdevums

Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas (LNKA) biedri ir vienojušies ierobežot līgumsoda apmēru, paredzot, ka tas nepārsniegs 100% no izsniegtā parāda - kas ietver gan aizdevuma pamatsummu, gan komisijas maksu par tā izsniegšanu, liecina LNKA paziņojums. Šādu paziņojumu gan varētu vērtēt arī kā sabiedrisko attiecību gājienu, jo šādu praksi daudzi īstenojuši jau pirms tam.

(Ziņa papildināta ar PTAC viedokli.)

Līgumsoda ierobežojumu asociācijas biedri piemēros tiem kredītiem, kas tiks izsniegti sākot ar 1. martu un turpmāk.

«Asociācijas biedri iestājas par samērīgu līgumsoda noteikšanu, jo tā mērķis ir panākt, lai pakalpojuma ņēmējs apzinīgi pildītu savas saistības, nevis peļņas gūšanai. Katrs izsniegtais kredīts, kas netiek atdots, rada uzņēmumiem zaudējumus,» norāda asociācijas vadītāja Baiba Fromane.

Tāpat asociācijas biedri lēma pilnveidot savus klientu līgumus, skaidri un saprotami iestrādājot informāciju par piemērotajiem saistību pastiprināšanas līdzekļiem (nokavējuma procentiem vai līgumsodiem), kas tiek piemēroti gadījumos, ja klients neveic savlaicīgu aizdevuma atmaksu.

Asociācijas biedru dati parāda, ka šobrīd maksimālais līgumsods biedru pakalpojumiem nepārsniedz 200% no pamatparāda, kas ietver pamatsummu un komisijas maksu. Vidējais līgumsods dienā asociācijas biedru pakalpojumiem ir no 0,75% līdz 1%.

LNKA pārstāv uzņēmumus, kuriem ir vairāk nekā 80% no kopējās nozares tirgus daļas.

Savukārt, Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) pārstāve Ilze Žunde biznesa portālam db.lv, komentējot šādu asociācijas biedru paziņojumu, norādīja, ka, «kopumā vērtējot situāciju tirgū, jau pēdējo divu gadu laikā PTAC ir strādājis ar nebanku patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniedzējiem par līgumsodu samērīgumu. Līgumu izvērtēšanas ietvaros un sarunu rezultātā lielākā daļa licencēto patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniedzēju praksē jau tagad iekļāvuši ierobežojumus līgumsodiem, kas nepārsniedz 100% no pamatparāda apmēra».

«Līdz ar to, šis ir tikai loģisks un nepieciešams solis līgumsodu ierobežošanā,» viņa sacīja. Jautāta, vai šo asociācijas paziņojumu varētu vērtēt kā sabiedrisko attiecību gājienu, I. Žunde atbildēja - gan jā, gan nē. Tas nozīmē, ka asociācijas biedri beidzot ir panākuši savstarpēju vienošanos, kuru ievēros visi. Vienlaikus PTAC pārstāve atzina, ka tas, protams, bija jāizdara jau daudz agrāk.

Līdz šim Db.lv jau ziņoja, ka ka Ekonomikas ministrija (EM) strauji augošajā ātrās kreditēšanas nozarē saskata jauna burbuļa risku, tāpēc izveidojusi darba grupu, kas strādās arī pie kritēriju izstrādes nozares reklāmas aktivitātēm. Arī lielākie ātro kredītu devēji apvienojās organizācijā, lai piedalītos darba grupas sanāksmēs un uzlabotu situāciju nozarē.

LNKA patlaban apvieno 12 nebanku kredītdevējus, pārstāvot uzņēmumus, kuriem ir vairāk nekā 80% no kopējās tirgus daļas Open Credit, SMS Credit, Vivus LV, VIA SMS, Icredit.lv, Kredīts 7, Kredīts 365, Crediton.lv, Finanza, Green credit, E-finance.lv, Iespēju kredīts, Latvijas Ātro kredītu devēju asociācijaun Ātrais.lv.

22. janvārī izskatīšanai Saeimā jau tika iesniegti grozījumi Civillikumā, kuros paredzēts noteikt darījumu, tostarp tā dēvēto «ātro kredītu» sankciju ierobežojumus, turpmāk liedzot kredītu iesniedzējiem prasīt no klientiem nesamērīgi lielas parāda atmaksas summas.

Līdz šim gadījumos, kad kredītņēmējam rodas problēmas izpildīt saistības, pret viņu vērstās soda sankcijas var ievērojami pārsniegt sākotnējā aizņēmuma summu. Saeimā iesniegtajos grozījumos noteikts, ka līgumsodam jābūt vienreizējam maksājumam, to nedrīkst noteikt vairākkārtīgu vai procentuāli pieaugošu maksājumu veidā, tam jābūt samērīgam un atbilstošam godīgai darījumu praksei. Tāpat paredzēts noteikt par prettiesiskiem nesamērīgus un godīgai darījumu praksei neatbilstošus procentus.

14. februārī Saeima konceptuāli atbalstīja šos grozījumus. Šādi Saeima vēlas ierobežot tā dēvēto ātro kredītu izsniedzēju iespējas prasīt milzīgus līgumsodus no kredītņēmējiem, kas nespēj savlaicīgi izpildīt savas saistības pret kredītu izsniedzējiem. «Līgumsods nevar būt augļošanas instruments,» uzstājoties debatēs norādīja deputāts Andrejs Judins (Vienotība), uzsverot, ka augļošana, saskaņā ar likumu, ir krimināli sodāma nodarbe.

Savukārt bijušais tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (Nacionālā apvienība) norādīja, ka pārmērīgie līgumsodi sagādā galvassāpes arī tiesām: «Pašlaik tiesu cīņa par pārmērīgiem līgumsodiem atgādina cīņu ar ļaunu slimību, kurā ārsti nocērt vienu, otru metastāzi, bet nenovērš pašu slimību.»

Civillikuma grozījumi, kuri varētu ierobežot tā dēvēto ātro kredītu izsniedzēju iespējas prasīt simtos procentu mērāmus līgumsodus, stāsies spēkā pēc to akceptēšanas 2. un 3. lasījumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no straujāk augošajām patēriņa kredītu jomām Latvijā ir t.s. ātrie kredīti. Tos ar telefona īsziņas vai interneta starpniecību izsniedz patērētājiem īstermiņa finanšu grūtību risināšanai. Diemžēl fakti liecina, ka ātro kredītu nozare piedzīvo vāji regulētu, bet strauju izplešanos, kas rada nopietnus riskus Latvijas kredītņēmējiem par salīdzinoši nelieliem aizņēmumiem nonākt ilgtermiņa parādu slazdā.

To šorīt izplatītā paziņojumā norāda ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Ministrs atsaucas uz datiem - 22% jeb gandrīz pusmiljons Latvijas iedzīvotāju (biznesa portāla nozare.lv pētījuma dati) ir izmantojuši ātros kredītus, un 48% no viņiem ir problēmas ar kredītu laicīgu atmaksu (gudriem.lv pētījuma dati).

Lai nodrošinātu stingrāku ātro kredītu jomas regulējumu un efektīvāku patērētāju interešu aizsardzību, D. Pavļuts ir izveidojis darba grupu, kuras uzdevums būs sagatavot grozījumus normatīvajos aktos, tostarp Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, iesniegšanai Ministru kabinetā un Saeimā. Tāpat ekonomikas ministrs atbalsta Saeimas jau sagatavotos grozījumus Civillikumā, kas paredz noteikt maksimālo līgumsoda apmēru, lai izvairītos no gadījumiem, kad parādniekam ir jāmaksā nesamērīga summa, ko veido gan līgumsods, gan nokavējuma procenti, gan zaudējuma atlīdzība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ātro kredītu ņēmējiem Somijā palīdz pašvaldība, baznīcas un nevalstiskās organizācijas

Dienas Bizness, 18.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tā dēvēto sms aizdevumu dzimtenē Somijā, līdzīgi, kā Latvijā, cilvēki pārvērtē savas spējas un iedzīvojas milzīgos parādos. Taču Somijā kredītu parādos iestigušajiem palīdz pašvaldības, baznīcas un nevalstiskās organizācijas, vēsta LTV1 raidījums DeFacto.

Somijā darbojas aptuveni simts ātrās kreditēšanas uzņēmumu, un 2011. gadā tika izsniegts pusotrs miljons ātro aizdevumu, un tiem, kas savus parādus nespēj atmaksāt, palīdz Helsinku pilsētas pašvaldība.

«Jūs nevarat iedomāties, cik daudz cilvēku šajā istabā ir raudājuši! Bieži esmu pirmais, ar kuru parādos nonākušie izrunā savu situāciju,» stāsta Helsinku pašvaldības palīdzības dienesta konsultants.

«Mans uzdevums ir paskaidrot, ka kopīgi varam atrast risinājumu. Nesen biju palīdzējis 18 gadus vecai skolniecei, kura vēlējas sarīkot dzimšanas dienas ballīti un kopumā aizņēmās 64 dažādus ātrus kredītus, desmit tūkstošu eiro vērtībā. Paies vēl 15 gadi līdz viņa spēs pilnībā norēķināties – šādā veidā mēs zaudējam aktīvus pilsoņus – cilvēki vienkārši neredz jēgu pelnīt, jo tik un tā lielu daļu algas atņems piedzinēji,» skaidro konsultants.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināta - Līgumsods par termiņa kavējumu nevarēs pārsniegt 10%

Žanete Hāka, 04.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja koalīciju veidojošo partiju pārstāvju iesniegto Civillikuma grozījumu projektu, kas paredz, ka līgumsodu par neizpildi īstā laikā jeb termiņā var noteikt pieaugošu, taču ne vairāk par 10% no kavētās saistību neizpildes mantiskās vērtības.

Likumā norādīts, ka līgumsods par neizpildīšanu ir konkrēti noteikta naudas summa vai cita mantiska vērtība, kuru nedrīkst noteikt vairākkārtīgu (atkārtotu) vai pieaugošu maksājumu vai devumu veidā. Savukārt par prettiesiskiem uzskatāmi nesamērīgi un godīgai darījumu praksei neatbilstoši procenti.

Tāpat paredzēts, ka līgumsodu par neizpildīšanu termiņā varēs prasīt tikai tādā apmērā, kādā tas pārsniedz piedzenamo procentu summu, kas radusies pēc neizpildes iestāšanās brīža. Līgumsodu par saistību neizpildīšanu varēs prasīt tikai tādā apmērā, kādā tas pārsniedz piedzenamo zaudējumu summu, ja vien nebūs tieši norunāts, ka līgumsods izslēdz tādu atlīdzību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Likumi

Deputāti: līgumsods nevar būt augļošanas instruments

Madara Fridrihsone, 14.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārmērīgi augsti līgumsodu procenti turpmāk varētu tikt uzskatīti par prettiesiskiem, tādēļ, lai arī līgumsoda apmēru arī turpmāk noteiks līdzēji, tiem būs jābūt samērīgiem un atbilstošiem godīgai darījumu praksei.

To, konceptuāli atbalstot Civillikuma grozījumus, ceturtdien nolēma Saeima.

No parlamenta debatēm izriet, ka šādi Saeima vēlas ierobežot tā dēvēto ātro kredītu izsniedzēju iespējas prasīt milzīgus līgumsodus no kredītņēmējiem, kas nespēj savlaicīgi izpildīt savas saistības pret kredītu izsniedzējiem.

«Līgumsods nevar būt augļošanas instruments,» uzstājoties debatēs norādīja deputāts Andrejs Judins (Vienotība), uzsverot, ka augļošana, saskaņā ar likumu, ir krimināli sodāma nodarbe.

Savukārt bijušais tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (Nacionālā apvienība) norādīja, ka pārmērīgie līgumsodi sagādā galvassāpes arī tiesām: «Pašlaik tiesu cīņa par pārmērīgiem līgumsodiem atgādina cīņu ar ļaunu slimību, kurā ārsti nocērt vienu, otru metastāzi, bet nenovērš pašu slimību.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Nebanku kreditētāji: Gada likmes ierobežošana var iznīcināt nozari

Žanete Hāka, 08.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā, ka Ekonomikas ministrija, izstrādājot priekšlikumus patērētāju kreditēšanas normatīvā regulējuma pilnveidei, nav ņēmusi vērā nozares viedokli, nebanku kredītdevēji atkārtoti sniegs savu redzējumu Ekonomikas ministrijai par sagatavotajām izmaiņām, informēja Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas (LNKA) vadītāja Baiba Fromane.

«Piemērs politiskajam populismam ir ierosinājums nebanku kredītiem noteikt gada procentu likmi 100% apmērā. Ja šis priekšlikums tiks atbalstīts, tad pilnībā tiks iznīcināta nozare, jo tam nav nekāda ekonomiskā pamatojuma,» norāda LNKA, piebilstot, ka EM sagatavotie priekšlikumi paredz, ja kredīts 20 latu apmērā tiek piešķirts uz divām nedēļām, tad maksimālā komisijas maksa, ko nebanku kredītdevēji varēs saņemt, būs 54 santīmi, kas nesedz izmaksas ne darbinieku algām, ne nodokļu nomaksai, ne maksātspējas vērtēšanai, kā arī citus ar pakalpojuma nodrošināšanu saistītos izdevumus. Tādēļ LNKA aicina EM sniegt detalizētu skaidrojumu likmes ekonomiskajam pamatojumam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pērn saņemtas 256 sūdzības par patērētāju kreditēšanu

Žanete Hāka, 24.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par patērētāju kreditēšanas pakalpojumiem pagājušajā gadā saņemtas 256 sūdzības, informēja Patērētāju tiesību aizsardzības centra Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vadītāja Ilze Žunde.

No tām 53% saņemtas par līguma noteikumiem, 11% par komercpraksi, bet 36% par citiem jautājumiem.

No šīm sūdzībām aptuveni 40% ir par nebanku pakalpojumu sniedzējiem, kas sevī ietver ātro kredītu devējus, līzinga devēju kompānijas un lombardus.

Pērn PTAC saņemtas 17 sūdzības par kreditēšanas pakalpojumiem interneta vidē, kas pārsvarā ir ātrie kredīti.

Liela daļa no PTAC saņemtajām rakstveida un elektroniskā pasta sūdzībām saistītas ar to, ka kredīta devējs ir vienpusēji lauzis kredīta līgumu, jo patērētājs nav savlaicīgi veicis no līguma izrietošos maksājumus, un vērsies tiesā vai nodevis parāda piedziņas tiesības parāda piedziņas sabiedrībai, pieprasot visa kredīta atmaksu, kā arī vēršot piedziņu pret nekustamo īpašumu vai ieķīlāto transportlīdzekli, skaidro I. Žunde. Šādos gadījumos visbiežāk strīds rodas saistībā ar kredīta devēja aprēķināto parāda kopējo summu, kuru veido nesamaksātā pamatsumma, procenti par kredīta izmantošanu un aprēķinātais līgumsods par maksājumu kavējumiem. Saskaroties ar šādiem gadījumiem, patērētāji parasti lūdz netaisnīgu līguma noteikumu izvērtēšanu, tai skaitā arī nesamērīga līgumsoda izvērtēšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru