Internets

Papildināta - Ejot internetbankā, aicina neizmantot Internet Explorer pārlūku

Lelde Petrāne, Žanete Hāka, 30.04.2014

Jaunākais izdevums

CERT.LV aicina izmantot citu interneta pārlūkprogrammu, kamēr netiks novērsta Internet Explorer ievainojamība. Arī Latvijas Komercbanku asociācija aicina neizmantot šo pārlūku, ejot internetbankā.

Ņemot vērā atklātas problēmas ar interneta pārlūkprogrammas Internet Explorer drošību, Latvijas Komercbanku asociācija un bankas aicina klientus līdz šo problēmu novēršanai nelietot Internet Explorer darbam ar savām internetbankām un izvēlēties citas interneta pārlūkprogrammas, informē Latvijas Komercbanku asociācijas pārstāvji.

Interneta pārlūkā Internet Explorer atklāta ievainojamība, kas attālināti ļauj uzbrucējam iegūt kontroli pār lietotāja ierīci. Tā kā Internet Explorer ievainojamība ir plaši izziņota, uz tās bāzes paveras iespējas jauniem, mērķētiem uzbrukumiem. Pēc Microsoft ziņām, ievainojamība atļauj veikt attālinātu koda izpildi, novirzot lietotāju uz iepriekš sagatavotu vietni vai saiti, pēc kuras apmeklēšanas ļaundari var iegūt kontroli pār lietotāja datoru.

Eiropas tīklu un informācijas drošības aģentūra (ENISA) ziņo, ka tas ir nozīmīgs apdraudējums, kuram nav ātra risinājuma vai labojuma. Lietotājiem, kuri vēlas novērst apdraudējumu risku, ieteicams lietot citu interneta pārlūku, kamēr Internet Explorer tiks salabots. Interneta lietotājiem vajadzētu apsvērt tādu interneta pārlūkprogrammu izmantošanu kā Mozilla Firefox vai Google Chrome. Ja nav iespējas izmantot citu pārlūku, Microsoft iesaka deaktivizēt VML izpildāmo valodu un Flash spraudņus un instalēt Enhanced Mitigation Experience Toolkit (EMET) 4.1 vai 5.0 versiju.

Operētājsistēmu Windows Vista, Windows 7 un Windows 8 lietotājiem Microsoft sola risinājumu tuvākajā laikā, savukārt Windows XP operētājsistēmai atjauninājumu nebūs, jo 2014.gada 8.aprīlī Microsoft oficiāli pārtrauca tehnisko atbalstu šai versijai.

CERT.LV darbojas kopš 2011.gada 1.februāra saskaņā ar IT drošības likumu un ir atbildīga par informācijas tehnoloģiju drošības veicināšanu Latvijā. CERT.LV tās uzdevumus izpilda Aizsardzības ministrijas pakļautībā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV datortehnoloģiju gigants "Microsoft Corp." paziņojis, ka pārtrauks tehnisko atbalstu pirms vairāk nekā 25 gadiem izveidotajam interneta pārlūkam "Internet Explorer", jo tas vairs nav populārs lietotāju vidū.

"Mēs paziņojam, ka "Internet Explorer" nākotne [operētājsistēmā] "Windows 10" ir "Microsoft Edge"," pavēstījis uzņēmums, norādot uz tā jauno interneta pārlūku.

"Microsoft" vēsta, ka tehniskais atbalsts "Internet Explorer" tiks pārtraukts 2022.gada 15.jūnijā.

Taču uz "Internet Explorer" balstītas mājaslapas un lietotnes darbosies ar "Microsoft Edge" vismaz līdz 2029.gadam, jo vairākām organizācijām ir interneta vietnes, kas balstītas uz šo interneta pārlūku.

"Statscounter" apkopotie dati liecina, ka "Google" radītais interneta pārlūks "Chrome" kontrolē 65% tirgus. "Apple" izstrādātais un uzņēmuma datoros un ierīcēs pieejamais "Safari" ar gandrīz 19% tirgus daļu ir otrajā vietā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV datortehnoloģiju gigants "Microsoft Corp." trešdien pārtrauca tehnisko atbalstu pirms 27 gadiem izveidotajam interneta pārlūkam "Internet Explorer", jo tas vairs nav populārs lietotāju vidū.

"Microsoft" skaidro, ka pašreizējai "Internet Explorer" versijai vairs netiks piedāvāti darbības kļūdu labojumi vai atjauninājumi, un lietotāji tiks novirzīti uz šī pārlūka aizstājēju "Microsoft Edge".

Par ieceri pārtraukt tehnisko atbalstu "Internet Explorer" uzņēmums jau paziņoja pērn, un trešdien "Microsoft" norādīja uz nepieciešamību sākt visu no jauna ar pārlūku "Microsoft Edge".

"Internet Explorer" pirmā versija darbību sāka 1995.gadā.

"Statscounter" apkopotie dati liecina, ka "Google" radītais interneta pārlūks "Chrome" kontrolē 65% tirgus. "Apple" izstrādātais un uzņēmuma datoros un ierīcēs pieejamais "Safari" ar 19% tirgus daļu ir otrajā vietā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Bez responsīvā dizaina 2015. gadā – tas pats, kas 2000. gadā bez mājaslapas vispār

Ansis Līpenītis, Efumo, 21.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau tuvā nākotnē cilvēki lietos internetu vairāk no telefoniem un planšetēm nekā no datoriem. Tādēļ visiem uzņēmumiem būs jānodrošina adaptīvā vai responsīvā versija savai mājaslapai vai internetveikalam. Šajā rakstā apskatīsim, kas būtisks jāņem vērā, uzrunājot mobilā interneta auditoriju, ar ko atšķiras adaptīvā un responsīvā mājaslapas versija un kura piemērotāka katrā gadījumā. Raksts paredzēts biznesa, nevis IT auditorijai – uzņēmumu vadītājiem, mārketinga, pārdošanas un komunikācijas vadītājiem.

Lai arī lēnāk, prognozes ir piepildījušās

Pirms dažiem gadiem mēs bijām vieni no pirmajiem Latvijā, kas prognozēja adaptīvās vai responsīvās mājaslapas drīzu neizbēgamu nepieciešamību. Jāatzīst, ka mobilā interneta attīstība Latvijā notika lēnāk, nekā mēs prognozējām, tomēr šogad – 2014. gadā – sasniegts būtisks pagrieziena punkts.

Interneta lietotāji Latvijā 2014. gada vasarā

(Datu avots: Gemius; vizualizācija: Efumo)

2014. gadā mobilā interneta (viedtelefoni un planšetes) lietotāju skaits sasniedzis gandrīz pusi Latvijas interneta lietotāju auditorijas (1. grafiks), un var prognozēt, ka 2015.–2016. gadā mobilā interneta lietotāju īpatsvars pārsniegs datoru interneta lietotāju īpatsvaru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Mēģina izkrāpt DNB bankas klientu internetbankas datus

Žanete Hāka, 05.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāki DNB bankas klienti un arī ar banku nesaistīti cilvēki ceturtdien saņēmuši e-pasta aicinājumu uzklikšķināt uz nosūtītās saites un autentificēt sava konta īpašumtiesību pārbaudi.

To izdarot, e-pasta saņēmējs nokļūst viltus lapā, kur tiek aicināts ievadīt ieejas vārdu un nākamajā lapā arī ieejas paroli un atslēgu/kodu, informē bankas pārstāvji.

Bankas speciālisti neizslēdz, ka līdz ar saites atvēršanu dators var tikt inficēts ar ļaunprātīgu programmas kodu. Biežāk lietotās pārlūkprogrammas MS Internet Explorer 9 un Mozilla Firefox, visticamāk, brīdina ar drošības ziņojumu, ka apmeklējamais resurss ir krāpnieku lapa, taču, ja kāds no ziņojuma saņēmējiem tomēr ir ievadījis savus identifikācijas datus, banka aicina nekavējoties mainīt internetbankas paroles un veikt datora pārbaudi, meklējot ļaunprātīgas programmas, kā arī atjauninot interneta pārlūka versiju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV programmatūras kompānija Microsoft izlaidusi ārkārtas drošības ielāpu, izlabojot bīstamu drošības problēmu, kas kopš 1995.gada eksistējusi visās operētājsistēmās Windows.

Kompānijas IBM atklātā drošības problēma varēja dot iespēju hakerim pārņemt kontroli pār datoriem pēc pārlūkprogrammas Internet Explorer lietotāju ievilināšanas inficētās interneta lapās.

Hakeris, kurš veiksmīgi izmantotu šo nepilnību, iegūtu tādu pašu kontroli pār datoru kā tā lietotājs. Šīs drošības problēmas izmantošana tomēr bija riskanta, un nav nekādu liecību, ka hakeri būtu to izmantojuši.

«Mēs izlaidām drošības biļetenu MS 14-064, lai palīdzētu aizsargāt klientus pret šo problēmu, un klientiem ar ieslēgtiem automātiskiem atjauninājumiem nav vajadzības rīkoties, jo viņi ir automātiski aizsargāti,» paziņoja Microsoft e-pasta atbildē uz ziņu aģentūras AFP jautājumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV interneta tehnoloģiju kompānija Mozilla Corporation trešdien paziņoja, ka tās interneta pārlūks Firefox ASV teritorijā turpmāk kā noklusēto meklēšanas programmu izmantos nevis kompānijas Google, bet gan Yahoo! izstrādāto programmu.

Google meklēšanas programma bija noklusētais variants sērfošanai internetā ar Mozilla Firefox kopš 2004.gada, bet no decembra šo Google lomu ASV pārņems Yahoo!, paziņoja Mozilla vadītājs Kriss Bērds. Partnerība ar Yahoo! ir noslēgta uz pieciem gadiem.

Bērds paziņoja, ka kompānija pieņem «lokālāku un elastīgāku pieeju, lai palielinātu izvēli un inovācijas vispasaules tīmeklī».

Krievijā Firefox sāks izmantot vietējo interneta meklētāju Yandex, bet Ķīnā - interneta meklētāju Baidu.

Bezmaksas interneta pārlūks Firefox ir trešais populārākais pārlūks pasaulē pēc kompānijas Google izstrādātā pārlūka Chrome un kompānijas Microsoft pārlūka Internet Explorer.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja Jūs esat uzņēmējs, tad noteikti zināt, ka aktīvākā pārdošanas sezona praktiski ir klāt - jau septembrī pie konferenču galda tiks apspriestas Ziemassvētku mārketinga aktivitātes. Lai šī gada ieņēmumi ātri vien pārsniegtu pērnā gada ieņēmumus, pirms mārketinga stratēģijas izveides ir vērts ieskatīties šajā rakstā. Kāpēc? Tāpēc, ka ar pāris lieliskiem SEO speciālistu ieteikumiem, kuri balstīti uz apskatu «E-komercijas patērētāju uzvedības modelis Latvijā 2014», būs iespējams sagatavoties mārketinga aktivitātēm daudz labāk! 5 faktori, kas jāņem vērā SEO stratēģijā!

Responsīvs mājaslapas dizains

2014. gadā dubultojies viedtālruņu lietošanas īpatsvars starp visām ierīcēm, no kurām ir apmeklētas e-komercijas mājaslapas. Mājaslapu apmeklējums no planšetdatoriem ievērojami pieaug vakaros. Jo vēlākas diennakts stundas, jo vairāk cilvēku izmanto mobilās ierīces – viedtālruņus un planšetdatorus.

Ko ņemt vērā?

  • Tā kā arvien pieaug mobilo ierīču izmantošanas biežums, mājaslapai jābūt ar mobilajām ierīcēm draudzīgu dizainu – tas liks lietotājiem atgriezties vēlreiz. Svarīgi, ka, ieejot lapā, ir konkrēti precizētas darbības. «Pirkt» un «Sazināties» pogas būs tieši laikā!
  • Mobilā lapa nozīmē, ka Jūs savus klientus varēsiet sasniegt it visur – kāds meklē tuvāko ziedu veikalu? Uzvarēs tā lapa, kurā ieejot uzreiz ir iespējams iegūt informāciju par darba laiku, adresi, ziedu klāstu u.c.

Komentāri

Pievienot komentāru