Bankas

Papildināta - Īrijā tuvākajās nedēļas no ierindas varētu iziet simtiem bankomātu

Dienas Bizness, 22.01.2014

Jaunākais izdevums

Simtiem bankomātu Īrijā tuvākajās nedēļās varētu rasties darbības traucējumi, ja bankas neatjaunos aparātus un nenomainīs novecojušo programmatūru, atsaucoties uz Independent.ie, vēsta portāls Baltic Ireland.

Problēmas varot rasties, jo kompānija Microsoft ir nolēmusi turpmāk neatjaunināt operētājsistēmu Windows XP.

Tas nozīmē, ka turpmāk netiks kontrolētas šīs programmas kļūdas un noturība pret uzlaušanu un vīrusiem.

Ulster Bank, Bank Of Ireland un AIB ziņojušas, ka tiek strādāts pie šīs problēmas risināšanas, un visas bankas esot pārliecinātas, ka tā nekādā veidā neietekmēs klientu pieeju bankas pakalpojumiem, raksta Baltic Ireland.

Vairāk nekā 80% bankomātu Īrijā darbojas ar Windows XP, kas nozīmē, ka pēc 8.aprīļa, kad Microsoft pārtrauks atjaunināt šo oprētājsistēmu, tie kļūs nedroši pret dažādiem vīrusiem un hakeru uzbrukumiem.

Kopumā Īrijā ir vairāk nekā 3300 bankomātu, Bank Of Ireland – 1400, Ulster Bank – 1100, bet AIB – 756.

Kā stāsta Latvijas Komercbanku asociācijas pārstāve Baiba Melnace, Latvijas bankām šāda situācija nedraud, jo, pirmkārt, tām ir salīdzinoši jauni bankomāti, otrkārt, ja būtu bijušas nepieciešamas kādas steidzamas izmaiņas, tās būtu veiktas kopā ar eiro ieviešanu, kad tika mainītas sistēmas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā, ka šajā gadu mijā lati mainīsies pret eiro, bankas aicina ap pusnakti maksājumus neveikt, jo norēķinu sistēmā var būt traucējumi.

Swedbank

Swedbank eiro pārejas naktī karšu norēķinu darbībā traucējumi ir iespējami ap pusnakti, 30 minūtes, laika posmā no plkst. 23 līdz 0:15. Ja šajā laikā gadās norēķināties ar karti un saņemt atteikumu pirkuma apmaksai, banka iesaka nogaidīt un mēģināt veikt apmaksu vēlreiz.

31. decembrī Swedbank filiāļu darba laiks būs saīsināts, lai veiktu bankas IT sistēmas un visu procesu pāreju uz eiro. Filiāles apkalpos klientus līdz plkst. 15. Nākamgad sešas Swedbank filiāles darbosies arī 1. janvārī no plkst. 12 līdz plkst. 15. Šajā dienā filiāļu pakalpojumu klāsts vēl būs ierobežots, jo pirmajās janvāra dienās vēl turpināsies bankas procesu pārcelšana uz eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bezkontakta maksājumu skaits un apjoms turpina pieaugt, taču lielākajā daļā Latvijā pieejamo bankomātu pagaidām šī funkcija nav pieejama.

Aptaujāto lielāko banku pārstāvji skaidro, ka šāda veida bankomāti izmaksā dārgāk, jo tehnoloģiski ir sarežģītāki, tādēļ pagaidām nav zināms konkrēts laiks, kad tie varētu parādīties.

Ņemot vērā, ka bankomāti, no kuriem naudu varētu izņemt bezkontakta veidā – pīkstinot karti, nevis ievietojot to bankomātā, ir tehnoloģiski sarežģītāki, līdz ar to tie arī izmaksu ziņā prasa lielākus līdzekļus, stāsta AS "Swedbank" pārstāvis Jānis Krops.

“Visas finanšu pakalpojumu nozares dati liecina, ka Latvijā turpina samazināties skaidras naudas pieprasījums bankomātos. "Swedbank" klientu statistika apstiprina šo tendenci, tāpēc arī ir pieņemts lēmums stiprināt citas tehnoloģiskās platformas, kas kļūst klientiem svarīgākas – piemēram, bezkontakta norēķini ar viedierīcēm (viedtelefoniem vai viedpulksteņiem), jauna mobilā lietotne, kas ļauj tajā ievietot dažādas jaunas funkcijas, lai padarītu bankas piedāvātos pakalpojumus pieejamākus klientiem un ļautu lietot bankas pakalpojumus nekavējoties caur savu viedierīci, "Apple Pay" ieviešana utml. Tajā pašā laikā, tas nenozīmē, ka bankomātu tīkla atjaunošana tiktu atlikta. Kopumā "Swedbank" visā Latvijā ir izvietojusi vairāk nekā 370 bankomātu un bankas klienti jau ir pamanījuši, ka bankomātu tīkls tiek mērķtiecīgi atjaunots, šobrīd aizvien vairāk parādās bankomāti ar skārienjutīgu ekrānu, kas nomaina vecās paaudzes bankomātus, kuram vēl joprojām ir pogas,” viņš piebilst.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SEB banka laika plāno ieguldīt kopumā vairāk nekā trīs miljonus eiro bankomātu tīkla modernizācijā, lai līdz 2019. gadam nomainītu aptuveni 80% no esošajiem bankomātiem pret jaunām, modernām iekārtām, informē SEB pārstāvis Mārtiņš Panke.

Pašlaik SEB bankas tīklā darbojas 224 bankomāti, un plānots, ka to pieejamība turpmāko gadu laikā saglabāsies līdzšinējā līmenī. Kopējais iekārtu skaits varētu nedaudz samazināties, jo vietās, kur līdzās darbojas naudas izmaksas bankomāts un naudas iemaksas bankomāts, tiks uzstādīta viena iekārta, kas nodrošinās abas funkcijas.

«Arī šogad turpināsim meklēt iespējas pārvietot bankomātus uz ērtāk pieejamām telpām. Redzam, ka investīcijas IT sistēmu, tostarp arī bankomātu tīkla stabilitātē atmaksājas – 2015. gadā mums izdevies samazināt pakalpojumu pieejamības pārtraukumu skaitu līdz zemākajam līmenim pēdējo gadu laikā,» stāsta SEB bankas valdes loceklis Arnis Škapars.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien SEB un Swedbank jau atslēgušas pirmos bankomātus, lai sagatavotos eiro ieviešanai, liecina banku paziņojumi.

SEB banka sākusi pirmo 20 iemaksas/izmaksas bankomātu sagatavošanu eiro, tos slēdzot. Darbu turpina 221 SEB bankas bankomāts. Arī citi elektroniskie pakalpojumi joprojām ir pieejami.

Banka norāda, ka elektroniskie pakalpojumi (internetbanka, pirkumi internetā, Telebanka) nebūs pieejami no 31. decembra plkst.19, bet bankomāti nebūs pieejami no 31. decembra plkst. 23.30 līdz, vēlākais, 1. Janvāra plkst.00.30. Maksājumu kartes darbosies nepārtraukti.

Arī Swedbank izslēgusi vairāk nekā 30 bankomātu. Pirmdien Swedbank bankomātus pakāpeniski sākusi izslēgt, lai sagatavotu eiro ieviešanai, un šis process tiks pabeigts 31. decembrī plkst. 20.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Izsolē pārdoti 36 Krājbankas bankomāti

Žanete Hāka, 18.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien atkārtotā izsolē tika pārdoti 36 likvidējamajai AS Latvijas Krājbanka piederošie bankomāti, informēja bankas maksātnespējas administratora KPMG Baltics pārstāvis Oskars Fīrmanis.

Izsolē piedalījās seši pretendenti, un sākuma cena bija 137,2 tūkstoši latu, bet, ņemot vērā, ka tā bija atkārtota izsole,

solīts tika ar lejupejošu soli, līdz ar to cena ir zemāka nekā sākumcena. Precīzu summu pagaidām administrators nevar nosaukt, par to varēs informēt tad, kad darījums būs oficiāli noticis – brīdī, kad tiks veikta pilna samaksa.

Šī bija jau otrā izsole, kurā kā vienota lietu kopība tika izsolīti 16 Winkor Nixdorf bankomāti ProCash 8050 un 20 Winkor Nixdorf bankomāti ProCash 2000 xe USB.

Db.lv jau rakstīja, ka jūnija beigās atkārtotā izsolē tika piedāvāti 47 Diebold bankomāti Opteva 562 kā vienota kustamās mantas lietu kopība. Izsoles sākumcena bija 94,5 tūkstoši latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

SEB bankas un bijušie DNB bankomāti vairs nebūs draudzīgo bankomātu tīklā

LETA, 22.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«SEB bankas» un bijušie «DNB Bankas» bankomāti, kuri pēc bankas apvienošanās ar «Nordea» iekļauti apvienotās «Luminor Bank» bankomātu tīklā, turpmāk vairs nebūs draudzīgo bankomātu tīklā.

«SEB bankas» ārējās komunikācijas vadītājs Mārtiņš Panke pavēstīja, ka no 26.aprīļa «DNB Bankas» bankomāti vairs nebūs SEB klientiem draudzīgo bankomātu tīklā.

«Sarunās ar «Luminor» par sadarbības turpināšanu kopīgā bankomātu tīklā pašlaik nav izdevies panākt vienošanos par abpusēji pieņemamiem tehniskajiem risinājumiem un nosacījumiem. Tādēļ no 26.aprīļa līdzšinējie DNB bankomāti vairs nebūs «SEB bankas» klientiem draudzīgo bankomātu tīklā. Esam izvērtējuši šo izmaiņu ietekmi uz mūsu klientiem, un, ņemot vērā tiem pieejamās alternatīvas - SEB bankomātu tīkls, «Swedbank» bankomātu tīkls un skaidras naudas izņemšanas iespējas tirdzniecības vietās -, finanšu pakalpojumu pieejamība klientiem nesamazināsies un neērtības būs minimālas,» sacīja Panke.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cilvēki skaidru naudu izmanto arvien retāk un priekšroku dod norēķiniem ar maksājumu kartēm. Lai arī jau aptuveni puse no norēķiniem tiek veikti ar maksājumu kartēm, tomēr skaidras naudas izņemšanas no bankomātiem apjoms nav samazinājies.

AS Citadele banka apkopojusi informāciju par cilvēku paradumiem, lietojot bankomātus.

Banka Citadele pērn nāca klajā ar risinājumu, kad Mastercard norēķinu kartes lietotāji var naudu izņemt bez maksas piecas reizes mēnesī jebkurā bankomātā pasaulē. Tas pilnībā maina to, kādā veidā tiek veidoti draudzīgo bankomātu tīkli, lai banku pakalpojumi būtu klientiem ērtāki.

«Redzam, ka pārsvarā cilvēki skaidru naudu izņem tikai dažas reizes mēnesī, līdz ar to bankas piedāvājums bez maksas piecas reizes mēnesī naudu izņemt citā bankomātā ir optimāls daudzums. Tādā veidā visi bankomāti kļūst par draudzīgiem un skaidras naudas izņemšana ir vēl ērtāka, arī ceļojot, – tikai jāpaseko līdzi, cik bieži naudu izņem no citas bankas bankomāta,» saka bankas Citadele valdes loceklis Vladislavs Mironovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Nordea uzstādīs 17 jaunus bankomātus

Žanete Hāka, 04.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nordea paplašina bankomātu tīklu, un plānots, ka līdz septembra beigām tiks uzstādīti 17 jauni Nordea iemaksas/izmaksas bankomāti, informē bankas pārstāvji.

Šobrīd Nordea un bankas Citadele draudzīgo bankomātu tīklā Nordea bankas klientiem pieejami vairāk nekā 30 iemaksu/izmaksu un vairāk nekā 200 izmaksu bankomāti, kas piedāvā veikt skaidras naudas darījumus bez komisijas ar atsevišķiem maksājumu karšu produktiem.

Šobrīd Rīgā un reģionos pieejami jau 14 draudzīgie Nordea iemaksu/izmaksu bankomāti, taču līdz gada beigām Nordea plāno uzstādīt 23 iemaksu/izmaksu bankomātus, tādējādi dubultojot bankomātu skaitu.

Nordea Privātpersonu apkalpošanas departamenta vadītāja Irina Pētersone skaidro, ka statistika liecina, ka strauji pieaug Nordea iemaksu bankomātos veikto darījumu skaits, kas apliecina klienta vēlmi veikt skaidras naudas darījumus attālināti. Tā, piemēram, šobrīd vairāk nekā 70% no visām veiktajām iemaksām eiro valūtā tiek veiktas attālināti, izmantojot iemaksu bankomātus, nevis klientu apkalpošanas centrus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Trijos Swedbank bankomātos var izņemt piecu eiro banknotes

Gunta Kursiša, 06.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trīs Swedbank bankomāti nedēļas nogalē tehniski pielāgoti piecu eiro banknošu izsniegšanai, informē bankas pārstāvji.

Patlaban pielāgoti ir bankomāti Rīgā Rēzeknes ielā 3, Saharova ielā 2 un Saharova ielā 20a.

Tas, ka visi Swedbank bankomāti spēj izdod piecu eiro banknotes, tiks nodrošināts laikā līdz 14. janvārim, plāno banka.

Bankomātu pielāgošana nepieciešama, jo nestandarta izmēru dēļ piecu eiro banknotes varēja radīt risku, ka bankomāta darbība apstājas banknošu sasprūduma dēļ.

Bankomāti atsāka darbu pirms 1.janvāra plkst. 0:30, savukārt Swedbank internetbankā apskatīt konta atlikumu un veikt iekšbankas maksājumus bija iespēja jau no plkst. 5:30.

Lai nodrošinātu pāreju uz eiro, Swedbank eiro projektā pusgadu strādāja vairāk nekā 500 cilvēki no četrām valstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Izsolīs utilizācijai paredzētusKrājbankas bankomātus

Žanete Hāka, 10.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maijā notiks likvidējamās AS Latvijas Krājbanka bankomātu izsole, liecina paziņojums laikrakstā Latvijas Vēstnesis.

Pēc kārtas pirmajā izsolē tiks piedāvāti bankomāti kā kustamās mantas lietu kopība. Kustamās mantas lietu kopība sastāv no 46 utilizācijai paredzētiem Winkor Nixdorf bankomātiem ProCash 2050 un 5 utilizācijai paredzētiem Winkor Nixdorf bankomātiem ProCash 2000.

Kustamās mantas lietu kopības novērtējums un izsoles sākumcena ir 6500 eiro.

Izsole notiks 19. maijā.

Db.lv jau rakstīja, ka janvārī Krājbankas piederošo bankomātu izsolē tika pārdoti 80 bankomāti. Bija paredzēta 131 automāta izsole. Atlikušie 50 bankomāti netika izsolīti, jo bija pieteicies tikai viens pretendents.

Pagājušajā gadā tika pārdoti 88 bankomāti par vairāk nekā 70 tūkstošiem eiro. Daļa tika pārdota Latvijas, bet daļa - ārvalstu kompānijām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Izsolē mēģinās pārdot Krājbankas bankomātus

Žanete Hāka, 02.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Oktobra vidū notiks likvidējamās AS Latvijas Krājbanka bankomātu izsole, liecina paziņojums laikrakstā Latvijas Vēstnesis.

Šī būs jau otrā izsole, kurā ar lejupejošu soli kā vienota lietu kopība tiks izsolīti 16 Winkor Nixdorf bankomāti ProCash 8050 un 20 Winkor Nixdorf bankomāti ProCash 2000 xe USB.

Izsoles sākumcena ir 137,2 tūkstoši latu un tā notiks 18. oktobrī.

Db.lv jau rakstīja, ka jūnija beigās atkārtotā izsolē tika piedāvāti 47 Diebold bankomāti Opteva 562 kā vienota kustamās mantas lietu kopība. Izsoles sākumcena bija 94,5 tūkstoši latu.

Tāpat šajā datumā izsolīja piecus Winkor Nixdorf bankomātus ProCash 4000. Izsoles sākumcena bija 49 tūkstoši latu.

Izsolē tika pārdoti visi piedāvātie bankomāti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Plāni griezt izmaksas nākotnē liks bankām samazināt bankomātu skaitu, un tā vietā reģionos kredītiestādes vēlas veicināt skaidras naudas izņemšanas pakalpojuma ieviešanu tirdzniecības vietās un pašvaldību kasēs, tomēr process attīstās lēni.

Sarucis par desmitdaļu

Pagājušā gada beigās Latvijā bija 1154 bankomāti, kas ir par 10% mazāk nekā iepriekšējā gada beigās un mazākais skaits kopš 2007. gada, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) dati. Kā skaidro banku pārstāvji, lielākoties bankomātu skaits sarucis, jo no tirgus aizgājušas bankas, kurām bija plašs bankomātu tīkls, un neviena cita banka šajās vietās jaunus nav izvietojusi, taču nākotnē par plāniem samazināt bankomātu skaitu izsakās arī pārējās bankas, kurām patlaban pieder lielākie bankomātu tīkli. Mazinās arī filiāļu skaits. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) dati liecina, ka vairākos novados tuvākā naudas izmaksas iespēja atrodas vairāk nekā 10 km attālumā, savukārt bezskaidras naudas norēķinus, pēc pašvaldību pārstāvju vārdiem, bremzē nepietiekamā interneta pārklājuma kvalitāte, kā arī sliktais iedzīvotāju aprīkojums šo darījumu veikšanai. VARAM kopā ar banku pārstāvjiem cenšas rast risinājumus skaidras naudas piekļuvei, tomēr, ņemot vērā, ka pagastos pieprasījums ir salīdzinoši zems, notiek pretējs process un bankomāti tiek nevis uzstādīti, bet demontēti. Piemēram, Beverīnas novada pašvaldība ir starp tiem novadiem, kuros nav iespēja izņemt skaidru naudu bankomātos, bet tuvākais pakalpojums ir pieejams Trikātas pagasta aptiekā personām, kuras ir SEB bankas klienti, un skaidras naudas limits ir mazs, skaidro pašvaldības pārstāvji. Viņi atzīst, ka sarunas ar kredītiestādi par iespēju ieviest bankomātu novadā noslēgušās nesekmīgi, jo banka norādījusi, ka tajā ir nepietiekams iedzīvotāju skaits. Arī Vārkavas novada domes pārstāvji norāda, ka pāris spēcīgākās bankas, kas tika uzrunātas, uz bankomātu izvietošanu novadā raugās ļoti skeptiski. Situācija tiek risināta, vietējiem iedzīvotājiem dodoties uz tuvākajām pilsētām, bet pensionāriem lielākoties pensijas piegādā pastnieki, arī vietējos veikalos ar karti var izņemt noteiktu naudas summu, skaidro domē. Reģionos skaidras naudas iemaksas un izmaksas iespēja patlaban ir aktuāla problēma, atzīst tirdzniecības tīkla LaTS pārstāvji, jo uzņēmējiem nereti jābrauc desmitiem kilometru līdz tuvākajai bankai, turklāt par pakalpojumu jāmaksā komisijas maksa, kas pēdējā gada laikā ir palielināta. Arī Latvijas Tirgotāju asociācija min, ka pēdējo gadu laikā bankomātu skaits reģionos ir sarucis, apgrūtinot darbu uzņēmējiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Nākamā gada pirmās pusstundas laikā 99% bankomātu spēs izdot eiro banknotes

Žanete Hāka, 12.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai eiro ieviešana Latvijā noritētu maksimāli ērti, Latvijas bankas plāno nodrošināt, ka 2014. gada 1. janvārī, kad tiks ieviests eiro, jau pirmās pusstundas laikā 99% visu naudas izmaksu bankomātu spēs izdot eiro banknotes, informē Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) pārstāve Baiba Melnace.

Atlikušie pāris bankomāti atrodas telpās, kas 1. janvārī būs slēgtas, tādēļ klientiem nebūs pieejami. Paredzēts, ka pilnībā viss bankomātu tīkls būs pārslēgts darbam ar eiro līdz 2014. gada 2. janvārim.

Pēc LKA apkopotās informācijas, 2014. gada sākumā Latvijā septiņām bankām būs 1061 bankomāts ar naudas izmaksas funkciju (papildus darbosies arī 82 bankomāti tikai ar naudas iemaksas funkciju).

Tāpat, ņemot vērā, ka līdz 31. decembrim Latvijā likumīgs maksāšanas līdzeklis būs lati, daudzi bankomāti līdz pat šā gada pēdējai minūtei nodrošinās klientiem latu izsniegšanu.

Bankas atgādina, ka jebkuram Latvijas iedzīvotājam un uzņēmumam lētākā un ērtākā naudas nomaiņa no latiem uz eiro būs bezskaidrās naudas izmantošana, jo bezskaidras naudas nomaiņa banku kontos notiks automātiski latu/eiro maiņas brīdī stingri pēc oficiālā kursa, un turpmāk visi bezskaidrās naudas maksājumi tiks veikti tikai eiro. Veicot pirkumu apmaksu ar maksājumu karti, tas būs pierasti un saprotami, nebūs jāuztraucas, vai makā ir nepieciešamā summa eiro skaidrā naudā un vai atlikums ir izdots korekti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Samazinot klātbūtni reģionos, lielākajā daļā atlikušo banku filiāļu vairs nav iespējami darījumi ar skaidru naudu; sarūk arī bankomātu skaits.

Reģionu iedzīvotājiem nākas mērot desmitiem kilometru līdz tuvākajai vietai, lai saņemtu bankas pakalpojumus. Nākotnē, visticamāk, šī tendence turpināsies un vien dažās lielajās pilsētās varēs atrast bankas konsultāciju centru.

Klātbūtne mazāka

Pie skaidras naudas tikt kļūst aizvien grūtāk – sarūk gan bankomātu skaits, gan to vietu skaits, kurās var piekļūt skaidrai naudai. Šā gada pirmā ceturkšņa beigās Latvijā bija izvietoti 964 bankomāti, no kuriem 367 bija arī naudas iemaksas funkcija. Kā liecina Finanšu nozares asociācijas dati, kopējais bankomātu skaits turpina sarukt, jo pirms gada tie bija 1008. Tāpat strauji sarucis arī tirdzniecības vietu skaits, kurās iespējams izņemt skaidru naudu, – šā gada sākumā tās bija 750, salīdzinot ar 1408 vietām 2017.gada 4.ceturksnī. Tāpat banku pārstāvji atzīst, ka daļa reģionu filiāļu atteikušās no skaidras darījumiem vispār. Turklāt samazinās arī banku filiāļu skaits. Runājot par filiālēm reģionos, banku pārstāvji lēš, ka tās, visdrīzāk, pavisam neizzudīs, taču atradīsies vien lielākajos centros un tiks transformētas, piedāvājot konsultācijas par dažādiem banku pakalpojumiem. Lielākoties ikdienas pakalpojumiem tiek veidoti t.s. čati, sarakstes iespējas, videokonferences un līdzīgas iespējas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

SEB banka aprīko bankomātus ar nenomazgājamās tintes kasetēm

Dienas Bizness, 21.04.2015

Turpmāk uz SEB bankomātiem būs atrodamas īpašas uzlīmes, kas klientus informēs, ka attiecīgajā bankomātā papildus citiem drošības mehānismiem ir uzstādītas nenomazgājamās tintes kasetes

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SEB banka ir aprīkojusi bankomātus ar jaunu drošības elementu – nenomazgājamās tintes kasetēm. Tās iedarbojas gadījumos, ja prettiesiskā veidā tiek mēģināts piekļūt bankomāta seifā esošajai naudai. Tā tiks neatgriezeniski sabojāta, banknotes iekrāsojot ar nenomazgājamo tinti un padarot tās nederīgas lietošanai, informē SEB bankas pārstāve Kristīne Martinsone.

Nenomazgājamās tintes kasetes sevi pierādījušas kā viens no efektīvākajiem mehānismiem bankomātu aizsardzībai pret uzlaušanas vai zādzības mēģinājumiem. Turpmāk uz SEB bankomātiem būs atrodamas īpašas uzlīmes, kas klientus informēs, ka attiecīgajā bankomātā papildus citiem drošības mehānismiem ir uzstādītas nenomazgājamās tintes kasetes un šis bankomāts ir pasargāts no uzlaušanas mēģinājumiem.

«Iekrāsotās banknotes nav iespējams laist apgrozībā, jo tās nepieņems nevienā tirdzniecības vietā. Tādēļ zūd jebkura motivācija mēģināt uzlauzt SEB bankomātus, jo tas noziedzniekiem nenesīs nekādus finansiālos ieguvumus – tikai nepatikšanas. Savukārt mēs sagaidām, ka jaunā drošības elementa ieviešana palīdzēs uzlabot bankomātu tīkla stabilitāti un pieejamību, jo līdz šim ik gadus esam saskārušies ar vairākiem bankomātu uzlaušanas mēģinājumiem, kuru rezultātā tie tikuši sabojāti un zināmu laiku nav varējuši pildīt savas funkcijas,» stāsta SEB bankas valdes locekle Ieva Tetere.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Papildināta - Vētras dēļ nedarbojas vairāki desmiti lielāko banku bankomātu

Gunta Kursiša, 29.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Stiprā vēja radīto elektropiegādes traucējumu dēļ otrdienas rītā nedarbojās Swedbank Ventspils un Kuldīgas filiāles, kā arī aptuveni 50 bankomāti, mikroblogošanas vietnē Twitter vēsta bankas pārstāvji. Tāpat darbības traucējumi ir arī desmit SEB bankomātiem, noskaidroja Db.lv.

Kuldīgā un Ventspilī no rīta nedarbojās arī SEB bankas filiāles, Db.lv stāstīja bankas pārstāve Agnese Strazda. Kuldīgā filiāles darbība atjaunota plkst. 8.50, vēl pirms durvju vēršanas apmeklētājiem, bet Ventspilī filiālē elektroapgāde atjaunota plkst. 9.35.

Kurzemes un Vidzemes pusē otrdienas rītā nedarbojas desmit SEB bankomāti – darbība traucēta bankomātiem Kuldīgā, Alsungā, Cēsīs, Iecavā, Dundagā un citur, stāstīja A. Strazda. «Nedarbojas salīdzinoši maza daļa bankomātu, un iepriekš, pirms vētras, bijām gatavojušies lielākam kaitējumam,» norādīja A. Strazda.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Atkārtoti izsolīs Krājbankai piederošus utilizācijai paredzētus bankomātus

Žanete Hāka, 23.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākamnedēļ notiks likvidējamai AS Latvijas Krājbanka piederošu bankomātu izsole, liecina paziņojums laikrakstā Latvijas Vēstnesis.

Pēc kārtas otrajā izsolē ar lejupejošu soli tiks piedāvāti 46 utilizācijai paredzēti Winkor Nixdorf bankomāti ProCash 2050 un 5 utilizācijai paredzēti Winkor Nixdorf bankomāti ProCash 2000 kā vienota lietu kopība. Kustamās mantas lietu kopības novērtējums un izsoles sākumcena ir 6500 eiro.

Izsole notiks 30.maijā plkst.12.00 Ganību dambī 17A, Rīgā.

Bankomāti izsolē tika piedāvāti jau pagājušajā nedēļā, tomēr tie netika pārdoti, jo nebija pieteicies neviens pretendents.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Izsolē pārdod 80 Krājbankas bankomātus

Žanete Hāka, 24.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien likvidējamās AS Latvijas Krājbankas piederošo bankomātu izsolē tika pārdoti 80 bankomāti, informē Krājbankas maksātnespējas administratora KPMG Baltics pārstāvis Oskars Fīrmanis.

Piektdien bija paredzēta 131 automāta izsole. Tā bija atkārtotā izsole, kas notika ar lejupejošu soli. Izsolē bija seši pretendenti, un uzvarēja juridiska persona no Latvijas, kurai samaksa jāveic šīs dienas laikā.

Atlikušie 50 bankomāti netika izsolīti, jo bija pieteicies tikai viens pretendents. Par to, kad varētu tikt rīkota izsole atlikušajiem bankomātiem, administrators lems tuvākajā laikā.

Pagājušajā gadā tika pārdoti 88 bankomāti par vairāk nekā 70 tūkstošiem eiro. Daļa tika pārdota Latvijas, bet daļa - ārvalstu kompānijām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Swedbank no jūlija ieviesusi izmaiņas savu pakalpojumu cenrādī, kas attiecas uz skaidras naudas darījumiem bankas filiālēs. Tāpat cenas uz augšu koriģēt, sākot no septembra, plāno arī SEB banka.

[Ziņa papildināta ar SEB bankas komentāru]

Atsevišķiem pakalpojumiem filiālēs, kuriem ir pieejama izdevīgāka vai bezmaksas pašapkalpošanās alternatīva – internetbankā, telefonbankā vai bankomātos – palielināta cena atbilstoši to pašizmaksai, norāda bankas pārstāvji. Tā, piemēram, no jūlija maksājums bankas filiālē uz citas personas Swedbank kontu, maksā 1,50 Ls, savukārt uz citas bankas kontu, ja summa nepārsniedz 50 tūkst. Ls – 1,80 Ls. Liecina Swedbank pakalpojumu cenrādis.

Db.lv skaidroja bankas pārstāve Kristīne Jakubovska, līdz šim skaidras naudas pakalpojumu cenas filiālēs nesedza pašizmaksu. Viņa norāda, ka arī šobrīd, pēc cenrāža izmaiņām, šie pakalpojumi tiek daļēji subsidēti no bankas puses.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Tiks slēgta SEB bankas internetbankas darbība; pārdoti 150 tūkstoši eiro sākumkomplektu

LETA, 31.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien plkst.19 tiks slēgta SEB bankas internetbankas Ibanka darbība, lai sagatavotos pārejai uz eiro, informē banka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Kredītiestāžu likumā, kuru mērķis ir nodrošināt skaidrās naudas pieejamību iedzīvotājiem visā Latvijas teritorijā, nosakot minimālās prasības pakalpojumam, kura rezultātā kredītiestādes klientam ir iespējams izņemt skaidro naudu no maksājumu konta kredītiestādē.

Likumprojekta anotācijā teikts, ka Latvijā par galveno maksāšanas līdzekļa veidu arvien vairāk nostiprinās bezskaidrās naudas norēķini. Taču, neskatoties uz bezskaidrās naudas norēķinu pieaugumu, skaidrās naudas norēķini joprojām ir aktuāli - saskaņā ar Latvijas Bankas aptaujas "Maksājumu radars" datiem 2024.gada februārī skaidrās naudas maksājumi vidēji veidoja 23% no ikdienas maksājumiem.

Finanšu ministrija (FM) skaidro, ka skaidrās naudas pieejamības nozīme pieaug situācijās, kad nav pieejamas maksājumu sistēmas, savukārt skaidrās naudas infrastruktūra būtiski samazinās, tai skaitā pēdējos gados būtiski samazinājies kredītiestāžu filiāļu un norēķinu centru skaits, kuros ir iespējams saņemt skaidro naudu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 1.augusta Swedbank klientiem būs jāmaksā par skaidras naudas izņemšanu DNB bankas bankomātos.

Swedbank klienti skaidru naudu bez maksas varēs izņemt Swedbank un SEB bankas bankomātos. Abu minēto banku bankomāti nodrošina, ka Swedbank klientiem visā Latvijā būs pieejami bankomāti, paskaidroja Swedbank mediju attiecību vadītāja Kristīne Jakubovska.

«Pēdējo gadu laikā mūsu banka savu bankomātu tīklu ir paplašinājusi visaktīvāk, vienlaikus to arī modernizējot. Katrā Latvijas pilsētā un novadā ir vismaz viens bankomāts, kur Swedbank klienti var izņemt naudu bez papildu komisijas maksas,» klientus informē Swedbank. Tā sola šogad izvietot vēl vairākus jaunus bankomātu vairākās Latvijas vietās: Pāvilostā, Durbes novada Tadaiķu pagastā, Jelgavā un Rīgā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daudzi pārēju no latiem uz eiro pat nepamanīja, jo maksājumu karšu darbībā pārtraukumu nebija vispār, toties citi pakalpojumi darbam eiro valūtā tika pielāgoti nedaudzu stundu laikā gadumijas naktī, saka Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) preses sekretāre Baiba Melnace.

Viņa uzsvēra, ka jau ar šā gada 1.janvāra rītu iedzīvotāji lielāko daļu finanšu pakalpojumu varēja lietot tādā pat apmērā kā iepriekšējā gada pēdējās dienās.

«Latvijas banku IT sistēmu un pakalpojumu sekmīgā pāreja uz eiro ir pozitīvs piemērs citām valstīm daudzos aspektos, īpaši tajā, kā pāreju īstenot iedzīvotājiem un biznesa klientiem ērtākajā veidā,» sacīja Melnace.

Viņa informēja, ka, paredzot tipiskākās situācijas latu un eiro vienlaicīgās aprites periodā, bankas jau kopš 2013.gada vidus aicināja uzņēmējus sākt izmantot pakalpojumus, kas atvieglo pāreju uz eiro, piemēram, priekšpiegādi, inkasāciju, terminālus maksājumu karšu pieņemšanai un naudas iemaksu bankomātos. Tā ir bijusi tirgotāju izvēle - sagatavoties šim periodam vai likt saviem klientiem saskarties ar mazākām vai lielākām neērtībām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Bankas ar plašāko bankomātu un filiāļu tīklu vienojušās par skaidrās naudas pieejamības nodrošināšanu

Db.lv, 03.09.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Banka, Finanšu nozares asociācija un bankas ar plašāko bankomātu un filiāļu tīklu - "Swedbank", "SEB banka", "Luminor Bank" Latvijas filiāle un banka "Citadele" - parakstījušas sadarbības memorandu par skaidrās naudas pieejamības nodrošināšanu iedzīvotājiem, informē Latvijas Banka.

Memoranda mērķis ir nodrošināt skaidrās naudas pieejamību iedzīvotājiem visā Latvijas teritorijā, nosakot minimālās skaidrās naudas pieejamības un sasniedzamības prasības.

Memoranda parakstītāji vienojušies saglabāt esošo bankomātu tīklu, nesamazinot bankomātu skaitu par vairāk nekā 5% līdz 2023.gada 1.janvārim, veidojot bankomātu tīklu, kopumā ievērot ne vairāk kā 20 kilometru attālumu taisnā līnijā līdz tuvākajam bankomātam no jebkuras vietas Latvijā 99% Latvijas iedzīvotāju, kā arī noteikt atbilstošu bankomātu faktiskās pieejamības laiku patērētāju interesēs, proti, katru dienu vismaz 12 stundu.

Latvijas Banka norāda, ka mūsdienās turpina attīstīties dažādas modernu norēķinu iespējas, un sabiedrība tās arvien labprātāk un plašāk izmanto. Centrālās bankas ir sākušas darbu, lai pārskatāmā nākotnē iedzīvotājiem un uzņēmējiem kļūtu pieejama vēl viena naudas forma - digitālais eiro, kas neaizstās skaidro naudu, bet papildinās un paplašinās dažādas naudas lietojuma iespējas. Tomēr pašlaik vēl arvien liela daļa neliela apmēra maksājumu Eiropas Savienībā tiek veikta skaidrā naudā.

Komentāri

Pievienot komentāru