Jaunākais izdevums

Dzirnavu ielā 46 pabeigta Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) rīcībā esošā ēka, kas tiek dēvēta par Zirgu pastu. Ēkas rekonstrukcijā tika piesaistīts Eiropas Savienības (ES) fondu līdzfinansējums, valsts budžeta līdzekļi un akadēmijas finansējums kopumā 1,4 milj. Ls apmērā.

Zirgu pasts būs LKA Teātra un audiovizuālās mākslas katedras Teātra studiju bāzes ēka, kurā pamatā mācīsies aktieru un režisoru kurss. Ēka dēvēta par Zirgu pastu, jo tieši pretī šai mājai pagalmā vēsturiski ir bijusi pasta māja, no kuras šobrīd saglabājusies ēka ar zirga galvām. Pastā visas piegādes notikušas ar zirgiem, līdz ar to vēsturiski nosaukums ir pārņēmis visu šo vietu – gan pagalmu, gan apkārtesošās ēkas.

Zirgu pasta atjaunošanā Eiropas Reģionālais attīstības fonds (ERAF) ieguldījis 1,001 milj. Ls, no valsts budžeta līdzekļiem nākuši 84,5 tūkst. Ls, savukārt pati akadēmija nodrošinājusi finansējumu 300 tūkst. Ls apmērā.

Būvdarbus Zirga pasta projektā veica SIA Re&Re ar galveno būvdarbu vadītāju Imantu Strautu, būvuzraudzību veica SIA Forma 2 būvuzraugi Jānis Zolbergs un Andris Kazimirovs, būvprojektu izstrādāja SIA Arhitektu birojs Krasts (būvprojekta vadītāja – Renāte Truševa), savukārt projekta vadību nodrošināja Sanda Putirska.

Projekta rezultātā notikusi pilna ēkas rekonstrukcija – nesošo konstrukciju rekonstrukcija, ārējās un iekšējās apdares pilna rekonstrukcija, jumta maiņa, jaunas piebūves izbūve, visu inženiertīklu jauna izbūve, restaurācijas darbi vēsturiskām detaļām – fasādes elementiem, logiem, durvīm, krāsnīm un griestu rozetēm, Db.lv stāstīja S. Putirska.

Zirgu pasta projekts tika izstrādāts 1874. gadā, un to izstrādāja arhitekts G.R. Vinklers īpašnieka V. Fon Gruževska vajadzībām. 1912. gadā šai divu stāvu dzīvojamai mājai tika izstrādāts projekts divu stāvu piebūves celtniecībai, kas tajā pašā gada arī pabeigta. 1939. gadā ēku pārņēma Latvijas sieviešu nacionālā līga sarīkojumu rīkošanai, un ēka tika pielāgota publiskiem pasākumiem, izbūvējot skatuvi ar portālu. Zāli varēja izmantot 150 cilvēki. Pagājušā gadsimta otrajā pusē ēkā tika iekārtota skola, vēlāk ēkā tiek izvietota Lietišķās mākslas vidusskola, bet 1993. gadā to nodod LKA.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Covid-19 laiks ir mainījis cilvēku paradumus e-komercijā, un pieaugošajam pieprasījumam un klientu prasībām pretī ir jāliek efektīvs piegādes ātrums un pēc iespējas plašāks preču sortiments.

Tāds ir kopīgais secinājums pēc radošās konferences “Loģistika e-komercijā”, kuru izdevniecība Dienas Bizness organizēja sadarbībā ar VAS Latvijas Pasts, SIA Omniva, SIA Rimi Latvia, tirdzniecības centru internetā 220.lv un SIA SSI Schaefer.

Pasts e-komercijas laikmetā

Vēl aizvien Latvijas Pasta īpašumā ir pasta nodaļas, kuras izveidotas pirms 100 gadiem, kad valdīja zirgu transports un telegrāfs, tomēr šīs aizpagājušā gadsimta liecības uzņēmumā mudinājušas VAS Latvijas Pasts valdes priekšsēdētāju Mārci Vilcānu domāt par nākotni.

Patlaban vairs tikai daži sūta vēstules papīra formātā, toties teju katrs ir iegādājies preci internetā, un nereti to piegādā Latvijas Pasts. Uzņēmums pēdējos gados ir atdzimis jaunā veidolā kā e-komercijas loģistikas realizētājs, un šī joma ik dienu piedāvā jaunus izaicinājumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Gada balvu Rīgas arhitektūrā piešķir ēkas Zirgu pasts pārbūvei

Žanete Hāka, 07.10.2013

Latvijas Kultūras akadēmijas Teātra studiju bāzes ēkas Zirgu pasts pārbūve Dzirnavu ielā 46

Foto: Aivars Siliņš

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien, 7. oktobrī, Pasaules arhitektūras dienā jau astoto reizi tika pasniegta gada balva Rīgas arhitektūrā, informē pasākuma organizētāji.

Šogad Rīgas arhitektūras balva piešķirta SIA Arhitektu birojs Krasts – arhitektei Renātei Truševskai, arhitektūras studentei Lienai Braslai un ainavu arhitektei Kristīnei Dreijai. Balva pasniegta par vērtīgu ieguldījumu Rīgas arhitektūrā – koka apbūves vērtību izcelšanu publiskajā telpā – ēkas Zirgu pasts pārbūvi Latvijas Kultūras akadēmijas teātra studijām Dzirnavu ielā 46.

Papildus gada balvai, Rīgas pilsētas arhitekta birojs piešķīra septiņas atzinības par izcilību atsevišķu objektu arhitektūrā.

Arhitektūras darbu skatei varēja pieteikt tikai tos objektus, kas ekspluatācijā nodoti līdz 2012. gada 31. decembrim. Līdz ar to vairāki nozīmīgi un ievērojami objekti 2013. gada skatei nekvalificējās, jo ekspluatācijā tie ir nodoti šogad un līdz ar to tiks iekļauti nākamā gada konkursa objektu reģistrā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Ar Rīgas pašvaldības atzinību uzslavēti pērnā gada labākie arhitekti

Dienas Bizness, 11.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien, 11.februārī, Rātsnamā tika pasniegti galvaspilsētas pašvaldības atzinības un pateicības raksti labākajiem 2013.gada arhitektiem.

Apbalvojumus saņēma arhitekte Renāte Truševska, Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātes studente Liena Brasla, ainavu arhitekte Kristīne Dreija, arhitekti Andris Kronbergs, Jānis Biķis un Ivo Kalvelis, arhitektūras tehniķis Kristaps Šulcs, kā arī arhitekts Roberts Riekstiņš.

Atzinības tika piešķirtas arhitektūras skatē «2013. gada balva Rīgas arhitektūrā» atzīmēto objektu arhitektiem pēc Rīgas pilsētas arhitekta biroja rekomendācijām.

Arhitekte Renāte Truševska, arhitektūras studente Liena Brasla un ainavu arhitekte Kristīne Dreija saņēma Atzinību par vērtīgu ieguldījumu Rīgas arhitektūrā – koka apbūves vērtību izcelšanu publiskajā telpā – ēkas Zirgu pasts pārbūvi Latvijas Kultūras akadēmijas teātra studijām Dzirnavu ielā 46.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Zināmi Gada balvai Rīgas arhitektūrā izvirzītie objekti

Lelde Petrāne, 09.09.2014

Koka ēku renovācijas centrs «Koka Rīga» – ēkas pārbūve un jaunbūves

Adrese: Krāsotāju iela 12

Pasūtītājs: Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments

Projektētājs: SIA «Lejnieku projektēšanas birojs»

Būvnieks: SIA «Hexo»

Avots: www.arhitekts.riga.lv

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad īpašām nominācijām un galvenajai – 2014. gada balvai Rīgas arhitektūrā – izvirzītas 13 būves, informēja Rīgas pilsētas arhitekta birojs.

«Šogad turpinām pērn aizsākto tradīciju, kad gada balvai Rīgas arhitektūrā nominēto objektu vērtēšanā iesaistījām plašāku sabiedrību, kas guva ļoti lielu atsaucību. Mēs aicinām ikvienu interesentu iepazīties ar balvai izvirzītajiem objektiem un paust savu –gan cildinošu, gan arī kritisku viedokli un vērtējumu mūsu sociālajos kontos. Arī šogad sabiedrības viedoklim un vērtējumam būs nozīmīga loma lēmuma pieņemšanā par būvi, kas pelnījusi saņemt 2014. gada balvu Rīgas arhitektūrā,» uzsver Rīgas pilsētas arhitekts Gvido Princis.

Gada balvai Rīgas arhitektūrā nominētos objektus vēl vērtēs un par tiem diskutēs Rīgas pilsētas arhitekta kolēģija, savukārt gala lēmumu par atzinībām un galveno – 2014. gada balvu Rīgas arhitektūrā – pieņems Rīgas pilsētas arhitekts septembra beigās, ņemot vērā gan ekspertu atziņas, kas gūtas, iepazīstoties ar objektiem klātienē, gan Rīgas pilsētas arhitekta kolēģijas, ko veido nozares profesionāļi, viedokli, gan arī rīdzinieku viedokli.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Gada balvu Rīgas arhitektūrā saņem RTU Radošo industriju centrs Ķīpsalā

Dienas Bizness, 06.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien, 6.oktobrī, Pasaules arhitektūras dienā jau devīto reizi tika pasniegta 2014.gada balva Rīgas arhitektūrā - šogad tā piešķirta Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Radošo industriju centra autoriem – arhitektiem Ģirtam Valeinim, Jānim Prusakam, Kristīnei Krakopei, Signei Zihelmanei un inženierim Artim Silmanovičam – Par kompetenci un degsmi 21.gadsimta augstākās izglītības un pētniecības prasībām atbilstošas sabiedriskas būves izveidošanā, informē Rīgas domes abiedrisko attiecību nodaļā.

Rīgas pilsētas arhitekts Gvido Princis norāda, ka šī gada būvju skatē kopā ar žūrijas ekspertiem īpaši apskatīti labākie piemēri pilsētas dzīvojamās vides ilgtspējas nodrošināšanā, pievēršot uzmanību tādiem pilsētvides raksturlielumiem kā energoefektivitāte, vides pieejamība un universālais dizains, novērtējot paveikto gan Rīgas vēsturiskajā centrā, gan apkaimēs un mikrorajonos.

«Īpašs gandarījums par jauno RTU Radošo industriju centru Ķīpsalā, kas kopš pagājušā mācību gada ir arī Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātes jaunā mājvieta. Objekts neapšaubāmi demonstrē Rīgas arhitektūras skolas varējumu un, cerams, dos vērā ņemamu ieguldījumu topošo inženieru un radošo industriju speciālistu profesionālajā izaugsmē,» uzsvēra G. Princis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zirgu pasts

Satori

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien, 17. augustā, Latvijas Banka izlaidīs kuršu ķoniņiem veltītu sudraba kolekcijas monētu, informē LB.

Šī monēta ir veltījums kuršu ķoniņiem – latviešu tautas daļai, kas pratusi nosargāt savu personisko brīvību un neatkarību cauri gadsimtiem.

Kolekcijas monētas «Kuršu ķoniņi» mākslinieki ir Arvīds Priedīte (grafiskais dizains) un Ligita Franckeviča (plastiskais veidojums). Monēta izgatavota kaltuvē UAB Lietuvos monetų kalykla (Lietuva).

Monētas priekšpusē uz dokumenta fona attēlots jātnieks zirga mugurā ar spalvu pie cepures, zobenu pie sāniem un karogu rokā. Monētas aizmugurē redzams Peniķa staba atveids ar Ķoniņciema ģerboni, sieviete tautastērpā un vīrietis ar zobenu; fonā – septiņu Kurzemes brīvciemu nosaukumi.

Ķoniņi bija Kurzemes pamatiedzīvotāji, septiņu brīvciemu (Ķoniņu, Kalēju, Pliķu, Ziemeļu Turlavas pagastā, Dragūnu Rumbas pagastā, Viesalgu Snēpeles pagastā un Sausgaļu Padures pagastā) iemītnieki, kas kā vasaļi jeb lēņavīri no Livonijas ordeņa saņēma zemi un privilēģijas. 1230. gadā lielāko kuršu daļu pārstāvošā ķēniņa Lamekina un Romas pāvesta legāta pilnvarnieka noslēgtais līgums paredzēja kuršu dalību karos pret pagāniem un tiesības palikt brīviem, ja vien turēsies pie katoļticības. Līgums bija spēkā īsu laiku, jo mainījās baznīcas varas un Livonijas ordeņa spēku samērs un ietekme, bet tas iedibināja brīvības tradīciju.

Komentāri

Pievienot komentāru