Jaunākais izdevums

Noslēdzies Alūksnes novada pašvaldības izsludinātais iepirkums par Alūksnes pilsdrupu konservāciju un restaurāciju, liecina paziņojums Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā.

Konkursā tika saņemts viens piedāvājums no uzņēmuma SIA Aqua Latvia. Kopējā līgumcena ir 29,9 tūkstoši eiro.

Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Aploka informē, ka Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija Kultūras pieminekļu izpētes, glābšanas un restaurācijas programmas ietvaros ir atbalstījusi Alūksnes novada pašvaldības iesniegto projektu, kas paredz Livonijas ordeņa Marienburgas pils drupu vienas mūra daļas konservāciju un restaurāciju, un piešķīrusi tam 10 tūkstošu eiro finansējumu.

Kopējās projekta izmaksas ir 36,2 tūkstoši eiro. Lai plānotos darbus varētu veikt, 25. septembra sēdē Alūksnes novada dome projekta īstenošanai piešķīra pašvaldības budžeta finansējumu 26,2 tūkstoši eiro.

Viduslaiku pils, kas atrodas Alūksnes ezera lielākajā salā – Pilssalā, ir valsts nozīmes arheoloģiskais un arhitektūras piemineklis. Savulaik tai bijusi nozīmīga loma Alūksnes kā apdzīvotas vietas izveidē un attīstībā, taču 1702. gadā Ziemeļu kara laikā pils tika nopostīta un šobrīd pilsdrupas ir svarīga kultūrvēsturiska liecība, ko Alūksnes novada pašvaldība vēlas saglabāt nākamajām paaudzēm, tādēļ pašvaldība ir uzsākusi nopietnu izpēti, plāno pilsdrupu mūru kritiskāko posmu konservāciju, kā arī citas aktivitātes šī objekta attīstībai un popularizēšanai.

Šobrīd pilsdrupas ir kritiskā stāvoklī, tās ietekmē gan laika apstākļi, gan tuvumā augošie krūmi un koki, kas ar saknēm izcilā konstrukcijas. Mūri kļūst nedroši, pamazām zaudē savu izskatu un vēsturisko vērtību. Steidzami glābšanas darbi ir nepieciešami vairākiem pils mūriem. Šobrīd kritiskā stāvoklī ir pils dienvidaustrumu tornis ar savienojošo sienu. Torņa iekšējā daļa ir praktiski sabrukusi, tādēļ pirms torņa konservācijas ir jāveic savienojošās sienas konservācija un restaurācija, skaidro Alūksnes domes pārstāvji.

Projektā paredzēts veikt konservācijas un restaurācijas darbus minētajai pilsdrupu akmens mūra sienai, kas atrodas pils teritorijas labajā pusē no ieejas estrādē, maksimāli saglabājot un nostiprinot autentisko materiālu, lai nodrošinātu mūra virsmas un konstrukciju stabilitāti un samazinātu iespēju tajā iekļūt ūdenim.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai senās Marienburgas viduslaiku pilsdrupas Alūksnes Pilssalā saglabātu nākamajām paaudzēm, to teritorijā sākta arheoloģiskā izpēte. To saskaņā ar iepirkuma procedūras rezultātiem veic SIA ARCHEO par kopējo summu 12880 eiro, informējusi Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Aploka, ziņo Alūksniešiem.lv.

E.Aploka stāstījusi, ka izpēti vadīs arheologs Uldis Kalējs, kurš līdzīgu darbu Marienburgas pilsdrupu teritorijā ir veicis arī iepriekš. Arheoloģiskās izpētes darbos Alūksnes novada pašvaldība nodarbinās arī desmit Alūksnes skolēnus. Nodarbinātības Valsts aģentūra, izsludinot skolēnu nodarbinātības projektu, līdzfinansējumam atvēlējusi 2355 eiro.

«Arheoloģisko izpēti plānots veikt 10x15 metrus lielā izrakumu laukumā galvenās pils vietā līdz kādreizējam tās pagalma līmenim. Izpētes laikā visi darbi un atklājumi tiek aprakstīti un fiksēti fotoattēlos vai zīmējumos. Senlietas un citus nozīmīgus atradumus darbu veicēji nodos Alūksnes muzejam. Izpētes izskaņā SIA ARCHEO pašvaldībai iesniegs pārskatu par paveikto un konstatēto, kā arī atzinumu par turpmākajām darbībām, nostiprinot, iekonservējot un nosedzot atsegtās arheoloģiskās izrakumu vietas,» skaidrojusi E.Aploka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nedēļas nogalē, no 1.līdz 3.februārim starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā notiks starptautiskā tūrisma un aktīvās atpūtas izstāde Balttour 2019, informē pasākuma rīkotāji.

Izstādē plaši būs pārstāvēts gan Latvijas reģionu tūrisma piedāvājums, gan arī kaimiņvalstu Lietuvas un Igaunijas piedāvājums.

Zemgalieši izstādē Balttour 2019 iesoļos ar vērienu, jo 2. februārī notiks krāšņa pašvaldību vai redzamāko tūrisma objektu talismanu parāde. Zemgales stendā varēs nodoties radošām nodarbēm, jo zemnieku saimniecība Vaidelotes iemācīs pagatavot īpašu garšvielu maisījumu, Anna Vanna piedāvās ziepju darbnīcu, Ozolnieku novada uzņēmums 5 masti mudinās pievērsties līdzsvara trenažierim, bet Aizkraukles nešpetnās raganas pārbaudīs apmeklētāju modrību.

Senā Hanzas pilsēta Koknese aicinās uzzināt, kas šogad jauns Kokneses viduslaiku pilsdrupās un Likteņdārzā, kā arī piedāvās vairākas radošās darbnīcas. Būs iespēja iepazīt dabīgās kosmētikas tapšanas ceļu un tējas vākšanas tradīcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru