Citas ziņas

Par elektrību var maksāt Hansabankas un SEB Unibankas bankomātos

, 08.11.2007

Jaunākais izdevums

Šoruden AS Latvenergo klientiem radītas jaunas iespējas - par elektroenerģiju norēķināties SEB Unibankas un Hansabankas bankomātos, izmantojot norēķinu kartes, informēja Latvenergo pārstāvis Andris Siksnis.

Veicot maksājumu, klients pārskaita konkrētu naudas summu, un tā tiek attiecināta uz patērētājām elektroenerģijas kilovatstundām. Maksājuma kvīti vēlams izdrukāt un saglabāt kā jebkuru citu maksājumu apliecinošu dokumentu. Bankomātos norēķinoties par patērēto elektroenerģiju, papildus samaksa netiek iekasēta.

Jaunais pakalpojums kopš oktobra ir pieejams Hansabankas bankomātos un, norēķinoties par elektroenerģiju, Latvenergo klientiem jāizmanto tikai klienta līguma numurs. Norēķināties par elektroenerģiju Hansabankas bankomātos var tikai šīs bankas norēķinu karšu īpašnieki. Maksājuma kvīts Hansabankas bankomātos tiek izdrukāta automātiski.

SEB Unibankas bankomātos šo pakalpojumu var izmantot kopš novembra un, norēķinoties par elektroenerģiju, var izmantot vai nu klienta līguma numuru vai rēķina numuru. SEB Unibankas bankomātos par elektroenerģiju var norēķināties tikai šīs bankas norēķinu karšu īpašnieki. Maksājuma kvīts SEB Unibankas bankomātos netiek izdrukāta automātiski, tādēļ nepieciešams atsevišķi norādīt šo darbību.

Lai izmantotu šo pakalpojumu, klientiem jāizmanto jaunais 10 zīmju līguma numurs. Par jauno klienta numuru pakāpeniski tiek informēti visi klienti, kā arī to var uzzināt, zvanot uz Klientu servisu 80 20 404 vai tuvākajā Klientu apkalpošanas centrā. Jaunais desmitzīmju līguma numurs tika ieviests, pārejot uz jauno klientu apkalpošanas un norēķinu sistēmu, jo samazina kļūdu iespējamību un paātrina Latvenergo rēķinu apstrādes laiku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

SEB Unibankas grupa šogad nopelnījusi 44,9 miljonus

, 26.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SEB Unibankas grupa 2007. gada pirmajos deviņos mēnešos ir strādājusi ar 44,9 miljonu latu tīro peļņu, savukārt pamatdarbības ieņēmumus šajā laikā veido 86,4 miljoni latu.

SEB Unibankas prezidents Ainārs Ozols: “Šā gada 9 mēneši ir bijuši salīdzinoši saspringts laiks visai Latvijas ekonomikai. Vēl joprojām vairāki procesi nav līdz galam sakārtoti, lai mēs varētu runāt par Latvijas sabalansētu attīstību turpmāk. Savus pienākumus ekonomikas stabilizēšanā ir veikusi arī SEB Unibanka. Jau no pagājušā gada SEB Unibanka ir atbalstījusi valdības centienus sabalansēt kreditēšanas apjomus, pastiprināti ievērojusi normatīvajos aktos iestrādātās prasības kredītņēmējiem, lai kredīta ņemšana būtu daudz atbildīgāks solis, nekā tas vairākos gadījumos ir bijis līdz šim. Tai pat laikā esam pārliecināti, ka kreditēšana kā līdzekļu piesaiste dzīves līmeņa uzlabošanai noteikti saglabāsies, kreditēšana kā finansējuma piešķiršana uzņēmējiem tiks attīstīta vēl vērienīgākos apmēros, uzsvaru liekot uz biznesa idejas un tās ietekmes uz tautsaimniecību, mūsu ekonomikas attīstības novērtēšanu. Kreditēšana Latvijā kopumā ieies citā attīstības fāzē. Jebkurā gadījumā - SEB Unibanka kreditēšanu ir uzskatījusi, uzskata un uzskatīs par vienu no būtiskākajiem sava biznesa virzieniem.”

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

23. oktobrī SEB Unibanka uzsākusi bankomātu pārslēgšanu no magnētisko joslu nolasīšanas uz viedkaršu nolasīšanu, proti, kartes dati šajos bankomātos tiek lasīti no čipa jeb mikroshēmas nevis no magnētiskās joslas, kā tas ir bijis līdz šim.

Ņemot vērā starptautisko organizāciju VISA un MasterCard prasības, kas attiecas uz visām Latvijas komercbankām, 2007. gada 23. oktobrī SEB Unibanka uzsākusi bankomātu pārslēgšanu no magnētisko joslu nolasīšanas uz viedkaršu nolasīšanu, proti, kartes dati šajos bankomātos tiek lasīti no čipa jeb mikroshēmas nevis no magnētiskās joslas, kā tas ir bijis līdz šim.

"Viedkartēs iestrādātais čips ir drošāks datu nesējs un labāk aizsargāts pret viltojumiem, tāpēc datu nolasīšana no kartes čipa bankomātos pasargās viedkaršu lietotājus un pašu banku no krāpniecisko darījumu riska," akcentē kredītiestāde.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SEB Unibankas grupa 2007. gadā ir strādājusi ar 77,2 miljonu latu tīro peļņu, kas, salīdzinot ar 2006. gadu, ir palielinājusies par 81%, liecina sniegtā informācija medijiem.

SEB Unibankas grupas galvenie finanšu dati:

- SEB Unibankas grupa 2007. gadā ir strādājusi ar 77,2 miljonu latu tīro peļņu, kas, salīdzinot ar 2006. gadu, ir palielinājusies par 81%;

- Grupas pamatdarbības ieņēmumi 2007. gadā bija 148,6 miljoni latu jeb par 56% vairāk nekā iepriekšējā gadā, savukārt pamatdarbības izdevumi 2007. gadā pieauga par 25%;

- Grupas izdevumu attiecība pret ienākumiem (Cost/income ratio) – 41,7% (2006. gadā – 45,4%);

- Roe – 28,3%;

- Grupas aktīvi 2007. gada beigās – 3,4 miljardi latu jeb par 24% vairāk nekā 2006. gadā;

- Grupas kapitāls un rezerves 2007. gada beigās bija 252,3 miljoni latu;

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Citadeles un Swedbank bankomātos latus varēs iemaksāt līdz 20.janvārim

Žanete Hāka, 14.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tā kā joprojām iedzīvotāji 25% no visām iemaksām bankas Citadele bankomātos veic latos, Citadele pagarina iespēju iemaksāt latus bankas iemaksas bankomātos līdz 20.janvārim.

Iepriekš latus Citadeles iemaksas bankomātos bija plānots pieņemt līdz 14.janvārim, kad beidzas lata un eiro vienlaicīgas apgrozības periods, informē bankas pārstāvji.

«Lai gan no kopējām naudas iemaksām bankomātos redzam, ka 75% ir veiktas eiro valūtā, tomēr gandrīz ceturtā daļa iemaksu vēl ir latos. Ņemot vērā šo iedzīvotāju aktivitāti un rūpējoties par klientu ērtību, pagarināsim iespēju Citadeles bankomātos iemaksāt latus vēl līdz nākamajai pirmdienai. Tā klientiem ir ērta iespēja pārejai uz eiro, jo bankomātā iemaksātie lati klienta kontā automātiski konvertējas uz eiro par oficiālo kursu un bez komisijas maksas,» stāsta bankas Citadele valdes loceklis Kaspars Cikmačs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien iedzīvotāju aktivitāte saistībā ar latu nomaiņu uz eiro pieaugusi, norāda banku pārstāvji.

Ceturtdien SEB bankas bankomātos līdz plkst.14 kopā izmaksāti 1,8 miljoni eiro (1. janvārī pa visu diennakti eiro izmaksāts 1,1 miljons eiro), bet iemaksāti - 673 tūkstoši latu (1. janvārī pa visu diennakti - 363 tūkstoši latu), un bankomātus kopā izmantojuši 26,4 tūkstoši klientu, informē SEB bankas valdes locekle Ieva Tetere.

Viņa norāda, ka jau šobrīd var novērot, ka šī būs viena no aktīvākajām bankomātu izmantošanas dienām pēdējo nedēļu laikā. Redzams, ka cilvēki vēlas iepazīties ar jauno valūtu, par ko liecina bankas dati - vakardienas laikā 17% apmeklētāju bija izvēlējušies izņemt 5 eiro un 21% - 10 eiro. Tāpat banka saņem daudz jautājumus, piemēram, filiālē klients lūdza Vācijas eiro un eiro centu monētas samainīt pret latu monētām, jo tas palielina viņa drošības sajūtu. Tāpēc banka atgādina klientiem, ka Latvijā visu eirozonas valstu eiro banknošu un monētu nomināli ir vienlīdz oficiāli maksāšanas līdzekļi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā, ka šajā gadu mijā lati mainīsies pret eiro, bankas aicina ap pusnakti maksājumus neveikt, jo norēķinu sistēmā var būt traucējumi.

Swedbank

Swedbank eiro pārejas naktī karšu norēķinu darbībā traucējumi ir iespējami ap pusnakti, 30 minūtes, laika posmā no plkst. 23 līdz 0:15. Ja šajā laikā gadās norēķināties ar karti un saņemt atteikumu pirkuma apmaksai, banka iesaka nogaidīt un mēģināt veikt apmaksu vēlreiz.

31. decembrī Swedbank filiāļu darba laiks būs saīsināts, lai veiktu bankas IT sistēmas un visu procesu pāreju uz eiro. Filiāles apkalpos klientus līdz plkst. 15. Nākamgad sešas Swedbank filiāles darbosies arī 1. janvārī no plkst. 12 līdz plkst. 15. Šajā dienā filiāļu pakalpojumu klāsts vēl būs ierobežots, jo pirmajās janvāra dienās vēl turpināsies bankas procesu pārcelšana uz eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

SEB grupa pārceļ uz Latviju savu Starptautisko dzīvības apdrošināšanas un pensiju biznesa vadības centru

, 17.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SEB grupas Starptautiskais dzīvības apdrošināšanas un pensiju biznesa vadības centrs (SEB Life International), sākot ar 2007. gada septembri, pārceļ savu darbību uz Rīgu, atverot biroju Antonijas ielā 9, līdzās SEB Dzīvības apdrošināšanas un SEB Unipensijas birojiem.

Līdz šim centrs atradās Dublinā, Īrijā, kur savu darbību joprojām turpinās viena no SEB grupas dzīvības apdrošināšanas kompānijām, bet turpmāk tās darbība tiks koordinēta Rīgā, tāpat kā viss starptautiskais SEB grupas dzīvības apdrošināšanas un pensiju bizness. SEB Life International vadītāja posteni saglabā Pīters Nilsons, kurš šajā amatā veiksmīgi darbojies jau 6 gadus un kurš pārceļas uz dzīvi Rīgā. Pārējie centra darbinieki tiks atlasīti galvenokārt no Latvijas speciālistu vidus.

Centra darbības pārcelšanu oficiāli atklāja SEB grupas Dzīvības apdrošināšanas divīzijas vadītāju konference, kas notika Rīgā, no 5. līdz 7. septembrim un uz kuru ieradās SEB grupas dzīvības apdrošināšanas un pensiju kompāniju vadība no visām grupas biznesa valstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

SEB Dzīvības apdrošināšana uzsākusi informatīvo kampaņu

, 20.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SEB Unibankas meitas uzņēmums AAS "SEB Dzīvības apdrošināšana" ir atsaukusies Valsts ieņēmumu dienesta (VID) aicinājumam un uzsākusi informatīvo kampaņu par iespēju saņemt nodokļa atlaides, veidojot uzkrājumus.

SEB Dzīvības apdrošināšana kā dzīvības apdrošināšanas tirgus līderis ir izvēlējusies aktīvi iesaistīties sabiedrības izglītošanas darbā, popularizējot saukli "Nelaid naudu vējā!" un skaidrojot likumā noteiktās krājēja tiesības un naudas atgūšanas procedūru.

Informatīvā kampaņa tika uzsākta, atsaucoties VID aicinājumam aktīvāk informēt Latvijas sabiedrību par iespēju saņemt nodokļa atmaksu no valsts un, deklarējot savus ienākumus, pie attaisnotajiem izdevumiem vienmēr norādīt arī iemaksas pensiju 3. līmenī vai uzkrājošajā apdrošināšanā, ja apdrošināšanas līgums slēgts uz vismaz 5 gadiem. Turklāt, VID ir apstiprinājis, ka jaunās nodokļu likumdošanas normas, kas paredz divreiz lielāku atbalstu ilgtermiņa uzkrājumu veidošanai, jo ļauj saņemt Iedzīvotāju ienākumu nodokļa atmaksu par gada laikā veiktajām iemaksām, kuras nepārsniedz 20% no krājēja apliekamajiem ienākumiem, līdzšinējo 10% vietā, attieksies uz privātpersonu iemaksām, kas veiktas jau kopš 2007. gada sākuma.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada pirmajos deviņos mēnešos SEB grupa Latvijā ir strādājusi ar 31.3 miljonus latu tīro peļņu, kas ir par 30.3 % mazāk nekā pagājušā gada attiecīgajā periodā, liecina SEB bankas pārskats.

Kopējais noguldījumu apjoms bankā sasniedzis 1.3 miljardus latu, kas ir tieši tikpat cik pērn septembra beigās.

Mājsaimniecībām izsniegto kredītu portfeļa apjoms šogad palielinājies par 6 %, sasniedzot 734.9 miljonus latu.

SEB grupas Latvijā kapitāla pietiekamības rādītājs septembra beigās veidoja 10.6 .

Sekojot līdzi notikumiem ekonomikā un piesardzīgi izvērtējot iespējamos attīstības scenārijus Latvijā, trešajā ceturksnī banka ir pārņēmusi SEB grupā praktizētu metodoloģiju uzkrājumu veidošanai izsniegtajiem kredītiem un palielinājusi veidoto uzkrājumu apjomu, skaidro SEB grupas Latvijā prezidents Ainārs Ozols.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šā gada 20. augusta Swedbank sāks noteikt samaksu par iepazīšanos ar konta bilanci Swedbank bankomātos, liecina bankas paziņojums interneta mājas lapā.

Jau pēc nepilniem diviem mēnešiem par katru konta bilances apskati latu un valūtu maksājumu karšu īpašniekiem būs jārēķinās ar 7 santīmiem vai attiecīgi 0.10 eiro/ASV dolāriem. Tāpat banka nolēmusi piemērot 10 santīmu (attiecīgi 0.14 eiro un dolāri) maksu par pēdējo 5 darījumu izdruku bankomātā Swedbank bankomātos Latvijā.

«Maksa ir atbilstoša šo pakalpojumu reālajām izmaksām. Līdz šim izmaksas banka dotēja, tagad tiks ieviesta izmaksām adekvāta pakalpojuma maksa. Šo informāciju joprojām varēs bez maksas uzzināt, lietojot internetbanku un Telefonbanku,» skaidroja Swedbank pārstāve Kristīne Jakubovska.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

SEB grupas provizoriskā peļņa pērn Latvijā sasniegusi 80,4 miljonus eiro

Db.lv, 26.01.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SEB grupa pagājušajā gadā Latvijā, pēc provizoriskiem datiem, guvusi peļņu 80,4 miljonu eiro apmērā, kas ir par apmēram 29% vairāk nekā 2021.gadā, informē bankā.

Bankā norāda, ka gada sākumā tika izveidota vienota apdrošināšanas un ilgtermiņa uzkrājumu grupa Baltijā, tādējādi "SEB Life and Pension Baltic" kļuva par vienīgo "SEB atklātā pensiju fonda" un ieguldījumu pārvaldes sabiedrības "SEB Investment Management" kapitāldaļu turētāju, pārņemot kapitāldaļas no "SEB bankas".

Iekļaujot ietekmi no SEB grupas meitasuzņēmumu pārdošanas reorganizācijā, SEB grupas Latvijā kopējie ieņēmumi 2022.gadā veidoja 148,8 miljonus eiro, bet pamatdarbības peļņa pēc nodokļu nomaksas un uzkrājumiem - 94,4 miljonus eiro.

Bankā arī atzīmē, ka uzkrājumi paredzamiem kredītzaudējumiem pērn samazināti 3,2 miljonu eiro apmērā.

Tāpat bankā informē, ka SEB grupas Latvijā ieņēmumi 2022.gadā pirms ietekmes no meitasuzņēmumu pārdošanas veidoja 134,7 miljonus eiro, kas ir par 25% vairāk nekā 2021.gadā, kamēr grupas izmaksas pirms ietekmes no meitasuzņēmumu pārdošanas veidoja 55,4 miljonus eiro, kas ir pieaugums par 9% salīdzinājumā ar 2021.gadu. Tādējādi SEB grupas peļņa pirms uzkrājumiem pērn bija 79,3 miljoni eiro, kas ir par 41% vairāk nekā pirms gada.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

SEB bankas un bijušie DNB bankomāti vairs nebūs draudzīgo bankomātu tīklā

LETA, 22.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«SEB bankas» un bijušie «DNB Bankas» bankomāti, kuri pēc bankas apvienošanās ar «Nordea» iekļauti apvienotās «Luminor Bank» bankomātu tīklā, turpmāk vairs nebūs draudzīgo bankomātu tīklā.

«SEB bankas» ārējās komunikācijas vadītājs Mārtiņš Panke pavēstīja, ka no 26.aprīļa «DNB Bankas» bankomāti vairs nebūs SEB klientiem draudzīgo bankomātu tīklā.

«Sarunās ar «Luminor» par sadarbības turpināšanu kopīgā bankomātu tīklā pašlaik nav izdevies panākt vienošanos par abpusēji pieņemamiem tehniskajiem risinājumiem un nosacījumiem. Tādēļ no 26.aprīļa līdzšinējie DNB bankomāti vairs nebūs «SEB bankas» klientiem draudzīgo bankomātu tīklā. Esam izvērtējuši šo izmaiņu ietekmi uz mūsu klientiem, un, ņemot vērā tiem pieejamās alternatīvas - SEB bankomātu tīkls, «Swedbank» bankomātu tīkls un skaidras naudas izņemšanas iespējas tirdzniecības vietās -, finanšu pakalpojumu pieejamība klientiem nesamazināsies un neērtības būs minimālas,» sacīja Panke.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

(Labots) Eksperta viedoklis: Enerģētika – politiķu jājamzirdziņš bez īpašas izpratnes par realitāti

Ivars Zariņš, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītāja p.i., 08.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Enerģētika kļuvusi par vienu no apspriestākajām tēmām sabiedrībā un arī par daudzu politiķu jājamzirdziņu. Tagad katram, kuram nav slinkums, ir tieksme par to izteikties, atrast ko īpašu - ar ko varētu izcelties, diemžēl, bieži bez īpašas izpratnes par to, kas tiek pateikts: izraujot no konteksta visdažādākos faktus bez spējas tos objektīvi izvērtēt, vai arī apzināti manipulējot ar tiem, lai to iebarotu sabiedrībai ar savtīgu interesi un tādejādi ievāktu sev dividendes - materiālā formā, vai vienkārši, vairojot atpazīstamību un popularitāti.

Tas viss ir radījis diezgan lielu jūkli,par kura ķīlniekiem aizvien vairāk un vairāk pamazām kļūstam mēs visi. Dārgi maksājot par to un riskējot savai tautsaimniecībai uzlikt tādu slogu, ko tā nespēs iznest nezaudējot savu konkurētspēju.

Ar nepārdomātu energopolitiku sabiedrība tiek dzīta tādā saistību jūgā, kas pamazām jau sāk līdzināties tam, ko esam uzņēmušies pret starptautiskiem aizdevējiem. Un tas ir nopietni.

Piemēram, esošajos MK noteikumos "Par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus (AER)" paredzēto atbalsta apjomu izmantošana (ja visas noteikumos atvēlētās kvotas tiek izmantotas) nozīmētu valsts garantētu obligāto ikgadējo iepirkumu no realizētajiem AER projektiem aptuveni 180 miljonu latu apmērā, kas pie esošajām elektrības tirgus cenām mūsu tautsaimniecībai nozīmētu ikgadēju papildus maksājumu slogu par elektrību, vairāk kā 130 miljonu LVL apmērā!

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

SEB Unibankai otrais elektroniskais klientu apkalpošanas centrs ir pieejams t/c "Spice"

, 06.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai piedāvātu klientiem plašākas iespējas savus finanšu darījumus risināt tiem izdevīgā vietā un laikā, SEB Unibanka pagājušajā mēnesī atklāja pirmo elektronisko klientu apkalpošanas centru (E-KAC) ārpus bankas telpām. Tas SEB Unibankas klientiem piedāvā iespēju izmantot gan skaidras naudas iemaksas/izmaksas bankomātu, gan SEB Unibankas internetbankas Ibanka sniegtās plašās iespējas. No šodienas, 6. septembra, tas pieejams arī t/c "Spice". Centrs izvietots pie veikala "Rimi" un ir pieejams tā darba laikā - no plkst. 9.00 līdz 23.00.

SEB Unibankas filiāļu tīkla direktors Māris Larionovs norāda, ka "pērn SEB Unibanka klientus iepriecināja ar ziņām, ka klientiem ir pieejami skaidras naudas iemaksas/ izmaksas bankomāti, atklājot tos vienu pēc otra galvaspilsētā, kā arī Jelgavā. Bet šogad nākam klajā ar vēl jaunākiem risinājumiem, lai klienti savus nepieciešamākos finanšu darījumus varētu veikt bez bankas tiešas iesaistīšanās. Tieši tādēļ šādus E-KACus izvietojam vietās, kur ir liela cilvēku plūsma".

Šobrīd abi SEB Unibankas izveidotie E-KACi piedāvā klientiem veikt skaidras naudas iemaksas un izmaksas kartes kontā. Šobrīd SEB Unibankas naudas iemaksas/izmaksas bankomāti ir vienīgie Latvijā, kas pieņem arī jaunās Latvijas Bankas izdotās 100 latu naudas zīmes. Savukārt internetbankas Ibanka termināls ir īpaši radīts uzstādīšanai publiskās telpās un sniedz klientiem iespēju izmantot visus Ibankas pakalpojumus - veikt rēķinu apmaksu, naudas pārskaitījumus, darījumus ar vērtspapīriem, kā arī pieteikties pensiju 3. līmenim un dzīvības apdrošināšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz šā gada beigām visiem uz ielas esošajiem SEB bankas bankomātiem plānots uzstādīt maksājumu karšu datu pretnolasīšanas ierīces, jeb antiskimmerus, informē banka.

SEB uzsver, ka banka jau vairākus gadus ir VISA un MasterCard biedre un savā darbībā seko šo institūciju noteiktajām starptautiskajām prasībām. Banka akcentē, ka jau iepriekš veikusi daudzas aktivitātes, kas SEB bankomātos nodrošina klientu datu aizsardzību – piemēram, aprīkojot visas SEB izdotās maksājumu kartes ar mikročipiem, bet bankomāti pieprasa šo mikročipu datus.

«Tagad, papildu šīm un vēl citām ar drošību saistībām aktivitātēm, mēs speram nākamo soli un uz bankomātiem uzstādām datu pretnolasīšanas jeb antiskimminga ierīces. SEB bankas mērķis ir aprīkot ar datu pretnolasīšanas ierīcēm visus bankomātus, kuri atrodas uz ielām. Krāpniekiem, kuriem ir nodoms iegūt karšu datus bankomātos, tiem ārpusē piestiprinot neatļautus karšu datu lasītājus, jaunās papildu drošības ierīces neļaus veikt šīs nelikumīgās darbības,» sacīja SEB bankas telekomunikāciju un bankomātu tīkla nodaļas vadītājs Aldis Voitenko.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

SEB Unifondi pirmo gadu pasniegs savu studiju stipendiju

, 14.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SEB Unibankas grupas jaunākās stipendijas finansētājs - ieguldījumu pārvaldes akciju sabiedrība SEB Unifondi - šā gada 23. augustā Vītolu fonda rīkotā stipendiātu un mecenātu tikšanās laikā pirmo reizi piešķirs savu stipendiju, lai finansiāli atbalstītu vienu studentu, kurš apgūst bakalaura programmu ekonomikā vai finansēs kādā no Latvijas augstskolām. Pirmais šīs stipendijas saņēmējs ir Marats Patrins, Banku augstskolas Uzņēmējdarbības vadīšanas studiju programmas students.

Vītola fonda izpilddirektore Vita Diķe: "Piešķirot SEB Unifondu stipendiju Maratam Patrinam, mēs vadījāmies pēc ļoti cēla vadmotīva - dodot gūtais neatņemams. Marats savā dzīvē ir darīji maksimālo, lai atrastos tur, kur viņš šobrīd ir. Studijas banku augstskolā ir liels izaicinājums. Saņemtais finansiālais atbalsts studijām no SEB Unifondiem ir nenovērtējams atbalsts šim centīgajam jaunietim."

SEB Unifondu izpilddirektors Normunds Igolnieks: "Mūsu ikdienas darba galvenais uzdevums ir naudas līdzekļu droša un profesionāla pārvaldīšana. Bet bez šī fundamentālā uzdevuma mūsu mērķis ir dot ieguldījumu arī mūsu uzņēmējdarbības jomas attīstībā. Studējot ekonomiku un finanses, jaunieši liek būtisku pamatu savām tālākajām darba gaitām. Ja mēs varam centīgiem studentiem sniegt arī finansiālu atbalstu, uzskatām to par savu pienākumu."

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā bankomātos Latvijā iemaksāti 2,59 miljardi eiro, liecina Latvijas Bankas apkopotā informācija. Naudas iemaksa bankomātos veikta 8,24 miljonus reižu.

Pērn otrajā pusgadā salīdzinājumā ar gada pirmo pusi skaidrās naudas iemaksu skaits bankomātos pieauga par 2,6%, bet apjoms pieauga par 10,8%.

Naudas iemaksu skaits bankomātos un iemaksātās naudas apjoms 2015.gadā audzis salīdzinājumā ar 2014.gadu, kad bankomātos tika iemaksāti 2,38 miljardi eiro un iemaksas veiktas gandrīz astoņus miljonus reižu, liecina Latvijas Bankas publicētie dati.

Saskaņā ar Latvijas Bankas datiem pērn no bankomātiem izmaksa tika veikta 52,69 miljonus reižu gandrīz piecu miljardu eiro apmērā.

2015.gada beigās Latvijā bija 1058 bankomāti.

Latvijas Komercbanku asociācijas dati rāda, ka pērn gada nogalē bija 1045 bankomāti ar skaidras naudas izmaksas funkciju un 299 ierīces ar skaidras naudas iemaksas iespēju. Salīdzinājumam - 2014.gada beigās Latvijā skaidras naudas izmaksa bija iespējama 1020 bankomātos, bet iemaksa - 281 bankomātā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Veicot pirkumus internetā, klientiem drošība ir galvenais kritērijs

, 22.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par mūsdienu iezīmi ir kļuvusi laika taupīšana. To dara visi un ikviens, bet katrs savā veidā un ar citiem priekšnosacījumiem. Interneta veikali piedāvā klientiem iegādāties preces, taupot laika un finanšu resursus, savukārt bankas rūpējas par sekmīgu un drošu iepirkšanās procesa nodrošināšanu.

SEB Unibankas pētījums ar mērķi izzināt Latvijas iedzīvotāju domas un pieredzi par pirkumiem internetā liecina, ka 68% respondentu iepērkas internetā un 85% tas šķiet ērts un izdevīgs process ar plašu preču klāstu. Iegūtie dati liecina, ka vairāk kā puse aptaujāto nav pārliecināti, ka veiktie maksājumi internetā ir droši. SEB Unibanka jau nepilnu gadu saviem klientiem maksājumu veikšanai ar karti internetā piedāvā starptautisko kompāniju VISA un MasterCard ieviesto augstas drošības sistēmu - 3D Secure, kuru 65% aptaujāto uzskata par papildu garantiju savas maksājumu kartes datu drošībai.

Visplašāk interneta preču iegādi izmanto iedzīvotāji vecumā no 20 līdz 39 gadiem. Vīrieši šo iespēju izmanto aktīvāk kā sievietes. 69% aptaujāto atzina, ka viņi iepērkas Latvijas interneta veikalos, taču ārvalstu interneta veikalu piedāvātās iespējas vairāk izmanto jaunieši vecumā līdz 19 gadiem. Vispirktāko lietu sarakstā ir sadzīves, audio, video un fototehnika, aviobiļetes un mobilie tālruņi. 66% no aptaujātajiem pirkumu veicējiem pauž viedokli, ka iegādāto preču kvalitāte tos apmierina.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Zviedrijas SEB AB Rīgas filiāle piedāvā 30 jaunas darbavietas

Ieva Mārtiņa, 19.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai nodrošinātu pieaugošā darba apjoma kvalitatīvu izpildi, SEB AB Rīgas filiāle piedāvā 30 jaunas darbavietas, kuru uzdevums, sākot ar šā gada rudeni, būs nodrošināt vērtspapīru darījumus SEB klientiem Zviedrijā un Somijā.

SEB AB Rīgas filiāle tika izveidota 2006. gadā un tajā darbu uzsāka 100 profesionāļi, bet šobrīd komanda pieaugusi līdz 200 darbiniekiem, kuri apkalpo klientus deviņās dažādās pilsētās visā pasaulē - Stokholmā, Londonā, Varšavā, Ņujorkā, Helsinkos, Kopenhāgenā, Oslo, Frankfurtē un Singapūrā, Db.lv informēja SEB bankā. SEB AB filiāle nodrošina vairākus miljonus transakciju mēnesī.

Piecu gadu laikā SEB AB Rīgas filiāle saņēmusi vairākus apbalvojumus, no tiem pēdējie - TNS SIFO Prospera veiktajā pētījumā SEB tika atzīta par labāko valūtas un vērtspapīru darījumu veicēju Zviedrijā. Šos pakalpojumus SEB grupai nodrošina tieši SEB AB Rīgas filiāle.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar SEB līzings valdes priekšsēdētāju Nelliju Kočanovu

Lelde Petrāne, 07.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild SEB līzinga vadītāja Nellija Kočanova. Līzinga kompānija SEB līzings darbu uzsāka 1997.gadā (kā SIA Unilīzings).

- Kāpēc Jūs strādājat šajā uzņēmumā/nozarē?

Jau kopš skolas laikiem mans sapnis bija strādāt finanšu jomā, sevišķi – bankā, tāpēc uz to arī mērķtiecīgi virzījos. Tieši šajā uzņēmumā strādāju, jo ticu SEB grupas vērtībām – profesionalitātei, savstarpējai cieņai, atbildībai un pastāvībai. Uzskatu, ka SEB kā darba devējs izcili motivē savus darbiniekus un veicina viņu izaugsmi.

- Kas Jūs iepriecina un kas Jūs apbēdina, kad raugāties uz Jūsu pārstāvēto nozari un Latvijas valsti kopumā?

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

SEB Unibanka ieguldītājiem izstrādājusi jaunu Progresīvā depozīta piedāvājumu

, 27.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 27. augusta līdz 28. septembrim SEB Unibanka ieguldītājiem piedāvā pieteikties jaunākajam Progresīvā depozīta piedāvājumam - "Eiropa un BRIC", kura ienesīgums būs atkarīgs no divu indeksu rezultātiem. Atšķirībā no tradicionālajiem Progresīva depozīta piedāvājumiem, indeksu īpatsvars peļņas veidošanā ir 70% pret 30%, lielāko īpatsvaru termiņa noslēgumā piešķirot indeksam ar lielāko izaugsmi. Šajā indeksā ietilpst 50 lielākie eirozonas uzņēmumi un 40 lielākie uzņēmumi no Krievijas, Ķīnas, Brazīlijas un Indijas.

SEB Unibankas Finanšu tirgus pārvaldes vadītājs Kristaps Strazds norāda: "Eiropas un BRIC indekss tika izvēlēts, pamatojoties gan uz eirozonas uzņēmumu stabilitāti, gan Krievijas/Ķīnas/Brazīlijas/Indijas uzņēmumu straujo attīstību un nākotnes prognozēm. Ierasts, ka progresīvo depozītu indeksu īpatsvars peļņas veidošanā ir 50% pret 50%. Savukārt jaunajā SEB Unibankas progresīvā depozīta piedāvājumā indeksu īpatsvars peļņas veidošanā ir 70% pret 30%: noslēdzoties depozīta termiņam, lielākais īpatsvars tiks piešķirts indeksam, kuram attīstības dinamika depozīta termiņa laikā būs bijusi lielāka, tādējādi klientiem nodrošinot lielāku peļņu.

Latvijas iedzīvotāji aizvien biežāk sāk izmantot ieguldījumu pakalpojumus, tādējādi nodrošinot saviem brīvajiem līdzekļiem iespēju pelnīt. SEB Unibankas eksperti, sadarbībā ar kolēģiem Zviedrijā, izstrādājot jaunus progresīvā depozīta piedāvājumus izvērtē dažādas nozares un to potenciālo attīstību, kā arī rada papildu iespējas, kas ļautu mūsu klientiem pelnīt vairāk. Šī Progresīvā depozīta īpašais piedāvājums ir iespēja tam pieteikties ne tikai eiro, bet arī latos, un šādu iespēju SEB Unibanka klientiem nodrošinās arī turpmāk. Ņemot vērā atšķirīgās procentu likmes LVL un EUR, ieguldījums latos klientiem sniedz lielākas dalības Progresīvajā depozītā, tādējādi vēl vairāk palielinot savas peļņas potenciālu."

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirms izšķirošajām SEB Baltijas Basketbola līgas (SEB BBL) 2007./08.gada sezonas spēlēm, SEB Baltijas grupa un SEB BBL noslēdza vienošanos par finansiāla atbalsta sniegšanu arī turpmākos trīs gadus, Db.lv informēja SEB Baltijas Basketbola līgas preses dienests.

Vienošanās parakstīšanas svinīgajā ceremonijā no SEB Baltijas grupas puses piedalījās SEB Latvija prezidents Ainārs Ozols, SEB Igaunija mārketinga direktors Karls Multers un SEB Lietuva viceprezidents Vitauts Sinius, no SEB BBL puses - valdes priekšsēdētājs Ojārs Kehris, direktors Romualds Brazausks un valdes loceklis Karels Loids.

SEB Baltijas grupa ir SEB BBL ģenerālsponsors no līgas pirmās dienas. Ar 2005./06.gada sezonu Baltijas Basketbola līga ieguva arī līdzšinējo nosaukumu – SEB Baltijas Basketbola līga. Jaunā vienošanās liecina, ka līdzšinējā sadarbība ir bijusi abpusēji veiksmīga. SEB BBL ir izveidojusies par svarīgākajām sporta sacensībām visu Baltijas valstu līmenī. Sadarbības turpināšana ļaus vēl vairāk nostiprināt SEB BBL prestižu un nozīmību Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un tālu aiz Baltijas valstu robežām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kredīti paliek arvien dārgāki

Ieva Mārtiņa [email protected] 67084426, 13.12.2007

«Mājokļu kredīti sadārdzināsies par 0.1 – 0.5 %, bet riskantākie aizņēmumi jau tagad ir ar 2 – 3 % augstāku likmi nekā agrāk,» lēš Parex bankas viceprezidents Normunds Vigulis.

Foto: Eva Šavdine, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV kredītu krīzes dēļ Latvijā no jauna izsniegtie kredīti var kļūt dārgāki, jo baņķieri prognozē banku pievienoto likmju kāpumu.

Jau pāris gadus sīvas konkurences rezultātā sevišķi mājsaimniecībām izsniegtajiem hipotekārajiem kredītiem bankas piedāvāja pievienotās likmes, kas veido kopējo mainīgo likmi, 0.6 % un 0.8 % apjomā. Pievienoto likmju samazinājuma vilnis sākās 2005. gada sākumā un turpinājās visu gadu, dažām bankām akciju veidā likmi samazinot pat līdz nullei. Kopš tā laika tirgū pieejamas pievienotās likmes zem 1 %, tas stimulējis arī ļoti strauju šī tirgus pieaugumu. Tiesa, pēdējā laikā izveidojusies lielāka atšķirība pievienoto likmju līmenī starp bankām, kurām ir «lielās mātes», un bankām, kurām kā naudas avots kalpo sindicētie kredīti un depozīti. No banku interneta mājas lapām var redzēt, ka, piem., SEB Unibankas hipotekārajiem kredītiem pievienotās likmes patlaban svārstās no 0.75 līdz 3 %, bet, piem., Parex bankas piedāvājumā pievienotās likmes sākas no 1.5 % (līdz 2.25 %). Tomēr turpmāk, iespējams, šī situācija mainīsies. Latvijas Bankas (LB) Monetārās politikas pārvaldes Finanšu tirgus analīzes daļas vadītājs Elmārs Zakulis LB apskatā Averss un Reverss, aprakstot ASV kredītu krīzes iemeslus un sekas, skaidroja, ka skandināvu mātesbankas caur to emitētajiem vērtspapīriem un no Eiropas naudas tirgiem piesaistītā finansējuma lielā mērā ir atkarīgas no norisēm pasaules finanšu tirgos, un piesaistīto finanšu resursu sadārdzināšanās agrāk vai vēlāk atstāj iespaidu arī uz Latvijas banku izsniegto kredītu cenu. Tas tāpēc, ka samaksa par piesaistīto naudu, piem., no mātes bankas, tiek iekļauta un veido vienu no lielākajām daļām izsniegtā kredīta pievienotajā likmē. Hansabankas 2006. gada pārskats liecina, ka Hansabanka no Swedbank pērn aizņēmusies nedaudz virs miljarda eiro, kur 3 vai 6 mēnešu Euribor pievienotās likmes svārstās no 0.056 % līdz 0.12 %. Tikmēr Parex banka, piem., pērn un šogad piesaistīja resursus sindicētā kredīta veidā par likmi Euribor plus 0.45 % vai 0.575 %. Tomēr aptaujātajām bankām atšķiras viedokļi par to, vai tās nākamgad palielinās procentu likmes, jo kredītu ņēmējiem jau tā pieaugošo starpbanku likmju un papildu nosacījumu dēļ kredīta saņemšanai neklājas viegli. Tādējādi nākas secināt, ka daļa banku konkurences dēļ varētu ziedot daļu peļņas, lai saglabātu zemu likmi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Dodot gūtais neatņemams - Donoru diena SEB Unibankā!

, 15.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vasaras atvaļinājums un siltais laiks ir periods, kad dažāda veida traumas un nelaimes gadījumi notiek aizvien biežāk. Katrs no mums kaut reizi dzīvē ir arī dzirdējis uzsaukumu radio, ka "trūkst visu grupu asinis". Valsts Asinsdonoru centrs ir radis risinājumu cilvēku kūtrumam un labprāt dodas izbraukumu vizītēs uz uzņēmumiem, kuru darbinieki vēlas ziedot asinis. Arī SEB Unibankas grupas darbinieki šodien, 15. augustā, aktīvi piedalījās uzņēmuma rīkotajā Donoru dienā Nr.4.

"Vasarās potenciālie donori - strādājošie cilvēki un studenti - ir devušies pelnītās brīvdienās, tieši tādēļ šajā periodā Valsts Asinsdonoru centram pastiprināti trūkst asinis. Ar šādu problēmu saskaramies katru vasaru. Agrāk mēs pirmdienās izbraukumos nedevāmies, bet gan veicām sagatavošanas darbus visas nedēļas braucieniem, savukārt šobrīd ir situācija, ka ik dienas mēs mērojam tālu ceļu līdz Valkai, Liepājai vai Daugavpilij, lai nodrošinātu nepieciešamo asins daudzumu. Liels prieks un paldies uzņēmumiem, kuru darbinieki ir sociāli atbildīgi un organizē Donoru dienas darba vietā, lai kolēģi var savu labo gribu ne tikai mutiski izteikt, bet arī realizēt," stāsta Valsts Asinsdonoru centra izbraukumu organizatore Sarmīte Midega.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada sešos mēnešos SEB grupas uzņēmums SEB atklātais pensiju fonds ir uzrādījis lieliskus rezultātus un kļuvis par absolūto tirgus līderi privāto pensiju fondu industrijā. Šā gada sešos mēnešos SEB atklātajā pensiju fondā uzkrātais kapitāls sasniedzis 56% no kopējā atklāto privāto pensiju fondu tirgus un 36% no kopējā privāto pensiju fondu tirgus, kā arī klientu skaits pieaudzis līdz vairāk kā 68 tūkstošiem.

Uz 2008. gada 30. jūniju SEB atklātajam pensiju fondam savus uzkrājumus bija uzticējuši veidot jau vairāk kā 68 tūkstoši mūsu valsts iedzīvotāji un 689 uzņēmumi veidoja privātās pensijas uzkrājumus saviem darbiniekiem. Kopējais privāto pensiju kapitāls, kas nodots pensiju fonda pārvaldībā sasniedzis jau 27.8 miljonus latu. Jau šā gada maijā SEB atklātais pensiju fonds aktīvu apjoma ziņā apsteidza Pirmo slēgto pensiju fondu, ko veido Lattelecom un Latvenergo grupu uzņēmumu darbinieki, Db.lv informē Sanda Purviņa, SEB bankas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru