Finanses

Par Sampo Bankas Latvija prezidentu kļūst Ingus Grasis

Ieva Mārtiņa [email protected], 05.12.2005

Jaunākais izdevums

Darbu Sampo Banka Latvija prezidenta amatā sāk Ingus Grasis, kurš līdz šim vadīja Klientu apkalpošanas tīklu Nordea Latvija. Latvijas banku sektora darba pieredze kopumā I. Grasim ir vairāk nekā 8 gadi. „Ingus Grasis nozīmīgi stiprinās mūsu banku vadības komandu Baltijā. Jaunā prezidenta ievērojamās zināšanas Latvijas klientu apkalpošanas sektorā ļaus turpināt Sampo Bankas ambiciozos attīstības mērķus un mūsu filiāļu tīkla paplašināšanos. I. Grasim ir darba pieredze dažādos banku sektoros, tostarp kā administrācijas vadītājam un kā korporatīvo darījumu vadītājam”, saka Sampo Bankas Baltijas reģiona vadītājs Georgs Šubigers (Georg Schubiger). Valdes priekšsēdētāja nomaiņai vēl ir jāiegūst Finanšu un Kapitāla tirgus komisijas atļauja. Ingus Grasis ir ieguvis biznesa administrācijas maģistra grādu (MBA) Rīgas Biznesa skolā un inženierzinātņu bakalaura grādu ekonomikā. Iepriekšējais Sampo Bankas Latvija prezidents Edvīns Korneliuss iecelts par Sampo Bankas Somija Krievijas darījumu vadītāju. Sampo Banka jau ziņoja, ka ir uzsākti sagatavošanas darbi, kuru mērķis līdz 2006.gada beigām sākt piedāvāt bankas pakalpojumus Krievijas tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pabeigta Sampo bankas pārņemšana

, 01.02.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sekojot Eiropas Savienības konkurences uzraudzības iestādes pozitīvajam lēmumam, Danske Bank Grupa noslēgusi Sampo Bankas iegādes procesu, Db.lv informēja Sampo Bankas pārstāvis Normunds Rudzītis. Sampo Bankai pieder meitas uzņēmumi Igaunijā, Latvijā, Lietuvā un nesen iegādāta banka Krievijā.

Pagājušā gada nogalē, 9. novembrī Danske Bank Grupa paziņoja par Sampo Bankas pārņemšanu, par šo darījumu samaksājot 30 miljardus dāņu kronu (aptuveni 2.7 miljardi latu). Sampo Banka ir Somijas trešā lielākā banka ar plašu filiāļu tīklu. Tai pieder meitas uzņēmumi Igaunijā, Latvijā, Lietuvā un nesen iegādāta banka Krievijā.

Danske Bank Group plāno izdevumus 1.6 miljardi dāņu kronu apmērā Sampo Bankas aktivitāšu integrācijai Danske Bank. Plānotā Somijas Sampo Bankas IT platformas integrācija tiks pabeigta līdz 2008. gada Lieldienām un Baltijas reģiona banku integrācija tiks realizēta līdz 2009. gada jūnijam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Mapon obligācijas izpirka stundas laikā

Jānis Goldbergs, 03.04.2024

Mapon valdes loceklis un finanšu direktors Aleksejs Avanesovs (no labās) un Mapon valdes loceklis un Co-CEO Ingus Rūķis.

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Mapon, uzņēmums, kas nodarbojas ar attālinātu autoparku pārvaldības risinājumu izstrādi un izplatīšanu, uzsāktās ekspansijas Eiropā turpināšanai marta sākumā emitēja obligācijas par trim miljoniem eiro, tās tika pārdotas dažu stundu laikā.

Par uzņēmuma attīstības plāniem un ekspansijas stratēģiju Dienas Bizness izjautāja Mapon valdes locekli un finanšu direktoru Alekseju Avanesovu un Mapon valdes locekli un Co-CEO Ingu Rūķi.

Pastāstiet par uzņēmuma pirmsākumiem, darba specifiku, nozari, kurā darbojaties! Vai pašos pirmsākumos jau ir bijis mērķis kļūt par globālu uzņēmumu, un kā šis mērķis realizējās, kādi bijuši galvenie izaicinājumi?

Ingus Rūķis: Mapon pirmsākumi ir meklējami ārpus Draugiem Group, un pilnīgas sākuma ieceres ir uzņēmuma radītāju atmiņās. Draugiem Group līdzīpašnieki sākumā ieguldīja uzņēmumā, pēc tam to pilnībā izpirka. Uzņēmums sākotnēji tika radīts ar mērķi risināt klientu izaicinājumus darbā ar starptautiskajiem kravu pārvadājumiem - vienmēr zināt, kur atrodas automašīna, cik tālu no galamērķa tā ir. Draugiem Group kļūstot par īpašnieku, šī ideja tika attīstīta, pievienota virkne risinājumu, kas palīdz uzlabot autoparku efektivitāti, un ambīcijas kļuva lielākas. Proti, bija skaidrs, ka Latvijas tirgus ir par mazu, un faktiski jau kopš 2011. gada ir noticis darbs pie šīs uzņēmuma eksportspējas attīstīšanas. Šajā laikā ir izveidojies partneru tīkls visā pasaulē, ir vairāki meitas uzņēmumi ārpus Latvijas – Dānijā, Somijā, Igaunijā, pārstāvniecība Spānijā.Uzņēmuma nonākšana Draugiem Group īpašumā bija samērā loģisks process, jo uzņēmumam bija jāattīstās un tam bija nepieciešami daudz lielāki līdzekļi. Tobrīd Draugiem jau bija sasniedzis zināmu finanšu briedumu, lai būtu šāda iespēja ieguldīt jaunās perspektīvās idejās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Sampo bankas vairs nebūs

, 10.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Sampo Banka un Danske Bank AS (Danske Bank) ir uzsākušas apvienošanos vienā uzņēmumā, AS Sampo Banka pievienojot Danske Bank, kas nozīmē, ka pēc apvienošanās reģistrācijas Dānijā AS Sampo Banka beigs pastāvēt, bet Latvijā savu darbību sāks Danske Bank Latvijas filiāle, Db.lv informēja AS Sampo Banka mārketinga un komunikāciju speciāliste Ieva Zauere.

AS Sampo Banka valdes priekšsēdētājs Raivis Kakānis: "Mēs vēlētos uzsvērt, ka apvienošanās neietekmēs bankas klientu ikdienu. Tieši pretēji, Sampo Bankas integrācija Danske Bank platformā nostiprinās bankas konkurētspēju un nodrošinās iespēju klientiem sniegt vēl plašāku pakalpojumu klāstu."

Visas apvienošanā iesaistīto dalībnieku, tajā skaitā AS Sampo Banka, un to meitas uzņēmumu darbinieku tiesības un pienākumi, kas izriet no darba līgumiem, pēc apvienošanās paliks spēkā bez izmaiņām, bet visas darba devēja tiesības un pienākumus pārņems Danske Bank, kuru pārstāvēs Latvijas filiāle.

Danske Bank uzsāka AS Sampo Banka pārņemšanu 2006.gada 9. novembrī un 2007.gada 1. februārī šis process tika pabeigts. Tā rezultātā 2007. gada 29. martā Danske Bank pārņēma AS Sampo Banka akcijas no Somijā esošās Sampo Bank Plc, tādējādi kļūstot par AS Sampo Banka vienīgo akcionāru Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sampo Life kļūst par vienīgo Sampo zīmola pārstāvi Latvijā

, 01.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apdrošināšanas sabiedrības SE Sampo LifeInsuranceBaltic Latvijas filiāle ir kļuvusi par vienīgo Sampo zīmola nesēju Latvijas finanšu tirgū, Db.lv informēja SE Sampo Life Insurance Baltic Latvijas filiāles mārketinga un PR vadītāja Ilze Broka.

Līdz šim Sampo zīmolu Latvijā lietoja gan apdrošināšanas sabiedrība Sampo Life, gan arī Sampo Banka. Šobrīd A/S Sampo Banka ir kļuvusi par A/S Danske Bank filiāli Latvijā un savu darbību turpina ar zīmolu Danske Banka.

Šī darījuma rezultātā, Sampo zīmola lietošanas tiesības Latvijā ir tikai SE Sampo Life Insurance Baltic Latvijas filiālei.

''Tāpat kā līdz šim, apdrošināšanas sabiedrība Sampo Life turpinās savu darbību ar esošo nosaukumu, attīstot Sampo Life kā profesionālu un atpazīstamu investīciju un ilgtermiņa uzkrājumu ekspertu, kas saviem klientiem piedāvā augstvērtīgus investīciju risinājumus. Izmaiņas A/S Sampo Banka juridiskajā statusā un nosaukumā nekādā veidā neietekmē turpmāko Sampo Life darbību'', komentē Sampo Life Latvijas filiāles vadītājs Uldis Mucinieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

EIB piešķir " Sampo Bankai" 15 milj. Eiro kredītu

Ieva Mārtiņa [email protected], 31.05.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Investīciju Banka (EIB) ir piešķīrusi Sampo Bankai kredītu 15 miljonu EUR vērtībā, Db informēja Sampo bankā. Kredīta mērķis ir finansēt maza un vidēja mēroga projektus, kurus attīsta mazie un vidējie uzņēmumi (MVU) Latvijā un tas paredzēts tūrisma un pakalpojumu nozarēm. Kredītam var pretendēt arī sabiedrisko organizāciju un privātpersonu projekti nozarēs, kas skar apkārtējo vidi, infrastruktūras uzlabošanu, inovāciju, enerģijas izlietošanas efektivitātes pilnveidošanu, kā arī medicīnas un izglītības iestāžu uzlabošanu Latvijā. Šis ir pirmais EIB piešķirtais kredīts Sampo Bankai Latvijā. Kopš 2002. gada, EIB Sampo Grupas meitas uzņēmumiem Baltijas valstīs ir piešķīrusi 3 kredītus. To kopējais apjoms ir 65 milj. eiro. „Esam pārliecināti, ka mūsu finansiālais atbalsts palīdzēs attīstīties dažādām Latvijas tautsaimniecības nozarēm. Neapšaubāmi, tas sniegs vislielāko labumu mūsu valsts ekonomikai un konkurētspējas veicināšanai kopējā ES tirgū,” uz kredīta nepieciešamību norāda Sampo Bankas prezidents Ingus Grasis. Izsniedzot kredītu Sampo Bankai, EIB turpina atbalstīt Latvijas MVU jomās, kas sniedz būtisku atbalstu valsts ekonomikas izaugsmei un darbavietu skaita palielināšanai. Projektu līdzfinansējums paātrinās procesus ES mērķu īstenošanai Latvijā. Šie kredīti ir īpašas kredītlīnijas atsevišķām partnerbankām, ar kuru starpniecību EIB finansē maza un vidēja mēroga projektus. To izmaksas svārstās starp 40 tūkstošiem eiro un 25 milj. eiro. EIB partnerbankas izvērtē katru projektu individuāli. Tās novērtē kredīta risku un piedāvā kredīta nosacījumus balstoties uz EIB izstrādātajiem ieteikumiem. EIB ir izsniegusi kredītus piecām bankām Latvijā. Aizdevumu kopējā vērtība ir 165 milj. eiro. Kopš 1994. gada EIB ar partnerbanku starpniecību Latvijā ir izsniegusi kredītus 550 milj. eiro vērtībā. Finansējums ir sniegts gan MVU, gan arī valsts svarīgākajām prioritātēm: transporta (dzelzceļš, osta un lidosta) , enerģētikas un apkārtējās vides pilnveidošanas sfērām. Sampo Grupa ir finanšu pakalpojumu grupa, dibināta Somijā 1887.gadā. Tajā ietilpst “If”, risku apdrošināšanas kompānija Baltijas un Ziemeļvalstīs, “Sampo Dzīvība” un “Sampo Banka”, Somijas banka, kas specializējusies ilgtermiņa uzkrājumos un ir pārstāvēta Igaunijā, Latvijā un Lietuvā. Sampo Grupa šobrīd veic darbību 8 valstīs un tajā strādā 12 000 darbinieku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvākā gada laikā EURIBOR likmes nesamazināsies, bet to kāpums nākamgad varētu apstāties, trešdien jaunākā "Nordic Outlook" ekonomikas apskata prezentācijā sacīja "SEB bankas" "Private Banking" investīciju stratēģis Ingus Grasis.

Viņš prognozēja, ka nākamgad EURIBOR likmes, visticamāk, saglabāsies stabilas 2-3% robežās.

Vienlaikus Grasis uzsvēra, ka nav pamata gaidīt EURIBOR likmju samazināšanos līdz 0%. Visticamāk, likmes ilgstoši saglabāsies esošajā līmenī, tomēr, rēķinoties ar inflācijas riska faktoru, potenciālajiem kredītņēmējiem būtu jāpavērtē spējas veikt kredīta maksājumus arī pie 5-6% EURIBOR likmēm.

Grasis stāstīja, ka šogad inflācija būtiski ietekmējusi vērtspapīru tirgu, tostarp visvairāk ietekmēts obligāciju tirgus.

Viņš minēja, ka 2022.gads ir vēsturiski sliktākais ieguldījumiem parāda vērtspapīros - ja obligācijas periodiski cieta 4-5% zaudējumus ar ātru atgūšanos, tad šogad piedzīvota lejupslīde par 20%. Patlaban eiro parāda obligācijās ieguldījušo investoru zaudējumi ir ap 15%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sampo Bankas aktīvu vērtība pārsniedz 100 miljonus latu

, 31.10.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sampo Bankas aktīvu kopējā vērtība 2006. gada 3. ceturksnī ir pārsniegusi 100 miljonus latu. Salīdzinot ar gada sākumu, kopējā aktīvu vērtība ir dubultojusies no 52,02 miljoniem latu līdz 104,8 miljoniem latu šobrīd.

2006. gads AS Sampo Banka ir raksturojams ar strauju izaugsmi visos finanšu rādītājos. Pēdējo 12 mēnešu laikā izsniegto kredītu apjoms AS Sampo Banka ir audzis par 127%, sasniedzot 83,3 miljonus latu. Mājokļu kredītu īpatsvars mājsaimniecībām sastāda 86% no kopējā kredītportfeļa apjoma.

Izsniegto maksājuma karšu skaits salīdzinot ar 2005. gada 3. ceturksni ir audzis par 345%. Šobrīd aktīvi tiek strādāts pie tā, lai jau tuvākajā laikā Klientiem tiktu piedāvātas jaunas maksājumu kartes, kas atbilstu visām karšu drošības prasībām.

AS Sampo Banka bilances uz 2006. gada 30. septembri un 2005. gada 31. decembri

(lvl) 2006 2005

Aktīvi Kase un prasības pret Latvijas Banku 9 693 163 3 361 848

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Manuprāt, PTAC ir kļūdījies, un arī LMT bija jāuzliek sods par maldinošu komercpraksi saistībā ar zaļā un dzeltenā cilvēciņu reklāmām, tā Banku augstskolas asociētais profesors Jānis Grasis norādījis Jurista Vārdam.

Vienlaikus viņš atzīmē, ka reklāmās bez skaidrojuma patērētājiem ir piemeklēts tarifs, kas ir iespējams ar vismazāko atjaunošanas maksu, tādējādi radot nepamatotu kopiespaidu par patiesajām Zelta Zivtiņas sakaru pakalpojumu izmaksām.

«Manuprāt, šajā gadījumā LMT reklāmā ir maldinoša komercprakse, kas var ietekmēt vidusmēra patērētāju,» saka J. Grasis.

Pēc pirmās LMT sērijas, parādījās Tele2 reklāmas, kurās izmantoti identiski reklāmas tēli, atgādina eksperts, vēršot uzmanību, ka sākotnēji viņš domājis, ka tās ir LMT reklāmas kampaņa, lai arī savāda, bet ieklausoties uzmanīgāk, viņš sapratis, ka tā ir Tele2 reklāma, lai atspēkotu LMT reklāmu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atgriezies no Norvēģijas, kur garo distanču sacensībām trenēja haskijus, valmierietis Ingus Rutulis ar iekrātiem 3000 eiro pusgada laikā Rīgā izveidojis veiksmīgu biznesu un vienlaikus radījis teju vai apvērsumu jauniešu brīvā laika pavadīšanas paradumos – viņš atvēris pirmo specializēto kendamu veikalu Latvijā Ke ke kendama.

Kendama ir koka rotaļlieta, kas pirms vairāk nekā 200 gadiem radusies Japānā. Pēdējos 10 gados tā piedzīvojusi popularitātes uzplaukumu ASV un citviet pasaulē, un pēdējā pusgada laikā tā strauji iesoļojusi arī Latvijas bērnu un jauniešu ikdienā. Kendama veicina balansa, acu-roku koordinācijas un refleksu attīstību. Turklāt mūsdienās kendamas spēle no izklaides kļuvusi par nopietnu un strauji augošu sporta veidu ar sacensībām visā pasaulē. «Skatoties, cik ļoti tas ir audzis pēdējos četros mēnešos, nešaubos, ka nākamajā vasarā mēs jau varēsim sūtīt kādu latvieti uz pasaules čempionātu,» pieļauj Ingus.

Viņa aizsāktais bizness nebūt neaprobežojas tikai ar kendamu tirdzniecību – viņu pamatoti var dēvēt par kendama kultūras pionieri Latvijā, jo daļu gūtās peļņas viņš iegulda kendamas turnīru rīkošanā, labāko spēlētāju atbalstīšanā, jauniešu motivēšanā saturīgi pavadīt brīvo laiku u.c.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Sampo Life Baltijas valstīs bizness pieaudzis par 38 %

Ieva Mārtiņa, 02.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz sarežģīto ekonomisko situāciju Baltijā, 2009.gadā Sampo Life Insurance Baltic klientu iemaksāto prēmiju apjoms Baltijas valstīs sasniedza 42,48 miljonus eiro (29,86 milj. Ls), kas ir par 38 % vairāk nekā 2008.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Sampo Bank plāno sākt banku pakalpojumu piedāvāšanu Krievijas tirgū

Ainars Sedlenieks [email protected], 05.10.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sampo Bank, kas ietilpst Sampo Grupā, sāk sagatavošanās procesu, lai piedāvātu banku pakalpojumus Krievijas tirgū. Atsevišķus bankas pakalpojumus ir plānots sākt piedāvāt jau 2006.gada beigās. - Mēs esam nostiprinājuši stabilas pozīcijas Baltijas valstīs, nododot mūsu pieredzi un zināšanas daudzās jomās. Mājsaimniecības Krievijā kļūst finansiāli stabilākas. Arī Krievijas likumdošanā veiktas virkne dažāda veida likumdošanas izmaiņas. Tas ir labs pamats, lai mēs arī Krievijā nodotu Sampo Group gadiem uzkrāto pieredzi un zināšanas. Mēs orientējamies gan uz Krievijas privātpersonu apkalpošanu, gan arī uz Skandināvijas un Baltijas klientiem, kam ir biznesa attiecības Krievijā, atklāj Mika Ihamuotila, Sampo Bankas prezidents. Sampo Bank ir iecēlusi Edvīnu Korneliusu - Sampo Bankas valdes priekšsēdētāju Latvijā par Sampo Bank Krievijas Biznesa vadītāju. Edvīnam Korneliussam ir pieredze darbībā, kas ir saistīta ar banku produktu piedāvājumu sākšanu Krievijā. E.Korneliuss pievienojās Sampo no SEB Unibankas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Sampo banka sāk veidot filiāļu tīklu

Ieva Mārtiņa [email protected], 20.12.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sampo banka, 19. decembrī atklājot pirmo filiāli Rīgā, Merķeļa ielā, sākusi plaša filiāļu tīkla izveidi — līdz 2007. gada nogalei plānots atklāt ne mazāk kā 10 - 15 filiāles. Sampo banka 1 milj. eiro investīcijas 2005. gadā un 2006.gada sākumā veiks arī informācijas tehnoloģiju (IT) attīstībā, bet līdz 2007. gada beigām Sampo Banka plāno vēl trīskāršot investīcijas, līdz 3,5 miljoniem eiro. IT sistēmu uzlabošana un pilnveidošana nodrošina bankas straujāku izaugsmi un sniedz klientiem būtisku atspaidu ikdienas banku operācijās. Līdz ar pirmās filiāles atvēršanu, Sampo Bankā būs pieejama Dzīvības apdrošināšanas speciālista konsultācijas. Sampo Banka darbību Latvijā uzsāka 2004. gada novembrī, iegādājoties Māras Banku. Uzsākot darbību Sampo Bankas darbinieku skaits bija 18 darbinieku, taču straujā izaugsme veicinājusi arī pieprasījumu pēc jauniem speciālistiem un darbinieku skaits šobrīd sasniedz 40 darbinieku. Somijas vadošā banka Sampo Banka, specializējusies ilgtermiņa uzkrājumu jomā, ir Somijas finanšu pakalpojumu grupas Sampo Group (1887.g) dalībniece.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

SAMPO fokusējas uz Austrumeiropas investīciju ekspertīzi

Ieva Mārtiņa [email protected], 25.07.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sampo Bank plc. meitas uzņēmums Sampo Fund Management turpina paplašināt aktīvu pārvaldīšanas produktu klāstu Austrumeiropas reģiona tirgos. Pēdējā laikā, neskatoties uz sarežģīto tirgus situāciju, interese par Austrumeiropas un it īpaši Krievijas fondu tirgiem turpina pieaugt. Svārstīgos tirgus apstākļos aktuālai informācijai bieži vien ir izšķiroša nozīme. Ņemot vērā šo pieaugošo interesi, Sampo ir izveidojusi internetā speciālu mājas lapu, kas domāta Austrumeiropas reģiona fondu interesentiem. “Austrumeiropas finansu tirgi vēl nav kļuvuši pilnībā caurspīdīgi un bieži vien kvalitatīvas informācijas iegūšana ir sarežģīta. Lai nodrošinātu visprecīzāko informāciju, mūsu aktīvu pārvaldītāji turpina koncentrēties uz Austrumeiropas reģionu un apseko simtiem uzņēmumu katru gadu. Tagad mēs esam izveidojuši interneta portālu, kas palīdzēts mūsu fondu investoriem sekot līdzi strauji augošajam Austrumeiropas reģionam un piedāvās mūsu zināšanas visplašākajam investoru lokam”, teica Ari Metso, Sampo Bankas meitas uzņēmuma Mandatum Asset Management Austrumeiropas investīciju direktors. Jaunās mājas lapas adrese, kas ir veltīta Austrumeiropas reģiona tirgiem, ir www.easterneurope.fi “Sampo Dzīvība” ir Sampo Grupas meitas uzņēmums, kas Latvijā strādā jau 8 gadus. Sampo Grupa ir viena no lielākajām finanšu grupām Skandināvijas un Baltijas reģionā. Sampo finanšu grupa darbojas banku, aktīvu pārvaldes un apdrošināšanas sektorā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Sampo Grupas peļņa — 1.3 mljrd. eiro

Ieva Mārtiņa [email protected], 16.02.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sampo Grupas peļņa pirms nodokļu nomaksas 2005. gadā sasniegusi 1.295 miljardus eiro, kas ir par 347 milj. eiro vairāk nekā iepriekšējā gadā. Grupas finansiālā gada peļņa bija 963.8 milj. eiro. Kapitāla atdeve (RoE) sasniedza 28,4 % ( 2004. gadā - 26,5%) gadā, kas pārsniedz iepriekš noteikto mērķi – 19% gadā. Sampo plc peļņa uz vienu akciju pērn bija 1,68 eiro (2004. gadā - 1,46 eiro). Sampo Grupas valde ikgadējā akcionāru kopsapulcē ierosināja izmaksāt dividendes 0,60 eiro apmērā par akciju. Banku un ieguldījumu pakalpojumu sektorā ievērojami auguši tīrie procentu un starpniecības ienākumi. Peļņa pirms nodokļu nomaksas sektorā pieaugusi līdz 316 milj. eiro (2004. gadā – 274 milj. eiro). Sektora hipotekāro kredītu tirgus daļa Somijā sasniedza 15,5% (2004. gadā - 14,3%). Īpašumu un nelaimes gadījumu apdrošināšanas sektorā 2005. gadā ar labu investīciju atdevi peļņa pirms nodokļu nomaksas pieauga līdz 800 milj. eiro. Tīrie investīciju ienākumi sasniedza 460 milj. eiro. Kapitāla atdeve šajā sektorā ievērojami pārsniedza 17,5% mērķi un bija 24,1%. Sampo dzīvības apdrošināšanas uzņēmumu peļņa pirms nodokļu nomaksas sasniedza 234 milj. eiro (2004. gadā – 142 milj. eiro). Tīrie investīciju ienākumi, izslēdzot investīcijas saistītajos kontaktos, bija 423 milj. eiro (2004. gadā – 285 milj. eiro). Sampo Grupa ir viena no vadošajām finanšu grupām, kas savus pakalpojumus piedāvā Skandināvijā un Baltijas valstīs. Latvijā Sampo pārstāv a/s Sampo Banka, a/s Sampo Dzīvība un a/s If Latvia.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 15.oktobrī, aprit 100 dienas kopš Valdis Zatlers Saeimā deva Valsts prezidenta zvērestu.

Līdz ar pirmo amatā stāšanās dienu, Valsts prezidents ir pildījis visus ar Satversmi uzliktos pienākumus, akcentē Prezidenta Preses dienests:

-reprezentējis valsti, pārstāvot Latviju starptautiskajās organizācijās, darba vizītēs apmeklējot tuvākās kaimiņvalstis, tiekoties ar ārvalstu amatpersonām, akreditējot ārvalstu vēstniekus, izsniedzot akreditācijas vēstules Latvijas vēstniekiem ārvalstīs;

-pildot Latvijas valsts bruņotā spēka augstākā vadoņa pienākumus, apmeklējis Latvijas armijas kareivjus viņu dienesta vietās Latvijā un Latvijas lielākajā starptautiskajā misijā Afganistānā;

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sampo banka pārceļ centrālo biroju

, 19.03.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sampo Bankas centrālais birojs ir mainījis savu atrašanās vietu. Turpmāk tas atradīsies Rīgā, Barona Kvartālā - Cēsu ielā 31/8, Db.lv informēja Sampo bankas Mārketinga un Sabiedrisko attiecību departamenta vadītājs Normunds Rudzītis.

Banka ir manījusi atrašanās vietu no Lāčplēša ielas 75 uz Cēsu ielu 31/8. Klientu apkalpošanas centrs Lāčplēša ielā 75 turpinās funkcionēt. Banka kopumā ir izvietota 3 stāvos. Klientu un darbinieku ērtībām, zem bankas administrācijas centra izvietota ērta pazemes autostāvvieta.

Ēkas 1. stāvā atrodas bankas Klientu apkalpošanas centrs, kas strādā darba dienās no 9.00 līdz 19.00. Klientu apkalpošanas centrā klientiem tiek piedāvāts pilns bankas pakalpojumu spektrs - mājokļu kredīti, norēķinu kartes, uzkrājumu pakalpojumi, apdrošināšana un citi klientu ikdienā aktuāli finanšu produkti. Biroja 2. un 3. stāvā ir izveidots plašs pārrunu centrs, kā arī atrodas bankas administratīvie departamenti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Sampo Banka palielina pamatkapitālu līdz 8,5 milj. Ls

Ieva Mārtiņa [email protected], 26.10.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sampo Banka ir palielinājusi pamatkapitālu par 5 miljoniem latu un tagad tas sasniedz 8,5 miljonus latu, Db informēja bankā. „Viens no Sampo Bankas attīstības galvenajiem virzieniem un mērķiem Latvijas tirgū ir sniegt klientiem konkurētspējīgu kredīta piedāvājumu un aktīvi darboties hipotekārās kreditēšanas tirgū. Klients meklē bankā ne tikai perfektu apkalpošanu, bet arī izmaksu ziņā konkurētspējīgu piedāvājumu. Pamatkapitāla palielināšana dod iespēju bankai iesaistīties korporatīvu darījumu finansēšanā – jaunu nekustamo īpašumu projektu finansēšanā, uzņēmumu attīstības finansēšanā u.c., kā arī piedāvāt klientiem apjoma ziņā lielākus kredītus nekā tas bija iespējams līdz šim,” uzsver Sampo Bankas prezidents Edvīns Korneliuss. Paralēli pamatkapitāla palielināšanai Sampo Banka uzsākusi darbu pie filiāļu tīkla izveides un jau šā gada decembrī tiks atklāta Sampo Bankas pirmā filiāle Rīgā, Merķeļa ielā 21. Sampo Bankas izsniegto kredītu apjoms 2005. gada pirmajos deviņos mēnešos audzis par 52,6% jeb 12,617 miljoniem latu un septembra beigās bija 36,625 miljoni latu. Arī bankas piesaistīto noguldījumu apjoms pirmajos deviņos mēnešos ir audzis – kopā par 13,4% jeb 12, 617 miljoniem latu. Septembra beigās Sampo Banka noguldījumos bija piesaistījusi 25, 261 miljonu latu, bet pagājušajā gada beigās – 22, 285 miljonus latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izaugsme rudenī akciju tirgos turpināsies, un makroekonomiskā aina dod priekšroku akcijām, norāda SEB Private Banking investīciju stratēģis Ingus Grasis.

Ģeopolitiskie riski kopumā neietekmēs finanšu tirgus izaugsmi, viņš min, piebilstot, ka Krievijas un Ukrainas krīze visdrīzāk pasaules izaugsmi neietekmēs, protams, riski pastāv.

Kāpums akciju tirgos ilgst vairāk nekā piecus gadus ar nelielu korekciju eiro krīzes laikā, saka I. Grasis. Viņš uzsver, ka ir ir interesanti analizēt, cik vēsturiski ilgas ir bijušas šādas izaugsmes. ASV gadījumā vidējais ekonomiskās izaugsmes periodā bijuši 20 ceturkšņi, īsākais bija 3 ceturkšņus ilgs, bet ilgākais – 35 ceturkšņus.

Pēdējie trīs izaugsmes periodi bijuši ilgāki, bet tos pārtraukuši spekulatīvo burbuļu plīšana, piemēram, interneta burbuļa un hipotekārās kreditēšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ingus Niedra ir zemnieks no Blankenfeldes, kurš Lietuvas pierobežā savā senču zemē audzē kaņepes, vēsta reģionālais laikraksts Zemgales Ziņas.

«Esmu zemnieks jau astotajā paaudzē. Man ir tas gods apsaimniekot mūsu dzimtas zemi un turpināt savu senču iesākto jau vairāku gadsimtu garumā. Protams, ar nelieliem pārtraukumiem, tādiem kā Padomju Savienības laiks, kad lielākā daļa zemju un īpašumu tika atņemti un nacionalizēti,» stāsta kaņepju audzētājs.

Lauksaimnieks kaņepes saimniecībā Blankenfeldē audzē 22 hektāru platībā – daļa tiek izmantota šķiedras, bet daļa sēklu ieguvei, kas ir tādu vērtīgu produktu kā kaņepju eļļa, sviests (staks) un vēl citu avots. Ingus atzīst, ka platības būtu jāpalielina, bet atbilstoši tirgus pieprasījumam, jo kaņepes kā kultūraugs nav ne viegli audzējamas, ne apstrādājamas. Kaņepju audzēšana un raža ir cieši atkarīga no laikapstākļiem. «Izskatās, ka šogad nāksies norakstīt daļu no platībām aukstā maija un jūnija dēļ. Vēsais laiks kavēja kaņepju augšanu un veicināja nezāļu attīstību,» secina Ingus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn akciju cena pieauga, galvenokārt paļaujoties uz cerību, ka uzņēmumi gūs lielāku peļņu, un šobrīd, kad ekonomika turpina stabilizēties, procentu likmes ir zemas, riska apetīte laba, akciju tirgus ir uzrādījis labus rezultātus un palielinās uzņēmumu pārņemšanas aktivitāte, ar nepacietību tiek gaidīta peļņas rādītāju izaugsme, gan ne tik straujā tempā kā pērn, secināts jaunākajā SEB Investīciju apskatā.

Lai gan ekonomika turpina stabilizēties, tas nebūt nenozīmē, ka lielāks IKP pieaugums automātiski veicina ilgstošu akciju tirgus kāpumu. Akciju tirgus ir galvenais rādītājs, kurā vērojamā kāpuma pamatā ir cerības uz gaišāku nākotni, taču, uzmanīgāk aplūkojot faktus un, konstatējot, ka pieaugums patiesībā palēninās, var secināt, ka akciju tirgus bieži vien pāragri priecājas par uzvaru. Tajā pašā laikā lielāks optimisms acīmredzami rada iespējas gūt lielāku peļņu, kas ir visefektīvākais akciju tirgus dzinējspēks.

Globālā ekonomika, kuras līdere ir ASV, joprojām uzrāda labus rezultātus. Procentu likmes saglabājas zemā līmenī, savukārt akciju tirgus cenas ir pieaugušas, saka SEB Private Banking investīciju stratēģis Ingus Grasis. Viņš uzsver, ka jaunattīstības tirgi vēl aizvien atpaliek savā attīstībā, un tos negatīvi ietekmē strukturālās problēmas un zemāki izaugsmes tempi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Sampo Bank plc iegādājas banku Krievijā

Ieva Mārtiņa [email protected], 28.04.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sampo Grupas uzņēmums Sampo Bank plc ir noslēdzis līgumu par kontrolpaketes iegādi Rūpniecības un Finanšu Bankā (Profibank), kuras galvenais birojs atrodas Krievijā, Sanktpēterburgā, Db informēja Sampo bankā. 2006. gada 31.martā Profitbank kopējie aktīvi bija 41 miljons RUR (1.2 miljoni EUR) un tās pamatkapitāla lielums bija 15 miljoni RUR (0.4 miljoni EUR). Bankas rīcībā esošās licences ļauj veikt būtiskākās banku operācijas, tostarp privātpersonu depozītu piesaisti. Banka ir Depozītu Apdrošināšanas Sistēmas dalībniece. Lai darījums tiktu pabeigts, vēl jāiegūst akcepts no tirgus uzraugiem- Krievijas Federācijas Centrālās Bankas. Līguma slēdzēju puses ir vienojušās neizpaust kopējo darījuma summu. Sampo Grupa ir finanšu pakalpojumu Grupa, kas ietver Sampo, Somijas vadošo banku ilgtermiņa uzkrājumu jomā un tās darbību Igaunijā, Latvijā un Lietuvā, Sampo Dzīvības apdrošināšanu, kā arī IF, vadošo nedzīvības apdrošināšanas kompāniju Skandināvijas un Baltijas valstīs. Sampo Grupa veic finanšu darbību astoņās valstīs. Kopumā tajā strādā 12 tūkstoši darbinieku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

SAMPO banka un «Novatours» ir izdevuši kredītkarti ceļotājiem

Dace Preisa, 08.02.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SAMPO banka un ceļojumu organizators Latvijā «Novatours» ir parakstījuši līgumu par īpašas ceļotājiem paredzētas Novaturas/SAMPO kredītkartes «MasterCard» izdošanu, ar kuru būs iespējams pieteikt ceļojumu un norēķināties par to jebkurā pasaules valstī. «Novatours» klienti, kam ir šī karte, varēs iegādāties ceļojumu uz nomaksu ar 6.5 % gadā. «Mūsu uzņēmums ir viens no pirmajiem, kas tūrisma jomā piedāvāja klientiem lojālu programmu. Drīz šim piemēram sekoja arī citi Latvijas ceļojumu organizatori. Tādēļ nolēmām piedāvāt klientiem jaunu produktu – kredītkarti, kas mūsu klientiem tiks izsniegta par brīvu. Vēlmi piedalīties šai projektā izteica trīs Latvijas bankas. SAMPO bankai ir augsta apkalpošanas kvalitāte, elastība un liels pakalpojumu klāsts, – apgalvo «Novatours» mārketinga direktors Baltijas valstīs Ķestutis Ļutkus. «Novatours/SAMPO» kartes izsniegšana ir sākusies februārī. Karte un kredīta limits «Novatours» klientiem tiek izsniegti par brīvu. Personas, kas bez maksas saņēmušas «Novatours/SAMPO» karti, reizi gadā varēs bez maksas mainīt ceļojumu, kā arī izmantot fiksētu cenu par lidojumu un dzīvošanu viesnīcā bērnam. «Novatours/SAMPO» kartes no marta būs iespējams iegādāties Latvijas ceļojumu aģentūrās. Vecā parauga «Novatours» klientu kartes būs spēkā līdz šī gada vidum, tādēļ to īpašniekiem, kas vēlas turpināt krāt plusus un izmantot īpašos noteikumus, tās ir jāapmaina pret «Novatours/SAMPO» jauno produktu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā vasarā uz ekonomiskās izaugsmes fona Eiropā un ASV parādījušies diametrāli pretēji signāli no Ķīnas, secināts jaunākajā SEB Investīciju apskatā (SEB Investment Outlook).

Ekonomiskās izaugsmes tempu palielināšanās Ķīnā un tās valūtas politika ir radījuši krasas svārstības fondu tirgū.

Ņemot vērā, ka kopējā izaugsme ir pietiekoša, lai akcijas un parāda instrumenti sniegtu labāku peļņu nekā pozīcijas drošajos aktīvos, investori joprojām jūtas pietiekami stabili, SEB bankas Private Banking investīciju stratēģis Ingus Grasis: «Ķīnas valdības reakcija uz akciju tirgus kritumu un nepārliecinošās izmaiņas valūtas kursa politikā palielina nenoteiktību par reformu gaitu. Attīstības valstis, īpaši Ķīna, ir kļuvušas par galveno pasaules ekonomiskās izaugsmes riska avotu. Tomēr pozitīvs faktors ir joprojām augošā vidusšķira un urbanizācija. Tas turpinās uzturēt pieprasījumu pēc patēriņa precēm un jauniem pakalpojumiem. Līdz ar to, pat neskatoties uz ekonomikas izaugsmes palēnināšanos, panikai nav iemesla.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Eksperti: Brexit ekonomiskās sekas būtu pārvaramas

Žanete Hāka, 08.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Globālas ekonomikas izaugsmes temps šogad saglabāsies aptuveni 3% līmenī, bet starptautiskie investori jau iemācījušies pielāgoties lēnas izaugsmes un zemas inflācijas videi, norāda SEB eksperti jaunākajā Investīciju apskatā (Investment Outlook).

Turklāt ekonomiskajā situācijā iezīmējas arī pozitīvas tendences – izejvielu cenas atgūstas un globālie patērētāji joprojām jūtas labi, secināts jaunākajā SEB Investīciju apskatā. Augošie akciju tirgi, izejvielu cenu atgūšanās, kā arī stabilākas tendences attiecībā uz alternatīviem ieguldījumiem – tie ir tikai daži no faktoriem, kas tiek analizēti jaunākājā Investīciju apskatā.

SEB Private Banking investīciju stratēģis Ingus Grasis: «Lēna pasaules ekonomikas izaugsme saglabājas – ekonomisti turpina samazināt IKP izaugsmes prognozes, tomēr bažas par iespējamo recesiju kopš gada sākuma ir mazinājušās un šāda negatīva scenārija varbūtība veido vien 20%.»

Komentāri

Pievienot komentāru