Jaunākais izdevums

No šī gada 1. janvāra Latvijā izmaiņas skar gan atsevišķu nodokļu likmes, gan ar tiem apliekamos ienākumus, gan nodokļu sodu sistēmu.

Dažas izmaiņas vērtējamas kā uzņēmējiem un darba ņēmējiem labvēlīgas, piemēram, pieaugs ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) neapliekamais minimums. Tomēr citas novitātes, piemēram, akcīzes nodokļa likmju pieaugums degvielai, var kārtējo reizi veicināt inflāciju, kas nākamgad prognozēta 5.9 % apmērā.

Neapliks dividendes

Saskaņā ar likuma "Par uzņēmumu ienākuma nodokli" grozījumiem, kas stājas spēkā šī gada 1. janvārī, ar uzņēmumu ienākuma nodokli (UIN) apliekamajā ienākumā vairs nebūs jāiekļauj no ES un Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) dalībvalstīm saņemtās dividendes.

Ar UIN apliekamajā ienākumā vairs netiks iekļauti arī ieņēmumi no ES un EEZ publiskās apgrozības vērtspapīru pārdošanas.

Arī likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" veikti grozījumi, kas noteic, ka ar IIN netiek aplikti ieņēmumi no ES un EEZ valstu un to pašvaldību parādzīmēm, ienākumi no noguldījumiem un depozītiem šajās valstīs reģistrētās kredīt iestādēs un krājaizdevu sabiedrībās, kā arī apdrošināšanas atlīdzības, ko izmaksājušas ES vai EEZ valstīs dibinātas apdrošināšanas sabiedrības. Turklāt ar nodokli apliekamajā ienākumā vairs nebūs jāiekļauj procentu maksājumi par līzinga pakalpojumiem un aizņēmumiem, kas saņemti no Latvijas Republikas rezidentiem, piemēram, ar konkrēto UIN maksātāju saistītiem uzņēmumiem. Līdz šim ar UIN apliekamo ienākumu varēja nepalielināt par procentu maksājumiem tikai tādā gadījumā, ja kredītu vai aizņēmumu, par kuru tie tiek maksāti, ir izsniegusi Latvijā vai citā ES dalībvalstī reģistrēta kredītiestāde, LR Valsts kase, Ziemeļu investīciju banka vai Pasaules Bankas grupa.

No 2007. gada 1. janvāra Valsts ieņēmumu dienestam (VID) piešķirtas tiesības aizkavēt vai atteikties atmaksāt nodokļa maksātājam pārmaksātās UIN summas, turklāt no 10 līdz 30 dienām pagarināts termiņš, kurā VID var izvērtēt pārmaksas pamatotību.

Palielināts arī normatīvajos aktos noteiktais limits darba devēju veikto veselības nelaimes gadījumu un dzīvības apdrošināšanas prēmiju maksājumiem darba ņēmēju labā - tas pieaudzis no 180 Ls līdz 300 Ls gadā.

Akcīze audzēs cenas

Akcīzes nodokļa palielinājums degvielai un tabakas izstrādājumiem, visticamāk, izraisīs šo preču cenu pieaugumu. Latvijas Degvielas tirgotāju asociācija (LDTA) aplēsusi, ka nodokļa likme benzīnam pieaugs par 1.7 sant. litrā, bet dīzeļdegvielai par 1.4 sant. litrā. Ņemot vērā, ka akcīzes nodoklim tiek pieskaitīts arī PVN, benzīna cenas nodokļa palielinājuma ietekmē pieaugs par 2 sant. litrā, bet dīzeļdegvielas cenas par 1.7 sant. litrā. LDTA norāda, ka līdz šim degvielas akcīzes nodokļa likme Latvijā bijusi nedaudz zemāka nekā citās Baltijas valstīs un viena no zemākajām ES, taču līdz ar likmes palielināšanu Latvijā, degvielas cenas visās Baltijas valstīs izlīdzināju-šās. "Atzīstami, ka pērn sakarā ar straujo naftas cenu kāpumu pasaulē, valdība pieņēma lēmumu atlikt kārtējo akcīzes nodokļa izlīdzināšanu. Vienlaikus, ja vēlamies, lai Latvijā ir kvalitatīvi, Eiropas līmeņa ceļi, akcīzes nodokļa kāpums ir nepieciešams un pat neizbēgams," norāda LDTA prezidents Ojārs Karčevskis.

Tabakas izstrādājumu, konkrēti, cigarešu cenas akcīzes nodokļa likmes pieauguma rezultātā 1 paciņas cena kāps par 5 - 10 sant., atkarībā no cigarešu markas, lēš tabakas izstrādājumu vairumtirgotāja SIA Philip Morris korporatīvo attiecību vadītāja Adriana Hincenberga. Viņa skaidro, ka dārgākajām cigarešu markām cenas augs straujāk nekā lētākiem izstrādājumiem. Turklāt jāņem vērā, ka akcīzes nodokļa likme un cenas tabakas izstrādājumiem šogad augs divas reizes - gan no 1. janvāra, gan no 1. jūlija.

Samazinātais PVN

No 2007. gada 1. janvāra paplašināts to preču un pakalpojumu loks, kurām, atbilstoši likuma "Par pievienotās vērtības nodokli" grozījumiem, tiek piemērota samazinātā PVN likme 5 % apmērā.

PVN šādā apmērā tiks piemērots energoresursiem - gan elektroenerģijas un dabasgāzes piegādēm iedzīvotājiem, gan malkas un koksnes kurināmā piegādēm iedzīvotājiem.

Ar PVN 5 % apmērā tiks aplikti arī iedzīvotājiem sniegtie vienkāršotās renovācijas un iekštelpu remonta pakalpojumi, ja šīs telpas tiek vai tiks izmantotas dzīvošanai.

Tiesa, jāņem vērā, ka ar samazināto PVN likmi apliekamajā pakalpojuma cenā nevarēs iekļaut izdevumus par materiāliem, tehnoloģijām un mehānismu izmantošanu.

5 % PVN turpmāk tiks piemērots arī frizieru pakalpojumiem. Latvijas Skaistumkopšanas nozares asociācija iepriekš (Db 20.03.2006.) prognozēja, ka PVN likmes samazināšana frizieru pakalpojumiem no līdzšinējiem 18 % līdz 5 % varētu mazināt cenu kāpumu šajā nozarē, vienlaikus veicinot jaunu, nelielu frizētavu veidošanos.

Nodoklis elektrībai

Šogad plānots ieviest arī jaunu nodokli - ar to tiks aplikta gala patērētājiem piegādātā elektroenerģija. Tiesa, nodokļa likme pagaidām būs neliela - tikai 0.35 Ls par vienu megavatstundu.

No nodokļa būs atbrīvota gan no atjaunojamiem energoresursiem iegūtā, gan mājsaimniecībās un preu un pasažieru pārvadājumos, un ielu apgaismošanā izmantotā, gan efektīvās koģenerācijas stacijās saražotā elektroenerģija.

Nelielu dabas resursu nodokli piemēros arī akmeņoglēm, koksam un lignītam. ·īm precēm nodokļa likme būs atkarīga no tā, vai to pavaddokumentos ir norādīta ogļu siltumspēja.

Sakārto sodu sistēmu

Būtisku reformu piedzīvos arī nodokļu sodu sistēma - no 2007. gada 1. janvāra sodi par dažādiem pārkāpumiem nodokļu jomā kļūs elastīgāki. Soda nauda līdzšinējo 100 % līdz 150 % apmērā tiks uzlikta tikai par atkārtotiem pārkāpumiem, proti, gadījumos, kad nodokļu maksātājs atkārtoti samazinājis tajā pašā nodoklī maksājamo summu, turklāt pārkāpjot tās pašas normatīvo aktu prasības.

Nodokļu maksātājiem būs tiesības precizēt iesniegtās nodokļu deklarācijas, iemaksājot budžetā samazināto nodokļa summu un nokavējuma naudu 0.05 % apmērā par katru nokavēto dienu. Turklāt nodokļa deklarācijas drīkstēs precizēt arī pēc VID paziņojuma par nodokļu auditu saņemšanas, tiesa, šādā gadījumā būs jāmaksā 10 % liela soda nauda.

Finanšu ministrs Oskars Spurdziņš sola, ka šogad uzmanība tikšot pievērsta arī nodokļu sodu sistēmas turpmākai sakārtošanai, proti, tam, lai visos nodokļu piemērošanu regulējošajos likumos šie sodi būtu vienādi.

"Nodokļu sodu sistēma ir jāpadara adekvāta, lai nerastos situācijas, kad uzņēmēji ir spiesti pārtraukt biznesu tikai tādēļ vien, ka nespēj samaksāt aprēķinātos nodokļu sodus. Protams, pret ļauprātīgiem un apzinātiem pārkāpumiem arī turpmāk jāvēršas bargi," uzsver O. Spurdziņš.

Mazāka birokrātija

Ievērojami paplašināsies to loks, kuri grāmatvedību var kārtot vienkāršā ieraksta sistēmā.

To paredz izmaiņas likumā "Par grāmatvedību" un Gada pārskatu likumā, kas stājas spēkā 1. janvārī.

Varēs izvēlēties

Individuālie uzņēmumi un komersanti, kā arī zemnieku un zvejnieku saimniecības, kuru saimnieciskās darbības apgrozījums gadā nepārsniedz 200 000 Ls, grāmatvedību drīkstēs kārtot vienkāršā ieraksta sistēmā un neiesniegt gada pārskatus. Līdz šim vienkāršotu grāmatvedību varēja kārtot tie saimnieciskās darbības veicēji, kuru gada apgrozījums nepārsniedza 45 000 Ls, tādēļ mainās arī to saimnieciskās darbības veicēju loks, kam ir tiesības kvalificēties par uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) maksātājiem. Likumā "Par uzņēmumu ienākuma nodokli" ietvertā norma ļaus šiem saimnieciskās darbības veicējiem, kuri līdz šim bijuši UIN maksātāji un kuru apgrozījums ir no 45 000 Ls līdz 200 000 Ls, izvēlēties, vai saglabāt UIN maksātāja statusu un turpināt sagatavot gada pārskatu atbilstoši Gada pārskatu likuma prasībām.

Saskaņā ar likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" jaunajām normām, nedaudz tiek mainīta apliekamā ienākuma no saimnieciskās darbības noteikšanas kārtība nodokļa maksātājiem, kuri grāmatvedību kārto vienkāršā ieraksta sistēmā. Izmaiņas skars arī pamatlīdzekļu uzskaiti un nolietojuma norakstīšanu, kā arī saimnieciskās darbības izdevumu atzīšanu nodokļa aprēķināšanas vajadzībām. Vienkāršota arī kārtība nelielu zaudēto debitoru parādu norakstīšanai.

Mazās komercsabiedrības, kuras bilances datumā nepārsniedz divus no trim kritērijiem: bilances kopsumma 250 000 Ls, neto apgrozījums - 500 000 Ls un pārskata gada vidējais darbinieku skaits -25, drīkstēs gada pārskatam pievienot saīsinātu peļņas/zaudējumu aprēķinu un neiesniegt vadības ziņojumu. Tāpat šīm komercsabiedrībām vairs nebūs nepieciešams zvērināta revidenta atzinums par gada pārskatu.

Pavadzīmju mazāk

Komersantiem, kuri pērn jau sāka strādāt ar pavadzīmēm ar VID piešķirtiem numuriem, ar "papīriem būs jākrāmējas" mazāk: pārskati par pavadzīmju numuru izlietojumu būs jāiesniedz reizi ceturksnī, nevis reizi mēnesī. Stingrās uzskaites pavadzīmes - rēķini vairs nebūs nepieciešami arī darījumos ar kokmateriāliem, medikamentiem un akcīzes precēm - varēs lietot pavadzīmes ar VID piešķirtiem numuriem. Tiesa, darījumos ar akcīzes precēm būs jāievēro īpašas prasības pavadzīmju noformēšanai, bet darījumiem ar naftas produktiem darbosies īpaša kārtība pavadzīmju pie-šķiršanai. Finanšu ministrs Oskars Spurdziņš, jautāts, vai šogad varētu likvidēt pavadzīmes vispār, atbild noliedzoši.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskie pētījumi un pieredze rāda, ka ļoti daudzi uzņēmumi, ieviešot pārmaiņas, saskaras ar grūtībām, galvenokārt saistītām ar darbinieku neizpratni, nevēlēšanos pieņemt pārmaiņas un pat apzinātu pretošanos. Tas uzņēmumiem maksā gan laiku, gan naudu. Taču novērojumi arī rāda, ka vadītāji nereti pieļauj kļūdas pārmaiņu komunikācijā, kas arī noved pie neveiksmīga atrisinājuma – laba pārmaiņu ideja kļūst par mokām, izraisa konfliktus un tai ir zema produktivitāte.

Piedāvājam nelielu ieskatu četros priekšnoteikumos, kas nosaka veiksmīgu pārmaiņu komunikācijas vadību.

Komunikācija izriet no pārmaiņu nolūka

Pārmaiņas sākas ar nolūku kaut ko mainīt. Uzņēmumu īpašnieki vai organizāciju vadītāji kaut kādu iemeslu dēļ pieņem lēmumu, ka ir jāmaina darbības pieeja, piemēram, jāuzlabo produktivitāte, jāsakārto procesi, jāmaina struktūra, birojs vai kultūra, jāsamazina darbinieku skaits, jāattīsta jauns darbības virziens, jāapvienojas ar citu uzņēmumu u.tml. Visas šīs situācijas ir saistītas ar pārmaiņām, tikai katra savā veidā atšķiras ar pārmaiņu vadības un komunikācijas pieeju. Tāpēc šis ir pirmais un svarīgākais punkts – saprast, kas ir mūsu pārmaiņas? Ko tieši gatavojamies mainīt? Šķiet ļoti elementārs jautājums, taču, kad vadītāji sāk iedziļināties savā pārmaiņu nolūkā, var atklāties dažādas nozīmīgas nianses, kas maina komunikācijas pieeju ar darbiniekiem un ļauj ieraudzīt riskus pārmaiņu vadības procesā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Pārmaiņas «izgāž» darbinieki vai vadība? Zelta likumi veiksmīgai pārmaiņu vadībai

Ieva Kukule, komunikācijas un korporatīvo attiecību eksperte, 22.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējo gadu laikā īpaši izteikti novērojama organizāciju cīņa ar ārējiem ekonomiskajiem un sociālajiem apstākļiem, kas ne vienam vien uzņēmuma vadītājam lika pieņemt lēmumus par finanšu un organizācijas struktūru optimizāciju, darbinieku skaita un atalgojumu samazināšanu, darbinieku rotāciju, uzņēmumu apvienošanu vai jaunu darbības sistēmu ieviešanu. Īsāk sakot, bija un joprojām ir jāievieš pārmaiņas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reklāmas un sabiedrisko attiecību kompānijas Ogilvy PR Worldwide reģionālais vadītājs Stjuarts Smits DB sarunā ar Didzi Meļķi atklāj savas domas par nozari, tiešo mārketingu, biznesa vadīšanu un citiem būtiskiem jautājumiem. Cita starpā, viņš izsakās arī par to, vai ir iespējams vadīt pārmaiņas un kāpēc kompānijas ar veiksmīgu menedžmentu krīzi nepazīst.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Bondars: RP nepieciešamas nopietnas pārmaiņas

Dienas Bizness, 08.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc pieņemts lēmums nesadarboties ar Reformu partiju (RP), ir tās nevēlēšanās veikt straujas pārmaiņas un labot pieļautās kļūdas, savu lēmumu nesadarboties ar partiju skaidroja bijušais Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Mārtiņš Bondars.

Sarunā ar Latvijas radio viņš norādīja, ka gadījumos, ja vajadzīga nopietna ārstēšana, nedrīkst atrunāties, ka ārstēsies ar zāļu tēju. M. Bondars atzina, ka RP nepieciešamas trīs veidu pārmaiņas – strukturālas pārmaiņas, pārmaiņas cilvēkos un kosmētiskas pārmaiņas. Ja nav iespējams veikt kosmētiskas pārmaiņas – atgriezt sabiedrības uzticību, tad tādas pārmaiņas M. Bondaru neinteresējot, norādīja ekonomists.

«Ja partijas reitings nokrīt no 22% līdz 3%, tad acīm redzot kādam ir jābūt atbildīgam par to. Kādam par to ir jāparāda ar signāliem, ka viņi atkāpjas vai paiet malā, vai dara kaut ko citu,» sacīja M. Bondars.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Eiropas latviešu uzņēmēju virtuālajā saietā aktualizēs pārmaiņas

Db.lv, 18.05.2021

Normandijas menedžmenta un biznesa skolas profesors un Mākslīgā intelekta programmas direktors, kā arī transformējošās līderības konsultants Agnis Stibe.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

20. maijā jau trešo reizi norisināsies Eiropas uzņēmēju un uzņēmīgo cilvēku tīklošanās pasākums, kurā aicināts piedalīties jebkurš interesents.

Šoreiz plānota ļoti aktuāla tēma – pārmaiņas. Kā tās ietekmē katru no mums, kā izdzīvot uzņēmumiem un ne tikai izdzīvot, bet izmantot pārmaiņas savā labā?

Jau ierasts, ka ikkatra biedrības “Ekonomiskā sadarbība un investīcijas Latvijai" (#esiLV) virtuālā saieta pievienotā vērtība ir lektori, kas stāsta par uzņēmējiem nozīmīgām tēmām. Šoreiz ar pieredzi dalīsies un ar priekšlasījumu “Pārmaiņas ir uzņēmumu jaunais draugs” uzstāsies Normandijas menedžmenta un biznesa skolas profesors un Mākslīgā intelekta programmas direktors, kā arī transformējošās līderības konsultants Agnis Stibe, kas šobrīd dzīvo Parīzē.

A.Stibe ir četrkārtējs TEDx runātājs, Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta pārliecinošas pilsētvides pētniecības nozares dibinātājs, sadarbojas ar daudziem uzņēmumiem un organizācijām. "Pārmaiņas notiek visu laiku, visiem un vienmēr. Filozofi saka – nekas nav tik pastāvīgs kā pārmaiņas. Un, ja tas ir kaut kas, kas vienmēr ir, tad mums labāk ar to ir labi sadzīvot," tāda ir prof. A.Stibes pārliecība un vienkāršā valodā ar uzskatāmiem piemēriem viņš to rāda un māca arī citiem. Viņš regulāri dažādās valstīs sniedz priekšlasījumus un meistarklases par transformācijas un pārmaiņu tēmu un nozīmi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Novadu pašvaldību darbības sekmīgai uzsākšanai jāgroza 104 likumus

, 12.02.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabinets šodien, 12.februārī, uzdevis nozaru ministrijām sagatavot priekšlikumus grozījumiem 104 likumos, lai nodrošinātu sekmīgu novadu pašvaldību darbību pēc 2009.gada vietējo pašvaldību vēlēšanām, liecina sniegtā informācija medijiem.

Līdz šā gada 1.maijam ministrijām valdībā jāiesniedz priekšlikumi grozījumiem 30 likumos, precizējot un pilnveidojot tiesisko regulējumu, kas nosaka vietējo pašvaldību, to institūciju kompetenci, kā arī pašvaldību darba organizāciju.

Piemēram, ir nepieciešami grozījumi Teritorijas plānošanas likumā, lai noregulētu jautājumu par teritorijas plānošanas sistēmas darbību, ņemot vērā to, ka rajona pašvaldību pēc 2009.gada vietējo pašvaldību vēlēšanām nebūs, taču rajonu padomju apstiprinātie teritorijas plānojumi šobrīd veido vienu no teritorijas plānošanas līmeņiem.

Tāpat ir nepieciešami grozījumi Izglītības likumā, lai noregulētu jautājumu par rajona pašvaldību kompetences turpmāko izpildi pēc 2009.gada vietējo pašvaldību vēlēšanām. Būtiski grozījumi nepieciešami Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā, lai noregulētu jautājumu par rajona pašvaldību kompetences turpmāko izpildi pēc 2009.gada vietējo pašvaldību vēlēšanām, sabiedriskā transporta satiksmes organizāciju, ņemot vērā jauno administratīvi teritoriālo iedalījumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas deputāti, apelējot pie valodnieka Jāņa Endzelīna, atkal metušies cīņā par latviešu valodas pareizu izmantošanu arī normatīvajā leksikā. Nostājoties opozīcijā Eiropas Savienības iestādēm, deputāti nevēlas pieļaut plašu vārda «euro» izmantošanu likumos.

Diskusija par to, vai likumos būtu jāizmanto vārds «euro» vai «eiro» aizsākās Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē, kad deputāti izskatīja pirmā lasījuma grozījumus noguldījumu garantiju likumā.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas pārstāvis Gvido Romeiko iepazīstināja deputātus ar nepieciešamību likumā vārdu «eiro» aizstāt ar vārdu «euro», jo šādi rīkoties Latvija esot apsolījusi Eiropas Savienībai.

Šāda vēsts izraisīja neslēptu neapmierinātību Imantā Parādniekā (VL! – TB/LNNK), Kārli Šadurskī (Vienotība) un Andrī Šķēlē (PLL).

A. Šķēle, uzsākot diskusiju, retoriski jautāja: «Nez kā Endzelīns šobrīd jūtas, jo latviešu valodā aiz «e» neseko «u»». Viņa aizsākto pārtvēra K. Šadurskis, kurš vēlējās uzzināt, kādas varētu būt sekas, ja Latvijas likumos izmantotu «eiro» nevis «euro».

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Darina iemauktus banku sektoram

Jānis Lasmanis, Ieva Mārtiņa, Db, 06.02.2009

No kreisās: SEB bankas vadītājs Ainārs Ozols un tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš

Foto: Edmunds Brencis, Vitālijs Stīpnieks, Db

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banku atbildības un iespējamo zaudējumu palielināšana - tādas ir Tieslietu ministra atbalsta programmas galvenās nostādnes hipotekāro kredītu ņēmējiem.

No kreisās: SEB bankas vadītājs Ainārs Ozols un tieslietu ministrs Gaidis BērziņšJau vēstīts, ka arī LPP/LC līdzpriekšsēdētājs Ainārs Šlesers janvāra sākumā pauda viedokli, ka vajadzētu izstrādāt īpašu likumu, ar kuru bankām krīzes laikā liegt iespējas vērsties pret iedzīvotājiem un uzņēmējiem. Viņš piedāvā pieņemt īpašu likumu, ar kuru tiktu noteikts trīs gadu moratorijs, kura laikā neviena banka nevarētu no mājokļiem izlikt nevienu cilvēku, kurš krīzes dēļ nespēj nomaksāt kredīta maksājumus. LPP/LC Saeimas frakcija šobrīd arī strādājot pie grozījumiem jau esošajos likumos. Tie uzlabotu patērētāja tiesību nodrošināšanu attiecībās ar bankām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ilgstošais sausums šopavasar un vasaras sākumā ietekmējis praktiski visu lauksaimniecību un pārstrādes ražošanu, radot papildu izdevumus un zaudējumus dažādās jomās.

Nopļauts uz pusi mazāk zaļmasas, par piektdaļu mazāka solās būt graudaugu raža, paredzama samazināta augļu, ogu, dārzeņu un kartupeļu pārdošana, liecina Zemkopības ministrijas (ZM) prognozes. Lauksaimnieki paredz, ka augļu un ogu nozarē šā gada sausuma sekas jutīs vēl nākošajā gadā.

Sausuma dēļ saimniecību pirmie pļāvumi šogad vidēji valstī bija par 54% trūcīgāki nekā iepriekšējos trīs gados. Papildu izmaksas zemniekiem radās, jo samazinātās zaļmasas ražības dēļ bija jāveic atkārtoti zāles pļāvumi visas vasaras garumā daudz lielākās platībās nekā sākotnēji tika plānots. Papildu izmaksas bijušas arī papildmēslojumam zālājiem, lai veicinātu to augšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Redakcijas komentārs: Eiro var paspītēt agrākajām prognozēm

Jānis Šķupelis, DB sadaļas Investors redaktors, 12.05.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas politisko neskaidrību plīvuram kļūstot plānākam, viens no blakusefektiem var būt spēcīgāks eiro. Noskaidrojoties, ka pagaidām vecais kontinents tomēr vēl nav krasu politisko izmaiņu priekšā, daudzi finanšu iestāžu analītiķi jau steidz paaugstināt, piemēram, savas eiro/dolāra cenas prognozes. Tāpat pēdējā laikā nostiprinājies pieņēmums, ka straujākai izaugsmei beidzot nobriedusi Eiropas tautsaimniecība, kam arī vajadzētu nākt par labu kopējās valūtas vērtībai. Turklāt jārēķinās, ka mūžīgi ar milzu stimuliem tautsaimniecību neapgādās arī Eiropas Centrālā banka (ECB). Ja tirgus dalībnieki jutīs, ka ECB sāk pašķobīties noskaņojums attiecībā uz kvantitatīvo mīkstināšanu (eiro drukāšanu) un likmju politiku, tad potenciālās izmaiņas, visticamāk, tiks jau laicīgi ietvertas eiro vērtībā.

Pēdējo tirdzniecības sesiju laikā eiro cena gan nedaudz sarukusi – vēl pagājušajā piektdienā tā atradās pie 1,10 ASV dolāru atzīmes, bet šo ceturtdien tā bija noslīdējusi līdz 1,087 ASV dolāru atzīmei. Tas, visticamāk, saistīts ar to, ka optimisms par Francijas prezidenta vēlēšanu iznākumu eiro cenā jau pirms tam lielā mērā bija ierēķināts un tika piedzīvots vairāk vai mazāk klasisks «pērc baumas, pārdod ziņas» fenomens.

Pašlaik apstākļi liek domāt, ka būs jāpārskata vēl nesen aktuālie eiro vērtības pareģojumi. Protams, skatīties svārstīgajā valūtu kursu kristāla bumbā un solīt precīzas prognozes ir muļķīgi. Tā pati ECB valde tradicionāli norāda, ka savus lēmumus nepieņem, lūkojoties uz valūtu kursiem. Tiesa gan, ECB eiro cenu var aplūkot cenu stabilitātes kontekstā (proti, ECB var mēģināt bremzēt eiro cenas pieaugumu, ja jutīs, ka tas var ietekmēt cenu atgūšanos).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) iecere palielināt dabas resursu nodokli (DRN) motivēs iedzīvotājus atkritumus šķirot biežāk, pastāstīja atkritumu apsaimniekotāji.

«Eco Baltia grupas» valdes priekšsēdētājs Māris Simanovičs skaidroja, ka DRN likmes piemērošana tādam atkritumu utilizēšanas veidam kā sadedzināšana, ieviešot likmi 15 eiro par tonnu, kā arī citas līdzīgas aktivitātes no valsts puses noteikti veicinās Eiropas Savienības (ES) mērķu izpildi gan atkritumu pārstrādes apjomu palielināšanas, gan noglabājamo atkritumu apjoma samazināšanas kontekstā.

Viņš uzsvēra, ka atkritumu noglabāšana un līdz ar to visi ar atkritumu apsaimniekošanu saistītie izdevumi Latvijā ir zem vidējā ES līmeņa. Tādēļ iedzīvotāji, šķirojot atkritumus, nejūt tik lielu finansiālu ieguvumu kā tie, kuri dzīvo valstīs, kur šīs izmaksas ir lielākas un līdz ar to arī ietaupījums uz deponējamās jeb noglabājamo atkritumu masas rēķina ir lielāks, skaidroja Simanovičs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Šis gadījums nav nekādā veidā tolerējams

Agnese Margēviča, Diena, 16.09.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par apstākļiem, kādos tika pieņemts lēmums par VID ģenerāldirektores atstādināšanu, un to, kas sekos tālāk pēc pēdējā pasūtījuma un kukuļņemšanas skandāla VID, finanšu ministru Jāni Reiru (JV) iztaujā Agnese Margēviča.

Savā paziņojumā sakāt, ka lēmums par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektores Ievas Jaunzemes atstādināšanu ir pieņemts uz dienesta pārbaudes ziņojuma pamata. Dienesta pārbaude tik īsā laikā bija notikusi par šo pēdējo korupcijas gadījumu?

Notika tā, ka sakrita divas lietas – 15. jūnijā es izdevu rīkojumu par dienesta pārbaudi, kādēļ netiek pildīts mans uzdevums par rotācijām muitā, bet tā vietā sodīti mazie gariņi, lielos neaiztiekot. Otrdien [13. septembrī] šī pārbaude beidzās, un tur ir ļoti nopietni secinājumi par valsts pārvaldes kārtības pārkāpumiem, un tieši uz šī ziņojuma pamata es rosinu Jaunzemes disciplinārlietu. Protams, ņemot vērā, ka šī jaunākā situācija ar VID amatpersonu aizturēšanām ir kliedzoša, mēs arī pievienosim šo lietu klāt un tad uz dienesta izmeklēšanas rezultātu pamata pieņemsim tālākos lēmumus. Šobrīd man vēl nav sagatavots parakstīšanai dokuments par disciplinārkomisijas sastāvu, bet varu pateikt, ka tie būs citi cilvēki, nevis tie, kas iepriekš veica šo dienesta pārbaudi, tā, lai nebūtu vieni un tie paši izvērtētāji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Biznesa transformāciju īstenošanā jāpievērš vairāk uzmanības cilvēciskiem faktoriem

Nauris Kļava, EY partneris, 13.09.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā EY veiktais uzņēmumu vadītāju pētījums atklāja, ka 82% uzņēmumu līderu atzīst, ka tirgus situācijas pārmaiņas un satricinājumi notiek arvien biežāk un tiem ir lielāka ietekme. Šo satricinājumu rezultātā, lai tiktu līdzi pārmaiņu tempam, uzņēmumi biežāk īsteno dažādus transformācijas projektus un iniciatīvas – gan pasaulē, gan pie mums Latvijā un Baltijā.

Taču bieži iecerētās pārmaiņas nesasniedz savus mērķus. Mūsu dati liecina, ka 85% biznesa vadītāju pēdējo piecu gadu laikā ir bijuši iesaistīti vismaz divos būtisku pārmaiņu procesos un divas trešdaļas (67%) atzīst, ka vismaz viena no šīm biznesa transformācijām ir devusi sliktāku rezultātu kā bija iecerēts.

Lai pētītu biznesa pārmaiņu centienu izdošanās faktorus, EY kopā ar Oxford Saïd Business School veica plašu vadības un darbinieku pētījumu, aptaujājot vairāk kā divus tūkstošus respondentu 23 pasaules valstīs – gan vadītājus, gan darbiniekus. Pētījums atklāja, ka biznesa transformāciju veiksmi lielā mērā nosaka emocionāli, cilvēciski faktori.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Inovācijas ieviešanas galvenais stūrakmenis - darbs, nevis ideja

Gunta Kursiša, 28.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairums cilvēku domā, ka inovāciju ieviešanā galvenais ir lieliskas idejas, tomēr patiesībā daudz lielāka nozīme ir realizācijas veidam, cilvēkiem un procesam. Uzņēmējiem, kas vēlas ieviest ko inovatīvu un atrast ienesīgu tirgus nišu, ir jāsaprot, ka projekta realizēšanas laikā viņus sagaida daudzi pārbaudījumi, raksta Martins Cvilings (Martin Zwiling) no Forbes.

M. Cvilings, kas žurnālā sniedz padomus nesen darbu uzsākušiem uzņēmējiem, raksta, ka biznesa vidē vēl joprojām pastāv daudzi mīti par inovācijām uzņēmējdarbībā. Atsaucoties uz Vijaija Govindarajana (Vijay Govindarajan) un Krisa Trimbla (Chris Trimble) grāmatu «Cita inovāciju puse: atrisināt realizācijas izaicinājumu» (The Other Side of Innovation: Solving the Execution Challenge), viņš min un uzreiz arī apstrīd desmit mītus par inovācijām.

1. Inovācijā galvenā ir ideja. Tā ir patiesība, ka bez idejas nevar uzsākt darbību, tomēr Lielās Idejas nozīme ir pārvērtēta. Idejas ir tikai sākums, un bez attiecīgas koncetrēšanās, disciplīnas, resursiem un izpildes «nekas nenotiks».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Labi zināmā atziņa, ka «pastāvēs, kas pārvērtīsies», attiecināma arī uz uzņēmējdarbību, kur pārmaiņas un to vadīšana ir viens no līderu svarīgākajiem uzdevumiem. Pieņemot, ka pārmaiņu mērķis ir uzņēmuma rādītāju uzlabošana un tās tiek ieviestas pakāpeniski, kas jāievēro, lai sasniegtu rezultātu un neapstātos pusceļā? Biznesa konsultants Stīvens Ārčers personāla vadības forumā HR Zone uzskaita piecas lielākās kļūdas pārmaiņu ieviešanā un kā no tām izvairīties.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd komercplatību tirgū notiek milzīgas strukturālas pārmaiņas. Lai gan saglabājas pieprasījums, sarūk telpu nomas maksa.

Tirgū milzīgas pārmaiņas (video)Pārmaiņas globālajā finanšu tirgū notiek ļoti strauji, un nākotnē pēc jauniem noteikumiem būs jāspēlē visiem, tostarp bankām un nekustamā īpašuma kompānijām. Šāds vadmotīvs vijās cauri Db rīkotajai diskusijai, kurā tika meklētas atbildes uz jautājumiem, vai lejupslīde vai pat krīze, kura tiek piesaukta attiecībā uz mājokļu tirgu, ir vērojama arī komercplatību tirgū, kādi ir pašreizējie projektu finansējuma nosacījumi, kas sagaida tirgu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Infrastruktūras uzņēmumos 2018. gads nesīs būtiskas izmaiņas, iecerēta vērienīgu projektu realizācijas uzsākšana, pārmaiņas varēs sajust gan tieši, gan arī netieši

To rāda DB rīkotās konferences Biznesa prognozes 2018 diskusija par to, kādas pārmaiņas nesīs jaunais gads infrastruktūrā un ar ko jārēķinās infrastruktūras lietotājiem.

«Neesam plānojuši ne uzbūvēt jaunus, ne arī nojaukt kādus no esošajiem cauruļvadiem, bet gāzes tirgu skar nopietnas pārmaiņas,» stāsta AS Latvijas Gāze valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis. Viņš norāda, ka pārmaiņas skar ne tikai Latvijas Gāzi kā uzņēmumu, bet arī visu Baltiju. «Tiek sapņots par gāzes tirgu, plānots, ka 2021. gadā tiks pabeigts Somijas – Igaunijas starpsavienojums, 2022. gadā iecerēts Lietuvas – Polijas starpsavienojums, tādējādi Latvija tiks integrēta vēl lielākā gāzes tirgū,» nākotni iezīmē A. Kalvītis. Runājot par Latviju, te visa uzmanība ir koncentrēta uz kvalitāti, drošību un to, lai gāze būtu, jo citādi arī infrastruktūrai lielas nozīmes nav. Pārmaiņas Latvijas Gāzē jau ir sākušās, un vairāku gadu garajā uzņēmuma reorganizācijā izveidota kompānija Conexus Baltic Grid (kuras pārziņā atrodas pārvades tīkli un Inčukalna pazemes gāzes krātuve) un arī GASO (gāzes apgādes sistēmas operators – sadales tīkli, kas no lielajiem cauruļvadiem gāzi nogādās pie katra patērētāja). «Viena uzņēmuma vietā būs trīs kompānijas, bet Latvijas Gāze būs kā gāzes tirdzniecības kompānija,» pārmaiņas iezīmē A. Kalvītis. Viņš atzīst, ka uzņēmuma, kurš tiek kotēts biržā, sadalīšana nebūt nav bijis viegls process, un arī ir apzinātas tās problēmas, kas sagaida pēc reorganizācijas pabeigšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apvienojoties vietējiem mazumtirdzniecības veikalu tīklu uzņēmumiem, kas līdz šim pārstāvēja zīmolu «top!», dibināta SIA «Latvian Retail Management», ko turpmāk atpazīs kā zīmolu «Citro»

Par mazumtirgotāju tīkla, kas pagaidām darbojas pārsvarā Ziemeļkurzemē un Latgalē, Latvian Retail Management (LRM) dibinātājiem ir AS Diāna, SIA Gabriēla un SIA LEKON. Vienotu mērķu vadīti, uzņēmumu valdes locekļi jauno apvienību dibināja 2019.gada sākumā. Akciju sabiedrība Diāna un SIA Gabriēla bijušas ilggadējas top! zīmola pārstāves, AS Diāna esot arī vienai no mazumtirgotāju savienības dibinātājām. Lai arī uzņēmumi ir attīstījušies un daudz ieguvuši, darbojoties top! zīmola paspārnē, šodien šī sistēma kļuvi smagnējāka gan lēmumu pieņemšanā, gan ātrumā un šajā gadījumā arī funkciju sadalē, secina SIA Latvian Retail Management (LRM) valdes priekšsēdētājs Imants Kelmers.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šisi ir pārmaiņu laiks. Būvniecības nozares uzņēmuma Re&Re īpašnieki Ainārs Pauniņš un Didzis Putniņš intervijā laikrakstam Diena.

Jūsu uzņēmums piedzīvo strukturālas pārmaiņas, un jūs gatavojaties aiziet no uzņēmuma operatīvās vadības. Kāds tam ir iemesls?

Ainārs Pauniņš. Pārmaiņas mēs sākām jau sen. Pirmās pārmaiņas uzņēmumā ieviesām jau pirms gadiem diviem trim, kad paplašinājām uzņēmuma Re&Re valdi, līdz tam valdē bija tikai īpašnieki, bet tad ienāca jauni cilvēki. Tomēr aktīvi pie pārmaiņu procesa sākām strādāt no šā gada janvāra.

Didzis Putniņš. Sākām pat ne aktīvi strādāt, bet superaktīvi un neatlaidīgi strādāt. Tomēr pārmaiņas mēs tiešām jau iepriekš plānojām, jo uzņēmums ir izaudzis ļoti liels, no esošajiem akcionāriem viens jau senāk beidza aktīvo darbību, man arī ir jau 63 gadi, un es jau pirms pāris gadiem domāju, ka man mani darba pienākumi un funkcijas jāatdod jauniem, talantīgiem cilvēkiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima šodien pieņēma lēmumu atlaist Rīgas domi.

Dome gan vēl darbu turpina, jo Rīgas domes atlaišanas likums stāsies spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas, par ko lēmumu desmit dienu laikā jāpieņem Valsts prezidentam Egilam Levitam.

Lai arī pirmajā lasījumā par likumprojektu balsoja tikai četras koalīcijas partijas un knapi tika savākts nepieciešamo balsu skaits, piektdien par Rīgas domes atlaišanu balsoja visi valdībā pārstāvētie politiskie spēki - par nobalsoja 62 deputāti, bet pret bija 22 tautas kalpi.

Balsojumā nepiedalījās četri Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas deputāti, savukārt pret likumprojektu balsoja partijas "Saskaņa" frakcijas deputāti, kā arī vairāki pie frakcijām nepiederošie deputāti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Vadītāju lielākais ienaidnieks – klusums

Ieva Kukule, komunikācijas un korporatīvo attiecību eksperte, 14.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No vienas puses varētu domāt, ja jau darbinieki neiebilst pārmaiņām, piekrītoši mājot ar galvu, klusē, nekonfrontē kolēģus un vadītāju ar neērtiem jautājumiem un konfliktējošu viedokli, tad uzņēmumu komunikācijas vide ir veselīga un viss ir lieliski! Diemžēl klusēšanai ir arī otra «seja» – tā saucamā nevardarbīgā pretošanās, kas izpaužas kā neapmierinātības paušana kolēģu vidū pie pusdienām, iekšējās vides šūmēšana smēķētavā, klusi cita darba meklējumi, klusa bedres rakšana vai vienaldzīga mehāniska darba darīšana.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad spēkā stājas pērn akceptētās pārmaiņas automobiļu jomā, daļa no jaunievedumiem autovadītājus skars vēlāk, nav izslēgti vēl citi jaunievedumi

Tāds ir autotransporta uzņēmumu un auto ekspertu viedoklis. Tāpat būs lielāki sodi par pārkāpumiem. Tiek norādīts, ka pērn ieviestie jauninājumi būtiski skars vieglos auto, tomēr vairākās jomās ietekmi jutīs arī kravas auto, jo īpaši tie, kuri darbojas iekšzemes pārvadājumos.

«Īstenotas vērienīgas pārmaiņas auto nodokļu jomā, kas ir fundamentālākās pēdējo 20 gadu laikā, jo iepriekš veiktie grozījumi, kas tika īstenoti 2009. gadā, bija salīdzinoši niecīgi,» vērtē Auto asociācijas valdes loceklis Ingus Rūtiņš. Viņš savu sacīto pamato ar to, ka Latvijā notikusi auto nodokļu piemērošanas kritēriju maiņa, kas beidzot ir vērsta uz konkrētu autoparka mērķu sasniegšanu, proti, izmešu ziņā efektīvāka parka veidošanu. Lai arī CO2 izmešu vērtību atbilstību pēdējā laikā ir skāruši vairāki lieli skandāli, tomēr tas ir un paliek vienīgais kritērijs, kas ļauj salīdzināt dažādu automobiļu tehnoloģisko pilnību un efektivitāti. 2017. gadā transportlīdzekļu ekspluatācijas nodokli pēc CO2 apmēra maksās tie, kuri Latvijā ievedīs auto (izlaiduma gads,sākot ar 2009. gadu) pēc 1. janvāra. Savukārt visi pārējie vieglo auto (izlaiduma gads, sākot ar 2009. gadu) transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli pēc CO2 izmešiem maksās, sākot ar 2019. gadu. To auto īpašnieki, kuru spēkratu izlaides gads ir līdz 2008. gada 31. decembrim, turpinās maksāt tādu pašu transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli, kādu maksājuši līdz šim, – summu likmēm, kas tiek noteiktas par auto jaudu, motora tilpumu un jaudu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmēju balss kļūs skaļāka, komunikācija notiks ne tikai ar lēmumu pieņēmējiem politiķiem, bet arī ar sabiedrību

To intervijā Dienas Biznesam stāsta jaunais Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) prezidents Aigars Rostovskis, kurš līdz šim bija LTRK viceprezidents. Viņaprāt, pašlaik svarīgāka ir komunikācija ar sabiedrību, lai tā izprastu elementāras likumsakrības, no kurienes valsts makā rodas nauda.

Vai gaidāmas kādas pārmaiņas LTRK darbībā?

Ir veikta LTRK biedru aptauja, kura rāda, ka uzņēmēji ir apmierināti ar organizācijas darbību. Tāpēc nav pamata kaut kādām asām, neadekvātām kustībām. Tas nozīmē, ka visu procesu virzība turpināsies tāpat kā līdz šim, tomēr pārmaiņas piedzīvos akcenti LTRK komunikācijā ar politiķiem un sabiedrību. It īpaši situācijās, kad politiķu virzītie lēmumprojekti uzņēmējdarbības videi būs nepieņemami, būsim daudz asāki. Vienlaikus situācijās, kad politiķi īstenos biznesa videi labvēlīgākus lēmumus, skaļāk aplaudēsim. Svarīga tieši komunikācija. Proti, tā ir un būs vēl vairāk balstīta uz faktiem, skaitļiem, analīzi, modelēšanu, nevis uz emocijām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima galīgajā lasījumā atbalstījusi grozījumus vēl 53 likumos, paredzot tajos minētās naudas summas latos pārrēķināt eiro.

Tas nozīmē, ka kopā ar 60 pagājušajā nedēļā atbalstītajiem likumprojektiem, pāreja uz eiro no nākamā gada 1. janvāra «ierakstīta» 113 likumos. Saistībā ar pāreju uz eiro parlamentā bija paredzēts atbalstīt vēl trīs likumprojektus, taču tie tika izslēgti no darba kārtības.

Likumprojekti atzīti par steidzamiem, kas nozīmē, ka tie tiek skatīti divos, nevis trijos lasījumos.

Saskaņā ar Euro ieviešanas kārtības likumu 29 likumprojekti paredz vārdu «lats» aizstāt ar vārdu «euro», 17 likumprojekti paredz konvertēt summas no latiem uz eiro precīzi pēc matemātikas principiem, bet 70 likumprojekti – konvertēto summu papildu pārrēķināšanu, noapaļojot gan uz augšu, gan uz leju par labu privātpersonai, skaidroja Saeimas Preses dienestā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Apšauba pret ierēdņu politizāciju vērstos Zatlera priekšlikumus

Madara Fridrihsone, Db, 02.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairākiem Saeimas Valsts pārvaldes komisijas deputātiem Valsts prezidenta Valda Zatlera ierosinājums grozīt likumus, lai ierobežotu augstākās ierēdniecības iespējas aktīvi darboties politikā, šķiet apšaubāms – tas nesasniegšot savu mērķi.

Tas izriet no diskusijām, kas trešdien notika Saeimas Valsts pārvaldes komisijā.

Valsts prezidenta iniciatīvu likumos nostiprināt ierēdņu politisko neitralitāti pozitīvi vērtē sabiedriskās politikas centra Providus vadītāja Vita Tērauda, kas norāda, ka patlaban sabiedrībā radies iespaids, ka ierēdniecība pilda politiskos pasūtījumus.

Ierēdņu neitralitāti likuši apšaubīt tādi notikumi kā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) konflikts ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB), kas uztverts kā Tautas partijas politiskais pasūtījums, izglītības un zinātnes ministres Tatjanas Koķes (Zaļo un zemnieku savienība) publiskais konflikts ar ministrijas valsts sekretāru Mareku Gruškeviču (Tautas partija), norāda V. Tērauda. Viņa arī piebilda, ka patlaban reģionos iedzīvotāji uzskata, ka jautājums par slimnīcu slēgšanu bieži vien tiek izlemts, vadoties no politiskajām simpātijām.

Komentāri

Pievienot komentāru