Jaunākais izdevums

Jurists Edgars Karelis intervijā izdevumam Lietišķā Diena/Dienas bizness sniedzis nepatiesu informāciju par MSIA V.B.O. piederošās viesnīcas Elefant Hotel apsaimniekošanu, uzskata maksātnespējīgās SIA V.B.O. administrators Jānis Ozoliņš.

Administrators norāda, ka starp SIA V.B.O. (viesnīcas Elefant Hotel īpašnieku) un SIA V.A. birojs pirms SIA V.B.O. maksātnespējas procesa pasludināšanas bija noslēgts viesnīcas Elefant Hotel pārvaldīšanas un apsaimniekošanas līgums, kura noteikumi paredzēja, ka SIA V.A. birojs kā atlīdzību saņem visus ienākumus, kas tiek iegūti, pārvaldot viesnīcu un veicot īpašumā saimniecisko darbību.

Tas nozīmē, ka līguma darbības rezultātā tika skartas gan SIA V.B.O. kā viesnīcas īpašnieka, gan SIA V.B.O. kreditoru kopuma intereses, ļaujot gandrīz 9 mēnešus trešajai personai SIA V.A. birojs gūt ieņēmumus, sniedzot viesnīcas pakalpojumus, un vienlaicīgi radot apstākļus, ka SIA V.B.O. nav iespējas gūt ienākumus no tam piederošās ēkas, kā arī segt sabiedrības nodrošināto un nenodrošināto kreditoru prasījumus. Minētais līgums izslēdza iespēju SIA V.B.O. turpināt viesnīcas pakalpojumu sniegšanu un bija izdevīgs tikai vienam sabiedrības kreditoram - SIA V.A. birojs, uzskata J. Ozoliņš. Norādot uz MSIA V.B.O. un tā kreditoru kopuma interesēm, šī gada 6.septembrī administrators atkāpās no minētā līguma, kā rezultātā ir pārtraukta viesnīcas darbība.

E. Karelis intervijā LD/DB pauda uzskatu, ka banka nav rīkojusies atbilstoši biznesa loģikai, apturot viesnīcas darbību, jo aptuveni 50 darbinieki zaudējuši darbu, kā arī slēgtu viesnīcu ir grūtāk pārdot kā strādājošu viesnīcu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mārupes kafejnīca un vīna veikals «Friends» gatavojas logo maiņai, lai izvairītos no iespējamām problēmām saistībā ar autortiesību likuma pārkāpšanu, biznesa portālam db.lv pastāstīja veikala vīnzinis Edgars Karelis.

E. Karelis ir Latvijas Vīnziņu Asociācijas biedrs, kuram vīni par nopietnu un profesionālu aizraušanos esot kļuvuši pirms desmit gadiem. Publiski pieejamā informācija liecina, ka E. Karelis iepriekš darbojies kā maksātnespējas administrators.

Tiekoties saistībā ar kafejnīcu «Friends», viņš biznesa portālam db.lv stāstīja, ka savulaik izlēmis atvērt vīnu veikalu, sākusies telpu meklēšana Mārupē, kur dzīvo gan pats, gan pazīstams bijis potenciālais klientu loks. Jau sākotnēji ir bijis skaidrs, ka vīnu piedāvājums netiks veidots tik plašs kā lielveikalā, tādēļ klāt nākusi E.Kareļa dēla Brendona Kareļa doma par kafejnīcas izveidi, nodrošinot pilnīgu telpu izmantojumu, jo noskatītās telpas bijušas gana plašas - ar iespēju nākotnē attīstīties.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Ogres trikotāžai parādā arī pazīstami zīmoli

Vēsma Lēvalde, 02.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušā lielražotāja Ogres trikotāža maksātnespējas iemesls ir debitoru parādi, tostarp parādā palikuši arī pazīstamu zīmolu turētāji .

Paredzama gadiem ilga tiesvedība ar ārzemju debitoriem, prognozē SIA Ogres trikotāža maksātnespējas administrators Edgars Karelis. Viens no lielākajiem nozares ražotājiem un eksportētājiem, kas restrukturizācijas rezultātā bija sadalīts divos uzņēmumos – SIA Ogres trikotāža (Ogrē) un SIA Ogres trikotāža D (Daugavpilī) –, ražošanu pārtrauca jau pērn decembra beigās. Par spīti tam, ka šā uzņēmuma noieta tirgus bija rietumu, ne austrumu virzienā, maksātnespējas process sākts gan Ogres, gan Daugavpils uzņēmumā.

Rietumnieki nemaksā

No darba Ogrē administratoram nācies atbrīvot aptuveni 250 darbinieku. Daugavpils uzņēmumā administrators atbrīvojis 39 cilvēkus. «Ražotne ir pilnībā saglabāta, bet darbs pārtraukts 2013. gada decembrī, jo ir izveidojušās lielas sadarbības partneru parādsaistības pret Ogres trikotāžu – pārsvarā ārzemju debitori,» situāciju skaidro SIA Ogres trikotāža maksātnespējas procesa administrators Edgars Karelis. Maksājumu kavēšana sākusies ilgi pirms Ukrainas un Krievijas krīzes, noieta tirgus daļa uz šīm valstīm nebija būtiska. Ogres uzņēmumā ir palicis ievērojams produkcijas atlikums, lielākā tā daļa ir saražota pēc pasūtījuma.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maksātnespējas process ierosināts vēl pret divām Lido īpašnieka kompānijām ar mērķi pasargāt ēdināšanas biznesu.

Par to DB informēja Lido ārpustiesas tiesiskās aizsardzības procesa (ĀTAP) administrators Edgars Karelis.

Maksātnespējas process ierosināts pret Lido meitasuzņēmumu Lido Dizaina rūpnīca, kura jaunais nosaukums ir Dizaina Projekti, kā arī pret Lido tūrisma un atpūtas kompleksu. Pret SIA Dizaina Projekti process ierosināts Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā, kur pieteikumu iesniedzis Dizaina projektu darbinieks, pamatojoties uz to, ka uzņēmums nav pilnībā izmaksājis darba samaksu. Tiesa 3.novembrī ierosinājusi Dizaina projektu maksātnespējas procesa lietu, un paredzēts, ka tiesa to izskatīs 7.decembrī. Dienu vēlāk, 8. decembrī, kā jau iepriekš ziņots, tiesa vētīs Lido īpašnieka Gunāra Ķirsona maksātspēju. Savukārt Lido tūrisma un atpūtas kompleksa maksātnespēja tiesa vērtēs 9. decembrī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pret sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu Lido šomēnes plānots izbeigt Ārpustiesas tiesiskās aizsardzības procesu (ĀTAP), informē laikraksts Dienas bizness.

Par to liecina DB rīcībā esošā informācija.

Lido īpašnieks Gunārs Ķirsons pastāstīja, ka jau panākta vienošanās ar DNB banku, kas pagarinās uzņēmumam izsniegtā kredīta atmaksu. Tas ir pirmais gadījums Latvijas vēsturē, kad uzņēmums iziet no ĀTAP, uzsver G. Ķirsons.

«Tagad uzņēmums var brīvi strādāt, maksāt kredītus un apkalpot cilvēkus,» stāstīja uzņēmējs. No tā ieguvēja būšot arī valsts, kam ir izdevīgi, ka «uzņēmēji strādā, nevis cīnās, jo skandāli neveicina attīstību». ĀTAP process nozīmējis daudz mācību, sapratni un kļūdu ieraudzīšanu un labošanu. Šī procesa laikā, pēc G. Ķirsona paustā, veikta pamatīga uzņēmuma reorganizācija un sistematizācija. Viņš nevēlējās detalizēti stāstīt par veikto reorganizāciju, vien piebilda, ka «reorganizētas biznesa kļūdas, taču to nevajag publiski cilāt».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pie Finanšu kapitāla un tirgus komisijas un pie Rīgas apgabaltiesas, kur tiek skatīts AS Latvijas Krājbanka maksātnespējas administratora SIA KPMG Baltics pieteikums par bankrota procesa uzsākšanu, piketēja neapmierinātie bankas kreditori.

Kreditori ar saukļiem: «Maitu lijas uz Krājbankas līķa», «Kas Par Mežonīgu Grābšanu - KPMG», «Nothing special just FKTK», «Latvija ir izfuktukota», pauda savu sašutumu un neapmierinātību par līdzšinējo situāciju un maksātnespējas administratora rīcību.

Kreditori ar piketa palīdzību cenšas pievērst atbildīgo institūciju uzmanību un sagaida aktīvu valsts, Finanšu kapitāla un tirgus komisijas, maksātnespējas administratora un tiesas iesaistīšanos procesa risināšanā un virzīšanā, jo valstij jābūt līdzatbildīgai par notikušo.

Sertificēts maksātnespējas administrators Edgars Karelis uzskata, ka «pikets ir likumsakarīgs iznākums notiekošajam, jo kreditori ir nonākuši beziejas situācijā un «ķeras pie pēdējā salmiņa». Visas juridiskās iespējas ir izsmeltas, un šobrīd kreditori ir izvēlējušies ar emocionālo fonu vērsties pie divām institūcijām, no kurām vistiešākajā veidā ir atkarīga viņu Krājbankā ieguldīto finanšu nākotne.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Izbeigts SIA Lango R&D tiesiskās aizsardzības process

Gunta Kursiša, 01.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas rajona tiesa lēmusi izbeigt SIA Lango R & D tiesiskās aizsardzības procesu, kas tika ierosināts šā gada jūnija sākumā, vēsta Lursoft.

Rīgas rajona tiesa lēmusi izbeigt SIA Lango R & D tiesiskās aizsardzības procesu, kas tika ierosināts šā gada jūnija sākumā, vēsta Lursoft.

Septembra sākumā par tiesiskās aizsardzības procesa administratoru iecelts Edgars Karelis.

Stopiņu novadā esošā gatavo ēdienu ražotājs Lango R & D pērn spēja saglabāt apgrozījumu 2011. gada līmenī, tomēr uzņēmuma zaudējumi ir pieauguši. 2012. gadā SIA Lango R & D apgrozījums veidoja 2,8 milj. Ls, bet zaudējumi – 146,8 tūkst. Ls.

«Grupas uzņēmumi mērķtiecīgi nodrošina uzņēmuma pamatdarbību un ir izpildījuši visas saistības pret piegādātājiem un darbiniekiem,» Db.lv pauda Lango R&D pārstāve Jolanta Gaudieša.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Ogres trikotāžai pasludina maksātnespējas procesu

Žanete Hāka, 07.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Ogres trikotāža pasludināts maksātnespējas process, liecina informācija Makstātnespējas reģistrā.

Par uzņēmuma maksātnespējas administratoru iecelts Edgars Karelis. Kreditori savas prasības pret uzņēmumu var pieteikt viena mēneša laikā.

Laikraksts Dienas Bizness jau rakstīja, ka pērnā gada sākumā viena no lielākajiem tekstilrūpniecības uzņēmumiem Latvijā – Ogres trikotāža – kontrolpaketi ieguvusi SIA Monald.

SIA Monald ieguvusi 74,95% kapitāla daļu, kas līdz šim piederēja Natālijai Petkevičai.

SIA Ogres trikotāža 2011.gada novembrī tika apvienota ar komunālo pakalpojumu sniedzēju SIA KP Tehnoloģija, kuras nosaukums pēc tam tika mainīts uz Ogres trikotāža. Līdz ar to šajā gadā bija divi apgrozījuma cipari – pašas Ogres trikotāžas 11 mēnešu apgrozījums (6,22 milj.Ls) un pievienotā uzņēmuma gada apgrozījums – 1,47 milj. Ls. Kopīgā peļņa bijusi 825,1 tūkst.Ls. Reorganizācijas rezultātā tika pārstrukturēta darbība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiesās sākti vairāki jauni maksātnespējas procesi ar uzņēmēju Andri Griģi un viņa ģimeni saistītām kapitālsabiedrībām. Likvidācijai nolemti vēl vairāki uzņēmumi, ziņo Dienas Bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienas Bizness pēc uzņēmēju sniegtās informācijas intervijās, neformālās sarunās, norādēs e-pastos nolēma apkopot ietekmīgāko otro amatpersonu topu, proti, tādu amatpersonu, kas nav ne institūciju vadītāji, dažkārt pat ne to vietnieki, tomēr apveltīti vai arī ilgstošā laikā ieguvuši tādu ietekmi, kas jau sāk ietekmēt ne tikai uzņēmējdarbības vidi, bet arī politisko balansu valstī.

Neskaitāmi izteikumi par birokrātijas pārlieko ietekmi Latvijā, arī deputātu klaji pārmetumi par funkcionāru komunikāciju liecina par to, ka kaut kas nav kārtībā, un uzņēmēju teiktais Dienas Biznesam to vien apstiprina. Proti, valsti praktiski vada pavisam citi cilvēki, nekā mēs iedomājamies, ejot uz vēlēšanām, vai redzam televīzijā.

Par šāda topa izveides vadmotīvu kļuva deputāta Sanda Riekstiņa izteikumi sociālajā tīklā Twitter. Piemēram, deputāts šā gada 5. jūlijā Twitter raksta: “Viena daļa ierēdņu, kuri strādā vadošajos amatos, mūsu iepazīšanos sāk ar uzbrūkošu tekstu: “Es te jau vairāk nekā 20 gadus strādāju, un mums te viss ir kārtībā!” Kurš viņiem ir iestāstījis, ka tas palīdz?” Nedaudz vēlāk seko cits izteikums: “Ierēdņu armija 8 mēnešus nespēj nosūtīt vēstuli adresātam. Pieslēdzos un divu dienu laikā izdarīju, bet ar pārmetumu par politisko iejaukšanos. Nopietni? Atbildes vēstule ir politiskā iejaukšanās? Parlamentārā sekretāra amats būs smags, jau jūtu...”

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Ieceļ Lango R & D tiesiskās aizsardzības procesa administratoru

Sandra Dieziņa, 10.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas rajona tiesa ierosinājusi SIA Lango R & D tiesiskās aizsardzības procesu. Par procesa administratoru iecelts Edgars Karelis, vēsta Lursoft.

SIA Lango R & D reģistrēts 2010. gadā, uzņēmuma pamatkapitālu veido 27 tūkst.Ls. Pēc Lursoft sniegtās informācijas, Stopiņu novadā esošais gatavo ēdienu ražotājs pagājušajā gadā piedzīvojis gan apgrozījuma, gan peļņas kritumu.

2012. gadā SIA Lango R & D apgrozījis 2,865 milj.Ls, savukārt zaudējumi pēc nodokļu nomaksas pieauguši līdz 146,897 tūkst.Ls.

Komercķīlu reģistrā reģistrēta 6 ķīlas, kurās kā devējs vai arī parādnieks norādīts SIA Lango R & D. Viena no ķīlām, 2011.gada nogalē dotā, pērn pārjaunota. SIA Lango R & D īpašnieks ir SIA FF Foods, kura kapitāldaļu turētājas ir Ilze Freimane un Lūcija Meijere. FF Foods pāgājušo gadu pabeidza ar 4,1 miljonu Ls apgrozījumu, kas ir par 2,4 % vairāk nekā gadu iepriekš.

Komentāri

Pievienot komentāru