Pasaulē

Pārtrauc lietu pret finanšu piramīdas MMM-2011 kūrētājiem

Didzis Meļķis, 16.01.2013

Jaunākais izdevums

Par spīti izkrāptiem miljoniem rubļu Novosibirskas instances pārtrauc izmeklēšanu pret Mavrodi un viņa rokaspuisi.

Pirms pāris gadiem par Sibīrijas galvaspilsētu dēvētājā Novosibirskā finanšu manipulators Sergejs Mavrodi sarīkoja «finanšu apokalipsi», kā to nodēvēja Komsomolskaya Pravda. Laikraksts tolaik lēsa, ka krāpnieciskās shēmas MMM-2011 piesaistītie līdzekļi sit pušu jebkuras reģiona biznesa investīcijas. Piramīdas darboņi uz ielām dalījuši iedzīvotājiem savus tālruņa numurus, uzrakstītus uz 50 rubļu banknotēm. Šādi izdalīti 30 tūkstoši rubļu. Ilgi nebija jāgaida arī «pastardienu» jeb finanšu piramīdas MMM-2011 sabrukumu. Iznākumā Novosibirskas apgabala Galvenā izmeklēšanas pārvalde (GIP) pērn aprīlī sāka piramīdas vietējā pārstāvja Alekseja Astafjeva nodarījumu izmeklēšanu, bet maijā – arī pret pašu Mavrodi. Vēlāk abas lietas tika apvienotas.

Astafjevs bijis pat solījumos dāsnāks par savu šefu un vilinājis ieguldītājus ar 900% gada ienākumu prognozēm. Iznākumā no kāda neliela Sibīrijas miestiņa vārdā Kolivaņa vien viņa Sberbank kontā ieplūduši 10 miljoni rubļu (180 tūkstoši latu). Tiesa, pašam Mavrodi «leitnantam» no tiem atlikuši «tikai» 40 tūkstoši latu, jo bijis jādalās ar piramīdas augšējo galu.

Par spīti acīmredzamai krāpniecībai Novosibirskas GIP tagad tomēr nācies pārtraukt Astafjeva un Mavrodi par nelikumīgu uzņēmējdarbību ierosināto lietu nozieguma sastāva trūkuma dēļ, ziņo Kommersant. Lēmuma oficiālais pamatojums vēl tikai sekos, bet Mavrodi un Astafjevs steidz reklamēt savu uzvaru.

Krāpnieku viltības «sāls» ir tajā, ka viņi darbojas kā padomdevēji, un labticīgie ieguldītāji ar savu naudu bezatbildīgi uzvedas paši, kaut gan ir skaidri informēti, ka iesaistās piramīdā, kuras bēdīgais gals ir paredzams.

«Būs patīkami, ja tiesībsargājošās instances man atvainosies,» notikušo Kommersant komentē Astafjevs. Viņš arī norādījis, ka GIP lietā nav bijis cietušo. Arī Mavrodi internetā publicētā video uzrunā izbauda uzvaras garšu: «Paši zināt, cik nelabprāt mūsu tiesiskajā, humānajā valstī aizver izmeklējamās lietas. Bet, redziet, patiesība – viņa vienmēr uzvarēs.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neba nu pirmā reize, kad nepatikšanās nonācis žiperis mēģina piekopt aizsardzības ar uzbrukumu taktiku, bet tā nu ir sanācis arī krāpnieciskās finanšu shēmas MMM smadzeņu centram Sergejam Mavrodi.

Laikraksts Kommersant ziņo, ka viņš kļuvis par Kurskā dibinātās Viskrievijas politiskās partijas MMM priekšsēdētāju. DB jau rakstījis, ka Mavrodi maija beigās Krievijā apsūdzēts nelikumīgā uzņēmējdarbībā un krāpšanā. Finanšu piramīda MMM savā pēdējā «inkarnācijā», kas sagruva jūnija sākumā, darbojās arī Latvijā.

Laikraksts ziņo, ka jaunās partijas dibināšanas kongresā ar ambiciozo nosaukumu Mēs mainām pasauli piedalījušies delegāti no gandrīz 50 Krievijas reģioniem. Īsteni marksistiskā garā tā dalībnieki vienojušies, ka MMM galvenais politiskais uzdevums ir taisnīga esošo līdzekļu pārdale un to racionāla izmantošana. Tāpat no finanšu par «politisko piramīdu» pārtapušā veidojuma uzdevums būs rūpes par apkārtējiem. Krievu prese maija beigās gan ziņoja, ka Mavrodi līdzšinējās aktivitātes ne vienu vien ir novedušas līdz pašnāvībai un/vai bankrotam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sergejs Mavrodi, viens no pazīstamākajiem krāpniekiem Krievijas mūsdienu vēsturē, miris 62 gadu vecumā Maskavas slimnīcā, ziņo Krievijas mediji.

2007. gadā Mavrodi tika notiesāts Krievijas tiesā par to, ka 10 tūkstošiem investoru izkrāpis 110 miljonus rubļu (4,3 miljonus ASV dolāru).

Mavrodi MMM nodibināja 1989. gadā. Viņš tika ievēlēts Krievijas parlamentā, iegūstot deputāta imunitāti.

1997. gada 22. decembrī viņš paziņoja par MMM bankrotu, tad pazuda un tika arestēts 2003. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

Apkopoti 2017. gada radošākie uzņēmumu nosaukumi

Laura Mazbērziņa, 28.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā kopumā reģistrēti 10,21 tūkstoši jaunu uzņēmumu, kas ir zemākais rādītājs kopš 2009.gada, liecina Lursoft dati.

Salīdzinot ar 2016.gadu, Lursoft aprēķini rāda, ka gada laikā reģistrēto jauno uzņēmumu skaits sarucis par 8,89%. Tas gan nav mazinājis uzņēmēju vēlmi saviem uzņēmumiem izvēlēties nosaukumus, kuri būs pamanāmi starp pārējiem.

Ņemot vērā, ka nosaukums ir viens no pirmajiem, ko pamana patērētājs, tā izvēlei jābūt tālredzīgai. Iespējams, tieši tāpēc daļa uzņēmēju izvēlējušies nosaukumus, kas jau vedina domāt par tā darbības jomu. Tāds, piemēram, ir pērn janvārī Jaunpils novadā reģistrētais SIA «Traktordakteris», SIA «Latvijas alus paradīze», kas savu mājvietu radusi Rīgā, SIA «Aizvest paku», SIA «Žogu valstība» vai arī SIA «Labakais Tehnologiju Sakartotajs» Daugavpils novadā. Tomēr jāteic, ka šādi uzņēmumi ir mazākumā un vairumā gadījumu pēc nosaukuma izlasīšanas tā darbības joma tā arī paliek miglā tīta. Jūsuprāt, ar ko ikdienā nodarbojas aizvadītajā gadā reģistrētie SIA «Pupsiks», SIA «Jaukie cilvēki», SIA «Ko gribu, to daru», SIA «Turpinājums sekos» vai arī SIA «Čau Tēti»?

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Krievijā uzsāk pirmo krimināllietu saistībā ar finanšu piramīdu MMM-2012

Gunta Kursiša, 01.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Novosibirskas apgabalā Krievijā uzsākta pirmā krimināllieta saistībā ar krāpniecisko finanšu shēmu MMM-2012, vēsta Krievijas mediji.

«Novosibirskas apgabalā Krievijā arvien tiek saņemti iesniegumi no MMM-2012 ieguldītājiem, kas shēmā zaudējuši savu naudu. Saistībā ar vienu no sūdzībām uzsākta krimināllieta, bet saistībā ar citām – tiek veiktas pārbaudes,» citējot atbildīgās amatpersonas, raksta RIA Novosti.

Sankcijas pantā, pēc kura ierosināta krimināllieta, paredz naudas sodu vai arī līdz sešiem mēnešiem ilgu cietumsodu.

Finanšu piramīdas MMM-2012 izveidotājs Sergejs Mavrodi līdzīgu shēmu radīja jau deviņdesmitajos gados, kā arī pagājušajā gadā, radot sistēmu MMM-2011. Šā gada maija beigās viņš paziņoja par jaunas finanšu sistēmas MMM-2012 «laišanu gaisā». MMM-2012 turpina MMM-2011 shēmā aizsākto darbību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Ieguldījumu pakalpojumu sniedzējiem varēs piemērot desmit reizes lielākus sodus

Zanda Zablovska, 08.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sods par ieguldījumu pakalpojumu un ieguldījumu blakuspakalpojumu sniegšanu, neievērojot Finanšu instrumentu tirgus likuma parasības, sasniegs 100 tūkstošus latu.

Tas nozīmē, ka, salīdzinot ar pašlaik noteikto, sods pieaugs desmit reizes – līdz šim bija noteikts, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) par šādiem pārkāpumiem ieguldījumu brokeru sabiedrībai vai kredītiestādei var izteikt brīdinājumu vai uzlikt soda naudu līdz 10 tūkst. latu.

Grozījumus Finanšu instrumentu tirgus likumā izstrādājusi Finanšu ministrija(FM), kas skaidro, ka ieguldījumu pakalpojumu sniegšanas laikā finanšu instrumentu tirgus dalībniekiem ir jāievēro virkne prasību, kuras neievērojot ieguldītājiem var rasties ievērojami zaudējumi. Pašreizējais maksimālās soda naudas apmērs 10 tūkst. latu ir nesamērojami zems, atzīst FM, paužot viedokli, ka atbildības palielināšana likumā liks tirgus dalībniekiem rūpīgāk attiekties pret likuma normu izpildi un kopumā sekmēs ieguldītāju interešu aizsardzību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja tev šķiet, ka kaut ko vari pārdot vai pirkt, tad Ķīnā šim nolūkam jau, visticamāk, ir birža

Ķīnas iedzīvotājiem paveroties kapitālismam un finanšu spekulāciju pasaulei, šajā valstī tiek dibinātas jaunas lielākas un mazākas biržas, kurās tiek tirgotas ne tikai kādas izejvielas, bet pat ēzeļi, ziņo Bloomberg. Tāpat nesen Ķīnā atvērusies, piemēram, orhideju birža.

Ēzeļu gadījums

Tiek norādīts, ka Ķīnā ēzeļi biržā tiek tirgoti līdzīgi kā tas Rietumvalstīs ir ar liellopiem vai cūkām. Patiesībā interese lielā mērā esot par ēzeļu ādām, kuru novārījums želatīna veidā (e’jiao) Ķīnas tradicionālajā medicīnā tiek izmantots mazasinības ārstēšanai.

Ķīnas bagātībai augot, pieprasījums pēc šādiem produktiem ir lielāks, kas nozīmējis, ka ēzeļu cena 10 gadu laikā ir četrkāršojusies (līdz aptuveni 1160 ASV dolāriem par šī dzīvnieka galvu). Tiek norādīts, kā fundamentālā situācija cenu kāpumam ir visai laba, jo ēzeļu ganāmpulkus ir grūti atjaunot (lai izaudzētu ēzeli paejot visai ilgs laiks – šai dzīvnieku sugai grūtniecības periods vien ir aptuveni 14 mēneši). Bloomberg arī ziņo, ka Ķīnas medicīnas pieprasījumu pēc ēzeļu ādām nespēj remdēt šīs valsts vietējais piedāvājums. Rezultātā, lai saglabātu savu ēzeļu tirgu kā tādu (un ierobežotu vietējo cenu pieaugumu), šo dzīvnieku eksportu bijušas spiestas aizliegt vairākas Āfrikas valstis, piemēram, Nigēra un Burkina Faso, kur šis dzīvnieks joprojām pilda svarīgas saimnieciskas funkcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kā Tu atzīmē Latvijas simtgadi? Iepazīsties ar VIA SMS, kura piedāvājumā ir ātrie kredīti, idejām, kā sagaidīt valsts 100. dzimšanas dienu!

##Patriotiskais brauciens

Tuvojoties 11. novembrim, kad tiek atzīmēta Lāčplēša diena, apceļo Latviju patriotiskās noskaņās, dodoties uz Brīvības cīņu piemiņas vietām! Latvijas brīvības cīņas sākās tūdaļ pēc Latvijas Republikas neatkarības dibināšanas 1918. gadā. Tās ilga līdz 1920. gada 11. augustam, kad tika noslēgts Latvijas un Krievijas miera līgums. Pateicībā un godināšanā Brīvības cīņu veterāniem tika izveidots Lāčplēša kara ordenis.

Karti ar Latvijas brīvības cīņu piemiņas vietām aplūko šajā mājaslapā!

##Katrai ģimenei savs ozols

Veido Latviju zaļāku un stiprāku, kopā ar ģimeni iestādot ozolu. Ozols simbolizē ne tikai spēku un izturību, bet arī mīlestību pret savu valsti. Šis koks ir enerģētisks un sargā no ļaunuma.

Komentāri

Pievienot komentāru