Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dānijas kompānija Moeller-Maersk noslēgusi līgumu ar Dienvidkorejas uzņēmumu Daewoo Shipbuilding par Triple E class kuģu būvniecību, kas iecerēti kā pasaulē lielākie konteinerkuģi.

Kuģu, kas tiek būvēti Dienvidkorejas ostā Okpo, garums paredzēts 400 metru apmērā. Savukārt platums – 59 metru apmērā. Tādējādi topošie Moeller-Maersk konteinerkuģi būs tikai trīs metrus garāki un četrus platāki nekā E klases kuģi, bet spēs pārvadāt par 2,5 tūkstošiem konteineru vairāk, tādējādi iegūstot nosaukumu Triple E class.

Kuģu iegrime ir 14,5 metru apmērā, kas nozīmē, ka tie nevarēs izmantot ostas Amerikā, kā arī šķērsot Panamas kanālu. Maersk iecerējusi šos konteinerkuģus izmantot maršrutos starp Eiropu un Āziju.

Kopumā iecerēts izgatavot 20 Triple E class konteinerkuģus. No tiem trīs jau ir uzsākuši pārvadājumus. Viens no tiem - Mærsk Mc-Kinney Møller – jūrā tika nolaists jūlijā un ir jau veicis savu pirmo kuģojumu uz Gdaņsku Polijā.

Moeller-Maersk kuģi ir arī lielākie šobrīd pasaulē peldošie transportlīdzekļi. Visu laiku lielākā kuģa gods gan pieder tankerim Seawise Giant, kas nogrima Irākas - Irānas kara laikā 1988. gadā. Vēlāk gan šo kuģi izdevās izcelt un tas nokalpoja līdz 2010. gadam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Naftas cena pēc Trampa uzvaras strauji krīt

Žanete Hāka, 09.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien, reaģējot uz Donalda Trampa uzvaru ASV prezidenta vēlēšanās, naftas cena piedzīvoja kritumu, raksta Reuters.

ASV vieglās jēlnaftas WTI cena saruka par vairāk nekā 4% līdz 43,07 dolāriem par barelu, taču pēc tam spēja atgūties līdz 44,36 dolāriem. Ziemeļjūras naftas Brent cena saruka par 1,37% līdz 45,41 dolāram par barelu.

Sumitomo Corp prezidents Bobs Takai uzsver, ka šis ir Brexit deja vu moments un tas ir ļoti satraucošs, savukārt Mirae Asset Daewoo analītiķis Sons Hae-huns uzsver, ka Trampa uzvara ir šoks un liek investoriem meklēt drošu patvērumu līdzekļiem, tādējādi šī situācija liek sarukt naftas cenām.

Jaunākie tirgus dati liecina, ka jēlnaftas rezerves tirgū palielinājušās par 4,4 miljoniem barelu, kas arī liek cenai sarukt.

Komentāri

Pievienot komentāru