Būve

Pārventas bibliotēka gūst panākumus starptautiskajā arhitektūras konkursā Dedalo Minosse

Vēsma Lēvalde, 30.06.2011

Jaunākais izdevums

Ventspils Pārventas bibliotēka iekļuvusi starptautiskā arhitektūras konkursa Dedalo Minosse izstādē un katalogā. Pārventas bibliotēka ir pirmais darbs no Latvijas, kas saņēmis šādu atzinību.

Konkurence šajā prestižajā arhitektūras konkursā, kurā par laureātu kļūst gan pasūtītājs, gan arhitekts, kuru veiksmīgas sadarbības rezultātā ir uzbūvēta augstvērtīga ēka, tiešām ir ļoti nopietna, un visi iesniegtie darbi ir augsta līmeņa, uzsver Ventspils pilsētas galvenā arhitekte Daiga Dzedone. Darbi no Latvijas Dedalo Minosse balvas iegūšanai konkursam tika pieteikti otro reizi. Iepriekšējā reizē Latvijas darbs netika atzīmēts. Savukārt šogad novērtēta Pārventas bibliotēkas arhitektoniskā kvalitāte, kā arī pasūtītāja – Ventspils pilsētas pašvaldības – ieguldītais darbs.

Dedalo Minosse balvai 2009/2010 bija pieteikušies aptuveni 700 pretendenti no dažādām pasaules valstīm, pārstāvot visus 5 kontinentus. Fināla atlasei tika izvirzīti 340 darbi, no kuriem dažādu kategoriju balvas saņēma 24 darbi un Dedalo Minosse katalogā, kā arī izstādē iekļauti 79 darbi (ieskaitot prēmētos).

Ventspils konkursam bija pieteikusi trīs objektus: Pārventas bibliotēku (SIA INDIA, arhitekti Pēteris Bajārs un Ivars Kalvāns), Ventspils galveno bibliotēku (arhitekts Juris Poga) un Prāmju termināli Ventspils (arhitekts Rihards Rozīte). Līdz gala fāzei – izstādei un katalogam – nokļuva Pārventas bibliotēka. Prestižā konkursa katalogs ir pieejams plašai starptautiskai auditorijai, savukārt izstāde līdz nākamajai Dedalo Minosse balvu pasniegšanas ceremonijai, kas norisināsies 2013. gada jūnijā, apceļos daudzas pasaules valstis, tai skaitā Latviju. Līdz š.g. 18.septembrim Dedalo Minosse 8.pasākuma izstāde apskatāma Itālijas pilsētā Vičencā, Palazzo Barbarano.

Dedalo Minosse starptautiskā arhitektūras prēmija ir unikāla ar to, ka tās galvenais adresāts ir pasūtītājs (klients), protams, kopā ar arhitektu, un vienlīdzīgas balvas saņem abi, jo, lai izveidotu labas arhitektūras paraugu, nepietiek vien ar kvalitatīvu arhitekta projektu, vajadzīga arī pozitīva un atbalstoša klienta loma. Tā ir vienīgā balva, kurā tiek akcentēta un novērtēta pasūtītāja nozīmīgā loma kvalitatīvas arhitektūras radīšanā.

Balvu piešķir profesionālo arhitektu savienība ALA—Assoarchitetti sadarbībā ar starptautisko arhitektūras, dizaina un vizuālo komunikāciju žurnālu l'Arca un Veneto reģionu Itālijā vienu reizi divos gados. Svinīgā apbalvošanas ceremonija notiek Vičencas pilsētā, kurā augstas kvalitātes arhitektūras tradīcijas ir aizsākušās jau renesanses laikā, pateicoties virknei izcilā arhitekta Andrea Palladio projektētajām un realizētajām būvēm.

Dedalo Minosse žūrija, kuras sastāvā ir vairāki pasaulē slaveni arhitekti, piešķir balvas vairākās kategorijās, kā arī virkni speciālbalvu. Tiek vērtēta starptautiskā sadarbība, darbs ar itāļu arhitektiem, profesionāls veikums, vērtējot darbus arhitektiem vecumā līdz 40 gadiem. Tāpat tiek vērtēta funkcijas atbilstība arhitektoniskajam tēlam, sociālā un ekonomiskā ilgtspējība, pieejamība, dabīgā apgaismojuma izmantošana, resursu un enerģijas izmantošana, vides un ainavas klātbūtne, vēsturiskā mantojuma saglabāšana, ekoloģija, jaunāko tehnoloģiju un materiālu izmantošana.

Dedalo Minosse (Daedalus — pirmais arhitekts, Minos — pirmais klients, grieķu val.)

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Pasts laidis klajā jaunāko pastmarku sērijā Latvijas mūsdienu arhitektūra, un tā veltīta Ventspils Pārventas bibliotēkai kā izcilas arhitektūras paraugam, kas ieguvis atzinības balvas gan Latvijā, gan starptautiskā mērogā.

Pastmarka izdota pēc latvijas Arhitektu savienības priekšlikuma un pirmās dienas zīmogošana un pastmarkas prezentācija paredzēta 14. oktobrī Pārventas bibliotēkā.Jaunās pastmarkas tirāža ir 70 000 eksemplāru un nominālvērtība – 1 Ls, kas atbilst A klases ierakstītas vēstules nosūtīšanai Latvijas robežās. Uz pastmarkas, kuras dizaina autors ir mākslinieks Ģirts Grīva, redzama Pārventas bibliotēkas fotogrāfija, kā arī visu sešu bibliotēkas arhitektu vārdi.

Ventspils Pārventas bibliotēka ir viens no pēdējo gadu spilgtākajiem arhitektūras objektiem Latvijā, kas saņēmis augstākos arhitektūras apbalvojumus gan Latvijā, gan ārzemēs. Pārventas bibliotēkas projekts atzīts par labāko 2009.gada arhitektūras darbu Latvijā, par labāko jaunbūvi Latvijā 2009.gadā un saņēmis balvu arī kā labākais sabiedriskais interjers Latvijā 2009.gadā. Pārventas bibliotēka 2009.gadā arī kolēģu vērtējumā saņēmusi ikgadējo Ventspils balvu Baltā dūna.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Ventspils Pārventas bibliotēka iegūst balvu Japānā

Vēsma Lēvalde, 26.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskās arhitektu savienības (International Union of Architects) 24. kongresā, kas norisinājās Japānas galvaspilsētā Tokijā, Ventspils Pārventas bibliotēka ieguvusi atzinības rakstu par videi draudzīgāko un visai sabiedrībai pieejamāko objektu, kā arī saņēmusi atzinību par augstvērtīgu dizaina risinājumu.

Skatei objektu izvirzījis Baltijas Arhitektūras centrs.

«Projekta izstrādes gaitā uzticējāmies un pieņēmām novatorisku ideju. Mēs zināmā mērā riskējām un esam gandarīti, ka neesam kļūdījušies, un mūsu kopīgā darba pūles ir novērtētas,» atzīst Ventspils pilsētas galvenā arhitekte Daiga Dzedone.

Kopš Pārventas bibliotēkas atklāšanas 2009. gada augustā Pārventas bibliotēkas projekts atzīts par labāko 2009. gada arhitektūras darbu Latvijā, par labāko jaunbūvi Latvijā 2009. gadā un saņēmis balvu arī kā labākais sabiedriskais interjers Latvijā 2009.gadā. Pārventas bibliotēka 2009. gadā arī kolēģu vērtējumā saņēmusi ikgadējo Ventspils balvu Baltā dūna.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Ventspils Pārventas bibliotēka atzīta par Labāko ārvalstu projektu

Ingrīda Drazdovska, 23.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arhitektu biroja INDIA projektētā Ventspils Pārventas bibliotēka Maskavā notikušajā konkursā Best Office Awards 2011 ieguvusi pirmo vietu nominācijā Labākais ārzemju projekts.

Best Office Awards 2011 ir viens no nozīmīgākajiem Krievijas biroju industrijas notikums – ikgadējs arhitektūras konkurss, kurā apbalvo labākos sabiedrisko un biroja telpu risinājumus. Konkursa tēma 2011.gadā bija Birojs bez robežām. Šogad konkursā desmit nominācijās par balvām cīnījās 75 projekti, tostarp nominācijā Labākais ārzemju projekts startēja 14 projekti.

Konkursam iesniegtos darbus vērtēja kompetenta starptautiska žūrija, kuras sastāvā bija 23 arhitekti, interjera dizaineri un citi ar nozari saistīti speciālisti

Bibliotēku raksturo skaistums, ko radījis lakonisms un funkcionalitāte, kas ir būtiska mūsdienu arhitektūras iezīme. Acīmredzot tieši tas ir iespaidojis starptautisko žūriju. Ventspilij un Latvijai kopumā ir patiesi svarīgi, lai par mums Krievijā nonāktu pēc iespējas vairāk informācijas. Arhitektūra dod vienu no šādām iespējām, izteikusies Ventspils pilsētas galvenā arhitekte Daiga Dzedone.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Ventspilī izveido infomācijas karuseli

Vēsma Lēvalde, 15.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ventspils Digitālais centrs izveidojis karuseli – interaktīvu informācijas attēlošanas sistēmu. Tā tapusi starptautiska projekta ietvaros.

Projekta laikā izstrādāta interaktīva tīmekļa lietotne, bet ar tās palīdzību - informācijas sistēma.

Karuselis ļauj pilsētas iedzīvotājiem un viesiem iepazīties ar aktuālo informāciju par notiekošo pilsētā, jaunākajiem domes lēmumiem un pakalpojumiem, kā arī par aktualitātēm un e-pakalpojumiem nacionālā un Eiropas mērogā, piemēram – darba piedāvājumiem, laika prognozi un citu saistošu informāciju. Informācija bez maksas ir pieejama ikvienam un tā laika gaitā tiks atjaunota un papildināta, informē projekta autori.

Pagaidām karuselis ir izvietots uz informatīvā ekrāna Ventspils Digitālā centra skatlogā, tomēr jau tuvākajā laikā tas būs pieejams arī Ventspils Tūrisma informācijas centrā un Pārventas bibliotēkā. Tā kā programma šobrīd tiek aktīvi testēta, tad ir izveidotas vairākas informatīvā satura bāzes, kuras Digitālā centra darbinieki var salīdzinoši viegli pilnveidot pēc jebkuras iestādes vēlmēm un uzstādīt uz tās rīcībā esošajiem ekrāniem. Karuseļos ir iespējams atainot informāciju no portālu un tīmekļa vietņu RSS barotnes, Facebook RSS barotnes, portāli Youtube un Vimeo, Twitter konti, Google kalendāri un citām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Latvijas Pasts aicina balsot par skaistāko pastmarku

Gunta Kursiša, 26.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Pasts otro gadu pēc kārtas aicina balsot par skaistāko pērn izdoto pastmarku.

2012. gadā Latvijas Pasts izdeva 27 pastmarkas 17 pastmarku sērijās. Latvijas Pasts ik gadu izdod vidēji 20 jaunu pastmarku sēriju, kuru tematika saistīta ar Latvijai svarīgiem notikumiem vai personībām valsts vēsturē, kultūrā un apkārtējā vidē, skaidro uzņēmuma pārstāvji. Visu pastmarku kopējā tirāža sasniedz aptuveni 17 miljonu eksemplāru. Pastmarku izdošanas plānu apstiprina speciāla Pastmarku emisijas komisija.

Tāpat Latvijas Pasts jau divus gadus pēc kārtas aicināja ikvienu interesentu iesūtīt savu pastmarkas dizaina ideju. Pastmarka, kas publiskā balsojumā interneta sociālajos tīklos iegūst visvairāk balsu, tiek izdota 300 tūkst. eksemplāru tirāžā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Meža skola tiek pie balvas

Ingrīda Drazdovska, 14.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā arhitektūras festivāla Gada Māja Rīgā 2011+ padomju modernisms un ekoloģiskā arhitektūra balva piešķirta Rīgas sanatorijas internātskolai jeb Meža skolai – arhitektes Ināras Kārkliņas un viņas vadītā biroja Forma darbs.

Uzvarētājs noskaidrots interneta balsojumā mājas lapā www.domgoda.com.

Konkursa uzvarētājam tika pasniegts dizaina objekts – portatīvais biokamīns no firmas PEERKONS (Jāņa Pērkona darbs). Objekts tiek izvirzīts Starptautiskajam arhitektu savienības (International Union of Architects, UIA) konkursam, kura rezultāti tiks paziņoti kongresa laikā 2011.gada septembrī Tokijā (Japāna). Konkursam no Latvijas tika izvirzīts arī projekts Pārventas bibliotēka Ventspilī.

Ināra Kārkliņa un birojs Forma starptautiskajā konkursā piedalīsies otro reizi. 2008. gadā Starptautiskajam arhitektu savienības kongresā un asamblejā Turīnā Ventspils pilsētas slimnīcas projekts (arhitekti – Ināra Kārkliņa, Bonija Lasmane, Juris Križanovskis no arhitektu biroja Forma) par dizaina kvalitāti un vides pieejamību tika atzīts par labāko nominācijā Publikai draudzīgākais un pieejamākais projekts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgā uz sanāksmi ieradīsies 90 Latvijas goda konsulu no 52 pasaules valstīm

Dienas Bizness, 29.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 30. jūnija līdz 2. jūlijam Ārlietu ministrija organizē Latvijas goda konsulu sanāksmi, lai informētu viņus par Latvijas ārpolitikas aktualitātēm, valsts ekonomikas attīstību un ekonomiskās sadarbības iespējām, tostarp līdzdalību valsts eksporta veicināšanā un ārvalstu investīciju piesaistē, informē Ārlietu ministrijā.

Plānots, ka uz to ieradīsies 90 Latvijas goda konsuli no 52 pasaules valstīm. Viņi pārstāv Latvijas intereses visos pasaules reģionos – gan Eiropā un Amerikā, gan Āzijā, Āfrikā, Austrālijā un Jaunzēlandē. Kopumā Latvijai dažādās pasaules valstīs ir vairāk nekā 170 goda konsulu.

Tāpat goda konsuli tiks informēti par jaunumiem konsulārajā darbā, kā arī Latvijas simtgades svinību pasākumiem.

1. jūlijā Latvijas goda konsuli dosies uz Ventspili, kur tiksies ar pašvaldības pārstāvjiem, apmeklēs Ventspils brīvostu un citus uzņēmumus, kā arī apskatīs pilsētas muzeju Livonijas ordeņa pilī un ciemosies Pārventas bibliotēkā. Savukārt 2. jūlijā Liepājā goda konsuliem paredzēta tikšanās ar pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieku Gunāru Ansiņu. Ciemiņi apmeklēs koncertzāli Lielais dzintars, ka arī iepazīs ar Liepājas Svētās Trīsvienības katedrāles bagāto vēsturi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Novērtēs arhitektūras veikumus

Ingrīda Drazdovska, 16.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēl līdz 21. martam Latvijas Arhitektu savienībā var pieteikt objektus Latvijas arhitektūras darbu skatei, kuras atklāšana, kā arī Gada balva arhitektūrā laureātu apbalvošanas ceremonija paredzēta 20. maijā.

16. reizi Latvijas Arhitektu savienība organizē labāko Latvijas arhitektūras darbu skati. Pasākums kļuvis par gada centrālo notikumu un atskaites punktu arhitektu un būvnieku radošajā sadarbībā un atspoguļo pēdējo gadu ekonomiskās attīstības sasniegumus arhitektūras jomā Latvijā, informē organizācija.

Skatei ir iespējams iesniegt pēdējos divos gados izstrādātus un realizētus arhitektūras objektus – jaunbūves, publiskas ēkas, daudzstāvu dzīvojamās ēkas, savrupmājas, ražošanas objektus, pārbūves, restaurētus kultūras pieminekļus, pilsētvides dizaina risinājumus, ainavas un dārzus, iekštelpas. Objektiem ir jābūt nodotiem ekspluatācijā līdz 2011.gada 15.februārim un realizētiem Latvijā. Tāpat var pieteikt ideju projektus un konkursa darbus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas būvnieku asociācijas (LBA) rīkotajā skatē Gada būve 2010 Latvijā par labāko jaunbūvi pagājušajā gadā atzīta Valmieras pamatskola, bet kategorijā renovācija, restaurācija laurus plūca M. Čehova Krievu teātra būvnieku komanda.

Nominācijai Elektromontāža pieteikti sarežģīti objekti, 110 kV un optisko kabeļu līnija Grobiņa – Liepājas Metalurgs kabelis nodrošina a/s Liepājas Metalurgs attīstībai nepieciešamo elektroenerģijas jaudas pieaugumu un stabilizē Liepājas pilsētas elektroapgādi. Pašlaik šis kabelis ir garākais augstsprieguma (110kV) kabelis, kāds izbūvēts Latvijas teritorijā.

LBA skati rīko kopš 1998.gada. Neraugoties uz būvniecības apjomu kritumu, skatei bija pieteikti 23 objekti sešās nominācijās. «Prieks, ka arī grūtajos laikos tomēr iesniegts tik daudz objektu,» saka LBA ilggadējais prezidents Viktors Puriņš. Pieteikto objektu spektrs ir plašs – ir gan skolas, gan slimnīcas, gan bankas ēka u.c. Viņaprāt, krīze drīzāk pozitīvi ir ietekmējusi būvniecības darbu kvalitāti. Caurmērā tā šobrīd ir laba.

Komentāri

Pievienot komentāru